Tačno, ovo je bilo poznato, i mislim da nije plagijat nego obrada. Sejo Sexon ipak ima običaj da stavlja izvor, imao ga je i prije rata. Prije rata sam imao original album (kasetu naravnoFratris wrote:Ja sam znao za Zenica Blues prije skoro 20 godina. Moj stric je imao plocu Live at Folsom Prison. To sto ti nisi slusao Johnnya, ne znaci da ga nije nitko slusao.Pera Trta wrote:To je tačno za novije pjesme (osim uvodnog dijela "Počasne salve"). Ali za "Zenicu Blues" ne znam da je ikad spomenuo njen stvarni izvor, a to onda jeste plagijat. Koji raja puši 25 godina, jer niko ovdje nije slušao Johnny Casha.
Koliko ja znam, medju ZP rajom je ovo bila opcepoznata stvar.
Klub domacih plagijatora i preradjivaca!
Moderator: _BataZiv_0809
- tranquil
#101 Re: Klub domacih plagijatora!
- Fratris
#102 Re: Klub domacih plagijatora!
Javi Mi sam slusao Lou Reed original....Turn to Me se zove: http://www.youtube.com/watch?v=axqZ0dWy4lo
A nisam nikad skontao sta je u slucaju Dobri Jarani obradjeno. S obzirom da je samo Lennon potpisan, a ne i McCartney, radi se o solo pjesmi a ne znam dovoljno Lennonov solo opus. Da je sta od Beatlesa, znao bi.
A nisam nikad skontao sta je u slucaju Dobri Jarani obradjeno. S obzirom da je samo Lennon potpisan, a ne i McCartney, radi se o solo pjesmi a ne znam dovoljno Lennonov solo opus. Da je sta od Beatlesa, znao bi.
-
musac
#103 Re: Klub domacih plagijatora!
Azra? Common man.Atrus wrote:Na Balkanu je sve plagijat, osim:
Azra
Indexi
EKV i jebenih guslarskih jadikovki (ko bi normalan to svirao/plagirao?).
- Celtic_Green
#104 Re: Klub domacih plagijatora!
Ne znam je li ko dosad primjetio, ali meni od B. Dugmeta "Izgledala je malo cudno" jako lici na ovu:
http://www.youtube.com/watch?v=vbYwBy7BbXE
A nedavno sam cuo u arapskoj varijanti Merlinovu "Dabogda", ustvari onaj refren dio kad ide "Lijevo, desnoooooooooo
". Ko je tu koga podjonio neka forumsko pucanstvo prosudi
A od Azre "Usne vrele visnje", treba li reci: Bob Dylan "Lily Of The West", haman pa 100% prevedena, samo sto je osim Louisville-a kod Johnny-ja Zagreb, a umjesto Lexingtona Hrvace
http://www.youtube.com/watch?v=vbYwBy7BbXE
A nedavno sam cuo u arapskoj varijanti Merlinovu "Dabogda", ustvari onaj refren dio kad ide "Lijevo, desnoooooooooo
A od Azre "Usne vrele visnje", treba li reci: Bob Dylan "Lily Of The West", haman pa 100% prevedena, samo sto je osim Louisville-a kod Johnny-ja Zagreb, a umjesto Lexingtona Hrvace
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#105 Re: Klub domacih plagijatora!
Ali je "Usne vrele Višnje" navedena kao obrada "Lilly of the West".
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#106 Re: Klub domacih plagijatora!
Ovo je preuzeto sa stranice Discogs, gdje je navedeno gotovo sve što je izašlo u ex-Yu diskografiji. Ovi su podaci evidentno prepisani sa impresuma ploče ili kasete, dakle zvanični su. Kao što vidite, kao autor teksta za pjesmu Zenica Blues naveden je Sejo Sexon, a autor muzike Nele.Country: Yugoslavia
Released: 1984
Genre: Rock
Style: Garage Rock
Credits: Arranged By - Zabranjeno Pušenje
Bass - Munja Mitić
Drums - Šeki Gayton
Guitar [Rhythm] - Sejo Sexon
Guitar [Solo] - Mujo Snažni
Lead Vocals - Dr. Nele Karajlić
Lyrics By - Sejo Sexon (tracks: A2 to B5) , Zoran Degan (tracks: A6)
Music By - Bojan Adamič (tracks: A1) , Dr. Nele Karajlić (tracks: A2 to B5)
Organ, Keyboards - Seid Mali Karajlić
Producer, Engineer - Mahmud Paša Ferović*
Saxophone, Flute - Ogi Gajić
Notes: Track A1 is main music theme from a movie "Valter Brani Sarajevo".
