Ulaganje na burzu za početnike

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zuna

#101 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by zuna »

moguce , ali je ipak pametnije sacekati jos otprilike mjesec dana. tada po mom misljenju svi fondovi ako na to mislis ce dotaci dno .
tada kupiti . mada ni sada nije lose .izbjegavaj evropu, USA, pa donekle i indiju, kina je vazda rizik. po mom misljenju vakat je kupiti tursku, dotakla je dno , ne vjerujem da moze vise padati. al ko zna.zavisi jesil kockar il ne :D
BornInHell

#102 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by BornInHell »

da bih zaradio na dionicama moras biti spreman uloziti malo vecu svotu novca da bih ti se i isplatilo jer od male svote profit ti nece biti bas velik a posto su provizije u BiH vece nego na zapadu gdije mozes trgovati preko interneta vec si u startu oko 5% u minusu. Ako neznas bas koje bi dionice kupio bolje ti je da ulozis pare u neki fond koji drzi dionice razlicitih kompanija na taj nacin smanjujes rizik ali isto tako i mogucnost dobiti. U BiH trziste dionica je vrlo mlado tek se razvija tako da je tesko odluciti koji fond ili koje dionice. Ja licno bih kupio dionice telekoma, naftne industrije i zeljeznice. Na kraju krajeva to ti je haman kao igra u kasinu trebas znati kad da stavis pare a kad da ih izvadis. Timing is everything.
pitt

#103 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by pitt »

ma jebo market timing....to je kocka.....pametno i long term ulaganje je najbolje :)
BornInHell

#104 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by BornInHell »

pitt wrote:ma jebo market timing....to je kocka.....pametno i long term ulaganje je najbolje :)
da u pravu si i ja slazem ali sve zavisi od koliko zelis da riskiras i koliko dugo da cekas da ti vrijednost portofolija naraste
pitt

#105 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by pitt »

BornInHell wrote:
pitt wrote:ma jebo market timing....to je kocka.....pametno i long term ulaganje je najbolje :)
da u pravu si i ja slazem ali sve zavisi od koliko zelis da riskiras i koliko dugo da cekas da ti vrijednost portofolija naraste

pa kad ulazes, ulazes za cijeli zivot, i vazda pratis rizik i nagradu....i prema tome i potrebama mjenjas asset allocation. Kombinacija strategije i taktike. Studije i studije su dokazale da je ulaganje na dugo puno efikasnije (porezi) od day trading i nosi manje rizika.
ahuseino

#106 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by ahuseino »

Abu FEED el-Castro wrote:eh vidis to je interesantno, pa hajd jedno pitanje: kad bih i ja sad skonto da hocu da se razbrokerim i obogatim preko noci, jeli imate neke stranice gdje bih se mogao obučiti za osnovno, makar one osnovne korake, i dajte mi link te nase berze ako nije sta... i evo za početak prvo laičko pitanje: kojih dionica prvo da kupim da poso laganice krene, sta savjetujete za nekih stotinjak maraka :D
i nemojte bit misevi da vas je strah da cu vam uzeti vas hljeb :D :D
Dobro ti je pitanje ;-) .

Cim saznas odgovor, molim te da razglazis na sva zvona. I ja bi volio komad te torte :razz: .

Inache oni 'noliki doktori ekonomije na Wall St. se svi obogatili bas preko noci. Kupili neke akcijice, legli spavat' i ujutro vid' chuda postadose milijunasi :-) .

:roll: Valjda svak mora proci kroz ovo. Opeces se sam pa poslije 'puses' i u savings account. :D :D :D

Ima stotine stranica gdje se mozes malo edukovati, al' bih ti savjetovao da uzmes pa trejdas prvo malo virtual money. Imas dosta sajtova gdje ulazes virtual money i takmicis se sa drugima na odredjen period. ... i tako nakon jedno deset godina, ja bih presao na pravi (MOJ) novac ako je active/day trading u pitanju.

Ja ulazem samo na long term po 'Value Trading' strategiji, manje u 'Growth'...
Za active trading moras uloziti puno radno vrijeme na istrazivanje (pa i prekovremeno). Nema sjedit' nako i nista na brzinu. Ako mislis to nesto preko noci i da malo pratis ticker's par sati dnevno, onda slobodno daj pare u dobrotvorne svrhe. Barem ces sevap uhvatit'.
pitt

#107 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by pitt »

growth ti je sad u trendu bolan :D frisko sa bloomberg terminala :D

Image
redondo72

#108 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by redondo72 »

Evo malo berzanskog pojmovnika ali ne suvoparno već na zanimljiviji nači. Na SASE-u vam ovo ne treba jer je instrumentarij skučen, nema futuresa, nema bla bla, ali ako hoćete da trejdujete na nekoj drugoj berzi...

