Malo se aktiviraj, (nađi štelu
I et' vidjećeš da se nisi pokajao...
Pearl wrote:ja se nekad zapitam jel i ja zivim u toj idilicnoj bosni o kojoj svi pricaju ili su me vanzemaljci negdje prenijeli...
sreca pa imam posao, srecom u struci, srecom pa sam okruzena ljudima koji su u istoj takvoj situaciji pa sve izgleda manje crno... i sto ne znaci da svaki mjesec ne moram debelo da se stisnem i odreknem tih kafa (koje kao mi kao stalno ispijamo) da bih nesto ustedila.. i sto ne znaci da svi zive tako..
niko ne kaze da je vani bajno, to je valjda premisa sa kojom se krece vani.. ali onaj ko nije zadovoljan zivotom ovdje treba da proba.. vratiti se uvijek moze..
krediti, nekrediti, pidzama, ne pidzama.. ono sto bosanci vide su "dijasporci" koji ipak skupe dovoljno para da svako ljeto dodju u posjetu.. a neki ni do tuzle ne mogu, a neum im je misaona imenica...
takodjer je cinjenica da su u matici turisticki aranzmani rasprodati, da se vozaju skupa auta, da se trose stotine maraka na markiranu odjecu.... pa nije ni cudo sto oni vani za nas a mi za njih mislimo da tamo tj ovamo, tece med i mlijeko....
svako sebi najbolje zna sta moze da izgubi i dobije... a savjetovati je najlakse kad je tudja guzica u pitanju...
Pa sta cu? Ostala samSaray_Di wrote:sta si odgovorila kad te pitao za "spansko selo"![]()
joj..stomak me zaboli![]()
(od smijeha)
Sigurno...Nema veze ni to što jedna moja kolegica iz srednje Bosne, koja je završila faks sa prosjekom 9,7 i htjela nastaviti akademsku karijeru na faksu, to nije mogla, jer se našao "domaći" koji je za 5 godina studija morao naučiti samo 3 ispita, a za ostalo se pobrinuo "tatica" koji mu je, naravno, obezbijedio i napredovanje na faksu. Poslije tog fijaska je djevojka otišla u Austriju, ali ti očito misliš da to apsolutno nema nikakve veze...Saray_Di wrote:Pa to sto "ne"sarajlije imaju problem sa sarajlijama je opet posebna
prica i to APSOLUTNO nema nikakve veze sa napustanjem BiH!
Nemaš ti veze o studiju, čim ovo pišeš...Saray_Di wrote: Koliko sam ja upucena,nije Sarajevo jedini grad u kojem mozes studirati,
"malo žrtve", ovim tonalitetom, može napisati samo osoba koja nema pojma šta znači žrtvovanje.Saray_Di wrote: a drugo..draga moja..ako mislis zavrsiti fakultet i imati dobar posao
u buducnosti,bolji zivot onda to iziskuje malo zrtve jel tako!?
NISMO! Kao prvo, podsjećam te da mnogi u ovoj zemlji nemaju roditelje, nemaju krov nad glavom, a kredit im je san o kojem se priča po mahali pola godine, kada ga neko dobije.Saray_Di wrote:--i mi koji zivimo u Sa smo roditelje zavalili u kredite,
dugove itd..da bismo mogli studirati,tj.
Opet: Je li mi živimo u istoj zemlji???Saray_Di wrote:hvala Bogu pa vecina nas ima
roditelje,koji stosta zrtvuju da bi nama obezbjedili.
Evo ja imam 10-tak prijatelja-studenata, koji bi rado kopali kanale za 10-15 KM dnevno, pa te molim da mi nabrojiš barem nekoliko od tih "milion opcija" za studente. Može?Saray_Di wrote:Dalje..vecina studenata
,bilo da su iz Sa ili sa strane bogami mrdnu dupetom,pa zarade sebi
dzeparac,ima milion opcija..kako da "jeftinije" studiras ovdje,ili u nekom
drugom gradu kako god.
Vidim da si pravi kozmopolita. LIČNO POZNAJEŠ djevojku SA SELA!!!!Saray_Di wrote:I nemoj pls da mi pricas da se radi o velikim izdacima,jer poznajem licno
djevojku,koja je iz SELA,
Ti uzimaš za pravo da pričaš o dijaspori i tamošnjim uslovima, o kojima očito nemaš pojma, a njoj ne dozvoljavaš da napravi poređenje između studentskog života ovdje i u Norveškoj???Saray_Di wrote:Sto se tice ove iz Norveske--ovdje nemam sta da pricam,djevojko ti si
"uljez" po pitanju teme kakav je studentski i zivot UOPSTE ovdje u BiH
jer ma koliko se bojala priznati,ti vise nisi drzavljanin ove zemlje,jer si
se ispalila--KAPAK!
