Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Rasprave o vjerskim temama.
Bosanac sa dna kace

#101 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by Bosanac sa dna kace »

Hadzi Lojo wrote:Da lo je Dzozo zabranio i paljenje svijeca za 27 noc Ramazana. Ja se sjecam onih bijelih sarenih svjecica sto su djeca prodavala po Carsiji i mahalama. Taj obicaj je bio sve do pocetka 70-ih i naglo nestao.
:) cuj Djozo, da to nije izgubilo popularnost sa elektrifikacijom??? zar ne znas za izjavu: ''svijetlit ko dzamija'' :lol:
theTruePath

#102 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by theTruePath »

Da lo je Dzozo zabranio i paljenje svijeca za 27 noc Ramazana. Ja se sjecam onih bijelih sarenih svjecica sto su djeca prodavala po Carsiji i mahalama. Taj obicaj je bio sve do pocetka 70-ih i naglo nestao.

Prvi put cujem
victom

#103 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by victom »

Primi moje saučešće.... = osoba koja ti kaže ovo, učestvuje u tvojoj boli
Neka je živa tvoja glava = osoba koja ti kaže ovo, napominje da je najbitnije da je tvoja glava živa

Kontradiktorno.
Tradicija je jedno veliko zlo, svi rade nešto, a niko ne zna zašto.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:51, edited 2 times in total.
miskin

#104 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by miskin »

jeli se negdje u kuranu ili negdje drugo kaze da se ne klanjaju dzenaze samoubicama?
ne to nigdje ne pise u Kur'anu, dzenaza ce se klanjati samoubici jer on po ispravnom vjerovanju umire kao musliman, a to sto je uradio je samo veliki grijeh i to ga nije izvelo iz okrilja islama, samo sto ga ceka zestoka patnja na ahiretu

Samoubistvo je haram po Kur'anau, Sunnetu i idžamu učenjaka i smatra se najvećim grijehom poslije širka Allahu, svejedno bilo zbog očajanja, gubljenja nade, čuvanja časti i slično.

Kaže Uzvišeni: "I ne ubijajte sami sebe, Allah je doista prema vama milostiv. Onoga ko to nepravično i nasilno uradi, Mi ćemo u vatru baciti, to je Allahu lahko" (En-Nisa', 29-30), i kaže: "I sami sebe u propast ne bacajte" (El-Bekare, 195).

Allahov Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, je strogo zabranio samoubistvo, rekavši u hadisu kojeg prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, a bilježe ga Buharija i Muslim u svojim Sahihima:

"Ko se baci sa brda pa ubije samog sebe, vječno će se u džehennemskoj vatri bacati sa brda. Ko popije otrov pa ubije samog sebe, vječno će u džehennemskoj vatri trovati samog sebe. A ko se ubije željezom, vječno će probadati željezom svoj stomak u džehennemskoj vatri".

Kažu islamski pravnici da je samoubica veći griješnik od onog ko ubije drugu osobu, čak neki kažu da se samoubica ne gasuli niti mu se klanja dženaza, a po nekima mu se ne prima tevba zbog težine grijeha koji je počinio. Takođe, vanjsko značenje nekih hadisa ukazuje da će samoubica biti vječno u vatri.

S tim da je ispravno, a na što ukazuju drugi dokazi, da se samoubica gasuli, da mu se klanja dženaza, prima tevba i da neće biti vječno u vatri, ali ovo su rekli neki pravnici zbog težine grijeha samoubistva i vanjskog značenja nekih šerijatskih tekstova.
underwater

#105 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by underwater »

Dzenaza se samoubojici ne smije klanjat, al ovi nasi kazu da je insan koji se ubije pomahnito (biva to normalan nece uradit) pa klanjaju. Ko da ce ga to spasit ...samo oni sto klanjaju imaju haram od toga, a njemu je isto.
(Bio jedan coek, ubio se kad mu se kcerka udala za vlaha :shock: )
Kaze se (u fikhu) da musliman MORA pod prijetnjom smrti negirati vjeru ... jer zivot je svetiji.
Haram je (zabranjeno ti je) dati da te ubiju ako mozes sprijecit time sto ces konvertirati.
Pa kao je tako, kakva je onda logika da se samoubojici klanja dzenaza?
harač

