Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply

#101 Re:

Post by location »

Bio sam tamo i vidijo sam da su amerikance GENERALNO lijeni, smjesno mi bilo kad oni uzimaju taxi a mogu pjehe.
I da ima autobus i takve stvari nebi opet niko ni iso.

Za drugo, sto nekupite manje auto?
Jebiga skupo vam gorivo a gledajte kakva auta vozate, zasto nebi vozijo Renault Clio, Nissan Micra ili novi Fiat 500 ? Prevelika su vam auta i vase firme (chervolet,dodge i tkd) trose pre puno, valjda nisu na oto mislili prije jer je gorvio dzabe bilo!!!
I ja sam isto mislio prvih pet godina zivota u Americi da su Ameri lijeni. Svugdje idu kolima, nedo bog da prosetaju, nedo bog da uzmu autobus. Onda sam zavrsio sa studijima, vise mi se zivot nije okretao u krugu od 5 km nego od 35km. Ne pamtim zadnji put kada sam otisao negdje pjeske, ali jos autobus uzimam da idem na posao. Nadjem se u situaciji da uzmem taxi samo za 10 blokova, prije sam to na nogama prohodao bez ikakvog razmisljanja, sada nemam vremena da hodam. Ali eto ipak jos koristim bus gdje god mogu. A sto se tice taxija, to mi je najjeftiniji i efikasniji prevoz.

U drugim gradovima i mjestima to nije moguce. Imam prijatelja koji se preselio u Louisianu, koji je bukvalno zivio na autobisima a sada je vec kupio kola sebi, zeni i kcerci. Razlog mu je taj sto jednostavno nije moguce da uradi sve poslove u danu ako zeli da to sve odradi gradskim prevozom.

Zasto veca kola? Eh to pitanje ide nazad u 1975 god kada je OPEC udario "sankcije" americi. Kada su se gledale tablice na kolima da li zavrsavaju sa parnim ili neparnim brojem i da li je tvoj dan da uzimas benzin. Tada je congress izmislo zakon da americke firme mogu napraviti kola koja trose 15mpg i 30mpg npr ali koliko god kola da izbace na trziste te godine zajednicka miljaza svih kola ne smije da bude ispod 27.5mpg. Sto znaci kupci (ukucani) bi mogli sebi uzeti mala kola koja imaju nekih 32mpg a farmeri npr i dalje mogu sebi uzeti neki truck koji trosi 12mpg jer takva im kola ipak trebaju za njihov rad. Sve je to bilo fino zamisljeno, ali jedini nacin na koji se moze smanjiti potrosnja benzina je da se ubaci novi motor, sto nije veliki problem. Problem je nastao kada se struktura kola pocela mjenjati. Da bi Dodge i Ford mogli staviti kola na trziste sa povoljnom miljazom trebali su barem umanjiti tezinu kola za 500lb ili vise. Sa tim oduzimanjem "kilaze" kola, povisili su sansu za smrt u saobracnoj nesreci za 14%. Sto je onda naravno natjeralo ljude da traze veca i sigurnija kola. I tako se rodio SUV. SUV je u stvari napravljen na kosturu "lakseg truck-a".

