Je li (konačno) vrijeme za "radikalizaciju" Bošnja

Post Reply
Helikopter

#101 Re: Je li (konačno) vrijeme za "radikalizaciju" Bošnja

Post by Helikopter »

dustaban wrote:Ja predlazem da pokretac teme jednostavno pokrene i osnivanje BOSNJACKE RADIKALNE STRANKE (BRS)

pa cemo vidjeti koliko je to pametno and korisno.

Meni licno je pun racku "slucajnog" izjednacavanja Bosnje=Bosanci&Hercegovci ...
Ako sam ja dobro shvatio pokretac time trazi ekonomsko/politicko/drzavno radikaliziranje Bosnjaka a ne vjerski i ideoloski radikalizam a to su moras priznati jako velike razlike u radikalizmima. Bosnjaci/Bosanci nemaju dvije drzave, masu resursa, mali su narod i prvo moraju pomoci sebi i misliti na sebe da bi kasnije mogli pomoci i drugim u njihovom okruzenju. Bosnjaci svoj dio drzave Bosne i Hercegovine, svoje male prirodne i druge ekonomske resurse i tako dalje ne smiju prebacivati prvo u ruke Srba i Hrvata i na taj nacin njih jos vice jacati protiv sebe a sebe definitivno upropastavati na svim poljima. Jer to onda nije vise u pitanju nikakava pamet, politika, ekonomija nego samo brda gluposti i naivnosti od kojih se samo propada.

Pa ako ti nije jasno Bosnjaci iz Bosne i Hercegovine su u isto vrijeme i Bosanci jer se njihova maticna drzava porijekla zove Bosna i Hercegovina. Odnosno ili obratno govoreci to su isto Bosanci narodnog/etnickog Bosnjackog porijekla. Imas i drugih Bosanaca iz drugih naroda koji hoce da se tako izjasnjavaju pa za sebe kao primjer recimo kazu da su Bosanci madzarskog ili nekog drugog mjesovitog porijekla. Pored tih razlicitih unutar sebe Bosanaca naravno ima i drugih koji se izjasnjavaju kao Srbi, Hrvati, Albanci, Makedonci, Crnogorci itd. Mislim da iz neznanja ili iz drugih samo tebi poznatih interesa zanemarujes pravilnosti i mjesas kruske i jabuke.
dustaban

#102 Re: Je li (konačno) vrijeme za "radikalizaciju" Bošnja

Post by dustaban »

Helikopter wrote:...
Pa ako ti nije jasno Bosnjaci iz Bosne i Hercegovine su u isto vrijeme i Bosanci jer se njihova maticna drzava porijekla zove Bosna i Hercegovina. Odnosno ili obratno govoreci to su isto Bosanci narodnog/etnickog Bosnjackog porijekla. Imas i drugih Bosanaca iz drugih naroda koji hoce da se tako izjasnjavaju pa za sebe kao primjer recimo kazu da su Bosanci madzarskog ili nekog drugog mjesovitog porijekla. Pored tih razlicitih unutar sebe Bosanaca naravno ima i drugih koji se izjasnjavaju kao Srbi, Hrvati, Albanci, Makedonci, Crnogorci itd. Mislim da iz neznanja ili iz drugih samo tebi poznatih interesa zanemarujes pravilnosti i mjesas kruske i jabuke.
Znas sta... umoran sam vise od ovakvih muntanja.

Licno se, jos uvijek, smatram Bosancom (nebosnjakom), ali od ovog agresivnog i perfidnog poistovjecivanja Bosne sa bosnjastvom sve se vise hladim od ideje "BiH, zemlja Bosnjaka i ostalih".
Taj strah od takvog podmetanja, odnosno to nepovjerenje smatram najvecom preprekom "Bosna sevdah reunionu". Ja licno kao nebosnjak pripadnik ARBiH sam to iskusio i jako dobro znam sta govorim - odrekao se svega onoga sto me je cinilo drugacijim, pridruzio se multietnickoj ARBiH, da bih u manje od godini dana slusao arapske tekbire u istom stroju!

