MTB ili Mountain Biking (Brdski Biciklizam)

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
justahiker

Post by justahiker »

Slike su odlicne, svaka cast!

Drago mi je da vidim dosta poznatih lica na njima, kao i moje raje sa Dobrinje.

Kao sto mi i nick kaze, uglavnom sam sve ove terene obisao "pjehaka" (neke i bikeom), no uzitak mi je svaki put pogledati nove slike koje postavite.

Sto rece Moke, ima li sta novo ljudi??'

Pozdrav Nini i ekipi i sretno u buducim avanturama!
MOKE_R

Post by MOKE_R »

Evo nesto sa ture na Bijambare

Krenulo se sa Darive preko Hrese,Vucije Luke,Ozrena do Bijambara.
Povratak magistralom Srednje,Semizovac,Vogoscanska petlja gde smo se igrali razlaza...... :-D :-D

Ekipa:
Image
MOKE_R

Post by MOKE_R »

Neki momenti
Image
Image
Image
MOKE_R

Post by MOKE_R »

walkabout

Post by walkabout »

Biti Grk Zorba na jedan dan

Telefonski poziv. Ok, doci cu, mada izbjegavam voznje ljeti zbog vrucine.

Kasnije, u krevetu pomislim da li ce doci. Osjecaj. Kada se budem spustao niz omiljenu nizbrdicu, da pokusam oboriti licni. Al ako nema osjecaja, dzaba. Pomalo se i bojim hoce li ona moja zapustena krntija od bicikla izdrzati, zanima mi koja li je max brzina prije nego se pocne raspadati. Moram nabavljati novo, bolje prvom prilikom.

Ujutro, vrijeme pomalo oblacno, nije pretoplo iako je sredina ljeta. Spremim se, krenem, nista narocito, sve izgleda vrlo obicno. Penjem se uz jedan brijeg, nista, drugi, opet nista, inspiracije nema.
Konacno i treci brijeg, najveci, do vrha dolazim, cekam na iskru ali nje nema.
Ipak krenem, da pokusam, samo se nadam da ne bude prepreke na putu (auto, grana, zivotinja) jer se zaustaviti nemere.

Idem, povratka nema, nizbrdica je asfatirana, par okuka, prilicno strmo ali ne traje dugo. Samo da nista ne bude na putu, samo da nista ne bude...

I vec sam pri dnu, valja zakociti prije glavnog puta, nije bio problem ali ne smijes ni dangubiti jer se moze proletit.

Pogledam na brzinomjer - 84.8 km/h, nisam uspio ali ovo mi je drugi najbolji na listi (prvi je 85.4 km/h postignut na jednoj drugoj "stazi").
Uvijek mi padne na um i ona bosanska "Niz brdo se i xxxxx valjuta" :lol:

Malo oklijevanje i cekanje na iskru koja nije dosla su me kostali. Kao i u zivotu, uostalom.

Produzim dalje, grupa je vec tu, mala ali odabrana. Voznja je bila cisto brdska, makadam i kroz sumu. Nekoliko motokros vozaca, dva velika 4x4, dva konjanika - to je sve sto smo sreli.

--------------

PS. Desilo se jutros - i reko da malo osvjezim ovu temu na Sa-x, dugo nema nista. A izvinjavam se sto sam lijen pa ne nosim kameru da postavim par slika - mozda jednog dana se i to desi.
BATA_H

Post by BATA_H »

vala je i bio red da neko nesto posta na ovaj topik
rispekt za brzinu jaruga,ja sam malo sporiji,nesto malo isnad 80 km/h niz Krupac,nego samo ti reci koja je to nizbrdica da idem da pregorim svoju SIGMU(ciklokompjuter)
walkabout

Post by walkabout »

Hvala, mada bash ovo ne radim cesto, jedino ponekad kada "naleti" osjecaj i zelja za to.
Sjecam se kod postavljanja rekorda nisam smio da se totalno opustim, imao sam kocnice blago pritisnute a strmina je bash bila duga i prava, asfalt mokar - ali i skoro bez saobracaja. Znaci, u trenutku inspiracije, sa suhim asfaltom i da smo sigurni da nema saobracaja mislim da bi moglo do 90 KM/h sa MTB (siroke gume). Ako se hoce vise onda se mora imati road bike sa uskim gumama i mozda aerodinamicnija oprema i sa najvecom pocetnom brzinom koju mozete razviti.
Inace ovo je opasno - u slucaju pada i udara pri ovoj brzini teze povrede/smrt su vrlo moguci, zato oprez - evo ovdje (Australija) je prije dva dana poginuo biciklista nedaleko odavde. Nije isao brzo, udario u ivicnjak i pao preko u kanal. Jos niko iz mog kluba nije uspio saznati za ime ovog nesretno poginulog bicikliste.

A za pregaranje ciklomjera sto kazes - nesto slicno mi se desilo prije 6 mjeseci. Doduse samo je baterija otisla nakon nekih 1800 km.

