bih treba da placa skole u djaspori

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

danas

Post by danas »

StLouis wrote:
forUMASH wrote:.....znal' iko jeftinog zubara u SA.... :D
ja sam nacuo da ce vlada vec ovog ljeta poceti placati 80% troskova popravka zuba dijaspori, a iduce godine uz prosvjetni kadar salju i zubare i medicinske sestre...sve dzaba ehehehe :D
smijem li ja spomenut frizera :D i manikira :oops: :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

danas wrote:
StLouis wrote:
ja sam nacuo da ce vlada vec ovog ljeta poceti placati 80% troskova popravka zuba dijaspori, a iduce godine uz prosvjetni kadar salju i zubare i medicinske sestre...sve dzaba ehehehe :D
za Machka ili tebe? :D
danas

Post by danas »

mIRCerka wrote:
danas wrote:
StLouis wrote: ja sam nacuo da ce vlada vec ovog ljeta poceti placati 80% troskova popravka zuba dijaspori, a iduce godine uz prosvjetni kadar salju i zubare i medicinske sestre...sve dzaba ehehehe :D
za Machka ili tebe? :D
pa sad, kad ces spominjes... :D za oboje :D :D :lol:
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

meni nije jasno ko to govori u ime dijaspore????
Dajte mi adresu, ime, bilo sta...
Na kojoj televiziji je bila plasirana ta vijest????
StLouis

Post by StLouis »

danas wrote:
StLouis wrote:
to je vec luksuz i bit ce taksa na uslugu od 12% :D sve u skladu s propisima :zzzz:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

danas, mackove troskove pokrivam ja, ovo ostalo jok :D:D:D

mamice, tako se uvijek desi da se udruzenje od 5 clanova nesto busa i bori u ime svih...
StLouis

Post by StLouis »

mamica 31 wrote:meni nije jasno ko to govori u ime dijaspore????
ja znam ali necu da ga odam. :D ta osoba je na godisnjem odmoru i ne zeli da ga ometaju do daljneg :zzzz:
mamica papucarka

mIRCerka wrote:danas, mackove troskove pokrivam ja, ovo ostalo jok :D:D:D

mamice, tako se uvijek desi da se udruzenje od 5 clanova nesto busa i bori u ime svih...
i zbog tih pet clanova uvijek ispadne jebada :-) (da prostis, bas sam se nanervirala :D )
mamica papucarka

StLouis wrote:
ja znam ali necu da ga odam. :D ta osoba je na godisnjem odmoru i ne zeli da ga ometaju do daljneg :zzzz:
neki Sahbaz garant :D
StLouis

Post by StLouis »

mamica 31 wrote:
mIRCerka wrote:danas, mackove troskove pokrivam ja, ovo ostalo jok :D:D:D

i zbog tih pet clanova uvijek ispadne jebada :-) (da prostis, bas sam se nanervirala :D )
smiri se, sve ce to vlada pozlatiti(znas njih) :-)
StLouis

Post by StLouis »

mamica 31 wrote:
StLouis wrote:
neki Sahbaz garant :D
Kakav Sahbaz, Sahbaz je ko macja guza, ovaj covjek je sposobniji od Agenta 077 :D javim vam se s vise informacija cim se vrati s godisnjeg :zzzz:
basta sljezove boje

#112 Re: bih treba da placa skole u djaspori

Post by basta sljezove boje »

ja_cura_ wrote:dobro jutro!

sinoc slusam na vijestima, pa nesto ne mogu bas da vjerujem da sam dobro cula!

naime, bh djaspora trazi da im drzava bosna i hrecegovina obezbjedi skolu na maternjem jeziku, to sve finansira i naravno da potrebni kadar posalje i opet plati. jer inace djeca nece govoriti maternji i nece htjeti dolaziti u bosnu uopste. a komsic se zalaze za to!!!!
nemamo dovoljno novca za skole i kadar u bih, a hoce za djasporu da placaju.... boze sacuvaj!

djeca isla ili ne isla u skolu, nece htjeti ovamo dolaziti, jer ih nista nece vezati, familija koju imaju jos uvijek ovdje ce umrijeti, tako da se svaka veza polako gubi.

u australiji se vec djaspora sama organizovala, dobiva valjda nesto i od tamosnje vlade, tako da vec imaju skolu na bosanskom jeziku, koju fakultativno pohadjaju. vecinom je pohadjaju jer imaju prednosti, tipa dobivaju plus poene za upis na fakultet itd.

sta vi mislite o prijedlogu djaspore i komsica?
uobicajeno je da maticne zemlje placaju takve skole, ali koliko se to zaista isplati?