Neka hvala. Necu vise tako neoprezno upadati u projekte bazirane na bezgranicnom povjerenju. Vi to mozda i ne kontate, ali zamislite sljedecu situaciju: vi bosnjaci, koje ja i dalje volim ko rodjenu bracu i imam namjeru sa vama i dalje zivjeti, pozovete me da napravimo grupni bosanski "selfie" na kojemu ja kasnije primjetim vehabiju medju nama!
Mene to do kraja sjebe a vi u tome ne vidite nista lose, vama shega. Kao sto ne vidite nista lose ni u razapinjanju bosnjacke zastave na utakmicama repke, evo sace krenuti ta scenografija za koji dan.

I to je taj bosnjacki radikalizam koji nije nista gori od drugih radikalizama, ali pitanje je koliko to valja ovoj drzavi.
Ali ko sam ja da vam govorim kako cete se ponasati. Bujrum brate, nastavite niko vam ne brani, ali...
:-)
Basvod

#104 Re: Je li (konačno) vrijeme za "radikalizaciju" Bošnja

Post by Basvod »

I sta ce kad se radikalizuju?
Bosnjaci generalno daljom radikalizacijom mogu samo ovu pat poziciju uciniti komicnom.
Planovi o protjerivanju milion i po Srba i Hrvata su u domenu naucne fantastike...
155_mm

#105 Re: Je li (konačno) vrijeme za "radikalizaciju" Bošnja

Post by 155_mm »

Jedina radikalizacija koja je bosnji prijeko potrebna je radikalizacija spremnosti na odbranu od bolesnih ideologija iz okruzenja. Tu radikalnu potrebu za odbranom imaju svajcarci.
Nedostatak toga gaji nadu bolesnim pripadnicima bolesnih ideologija o nekom trouglistanu. Sreca pa je danas ta spremnost bosnji velika nepoznanica. To je ona nada o mirnom razlazu. Devedesetih se pitanje pitanje spremnost nije ni postavljalo jer su mogucnosti ili bolje receno nemogucnoisti za odbranu bile opste poznate.
sanjin_1

#106 Re: Je li (konačno) vrijeme za "radikalizaciju" Bošnja

Post by sanjin_1 »

Chaslav wrote:
nacionalist3 wrote:Bošnjaci su se morali davno radikalizirati jer u sredini u kojoj obitavaju, u kojoj im susjedi rade na istrijebljenju i uništenju ekonomskom, kulturnom i fizičkom,u takvoj sredini ništa drugo i ne prostaje nego uzvratiti istom ili bar približno istom mjerom. najbolji primjer su Albanci, radikalni, sa stavom i odlučnošću. Albanci danas imaju dvije države, Bošnjaci imaju kurac od države. jasno kao dan kako treba u buduće djelovati.
Imaće i Bošnjaci dvije države - Trouglistan i Cazinsku Krajinu. :mrgreen:
A ti ćeš imati neštonalik na "sao krajinu"... :mrgreen:
sanjin_1

#107 Re: Je li (konačno) vrijeme za "radikalizaciju" Bošnja

Post by sanjin_1 »

Basvod wrote:I sta ce kad se radikalizuju?
Bosnjaci generalno daljom radikalizacijom mogu samo ovu pat poziciju uciniti komicnom.
Planovi o protjerivanju milion i po Srba i Hrvata su u domenu naucne fantastike...
u kojem su stepenu radikalizacije danas?
Haman

#108 Re: Je li (konačno) vrijeme za "radikalizaciju" Bošnja

Post by Haman »

Ja se plasim je dne duge situacije. Neki Bosnjaci se opasno radikalizuju, neki opet ostaju ono sto su i prije bili. U takvim uslovima pojavljuju se neporpeljivosti, prvo male gotovo neprimjetne, a onda sve vece i vece. Bojim se konflikta medju Bosnjacima. U tom slucaju sami radimo na svom istrebljenju. Naoruzenje ce dobijati i jedni i drugi, naravno ako para nema, nesto slicno kao danas u Siriji. Dakle, borba medju Bosnjacima do poslednjeg Bosnjaka,za one koji ostanu brigu ce prezeti nasi istocni i zapdani sudjedi ali i Zapad koji ce po starom obicaju glumiti humanitarce. Ko ima koga za Zapadu tamo moze ici itd.
:? :-) :roll: :zzzz:
arslanbey

