Naravno da je privid. Kao i mnogo drugog kod nas...basta sljezove boje wrote:zasto? Zar nisu nista naucili iz rata? Zar nije krenuo turizam, stari most, buna? Zar je sve to samo privid?mostarac wrote: U Mostaru ni zrak nije zajednicki, a problem Mostara je taj sto u roku 15 minuta moze da se vrati na stanje iz 1993. godine i formira linije fronta, ali vecina ljudi u bosni to ili ne zna ili ne konta. Mostar je kao tempirana bomba koju i najneopreznija stvar moze zapaliti gore nego sto je to bilo 1993. godine. Ovaj privid ujedinjenja je gori nego kad je grad bio podjeljen jer stvara dublje i jace nezadovoljstvo.
Istina u Mostaru se vise ne ubija zbog nacionalne pripadnosti, ali u roku 15 minuta Mostar bi bio spreman za rat do istrebljenja i do zadnjeg covjeka i to uopste nije naucna fantastika nego realnost, a napetost je nesto sto je u mostaru samo gurnuto pod tepih a ostalo je konstanta u podsvijesti i tu i jedni i drugi cekaju drugo poluvrijeme. Ako se jos uzme u obzir da je grad intelektualno, moralno i kulturno na koljenima, a o privredi da ne govorim, onda to predstavlja jedan real-time horor film i ja cu zbog svega gore nabrojanog napustiti ovaj grad, a davno sam prestao da ga volim, jer kao prvo to nije isti grad, jer grad cine ljudi a ne gradjevine, a kao drugo ovo se i ne moze nazvat gradom.
Himna političke stranke svira - treba li stajati?
-
kub lajkan
- Vodenjak
E vala, sav si se izgubio u svojim teorijama...Jastreb35 wrote:Nije on kriv za stanje drustva nego za stanje razocaranosti u koje je sam sebe doveo, zahtjevajuci brze sazrijevanje rezultata borbe protiv fasizma, a zaboravljajuci da se protiv fasizma ne bori zbog licne satisfakcije nego zbog zle prirode fasizma. Odnosno, ako se etnicki aparthejd brani tri decenije, upravo toliko treba trajati i nasa borba protiv tog etnickog aparthejda, a ne onoliko dugo koliko treba da prodje neki nas rok kojeg smo sebi zadali. Kao, ako do ponedeljka ne pobijedimo one koji zele smrt drzavi, ja dizem ruke.
@Mostarac je sam sebe razocarao i hoce pobjedu nad fasizmom zbog licne satisfakcije...
Pa pobogu @Jastrebe.....
-
Jastreb35
Pretpostavljam da je zbog nekog njegovog interesa (da se osjeca bolje recimo, radeci nesto sto zna da je pozitivno), jer samo tako mogu objasniti njegove rijeci :Vodenjak wrote:E vala, sav si se izgubio u svojim teorijama...Jastreb35 wrote:Nije on kriv za stanje drustva nego za stanje razocaranosti u koje je sam sebe doveo, zahtjevajuci brze sazrijevanje rezultata borbe protiv fasizma, a zaboravljajuci da se protiv fasizma ne bori zbog licne satisfakcije nego zbog zle prirode fasizma. Odnosno, ako se etnicki aparthejd brani tri decenije, upravo toliko treba trajati i nasa borba protiv tog etnickog aparthejda, a ne onoliko dugo koliko treba da prodje neki nas rok kojeg smo sebi zadali. Kao, ako do ponedeljka ne pobijedimo one koji zele smrt drzavi, ja dizem ruke.![]()
@Mostarac je sam sebe razocarao i hoce pobjedu nad fasizmom zbog licne satisfakcije...![]()
Pa pobogu @Jastrebe.....
"Ja jedan zivot imam i bosna suvise malo vrijedi da bi joj se taj zivot poklonio."
A izgovor, objasnjenje, opravdanje, je kako vec rekoh, lako naci. Najlakse.
-
Danko_Bananko
evo ja, samo zamisljajuci, se toliko ganuh, da mi suze grohotom potekose iz crnih mi ociju...Mogu samo zamisliti kako bi se osjećao neki moj kolega, koji je ateista, ili pripadnik druge konfesije.