Bid: Cena koju ste vi kao kupac spremni da pplatite za akciju

Offer: Cena koju vi kao prodavac trazite za akciju

Spread: Razlika izmedju bid/offer

AON, "all or none" : Kad hoces da kupis vecu kolicinu akcija, i hoces da kupis sve odjednom, da ti se ne bi desilo da recimo za 10,000 kupis 100 po 100 akcija, i onda uduplavas commision fees (ovo ne vazi u nekim slucajevima)

blue-chip stock : Poznata firma koja je dokazala da nesto vredi, tipa IBM, Microsoft itd..

bottom fishing : Kupovina akcije kad ona naglo padne.. Tipa sada WordCom sto je pao, pa ga kupis na $0.60 i prodas ga kad malo naraste.

breakpoint : Brokerske kuce cesto daju popuste na vece kolicine kupovine. Brakepoint je u stvari granica posle koje dobijas popust. Tipa $100,000 stavi i imaces popust

broker : Agent u finansijskim transakcijama

call money rate :Kad kupujes na short (tj. broker ti pozajmljuje akcije), CMR je ustvari cena koju ti broker naplati da ti pozajmi odredjen broj akcija.

day order :Order koji je postavljen, i koji treba da se izvrsi u toku radnog dana, bez external hours. Ako se ne izvrsi, order se cancelluje.

diluted shares :Ovo je ustvari broj shareova koja jedna kompanija ima. Posto se nikada nezna koliko je tacno akcija jedne firme u opticaju (zbog opcija i warranta), radi se 'dilution of earnings' da se vidi kolike ce dividende biti placene.

FOK, "fill or kill" :Ovo sam sretao, ali nikada nisam video u praksi sta znaci... U principu znaci ako akcije trenutno nema, cancelluj order

going long :Kupovina akcija na duzi vremenski period, sa ocekivanjem da ce cena narasti.

going short :Pozajmljivanje akcija i prodavanje po trenutnoj ceni, sa ciljem da se kupe kasnije po jeftinijom ceni i vrate brokeru.

GTC, "good till cancelled" :Order koji se postavlja da traje.. Recimo buy 1,000 MSFT $57.00 GTC. Znaci da ce kupiti 1,000 mikrosoftovih akcija kad god one padnu na $57. Ako su ispod kupice ih po ternutnoj ceni/boljoj.

MKT, "at the market" :Kupujem 1000 akcija, nebitno koja cena, samo ih kupi..

overbought [oversold] :Odprilike se kaze, kad se recimo nesto desi... Recimo ENRON, oversold... Nebitno koja mu je cena

uptick :Ovo znaci da se cena povecala u odnosu na prethodnu.. A tick ima vise smisla na NYSE i AMEX-u nego na OTC marketima (NASDAQ). Sta je vazno napomenuti, da recimo shorting pozicije se moze uraditi samo na uptick.

downtick :suprotno od uptick-a.

PLC :Kompanija nije americka : PLC - Public Limited Corporation.

position/take position: kupiti akcije.

underwriting :kada investment banker radi IPO (Initial Public Offering) bankar pravi deal sa kompanijom da ce kupiti toliko i toliko akcija XYZ firme po toj i toj ceni, puta troskovi, i da ce da ih preproda na otvorenom trzistu istog trenutka.

Shorting Against the Box :Ovo skoro vise niko ne dozvoljava, a to predstavlja kupovinu XYZ firme, isti broj akcija i na long i na short... prakticno zamrzavanje novca..

After hours (extended hours): Tradeovi koji su napravljeni van radnog vremena berze 9:30-4pm, after hours - pre i posle toga

Discount Brokers: Firma koja izvrsava tvoje ordere bez pitanja... a ne daje nikakve savete...

Insider trading: Kada recimo cistacica u Microsoftu koja je dobila 1000 akcija kao bozicni bonus, prisluskuje sastanak chairman board-a, i cuje da ce microsoft da bankrotira za nedelju dana, i ona proda svoje akcija odmah isto vece... To se zove insider trading i u mnogo slucajeva se strogo kaznjava i nije dozvoljeno..

Derivates: Tu spadaju futures, options, LEAPs...