Pravi nacin kako bi se problem gasa mogao rijesiti je da se uveo veci porez na benzin. Kola bi bila ista kao i prije, mozda bi vremenom se popravila sto se tice potrosnje, ali bi cjene bile jednake kao u evropi. Sa dizanjem cjene benzina sama bi i potraznja opala i ljudi bi mislili dva puta prije nego upale kola da li da naprave veceru kod kuce ili da odu negdje na veceru. Naravno to congress nemoze/nece da uradi iz dva razloga. Prvi je cinjenica da bi poljoprivrednici nabili svoje senatore i kongresmene na kolce kada bi tako nesto uradili. Staro pravilo u amerckijoj politici je, nemoj da naljutis poljoprivrednika. Oni su srce i kicma drzave, tako se na njih gleda. A drugi razlog je skoro isti ko prvi, da se sacuvaju americki poslovi u autoindustriji. Kao sto si naveo u svom primjeru moze se uzeti FIAT 500, Renault neka tipa itd, sto znaci neko bi mogao da uvede kola iz stranih zemalja koji imaju malu potrosnju benzina da bi podigli svoju cjelokupnu miljazu. To bi znacilo da bi se americki poslovi izgubili i veliki udarac industriji. Znaci nemjesti neku kvotu kola koliko se smije uvesti iz inostranstva, ostalo se mora praviti u Americi. Sa tim kompeticija je ogranicena, ako nema velike kompeticije, prodavaci kola mogu da postavljaju cjene koje oni zele. To onda vodi da musterije nemaju bas nekog velikog izbora jer nema puno kola kao sto su FIAT 500 npr a opet i da ih ima, ta kola vide kao kovceg koji ih vodi ravno na groblje. Ako vec bacaju veci dio para na mala kola, zasto ne dodati jos malo vise, imati SUV koji moze odvesti djecu gdje hoce i ne briniti se za zivot.

Pravo rjesenje Americi je udaranje poreza na benzin ali se to nikada nece desiti. Drugo rjesenje da lokalna vlada napravi bolji tranzit nego sto jest, ali zasto trositi pare na to kada svako ima kola i svako ko ima kola bi radije volio vidjeti da se njegove/njene pare potrose na gradjene novog stadijuma npr pa da i njihov grad moze imat baseball ili basketball tim. Npr. u mom gradu se pare ulazu za izgradnju biciklickih staza tako da je ljudima lakse doci na posao biciklom i tako se smanjuje potrosnja benzina. Mnoge firme instoliraju tus kabine u WC tako da se ljudi mogu istusirati kada dodju na posao znojni i tako olaksaju ljudima da imaju tu alternativu da koriste biciklo kao prevoz.

Sigurno kada dobijem prvo djete kupicu SUV. Koliko god ja mislio da je to nesto najgore sto se moze uzeti, ipak je to najbolja opcija nego da stavim kcer ili sina u FIAT 500. Kada bi trziste bilo barem 55% od FIAT 500 onda bi i ja takva kola izabrao, jer mislim da je to najbolji izbor sto se tice potrosnje goriva. Sada odoh da vidim sliku tog FIATA jer zamisljam ficu u ocima.

#102 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 3.00

Post by location »

Vidio sliku, nebi ja sebe stavio u ona kola i izasao na autoput a kamo li dijete. Ne hvala, mozda po gradu.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#103 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 3.00

Post by Romeo 80 »

Hehe moji Ameri, morate malo otvoriti oči i naučiti par stvari a to su da Evropljani uopšteno prave tehnološki puno naprednija auta od Amerikanaca i ti vaši SUV-ovi su vjerovatno najnesigurnija auta koja se trenutno proizvode. :-) Nije sve u veličini dragi moji Amerikanci!
A kad već spominjete Fiat 500, to je jedan od najsigurnijih malih automobila na svijetu sa maksimalnim ocjenama za sigurnost... :)
kEN0

#104 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 3.00

Post by kEN0 »

sram da vas bude..
samo kukate..
jefferson

#105 Re:

Post by jefferson »

[/quote]Bio sam tamo i vidijo sam da su amerikance GENERALNO lijeni, smjesno mi bilo kad oni uzimaju taxi a mogu pjehe.
I da ima autobus i takve stvari nebi opet niko ni iso.

