Milanović :Hrvati u BiH ne trebaju glasati za Hrvatski sabor

mostarac

Post by mostarac »

Tomislav MO wrote:
Šandor wrote:
Tomislav MO wrote:Ok, ako ti tako kažeš. :)
Entitete ne možeš ukinut jer Srbi na to neće pristat ni pod prijetnjom NATO bombica.

A treći entitet možeš dobit samo novim "humanim preseljenjima" jer nemaš teritorijalnu cjelinu. U prevodu, preustroj bez turbulencija nije moguć.
Ja stvarno ne znam jesu li naši jezici toliko različiti da se ne može razumjeti što pišem.

Hrvati ne žele treći entitet, to sam napisao jedno 100 puta, najbolje da stavim u potpis. :roll:
ma ja, al zele regiju koja ce de facto bit entitet. Ako Hrvati ne zele treci entitet da li bi pristali da BiH ima 4 regije, a da ni u jednoj nisu apsolutna vecina
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

mostarac wrote: ma ja, al zele regiju koja ce de facto bit entitet. Ako Hrvati ne zele treci entitet da li bi pristali da BiH ima 4 regije, a da ni u jednoj nisu apsolutna vecina
Zar su Katalonija, Škotska, Flandrija, Quebec i švicarski kantoni jednaki kao RS??? :?

Ja sam mislio da je razlika velika, ako sam pogriješio ispričavam se. :)

Onda da se ispravim, ja jesam za entitete onoliko koliko i ostali slobodni svijet zapadne Europe. :thumbup:
mostarac

Post by mostarac »

Tomislav MO wrote:
mostarac wrote: ma ja, al zele regiju koja ce de facto bit entitet. Ako Hrvati ne zele treci entitet da li bi pristali da BiH ima 4 regije, a da ni u jednoj nisu apsolutna vecina
Zar su Katalonija, Škotska, Flandrija, Quebec i švicarski kantoni jednaki kao RS??? :?

Onda da se ispravim, ja jesam za entitete onoliko koliko i ostali slobodni svijet zapadne Europe. :thumbup:
Skotska? :shock:

Skotska je skoro pa nezavisna drzava, Kataloniji sekunda fali, a ni Quebec nije daleko. Ako ti zelis takav entitet bez puske ga neces dobiti.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

mostarac wrote: Skotska? :shock:

Skotska je skoro pa nezavisna drzava, Kataloniji sekunda fali, a ni Quebec nije daleko. Ako ti zelis takav entitet bez puske ga neces dobiti.
Primljeno na znanje.
Šandor

Post by Šandor »

mostarac wrote:Skotska? :shock:

Quebec je već nekoliko puta pokušavao da se otcijepi referendumom. Falilo im par procenata. Shoshanin muž separatista vjerovatno zna kad će biti slijedeći pokušaj. :oops: :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

mostarac wrote:
Tomislav MO wrote:

Za moju pusku se ne mora sikirati.
mostarac

Post by mostarac »

_BosanaC wrote:
mostarac wrote:
Tomislav MO wrote: Zar su Katalonija, Škotska, Flandrija, Quebec i švicarski kantoni jednaki kao RS??? :?

Za moju pusku se ne mora sikirati.
ma ni za moju, jer ja bi ionako zbrisao, ali znam sta je realno a sta ne. Kad nisu prosli 1993. danas ne mogu sigurno.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

mostarac wrote: ma ni za moju, jer ja bi ionako zbrisao, ali znam sta je realno a sta ne. Kad nisu prosli 1993. danas ne mogu sigurno.
Malo što je nastalo preko noći. Sve navedene pokrajine su ranije živjele u više centraliziranoj državi, sa manjim pravima nego danas. Ako i ne može danas, ne znači da isto nećemo tražiti i sutra, i prekosutra, ali trend je očigledan. :thumbup:

P.S. Nitko da spomene zašto je propao referendum u Quebec-u. Mada bi sigurno uspio da su neki rekli, možete samo puškom. :roll:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Tomislav MO wrote:
mostarac wrote: ma ni za moju, jer ja bi ionako zbrisao, ali znam sta je realno a sta ne. Kad nisu prosli 1993. danas ne mogu sigurno.
Malo što je nastalo preko noći. Sve navedene pokrajine su ranije živjele u više centraliziranoj državi, sa manjim pravima nego danas. Ako i ne može danas, ne znači da isto nećemo tražiti i sutra, i prekosutra, ali trend je očigledan. :thumbup:

