BiH jedno od najvećih svjetskih turističkih razočaranja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Dori

Post by Dori »

krypton wrote:Ma OK... ajde... ali svejedno mislim da nemamo dovoljno toga da bi se prometnuli u turističku silu, pa čak ni trendy odredište.
Što li konkretno taj crnac hvali...?! Vjerojatno mu je egzotična naša nezainteresiranost, opuštenost... sjedenje po kavama... što u neku ruku i jesu aduti ako živi u nekom velikom gradu bez duše... ali nije dovoljno za zahtjevnije goste.
100 ljudi 100 ćudi. Ja osobno nikad ne bi "uplatio" odmor u BiH...
Pa dok god pricamo tako sami o sebi, naravno da nam niko nece doci. Zasto su to Austrijske Alpe bolje od nase Bjelasnice, Jahorine, Igmana, Vlasica....? Malo popravimo nocni zivot i pretvorimo ih ski centre, koji mogu za par klasa nadmasiti i Austiju i Italiju zajedno. Ako zbog icega, onda zbog cijena. Ali da bi nesto dobili, moramo nesto i uloziti.... :roll:
nineac

Post by nineac »

Posto zivim blizu floride i imam prijatelje koji dole kucu imaju, cesto sam na plazi, konkretno Destin. Neum je pojam za to mjesto, koje slovi kao mondensko zbog broja bogatasa koji dolaze. Nemozes prosetat jer nema trotoara, a i pored puno klubova nista konkretno. necu valjda svaku noc ici u klubove. Iako ima mnogih sadrzaja nema one opustenosti kao kod nas. Sto se tice more, toplo je, pijesak, ma milina, osim jebenih helikoptera koji stalno saraju i gledaju imal ajkula, pa se sve svodi na to da udjes do pasa i to je to.
I onda dodje Krypton i kaze mi nemamo sta ponudit! Jaro jesil ti iakd bio negdje vani? Mi imamo SVE, ali smo lijeni, pakosni i sebicni da bi nesto napravili!
Jara

Post by Jara »

krypton wrote:Ma OK... ajde... ali svejedno mislim da nemamo dovoljno toga da bi se prometnuli u turističku silu, pa čak ni trendy odredište.
Što li konkretno taj crnac hvali...?! Vjerojatno mu je egzotična naša nezainteresiranost, opuštenost... sjedenje po kavama... što u neku ruku i jesu aduti ako živi u nekom velikom gradu bez duše... ali nije dovoljno za zahtjevnije goste.
Ko kaže da je crnac??? :-) A i da jeste - nebitno.
Ako sve zaključke donosiš ovako, jasno je otkud onakvi stavovi...
Fair Life

Post by Fair Life »

Bosanac30 wrote:Meni slijedece sedmice dolaze gosti.
Iznajmicu im vodica :D :D :D
Da pomognem..

Image
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

Dena wrote:
Pa dok god pricamo tako sami o sebi, naravno da nam niko nece doci. Zasto su to Austrijske Alpe bolje od nase Bjelasnice, Jahorine, Igmana, Vlasica....? Malo popravimo nocni zivot i pretvorimo ih ski centre, koji mogu za par klasa nadmasiti i Austiju i Italiju zajedno. Ako zbog icega, onda zbog cijena. Ali da bi nesto dobili, moramo nesto i uloziti.... :roll:
pa recimo bolji su jer nema mina, a ima puno puno staza i ski liftova te puno puno hotela...a staze su fino uredjene, odrzavaju se, ima i umjetnog snijega ako zafali prirodnog, ima dosta restorana za fino pojesti...

jel ovo dovoljno?

I nema smeca...a ima aerodrom koji radi preko cijele godine (ne smeta mu magla), ima fin gradski prevoz...

nemoj me pogresno shvatiti, imamo mi potencijala itekako, samo treba puno rada da se od toga stvori nesto sto ce privuci turiste.