#106 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by harač »

underwater wrote: (Bio jedan coek, ubio se kad mu se kcerka udala za vlaha :shock: )
:lol: treb'o im se raznijet na svadbi :D
insomnia78

#107 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by insomnia78 »

miskin wrote:
jeli se negdje u kuranu ili negdje drugo kaze da se ne klanjaju dzenaze samoubicama?
ne to nigdje ne pise u Kur'anu, dzenaza ce se klanjati samoubici jer on po ispravnom vjerovanju umire kao musliman, a to sto je uradio je samo veliki grijeh i to ga nije izvelo iz okrilja islama, samo sto ga ceka zestoka patnja na ahiretu

Samoubistvo je haram po Kur'anau, Sunnetu i idžamu učenjaka i smatra se najvećim grijehom poslije širka Allahu, svejedno bilo zbog očajanja, gubljenja nade, čuvanja časti i slično.

Kaže Uzvišeni: "I ne ubijajte sami sebe, Allah je doista prema vama milostiv. Onoga ko to nepravično i nasilno uradi, Mi ćemo u vatru baciti, to je Allahu lahko" (En-Nisa', 29-30), i kaže: "I sami sebe u propast ne bacajte" (El-Bekare, 195).

Allahov Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, je strogo zabranio samoubistvo, rekavši u hadisu kojeg prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, a bilježe ga Buharija i Muslim u svojim Sahihima:

"Ko se baci sa brda pa ubije samog sebe, vječno će se u džehennemskoj vatri bacati sa brda. Ko popije otrov pa ubije samog sebe, vječno će u džehennemskoj vatri trovati samog sebe. A ko se ubije željezom, vječno će probadati željezom svoj stomak u džehennemskoj vatri".

Kažu islamski pravnici da je samoubica veći griješnik od onog ko ubije drugu osobu, čak neki kažu da se samoubica ne gasuli niti mu se klanja dženaza, a po nekima mu se ne prima tevba zbog težine grijeha koji je počinio. Takođe, vanjsko značenje nekih hadisa ukazuje da će samoubica biti vječno u vatri.

S tim da je ispravno, a na što ukazuju drugi dokazi, da se samoubica gasuli, da mu se klanja dženaza, prima tevba i da neće biti vječno u vatri, ali ovo su rekli neki pravnici zbog težine grijeha samoubistva i vanjskog značenja nekih šerijatskih tekstova.
Kako onda uspiju premuntati one debile po Iraku, Afganistanu, Čečeniji i sl., koji se raznose u "Allahovo ime" fakat ne provociram nego mi nije jasno?
Mislim ako su ikad otvorili kur'an mora im biti jasan stav islama o samoubistvu.

s' moje sokocalo
miskin

#108 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by miskin »

za ovog sto pise da se ne klanja dzenaza samoubici postujem ima to misljenje kod ucenjaka, tako da to postujem i ne osuđujem ipak je to fikh tu je tolerancija na visokom nivou bar kod mene a i kod ostalih bi trebala da bude pa se ne bi svađali zbog nekih sitnica i gledali se preko ramena

a za ove sto se raznose po Iraku, ne znam kakve su to fetve bile da to moze negdje sam citao da je Jusuf Kardavi to bio dozvolio, ali samo on niko vise od uleme, tako da je on izuzetak a svi ostali su na drugoj strani tako da je to zabranjeno, pa ne znam sta da ti kazem ljudi su povodljivi, jos kad nemaju znanja, a ako su ljubomorni na vjeru sto bi svi trebali biti, ponesu ih te emocije i zalete se ne znam sta bi rekao za njih zao mi insana, i sta i da je dozvoljeno uzecemo tu pogine ne samo cafirkse vojske nego pogine i muslimana metak ne zna kako se ko zove odnosno geler, pa pogine cafira koj su nevini koji se ne bore protiv muslimana a injih je zabranjeno dirati tako da nije dobro u svakom slucaju
Kroksica