#109 Re: Je li (konačno) vrijeme za "radikalizaciju" Bošnja

Post by arslanbey »

Haman wrote:Ja se plasim je dne duge situacije. Neki Bosnjaci se opasno radikalizuju, neki opet ostaju ono sto su i prije bili. U takvim uslovima pojavljuju se neporpeljivosti, prvo male gotovo neprimjetne, a onda sve vece i vece. Bojim se konflikta medju Bosnjacima. U tom slucaju sami radimo na svom istrebljenju. Naoruzenje ce dobijati i jedni i drugi, naravno ako para nema, nesto slicno kao danas u Siriji. Dakle, borba medju Bosnjacima do poslednjeg Bosnjaka,za one koji ostanu brigu ce prezeti nasi istocni i zapdani sudjedi ali i Zapad koji ce po starom obicaju glumiti humanitarce. Ko ima koga za Zapadu tamo moze ici itd.
:? :-) :roll: :zzzz:
Ako ce nas to dokrajciti,onda s pravom.Jer ako nakon svega nismo naucili da je jedinstvo najbitnije nama u nasoj situaciji onda jednostavno ne zasluzujemo da postojimo.Prirodna selekcija uvijek bira one jace
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#110 Re: Je li (konačno) vrijeme za "radikalizaciju" Bošnja

Post by anthraxQ »

dustaban wrote:
Kao sto ne vidite nista lose ni u razapinjanju bosnjacke zastave na utakmicama repke, evo sace krenuti ta scenografija za koji dan.

a koja je to zastava?
fakat

#111 Re: Je li (konačno) vrijeme za "radikalizaciju" Bošnja

Post by fakat »

anthraxQ wrote:
dustaban wrote:
Kao sto ne vidite nista lose ni u razapinjanju bosnjacke zastave na utakmicama repke, evo sace krenuti ta scenografija za koji dan.

a koja je to zastava?
Mozda misli na onu SDA zeleno bijelu, sa mjesecem u sredini, mada ja takve ne vidim na tekmama repke :? .
dustaban

#112 Re: Je li (konačno) vrijeme za "radikalizaciju" Bošnja

Post by dustaban »

Pravimo se malkice ludi... a prica je zapravo tuzna...

Image
:(
N-E regija

#113 Re: Je li (konačno) vrijeme za "radikalizaciju" Bošnja

Post by N-E regija »

Koliko znam zastava s ljiljanima nije bošnjačka, već zastava međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine (za koju su glasali na referendumu Bošnjaci-muslimani, Hrvati-katolici i poneki srbin-pravoslavac ali su svi i tad i sad građani BiH koja je nekad funkcionalnija, a nekad ne kao što je slučaj sada , 99% radi Dodika i sličnih njemu)
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#114 Re: Je li (konačno) vrijeme za "radikalizaciju" Bošnja

Post by anthraxQ »

dustaban wrote:Pravimo se malkice ludi... a prica je zapravo tuzna...

Image

sta je tu tuzno?

ovo je jedina prava zastava ove drzave, i nije to nikakva bosnjacka zastava, niti ratna zastava...

recimo bosnjaci ipak ovu zastavu sto vise ignorisu zarad mira, i ima je samo na nekim utakmicama i sl, a i tu je manjina u odnosu na oficijelnu zastavu, dok recimo trobojku imas na svakoj raskrsnici u RS, samo prodji putem npr Gradiska- Banja Luka ili Prnjavor-Derventa-Doboj...

da ne pricam o slavama skola i institucija...
Objektivni navijac

#115 Re: Je li (konačno) vrijeme za "radikalizaciju" Bošnja

Post by Objektivni navijac »

direktni wrote:Sam naziv teme - akcenat na BOŠNJA -Je li (konačno) vrijeme za "radikalizaciju" Bošnja je provokativan.

Bošnjaci nikada nisu bili radikalni, ali je historijska istina da su nam komšije to itekako bile i bili. Posmatrajući činjenicu da je skoro kompletna zapadna Srbija, pa i Beograd ostao bez kulturno-historijskih i sakralnih spomenika, koji su vezani za muslimane, a i Bošnjake - govore nam da se to sistematski činilo desetljećima, ako ne i stoljećima. U jednom Užicu je bilo do II sv. rata 16 džamija, a sada ih nema. Isto je sa Beogradom, Šapcom, Loznicom..., nema ni hajr-česmi, mezaristani su uništeni ili prekopani. Da ne dužim, muslimani, a i Bošnjaci su na razne načine skoro iskorijenili sa tih prostora.

