Najznacajnija bosanska licnost 20. stoljeca

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
forza milan

Post by forza milan »

valterbranisarajevo wrote:Teško ćemo mi jednoglasno izabrati najznačajniju ličnost, ali ovo je lijepa prilika da na trenutak iz zaborava vratimo mnoge značajne ličnosti koje su obilježile politički, kulturni i sportski život BiH i u tome može biti vrijednost ove teme. :)
slazem se apsolutno ali se moze otvorit i nova tema
ali moras priznat da ljudi navode licnosti koje nikako ne mogu uci ni u konkurenciju
basta navede nekakve zene iz onog rata sto su skidale deke s tenkova i bacale bombe po mahali
jarane!
to samo sto su zene, fali zena pa najznacajnija licnost u 20. stoljecu u BiH mala sto je u onom ratu skinula deku s tenka
Prozor

Post by Prozor »

Nazalost sve do 70-ih pa i od tad zenama je bilo ograniceno imati neki veci uticaj zato ih nema na listama. Slazem se sa forza da se ne moze zbog toga dodavati manji heroji iz onog rata.
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Važi drug !

Mislim da si napravio interesantnu temu . Ja više neću daviti. Nakon svega ovoga moj izbor je definitivno Mirza Delibašić - Kindže :)
Kid_A

Post by Kid_A »

Sad sam malo u nedoumici ...

Image

Lik je lik :)
forUMASH

Post by forUMASH »

Kid_A wrote:Sad sam malo u nedoumici ...

Image

Lik je lik :)
...sto jes', jes'.....a ovako se oblaci samo kad je u sudnici.... :D :D :D
....ovo je garant pred citanje presude.... :D
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

Babuka i nije tako beznacajan ako uzmemo u obzir da je u ratu bio 4. covjek po hijerarhiji u Gradu

evo jos nekoliko prijedloga

Adil Zulfikarpasic - mecena

Muhamed Filipovic - filozof

Sulejman Tihic - politicar

Gavrilo Princip - definitivno najpoznatiji Bosanac na svijetu

kad su zene u pitanju ...

Brena - najveca zvijezda ex YU, Hanka Paldum, Šemsa Suljaković, Selma Bajrami ...

:-D
Prozor

Post by Prozor »

basta sljezove boje wrote:Babuka i nije tako beznacajan ako uzmemo u obzir da je u ratu bio 4. covjek po hijerarhiji u Gradu

Brena - najveca zvijezda ex YU, Hanka Paldum, Šemsa Suljaković, Selma Bajrami ...

Sve sve ali Gavru i Fahretu sa liste :D
MUNAFIK

Post by MUNAFIK »

SijuksA wrote:Zaboravili ste potpuno izgleda da LICNOST moze biti i zenskog roda!
Fata Orlovic
al tesko se ona moze ugurat u 20 stoljece....
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Prozor wrote:
basta sljezove boje wrote:Babuka i nije tako beznacajan ako uzmemo u obzir da je u ratu bio 4. covjek po hijerarhiji u Gradu

Sve sve ali Gavru i Fahretu sa liste :D
Podrzavam, goni ih oboje, ista govna drugo pakovanje
lady midnight

Post by lady midnight »

spomenu li iko Vahu Halilhodzhica? osvijetlio nam chovjek obraz u francuskoj :) :)
ne kazhem da je najznachajniji, al' kad vec nabrajamo, onda ja mislim da ne bi trebao faliti.

dalje, shta je sa onim Mustafom Golubicem?
prichalo se (iako nije dokazano) da je rokno Trockoga, shto bi ga uchinilo istorijski znachajnom jedinkom, a da je usput malo muljo i sa Fridom Kahlo(ne znam od kolike je ovo vazhnosti, al je bar pikantan i interesantan podatak :D :D)

e, onda su po meni vazhni, mada nisu poznati shiroj javnosti, ali jesu globalno u svojoj struci po onome shto su postigli i do kakvih su rezultata doshli istorichari Nedim Filipovic, Avdo Suceska, Adem Handzhic, pa onda i Vojislav Wayne Vuchinic, koji jeste rano "presho" u amerikance, ali je porijeklom iz Hercegovine.

Koliko ja znam i Viktor Ivanchic je porijeklom iz Sarajeva; ne znam da li se mozhe ubrajati u Bosance - bice da ne mozhe, al' nije naodmet podsjetiti se koje je gore list :D:D, a ja mislim da on jeste bio i ostao jedan znachajan moralni korektiv u hrvatskoj javnosti.

Onda ja mislim da bi se josh trebali navesti i Aleksandar Hemon, Dzhevad Karahasan i Semezdin Mehmedinovic, ako zbog nicheg drugog onda zbog toga shto trenutno u svijetu reprezentiraju savremenu bosansku knjizhevnost.
Je li iko naveo Maka Dizdara - izvinjavam se ako jeste pa ja ponavljam, al' valjda on i zasluzhuje da se spomene vishe puta.

