cyprus wrote:Šošana, ajd onda objasni kako su se Bošnjaci, Hrvati, Srbi, Crnogorci, Makedonci, Bugari, Slovenci, a i ostali narodi Evrope i svijeta stvorili tamo gdje se sad nalaze. Nije valjda šačica njih došla i asimilirala domaće stanovništvo. Da su došli u "manjim količinama" logično je da bi se oni asimilirali u domaće stanovništvo. Dakle morali su se kompletni narodi premještat.
Dalje, odakle ti tvrdnja da Slaveni, Germani, Romani, Ugrofinci i ostali nisu grupe naroda. Po toj tvrdnji Arapi i Bošnjaci su slični isto koliko Bošnjaci i Hrvati. A čak i da uzmemo da su slaveni samo jezička skupina, kako objašnjavaš zašto onda ti narodi kojima nije ništa zajedničko pričaju jezicima iz iste jezične grupe? Što se tiče američkog kontinenta, posebno Latinske Amerike, tu većinu stanovništva čine mješanci, te ne vidim kako se oni uklapaju u ovu priču.
Hajde da pokusam, iako to vise nikakve veze nema sa ovom temom...
Prvo - zaboravi nazive Bosnjaci, Srbi, Crnogorci - itd.
Narod koji sebe danas naziva Bosnjacima (hajd' o tome cemo, to smo svi, valjda apsolvirali) - nije se stvorio.
Narod je tu zivio jos od ranog kamenog doba.
Naziv Bosnjaci - jeste se stvorio. Kao geografska odrednica (!), a ne etnicka. Etnicka odrednica nastaje kasnije - sto valjda samo po sebi govori da su se ti narodi (narod u modernom smislu rijeci) i njihov identitet stvarali neovisno o dolasku Slavena.
Narodi (mase ljudi) su naravno selile i raseljavale se - od Afrike do Amerike. Ali mnogo ranije nego sto ikakva nacionalna svijest poprima ikakav oblik. Neravno da sacica ljudi nije
asimilirala vecinsko stanovnistvo... Sacica ljudi je osvojila teritoriju (poznato ti je da za osvajanje teritorije nije potrebno istrijebiti lokalno stanovnistvo, dovoljno je samo zauzeti kljucna mjesta) i vladala vecinskim stanovnistvom. U nekim slucajevima se jezik osvajaca prilagodio jeziku domaceg stanovnistva (kao recimo u Normandiji - iako su npr izrazi vezani za more i ribarstvo i dan danas sjeverno-germanski), u nekim slucajevima se jezik osvajaca nametnuo domacoj kulturi (kao na primjer iskvareni latinski u danasnjoj Francuskoj - nisu valjda svi rimski vojnici bili
rimljani i nisu valjda bas rimljani iselili u Galiju u tolikom broju da su asimilirali lokalno stanovnistvo?)
Nema razlike u modernom osvajanju od osvajanja kroz istoriju... Osim sto smo danas imamo razvijenu nacionalnu svijest i visoko cijenimo vlastitu kulturu...a valjda i tudju.
Sto se tice grupa naroda... Bukvalno su sjeli lingvisti, tamo negdje u 19-om stoljecu i skontali da mnogi jezici imaju mnogo toga zajednickog. Onda su napravili listu srodnih jezika, listu zajednickih kljucnih rijeci (tipa voda, drvo, kcerka, sin, vuk itd) i, ispravno zakljucili da ti jezici moraju imati jedan zajednicki proto-jezik. U nasem slucaju - Proto-Indoevropski. Onda su na osnovu tih zajednickih rijeci, posebno onih vezanih za geografske pojmove, pokusali pronaci podrucje na koje se te rijeci mogu primijeniti i dosli do zakljucka da su Proto-indoevropljani zivjeli tamo negdje iza Kavkaza (danas je tih teorija mnogo vise). Iako je metodologija ponekad davala smijesne rezultate, npr ti su narodi imali zajednicki naziv za puter, ali ne i za mlijeko, sve dok pricamo o jeziku - teorija se moze smatrati ispravnom (cak i ona je djelomicno osporavana, jer se ne uzima u obzir sekundarno mijesanje i posudjivanje rijeci). Ovo ce ti neki lingvista bolje objasniti.
Ne znam da li si primijetio, ali se u ovoj prici, odjednom, umjesto Indo-evropskog
jezika pocelo govoriti o Indo-evropskom
narodu. Bez ikakve osnove. Pogledaj kroz blizu istoriju i vidjeces da se sirenje jezika ni najmanje ne uslovljava raseljavanjem
naroda. Razmisli malo, koliki je trebao biti broj Arapa da bi asimilirao sve narode koji danas govore arapski? I tu usporedba sa Latinskom Amerikom izvanredno stoji. Ti odbijas da je vidis jer vidis razlicite rasne karakteristike raznih etnickih skupina koje su se tu izmijesale.
Ovo ispade od Kulina Bana... ne znam ima li nesto sto sam preskocila od tvojih pitanja, i ne znam da li uopste pitas zato sto te zanima ili zato sto zelis traziti rupe u mom objasnjenu koje bi, nekako, dokazale da si u pravu.
Sto se mene tice u pravu si - ja ti nisam ni mama ni uciteljica da te ja ucim, koga zanima - skole su otvorene, a valjda je i um...