Dolaze i dolazice nama "turisti" koji ostaju dan-dva i koji svrate na proputovanju kroz europu...ili iz hrvatske, ali to nije pravi turizam, to su avanturisti, mladja raja koja se zeza, ide s rusacima i trazi zajebanciju...

mislim ok su oni i neka ih, daj boze da ih jos i vise ima, samo oni ostaju dan-dva a turizam znaci da ljudi dodju, ostanu ovdje makar sedmicu i da im se ponudi nesto gdje ce trositi lovu.
van Basten

Post by van Basten »

nineac wrote:Posto zivim blizu floride i imam prijatelje koji dole kucu imaju, cesto sam na plazi, konkretno Destin. Neum je pojam za to mjesto, koje slovi kao mondensko zbog broja bogatasa koji dolaze. Nemozes prosetat jer nema trotoara, a i pored puno klubova nista konkretno. necu valjda svaku noc ici u klubove. Iako ima mnogih sadrzaja nema one opustenosti kao kod nas. Sto se tice more, toplo je, pijesak, ma milina, osim jebenih helikoptera koji stalno saraju i gledaju imal ajkula, pa se sve svodi na to da udjes do pasa i to je to.
I onda dodje Krypton i kaze mi nemamo sta ponudit! Jaro jesil ti iakd bio negdje vani? Mi imamo SVE, ali smo lijeni, pakosni i sebicni da bi nesto napravili!
Mislim da je ovo srž cijele rasprave... potencijal je tu i to zaista jak potencijal, samo što... eto... tako malo rada a puno talenta...
Bajrin najmladji

Post by Bajrin najmladji »

van Basten wrote:
nineac wrote:Posto zivim blizu floride i imam prijatelje koji dole kucu imaju, cesto sam na plazi, konkretno Destin. Neum je pojam za to mjesto, koje slovi kao mondensko zbog broja bogatasa koji dolaze. Nemozes prosetat jer nema trotoara, a i pored puno klubova nista konkretno. necu valjda svaku noc ici u klubove. Iako ima mnogih sadrzaja nema one opustenosti kao kod nas. Sto se tice more, toplo je, pijesak, ma milina, osim jebenih helikoptera koji stalno saraju i gledaju imal ajkula, pa se sve svodi na to da udjes do pasa i to je to.
Mislim da je ovo srž cijele rasprave... potencijal je tu i to zaista jak potencijal, samo što... eto... tako malo rada a puno talenta...
Ako se ne trznemo i ne uradimo šta je potrebno, ovako će nam biti:

Image
RAHAT SANDALE
Jara

Post by Jara »

Bajrin najmladji wrote: Ako se ne trznemo i ne uradimo šta je potrebno, ovako će nam biti:
:thumbup: za ideju - odlična reciklaža, silom prilika, ali je kreativno! :)
nineac

Post by nineac »

Povrijeđeno jedanaest belgijskih turista

Autobus koji je prevozio belgijske turiste u srijedu poslijepodne, pored magistralne ceste M-17 u mjestu Dabrica kod Počitelja, udario je u brdo, a potom se zapalio i potpuno izgorio. Jedanaest belgijskih državljana tom prilikom lakše je povrijeđeno, izjavila je za “Oslobođenje” Gordana Knezović, dežurna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Mostaru.

Autobusom dubrovačkih registarskih oznaka upravljao je Jurica Radoš (24) iz Cavtata. Tužiteljica nam je kazala da vozač nije bio u alkoholiziranom stanju, te da okolnosti pod kojima je došlo do nesreće još nisu razjašnjenje.

Inače, belgijski turisti vraćali su se prema Dubrovniku sa jednodnevnog izleta u Mostar.

“Iz nepoznatih razloga kombi “mercedes” prvo je udario u zaštitni branik, potom se odbio i udario u brdo. Putnici su se od tog udara ugruhali, a pretrpjeli su lakše povrede ruku i leđa”, izjavila je Knezović. Nakon što su putnici napustili autobus, u vozilu je izbio požar, a nedugo zatim autobus je potpuno izgorio.

‘’Sretna okolnost je da u vozilu prilikom izbijanja požara nije bilo nikoga”, kaže tužiteljica.