#109 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by Kroksica »

Zasto se ne bi klanjala dzenaza samoubici? Samoubistvo nije neoprostivi grijeh, ili jeste? Covjek koji sam sebi uzme zivot u dosta slicajeva nije psihicki stabilna licnost, znaci nije u potpunosti svjesna svojih odluka/postupaka. Isto tako ne vidim zasto bi se takva osoba patila u dzehenemu.
miskin

#110 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by miskin »

i ja sam također misljenja da se klanja dzenaza, a patnja je zbog toga sto covjek nije vlasnik svoga zivota i samim time ga nema pravo oduzeti
Kroksica

#111 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by Kroksica »

miskin wrote:i ja sam također misljenja da se klanja dzenaza, a patnja je zbog toga sto covjek nije vlasnik svoga zivota i samim time ga nema pravo oduzeti
Ali kad covjek to uradi nije "vlasnik svoje psihe". Sto bi se u narodu reklo "presvrno".
miskin

#112 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by miskin »

pa nisu svi "pukli" koji se ubiju neko se ubije sto ga je cura ostavila, neko sto ne moze vratit dugove, a taj insan koji nije vlasnik svoje psihe on nije obavezan ni klanjati kamoli sta drugo ako je mentalno nije dobar
Kroksica

#113 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by Kroksica »

miskin wrote:pa nisu svi "pukli" koji se ubiju neko se ubije sto ga je cura ostavila, neko sto ne moze vratit dugove, a taj insan koji nije vlasnik svoje psihe on nije obavezan ni klanjati kamoli sta drugo ako je mentalno nije dobar
Kako znas da nisu?
miskin

#114 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by miskin »

trebalo bi ih mozda odvest kod one safije od jucer da im sta prouci, a i ne treba moze ona i na daljinu :D kad smo kod nje ja bas danas pitam ovog jednog insana covjek je hafiz, zavrsio je islamski fax., tako mu veli kada ssam mu rekao za lijecenje na daljinu samo se nasmija covjek i sve mi je rekao

pa ne znam onda bas moras biti da se zbog necega takvog obicno se ubijaju ljudi koji nemaju vjere, koji nemaju nadu ni u sta, ne vide nista dobro u svome zivotu zbog cega bi vrijedilo ga zivjeti pa se odluce na taj korak, kod mene u rođaka se dido tako ubio s bombom, imao neku bolest kazu nije vise mogao podnijeti bolove i raznese se u stanu, sad da se neko zbog djevojke/momka ubije to je stvarno smijesno, ja ne kazem moze covjeku biti tesko ja sam prije par godina plako' ko malo dijete za ovom jednom, poceo se kupati i sjedim u tuskabini i placem, ali sad da se neko ubije zbog toga to je vec bezveze, sve prođe, a i da se ubije zbog toga kakvo ce opravdanje imati kad stane pred Gordog i Silnog kada ga upita zasto se ubio, da on kaze zbog djevojke nigdje veze, tako da sam ja protiv toga apsolutno bilo tako ili ovi sto se raznose, po Madridu, Iraku,... zbog mnogo razloga neke sam vec naveo
‎"Nema slučajnog susreta! Svaka osoba u našem životu ili je ispit, ili kazna, ili dar sudbine."
Kroksica

#115 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by Kroksica »

miskin wrote:trebalo bi ih mozda odvest kod one safije od jucer da im sta prouci, a i ne treba moze ona i na daljinu :D kad smo kod nje ja bas danas pitam ovog jednog insana covjek je hafiz, zavrsio je islamski fax., tako mu veli kada ssam mu rekao za lijecenje na daljinu samo se nasmija covjek i sve mi je rekao