Isto je sa susjednom nam C. Gorom (u nešto manjem obliku), kao i sa Hrvatskom. Nekada su od Pakraca pa južno živjeli Bošnjaci. Koliko ima Bošnjaka Slavoniji? Koliko ima Bošnjaka od Karlovca preko Senja Dubrovnika pa do granice sa Bokom?

Bošnjaci nikada nisu bili radikalni, jer da jesu, sigurno im se ne bi desilo da im se teritorij na kojem su živjeli smanji najmanje 8 puta, a da jedna Crna Gora svoj teritorij proširi 8 puta. Bošnjaci nikada nisu izvršili agresiju na Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru, a sve ove Države jesu na BiH, potpomognute domaćim izdajnicima.

Prostor na kojem žive Bošnjaci se rapidno smanjio i dalje se smanjuje. Šta će budućnost donijeti - niko ne zna. Posmatrajmo stvari u zadnjih 200 godina i pokušajmo izvući zaključke
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Sto se tice Srbije,znas li ti ko je slomio 1 Srpski ustanak :?
Hrvatska,pa recimo : Krbavsko polje
CG ne treba ni spominjati,recimo gdje je poginuo Gazi Husrev Beg :?
Zivot je nekad siv ,nekad zut. Nekada si gore,nekada si dole. Normalne historijske promjene i kretanja. Bitno je ici u korak sa vremenom. Sto kod Bosnjaka nije slucaj. Bosnjaci idu unazad. Nemoguce je nacionalno radikalizovati Bosnjake,sve dok je uticaj islama jak. Ili nacija,ili vjera,kompromisa nema. Posljedice su ,pa recimo definitivno-ultimativne.
lua

#116 Re: Je li (konačno) vrijeme za "radikalizaciju" Bošnja

Post by lua »

Helikopter wrote:
Meni samo nije jasno kako ove vrle štovaoce nacija ne umori priča o porijeklu i gađanje nekakvim pojmovima tipa "matična država" ili "regionalna odrednica". Nacija je lična stvar, stvar čistog osjećaja. Ništa drugo. Izmislili su je ljudi. Nije postojala od pamtivijeka, nego se prilagođavala političkim idealima svog vremena. Ove lafo naučne sintagme oko nacije su puke izmišljotine i laži, nekakvih kvazisociologa koji su svoj rad prilagodili partijskoj iskaznici. Zar vas nije stid pričati o "matičnoj državi", k'o da ste krave i kerovi, a ne ljudi? Ne bez zajebancije. Kakve su to gluposti više?

A autor ove teme je prije 7 godina naslutio šta će se desiti s Bošnjacima. Jesu se radikalizirali. Jesu i nije dobro što su. Ali hajde, sve dok pali priča o tome da Bošnjaci više nisu glupi, pa da padaju na bratstvo i jednistvo, dobro je. Sve dok sadašnja politička elita u suglasnosti s medijima prikazuje nacionaliziranje, javno vrijeđanje, divljanje, diskriminaciju kao najnormalnije stvari na svijetu, ne trebamo se čuditi što će ti Bošnjak doći i reći da si glup i ograničen jer nećeš da budeš Bošnjak. I neka je tako, pa ćemo se na kraju čudom čuditi kad nam Bosna i Hercegovina bude od Marijin Dvora do Pala (a i to je upitno). Radikalnom bošnjačkom politikom razaraš Bosnu i Hercegovinu. Al' neka. Bake i Sejfudin Tokić su pametni. :thumbup:
sportman1