Inače, lakše povrede zadobili su Albert Luc (50), Brenda R. (26), Marc F. (32), Stephene G. (22), Lieven Q. (30), Marie D. (45), Ronny M. (45), Linda C. (50), Jean P. (56), Solange V. (34) i Blanken B.

Glasnogovornik MUP-a HNK Srećko Bošnjak potvrdio je da su svi putnici zamjenskim vozilom odmah prebačeni u Dubrovnik, gdje im je pružena medicinska pomoć. Rad na ovom slučaju se nastavlja i nakon istrage će biti poznato da li će protiv vozača biti pokrenut postupak.

Oslobodjenje 20.07.2007.

Ovo je jedan od najvaznijih razloga sto je turizam katastrofa.
Prvo americki turisti pa sa belgijski!
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

Preksinoc sam dosao sa privatne regate u organizaciji mog brata , krenula je ispod mosta na Klisi završila na Grmuškom mostu ,trajalal je 3 dana klijantela koja je platila uglavnom su bili žitelji iz Londona ,bilo je nešto iz Sa ,travnika i njemačke.
Svi su na pozicijama i faklutetski obrazovani ,ono što sam sa njima doživio može se reći da mi je bila najbilja sedmica u životu .
Išli smo jedan dio vojnim kamionom ssa 4wd nas 30 sa tri čamca unutra a cesta je takva da sa njom mogu da idu samo vojna vozila sa 4wd ostalim je veliki rizik a pod ceradom je bilo i prašine i sparine ,ALI SU SVI IMALI OZARENA LICA ,jer je ATMOSFERA KOJU SMO NAPRAVILI BILA NEPONOVLJIVA.
U ostalom bilo je i dvoje njemaca obadvoje rade u u mercedesu i bili su na bračnom u mauricijusu.
Nemam riječi da opišem njihove utiske i ono što smo zajedno prošli .
Kad smo došli na buk začuđujuće nije bilo smeća u nekim količinama ,ali iono što je bilo sami su se rastrkali i pokupili sve do slamke i najsitnijeg papirića.kotlić, ćevapi, gitara UNA .
UGLAVNOM ONO ŠTO BOSNA POSJEDUJE KAD SE SOLIDNO UPAKUJE I USLUŽI NEMA NIKO NA SVIJETU .
Toliko od mene izvinite ali jos sam pod dojmom ,jednostavno nemam riječi i načina da ispričam cijelu avanturu
Svemirski_Jebach

fakat.

jos plate za to. To ti je turizam i snalazljivost naseg covjeka. :D :D
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Svemirski_Jebach wrote:
Dena wrote:
pa recimo bolji su jer nema mina, a ima puno puno staza i ski liftova te puno puno hotela...a staze su fino uredjene, odrzavaju se, ima i umjetnog snijega ako zafali prirodnog, ima dosta restorana za fino pojesti...

jel ovo dovoljno?

I nema smeca...a ima aerodrom koji radi preko cijele godine (ne smeta mu magla), ima fin gradski prevoz...

nemoj me pogresno shvatiti, imamo mi potencijala itekako, samo treba puno rada da se od toga stvori nesto sto ce privuci turiste.

Dolaze i dolazice nama "turisti" koji ostaju dan-dva i koji svrate na proputovanju kroz europu...ili iz hrvatske, ali to nije pravi turizam, to su avanturisti, mladja raja koja se zeza, ide s rusacima i trazi zajebanciju...