Kad smo kod zhena, uz rizik da me pripadnice vlastitog spola napadnu zbog pomanjkanja emancipatorske svijesti :D :D , ja bih navela partnerice, supruge i inache muze sve navedene gospode, jer su im one sigurno chuvale ledja dok su se ovi bavili vazhnim poslovima :D:D

Al' sad ozbiljno: Kad vec spomenuh moralni korektiv, onda mislim da su Zhene Srebrenice zasluzhile da ih se spomene ovdje; napori koje te zhene godinama ulazhu da se dodje do pravde i istine, njihova snaga, ustrajnost, hrabrost i nekorumpiranost ih za mene chine jednom od rijetkih moralnih vertikala u ovom drushtvu. A za mene to jeste jako znachajno. U isti red bih svrstala i Fatu Orlovic. E sad, da li spadaju u 20. i 21. stoljece - pa ja bih rekla da spadaju u "dugo" 20. stoljece, koje ako ne po brojkama, a ono po odredjenim drushtvenim procesima josh i sad traje, jer se meni chini da je za vecinu nas nash vlastiti referentni sistem ukorijenjen u deshavanjima ovih zadnjih 50-60 godina.

I kad smo vec kod toga, crvenim se od stida i pri samoj pomisli da ove zhene spominjem u istoj rubrici u kojoj neko celebrira kriminalce, nasilnike, trgovce drogom, oruzhjem i bijelim robljem kao vazhne "tipchine" u ovom drushtvu, mada znam da se u ovom sluchaju ja sigurno ne bih trebala crveniti.
suncokret13

Post by suncokret13 »

Josip Broz TITO !

jest' da nije lik.....( valjda moRe proci kao skup likova ):F.K. Zeljo
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Kamo srece da mu nisu iza ledja prekrajali granice za svoje interese, kakav
bi zivot tekar bio al' to "bratstvo i jedinstvo" neko iskoristi za sebe, a nekom
se razbi o glavu :roll:
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Najznacajnija licnost? Odgovor je jednostavan - Gavrilo Princip.
basta sljezove boje

forza milan wrote: slazem se apsolutno ali se moze otvorit i nova tema
ali moras priznat da ljudi navode licnosti koje nikako ne mogu uci ni u konkurenciju
basta navede nekakve zene iz onog rata sto su skidale deke s tenkova i bacale bombe po mahali
jarane!
to samo sto su zene, fali zena pa najznacajnija licnost u 20. stoljecu u BiH mala sto je u onom ratu skinula deku s tenka
evo spiska znacajnih ljudi :D ali ima i ovdje svasta :D

Vojislav Kecmanović Đedo 25. novembar 1943. - novembar 1946.
Đuro Pucar Stari novembar 1946. - septembar 1948.
Vlado Šegrt septembar 1948. - mart 1953.
Đuro Pucar Stari decembar 1953. - juni 1963.
Rato Dugonjić juni 1963. - 1967.
Džemal Bijedić 1967. - 1971.
Hamdija Pozderac 1971. - maj 1974.
Rato Dugonjić maj 1974. - april 1978.
Raif Dizdarević april 1978. - april 1982.
Branko Mikulić april 1982 - 26. april 1984.
Milanko Renovica 26. april 1984 - 26. april 1985.
Munir Mesihović 26. april 1985 - april 1987.
Mato Andrić april 1987. - april 1988.
Nikola Filipović april 1988. - april 1989.
Obrad Piljak april 1989. - decembar 1990.
Alija Izetbegović decembar 1990. - april 1992.
Alija Izetbegović april 1992. - oktobar 1998.
Živko Radišić oktobar 1998. - juni 1999.
Ante Jelavić juni 1999. - februar 2000.
izzy131

Post by izzy131 »

Bijedic, drug Dzema je bez premca, pa oda Branko Mikulic pa last but not the least, Bogic Bogicevic.

To su face, drzavnici, ostali su konjushari :D
Orhanowski

Post by Orhanowski »

Od bosanskih srba:

Radovan Karadzic
Biljana Plavsic
Nikola Koljevic
Nele Karajlic
Nikola Poplasen
Momo Kapor
Nemanja Kusturica
Milorad Dodik...

A od bosanskih muslimana:

Alija Izetbegovic
Fahrudin Radoncic
Celo I
Celo II
Saja
Celo III
Celo... :-) :D
Kid_A

Post by Kid_A »

jeza u ledja wrote:Najznacajnija licnost? Odgovor je jednostavan - Gavrilo Princip.
Gavrilo Princip je pionir terorizma.
komadinamujo

Post by komadinamujo »

Od političara
Ibrahim Spahić

Od sportista
Braco - Gumena glava

Od Muzičara
Davor Ebner

ima ih još...