Koje sve politicki-vjersko korektno preseravanje, covjek nece procitati na ovom forumu, to je strasno...
-
Jastreb35
Ako ne suze, trebalo bi ti biti bar neugodno. No to je do kucnog odgoja.Danko_Bananko wrote:evo ja, samo zamisljajuci, se toliko ganuh, da mi suze grohotom potekose iz crnih mi ociju...Mogu samo zamisliti kako bi se osjećao neki moj kolega, koji je ateista, ili pripadnik druge konfesije.
-
mostarac
vidi jednu stvar. Ja sam se lavovski borio, ulozio 120% sebe, izgorio u svemu tome, pretrpio direktnu finansijsku stetu koja se pocela mjeriti u desetinama hiljada maraka i nakon svega skontao sam da sam dalje nego na pocetku, da imam 100 puta vise neprijatelja, da sam sva vrata zatvorio zbog iskrenosti i istine, da sam udario milion puta glavom u zid, a kad su me na kraju "saborci" prodali za mekinje i to u trenutku kad sam trebao da dobijem veoma vaznu bitku, digao sam sidro i rekao da ja stajem jer "nemam vise s kim, a ni protiv koga", sto bi rekao Johnny StulicJastreb35 wrote:Pretpostavljam da je zbog nekog njegovog interesa (da se osjeca bolje recimo, radeci nesto sto zna da je pozitivno), jer samo tako mogu objasniti njegove rijeci :Vodenjak wrote:E vala, sav si se izgubio u svojim teorijama...Jastreb35 wrote:Nije on kriv za stanje drustva nego za stanje razocaranosti u koje je sam sebe doveo, zahtjevajuci brze sazrijevanje rezultata borbe protiv fasizma, a zaboravljajuci da se protiv fasizma ne bori zbog licne satisfakcije nego zbog zle prirode fasizma. Odnosno, ako se etnicki aparthejd brani tri decenije, upravo toliko treba trajati i nasa borba protiv tog etnickog aparthejda, a ne onoliko dugo koliko treba da prodje neki nas rok kojeg smo sebi zadali. Kao, ako do ponedeljka ne pobijedimo one koji zele smrt drzavi, ja dizem ruke.![]()
@Mostarac je sam sebe razocarao i hoce pobjedu nad fasizmom zbog licne satisfakcije...![]()
Pa pobogu @Jastrebe.....
"Ja jedan zivot imam i bosna suvise malo vrijedi da bi joj se taj zivot poklonio."
A izgovor, objasnjenje, opravdanje, je kako vec rekoh, lako naci. Najlakse.
Ova zemlja zaista nije vrijedna da joj se pokloni zivot, tj. ljudi u njoj, a zemlja kao zemlja je prelijepa, al oni koji je naseljavaju su stoka.
-
mostarac
svakako, samo oni su imali realnu osnovu da u tu ideju vjeruju, tj. u njeno ostvaranje i u konacnici su je i ostvarili, a i imali su podrsku naroda i osjecali se dijelom tog narodaJastreb35 wrote:Zemlja je zemlja, crnica, crvenica, glina, jezero, rijeka, manje bitno. Fasizam je fasizam. Nije se partizanima smrznute nozne prste otkidalo zbog prirodnih ljepota zemlje nego zbog ideje.