mislim ok su oni i neka ih, daj boze da ih jos i vise ima, samo oni ostaju dan-dva a turizam znaci da ljudi dodju, ostanu ovdje makar sedmicu i da im se ponudi nesto gdje ce trositi lovu.
Bravo Svemirski, potpis.
Jos da dodam...
Nemaju ko mi kockastih glava na ski liftovima, koji se ponasaju kao da u im planine babovina, a ne, jos uvijek, zajednicko dobro.
Necu sada da pricam o neugodnostima koje sam dozivio na Bjelasnici od radnika koji radi tamo (koliko sam saznao ime mu je Zeljko), takva drskost, primitivizam, neprofesionalnost i bahatost, to je za nepovjerovati.
Pa odes u Marsal, narucis ness kafu, donesu ti nesto sto izgleda kao da je neko otkiselio prljave carape, ma odron, dno dna.
Na Vlasicu izgradilo na stazi, izljevaju se septicke jame pa se skijas po zaledjenim govnima i mokraci, ne moze bijedu ni snijeg da prekrije.
A na Jahorini se zagrlile lole, prst u uho i opalili po gangi (ili kako se vec zovu one narodne kada nesto urlaju, nista ih ne kontas), svi pjani ko guzice, okrecu klempu uz stazu, dobro im pravo...
Treba sve preorati i posaditi krompir, siguran sam da bi bio zanimljiviji i korisniji od ovih kockasto-krezavih spodoba na planinama i brdima.
Svemirski_Jebach

chuchumbamayumbe wrote:
Svemirski_Jebach wrote:
Dena wrote: Pa dok god pricamo tako sami o sebi, naravno da nam niko nece doci. Zasto su to Austrijske Alpe bolje od nase Bjelasnice, Jahorine, Igmana, Vlasica....? Malo popravimo nocni zivot i pretvorimo ih ski centre, koji mogu za par klasa nadmasiti i Austiju i Italiju zajedno. Ako zbog icega, onda zbog cijena. Ali da bi nesto dobili, moramo nesto i uloziti.... :roll:

jel ovo dovoljno?

Bravo Svemirski, potpis.
Jos da dodam...
Nemaju ko mi kockastih glava na ski liftovima, koji se ponasaju kao da u im planine babovina, a ne, jos uvijek, zajednicko dobro.
Necu sada da pricam o neugodnostima koje sam dozivio na Bjelasnici od radnika koji radi tamo (koliko sam saznao ime mu je Zeljko), takva drskost, primitivizam, neprofesionalnost i bahatost, to je za nepovjerovati.
Pa odes u Marsal, narucis ness kafu, donesu ti nesto sto izgleda kao da je neko otkiselio prljave carape, ma odron, dno dna.
Na Vlasicu izgradilo na stazi, izljevaju se septicke jame pa se skijas po zaledjenim govnima i mokraci, ne moze bijedu ni snijeg da prekrije.
A na Jahorini se zagrlile lole, prst u uho i opalili po gangi (ili kako se vec zovu one narodne kada nesto urlaju, nista ih ne kontas), svi pjani ko guzice, okrecu klempu uz stazu, dobro im pravo...
Treba sve preorati i posaditi krompir, siguran sam da bi bio zanimljiviji i korisniji od ovih kockasto-krezavih spodoba na planinama i brdima.
eto toliko o nasem zimskom turizmu.

sigurno da su nam planine prelijepe i da kako rekoh ima potencijala itekako...ali, jos kad dodas i ovo sto je chumba naveo (a sto nisam znao) onda je sve jasno.

Zasto bi neko iz francuske npr. platio malo manje za skijanje u bosni, kad mu je i lakse i malo skuplje otici u austriju gdje ima sve.

Zamisli ovo...dodje neki Italijan na skijanje na Bjelasnicu, i hajd skija on malo...onda nema gdje vise skijat, samo na istu stazu...jedan sjedeci lift, pa onda hoce malo da odmori i da popije kafu, haman nema gdje fino uci i sjesti ko covjek i pojesti fin rucak...a ne samo pljesku ili cevape (ljudi vole jesti i nesto drugo) s nogu, kako chumba rece, narucis ness u mashallu donesu ti ko govna da je razmutio neko...

I onda covjek hoce da jos malo skija, ceka strpljivo u redu, dodje neki kockaste glave koji se uvali prekoreda i ovaj mu mozda nesto kaze kulturno ovaj pocne divljat...

I na kraju, neko mu mazne auto na parkingu...

