Koliko smo mi u stvari nepismeni i zašto (zbog koga) ?!?!?!?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

To je kao neka populacija koju ne zanima kao politika... koja ne gleda dnevnik ni političke emisije... koju ne zanimaju dvije škole pod jednim krovom... koju ne zanimaju posljedice školovanja u zemlji Bosni i Hercegovini... koje ne zanima to što će morati pušiti kitu da bi dobili posao u struci... što će kad oni stasaju ovo biti zemlja bez resursa....jer do tada će traktoristi i lokalni moćnici izvući sav kamen i šljunak iz rijeka, ispilati svu šumu... nas će biti tad oko 35% nepismenih ili oko skoro 1 000 000... šta tad... hoću li ja fakat svojoj djeci nekad objašnjavati da su moju zemlju pojeli skakavci....????
Fiore

#102 we

Post by Fiore »

ne skakavci nego razliciti glodari koji su genetski napredovali time sto im je dio mozga za unistavnje svega oko sebe naglo prastao i preuzeo sve vitalne funkcije tjela-organizma.. :x

Imali jos ko da smo na istoj talasnoj.. Bosanci.,Sarajlije??
ajleen

Post by ajleen »

nisam procitala sve postove ali me motivisalo da i ja napisem ono sto mislim.
pocela sam da studiram ekonomiju u sarajevu 2001 kao generacija pokusnih kunica novog kreditnog sistema sa nekoliko najtezih ispita na prvoj i drugoj godini. ali problem su bili profesori: nepristupacni, neljubazni, mnogi nesposobni da prenesu znanje na studente, ponosni na nizak procenat prolaznosti na njihovim ispitima (valja im imponira status "zeznutih" prof.), i uzasan dnos prema studentima. desavalo se da na ispit koji bi trebao poceti u 9 ujutro dodju u 3 poslijepodne, i dok studenti isprepadani, umorni i gladni od cekanja odgovaraju prof se davi sa burekom u kajmaku ili jos gore cevapima s lukom....uzas.
studenti opet manji od makova zrna jer znaju ako se pojedinacno pobune da im prof moze zagorcati zivot jos vise i da rizikuju da niakda ne poloze doticni ispit, a naravno na podrsku drugih se ne moze osloniti jer kao sto neko rece, kod nas je sve U SE NA SE I PODASE...na zalost svih nas, tako nam je i cijelo drustvo.
moje iskustvo i potvrda te leargicnosti i neslozi je bila demonstracija zbog ukidanja oktobarskog roka zbog cega sam i sama obnovila god jer mi je falio usmeni kod hadziahmetovicke. od najmnogobrojnijeg fakulteta u sarajevu, pojavilo se nas 100ak koji smo nakon dana provedenog u auli i neobracanja bilo koga, pokupili se i otisli.
kao pojedinac nisam mogla nista promijeniti i cim sam dobila priliku otisla sam vani da studiram. nije nigdje sjajno ali ovdje prof bar cijene kad vide da znas i sretni su kada mogu da ti daju 30 (nasa 10), ponasaju se prema studentima veoma ljubazno i sa postovanjem.
u sarajevo idem cesto. vidim da se nista promijenilo nije i pitam se kada ce se raja probuditi i kada ce shvatiti da se sami moraju boriti za sebe. zao mi je kada vidim da se vecini vrijednosti mjere parama, autima, mobitelima...
a malo je onih koji bi bli zaineresovani da nesto promijene, ili bar da pokusaju, za sebe, za svoju djecu....tuzno
senadd