ja se dijelom bosne ne osjecam, a jos se manje osjecam dijelom ovog naroda koji zivi u Bih:
-
Jastreb35
Evolucija ljudskog drustva nije zavrsena, a u vrijeme sirom otvorenih komunikacijskih kanala, moze biti samo ubrzana. Britanci i Francuzi su se vijekovima medjusobno ubijali, danas su saveznici. Odnos Hrvatske i Srbije prije deceniju i po se manifestovao Vukovarom, danas te dvije drzave uglavnom saradjuju. Za deceniju ces u Pristini imati ambasadora Srbije (ako ne i prije). Nije mi jasno kako pored takvih sukoba, tebe mogu obeshrabriti nacionalisticki nikogovici i oportunisticki kameleoni u nasem drustvu. Mi imamo medjunarodno priznatu drzavu kao pravni okvir za stabilno drustvo, imamo moralnu prednost vjerujuci da narodi BiH trebaju biti ravnopravni na citavoj teritoriji drzave. Jedini faktor koji nedostaje u jednacini jeste politicka alternativa velikosrbima, a koja medju bosanskohercegovackim Srbima (zbog straha i opstrukcija) nazalost jos nije dovoljno potentna. Nakon sto se to ostvari, i manji problem zaostalog velikohrvatstva ce biti zbrisan s lica zemlje, jer u Banjaluci vise neces imati pobornike etnickog aparthejda (koji danas pomazu velikohrvatstvo), nego konstruktivnog partnera.mostarac wrote:svakako, samo oni su imali realnu osnovu da u tu ideju vjeruju, tj. u njeno ostvaranjeJastreb35 wrote:Zemlja je zemlja, crnica, crvenica, glina, jezero, rijeka, manje bitno. Fasizam je fasizam. Nije se partizanima smrznute nozne prste otkidalo zbog prirodnih ljepota zemlje nego zbog ideje.
To je neizbjezan rezultat kolega, BiH se trenutno ne nalazi na raskrsnici nego u hodniku, na kraju kojeg je EU, mi ne mozemo ni lijevo ni desno, mozemo samo ici naprijed ili stajati u mjestu. Hoce li drustvo proci kroz taj hodnik za godinu ili deceniju, zavisi od potentnosti politicke alternative pobornicima etnickog aparthejda. Ali tvoj i moj cilj, suzivot ravnopravnih, ne samo da je ostvariv, nego je neminovnost. A ti, kako rekoh kolega, ako si umoran, spremi stap, mamce, termosku i sendvic, pa odmori malo.
- cyprus
Izvinjavam se na zakašnjeloj reakciji, ali moram reagirat.xon_sa wrote:... A kad smo kod turske, naravno da ce gradjani BiH ustati na intoniranje Turske himne, toliko kulture nam je jos ostalo...
Ovo isto važi i za "Bože pravde", zar ne?
- Vodenjak
Pa ja...Jastreb35 wrote:Evolucija ljudskog drustva nije zavrsena, a u vrijeme sirom otvorenih komunikacijskih kanala, moze biti samo ubrzana. Britanci i Francuzi su se vijekovima medjusobno ubijali, danas su saveznici. Odnos Hrvatske i Srbije prije deceniju i po se manifestovao Vukovarom, danas te dvije drzave uglavnom saradjuju. Za deceniju ces u Pristini imati ambasadora Srbije (ako ne i prije). Nije mi jasno kako pored takvih sukoba, tebe mogu obeshrabriti nacionalisticki nikogovici i oportunisticki kameleoni u nasem drustvu. Mi imamo medjunarodno priznatu drzavu kao pravni okvir za stabilno drustvo, imamo moralnu prednost vjerujuci da narodi BiH trebaju biti ravnopravni na citavoj teritoriji drzave. Jedini faktor koji nedostaje u jednacini jeste politicka alternativa velikosrbima, a koja medju bosanskohercegovackim Srbima (zbog straha i opstrukcija) nazalost jos nije dovoljno potentna. Nakon sto se to ostvari, i manji problem zaostalog velikohrvatstva ce biti zbrisan s lica zemlje, jer u Banjaluci vise neces imati pobornike etnickog aparthejda (koji danas pomazu velikohrvatstvo), nego konstruktivnog partnera.mostarac wrote:svakako, samo oni su imali realnu osnovu da u tu ideju vjeruju, tj. u njeno ostvaranjeJastreb35 wrote:Zemlja je zemlja, crnica, crvenica, glina, jezero, rijeka, manje bitno. Fasizam je fasizam. Nije se partizanima smrznute nozne prste otkidalo zbog prirodnih ljepota zemlje nego zbog ideje.
