Filipović: Ostavimo se velikih riječi i praznog rodoljublja

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

da budemo jasni - dijaspora je zakon, covjek u cijelom svijetu nekoga poznaje, da se ima love mogli bi se obici svi kontinenti posjecujuci raju. Moji poznanici Nijemci su se prije desetak godina cudili kako to da ja imam prijatelje u svim vecim njemackim gradovima, pa cak i tamo gdje nikad nisam bila, to njima neshvatljivo :-D

gospodin Tunjo ne konta koliko ti ljudi obogacuju BiH (ne u materijalnom smislu samo), kako su se ti ljudi za samo nekoliko godina snasli u svojim novim sredinama i koje je to bogastvo i za BiH i za zemlje u kojima zive. Meni je zao kad slusam negativne komentare o dijaspori, ti ljudi zaista mogu otici i negdje drugdje i "kurciti se" umjesto sto obilaze rusevine i rodbinu i trose po BiH

a sto se tice sponzorusa, njih je uvijek bilo i uvijek ce ih biti. U vrijeme socijalizma su postojale "oficiruse" koje su trcale za oficirima JNA, jer im je ona bila garant nekakvog dobrostanja, danas je zivot na zapadu valjda slicna garancija. Ako je Tunjo Krajisnik nasao svoju srecu u zapadnoj Hercegovini zasto mu smeta da neka Sarajka svoju nadje u zapadnoj Virdziniji :lol:
artzy

Post by artzy »

StLouis wrote:Ovo je nesto kao povelja Kulina Bana, samo tunjina verzija. :-)

....Ja, Tunjo Bosanski Ban,obecavam Vama dijasoRHasima i svim gradjanima BiH pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. Suknem vam ga vama u dijaspori i vama mladim neukim curicama koje ne mozete docekati da se udate tamo negdje izvan granica lijepe nam domovine. Suknem ga s ovom poveljom i suknuo sam ga sam sebi.
I pravicu drzati sa Vama i pravo povjerenje,dokle budem ziv.

Tunjo

Ja sam cuo da ovaj nas akademik voli cugnut dobru sljivu prije predavanja. Ajme, sta covjek naprica.

:D sram me doci kuci :D
Nije problem ako se radi o kritici. Ima smisla kritikovati. Dijaspora nije organizovana na neki nacin da bi pozitivno uticala na stanje u BiH... Ove neke "zvanicke izjave" su jalova aktivnost mada ne i potpuno nepotrebna... Nema ideje i organizovanosti koja bi proizvela stvarnu opipljivu korist ako izuzmemo slanje novca rodjacima... (Filipinci su najpoznatiji po ovom nacinu "pomaganja matici")...

Htjedoh reci da ima mjesta kritici ali je ovaj Tunjin tekst uvredljiv ne samo za dijasporce nego jos vise za nase ljude u domovini. Izgleda kao da ga je nesto licno nasikiralo oko dijaspore. Prica o patriotizmu? Kako se to mjeri? Sigurno ne mjestom boravka.
pitt

Post by pitt »

to ide na obje strane. Tacno je da dijaspora nije organizovana a nece ni biti dok nam je vlast ovakva. Ne brinu se o ljudima u domovini a kamoli o dijaspori.
lady midnight

Post by lady midnight »

pitt wrote:to ide na obje strane. Tacno je da dijaspora nije organizovana a nece ni biti dok nam je vlast ovakva. Ne brinu se o ljudima u domovini a kamoli o dijaspori.
to stoji.
ali isto tako ja ne shvatam kako se od dijaspore uopshte mozhe ochekivati da se "organizuju". kao da je dijaspora neko jedinstveno tijelo, kao da imaju ista mishljenja, probleme, kao da se ne razlikuju po socijalnom statusu, obrazovanju, finansijskim mogucnostima, leglanim okvirima zemlje u kojoj zhive, politichkim ubjedjenjima i stha mu ga ja vec znam. pa dijaspora je ogledalo svega toga shto imamo i u samoj BiH, sa svim podjelama, problemima, politichkim prepucavanjima i sl. zashto se od tih ljudi ochekuje da su u stanju da se "uvezhu" i "organizuju" kad i u samoj BiH takvi projekti nemaju shanse da zazhive?
pitt