Post by senadd »

ajleen wrote:nisam procitala sve postove ali me motivisalo da i ja napisem ono sto mislim.
pocela sam da studiram ekonomiju u sarajevu 2001 kao generacija pokusnih kunica novog kreditnog sistema sa nekoliko najtezih ispita na prvoj i drugoj godini. ali problem su bili profesori: nepristupacni, neljubazni, mnogi nesposobni da prenesu znanje na studente, ponosni na nizak procenat prolaznosti na njihovim ispitima (valja im imponira status "zeznutih" prof.), i uzasan dnos prema studentima. desavalo se da na ispit koji bi trebao poceti u 9 ujutro dodju u 3 poslijepodne, i dok studenti isprepadani, umorni i gladni od cekanja odgovaraju prof se davi sa burekom u kajmaku ili jos gore cevapima s lukom....uzas.
studenti opet manji od makova zrna jer znaju ako se pojedinacno pobune da im prof moze zagorcati zivot jos vise i da rizikuju da niakda ne poloze doticni ispit, a naravno na podrsku drugih se ne moze osloniti jer kao sto neko rece, kod nas je sve U SE NA SE I PODASE...na zalost svih nas, tako nam je i cijelo drustvo.
moje iskustvo i potvrda te leargicnosti i neslozi je bila demonstracija zbog ukidanja oktobarskog roka zbog cega sam i sama obnovila god jer mi je falio usmeni kod hadziahmetovicke. od najmnogobrojnijeg fakulteta u sarajevu, pojavilo se nas 100ak koji smo nakon dana provedenog u auli i neobracanja bilo koga, pokupili se i otisli.
kao pojedinac nisam mogla nista promijeniti i cim sam dobila priliku otisla sam vani da studiram. nije nigdje sjajno ali ovdje prof bar cijene kad vide da znas i sretni su kada mogu da ti daju 30 (nasa 10), ponasaju se prema studentima veoma ljubazno i sa postovanjem.
u sarajevo idem cesto. vidim da se nista promijenilo nije i pitam se kada ce se raja probuditi i kada ce shvatiti da se sami moraju boriti za sebe. zao mi je kada vidim da se vecini vrijednosti mjere parama, autima, mobitelima...
a malo je onih koji bi bli zaineresovani da nesto promijene, ili bar da pokusaju, za sebe, za svoju djecu....tuzno

Podržavamuz svoje mišljenje.

Jučer sam službeno bio na jednom privatnom fakultetu i noge su mi posjekle.
Političari i mudraci su to otvorili baš iz razloga da naprave ambijent opuštenosti (ovo što kolegica navodi,ali uslova za rad i boravak onog broja studenata koje su upisali ,nema.
E sad će mlatiti pare,dijeliti diplome (nemože se propasti) i bit će problema
Fiore

Post by Fiore »

ajleen wrote:nisam procitala sve postove ali me motivisalo da i ja napisem ono sto mislim.

Mislim da je rjesenje u tome.,evo dajem samo primjer.,na ekonomiji u Sarajevu ako nisi polozila matematiku.,ides u najblizi priznati zakonski i sve regularno sto treba fax i tamo polazes..isto tako is a ostalim srodnim predmetima.. Znaci problem svih generacija je sto si prisiljen polagati ispit kod te i te osobe bez prava biranja uslova polaganja.. U smislu ako ti se ne svidja.,hajd' odavde..Malosam citao Bolonju i vidio da to ona predvidja i bilo mi je drago kad su govorili uvodi se taj sistem..medjutim koliko mi se cini ovako sa ove strane ti isti koji su ga uvodili samo su se deklarativno zauzeli za provodjene Bolonje a ustvari uzeli su samo ono sto njim aodgovara i izazvali-trpe sada pa haos sa studentima.. narvano prebacuje se krivica na svakoga i to ide u krug.. Ma jednostavno ja sam vido prije 4 godine dokument u min.obrazovanja federacije gdje se za buduce generacije ne poboljsava stanje nikako samo se pogorsava i iznose se stavake kao Osnovno skolovanje obavezno.,srednje onako al hajd zavrsi to radi reda a fakultet to je samo za odabrane i one sto drmaju parama a ne mozgom.. i sta ce biti rezultat svega ,, zna se.. raspad sistema totalni i formiranje plemneskih zajednica.,Haj'mo ispocetka od nule.. :x
uvjek dobar gost

Obrazovani su svuda opasnost po sistem... kod nas... je takvih sve manje.... pitanje je kako i šta dalje... šta sutra i kad završi raja fakultet.... o nekom kreativnom poslu... se sanja a uspjevaju samo rijetki.. ostali rade komercijalne il druge poslove.. rade od jutra do sutra... izrabljuju ih svi... nemaju opet mogućnost žalbi jer u redu iza njih je 200. ljudi koji nemaju posao i prinuđeni su biti predmetom jahanja...