To je neizbjezan rezultat kolega, BiH se trenutno ne nalazi na raskrsnici nego u hodniku, na kraju kojeg je EU, mi ne mozemo ni lijevo ni desno, mozemo samo ici naprijed ili stajati. Hoce li drustvo proci kroz taj hodnik za godinu ili deceniju, zavisi od potentnosti politicke alternative pobornicima etnickog aparthejda. Ali tvoj i moj cilj, suzivot ravnopravnih, ne samo da je ostvariv, nego je neminovnost. A ti, kako rekoh kolega, ako si umoran, spremi stap, mamce, termosku i sendvic, pa odmori malo.
I tako ces, @mostarac, lakse sazvakati da si samo piun kojega niko nista ne pita vec koji treba da shvati da treba da da zrtvu za svoju drzavu, koju opet svaki prdonja moze da rasturi kad mu se cejfne. U tvoje ime, naravno!
I ti, koji dolazis iz Mostara, trebao bi da znas da su i u tvom gradu najveci problem velikosrbi i da bi trebao da im nadjes alternativu a ne da tu kukumaces i kmezis!
Ako meni ne vjerujes da je tako, pitaj @Jastreba!
-
Jastreb35
BiH nije mrtva pa da se za njom narice, no ako to naricanje tebe ipak uzbudjuje kolega, samo naprijed. A velikohrvatstvo (iako danas vise ne predstavlja prijetnju teritorijalnom integritetu drzave) se u BiH jos uvijek zadrzava upravo zbog prisutnosti velikosrpstva na politickoj sceni. Kada velikosrbi sa svojim svojatanjem dijelova BiH prestanu biti relevantna politicka opcija, etnicke razlike ce izgubiti znacaj i na Bulevaru.
-
xon_sa
Da naravno kad je u pitanju neki skup koji ima veze sa susjednom nam Srbijom. Ne ocekujes valjda da recimo clanovi predsjednistva BiH bosnjacke i hrvatske nacionalnosti zvizde za vrijeme intoniranja himne Srbije pred recimo utakmicu izmedju nase i njihove reprezentacije. Ne tjera ih niko da pjevaju, ali je stvar kulture, bontona i postovanja da se na intoniranje himne ustane. Bezveze pokusavas da me isprovociras, ne ide ti od ruke, zao mi je.cyprus wrote:Izvinjavam se na zakašnjeloj reakciji, ali moram reagirat.xon_sa wrote:... A kad smo kod turske, naravno da ce gradjani BiH ustati na intoniranje Turske himne, toliko kulture nam je jos ostalo...
-
mostarac
joj ja samo ne znam sta bi ova zemlja bez takvog analiticara. Ti apsolutno nemas pojma o granici na bulevaru i ti nemas pojma o istoriji tog kraja i ti nama govoris sta je problem velikohrvatstva i velikosrpstva.Jastreb35 wrote:BiH nije mrtva pa da se za njom narice, no ako to naricanje tebe ipak uzbudjuje kolega, samo naprijed. A velikohrvatstvo (iako danas vise ne predstavlja prijetnju teritorijalnom integritetu drzave) se u BiH jos uvijek zadrzava upravo zbog prisutnosti velikosrpstva na politickoj sceni. Kada velikosrbi sa svojim svojatanjem dijelova BiH prestanu biti relevantna politicka opcija, etnicke razlike ce izgubiti znacaj i na Bulevaru.
Ako te vec zanima, zapitaj se zasto su samo u dolini Neretve muslimani plebiscitarno isli u partizane, a ne u ustase, jer samo su u dolini neretve partizani imali neprikosnovenu podrsku medju muslimanima, dok u drugim krajevima zemlje to nije bilo bas tako izrazeno i bilo je veoma mnogo ustasa medju muslimanima. Dakle ovim ti samo govorim da pricas o necemu o cemu apsolutno nisi komeptentan da pricas jer ne poznajes dovoljno materiju o kojoj govoris i nikad se nisi upitao zasto bi muslimani iz doline neretve i danas lakse podnijeli kad bi bili primorani da zive u srbiji nego u hrvatskoj. Nije istorija pocela 1992. godine i nije to bio prvi sukob na ovim prostorima. Nije sve tako kako ti mislis i nisu ljudi bas svugdje isti i nisu imali iste probleme, ista sranja i iste komsije.