Prijateljica mi radi u takvoj talijanskoj skoli i prica kako su djeca potpuno nezainteresirana. Imaju redovne skole, sport, muzicku i ta skola im dodje kao dodatno opterecenje. Nedavno prica prijateljica Bosanka kako joj kcer vise ne ide u dopunsku skolu. Dijete je krenulo u gimnaziju, svira violinu, trenira plivanje i reklo da jednostavno ne moze i u nasu skolu ... a nikakve poene za upis na fakultet nema, samo ocjene sa mature i test
Loud

Post by Loud »

Pa ni ja ne kontam ko je taj autoritet? Koja dijaspora, na kom kontinentu? Kakvo crno skolovanje, ko hoce da mu djete prica bosanski ucice ga kod kuce. Ja sa svojim djetetom jos nisam progovorio engleski i zato nema problema sa pricanjem bosanskog. Ne treba nama drzava BiH placati skolovanje, problem je sto ovdje ljudi znaju 16 rijeci engleskog i oni sa svojom djecom "komuniciraju" na istom.
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

ja sam pokrenula post na osnovu priloga na vijestima od nedelje vece.

jedini iz dijaspore koji se oglasio je bio gospodin Avdic - clan udruzenja dijaspore iz Luksemburga.

za ostale nisu nista rekli.

u istom prilogu je bio i prilog iz australije, gdje je ta skola priznata, hajmo reci na visem nivou (dodatni poeni za upis na fakultet).

za dijasporce koji se nalaze uvrijedjenim:
1. mozda je tema malo previse zvucna, i smeta oku vasem, nisam htjela nikog uvrijediti - to mi je zadnje na spisku stvari koje ne zelim uraditi nikad.
2. to nema nikakve veze sa dolazecim godisnjim odmorima, niti sa dizanjem hajke protiv dijaspore.
ima u bih svega i svacega, ali nisu svi protiv dijaspore.

i najzad posto je ovo forum, svako moze iznijeti svoje stavove i misljenja, bez vrijedjanja drugih.
ja sam se licno u jednom momentu nasla napadnutom jer sam otovrila ovu temu koju neki nazivaju "patkom" - ja znam sta sam cula i vidjela. to mi je dovoljno.
nema veze, udarajte po meni, po mojim stavovima, temama, intelektu, trcanjem za mojom "materijalnom dobiti" - i onda shvatim, pa ovo je forum, pricamo o svemu i svacemu, ko zeli i ko nece, svidjelo nam se ili ne, u stilu "sta me briga za sve" ....

zakljucak:
nisam protiv dijaspore
zasto ne bih radila i u skolama vani 1-2 (mada cisto sumnjam,nemam stelu)
ne zelim nikoga uvrijediti

pozdrav
mala-i

Post by mala-i »

hm.samo bih rekla da je sinoć u intervjuu na kantonalnoj komšić pominajo ovo. to sam vidjela prilikom tranzita kroz dnevnu sobu ka kuhinji. šta se tačno govorilo ne znam jer sam se ipak odlučila da pratim uvod u anatomiju. :D
ali, pitaću starog. :D
Princess Fiona

#116 Re: bih treba da placa skole u djaspori

Post by Princess Fiona »

ja_cura_ wrote:dobro jutro!

sinoc slusam na vijestima, pa nesto ne mogu bas da vjerujem da sam dobro cula!

naime, bh djaspora trazi da im drzava bosna i hrecegovina obezbjedi skolu na maternjem jeziku, to sve finansira (djelimicno) i naravno da potrebni kadar posalje i opet plati. jer inace djeca nece govoriti maternji i nece htjeti dolaziti u bosnu uopste. a komsic se zalaze za to!!!!
nemamo dovoljno novca za skole i kadar u bih, a hoce za djasporu da placaju.... boze sacuvaj!

djeca isla ili ne isla u skolu, nece htjeti ovamo dolaziti, jer ih nista nece vezati, familija koju imaju jos uvijek ovdje ce umrijeti, tako da se svaka veza polako gubi.

u australiji se vec djaspora sama organizovala, dobiva valjda nesto i od tamosnje vlade, tako da vec imaju skolu na bosanskom jeziku, koju fakultativno pohadjaju. vecinom je pohadjaju jer imaju prednosti, tipa dobivaju plus poene za upis na fakultet itd.

sta vi mislite o prijedlogu djaspore i komsica?