Jedina opcija je masovna pobuna.. no vjerske vođe pozivaju na sabur na strpljivost jer kao sve će biti nagrađeno u nekom drugom životu...

Jedan je život nije ih pet... živi se sad a ne nekad... mislim da je bar vrijeme za evoluciju u glavama... ako ne za revoluciju...

Ko nema hljeba nek kusa kolače....
Fiore

#107 we

Post by Fiore »

Lahko je njima govoriti o saburu i strpljenju kad imaju sve pa sad mrve sa mindera kao sove sa drveta..
Cudi me gdje odlazi ta energija mladosti.,znam za sebe sta radim.. ali kad smo imali 19,20 bas smo bili zagrijani i predani za bolje sutra ( sto ne znai da nismo i ostali) ali sta je sa novim generacijama.,pitam se jel to negdje vec uguseno., u osnovnoj skoli., gdje.,ne znam? :roll:
MUNAFIK

#108 Re: we

Post by MUNAFIK »

Fiore wrote:Lahko je njima govoriti o saburu i strpljenju kad imaju sve pa sad mrve sa mindera kao sove sa drveta..
Cudi me gdje odlazi ta energija mladosti.,znam za sebe sta radim.. ali kad smo imali 19,20 bas smo bili zagrijani i predani za bolje sutra ( sto ne znai da nismo i ostali) ali sta je sa novim generacijama.,pitam se jel to negdje vec uguseno., u osnovnoj skoli., gdje.,ne znam? :roll:
A ko da ko slusaju studenti sta im vjerski poglavari govore!!! to je suplja sve niko nama nije kriv nego mi sami!

Sad ko fol neki protesti u studenskim domovima, kazu problem u tome sto vlade kantona ne daju pare... to je samo pola istine, druga polovica je da je uprava domova obicna LOPOVSKA BAGRA koja sve donacije i vecinu para koja je namjenjena za domove i studente uzimaju sebi.
Ko ce to javno RECI???
Na tim protestima se o tome nece pricati, zasto? pa zato sto je vrh studentske organizacije potplacen vec duze vrijeme od strane upravnika domova i njegovik lopovskih kolega... to je tuga i zalost... a za to sve smo krivi mi i niko vise....
uvjek dobar gost

#109 Re: we

MUNAFIK wrote:
Fiore wrote:Lahko je njima govoriti o saburu i strpljenju kad imaju sve pa sad mrve sa mindera kao sove sa drveta..
A ko da ko slusaju studenti sta im vjerski poglavari govore!!! to je suplja sve niko nama nije kriv nego mi sami!

Sad ko fol neki protesti u studenskim domovima, kazu problem u tome sto vlade kantona ne daju pare... to je samo pola istine, druga polovica je da je uprava domova obicna LOPOVSKA BAGRA koja sve donacije i vecinu para koja je namjenjena za domove i studente uzimaju sebi.
Ko ce to javno RECI???
Na tim protestima se o tome nece pricati, zasto? pa zato sto je vrh studentske organizacije potplacen vec duze vrijeme od strane upravnika domova i njegovik lopovskih kolega... to je tuga i zalost... a za to sve smo krivi mi i niko vise....
Upravo tako.... problem je št slabo ko ima svoje JA... svi govore u ime nekoga il nečega... neko ih nasavjetovao... il im rekao šta da kažu-vaze....

Pustimo se stavova baza i centrala... ili što bi rekao Đuro na TLN... BUDI ONO ŠTO JESI ALI BUDI...........