Post by pitt »

cuj kako.....pa oni su dijaspora.....ili ti dezurni krivci :D:D:D
lady midnight

Post by lady midnight »

pitt wrote:cuj kako.....pa oni su dijaspora.....ili ti dezurni krivci :D:D:D
ma jashta, upravu si :D vidi mene budale chemu se chudim :roll: :D svi smo mi na kraju krajeva - vjeshtice :D:D sa manjom ili vecom dozom leda u srcima :D:D:P
danas

Post by danas »

ekskjuz mi? :? :D :D :D
lady midnight

Post by lady midnight »

danas wrote:ekskjuz mi? :? :D :D :D
pa otkud se ti odjednom stvori :D:D ko da te neko zvao :D:D:D:P
StLouis

Post by StLouis »

artzy wrote:
StLouis wrote:Ovo je nesto kao povelja Kulina Bana, samo tunjina verzija. :-)

....Ja, Tunjo Bosanski Ban,obecavam Vama dijasoRHasima i svim gradjanima BiH pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. Suknem vam ga vama u dijaspori i vama mladim neukim curicama koje ne mozete docekati da se udate tamo negdje izvan granica lijepe nam domovine. Suknem ga s ovom poveljom i suknuo sam ga sam sebi.
I pravicu drzati sa Vama i pravo povjerenje,dokle budem ziv.

Tunjo

Ja sam cuo da ovaj nas akademik voli cugnut dobru sljivu prije predavanja. Ajme, sta covjek naprica.

:D sram me doci kuci :D
Nije problem ako se radi o kritici. Ima smisla kritikovati. Dijaspora nije organizovana na neki nacin da bi pozitivno uticala na stanje u BiH... Ove neke "zvanicke izjave" su jalova aktivnost mada ne i potpuno nepotrebna... Nema ideje i organizovanosti koja bi proizvela stvarnu opipljivu korist ako izuzmemo slanje novca rodjacima... (Filipinci su najpoznatiji po ovom nacinu "pomaganja matici")...

Htjedoh reci da ima mjesta kritici ali je ovaj Tunjin tekst uvredljiv ne samo za dijasporce nego jos vise za nase ljude u domovini. Izgleda kao da ga je nesto licno nasikiralo oko dijaspore. Prica o patriotizmu? Kako se to mjeri? Sigurno ne mjestom boravka.
Izgleda da bi Tunjo mogao biti bas ta karika koja ce povezati tj. pomriti dijasporu s maticom, a ako je tako onda evo jedna mala zdravica i kuc kuc u drvo :D

Mislim, zaista, nema smisla. Covjek je otisao predaleko s rijecima, i nadam se da ce se javno izvinuti i priznati da je cugo... a ko zna, moza ga i alzhajmer nagriza?? Ko je on ili bilo ko drugi, da dijeli, osudjuje i proziva. Nekad sam ga cijenio i drzao za postenog, uglednog i pametnog intelektualca, a nakon ovog sto procitah, promijenio sam kurs, a i mnogi ce. Ko zna, mozda je mislio nesto korisno reci ali se na kraju pogresno izrazio??
pitt

Post by pitt »

lady midnight wrote:
ma ta ti je queen witch (na jednom od jezika dijaspore) :D:D:D
danas

Post by danas »

pitt wrote:
lady midnight wrote:
ma ta ti je queen witch (na jednom od jezika dijaspore) :D:D:D
masonka :lol: :lol: :lol: :lol:
StLouis

Post by StLouis »

basta sljezove boje wrote:da budemo jasni - dijaspora je zakon, covjek u cijelom svijetu nekoga poznaje, da se ima love mogli bi se obici svi kontinenti posjecujuci raju. Moji poznanici Nijemci su se prije desetak godina cudili kako to da ja imam prijatelje u svim vecim njemackim gradovima, pa cak i tamo gdje nikad nisam bila, to njima neshvatljivo :-D

gospodin Tunjo ne konta koliko ti ljudi obogacuju BiH (ne u materijalnom smislu samo), kako su se ti ljudi za samo nekoliko godina snasli u svojim novim sredinama i koje je to bogastvo i za BiH i za zemlje u kojima zive. Meni je zao kad slusam negativne komentare o dijaspori, ti ljudi zaista mogu otici i negdje drugdje i "kurciti se" umjesto sto obilaze rusevine i rodbinu i trose po BiH

a sto se tice sponzorusa, njih je uvijek bilo i uvijek ce ih biti. U vrijeme socijalizma su postojale "oficiruse" koje su trcale za oficirima JNA, jer im je ona bila garant nekakvog dobrostanja, danas je zivot na zapadu valjda slicna garancija. Ako je Tunjo Krajisnik nasao svoju srecu u zapadnoj Hercegovini zasto mu smeta da neka Sarajka svoju nadje u zapadnoj Virdziniji :lol:

:D
pitt

Post by pitt »

hajd sve.....pa kud west virginija :D:D tamo niko normalan srecu naci ne moze :D:D:D
StLouis

Post by StLouis »

lady midnight wrote:
pitt wrote:to ide na obje strane. Tacno je da dijaspora nije organizovana a nece ni biti dok nam je vlast ovakva. Ne brinu se o ljudima u domovini a kamoli o dijaspori.
to stoji.
ali isto tako ja ne shvatam kako se od dijaspore uopshte mozhe ochekivati da se "organizuju". kao da je dijaspora neko jedinstveno tijelo, kao da imaju ista mishljenja, probleme, kao da se ne razlikuju po socijalnom statusu, obrazovanju, finansijskim mogucnostima, leglanim okvirima zemlje u kojoj zhive, politichkim ubjedjenjima i stha mu ga ja vec znam. pa dijaspora je ogledalo svega toga shto imamo i u samoj BiH, sa svim podjelama, problemima, politichkim prepucavanjima i sl. zashto se od tih ljudi ochekuje da su u stanju da se "uvezhu" i "organizuju" kad i u samoj BiH takvi projekti nemaju shanse da zazhive?
zar vas ovo ne podsjeca na nesto :-)

http://pssmagazin.com/index.php?option= ... &Itemid=40
lady midnight

Post by lady midnight »

pitt wrote:hajd sve.....pa kud west virginija :D:D tamo niko normalan srecu naci ne moze :D:D:D
a ko da mozhe u zapadnoj hercegovini :oops: :oops: :D:D:D:D
pitt

Post by pitt »

lady midnight wrote:
pitt wrote:hajd sve.....pa kud west virginija :D:D tamo niko normalan srecu naci ne moze :D:D:D
a ko da mozhe u zapadnoj hercegovini :oops: :oops: :D:D:D:D
nemoj da se sad moram hepokovcima zamjerati zivota ti :D:D:D Lakse cu sa ovim rednecima iz WVA izac na kraj :D:D
Shoba

Post by Shoba »

Apsolutno se slazem sa Tunjom u ovom clanku.

ja sam nekoliko puta bio prisutan na par "druzenja" dijaspore ovde u Njujorku i to je crni uzas. Mjesna Zajednica. Sve se svodi na harlaukanje i busanje u prsa, i na kraju se nesto ko zatrazi neka para za "Srebrenicu", i poneko da po neki dolar. jad i cemer......U sustini nikoga nije briga ni za sta, jer svi ce se poslije druzenja dobro najest i otic kuci spavat, i sutra na poso. Znam mnogo vise amerikanaca (jevreja pogotovo) koji su vise ucinili za BiH nego sva nasa dijaspora zajedno. Da Bosna zavisi od dijaspore, svi bi ste vi u BiH pocrkali od gladi. Sva sreca pa bogati evropljani , amerikanci, arapi imaju viska para pa finansiraju odrzavanje BiH. Da nije tako, sutra bi prvo bila inflacija, pa nestasica, pa prve carke, pa jope RAT, i ko zna sta vec.

Ja cu uvijek biti Bosanac onoliko koliko mi prilike dopustaju. Ni manje ni vise. Nista ne ocekujem od domovine, niti ona ista ocekuje od mene. (u pocetku sam zvao ljude telefonom ko lud, a mene nije niko zvao. Sada ne zovem nikog, pa me niko i ne zove :-).

Sve je ovo suplja prica i sarena laza. Po cijeli dan sam okruzen ljudima iz cijelog svijeta, i niko nema ovakakv odnos prema svojoj "prethodnoj" domovini kao mi. Ma ljudi su lezerni, niko ni na kog nije ljut, niti ljubomoran, svako radi sta mu je volja. Samo mi mjerimo i vagamo ovakve gluposti.