SEC: Securities and Exchange Commision (bog i batina)
SPIC: (Isto kao FDIC, samo sto ovo osigurava akcije)
FED: Federal Reserve (Oslonac US ekonomije)
NASD: National Association of Securities Dealers
Series 7 & 63 : testovi koje je potrebno poloziti da bi ste dobili ovlastenje da se bavite brokerskim poslom.

maznuto od venture sa elita.
ahuseino

#109 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by ahuseino »

pitt wrote:growth ti je sad u trendu bolan :D frisko sa bloomberg terminala :D

Image
Hovering oko nule, nije loshe :D ...

Ove zelene samo fataju vechi zalet ;-) ... jer ce letit' vishe...
Last edited by ahuseino on 27/05/2008 18:57, edited 1 time in total.
pitt

#110 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by pitt »

Pa generalno, do sada je value uvijek bila bolja od growth, ali ovi stilovi idu u fazama koje traju mjesecima, cak i godinama. Trenutno je growth bolji i sigurno ce biti bolji jos par quarters. AKo imas novac u nekom IRA ili 401K, mozes komotno promjeniti stil i ne moras brinuti o porezima.
ahuseino

#111 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by ahuseino »

pitt wrote:Pa generalno, do sada je value uvijek bila bolja od growth, ali ovi stilovi idu u fazama koje traju mjesecima, cak i godinama. Trenutno je growth bolji i sigurno ce biti bolji jos par quarters. AKo imas novac u nekom IRA ili 401K, mozes komotno promjeniti stil i ne moras brinuti o porezima.
E to je upravo to - jos par quarters, mozda da, mozda ne.

Moje trenutno 'osjechanje' je da u toku slijedeceg quartera treba kupovati 'donje' kompanije kao C, BAC, i neke REITs.
... Neke pharmaceuticals su takodje long overdue...
Last edited by ahuseino on 27/05/2008 19:57, edited 1 time in total.
omar little

#112 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by omar little »

Eh tek sam se sad dosjetila koje je pravo mjesto za moje pitanje: Kako se na nasem kaze money supply i assets?! Pojede me zivu, ne mogu da se sjetim...'Ajd budite lutke pa mi recite :)
pitt

#113 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by pitt »

kloni se big pharma, slab im je pipeline. PFE je u losem polozaju skroz, lipitor patent istice 2010 a to im je ogroman dio zarade. Sto se finansija tice, bolje gledaj trust companies. nemaju problema sa subprime i balance sheet i fee revenue raste dosta. Energija je vazda dobra ali exxon je stara rpica. Oil services su puno bolje, DRQ, HAL, Noble, Apache i sl. Dobar izvor zarade su i MLPs (master limited partnerships). to su vecinom pipelines.....sta god da s edesava sa naftom, mora nekuda ici. Kinder Morgan je jedna od boljih kompanija u tom sektoru. Materijali i Utilities skacu gore dole ali ih nije lose imati, pogotovo sa stranom exposure, AA, ATI, PX, RIO, SRE, EXC su neke. Od tehnologije HPQ dere guzove delu a ni IBM i DOX nisu losi. Industrials- UTX je dobar igrac ali i zeljeznice.....moja omiljena je NSC. ne volim discretion trenutno a ni telecom. STaples su dobro ali one sto cvjetaju tokom recesije, HNZ, WMT, P&G i sl. U svakom slucaju gledas komapnije sto imaju preko 40% zarade izvana koji su industry leaders.

za ovo mi dodjes 500 po satu :D :D :D
pitt

#114 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by pitt »

money supplies su rezerve novca, a assets mislim da se moze prevesti i kao imovina (imetak) ili sredstvo.
redondo72

#115 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by redondo72 »

pa da... tako nekako... ROA ( (Return On Assets )- prinos na sredstva, ustvari neto dobit u procentima, naravno na assets.
ahuseino

#116 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by ahuseino »

pitt wrote:kloni se big pharma, slab im je pipeline. PFE je u losem polozaju skroz, lipitor patent istice 2010 a to im je ogroman dio zarade. Sto se finansija tice, bolje gledaj trust companies. nemaju problema sa subprime i balance sheet i fee revenue raste dosta. Energija je vazda dobra ali exxon je stara rpica. Oil services su puno bolje, DRQ, HAL, Noble, Apache i sl. Dobar izvor zarade su i MLPs (master limited partnerships). to su vecinom pipelines.....sta god da s edesava sa naftom, mora nekuda ici. Kinder Morgan je jedna od boljih kompanija u tom sektoru. Materijali i Utilities skacu gore dole ali ih nije lose imati, pogotovo sa stranom exposure, AA, ATI, PX, RIO, SRE, EXC su neke. Od tehnologije HPQ dere guzove delu a ni IBM i DOX nisu losi. Industrials- UTX je dobar igrac ali i zeljeznice.....moja omiljena je NSC. ne volim discretion trenutno a ni telecom. STaples su dobro ali one sto cvjetaju tokom recesije, HNZ, WMT, P&G i sl. U svakom slucaju gledas komapnije sto imaju preko 40% zarade izvana koji su industry leaders.