A Vi studenti popijte kafu sunce je svejedno....
Fiore

#110 we

Post by Fiore »

Ne bi mi vjerovao 14.20h na faxu ni zive duse.. samo 50m dalje preko puta sve zubori kao potok..
Pitam se jel samo hrana i razmnozavanje bitno.. eh stvarno smo napredovali nizbrdo dakako.. :x
uvjek dobar gost

Danas od nekih kolega bivših čujem da je frka sa upisima na fakultete... traže neke pare .. stoju po ispitu... i molba da se popuni jer to nigdje nema u zakonu.. znači oni (osoblje fakulteta) lovi u mutnom i trudi se da hajruje što više moguće je, a pri tome ih studenti uopšte ne zanimaju sve skupa sa svojim potrebama, težnjama, stavovima i planovima...

Imaju li studenti (Sarajevskog Univerziteta (za početak)) boriti za svoja prava ili ih boli k za sve kao i inače????
Mada mislim da pitanje suvišno je i odgovor se sam nameće,.....
obuca

Post by obuca »

uvjek dobar gost wrote:Danas od nekih kolega bivših čujem da je frka sa upisima na fakultete... traže neke pare .. stoju po ispitu... i molba da se popuni jer to nigdje nema u zakonu.. znači oni (osoblje fakulteta) lovi u mutnom i trudi se da hajruje što više moguće je, a pri tome ih studenti uopšte ne zanimaju sve skupa sa svojim potrebama, težnjama, stavovima i planovima...

Imaju li studenti (Sarajevskog Univerziteta (za početak)) boriti za svoja prava ili ih boli k za sve kao i inače????
Mada mislim da pitanje suvišno je i odgovor se sam nameće,.....
mislim da ih boli čuna za to. platice i cao. da na faxu traze pare za prenesene ispite i za sve. i za zrak koji udises, sve im hebem po spisku. :x :x al studenti su obicni misevi koji nemaju muda da progovore :x
uvjek dobar gost

Ma ja bih i shvatio ih da čeka ih posao u struci, plata od jedno 1500-2500 km.. stan od firme... auto neko službeno.. i sve što ide uz to.. no poslije završenih studija , ak nemaju nekog jakog babu, amidžu il koga već, čeka ih samo neizvjesnost. Štancanje kadrova ne prati stvarne potrebe ekonomskog (potencijalnog) razvoja.. izgleda da je moda studirati.. da kad te neko pita šta i kako... ti onak pun-puna sebe kažeš... ja sam STUDENT...

Ma boni shvatite studira se da bi se primilo znanje i da bi čovjek nakon toga kao bio samostalan i nezavistan... koliko i čemu nezavistan u zemlji Bosni i Hercegovini.. u korumpiranom sistemu koji je samo sam sebi svrha....
Pričaju li Vam asistenti kako se dobija posao i pokazuju li Vam svoja koljena.. koja su malo crvena od pušenja... qca....
mesha

Post by mesha »

izgleda da se moramo sloziti da je vrijeme studentskih revolucija proslo. uostalom, kad se to kod nas bunilo, kad su studenti uspjeli nesto promijeniti, bas bih to volio cuti.

razlozi za studentsku letargiju su visestruki:
- od malih nogu uce nas nekriticnosti,
- nepostojanje relevantnog historijskog iskustva u nasoj memoriji vezanog za ideju revolucionarnog prevrata,
- teska materijalna situacija,
- bezperspektivnost i beznadje,
- strah koji se utisnuo u jadne duse studentske,
- nepovjerenje koje vlada u drustvu,
- nepostojanje adekvatnih zakonskih regulativa koje bi definisale studentsko organizovanje,
- korupcija i mito,
- nepotizam; svi smo svjedoci kako se ljubomorno cuvaju asistentska mjesta za rodjake i kojekakve politicke podobnike,

bezveze mi vise nabrajat...

jedan ej dobro reko: i sad evo kreni praviti kakvu demonstraciju jal tako nesto odma ce ti kazat, aha, ima neke svoje interese, ko li je iza njega.

kad bi se donijela odluka na nekom fakultetu: studenti, od sutra vas moramo naguziti da biste usli na predavanja, zantel kakva bi bila reakcija? rekli bi; jbga, mora se, slegnuli ramenima i pristali.
uvjek dobar gost

.. Pored svega napisanog... dodti samo još jedna stvar... kupili bi svi sebi onaj novi prsten od 11km... i opaaaa...