#117 Re: Je li (konačno) vrijeme za "radikalizaciju" Bošnja

Post by sportman1 »

nacija je produkt kapitalizma i sa nestankom istog nestat ce i nacija.
dustaban

#118 Re: Je li (konačno) vrijeme za "radikalizaciju" Bošnja

Post by dustaban »

anthraxQ wrote:
dustaban wrote:Pravimo se malkice ludi... a prica je zapravo tuzna...
Image
sta je tu tuzno?
ovo je jedina prava zastava ove drzave, i nije to nikakva bosnjacka zastava, niti ratna zastava...
recimo bosnjaci ipak ovu zastavu sto vise ignorisu zarad mira, i ima je samo na nekim utakmicama i sl, a i tu je manjina u odnosu na oficijelnu zastavu, dok recimo trobojku imas na svakoj raskrsnici u RS, samo prodji putem npr Gradiska- Banja Luka ili Prnjavor-Derventa-Doboj...
da ne pricam o slavama skola i institucija...
Tuzno, nego sta nego tuzno.
U nedostatku vlastitog identiteta bosnjaci su prisvojili ono sto nam je trebalo biti zajednicki identitet.
I jos nas se ubjedjuje da nam je to jos uvijek zajednicki simbol.

Slazem se ja potpuno da je ova zastava bila najbolji bosanski identitet. Ali kakve koristi od toga. Malo koji simbol je izbjegao svoju zloupotrebu ili makar pogresnu namjenu. To je medjutim opcepoznata stvar, ono sto mene cudi, a bogami sve vise i nervira, je upravo ovo sto se pravimo ludi. Svi dobro znamo da su Tvrtkovicevi ljiljani, bez imalo pokrica, postali simbolom Bosnjaka, jos konkretnije ex-yu muslimana.

Ono sto je iritantno i zaista licemjerno jeste ovo palamudjenje da je to JOS UVIJEK simbol drzave BiH.

I trokut je... trokut, ali i taj simbol polako postaje identitetom samo jednog naroda jer samo taj jedan narod mase njime cak i tamo gdje mu uopce nije mjesto, naprimjer na vjerskim svadbama.

Medjutim, zaboravite sve ovo sto sam rekao, ja samo bezobrazno provociram nesto sto uopce ne predstavlja problem.
:bih:
dustaban

#119 Re: Je li (konačno) vrijeme za "radikalizaciju" Bošnja

Post by dustaban »

jasen wrote:
dustaban wrote: Tuzno, nego sta nego tuzno.
U nedostatku vlastitog identiteta bosnjaci su prisvojili ono sto nam je trebalo biti zajednicki identitet.
I jos nas se ubjedjuje da nam je to jos uvijek zajednicki simbol.
Slazem se ja potpuno da je ova zastava bila najbolji bosanski identitet. Ali kakve koristi od toga. Malo koji simbol je izbjegao svoju zloupotrebu ili makar pogresnu namjenu. To je medjutim opcepoznata stvar, ono sto mene cudi, a bogami sve vise i nervira, je upravo ovo sto se pravimo ludi. Svi dobro znamo da su Tvrtkovicevi ljiljani, bez imalo pokrica, postali simbolom Bosnjaka, jos konkretnije ex-yu muslimana.
Ono sto je iritantno i zaista licemjerno jeste ovo palamudjenje da je to JOS UVIJEK simbol drzave BiH.
I trokut je... trokut, ali i taj simbol polako postaje identitetom samo jednog naroda jer samo taj jedan narod mase njime cak i tamo gdje mu uopce nije mjesto, naprimjer na vjerskim svadbama.
Medjutim, zaboravite sve ovo sto sam rekao, ja samo bezobrazno provociram nesto sto uopce ne predstavlja problem.
:bih:
Bošnjaci prisvojili ? :-) :-) :-)
ko tjera Srbe i Hrvate da ne prihvate ljiljane?
ko ih tjera iz države BiH, zašto nisu i Srbi i Hrvati za cijelovitu državu nego su od početka 90tih za koojekakve srao krajine, hercegbosne, banovine ali samo ne za BiH. nije problem u Bošnjacima, to su Bošnjaci do sada milion puta dokazali ! mislim da je tog dokazivanja i previše i jednom za svagda dosta !
ko želi BiH, dobrodošao, ko ne želi, sa njim ćemo ratovati, bilo za 5 bilo za 50 godina i to ne zato što Bošnjaci žele rat, nego što ti i takvi Srbi i Hrvati žele dio zemlje Hrvatskoj i Srbiji, dakle susjednim zemljama žele više nego vlastitoj.
Ma ja, to je to...
Helikopter

#120 Re: Je li (konačno) vrijeme za "radikalizaciju" Bošnja

Post by Helikopter »

direktni wrote:Sam naziv teme - akcenat na BOŠNJA -Je li (konačno) vrijeme za "radikalizaciju" Bošnja je provokativan.