Za drugo, sto nekupite manje auto?
Jebiga skupo vam gorivo a gledajte kakva auta vozate, zasto nebi vozijo Renault Clio, Nissan Micra ili novi Fiat 500 ? Prevelika su vam auta i vase firme (chervolet,dodge i tkd) trose pre puno, valjda nisu na oto mislili prije jer je gorvio dzabe bilo!!![/quote]

Nacija koja ima 300 miliona stanovnika a GDP od 12 triliona dolara se ne bi mogla nazvat lijena, zar ne?
Drugo, bar znaju pravopis!
Last edited by jefferson on 12/04/2008 18:20, edited 1 time in total.
pitt

#106 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 3.00

Post by pitt »

jasta....generalizovati je najbolje :D :D : D :-) :-) :-)

#107 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 3.00

Post by location »

Romeo 80 wrote:Hehe moji Ameri, morate malo otvoriti oči i naučiti par stvari a to su da Evropljani uopšteno prave tehnološki puno naprednija auta od Amerikanaca i ti vaši SUV-ovi su vjerovatno najnesigurnija auta koja se trenutno proizvode. :-) Nije sve u veličini dragi moji Amerikanci!
A kad već spominjete Fiat 500, to je jedan od najsigurnijih malih automobila na svijetu sa maksimalnim ocjenama za sigurnost... :)

Nije sam Evropljani nego i Japanci. Ali kao sto sam naveo u predzadnjem mom postu, da bi se americki poslovi sacuvali stavila se kvota na broj uvoznih kola. Fiat mozda jeste sigurno auto za voziti, ali kada se stavi na autoput medju ostale SUV nije. Ja bi rado takva kola uzeo za sebe, ali za familiju ne.
Amela

#108 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 3.00

Post by Amela »

Naziv ovog topica treba prepraviti --- vec na nekim mjestima je i preko $4. :-)
Joj sto ce SUV-iji (jel' bi to bila mnozina na bosanskom :oops: ) da se prodaju, mislim ovi sto ih vec imaju. :lol: Ja necu u inat. :lol: Vidjet cemo do kada ce inat da traje. :-) :lol:

A u biti nije smijesno, ali sta da se radi. :lol:
StLouis

#109 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 3.00

Post by StLouis »

Amela wrote:Naziv ovog topica treba prepraviti --- vec na nekim mjestima je i preko $4. :-)
Joj sto ce SUV-iji (jel' bi to bila mnozina na bosanskom :oops: ) da se prodaju, mislim ovi sto ih vec imaju. :lol: Ja necu u inat. :lol: Vidjet cemo do kada ce inat da traje. :-) :lol:

A u biti nije smijesno, ali sta da se radi. :lol:
STL, jucer $ 3.39 :-)
dacina_curica

#110 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 3.00

Post by dacina_curica »

StLouis wrote:samo da upitam, da li jos uvijek tankate??? :D oso' benzin ponovo gore :D
suti komsija, lijepo me trzne srce svakih 5 dana kad valja $45 potrositi (ovo je samo za relaciju kuca-posao-obdaniste-kuca) :-) .....Kolegica i ja pocele car-pooling :D :D :D ....sad cu tociti jednom svakih 10 dana :oops: :D :D :D

BTW. za ove koji nas nazivaju lijenim i sl. bujrum slobodno vozite bicikl 52 km dnevno u jednom pravcu (a pocinjete raditi u 6) i uz to u povratku kuci navratite do zabavista pa poslednjih 22 km vozite i dijete u bic. prikolici .....na po ulice :!: okruzeni shto kombijima, sportskim vozilima, 16-godisnjim vozacima shto ogromnim kamionima koji voze totalno neoprezno :oops: ....neka hvala :oops: ......
Šeha

#111 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 3.00

Post by Šeha »

Eh, lijepo staro vrijeme kad je benzin bio ispod trice :) :D :)
pitt

#112 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 3.00

Post by pitt »

Šeha wrote:Eh, lijepo staro vrijeme kad je benzin bio ispod trice :) :D :)
a ti kupuj X5 sada :D :D :D
DobroJutroKolumbo

#113 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 3.00

Post by DobroJutroKolumbo »

Vozit cete vi dizele svi , samo polako , jos cete voziti strana auta male potrosnje , samo polako , ovo je kraj Americkih grdosija... :D :D :D :D :D :lol: :lol: :lol: :lol:
pitt