90% dijaspore ima neki iracionalan osjecaj gubitka mjesta na drustvenoj ljestvici u bivsoj domovini, i svi se satrase da zadrze i tu stolicu tamo negdje. A zasto? Zato sto ih u novoj domovini niko ne benda ni 2%, jer su mnogo nizi na drustvenoj ljestvici nego u BiH (zamislite da radite u kancelariji sa crncem, indijkom, meksikancem i rusom; koje ponizavanje :-) ). U stvari, ni u BiH nisu bili nista bolji, ali su barem imali neki nacionalni ponos, znali maternji jezik, jak osjecaj pripadnosti. Svi oni koji u tamo negdje zaista uspjeli, imaju mnogo lezerniji odnos prema ovim pitanjima. Nisu rasisti jer im je (materijalni) uspjeh u zivotu donio srecu koja ne zna za rasizam, dok su ovi dijasporasi/kokuzi ljuti na sve i moraju se negdje kompenzirati.....e zato im treba MJESNA ZAJEDNICA.

Ja volim otici u Sarajevo i biti turista, sto zapravo i jesam. Ne interesuju me zalopojke ni lokalni problemi, jel nekome uraden auto il nije. 'Ocu da se provedem za pare koje krvavo zaradim, i to je sve. Hocu da kupim jeftinih stvari, skoknem na more, vidim staru raju. Znaci , NIKAKVO opterecenje. Isto ko kad dodju raja kod mene u Njujork. Ni manje, ni vise...bas ih briga sto u Bronxu nema plina....

Niko od ljudi iz dijaspore NECE uspjeti preseliti komad Bosne tamo negdje i napraviti isto sto je tamo. A i sto bi. svijet je tako lijep i sarolik i bila bi prava steta da na ovom svijetu samo Bosna postoji......

Ma 'fatajte se posla nehljebi....(ja se sad vratio s posla ;-)
DiplomataSaSela

Post by DiplomataSaSela »

Shoba wrote:Apsolutno se slazem sa Tunjom u ovom clanku.
Ne znam jesi li u SA ili NYC trenutno ali bezze je juce prico...stari ters,jos napade na ljude..samo on eto patriota...i nije bas sve tako crno u dijaspori :D
Princess Fiona

Post by Princess Fiona »

ma dobro covjek kaze … new age dijaspora … :D :D

SARAJEVO, 24. jula (FENA) - Članovi Organizacionog odbora manifestacije "Dani BH dijaspore" i predstavnici Svjetskog Saveza dijaspore BiH (SSDBiH) s predsjednicom Senadom Softić-Telalović na čelu posjetili su danas arheološke lokacije u Bosanskoj dolini piramida.

Goste iz Svjetskog Saveza dijaspore BiH pozdravio je predsjednik Upravnog odbora Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" Semir Osmanagić koji ih je upoznao s Projektom istraživanja Bosanske doline piramida i aktivnostima Fondacije.
"SSDBiH kontinuirano i sa zadovoljstvom prati rad Fondacije i napredak u istraživanjima bh. piramida. Ponosni smo na ovaj Projekt koji BiH može donijeti turistički procvat a samim tim i ekonomski razvoj", kazala je Softić-Telalović.
Predstavnici SSDBiH obišli su plato piramide Mjeseca, podzemne tunelske komplekse KTK i Ravne te kamenu građevinu u Gornjoj Vratnici.

znaci sljedeca prezentacija "prođekta" (citaj fund raising event) u Australiji...

:roll:
tech10

Post by tech10 »

Ova mu je dobra:
Ostavimo se velikih riječi i pogotovo praznog rodoljublja.
Neka je jos samo primijeni na sebe.
Shoba

Post by Shoba »

Sta god Tunjo reko ili ne, situacija ce ostati ista......Dijaspora VS Domaci = 0:0

:shock:

(Ja sam dugo bio ni tamo ni ovamo. To je brate najbolje. Samo treba putovati, nigdje korjena ne pustit)
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

haris ubleha wrote:
Nancy Drew wrote:
haris ubleha wrote: BH Srbi nemaju dvostruka drzavljanstva. Dodo se bori za to, ali njegovi mentori iz Srbije nisu glupi da ponove gresku Hrvatske koja je davanjem drzavljanstva bh. hrvatima ubrzala njihovo iseljavanje..
:? :? :? :? :?