Tuga je što smo masa bez glasa... što ne koristimo snagu koju imamo... što su nas roditelji od malih nnogu učili postulatu... tako je kako je....

Slava svima i trebamo svi po tabut zadužiti pa pred parlament... naslagati novi red...
žena zmaj

Post by žena zmaj »

Dragi goste, to sve sto govoris cini se da udje na jedno a izadje na drugo uho. Nikoga nije briga...
Ja dok sam studirala (1999-2003.) nemas pojma koliko sam puta i u koliko navrata (kad se ukazala ocita potreba) pozivala kolege na pobunu, na reakciju, na bar jedan clanak u studentskom biltenu - i mislis da je neko htio bilo sta uciniti?! Samo bi me blijedo pogledali, odmahnuli glavom i drito na kafu preko puta faxa... Ma, nidje veze... Nece se ta masa probuditi jos zadugo. Dzaba fakultet i diploma koju dobijes, kad mozes poslije guzicu s njom obrisati u ovom drustvu! Ja sam se snasla, pa cu je ja mozda i uokviriti, pa na vrata od WC-a, cisto da me podsjeti na ovu platu od 500KM!!
uvjek dobar gost

žena zmaj wrote:Dragi goste, to sve sto govoris cini se da udje na jedno a izadje na drugo uho. Nikoga nije briga...
Ja dok sam studirala (1999-2003.) nemas pojma koliko sam puta i u koliko navrata (kad se ukazala ocita potreba) pozivala kolege na pobunu, na reakciju, na bar jedan clanak u studentskom biltenu - i mislis da je neko htio bilo sta uciniti?! Samo bi me blijedo pogledali, odmahnuli glavom i drito na kafu preko puta faxa... Ma, nidje veze... Nece se ta masa probuditi jos zadugo. Dzaba fakultet i diploma koju dobijes, kad mozes poslije guzicu s njom obrisati u ovom drustvu! Ja sam se snasla, pa cu je ja mozda i uokviriti, pa na vrata od WC-a, cisto da me podsjeti na ovu platu od 500KM!!
Upravo to.... ali izgleda da su se studenti dovoljno nakrali i da mogu sebi priuštiti kvadrat stana od 1600-3000km u Sarajevu.... ili da su im roditelji rekli sabur djeco... nagrada vas čeka u drugom životu...
kud i ja ne otvorih piljaru 1997. kad sam upisivao fakultet... danas bi o meni čitali uu novinama u segmentu Jet-set....

neke se stvari ne mogu kupiti novcem...., a za sve ostalo postojo eurocard-mastercard........

Ili ona druga nije bolest sve što boli... samo sreća je da nije prelazno....

Nek se zapitaju svi kvazi moderni studenti... kako će isfinansirati stan, auto, pokoje putovanje u inostranstvo... ako znamo par nepoznatih... prosječna plata je oko 700km... ugradbena kuhinja je oko 6000km... odlazak na more dodje negdje oko hiljadarku... km-ova...

Zaiata je pitanje kako planirati budućnost... djecu il šta već.. kad smo generacija (generacije) koja (koje) živi sa starcima...

No poslije dvije čašice i dva pogleda na silikonska prsa il ekran nekog skupog mobitela sva se muka zaboravi....

Konobar... dedera... dvije ljute...a ti pjevaljko dođi mova.... sjedi mi u krilo i na uvce zapjevaj mi onu..... selo moje drago si mi.....