P.S. Nitko da spomene zašto je propao referendum u Quebec-u. Mada bi sigurno uspio da su neki rekli, možete samo puškom. :roll:
Jedini trend koji je ocigledan od '92. na ovamo jeste sistemsko i konstantno raz*ebavanje Republike BiH, na koje je pecat stavljen potpisom u Dejtonu. Zahvaljujuci tom potpisu otvorena su vrata i za ovo o cemu Tomislav prica. Da je neko '93. rekao da ce BiH 2007. biti ovo sto je sada mislim da bi bio upucan ili u najmanju ruku proglasen cetnikom, ustasom, drzavnim neprijateljem broj jedan. I prosto me strah zamisliti na sta ce BiH tek liciti 2017. godine. :oops:
mostarac

Post by mostarac »

_BosanaC wrote:
Tomislav MO wrote:

Jedini trend koji je ocigledan od '92. na ovamo jeste sistemsko i konstantno raz*ebavanje Republike BiH, na koje je pecat stavljen potpisom u Dejtonu. Zahvaljujuci tom potpisu otvorena su vrata i za ovo o cemu Tomislav prica. Da je neko '93. rekao da ce BiH 2007. biti ovo sto je sada mislim da bi bio upucan ili u najmanju ruku proglasen cetnikom, ustasom, drzavnim neprijateljem broj jedan. I prosto me strah zamisliti na sta ce BiH tek liciti 2017. godine. :oops:
tad cemo usvojiti proslogodisnji paket aranzmana ustavnih promjena a Haris Silajdzic ce bit najzasluzniji za tako veliki napredak i bice slavljen od svih pravih patriota i probosanskih snaga :D
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

Tomislav MO wrote:
mostarac wrote: Da ti nesto kazem, samo zbog tog kukanja za novcem koji ko fol stalno ide u Sarajevo, volio bi da se napravi treci entitet u kojem bi Hrvati poceli da krepaju od gladi i vidili bi ustvari ko je pljackao, a ko hranio i davao? Covjece Hercegovina, tj. ono sto ti zamisljas pod trecim entitetom ne moze izfinansirati nista, a ne da izfinansira drzavu, a treci entitet bi bio drzava. Ne zaboravi da nema vise Mije Brajkovica i da ode Aluminij u privatne ruke i nema vise finansiranja kojekakvih gluposti. Dakle ja bi zaista volio da se oformi taj treci entitet da se jednom zavrsi prica Hrvata o tome kako oni daju nekome nesto i oni hrane kao nekoga. Sine, uplati tuzlasnki kanton za mjesec u drzavnu kasu vise nego zapadnohercegovacki i hnk zajedno za godinu. Ako cete davat lovu entitetu kao sto je eronet i ht daju u budzet onda necete imat za kancelarijskog materijala, a ne nesto drugo. Medjutim i da daju svu zaradu, ta drzavica uoblicena u treci entitet ne bi imala sanse da opstane, jer finansijski bi krahirala.
Pa ja i kažem, čist račun, duga ljubav. :thumbup:

I o kakvom financiranju države pričaš? Hrvati ne žele državu, čak ni entitet nego lokalnu samoupravu, regiju ili kanton, sa većom financijskom autonomijom.

I to nema samo veze s nacijom.
I u Hrvatskoj se, koja je jednonacionalna, digla hajka na Zagreb. Vjerujem da ni Tuzlaci nisu oduševljeni centralizacijom, a vala ni oni u Unsko-Sanskom kantonu.
A kakva bi bila prava Bosnjaka i Srba u toj tvojo "finasijskoj autonomiji"? Nesto kao sada u Stocu i Citluku ili bi se to popravilo?