Valjda ga je zato i i tražio ...'Dodo' 8-) ... što ga ne može dobiti ....

http://www.javno.com/hr/svijet/clanak.php?id=47859

Ugovor o dvojnom državljanstvu izmedju BiH i SR Jugoslavije je potpisan krajem 2002.godine, u Beogradu.
(a potpisali su ga, koliko se sjećam, Svilanović i Lagumdžija)

itd itd itd

al biće da si ovo ipak znao, zar ne ;-)

a i nije tema ...
Meliha A.,
zivi bili pa vidjeli hoce li se i kako sprovoditi ugovor o dvojnom drzavljanstvu izmedju BiH i SRJ. Da zanemarimo sto SRJ vise ne postoji pa je ugovor nistavan. Masovno davanje srbijanskog drzavljanstva BH Srbima (na nacin na koji je to uradila Hrvatska sa BH Hrvatima) doveo bi u opasnost opstanak tvorevine koju je aminovao tvoj stranacki sef prije 12 godina.
Planerima Velike Srbije... BH Srbi ne trebaju u Srbiji nego u BiH... kako bi se cementirale etnicke ociscene teritorije + izazivala nestabilnost kada to zazeli Kostunica & Co...
a sa mogucnoscu lakog dobivanja srbijanskog pasosa BH Srbi bi dosli u iskusenje da potraze srecu u drzavi u kojoj je prosjecna netto plata veca za 150 KM nego u RS (a ova se razlika stalno povecava), plus sto rjesenjem Kosova ocekuju brzi put ka EU od BiH...
RS ispraznjena od Srba = mogucnost vracanja stanja na prijeratni nivo = zasto su onda pokrenuli rat... zato "no sikiriki"...
nego sefu prenesi da, dok posjecuje sijela tipa "svjetski kongres dijaspore", njegovo "nedijasporsko biracko tijelo" u Zenici bukvalno skapava od gladi radeci u robovlasnickim uslovima u firmi koju je (skupa sa radnicima) poklonio svojim kuvajtskim haverima... 8)
ne zelim da ulazim u vasa medjusobna prepucavanja, samo jedna informacija...

hare legedno, kako ti odmah onako, ko covjek sa 20 godina iskustva u medjunarodnom pravu izjavi da je ugovor nistavan jer vise nema SRJ...hebo te, odvadi malo...

kako bolan nistavan...pa ugovori nastavljaju postojati jer je Srbija nastavila kontinuitet SRJ i sve njene ugovore...moj hare...de malo to popravi.

a i nancy bi mogla malo popraviti...jerbo koliko se sjecam (ako se nije sta promijelo u zadnjih godinu i nesto) da je ugovor o dvojnom drzavljanstvu sa Srbijom samo potpisan (Zlaja i Svilanovic) ali nije ratifikovan u Parlamentima. A sve dok nije ratifikovan, nije obavezujuci i ne moze se primjenjivati

toliko, nastavite.
Fair Life

Post by Fair Life »

Sva ta Tunjina halabuka je zbog 'clana 17. Zakona o drzavljanstvu'...

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=44
Fair Life

Post by Fair Life »

bice_bice wrote:kazu da ne pije vise ko sto je nekad znao...
Sprema se na hadz...
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

basta sljezove boje wrote:
tech10 wrote:"S druge strane, naše djevojke, koje žive u čamotinji neravnopravnosti i beznađa nezaposlenosti i svake druge bijede, jedva čekaju da se udaju u taj neki daleki i svakako ljepši, kako misle, svijet, pogotovo ako kandidat živi u atraktivnoj zemlji i ima veliki automobil. Sve drugo je puka priča, loša politika i obmana. "

Prevedeno na nas, forumashki jezik ovo znaci da domace koke jedva cekaju da safataju (zgombaju, zbare, ufachkaju, obrlate) nekog dijasporca iliti e(r)mingranta pa da i same budu ono sto im se sada svestrano gadi, a to je da dodju u Bosnu desetak dana godisnje, obidju vamiliju i podijele jeftine poklone, skoknu do mora, poprave zube, udare pramenove kod Fakete, proshetaju crockserice Ferhadijom, dok nesudjeni hairlija konta, ako moram birati izmedju dva zla uzecu ovo sto mi izgleda manje (ah, krhko je znanje), mozda ova domaca treba zna i pitu smotat', one anamonjihove sigurno ne znaju a moracu i sudje prati i usisavati, mozda s'ovom ne, a i punica izgleda jos u snazi, moze djecu pripazit'. :)
ne bi vjerovao, ali sve to vidim kroz rodjaka-dijasporca :-D

klasicno: ona ima ca. 26 godina, fakultet, djevica je i ici ce kod njega u posjetu samo ako se prethodno uda :-)

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
koja pamet..... :-)
Post Reply