Bošnjaci nikada nisu bili radikalni, ali je historijska istina da su nam komšije to itekako bile i bili. Posmatrajući činjenicu da je skoro kompletna zapadna Srbija, pa i Beograd ostao bez kulturno-historijskih i sakralnih spomenika, koji su vezani za muslimane, a i Bošnjake - govore nam da se to sistematski činilo desetljećima, ako ne i stoljećima. U jednom Užicu je bilo do II sv. rata 16 džamija, a sada ih nema. Isto je sa Beogradom, Šapcom, Loznicom..., nema ni hajr-česmi, mezaristani su uništeni ili prekopani. Da ne dužim, muslimani, a i Bošnjaci su na razne načine skoro iskorijenili sa tih prostora.

Isto je sa susjednom nam C. Gorom (u nešto manjem obliku), kao i sa Hrvatskom. Nekada su od Pakraca pa južno živjeli Bošnjaci. Koliko ima Bošnjaka Slavoniji? Koliko ima Bošnjaka od Karlovca preko Senja Dubrovnika pa do granice sa Bokom?

Bošnjaci nikada nisu bili radikalni, jer da jesu, sigurno im se ne bi desilo da im se teritorij na kojem su živjeli smanji najmanje 8 puta, a da jedna Crna Gora svoj teritorij proširi 8 puta. Bošnjaci nikada nisu izvršili agresiju na Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru, a sve ove Države jesu na BiH, potpomognute domaćim izdajnicima.

Prostor na kojem žive Bošnjaci se rapidno smanjio i dalje se smanjuje. Šta će budućnost donijeti - niko ne zna.
Posmatrajmo stvari u zadnjih 200 godina i pokušajmo izvući zaključke
Svaka cast, tacno, slazem se 100% :thumbup:
Helikopter

#121 Re: Je li (konačno) vrijeme za "radikalizaciju" Bošnja

Post by Helikopter »

dustaban wrote:
Helikopter wrote:...
Znas sta... umoran sam vise od ovakvih muntanja.

Licno se, jos uvijek, smatram Bosancom (nebosnjakom), ali od ovog agresivnog i perfidnog poistovjecivanja Bosne sa bosnjastvom sve se vise hladim od ideje "BiH, zemlja Bosnjaka i ostalih".
Taj strah od takvog podmetanja, odnosno to nepovjerenje smatram najvecom preprekom "Bosna sevdah reunionu". Ja licno kao nebosnjak pripadnik ARBiH sam to iskusio i jako dobro znam sta govorim - odrekao se svega onoga sto me je cinilo drugacijim, pridruzio se multietnickoj ARBiH, da bih u manje od godini dana slusao arapske tekbire u istom stroju!

Neka hvala. Necu vise tako neoprezno upadati u projekte bazirane na bezgranicnom povjerenju. Vi to mozda i ne kontate, ali zamislite sljedecu situaciju: vi bosnjaci, koje ja i dalje volim ko rodjenu bracu i imam namjeru sa vama i dalje zivjeti, pozovete me da napravimo grupni bosanski "selfie" na kojemu ja kasnije primjetim vehabiju medju nama!
Mene to do kraja sjebe a vi u tome ne vidite nista lose, vama shega. Kao sto ne vidite nista lose ni u razapinjanju bosnjacke zastave na utakmicama repke, evo sace krenuti ta scenografija za koji dan.