Ja cesce u javnim istupima vodecih politicara iz HDZ-a i HDZ 1990 cujem rijeci "treca federalna jedinica" i slicne termine koji sugerisu takvo unutrasnje uredjenje, nego lokalna samouprava i slicni termine.
Nisam nikad cuo da neko zbog projekata infrastrukture sugerise unutrasnje preuredjenje drzave i navodi to kao jedan od glavnih argumenata.
Šandor

Post by Šandor »

Tomislav MO wrote:P.S. Nitko da spomene zašto je propao referendum u Quebec-u. Mada bi sigurno uspio da su neki rekli, možete samo puškom. :roll:
Valjda je propao zato što njihova federalna jedinica nije etnički čista (pretpostavljam, jer i tamo ima etničkih turbulencija - šta bi drugo moglo biti).

Fakat je da možete samo puškom. Za razliku od Srba. Oni RS mogu otcijepit do večeras. A ni metka ne moraju ispalit.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

jugoistocnjak wrote: A kakva bi bila prava Bosnjaka i Srba u toj tvojo "finasijskoj autonomiji"? Nesto kao sada u Stocu i Citluku ili bi se to popravilo?
Da ne pričam naširoko, ja bih sve prekopirao iz zajedničkih principa država gdje suživot funkcionira, uključujući i prava naroda kojeg je u određenoj pokrajini manje. Ako kod njih može, zašto ne kod nas. Ne mrze se brate u Švicarskoj, ne mrze se ni u Britaniji Škoti i Englezi (znakovito je i da se mrze u sjev. Irskoj gdje ne postoji pokrajina po etničkim granicama :roll: ). Znači, ode Škot u London bez problema, ode i Katalonac u Madrid i obrnuto, ništa im ne fali. Ali čudno, već u Belfastu gdje nema "tora" nego je neka nazovi miješana regija i nije tako sigurno. Što sad?

Zaključak je da se ja iskreno zalažem za suživot i multietničku BiH za razliku od mnogih Bošnjaka koji to rade samo deklarativno, a u stvari dugoročno rade na eutanaziji BiH.

Možda su namjere dobre, ali plodovi nisu.
mostarac

Post by mostarac »

Tomislav MO wrote:
jugoistocnjak wrote: A kakva bi bila prava Bosnjaka i Srba u toj tvojo "finasijskoj autonomiji"? Nesto kao sada u Stocu i Citluku ili bi se to popravilo?
Da ne pričam naširoko, ja bih sve prekopirao iz zajedničkih principa država gdje suživot funkcionira, uključujući i prava naroda kojeg je u određenoj pokrajini manje. Ako kod njih može, zašto ne kod nas. Ne mrze se brate u Švicarskoj, ne mrze se ni u Britaniji Škoti i Englezi (znakovito je i da se mrze u sjev. Irskoj gdje ne postoji pokrajina po etničkim granicama :roll: ). Znači, ode Škot u London bez problema, ode i Katalonac u Madrid i obrnuto, ništa im ne fali. Ali čudno, već u Belfastu gdje nema "tora" nego je neka nazovi miješana regija i nije tako sigurno. Što sad?

Zaključak je da se ja iskreno zalažem za suživot i multietničku BiH za razliku od mnogih Bošnjaka koji to rade samo deklarativno, a u stvari dugoročno rade na eutanaziji BiH.

Ne mrze se Skoti i Englezi? Jesi ti bola dobar? Sta ti je? Covjece oni se organski ne podnose.
A ovaj drugi bold je stvar koja nije neko civilizacijsko dostignuce i danas ti mrtav hladan mozes otici u bilo koji kraj BiH.
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

Tomislav MO wrote:

Ali zasto to sada ne funkcionise na nivou opcine/opstine? Ja sam te i pitao hoce li biti kao sada u Stocu i Citluku.
Mislim da vecinom iza takvih prijedloga za daljnjim administrativnim usitnjavanjem ove zemlje ne stoji zelja za prevazilazenjem mogucnosti majorizacije, vec za stvaranjem sopstvenog tora. Onemogucavanje majorizacije naroda nad narodom se moze prevazici dobrim ustavnim rjesenjem i njihovim sprovodjenjem na terenu. Ne tvrdim da iza tvog misljenja postoje neke lose zadnje namjere, ali takvo rjesenje nije izvodljivo ni realno zbog par razloga. Rekao sam vec ranije da takvo rjesenje toliko podsjeca na Herceg-Bosnu i konacnu podjelu ove zemlje, da kao takvo nije realna opcija. I to bi sigurno prouzrokovalo nova raseljavanja, ako prije toga nebi doslo do novog sukoba.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Šandor wrote: Valjda je propao zato što njihova federalna jedinica nije etnički čista (pretpostavljam, jer i tamo ima etničkih turbulencija - šta bi drugo moglo biti).
Što bi drugo moglo biti? :D

Vidiš kako plemenski razmišljaš, svega je 7,5% stavnovništva britanskog porijekla, da su htjeli mogli su izglasat što god hoće. To nije razlog, nego je razlog što je većina stanovništva glasovala protiv.