Recorded winter 1983/84 in Studio 17, Sarajevo.
Tracklisting:A1 Uvod (Tema Iz Filma "Valter Brani Sarajevo") (1:30)
A2 Anarhija All Over Baščaršija (1:42)
A3 Abid (3:40)
A4 Put U Središte Rudnika Kreka Banovići (2:07)
A5 Selena, Vrati Se, Selena (4:03)
A6 Neću Da Budem Švabo U Dotiranom Filmu (2:30)
B1 Šeki Iz On The Road Again (3:35)
B2 Kino "Prvi Maj" (4:09)
B3 Pamtim To Kao Da Je Bilo Danas (2:07)
B4 Zenica Blues (2:27)
B5 Čejeni Odlaze... (4:13)
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#107 Re: Klub domacih plagijatora!
hm nedavno sam gledao film od KUROSAWE
STRAY DOG
i u 16. minuti neki japanac svira na harmonici usnoj
melodiju koja me podsjeti na hendinu pjesmu SViraj mi sviraj brate
jednu od najdražih pjesama...
STRAY DOG
i u 16. minuti neki japanac svira na harmonici usnoj
melodiju koja me podsjeti na hendinu pjesmu SViraj mi sviraj brate
- aNTropocentrio
#108 Re: Klub domacih plagijatora!
Lilly of the West je američka tradicionalna folk pjesma. (Postoje verzije i od Joan baez, Marka Knopflera..)Pera Trta wrote:Ali je "Usne vrele Višnje" navedena kao obrada "Lilly of the West".
Btw, Štulićev prijevod je genijalan
-
SijuksA
#109 Re: Klub domacih plagijatora!
Tema je otvorena ne kao diskusija o varijacijama izmedju obrade, plagijata
nego kao pokusaj da se sve te pjesme popisu i da na kraju mozemo zakljuciti ima li ISTA originalno napravljeno na ovim prostorima IKAD
Zasad samo vidim da EKV nije nista ni plagirala ni obradila ni preradila ni prepravila
Samo nastavite.
nego kao pokusaj da se sve te pjesme popisu i da na kraju mozemo zakljuciti ima li ISTA originalno napravljeno na ovim prostorima IKAD
Zasad samo vidim da EKV nije nista ni plagirala ni obradila ni preradila ni prepravila
Samo nastavite.
- zomri
#110 Re: Klub domacih plagijatora!
imaju i oni svojih grijehova:SijuksA wrote:Tema je otvorena ne kao diskusija o varijacijama izmedju obrade, plagijata
Samo nastavite.
-
Pera Trta
#111 Re: Klub domacih plagijatora!
Onda treba promijeniti naziv teme. Jer sadašnji naslov "Klub domaćih PLAGIJATORA" vrijeđa one koji su uredno potpisivali svoje obrade (od kojih su mnoge sjajne), ako ćemo i njih ovdje spominjati. Dakle, nemam ništa protiv, ali onda naslov teme gubi smisao.SijuksA wrote:Tema je otvorena ne kao diskusija o varijacijama izmedju obrade, plagijata
Samo nastavite.
- JThomas
#112 Re: Klub domacih plagijatora!
znate da kaže na onom novom spotu kad svira u zatvoru, "hajmo malo ritma, k'o da je doš'o johnny cash"...tranquil wrote:
Tačno, ovo je bilo poznato, i mislim da nije plagijat nego obrada. Sejo Sexon ipak ima običaj da stavlja izvor, imao ga je i prije rata. Prije rata sam imao original album (kasetu naravno) "Malih priča..." gdje je ispod pjesme "Javi mi" uredno potpisan Lou Reed (ne znam koja pjesma je u pitanju nisam baš poznavalac Lou Reed-a). Takođe na nekom ranijem albumu (mislim da je "Dobri jarani" sa "Zemlje safari") bio je potpisan John Lennon. Za "Zenica blues" nisam siguran - nisam nikad imao "Das ist Walter" tako da ne mogu provjeriti ko je naveden kao autor. Ako neko ima možda nam može pomoći?
-
Pera Trta
#113 Re: Klub domacih plagijatora!
To se zove naknadna pamet.JThomas wrote:znate da kaže na onom novom spotu kad svira u zatvoru, "hajmo malo ritma, k'o da je doš'o johnny cash"...tranquil wrote:
Tačno, ovo je bilo poznato, i mislim da nije plagijat nego obrada. Sejo Sexon ipak ima običaj da stavlja izvor, imao ga je i prije rata. Prije rata sam imao original album (kasetu naravno) "Malih priča..." gdje je ispod pjesme "Javi mi" uredno potpisan Lou Reed (ne znam koja pjesma je u pitanju nisam baš poznavalac Lou Reed-a). Takođe na nekom ranijem albumu (mislim da je "Dobri jarani" sa "Zemlje safari") bio je potpisan John Lennon. Za "Zenica blues" nisam siguran - nisam nikad imao "Das ist Walter" tako da ne mogu provjeriti ko je naveden kao autor. Ako neko ima možda nam može pomoći?