- cyprus
Pa, ovdje se i radi o utakmicama reprezentacija. Ako sam te dobro shvatio, ti si prvi reko da na sinošnjoj utakmici svi trebamo ustat za vrijeme intoniranja turske himne, jer je to kulturno, onda ja pitam zašto se ne ustaje kad se igra protiv Srbije.xon_sa wrote:Da naravno kad je u pitanju neki skup koji ima veze sa susjednom nam Srbijom. Ne ocekujes valjda da recimo clanovi predsjednistva BiH bosnjacke i hrvatske nacionalnosti zvizde za vrijeme intoniranja himne Srbije pred recimo utakmicu izmedju nase i njihove reprezentacije. Ne tjera ih niko da pjevaju, ali je stvar kulture, bontona i postovanja da se na intoniranje himne ustane. Bezveze pokusavas da me isprovociras, ne ide ti od ruke, zao mi je.cyprus wrote:Izvinjavam se na zakašnjeloj reakciji, ali moram reagirat.xon_sa wrote:... A kad smo kod turske, naravno da ce gradjani BiH ustati na intoniranje Turske himne, toliko kulture nam je jos ostalo...
-
mostarac
ko to kaze? Zvizdalo se jeste, al se stajalo na kosevu kad se igralo protiv SiCGcyprus wrote:Pa, ovdje se i radi o utakmicama reprezentacija. Ako sam te dobro shvatio, ti si prvi reko da na sinošnjoj utakmici svi trebamo ustat za vrijeme intoniranja turske himne, jer je to kulturno, onda ja pitam zašto se ne ustaje kad se igra protiv Srbije.xon_sa wrote:Da naravno kad je u pitanju neki skup koji ima veze sa susjednom nam Srbijom. Ne ocekujes valjda da recimo clanovi predsjednistva BiH bosnjacke i hrvatske nacionalnosti zvizde za vrijeme intoniranja himne Srbije pred recimo utakmicu izmedju nase i njihove reprezentacije. Ne tjera ih niko da pjevaju, ali je stvar kulture, bontona i postovanja da se na intoniranje himne ustane. Bezveze pokusavas da me isprovociras, ne ide ti od ruke, zao mi je.cyprus wrote: Izvinjavam se na zakašnjeloj reakciji, ali moram reagirat.
-
xon_sa
Ja koliko se sjecam svi su stajali. Da je bilo zvizdanja, jeste, ali to ne mijenja moju poentu da je stvar kulture da se na intoniranje himne ustane. Kako stadioni nisu bas ogledalo kulture tako i postupci publike ne znace da se tako treba i raditi. U ostalom, publika na stadionima namjerno radi sve da isprovocira protivnicke igrace i navijace i to je tako u cijelom svijetu, ali to ne znaci da je to kulturno i da se tako treba ponasatii.cyprus wrote:Pa, ovdje se i radi o utakmicama reprezentacija. Ako sam te dobro shvatio, ti si prvi reko da na sinošnjoj utakmici svi trebamo ustat za vrijeme intoniranja turske himne, jer je to kulturno, onda ja pitam zašto se ne ustaje kad se igra protiv Srbije.xon_sa wrote:Da naravno kad je u pitanju neki skup koji ima veze sa susjednom nam Srbijom. Ne ocekujes valjda da recimo clanovi predsjednistva BiH bosnjacke i hrvatske nacionalnosti zvizde za vrijeme intoniranja himne Srbije pred recimo utakmicu izmedju nase i njihove reprezentacije. Ne tjera ih niko da pjevaju, ali je stvar kulture, bontona i postovanja da se na intoniranje himne ustane. Bezveze pokusavas da me isprovociras, ne ide ti od ruke, zao mi je.cyprus wrote: Izvinjavam se na zakašnjeloj reakciji, ali moram reagirat.
Eh, posto je cijela prica pocela od toga da je ovaj novinar namjerno poceo da provocira skup na koji je pozvan i ugoscen, a on bi za razliku od navijaca trebao biti neutralan i profesionalan, onda ne treba da se cudi sto je naisao na reakciju na kakvu je naisao. Dobro je prosao....