Zelio bih da pitam, da li postoji nesto kao lista najboljih/najzanimljivijih biciklistickih voznji u BiH - ako nema, da li bi takvu listu mozda mogli sastaviti ovdje?

Pozdrav
d2

Post by d2 »

pozz, kontao sam se malo aktivirati sa prijateljima na proljece pa me interesuje koliko sam uopste u mogucosti da ucesvujem u nekim civilnim voznjama sa obicnim city bajkom. radi se o schwinnu, model od prije 10 godina, 18 brzina, nema amortizere, fakticki je konstrukcija MTBa ali nije toliko predimenzionisan pa sumnjam da bi izdrzao bilo kakav veci spust niz brdo... ne znam da li mi je dovoljan taj bic za normalne ture po planini ili trebam traziti sta bolje ?

na njemu su takodje gradske gume, postoji li mogucnost da stavim ove prilagodjenje voznji na malo grubljem terenu ili moram mijenjati i felge ?

hvala, pozdrav i sretno !

(kontao sam na onim prvim slikama da se ona dva u oklopima kao marsovci foliraju bezveze a onda sam vidio brdo niz koje su se spustili :D )
walkabout

Post by walkabout »

d2 wrote:pozz, kontao sam se malo aktivirati sa prijateljima na proljece pa me interesuje koliko sam uopste u mogucosti da ucesvujem u nekim civilnim voznjama sa obicnim city bajkom. radi se o schwinnu, model od prije 10 godina, 18 brzina, nema amortizere, fakticki je konstrukcija MTBa ali nije toliko predimenzionisan pa sumnjam da bi izdrzao bilo kakav veci spust niz brdo... ne znam da li mi je dovoljan taj bic za normalne ture po planini ili trebam traziti sta bolje ?

na njemu su takodje gradske gume, postoji li mogucnost da stavim ove prilagodjenje voznji na malo grubljem terenu ili moram mijenjati i felge ?

hvala, pozdrav i sretno !

(kontao sam na onim prvim slikama da se ona dva u oklopima kao marsovci foliraju bezveze a onda sam vidio brdo niz koje su se spustili :D )
Po ovome sto pise, zakljucio bih da nisi bas u nekoj kondiciji, sto nije nista toliko lose (svi smo mi u losijem ili boljem stanju kako kad) vec cisto da se zna pri razmatranju kakvu voznju izabrati da se ne bi pogrijesilo i nagrabusilo (grcevi, povreda,itd).
Ako je to aktiviranje tek pocetak aktivnijeg bavljenja biciklom treba izabrati laksu voznju ali i dovoljno tesku da malo protegne tijelo i misice.
Za bike - ovaj schwinn sto imas bi mogao odraditi dobar makadam (tj bez vecih rupa (zato sto nemas amortizere, inace ode guza i ruke) i sa blagim usponima (imas samo 18 brzina) i blagim nizbrdicama).

Ako hoces na kakvu jacu voznju, onda ti treba bash MTB - siroke gume, amortizeri (ja koristim MTB samo sa prednjim amortizerima), 24 brzine ako moze ikako, dobre kocnice, podmazan i nastiman lanac da mozes mijenjati brzine bez problema, kaciga i obuca koja ima dobar grip sa pedalama.

To je po meni osnovno, neki dobar prosjek bez koga ide teze. Da ne zaboravim, i felge bi trebale da budu jace, meni su se par puta one obicne/aluminijske iskrivile na manjim rupama (zavisi koliko si tezak - ako si lakse konstitucije onda bi i obicne trebale posluziti).

Ovo je sto se tice mog iskustva, sigurno ima i drugih da pomognu sa svojim komentarima.

Pozdrav
BATA_H

Post by BATA_H »

pa da sada ne bih postao po dvije stranice objasnjenja kako i sta......
uz veliki respekt prema ovom forumu,ja cu vam dati jedan vrlo koristan link stranice na kojoj mozete nauciti mnogo(sve) toga sto se tice biciklizma

ako volite pedalati 100+ km,i razgledati krajolike,a na kraju se spustati..........ili ipak ako ste u dusi freerider,sve ce te naci na.........http://www.ciklocentar.com/forum/index.php
walkabout

Post by walkabout »

BATA_H wrote:pa da sada ne bih postao po dvije stranice objasnjenja kako i sta......
uz veliki respekt prema ovom forumu,ja cu vam dati jedan vrlo koristan link stranice na kojoj mozete nauciti mnogo(sve) toga sto se tice biciklizma

ako volite pedalati 100+ km,i razgledati krajolike,a na kraju se spustati..........ili ipak ako ste u dusi freerider,sve ce te naci na.........http://www.ciklocentar.com/forum/index.php
Link http://www.ciklocentar.com/forum je pravi. Svaka cast za one koji ga odrzavaju - uclanjujem se prvom prilikom.
:thumbup:
d2

Post by d2 »

Walkabout, hvala ti na savjetima, nisam u kakvoj kondicini, ljeti se vozam na relaciji vrelo bosne - dariva i to je to - brdo nula poena.

