I ja sam isto mislio prvih pet godina zivota u Americi da su Ameri lijeni. Svugdje idu kolima, nedo bog da prosetaju, nedo bog da uzmu autobus. Onda sam zavrsio sa studijima, vise mi se zivot nije okretao u krugu od 5 km nego od 35km. Ne pamtim zadnji put kada sam otisao negdje pjeske, ali jos autobus uzimam da idem na posao. Nadjem se u situaciji da uzmem taxi samo za 10 blokova, prije sam to na nogama prohodao bez ikakvog razmisljanja, sada nemam vremena da hodam. Ali eto ipak jos koristim bus gdje god mogu. A sto se tice taxija, to mi je najjeftiniji i efikasniji prevoz.
Bio sam tamo i vidijo sam da su amerikance GENERALNO lijeni, smjesno mi bilo kad oni uzimaju taxi a mogu pjehe.
I da ima autobus i takve stvari nebi opet niko ni iso.
Za drugo, sto nekupite manje auto?
Jebiga skupo vam gorivo a gledajte kakva auta vozate, zasto nebi vozijo Renault Clio, Nissan Micra ili novi Fiat 500 ? Prevelika su vam auta i vase firme (chervolet,dodge i tkd) trose pre puno, valjda nisu na oto mislili prije jer je gorvio dzabe bilo!!!
U drugim gradovima i mjestima to nije moguce. Imam prijatelja koji se preselio u Louisianu, koji je bukvalno zivio na autobisima a sada je vec kupio kola sebi, zeni i kcerci. Razlog mu je taj sto jednostavno nije moguce da uradi sve poslove u danu ako zeli da to sve odradi gradskim prevozom.
Zasto veca kola? Eh to pitanje ide nazad u 1975 god kada je OPEC udario "sankcije" americi. Kada su se gledale tablice na kolima da li zavrsavaju sa parnim ili neparnim brojem i da li je tvoj dan da uzimas benzin. Tada je congress izmislo zakon da americke firme mogu napraviti kola koja trose 15mpg i 30mpg npr ali koliko god kola da izbace na trziste te godine zajednicka miljaza svih kola ne smije da bude ispod 27.5mpg. Sto znaci kupci (ukucani) bi mogli sebi uzeti mala kola koja imaju nekih 32mpg a farmeri npr i dalje mogu sebi uzeti neki truck koji trosi 12mpg jer takva im kola ipak trebaju za njihov rad. Sve je to bilo fino zamisljeno, ali jedini nacin na koji se moze smanjiti potrosnja benzina je da se ubaci novi motor, sto nije veliki problem. Problem je nastao kada se struktura kola pocela mjenjati. Da bi Dodge i Ford mogli staviti kola na trziste sa povoljnom miljazom trebali su barem umanjiti tezinu kola za 500lb ili vise. Sa tim oduzimanjem "kilaze" kola, povisili su sansu za smrt u saobracnoj nesreci za 14%. Sto je onda naravno natjeralo ljude da traze veca i sigurnija kola. I tako se rodio SUV. SUV je u stvari napravljen na kosturu "lakseg truck-a".
Pravi nacin kako bi se problem gasa mogao rijesiti je da se uveo veci porez na benzin. Kola bi bila ista kao i prije, mozda bi vremenom se popravila sto se tice potrosnje, ali bi cjene bile jednake kao u evropi. Sa dizanjem cjene benzina sama bi i potraznja opala i ljudi bi mislili dva puta prije nego upale kola da li da naprave veceru kod kuce ili da odu negdje na veceru. Naravno to congress nemoze/nece da uradi iz dva razloga. Prvi je cinjenica da bi poljoprivrednici nabili svoje senatore i kongresmene na kolce kada bi tako nesto uradili. Staro pravilo u amerckijoj politici je, nemoj da naljutis poljoprivrednika. Oni su srce i kicma drzave, tako se na njih gleda. A drugi razlog je skoro isti ko prvi, da se sacuvaju americki poslovi u autoindustriji. Kao sto si naveo u svom primjeru moze se uzeti FIAT 500, Renault neka tipa itd, sto znaci neko bi mogao da uvede kola iz stranih zemalja koji imaju malu potrosnju benzina da bi podigli svoju cjelokupnu miljazu. To bi znacilo da bi se americki poslovi izgubili i veliki udarac industriji. Znaci nemjesti neku kvotu kola koliko se smije uvesti iz inostranstva, ostalo se mora praviti u Americi. Sa tim kompeticija je ogranicena, ako nema velike kompeticije, prodavaci kola mogu da postavljaju cjene koje oni zele. To onda vodi da musterije nemaju bas nekog velikog izbora jer nema puno kola kao sto su FIAT 500 npr a opet i da ih ima, ta kola vide kao kovceg koji ih vodi ravno na groblje. Ako vec bacaju veci dio para na mala kola, zasto ne dodati jos malo vise, imati SUV koji moze odvesti djecu gdje hoce i ne briniti se za zivot.
Pravo rjesenje Americi je udaranje poreza na benzin ali se to nikada nece desiti. Drugo rjesenje da lokalna vlada napravi bolji tranzit nego sto jest, ali zasto trositi pare na to kada svako ima kola i svako ko ima kola bi radije volio vidjeti da se njegove/njene pare potrose na gradjene novog stadijuma npr pa da i njihov grad moze imat baseball ili basketball tim. Npr. u mom gradu se pare ulazu za izgradnju biciklickih staza tako da je ljudima lakse doci na posao biciklom i tako se smanjuje potrosnja benzina. Mnoge firme instoliraju tus kabine u WC tako da se ljudi mogu istusirati kada dodju na posao znojni i tako olaksaju ljudima da imaju tu alternativu da koriste biciklo kao prevoz.
Sigurno kada dobijem prvo djete kupicu SUV. Koliko god ja mislio da je to nesto najgore sto se moze uzeti, ipak je to najbolja opcija nego da stavim kcer ili sina u FIAT 500. Kada bi trziste bilo barem 55% od FIAT 500 onda bi i ja takva kola izabrao, jer mislim da je to najbolji izbor sto se tice potrosnje goriva. Sada odoh da vidim sliku tog FIATA jer zamisljam ficu u ocima.