Isto kao što Sejo danas nabija cvike iznad čela i nosi nekakve kape da bi sakrio da ćelavi, a za koju godinu neće to sakrivati već će govoriti da fura imidž profesora Helingena.
-
SijuksA
#114 Re: Klub domacih plagijatora!
Ako te to koci, sredjeno.Pera Trta wrote:Onda treba promijeniti naziv teme. Jer sadašnji naslov "Klub domaćih PLAGIJATORA" vrijeđa one koji su uredno potpisivali svoje obrade (od kojih su mnoge sjajne), ako ćemo i njih ovdje spominjati. Dakle, nemam ništa protiv, ali onda naslov teme gubi smisao.SijuksA wrote:Tema je otvorena ne kao diskusija o varijacijama izmedju obrade, plagijata
Samo nastavite.
-
vangogh87
#115 Re: Klub domacih plagijatora!
ma onako malo melodija, a i da jeste hapanje ekv je spasio pjesmuzomri wrote:imaju i oni svojih grijehova:SijuksA wrote:Tema je otvorena ne kao diskusija o varijacijama izmedju obrade, plagijata
Samo nastavite.
-
Pera Trta
#116 Re: Klub domacih plagijatora!
SijuksA wrote:Ako te to koci, sredjeno.
-
doktor78
#117 Re:
Vala, i ne cujem neku slicnost, za razliku od "Staklenog hotela", gdje mi uvodni rifovi bas, ali bas vuku na "2 minutes to midnight". Samo... Ima jedan mali problem... "Stakleni hotel" je izasao 1981. ,a "2 minutes to midnight" 1984.Homer_Simpson wrote:Divlje jagode - let na drugi svijet -> Iron Maiden - 2 minutes to midnight
uz malu modifikaciju,inace losa ukradotina...
Nije valjda da su Maidenovci krali od Zeleta
-
dezurni_ucenik
#118 Re: Klub domacih plagijatora i preradjivaca!
.
Last edited by dezurni_ucenik on 17/03/2016 04:09, edited 1 time in total.
- Neelix
#119 Re: Klub domacih plagijatora i preradjivaca!
evo i moj doprinos temi,
mada mi je "nasa" verzija nekako bolja
mada mi je "nasa" verzija nekako bolja
- Ajatolah_
#120 Re: Klub domacih plagijatora i preradjivaca!
Slučajno sam čuo ovu pjesmu, i strašno mi smrdi na ono od Harija Baš ti lijepo stoje suze...
-
schnjufko
#121 Re: Klub domacih plagijatora i preradjivaca!
A ja sam se smio kladit da sam negdje vec cuo ovu stvarZabranjeno pusenje - pocasna salva - melodija maznuta od Thin Lizzy - zaboravio ime pjesme![]()
@Ervin - metalni radnici? - Judas style 100%
-
Pera Trta
#122 Re: Klub domacih plagijatora i preradjivaca!
Ni jedna od gore navedenih pjesama nije ukradena. Sve su uredno potpisane.
-
kriminale
#123 Re: Klub domacih plagijatora i preradjivaca!
Mixalis Hatzigiannis - Xeria psila http://www.youtube.com/watch?v=9FNnkqAomJA
Maja Marijana - Zena zmija http://www.youtube.com/watch?v=DspPdatOWso
Maja Marijana - Zena zmija http://www.youtube.com/watch?v=DspPdatOWso
- tranquil
#124 Re: Klub domacih plagijatora i preradjivaca!
Evo jedne koja ne samo da je krađa (melodije i teme) nego i skrnavljenje.
Da napomenem, ne mislim na Danijelu nego na autora pjesme Zlatana Fazlića - Fazlu, koji je pjevao ovu pjesmu prije Danijele ali je nema na youtube.
Da napomenem, ne mislim na Danijelu nego na autora pjesme Zlatana Fazlića - Fazlu, koji je pjevao ovu pjesmu prije Danijele ali je nema na youtube.
-
Pera Trta
#125 Re: Klub domacih plagijatora i preradjivaca!
Ništa čudno! Poznato je da je Fazla jedan od najvećih plagijatora. Plagira i samog sebe-poznato je da jednu istu pjesmu proda za 3-4 pjevača.