Do toga je došlo jer su separatisti tražili neke ustupke, a dobili su kao odgovor još veću autonomiju nego što su tražili i još plus priznavanje Quebeca kao nacije. To je utjecalo da ekstremisti izgube podršku u narodu. Ako nema realne podloge nacionalizam gubi snagu, i to je ono što je sačuvalo Kanadu, a ne neke prijetnje puškom. Da se prijetilo puškom Kanade ne bi bilo.
Šandor wrote: Fakat je da možete samo puškom. Za razliku od Srba. Oni RS mogu otcijepit do večeras. A ni metka ne moraju ispalit.

Dobro ba, rečeno je već to s puškom, nema potrebe da se ponavlja, kad bude puškom onda nećemo pričati po forumu. Isto tako mi je glupo pričati o puškama dok sjedim za tipkovnicom. Ti internet ratnici su uvijek bili najekstremniji. :D
Šandor

Post by Šandor »

Tomo, u Sjevernoj Irskoj ih jebe religijska razlika. Tamo se dešava isto što i ovdje. Odvojene škole, sve podijeljeno. Katolička djeca moraju proći kroz protestantsko naselje da bi došli do škole. Ovi ih gađaju i vrijeđaju svaki dan (primjer). To je tamo normala.

A ovo što pričaš za suživot i multietničku BiH meni je smiješno. Toga ovdje nema. Danas u Prozoru, Stocu, Čapljini....žive jedni pored drugih a ne jedni sa drugima. Isto je i u Bugojnu, Varešu, Žepču, Gornjem Vakufu, Busovači....

Samo se trpe.

Kako bi ti napravio tu multietničku BiH i suživot??? Suživot znači da se slažemo oko elementarnih pitanja i da se oko toga nikad ne sukobljavamo.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Šandor wrote: A ovo što pričaš za suživot i multietničku BiH meni je smiješno. Toga ovdje nema. Danas u Prozoru, Stocu, Čapljini....žive jedni pored drugih a ne jedni sa drugima. Isto je i u Bugojnu, Varešu, Žepču, Gornjem Vakufu, Busovači....

Samo se trpe.
ma gledaj, u principu ti nema ljubavi neke velike nigdje. Ne podnose se recimo, Posušje i Rakitno (Rakitno je jedno malo selo u općini Posušje). Zapelo Rakitno da bude općina jer ih Posušje "ugrožava". :D
Šandor wrote:Kako bi ti napravio tu multietničku BiH i suživot??? Suživot znači da se slažemo oko elementarnih pitanja i da se oko toga nikad ne sukobljavamo.

Meni je osobno najstabilniji izgleda model Švicarske.
Znači, kantoni, koliko god tko hoće kantona i bez obzira koliko malih ili velikih, sve dok sam plaća svoju administraciju.
Šandor

Post by Šandor »

Model Švajcarske funkcioniše jer se slažu oko elementarnih pitanja. Oni su zajedno od 1315. godine i nikakvih problema nemaju (a ne dijeli ih ni religija što je veoma važno).

Gledaj to ovako, kod nas bi funkcioniusalo i ovako kako je sad da se slažemo oko onog najbitnijeg. Da možemo pronaći zajedničku tačku. U našem slučaju promjena uređenja ove zemlje može samo dodatno zakomplikovat situaciju.

Da bi se uopšte razgovaralo o uređenju mora se početi sa realne tačke. Bez šupljiranja. RS je entitet i oni od toga nikad neće odustat. Kako ćemo to riješiti?
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Šandor wrote:Model Švajcarske funkcioniše jer se slažu oko elementarnih pitanja. Oni su zajedno od 1315. godine i nikakvih problema nemaju (a ne dijeli ih ni religija što je veoma važno).
Stani malo Šandor, ne možeš prvo reći "u Sjevernoj Irskoj ih jebe religijska razlika", a onda za Švicarsku "ne dijeli ih ni religija što je veoma važno".