Last edited by xon_sa on 03/06/2007 14:16, edited 1 time in total.
- cyprus
Pa zar nije bolje da se sjedilo, a da se šutilo (u obje utakmice)?mostarac wrote:ko to kaze? Zvizdalo se jeste, al se stajalo na kosevu kad se igralo protiv SiCG
Inače meni se čini da je samo kod nas na Balkanu običaj da se zviždi drugoj reprezentaciji. Rijetke su državne himne prošle ovdje neizviždane.
- cyprus
Ja, vala baš. Zamjeram svojim roditeljima što me nisu naučili tako bitnu stvar, a to je da stojim svakoj pjesmici koju neko proglasi za himnu nečega.xon_sa wrote:Sta ces, stvar kucnog odgoja...cyprus wrote:E ne znam za vas, al ja stojim samo za vrijeme svoje državne himne (Intermezzo), i nema te druge himne il bilo kakve pjesme na koju bi mene neko natjero da protiv svoje volje ustanem.
-
Jastreb35
Velikohrvati i velikosrbi upravo teretom istorije pravdaju potrebu za etnickim aparthejdom. Iznenadjuje me to sto i ti vjerujes u relevantnost tog tereta istorije. Hrvatska je digla ruke od velikohrvata u BiH i oni jedino ohrabrenje imaju u izjavama velikosrba koji spominju tri jednonacionalna entiteta. To je bitno, a ko je koga ubijao za vrijeme ustasa, Mlecana, Nijemaca ili janjicara, ne treba biti osim istorijska crtica. Ma koliko se to ipak pokusavalo ozivjeti i nametnuti kao argument za stvaranje monoetnickih administrativnih jedinica.mostarac wrote:joj ja samo ne znam sta bi ova zemlja bez takvog analiticara. Ti apsolutno nemas pojma o granici na bulevaru i ti nemas pojma o istoriji tog kraja i ti nama govoris sta je problem velikohrvatstva i velikosrpstva.Jastreb35 wrote:BiH nije mrtva pa da se za njom narice, no ako to naricanje tebe ipak uzbudjuje kolega, samo naprijed. A velikohrvatstvo (iako danas vise ne predstavlja prijetnju teritorijalnom integritetu drzave) se u BiH jos uvijek zadrzava upravo zbog prisutnosti velikosrpstva na politickoj sceni. Kada velikosrbi sa svojim svojatanjem dijelova BiH prestanu biti relevantna politicka opcija, etnicke razlike ce izgubiti znacaj i na Bulevaru.
Ako te vec zanima, zapitaj se zasto su samo u dolini Neretve muslimani plebiscitarno isli u partizane, a ne u ustase, jer samo su u dolini neretve partizani imali neprikosnovenu podrsku medju muslimanima, dok u drugim krajevima zemlje to nije bilo bas tako izrazeno i bilo je veoma mnogo ustasa medju muslimanima. Dakle ovim ti samo govorim da pricas o necemu o cemu apsolutno nisi komeptentan da pricas jer ne poznajes dovoljno materiju o kojoj govoris i nikad se nisi upitao zasto bi muslimani iz doline neretve i danas lakse podnijeli kad bi bili primorani da zive u srbiji nego u hrvatskoj. Nije istorija pocela 1992. godine i nije to bio prvi sukob na ovim prostorima. Nije sve tako kako ti mislis i nisu ljudi bas svugdje isti i nisu imali iste probleme, ista sranja i iste komsije.
-
xon_sa
Na himne organizacija, drzava i sl. koje su te dobronamjerno pozvale na svoj skup, a ti se dobrovoljno pojavio. Ako ti je to tako strano onda ti bez sumnje nedostaje kucnog odgoja.cyprus wrote:Ja, vala baš. Zamjeram svojim roditeljima što me nisu naučili tako bitnu stvar, a to je da stojim svakoj pjesmici koju neko proglasi za himnu nečega.xon_sa wrote:Sta ces, stvar kucnog odgoja...cyprus wrote:E ne znam za vas, al ja stojim samo za vrijeme svoje državne himne (Intermezzo), i nema te druge himne il bilo kakve pjesme na koju bi mene neko natjero da protiv svoje volje ustanem.