Obrazloženje:
Ibro - Sa 15 do eventualno 18 glasača uvijek se vrti negdje, bar oko Sarajevske zime, Braco - sa svojim fudbalskim znanjem uvijek je nakakav selektor, makar za uskiće, Davor Regina - sa istim pjesmama snimio više albuma nego Johny sa različitim (više puta prepjevao sam sebe nego cijela planeta Beatlles),
Kralj Tvrtko XXVIII

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

komadinamujo wrote:Od političara
Ibrahim Spahić

Od sportista
Braco - Gumena glava

Od Muzičara
Davor Ebner

ima ih još...

Obrazloženje:
Ibro - Sa 15 do eventualno 18 glasača uvijek se vrti negdje, bar oko Sarajevske zime, Braco - sa svojim fudbalskim znanjem uvijek je nakakav selektor, makar za uskiće, Davor Regina - sa istim pjesmama snimio više albuma nego Johny sa različitim (više puta prepjevao sam sebe nego cijela planeta Beatlles),

:lol: :lol: :lol: :lol:
Mujko

Post by Mujko »

Najznacajnija Bosanska licnost je bez dvojbe Alija Izetbegovic.Alija je sada veoma poznat sirom svijeta bas zbog krvavog rata koji se desio u BiH i sto je on prvi Bosanski predsjednik nezavisne BiH poslije ukidanja njene nezavisnosti od Osmanlija.

A sto se tice ostalih Bosanaca u 20 vijeku je Dzemal Bijedic, Hamdiija Pozderac, Davorin Popovic (otac Bosanske pop-rock muzike), Safet Isovic (otac sevdalinki), Mak Dizdar, Skender Kulenovic itd. Naveo bih jos neke Bosance ali su svi oni presli u Srbijance ili u Hrvate tako da su negirali svoj dom, svoju drzavu BiH, i svoju Bosansku naciju.Mislim na Emira Kusturicu (alijas Nemanja), i na Mesu Selimovica koji je napisao svoju jadikovku na Bosnjacki narod, kao narod koji ne zna za sebe.
U poznate Bosanke licnosti bi dosli i Goran bregoci i Zdravko Colic da nisu negirali Bosansku nezavisnu drzavu.
Tako treba postavljati stvari.A ne reci za vas Muslimane je ovaj a za nas Srbe je ovbaj a za nas Hrvate je ovaj.Treba samo posmatrati osbe koje su doprinijeli Bosanstvu, Bosanskoj drzavi, svim narodima u BiH, i oni koji su iskazali Bosanski patriotizam i ceznju za bosanstvom.
Mujko

Post by Mujko »

A da... zaboravih i na Bogica Bogicevica a i na Mladena Vojicica Tifu kao jednih od najznacajnijih licnosti u BiH i najznacajnijih osvjedocenih Bosanaca.Zbog njih karakter rata u BiH nije dobio epitet vjerskog rata.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Kid_A wrote:
jeza u ledja wrote:Najznacajnija licnost? Odgovor je jednostavan - Gavrilo Princip.
Gavrilo Princip je pionir terorizma.
Vehabija :oops: :D
amrino

Post by amrino »

Mujko wrote:A da... zaboravih i na Bogica Bogicevica a i na Mladena Vojicica Tifu kao jednih od najznacajnijih licnosti u BiH i najznacajnijih osvjedocenih Bosanaca.Zbog njih karakter rata u BiH nije dobio epitet vjerskog rata.
A Dragan Vikić?!
Jovan Divjak?
Mujko

Post by Mujko »

A da i oni. :)
basta sljezove boje

Orhanowski wrote:Od bosanskih srba:

Radovan Karadzic
Biljana Plavsic
Nikola Koljevic
Nele Karajlic
Nikola Poplasen
Momo Kapor
Nemanja Kusturica
Milorad Dodik...

A od bosanskih muslimana:

Alija Izetbegovic
Fahrudin Radoncic
Celo I
Celo II
Saja
Celo III
Celo... :-) :D
tema nije Najznacajnija crnogorska licnost 20. stoljeca

ispadaju po mjestu rodjenja:

Radovan Karadzic - Crnogorac rodjen na Durmitoru
Fahrudin Radojcic - Crnogorac rodjen na Prokletijama

po vlastitom odabiru, mada su po mjestu rodjenja Bosanci

Nele Karajlic - navodno srbijanskog porijekla iz neke palanke na slovo V.
Nemanja Kusturica - navodno crnogorskog porijekla od plemena Krivokapica :D

u konkurenciji kao najjaci od ponudjenih kandidata ostaju Milorad Dodik iz Laktasa i bosanski Robin Hood Celo Bajramovic :D
Post Reply