P.S

Mada većina studenata ima na koga da se ugleda.... da teži postati "DOCENT-DOKTOR" po uzoru na Amilu Alikadić-Husović vrlu damu.
Damu koja je svojim obraćanjem sa govornice parlamenta pokazala svima pravo lice visokog obrazovanja u BiH...
Pokazala je nama pacerima kako se kraticom stigne do titule koja u stvari ne znači ništa ali je veoma korisna kad se priča o napredovanju na društvenoj ljestvici.
Uticaj, moć i popara tom prilikom idu pod ruku, a to što je pomenuta dama izgledala kao goropadna konobarica koja služi na cesti koja spaja Međeđu i Raštelicu... svom svojom silinom nam je svima pokazala šta sve mogu raditi "ljudi" u ime stranke da ne kažem partije......

Hvala ti Amila oči si nam otvorila.....i ja hoću da budem DOCENT kao ti a ne običan student....
uvjek dobar gost

Večera dovoljna je da ubjedi studentsku populaciju da nema potreba za nezadovoljstvom i njegovim izražavanjem...
Nema veze ovo sve što se zbiva oko nas, cijeli koncept visokog obrazovanja, sistem zapošljavanja, korumpirani profesori, zjalavi asistenti... sve je to Ok jer navikli smo na to....
Nivo dobijenog znanja isto tako nema veze jer bitna je šestica da se dobije... nije bitno ni imati crvena koljena jer valja se prilagoditi sistemu u kom se živi...

Nem pojma... šta su to studentski ideali, njihov smisao života il kako nazvati to nešto... profesori jesu krivi, ali nije mi fakat jasno da dnevno pet maraka može obuzdati um jedne cijele populacije, pa idete li vi kući ikad i vidite li da ova zemlja tone sve dublje... i da nema veze što ste lijepi, moderni i kvazi obrazovani.... jer sa studiranja u inostranstvu doći će djeca političara i ona će zauzeti sve bitne pozicije a vi ćete biti prezadovoljni ako vam plata bude 800km ... a o radu u struci... ko danas i razmišlja....

Mada peglam i ja ko danas ima vremena da razmišlja unaprijed koju godinu... dobro nam je i ovako... u se, na se i poda se....
uvjek dobar gost

Populacija ... koju podplatiš sa dvije kifle, paštetom i paradajizom... progresivno zar ne....
Lace

Post by Lace »

a sto si ti toliko ljut? :)

jel studiras?
Citizen-X

Post by Citizen-X »

Da te je zanimalo - mozda bi dosad saznala :) - je l studira....da si barem 2 komentara od tih 8000 napisala na "pravom mjestu". ;)
sl@ven

Post by sl@ven »

ja sam od studiranja digao ruke davnooo.... bilo mi je zao ali pomirio sam se sa tom cinjenicom. ja ono gledati nisam mogo. jos sam bio na filozofskom , a on je predobar za npr. Ekonomiju ili Pravo....

Odem sa prijateljem na ispit na Pravu, a profesorica stiklom gadja studente (ne sjecam se kravi imena). Pun hodnik sudenata i ama bas sve picke sute. Nisam mogo vjerovat majke mi moje. I sad mi je istinski zao sto bar ja nisam pris'o i jebo joj sve po spisku zivcano... Nije mi mogla nista, student sam sa drugog fakulteta bio.....

stvarno ste me sad bacili u depresiju. mislim znam ja sve i kako je ali ipak podsjetili ste me na neke papcice koji kao imaju fakultet a sline neznaju obrista i na njihova razguljena koljena........ :roll: Podsjetili ste me na letargiju na univerzitetu kompletnom...

al jebiga ako vole da ga puse neka ga duvaju. svakom njegovo. ali u ovoj zemlji je doslo vrijeme da se neki ljudi batinama nauce pameti. nazalost. al ceif je ceif.

I vjerujte. Nema nista ljepse spustit se na nivo zivotinje i maltretirat te ulizivace sto su se potrpali u neke Asocijacije i ostale kurce palce i samo sute, ti mu seres, a oni se znoje od straha. Probajte. Vrijedi diplomu popusit radi toga.... :D Makar ga pljunite u prolazu.........

Želim vam da se skupite, zelim vam da sve polupate redom, zelim vam molotovljeve koktele, masu polupanih dekanata i vjerujte doso bih i ja sa vama............... Vi bi nam bar trebali posljednja nada... :angry:

sve najbolje......