-
mostarac
nazalost ti uopste nisi shvatio sustinu mog postaJastreb35 wrote:Velikohrvati i velikosrbi upravo teretom istorije pravdaju potrebu za etnickim aparthejdom. Iznenadjuje me to sto i ti vjerujes u relevantnost tog tereta istorije. Hrvatska je digla ruke od velikohrvata u BiH i oni jedino ohrabrenje imaju u izjavama velikosrba koji spominju tri jednonacionalna entiteta. To je bitno, a ko je koga ubijao za vrijeme ustasa, Mlecana, Nijemaca ili janjicara, ne treba biti osim istorijska crtica. Ma koliko se to ipak pokusavalo ozivjeti i nametnuti kao argument za stvaranje monoetnickih administrativnih jedinica.mostarac wrote:joj ja samo ne znam sta bi ova zemlja bez takvog analiticara. Ti apsolutno nemas pojma o granici na bulevaru i ti nemas pojma o istoriji tog kraja i ti nama govoris sta je problem velikohrvatstva i velikosrpstva.Jastreb35 wrote:BiH nije mrtva pa da se za njom narice, no ako to naricanje tebe ipak uzbudjuje kolega, samo naprijed. A velikohrvatstvo (iako danas vise ne predstavlja prijetnju teritorijalnom integritetu drzave) se u BiH jos uvijek zadrzava upravo zbog prisutnosti velikosrpstva na politickoj sceni. Kada velikosrbi sa svojim svojatanjem dijelova BiH prestanu biti relevantna politicka opcija, etnicke razlike ce izgubiti znacaj i na Bulevaru.
-
Almir Arnaut-Belli
Himna (grč. pjesma, hvalospjev) je reprezentativna pjesma, najčešće države, koja se pjeva ili svira u svečanim i zvaničnim prilikama. Riječ je obično o domoljubnoj pjesmi koja veliča povijest, tradicije i napore dotičnoga naroda. Može biti službeno priznata kao državna himna ili općeprihvaćena u narodu kao svečana pjesma.
Prve himne :Stvaranjem prvih nacija nastaju nacionalne i rodoljubive himne, a pojavom društvenih klasa i borbene. Najstarija je nacionalna himna Wilhelmus, nizozemska himna, napisana između 1568. i 1572. u vrijeme Osamdesetogodišnjeg rata. Tekst japanske himne još je stariji, no melodija je skladana tek početkom 20. stoljeća, dok je državnom himnom postala 1999. Španjolska himna Marcha Real datira iz 1770., engleska God Save the Queen prvi se put spominje 1745, a francuska Marseljeza (La Marseillaise) nastala je 1792., dok je kao himna prihvaćena 1795.
U vrijeme nastajanja nacionalnih država u 19. i 20. stoljeću, većina je ostalih nacija dobila svoju himnu.
U tom je razdoblju nastala i Internacionala kao koračnica radničke klase ili himna Hej Slaveni kao panslavenska svečana pjesma.
Prve himne :Stvaranjem prvih nacija nastaju nacionalne i rodoljubive himne, a pojavom društvenih klasa i borbene. Najstarija je nacionalna himna Wilhelmus, nizozemska himna, napisana između 1568. i 1572. u vrijeme Osamdesetogodišnjeg rata. Tekst japanske himne još je stariji, no melodija je skladana tek početkom 20. stoljeća, dok je državnom himnom postala 1999. Španjolska himna Marcha Real datira iz 1770., engleska God Save the Queen prvi se put spominje 1745, a francuska Marseljeza (La Marseillaise) nastala je 1792., dok je kao himna prihvaćena 1795.
U vrijeme nastajanja nacionalnih država u 19. i 20. stoljeću, većina je ostalih nacija dobila svoju himnu.
U tom je razdoblju nastala i Internacionala kao koračnica radničke klase ili himna Hej Slaveni kao panslavenska svečana pjesma.