Mislim da ima daleko više pojma i da je mnogo realnija od tebe.Saray_Di wrote:A buduci da ti ne zivis vise u BiH,onda ti nemas pojma kakav je zivot ovdje.
Probaj se razboliti malo ozbiljnije, pa provjeri je li ti priča pije vode...Kao i mnoge stvari u ovoj zemlji, tako je na papiru, ali stvarnost to demantuje.Saray_Di wrote:Ne znam da li ti je poznato da mi imamo studentsku polukliniku,gdje je
lijecenje besplatno--dakle,potreban ti je index i ovjerena knjizica.
Ona ovjeravanje 2 semestra može platiti 1 svojom DNEVNICOM, a ovdje se plaća MJESEČNA PLATA za godišnju upisninu.Saray_Di wrote:Dalje..ti placas 150 KM za ovjeru semestra,a ovdje toliko placa
GODISNJA upisnina,eventualno na nekim fakultetima 50KM ovjera semestra.
Tebi očito jeste sasvim prihvatljiva, jer ti je plaćaju/su plaćali tatica i mamica, ali ja znam mnoge koji NE MOGU platiti tih 36 KM(je li 36?), jer se hrane sedmicu dana od tih para.Saray_Di wrote:Sto se tice mjesecne karte,sasvim je prihvatljiva i nije ista za osnovne,srednje skole te fakultete,a necemo pritom uzeti u obzir da pola raje i ne uzima mjesecnu kartu,nego se "sverca".
To je definitivan znak da je u Bosni veći standard nego u Evropi! :ooops:Saray_Di wrote:A koliko sam ja upoznata,svi vi iz dijaspore dolazite ovdje ljeti da pravite
navlake,popravljate zube....izvlacite pramenove na glavi itd..
Vidim da znaš...Saray_Di wrote:ZATO NEMOJ SE TI JAVLJATI da nekom pricas kako se zivi u BiH,jer
mi to dobro znamo i bez tebe!!!
Nemoj, svega ti, dosta je za ovu heftu!Saray_Di wrote:Imala bih jos dosta argumenata,koji bi pobili ovaj tvoj post,al mi se neda
sad nabrajati.
Jeste, tamo žive divljaci koji samo jedu soljenu ribu i ganjaju irvase po vukojebinama, dok mi, urbana "ćaršijska" raja znamo šta je praaavi životSaray_Di wrote:Drzi se Norveske i nemoj nama soliti pamet
Ostajte tamo, sunce ovog nebabelay_djecko wrote:Yabote N. Zeland.... štaš' ba tamo... da čuvaš ovce nekim kretenima i fataš ribe za 20$
Malo se aktiviraj, (nađi štelu), zaposli se... (mojne nam te priče da nema posla...)
I et' vidjećeš da se nisi pokajao...
Zadrzi ti misljenje za sebe, u gornjem postu si pisala o skolovanju, lijecenju a ti pojmovi su mi poznati jer studiram a pored studija radim u bolnici, pa zbog toga molim te.... smireno.Dena wrote:@debela: Samo sam citirala tvoj post sa strane 3 (copy/paste)![]()
@cHuspajzic: Poslala sam ti PM, mrsko mi pisati na forumu. Uglavno znam i VISE nego dobro o cemu pricamSvi vi tamo (kao i vecina Norvezana) motate cigare jer je kutija 15KM,a kad dodjete u Sarajevo pricate da pusite Marlboro. Ma pusite znas sta! Ne vuci me za jezik Hokona ti!
@Saray_Di: Ma neka ih vala tamo, kad je tamo toliko bolje...Vise mjesta ostaje nama da uzivamo
sta reci nego... hvala pa me prosvjetli.Saray_Di wrote:Sto se tice ove iz Norveske--ovdje nemam sta da pricam,djevojko ti si "uljez" po pitanju teme kakav je studentski i zivot UOPSTE ovdje u BiH
jer ma koliko se bojala priznati,ti vise nisi drzavljanin ove zemlje,jer si
se ispalila--KAPAK! Nek ti je hairli..utici malo na tu dijasporu,da bar imamo
hajra na eurosongu..
zbog ovakvog pisanja tebe mozemo strpati u isti kos sa Dena, Saray_Di pa jednim dijelom i sa amrino.zlata wrote:Evo..najiskrenije..nesto sto je meni najodvratnije u BiH je lose grijanje...Sve nekakve vile izgrad'li...zive u dvi' sobe...a u ostalim se prostorima smrzavaju. Kad pomislim na takav zivot...smrzavanjene vidim povratak.