I to je taj bosnjacki radikalizam koji nije nista gori od drugih radikalizama, ali pitanje je koliko to valja ovoj drzavi.
Ali ko sam ja da vam govorim kako cete se ponasati. Bujrum brate, nastavite niko vam ne brani, ali...
:-)
Ti za sebe kazes da si Bosanac i to ti je 100% OK ili u redu ali trebas da shvatis da su I Bosnajci kao i ti u isto vrijeme Bosanci po nazivu njihove maticne drzave Bosne i Hercegovine i da nas ima razlicitih Bosanaca porijeklom iz razlicitih naroda, nismo niti trebamo biti svi isti ili kopije jedni drugih. Ako si recimo porijeklom iz neke mjesane porodice kao primjer otac Bosnjak a majka Srpkinja ti se mozes izjasnjavati kako hoces i sve ce biti pravilno. Naprimjer mozes se izjasnjavati po narodu po liniji tvog oca pa se izjasniti samo kao Bosnjak ili mozes se samo po narodu izjasniti kao Srbin po liniji tvoje majke, ili mozes se izjasniti kao Bosanac mjesovitog bosnjacko-srpskog etnickog/narodnog porijekla. Kao sto vidis nikakvo tvoje etnicko/narodno i/ili nacionalno opredjeljenje ne moze biti pogresno.

Naravno da sada ni vecina nekog naroda ne moze trpiti da joj sjede po glavi i odredjuju sudbinu o svemu i svacemu i pojedinci iz nekih manjina ili manjinskih naroda ali vecina treba respektovati manjinu i pomoci im u svemu do zadnjih granica i uvazavati sa visokim standardima njihova manjinska prava i potrebe.

Nista i niko nije perfektan i nikada nece biti perfektno pa tako ni narod Bosnjaci kao i svi drugi narodi svijeta ali se svi normalnim dogovorima, diskusijama, potrebama mogu pribliziti jedni drugima i raditi zajedno za dobrobit svih gradjana i drzave Bosne i Hercegovine.

Sto se tice nas Bosnjaka kao naroda, tako ti je kada se druzis sa nama Bosnjacima, ili nas prihvati takve kakvi jesmo ili nas odbaci :mrgreen:
travnik

#122 Re: Je li (konačno) vrijeme za "radikalizaciju" Bošnja

Post by travnik »

A kada je uopće u BiH prestala radikalizacija? Ili, je u pitanju onaj isprobani recept, "moji" fini, kulturni i tolerantni, a "oni" čisti odron po svemu.
lua

#123 Re: Je li (konačno) vrijeme za "radikalizaciju" Bošnja

Post by lua »

Helikopter wrote: Ti za sebe kazes da si Bosanac i to ti je 100% OK ili u redu ali trebas da shvatis da su I Bosnajci kao i ti u isto vrijeme Bosanci po nazivu njihove maticne drzave Bosne i Hercegovine i da nas ima razlicitih Bosanaca porijeklom iz razlicitih naroda, nismo niti trebamo biti svi isti ili kopije jedni drugih. Ako si recimo porijeklom iz neke mjesane porodice kao primjer otac Bosnjak a majka Srpkinja ti se mozes izjasnjavati kako hoces i sve ce biti pravilno. Naprimjer mozes se izjasnjavati po narodu po liniji tvog oca pa se izjasniti samo kao Bosnjak ili mozes se samo po narodu izjasniti kao Srbin po liniji tvoje majke, ili mozes se izjasniti kao Bosanac mjesovitog bosnjacko-srpskog etnickog/narodnog porijekla. Kao sto vidis nikakvo tvoje etnicko/narodno i/ili nacionalno opredjeljenje ne moze biti pogresno.

Sto se tice nas Bosnjaka kao naroda, tako ti je kada se druzis sa nama Bosnjacima, ili nas prihvati takve kakvi jesmo ili nas odbaci :mrgreen:
Nacionalnost je osjećaj.
Nisi sociolog.
Kako sam sebi ne dokurčiš s ovim glupostima, ozbiljno te pitam?
madner

#124 Re: Je li (konačno) vrijeme za "radikalizaciju" Bošnja

Post by madner »

Etnicka pripadnost je stvar osjecaja.
Nacionalna nije, to je kategorija koja zahtjeva pasos.
lua

#125 Re: Je li (konačno) vrijeme za "radikalizaciju" Bošnja

Post by lua »

Državljanstvo nije osjećaj. Nacionalnost u konceptu Bosne i Hercegovine jeste. Nacionalnost je veza čovjeka s državom.
Nije moj problem što u ovoj državi ljudi nacionalnost ne prevode kako treba.
Post Reply