Kontao sam malo da pocnem vrtiti pedale i uzbrdo cisto radi kondicije, skidanja kila odnosno malo aktivnijeg zivota u smislu sporta ili vjezbe, pa ako vidim da postoji zelja da nastavim s tim onda bih isao i na kakvo ozbiljnije biciklo.

sto se tice kila, (evo kaze jaran ako im kazes koliko imas kila reci ce ti da uzmes 2x schwinn :D ), previse kila - 127 kila, dakle sa ovim felgicama cu za pocetak morati dobro paziti kuda idem.

hvala ti na savjetima, gledacu da se sa prijateljima malo aktivnije ukljucim, doduse oni vozaju avalanche pa ne znam bas kako ce mi ici :) ako nista, zajednicki nam je nedostatak kondicije :)
MOKE_R

Post by MOKE_R »

Kile nisu problem ako imas dobro biciklo.
Ja imam 120 kg,vozim avalanche 2.0 i nista mu ne mogu :-D
Vozio sam ga citavu sezonu po svim mogucim terenima i sve je izdrzao.
Image
Ovo je sa puta Bjelasnica-Visocica-Boracko j.
d2

Post by d2 »

ako nista najbrzi smo nizbrdo radi mase :)

nemam bas dobro biciklo ali kad vidim vase slike, uh !
krajnje je vrijeme da se pocnem baviti ovim sportom i dodjem na sva ta mjesta !
MOKE_R

Post by MOKE_R »

Bujrum,neces se pokajati,bar ja nisam. :)
BATA_H

Post by BATA_H »

ma naravno samo bujrum sto rece moke
pa nemogu svi pedalati na svakom mjestu,nekada se i gura
ali ne brini obicno se ceka zadnji u koloni,koji naravno nikada ne vozi sam
d2

Post by d2 »

Hvala momci, moji prijatelji i ja se pridruzujemo cim malo dodjemo do kondicije, dogovorili smo se da krenemo u voznje cim nam vrijeme omoguci, jedva cekam aparat u ruksak pa biciklom sa ostalima da vidim te ljepote u zivo.

Hvala, pozdrav !
MOKE_R

Post by MOKE_R »

Sudeci po vremen u zadnje vrijeme mogli bi se vidjeti uskoro na nekoj lokalnoj turi. :-D
d2

Post by d2 »

da znas da mi je naumpalo neki dan, svakako sam pored vilsa :)
MOKE_R

Post by MOKE_R »

Nesto se prica po forumu o jednoj turi na trebevic u nedelju,ako ste zainteresovani prijavite se:

http://www.ciklocentar.com/forum/index.php

Vjerovatno ce biti najava voznje.
d2

Post by d2 »

hvala na info Moke, tona posla preko vikenda :S
walkabout

Post by walkabout »

Evo jednog clanka iz BHDana, sa teme Uvrnuti svijet.
Postavljam ga ovdje da bi se stekla predstava sta znaci ici brzo i koji su rizici.

----------------------------

U Švajcarskoj, radari su se pojavili i na skijalištima. Za sada, nema globe: radi se samo o kampanji podizanja svijesti. Skijaši i daskaši mogu izmjeriti svoju brzinu na posebno označenoj stazi, prenosi Le Matin. "Većina ljudi je nesposobna da procijeni svoju brzinu", ističe sa žaljenjem Mark Langenegger, stručnjak za neprofesionalne nezgode u nacionalnoj organizaciji za obavezno osiguranje SUVA. "Spuštaju se brzinom od 60 km/h a da toga nisu svjesni. Zamišljaju da mogu ići brzo, ali njihovi mišići nisu spremni za to."

Prema Thomiju Greuteru, profesoru skijanja, 90% skijaša ide prebrzo "u odnosu na stvarnu kontrolu koju imaju nad svojim daskama". Ako se broj incidenata (70 hiljada) neznatno smanjio u odnosu na prošlu godinu, povećala se ozbiljnost povreda, piše švajcarski dnevnik. Sudar "pri brzini od 50 km/h jednak je padu sa 10 m visine", podsjeća Edith Müller, rukovodilac kampanje.
meki

Post by meki »

Ma dobro, nije sve tako crno bijelo. Niko se nije na ovim bajkovima zakucavao u drvo ili stijenu sa 50km/h. Normalno, to niko ne prezivljava.

Prvo, brzine koje si spomenuo spadaju u gornju granicu onih koje mi postizemo.
Drugo, svi se normalno trude kontrolisati brzinu i putanju tako da se padovi obicno desavaju iznenada pri malim brzinama, prilikom skretanja, proklizavanja, glupih pogrsaka i sl.

Na kraju, da podvucem, ne afirmisem brzu voznju!
Svako treba da vozi bar 10% ISPOD stvarnih fizickih granica.
MOKE_R

Post by MOKE_R »

Jesi pametan :-D :D :D :-D
Kawai

Post by Kawai »

Eh mogli bi staviti malo novih slika.

I hoće li u 6. i 7. mjesecu biti neke utrke?
Post Reply