Ma ja, trebali smo znati, kad tad.... Komsic.... “too good to be true” :wink:

Kao sto je vec neko napisao svaka drzava izdvaja za dopunske skole u inostranstvu, pa to nije prijedlog niti dijaspore niti Komsica, nego je zakonski regulirano.

Organizacija nastave u inostranstvu moze biti konzularna, nastava koju organizira drzava (odnosno nadlezno Ministarstvo obrazovanja i nauke) ili integrirana, to jest nastava koja je u ingerenciji zemlje domacina. Ukoliko je konzularna finansira se iz drzavnog budzeta, a Ministarstvo salje ili nalazi kadar u doticnoj zemlji. U pojedinim europskim zemljama se provodi integrirana nastava maternjeg jezika za imigrante, pa lokalne skolske vlasti pruzaju odredenu financijsku pomoc koja se koristi za place ili naknade uciteljima, ali neke zemlje sada uskracuju finansiranje, mozda zato ovi u Luxemburg-u traze skolu.

BTW, u Australiji ne dobivaju dodatne poene sto su isli u bosansku skolu nego sto nasa djeca zbog poznavanja maternjeg jezika obicno uzimaju jedan predmet vise pa vise poena za upis na faks po njihovom sistemu.

Za one koji rade u prosvjeti, a ne znaju:
Pravilnik o dokumentaciji i evidenciji u odjeljenjima za dopunsku nastavu koja se organizira za djecu državljana Republike Bosne i Hercegovine u inozemstvu (Službeni list R BiH, broj 21/94)
seha

Post by seha »

Ma da drzava ista valja pa da barem zna sta finansira. Ovako to ne bi licilo ni na sto. Po kojem planu i programu bi se ucilo? Da li je u Drzavi jedinstven plan i program. Na kraju bi se to svelo na nacionalnost koje je trenutni ambasador i pare bi isle shodno tome... Samo razlog za veca trvljenja i svadje.

Zamislite pare odu skoli dopunske nastave "Draza Mihajlovic" koja bi, naravno, bila otvorena za sve drzavljane BiH :lol: :D :lol:
DONY

Post by DONY »

in33sa wrote:Pretpostavljam da su ovi "pro" stavovi, stavovi ljudi iz dijaspore. Jer ne vidim koji pametan covjek moze ocekivati da BiH placa dijaspori skolovanje.

BH dijaspora moze kupiti sve nas u BiH, a sada bi im mi trebali placati skolovanje??? kao vratiti ce se? hoce ali u q, koja god emisija je snimljena o BH dijaspori, koja god tv kuca bila u pitanju, na pitanje "hocete li se vratiti u BiH???" svi nasi ljudi u dijaspori odgovaraju identicno "pa znate, ja bih, ali tu su djeca, a oni nece, njima je tu dobro, a ja necu bez djece".

Ajde bogati, treba smanjiti penzije u BiH i dati te pare za skolovanje dijaspore, da bi nasa jadna dijaspora mogla veci dio socijale odvojiti na automobil, pa ja, ko je vidio kupovati polovni Volvo kad moze i nov.
odakle znas da imam polovan volvo... :lol: ,mora da ti je @Salkan rek'o.... :lol:

nista nemozes sakriti... :?
kucuk

Post by kucuk »