PS. @gost......... brate svaka ti cast........... da nam je jos 10000 takvih
Lace

Post by Lace »

Citizen-X wrote:Da te je zanimalo - mozda bi dosad saznala :) - je l studira....da si barem 2 komentara od tih 8000 napisala na "pravom mjestu". ;)
ne kaki :D

stvari se mjenjaju...ja procitah da radi pa reko da se nije sta promjenilo

i u pravu si...ne zanima me previse...nako pitam :D

p.s. cisto sumnjam da si procitao svih 8000 komentara koje sam ostavila na ovom forumu pa da mozes reci jesu li dva ili vise..."na pravom mjestu"
uvjek dobar gost

Prvo čestitke sl@ven-u..

Onda odgovor na pitanje...

Jesam danas sam ja kao akademski građanin, upisao sam fakultet poslije agresije nekad 96. iz najboljih namjera... kontao daok ja završim nešto će se i ishajriti.... no nije..
Sreća mi je bila što se u mojoj generaciji zadesilo jedno petnestak ljudi pravih, skupa smo se vukli i gurali, borili uzajamno i pomagali, toliko smo bili grlati i na momente neukusni da su se svi sukobi sa asistentima završavali u našu korist... bilo nas je puno, a tek izašli iz opsade... bili smo nezaustavljivi..
Ispravljali smo krive Drine ,borili se za prenos ispita, redovno studiranje, dodatne rokove... i nismo bili toliko opterećeni alu felgama, mobitela nije bilo.... nisam pametan, mislim da nas je bilo još jedno desetak srušili bi fakultet....da trebalo je... valjda smo bili mladi puni neke volje ideala i želje za boljim.. jer tek opsada je prošla i agresija...
uvjek dobar gost

Koliko stvarno košta studiranje u Sarajevu, jeli stvarna njegova cijena masa gradova i sela koja ostaje bez mlade populacije, dok njihove familije daju svoju kožu sa leđa da bi im djeca završila fakultet...???

Bih danas na nekih 30.tak minuta u gradu nešto do banke morah, tom prilikom sav vidio jednu masu ljudi koja hoda gore dole bez nekog cilja, pa bilo ih je brat bratu bar nekoliko hiljada po onim lokalima silnim il onako u šetnji.

Znaju li ti ljudi koliko stvarno košta njihovo studiranje, zašto je toliko skupo, ko uzima te 1000 za obnovu il vanredno studiranje... znaju li oni što nema prave menze u Sarajevu i koliko para hajruju oni koji izdaju stanove...??

Neka za početak odu u svoja matična udruženja (studentska) i tamo postave ta pitanja, nakon tih nek pitaju za posao u struci nakon završenog studija il nek vide jel im lakše doći do vizze neke...

Draga moja populacijo studentska ima Vas oko 50 000 samo u Sarajevu, a niko vas ni za šta ne pita, smatraju Vas za masu bez glas i bez uticaja, ne donose Vam adekvatan zakon o visokom obrazovanju ne nude vam ništa konkretno nakon studija , a vi sa druge strane na ovu zemlju i na ovaj grad gledate kao na veliku stanicu dok ne naleti baš vaš let....i ne odvede vas negdje gdje je bolje...
Nem pojma više kako ... gledam ove Francuze, Mađare... Gruzijce... svi imaju malo pameti i promućurnosti samo mi ne...

Vjerujte mi zadovoljstvo asfaltom, WC-om u kući, curama il momcima... brzo će splasnuti još kad vam familija ostane bez stoke il posla... šta onda... nema onda jaknica sa Sirana il cipelica....

mućnite glavom svojom jer dok Vas je toliko možete dići glas, kad Vas dočeka kapitalizam ovaj i pušikurci svakakvi... šta onda.....
:x :x :x

P.S
U zemlji u kojoj živite i studirate ima samo 3% visokoobrazovanih a čak 28% nepismenih.......?????
:x :x :x
Post Reply