#114 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 3.00

Post by pitt »

DobroJutroKolumbo wrote:Vozit cete vi dizele svi , samo polako , jos cete voziti strana auta male potrosnje , samo polako , ovo je kraj Americkih grdosija... :D :D :D :D :D :lol: :lol: :lol: :lol:
Ziv ti meni bio....kraj americkih grdosija je poceo davnih dana. U americi su najprodavanija auta vec godinama japanci.
Šeha

#115 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 3.00

Post by Šeha »

pitt wrote: a ti kupuj X5 sada :D :D :D
Ma nije meni frka, ja ne vozarim desetinama milja svaki dan. Ja se to vise sa vama solidarisem :D :) :D

Meni rezvoar bude i po dvije sedmice. :)
pitt

#116 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 3.00

Post by pitt »

Šeha wrote:
pitt wrote: a ti kupuj X5 sada :D :D :D
Ma nije meni frka, ja ne vozarim desetinama milja svaki dan. Ja se to vise sa vama solidarisem :D :) :D

Meni rezvoar bude i po dvije sedmice. :)
ma kakvo vozarenje.......cuvam okolinu :D

Image
ljubav_aha

#117 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 3.00

Post by ljubav_aha »

nema veze,uzivam u voznji autica ;-)
milivoje

#118 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 3.00

Post by milivoje »

Sva ova polemika me podsjeti na jednu anketu od prije 5-6 godine:
Ide novinar gradom i pita raju sta misle o poskupljenju goriva, svi kukaju, kmece, placu, cice...i tako dodje novinar do jednog momka...cca 30-tak godina i pita ga: ''Sta Vi mislite o poskupljenju goriva?'', a momak ce hladno: ''Meni svejedno. Ja ionako sipam za 20 maraka''.
Naravoucenije:
Ko je naucio-vozit ce se ko nije i ne mora. :mrgreen:
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

#119 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 3.00

Post by karabaja-x »

na hrani i osmocilindrasu se kod mene ne stedi
ljubav_aha

#120 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 3.00

Post by ljubav_aha »

pitt wrote:
DobroJutroKolumbo wrote:Vozit cete vi dizele svi , samo polako , jos cete voziti strana auta male potrosnje , samo polako , ovo je kraj Americkih grdosija... :D :D :D :D :D :lol: :lol: :lol: :lol:
Ziv ti meni bio....kraj americkih grdosija je poceo davnih dana. U americi su najprodavanija auta vec godinama japanci.
vozim americko auto,i ne smeta mi,gori ste od tetki zanovjetala :D
pitt

#121 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 3.00

Post by pitt »

ljubav_aha wrote:
pitt wrote:
vozim americko auto,i ne smeta mi,gori ste od tetki zanovjetala :D
ma vala ne zanovjetam.....meni se ne svidjaju. svako ima svoje ba.... :-) :-)
ljubav_aha

#122 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 3.00

Post by ljubav_aha »

pitt ;-)

raja,ne kukajte,jedan je zivot ;-)
pitt

#123 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 3.00

Post by pitt »

ljubav_aha wrote:pitt ;-)

znaci da je sehi bolje onda da hummera uzme.......hebo X5 i krautsko auto :D :D :D
ljubav_aha

#124 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 3.00

Post by ljubav_aha »

pitt wrote:
ljubav_aha wrote:pitt ;-)

znaci da je sehi bolje onda da hummera uzme.......hebo X5 i krautsko auto :D :D :D
"krautsko " auto,ne znam kakvo je to auto :?:

meni je vazno imati voljenog vozaca umjesto skupog auta,na to se na palim,kao ni na kamione /druga tema/:D
Šeha

#125 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 3.00

Post by Šeha »

Koliko puta ti moram reci da mi ne vezes suhu... :D :) :D

Vozaj ga ti ako ti se svidja Hummer :)... traktor
Post Reply