Ja sam se malo bavio ovim poslom i mislim da se ovdje ne radi o nekom finansiranju ucitelja i nastavnika. U vecini zemalja drzava finansira dva casa maternjeg jezika sedmicno, placa sve troskove.Problem su udzbenici i nastavni planovi i programi. Ovdje se jos radi po nastavnom planu koji je 94. godine uradio gospodin Durakovic ili se prave improvizacije koje nisu ni nalik na nastavni plan. Istina je da je 90 procenata predavaca nema nikakve veze sa prosvjetom ali uz dobre nastavne planove koji bi bili uradjeni u BiH mogli bi raditi. Istina je i to da medju djecom ne vlada bas veliki interes za tu vrstu nastave. A ako je gospodin Enes 94.za knjige i nastavne planove, imao para u budzetu zasto to ne bi moglo biti sad. Ove ideje oko gostovanja u BiH ce vjerovatno finansirati roditelji pa prema tome tu ne vidim problema, osim ako neko hoce sebi usput da nastima ljetovanje u domovini.
baba

Post by baba »

I ko je kriv za takvu situaciju? Dijaspora?
Naravno da drzava treba da se brine o dijaspori. Tu su potencijalni kadrovi kojih u BiH nema.
in33sa wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
in33sa wrote:BH dijaspora moze kupiti sve nas u BiH, a sada bi im mi trebali placati skolovanje???
sta ti mislis da u dijaposri pare rastu na drevcu?? :?
trebali bi smanjit preskupu administraciju a ne penzije.
Ako vi mislite da ce oni vama dati pare za skolovanje djece odvajanjem od svojih usta, debelo ste se zajebali.

Ipak ne vjerujem da ste toliko naivni.

Kazem "vi", za dijasporu, pa ako nisi iz dijaspore, moje izvinjenje.

I ne mislim da pare rastu na drvecu, ali ih bar imate, u BiH vise od pola stanovnistva (govorim optimisticki) skoro da nema sta jesti. Sljedeci put kada dijaspora dodje na ljetovanje, mogli bi malo izaci iz Sarajeva, malo popustiti Bascarsiju i cevape i uci u bilo koji bivsi industrijski gradic srednje Bosne, pa da vide bijedu i jad koji tamo vlada.
Shoshana

Post by Shoshana »

Naravno da treba :oops: :oops:

Kako bismo drugacije zaglupljivali djecu :?

http://modersmal.skolutveckling.se/bosn ... a_2006.htm
kucuk

Post by kucuk »

Mislim da bi neki od strucnjaka u Bih mogao i zaraditi na prodaji jednog kvalitetnog i strucno uradjenog udzbenika za nas jezik Normalno morao bi ga uskladiti sa planom i programom koji bi takodje uradila ta grupa ili pojedinac. Znam sigurno puno roditelja koji kupuju djeci udzbenike, koji se koriste u skolama u BiH iako se djeca njima ne mogu koristiti. Ovdje nisu u pitanju pare nego dobra volja. U onim sredinama gdje nastave uopste nema udzbenici bi mogli posluziti roditeljima. Ja licno mislim da Drzava nema potrebe za bilo kakvim troskovima jer bi roditelji mogli da kupe svojoj djeci te udzbenike. Moze se i na intrnetu otvoriti stranica a ima tu i drugih mogucnosti koje ne zahtijevaju novac. Za to ne ljutite se na diasporu, oni se ljute sto to nema da se kupi a ne za to sto hoce da im se plati.Sto se potrebe tice tu se ne slazem sa onima koji misle da to ne treba, a opet istina je i to da je motivacija djece na niskom nivou.
kucuk

Post by kucuk »

Dobro je sto je ova tema dosla ovdje ali bi bilo jos bolje kad bi neko od nasih strucnjaka u Bih dao malo bolje i svjezije informacije o ovom pitanju.
Saray_Di

Post by Saray_Di »

bolje da daju pare iz budzeta dijaspori,ako je za skolovanje,nego da se oni "sire" i salju djecu,sestrice,bratice i ostalu rodbinu po "prestiznim" fakultetima po Americi,koja se btw vrate sa 3 diplome od 3 fakulteta,koja su
zavrsili za godinu dana i misle da su pokupili svu mudrost svijeta :-)
Saray_Di

Post by Saray_Di »

Mene vise zulja sto Ceca drma po kafanama po sarajevu i sto se paljani slobodno setaju nasom i carsijom. A ja jedva cekam ljeto da nam dodje nasa raja iz inostranstva...

bas tako..
Post Reply