spomenu li iko
Vahu Halilhodzhica? osvijetlio nam chovjek obraz u francuskoj

ne kazhem da je najznachajniji, al' kad vec nabrajamo, onda ja mislim da ne bi trebao faliti.
dalje, shta je sa onim
Mustafom Golubicem?
prichalo se (iako nije dokazano) da je rokno Trockoga, shto bi ga uchinilo istorijski znachajnom jedinkom, a da je usput malo muljo i sa Fridom Kahlo(ne znam od kolike je ovo vazhnosti, al je bar pikantan i interesantan podatak

)
e, onda su po meni vazhni, mada nisu poznati shiroj javnosti, ali jesu globalno u svojoj struci po onome shto su postigli i do kakvih su rezultata doshli istorichari
Nedim Filipovic,
Avdo Suceska,
Adem Handzhic, pa onda i
Vojislav Wayne Vuchinic, koji jeste rano "presho" u amerikance, ali je porijeklom iz Hercegovine.
Koliko ja znam i
Viktor Ivanchic je porijeklom iz Sarajeva; ne znam da li se mozhe ubrajati u Bosance - bice da ne mozhe, al' nije naodmet podsjetiti se koje je gore list

:D, a ja mislim da on jeste bio i ostao jedan znachajan moralni korektiv u hrvatskoj javnosti.
Onda ja mislim da bi se josh trebali navesti i
Aleksandar Hemon,
Dzhevad Karahasan i
Semezdin Mehmedinovic, ako zbog nicheg drugog onda zbog toga shto trenutno u svijetu reprezentiraju savremenu bosansku knjizhevnost.
Je li iko naveo
Maka Dizdara - izvinjavam se ako jeste pa ja ponavljam, al' valjda on i zasluzhuje da se spomene vishe puta.
Kad smo kod zhena, uz rizik da me pripadnice vlastitog spola napadnu zbog pomanjkanja emancipatorske svijesti

, ja bih navela partnerice, supruge i inache muze sve navedene gospode, jer su im one sigurno chuvale ledja dok su se ovi bavili vazhnim poslovima

:D
Al' sad ozbiljno: Kad vec spomenuh moralni korektiv, onda mislim da su
Zhene Srebrenice zasluzhile da ih se spomene ovdje; napori koje te zhene godinama ulazhu da se dodje do pravde i istine, njihova snaga, ustrajnost, hrabrost i nekorumpiranost ih za mene chine jednom od rijetkih moralnih vertikala u ovom drushtvu. A za mene to jeste jako znachajno. U isti red bih svrstala i
Fatu Orlovic. E sad, da li spadaju u 20. i 21. stoljece - pa ja bih rekla da spadaju u "dugo" 20. stoljece, koje ako ne po brojkama, a ono po odredjenim drushtvenim procesima josh i sad traje, jer se meni chini da je za vecinu nas nash vlastiti referentni sistem ukorijenjen u deshavanjima ovih zadnjih 50-60 godina.
I kad smo vec kod toga, crvenim se od stida i pri samoj pomisli da ove zhene spominjem u istoj rubrici u kojoj neko celebrira kriminalce, nasilnike, trgovce drogom, oruzhjem i bijelim robljem kao vazhne "tipchine" u ovom drushtvu, mada znam da se u ovom sluchaju ja sigurno ne bih trebala crveniti.