Apsolutno se slazem sa Tunjom u ovom clanku.
ja sam nekoliko puta bio prisutan na par "druzenja" dijaspore ovde u Njujorku i to je crni uzas. Mjesna Zajednica. Sve se svodi na harlaukanje i busanje u prsa, i na kraju se nesto ko zatrazi neka para za "Srebrenicu", i poneko da po neki dolar. jad i cemer......U sustini nikoga nije briga ni za sta, jer svi ce se poslije druzenja dobro najest i otic kuci spavat, i sutra na poso. Znam mnogo vise amerikanaca (jevreja pogotovo) koji su vise ucinili za BiH nego sva nasa dijaspora zajedno. Da Bosna zavisi od dijaspore, svi bi ste vi u BiH pocrkali od gladi. Sva sreca pa bogati evropljani , amerikanci, arapi imaju viska para pa finansiraju odrzavanje BiH. Da nije tako, sutra bi prvo bila inflacija, pa nestasica, pa prve carke, pa jope RAT, i ko zna sta vec.
Ja cu uvijek biti Bosanac onoliko koliko mi prilike dopustaju. Ni manje ni vise. Nista ne ocekujem od domovine, niti ona ista ocekuje od mene. (u pocetku sam zvao ljude telefonom ko lud, a mene nije niko zvao. Sada ne zovem nikog, pa me niko i ne zove

.
Sve je ovo suplja prica i sarena laza. Po cijeli dan sam okruzen ljudima iz cijelog svijeta, i niko nema ovakakv odnos prema svojoj "prethodnoj" domovini kao mi. Ma ljudi su lezerni, niko ni na kog nije ljut, niti ljubomoran, svako radi sta mu je volja. Samo mi mjerimo i vagamo ovakve gluposti.
90% dijaspore ima neki iracionalan osjecaj gubitka mjesta na drustvenoj ljestvici u bivsoj domovini, i svi se satrase da zadrze i tu stolicu tamo negdje. A zasto? Zato sto ih u novoj domovini niko ne benda ni 2%, jer su mnogo nizi na drustvenoj ljestvici nego u BiH (zamislite da radite u kancelariji sa crncem, indijkom, meksikancem i rusom; koje ponizavanje

). U stvari, ni u BiH nisu bili nista bolji, ali su barem imali neki nacionalni ponos, znali maternji jezik, jak osjecaj pripadnosti. Svi oni koji u tamo negdje zaista uspjeli, imaju mnogo lezerniji odnos prema ovim pitanjima. Nisu rasisti jer im je (materijalni) uspjeh u zivotu donio srecu koja ne zna za rasizam, dok su ovi dijasporasi/kokuzi ljuti na sve i moraju se negdje kompenzirati.....e zato im treba MJESNA ZAJEDNICA.
Ja volim otici u Sarajevo i biti turista, sto zapravo i jesam. Ne interesuju me zalopojke ni lokalni problemi, jel nekome uraden auto il nije. 'Ocu da se provedem za pare koje krvavo zaradim, i to je sve. Hocu da kupim jeftinih stvari, skoknem na more, vidim staru raju. Znaci , NIKAKVO opterecenje. Isto ko kad dodju raja kod mene u Njujork. Ni manje, ni vise...bas ih briga sto u Bronxu nema plina....
Niko od ljudi iz dijaspore NECE uspjeti preseliti komad Bosne tamo negdje i napraviti isto sto je tamo. A i sto bi. svijet je tako lijep i sarolik i bila bi prava steta da na ovom svijetu samo Bosna postoji......
Ma 'fatajte se posla nehljebi....(ja se sad vratio s posla