U Švicarskoj su protestanti i katolici. Katolici čak osiguravaju vojsku za Papu.

Oni danas nemaju problema, ali su ih u prošlosti imali. Imali su čak i vjerske ratove.
Šandor wrote: Da bi se uopšte razgovaralo o uređenju mora se početi sa realne tačke. Bez šupljiranja. RS je entitet i oni od toga nikad neće odustat. Kako ćemo to riješiti?
Kako god okreneš, više se može učiniti ako Hrvati i Bošnjaci zajedno rade, nego ako se sukobljavamo.

Lobirati zajedno u svijetu, vraćati izbjeglice, ali najbitnije je, pokazati da Federacija funkcionira. Ako Srbi (oni normalni) vide da malobrojniji Hrvati smiju živjeti s Bošnjacima i da suživot je moguć, pa čak i da Srbi u Federaciji nisu građani drugog reda, tada ni oni u RS neće biti zadrti kao danas. Prosječan Srbin je ubijeđen da u slučaju ukidanja RS on mora selit u Srbiju. Tome Srbinu se moramo obraćat i njemu pokazat alternativu, za neke ultra četnike ionako nema lijeka.
Šandor

Post by Šandor »

Tomislav MO wrote:Lobirati zajedno u svijetu, vraćati izbjeglice, ali najbitnije je, pokazati da Federacija funkcionira.
Da je bilo tako Bošnjake ne bi bilo strah dati Hrvatima federalnu jedinicu. U svakom slučaju, to bi bilo idealno. :-)
Šandor

Post by Šandor »

aaaaaa, nisam znao da Švajcarce dijeli vjera. Sad vidim da niko nije većina. :lol:
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

Šandor wrote:aaaaaa, nisam znao da Švajcarce dijeli vjera. Sad vidim da niko nije većina. :lol:
protestanti uopce nisu kompaktna cjelina kako to Tomica prikazuje. Velika je razlika izmedju luteranaca, kalvinista i cvinglijanaca, puno veca nego medju njemackim katolicima i protestantima. Svicarska i funkcionira zato sto je nastala u 30-godisnjem (vjerskom) ratu u kojem je poginula trecina stanovistva, a s druge strane, nemaju aristokratije (osim uvezene), pa nisu imali ni staleske ratove.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

basta sljezove boje wrote:
Šandor wrote:aaaaaa, nisam znao da Švajcarce dijeli vjera. Sad vidim da niko nije većina. :lol:
protestanti uopce nisu kompaktna cjelina kako to Tomica prikazuje. Velika je razlika izmedju luteranaca, kalvinista i cvinglijanaca, puno veca nego medju njemackim katolicima i protestantima.
Ne bih znao, niti sam uopće tvrdio da su kompaktna cjelina.
Samo sam reagirao na opasku da nemaju vjerskih razlika, jer znam da su imali vjerske ratove.

basta sljezove boje wrote:Svicarska i funkcionira zato sto je nastala u 30-godisnjem (vjerskom) ratu u kojem je poginula trecina stanovistva, a s druge strane, nemaju aristokratije (osim uvezene), pa nisu imali ni staleske ratove.
Evo mi smo već imali rat za sobom, znači vrijeme je da se opametimo i uvedemo ustrojstvo kao Švicarska. :thumbup:
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

politicari su prije rata pricali o svicarskom modelu, medjutim ovaj sadasnji ustroj nema veze ni sa cim

federacija sa kantonima je kod nas samo naziv, u principu ustroj nema nikakve elemente federalizma, a drzava BiH je opet nekakav hibrid

kakva je moc kantona u BiH? :D

evo kakva je Confederatio Helvetica

§3 Die Kantone sind souverän, soweit ihre Souveränität nicht durch die Bundesverfassung beschränkt ist; sie üben alle Rechte aus, die nicht dem Bund übertragen sind.

Art. 147 Vernehmlassungsverfahren

Die Kantone, die politischen Parteien und die interessierten Kreise werden bei der Vorbereitung wichtiger Erlasse und anderer Vorhaben von grosser Tragweite sowie bei wichtigen völkerrechtlichen Verträgen zur Stellungnahme eingeladen.
Post Reply