pa ne znam onda bas moras biti da se zbog necega takvog obicno se ubijaju ljudi koji nemaju vjere, koji nemaju nadu ni u sta, ne vide nista dobro u svome zivotu zbog cega bi vrijedilo ga zivjeti pa se odluce na taj korak, kod mene u rođaka se dido tako ubio s bombom, imao neku bolest kazu nije vise mogao podnijeti bolove i raznese se u stanu, sad da se neko zbog djevojke/momka ubije to je stvarno smijesno, ja ne kazem moze covjeku biti tesko ja sam prije par godina plako' ko malo dijete za ovom jednom, poceo se kupati i sjedim u tuskabini i placem, ali sad da se neko ubije zbog toga to je vec bezveze, sve prođe, a i da se ubije zbog toga kakvo ce opravdanje imati kad stane pred Gordog i Silnog kada ga upita zasto se ubio, da on kaze zbog djevojke nigdje veze, tako da sam ja protiv toga apsolutno bilo tako ili ovi sto se raznose, po Madridu, Iraku,... zbog mnogo razloga neke sam vec naveo
Hahahahahahahah!
Ahahahahahahahahahahaha!
Cuj u tus kabini sjedi i place! Za ovom jednom! Pa ti si meni kralj. :D
Salu na stranu, ne mozes ti znati sta se ljudima vrti po glavi, a ja sam rekla da je u vecini slucajeva samoubistva uzrok neki mentalni poremecaj. Ja nikad nisam cula da se neko ubio samo da "i to proba".
fatamorgana

#116 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by fatamorgana »

Sjo teme, ja mislio neko umro ....
miskin

#117 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by miskin »

e moja kroksice tih par sedmica sam bio izmrso' ko da sam postio i danju i nocu, sve pamtim ko da je jucer bilo lahko je tebi skratio sam sebi zivot za par godina garant, a ona se sad udala i ima 2 djece neka mashallah, zivot ide dalje

sta velite da trazimo da nam ubace jedan ovakav smajli
[URL=http://imageshack.us/photo/my-imag ... .jpg[/img]

Uploaded with ImageShack.us[/url]
miskin

#118 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by miskin »

Sjo teme, ja mislio neko umro ....
:lol:
fatamorgana

#119 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by fatamorgana »

miskin wrote: sta velite da trazimo da nam ubace jedan ovakav smajli
[URL=http://imageshack.us/photo/my-imag ... .jpg[/img]

Uploaded with ImageShack.us[/url]
:thumbup: ubio se za ove teme ....
miskin

#120 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by miskin »

jes' vidio jesam ga probrao ovaj nek bude za tebe kroksici cemo naci jedan drugi, eto zamisli da ti je to hedija od mene
fatamorgana

#121 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by fatamorgana »

miskin wrote:jes' vidio jesam ga probrao ovaj nek bude za tebe kroksici cemo naci jedan drugi, eto zamisli da ti je to hedija od mene
Isti ja kad sam bio mali ..... no, vratimo se na temu, 8-)
Last edited by fatamorgana on 29/09/2012 00:01, edited 1 time in total.
Kroksica

#122 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by Kroksica »

miskin wrote:e moja kroksice tih par sedmica sam bio izmrso' ko da sam postio i danju i nocu, sve pamtim ko da je jucer bilo lahko je tebi skratio sam sebi zivot za par godina garant, a ona se sad udala i ima 2 djece neka mashallah, zivot ide dalje
Oooo sreco! Hajde Boga ti, nije bilo sudjeno, doce neka druga, bolja ako Bog da. :D
Kroksica

#123 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by Kroksica »

miskin wrote:jes' vidio jesam ga probrao ovaj nek bude za tebe kroksici cemo naci jedan drugi, eto zamisli da ti je to hedija od mene
Meni neki sa masnicom, posto sam ja zeMsko. :D
miskin

#124 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by miskin »

Isti ja kad sam bio mali ..... no, vratimo se na temu, 8-)
a tema je ???
fatamorgana

#125 Re: Obredi/Dzenaze/Pogrebi

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote: Oooo sreco! Hajde Boga ti, nije bilo sudjeno, doce neka druga, bolja ako Bog da. :D
Ne do bog samo da dođe kak'a gora, :wink:
Post Reply