Dobra recenica koja opisuje nas turizam je "Ne mozes pitu od govana praviti, mislim mozes se napravit, samo se ne moze jesti"

eto toliko - dobro dosli u BiH.
pitt

Post by pitt »

Šeha wrote:Sve su ovo razlozi zbog kojih se ja nasmijem kad god sjednem s nekim, poslije duzeg izbivanja iz Bosne, a on mi kaze: "Jel'de nema Bosne nidje?!"

Istina je... nigdje je vala nema!... :P Nigdje na dunjaluku nema naroda koji sam sebe jebe u mozak godinama, decenijama, vjekovima... :P
cuj domaceg izdajnika :D:D
chinese_water

Post by chinese_water »

pitt wrote:
Šeha wrote:Sve su ovo razlozi zbog kojih se ja nasmijem kad god sjednem s nekim, poslije duzeg izbivanja iz Bosne, a on mi kaze: "Jel'de nema Bosne nidje?!"

Istina je... nigdje je vala nema!... :P Nigdje na dunjaluku nema naroda koji sam sebe jebe u mozak godinama, decenijama, vjekovima... :P
tesko nama s takvom dijasporom
:D :D :D :D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

chinese_water wrote:
pitt wrote:

tesko nama s takvom dijasporom
:D :D :D :D
jest vala, al' neka, vidjece oni kad mi napravimo 6 traka od sarajeva do doline kurcomida i :D kraj seher visokog aerodrom veci od jfk-a... :D medjunarodni aerodrom "Halid Hadzija Cengic"... :D
pitt

Post by pitt »

u svojoj vjeri i na svojoj zemlji.....moj ahbab :D:D:D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Šeha wrote:
pitt wrote:u svojoj vjeri i na svojoj zemlji.....moj ahbab :D:D:D
Da ste bog'do! :P
Ali iz tvojih usta u bozje usi :P :D :)
insallah.... samo slabi su nam ljudi u neprijateljskoj pozadini... :D :D
pitt

Post by pitt »

prepare to be assimilated....resistance is futile :D Enjoy Bosnia :D:D
fijubriju

Post by fijubriju »

Krivo mi je kad ovako citam o nasem turizmu .Bio sam prosle godine na Bledu . Slovenci su to nafurali do neba .Taj dvorac koji postoji su "napucali" i naplacuju ulaz u isti .Unutra je restoran,kao neki muzej i suvenirnica .Nas Ostrozac ljepotom ne zaostaje za ovim na Bledu .Samo nasi strucnjaci nemaju slifa da to unovce .Sta je falilo da se makar prepise ovaj recept sa Bleda !? Pa da se isti ubaci u ponudu sa raftingom !?
sulesavic

Post by sulesavic »

Ima na ovoj temi i zajebanata i ozbiljnog svijeta. Èitam danima o èemu se prièa, ali mi se ne da ispravljati krive drine, pa nisam htio da se ukljuèujem.

©ta BiH ima ponuditi svijetu? Ima sva¹ta, pokazali ste svi prirodne ljepote svog kraja, usporeðivali s Slovenijom, Amerikom, Austrijom...

©ta svijet ima, a BiH nema? Nema ljudi, genetskog materijala, koji bi to prodao. Nije turizam granap, pa da ti stalno prodaje¹ hljeb, mlijeko, so, ulje, pa kad nije gu¾va, malo izaðe¹ ispred, sjedne¹ na klupicu, zapali¹, zovne¹ druge probisvijete da popijete po pivu, pa onda preko qurca ustane¹ da poslu¾i¹ neku mu¹teriju.

Ima tu ne¹to od begovskog i aginskog prokletstva na ovim prostorima, vremena kada su jedni imali iskljuèivo pravo da se bave trgovinom, drugi bili primorani da rade na njivi. Jedni bili sretni, drugi nisu. Danas jedni imaju smisla za trgovinu, drugi nemaju, niko neæe (ili ne mo¾e - uzroci su isti) da se bavi fundamentalnim djelatnostima ili kakvim sofisticiranim poslovima (kakav je turizam, u krajnjoj liniji).

O smeæu nekom drugom prilikom.
Post Reply