za ovo mi dodjes 500 po satu :D :D :D
5 glava je malo za ovaj gem :P :P

... znaci prorated, po minuti?... :D :D

P.S. PFE ce kupiti 'nesto' zbog nichega u pipelineu. To je rumor on the st...
pitt

#117 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by pitt »

ma jok ba.....mi naplacujemo market value fee :D Tako da imam incijative da to portfolio raste :D Ma sta je njima u pipeline oni samo znaju, ali cim ne najavljuju nista suhva je. vrlo je moguce da ce i sami poceti praviti generic version lipitora. Nisam ja nikad bio ljubitelj big pharma.
jah, ako volis diversified industrials sa akcentom na alternativnu energiju, pogledaj WGOV.
upravnik

#118 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by upravnik »

šta mislite, vrijedi li kupiti dolare pa malo sačekati?
meni ovo izgleda "kao da gore ne može"...
prije ili kasnije moraće rasti
Utokkha

#119 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by Utokkha »

biti prognozer u ovoj situaciji jako je tesko.
Soros kaze da ekononomija nikada nije bila u gorem stanju.
cijena barela nafte bi mogla rasti, jer uskoro nastupaju uragani u Meksickom zaljevu. na to ce se nadovezati kraj godine, uvijek zeznuta zima koja dodatno povecava cijenu nafte, opste potrosacko ludilo i kruna izbora u SAD.
mislim da hedge-fondovi nisu stali na ovom pokricu svog poslovanja naftom, te da bi zbog toga dolar mogao nastaviti padati.

bez obzira na sve, da imam neki znacajniji iznos novca kod sebe, ulozio bih sada odredjenu sumu - kupio dolare, pa onda sacekao kraj drugog kvartala u americkoj ekonomiji.
klixober

#120 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by klixober »

A sta mislite o kupovini 5 barela nafte? :D Moze li se uopste kupiti sirova nafta i onda kasnije preprodati?
ahuseino

#121 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by ahuseino »

komeba wrote:A sta mislite o kupovini 5 barela nafte? :D Moze li se uopste kupiti sirova nafta i onda kasnije preprodati?
Mozes kupiti futures na berzi...

Dolar moze jos dole. Mislim da smo sada momentalno u recesiji u USA, usprkos brojevima koji to ne dokazuju.

Fundamentalno, mislim da che dolar dotachi dno na kraju ove godine. Psiholoski uticaj sa novim predsjednikom ce biti vrlo vazan, i zavisno ko bude izabran, che odluchiti kakav oporavk mozemo ochekivati od dolara.

Dok je rat u Iraku, mislim da je kocka 'igrati' se s dolarom. Irak ga cijedi (najvishe), i dok se politika o Iraku ne promijeni, slabo che se sta s dolarom promijeniti. Zato mislim da je bitno ko je predsjednik...
pitt

#122 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by pitt »

ove godine predvidjaju comeback of the greenback :D
Mozes kupiti futures ali to niko ne uzima za delivery ba (sem ako ti ne treba kao npr avio kompanije). Supo je radi dostave i storage. vecina tih ugovora se "zatvori" keshom :D
ahuseino

#123 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by ahuseino »

pitt wrote:ove godine predvidjaju comeback of the greenback :D
Mozes kupiti futures ali to niko ne uzima za delivery ba (sem ako ti ne treba kao npr avio kompanije). Supo je radi dostave i storage. vecina tih ugovora se "zatvori" keshom :D
Fundamentalno se mora vratiti, koliko brzo i koliko visoko ce nam reci deduka ili huso (notice how i don't mention helga :wink: ).

... al' nista prije kraja godine, barem ja se nebi kladio :dance: ...
pitt

#124 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by pitt »

ma ne kaldim se ni na sta. previse dugo sam u ovom biznisu pa znam da nista nije sigurno :D
bice_bice

#125 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by bice_bice »

Image

jes' to men' reko, jes' to men' reko? UBS na SWX Europe.. neka vam ameri kazu zasto...
Post Reply