Teretana

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Locked
Abacija

#101 Re: Teretana

Post by Abacija »

Epitop wrote:Kakav kreatin i agresivnost i nespavanje??? Navedi samo jedan sport u kojem je kreatin zabranjen.
Kreatin nema veze sa metabolizmom hrane ili izgradnjom čiste mišične mase. Kreatin samo daje jedan atom P (Fosfora) i na taj način brže se sintetiše nova molekula ATP poslije svake kontrakcije i na taj način imaš više snage i jače kontrakcije mišiča.
Kreatin nije nikakv doping on je samo legalni suplement koji je dozvoljen u sportu.
Ako je kreatin zabranjen u nekoj drzavi onda je zabranjen za sve sportove, pa bilo to skok s motkom, ping-pong ili sinhronizovano plivanje. :D I te zabrane su uvedene zato sto je kreatin stetan po zdravlje a ne zbog neke posebne prednosti koju sportista njegovom upotrebom postize.
A sto se tice posljedica po zdravlje, eto neka @Nosferatu i ostali strucnjaci to bolje objasne.
Epitop

#102 Re: Teretana

Post by Epitop »

Abacija wrote:
Epitop wrote:Kakav kreatin i agresivnost i nespavanje??? Navedi samo jedan sport u kojem je kreatin zabranjen.
Kreatin nema veze sa metabolizmom hrane ili izgradnjom čiste mišične mase. Kreatin samo daje jedan atom P (Fosfora) i na taj način brže se sintetiše nova molekula ATP poslije svake kontrakcije i na taj način imaš više snage i jače kontrakcije mišiča.
Kreatin nije nikakv doping on je samo legalni suplement koji je dozvoljen u sportu.
Ako je kreatin zabranjen u nekoj drzavi onda je zabranjen za sve sportove, pa bilo to skok s motkom, ping-pong ili sinhronizovano plivanje. :D I te zabrane su uvedene zato sto je kreatin stetan po zdravlje a ne zbog neke posebne prednosti koju sportista njegovom upotrebom postize.
A sto se tice posljedica po zdravlje, eto neka @Nosferatu i ostali strucnjaci to bolje objasne.
Vidiš malo se varaš, kreatin nije zabranjen ni u jednom Olimpijskom sportu tako da nije ni sinhronizovanom plivanju. :D
Ne postoji način da se zabrani jer ako pojedeš više mesa pao bi na dopinškom testu.
Klasificiran je kao suplement, a ne kao doping, a nema sporta u kojem se ne koristi.
Sva istraživnja Američke FDA su pokazala da je siguran za upotrebu i nikada nije dokazano da ima nus efekte.
Abacija

#103 Re: Teretana

Post by Abacija »

Epitop wrote:
Abacija wrote:
Vidiš malo se varaš, kreatin nije zabranjen ni u jednom Olimpijskom sportu tako da nije ni sinhronizovanom plivanju. :D
Ne postoji način da se zabrani jer ako pojedeš više mesa pao bi na dopinškom testu.
Klasificiran je kao suplement, a ne kao doping, a nema sporta u kojem se ne koristi.
Sva istraživnja Američke FDA su pokazala da je siguran za upotrebu i nikada nije dokazano da ima nus efekte.
Ocigledno nisam bio dovoljno precizan. Evo ponovo: Ako je kreatin zabranjen u nekoj drzavi onda je zabranjen za sve sportove u toj drzavi.
seshat

#104 Re: Teretana

Post by seshat »

a ko će meni pomoći? reću ću vam svoje strašne probleme i molim sve vrijedne forumaše, koji redovno vježbaju da mi pomognu. radi se o tome da sam posljednjih godinu dana nabacila oko 4-5 kg i to najvise na stomaku i struku (koji polako nestaje) i taj višak me opasno nervira jer postajem sva mekana. nikada se nisam bavila nikakvom fizičkom aktivnosti i poprilično sam lijena, ali moram ovu zimu poraditi na sebi. pa vas molim da mi preporučite neku dobru teretanu, ali u kojoj mogu dobiti i stručno mišljenje trenera. znači da mi neko pokaže koje vježbe trebam izvoditi, koliko puta, serija i čega sve ne. a ne samo da se učlanim i sama nešto kao vježbam. naravno da bih odmah odustala. i onako je to još uvijek u fazi vizualizacije (zamišljam se kako svakodnevno vježbam :D ). hvala!
DZOMBA

#105 Re: Teretana

Post by DZOMBA »

seshat wrote:a ko će meni pomoći? reću ću vam svoje strašne probleme i molim sve vrijedne forumaše, koji redovno vježbaju da mi pomognu. radi se o tome da sam posljednjih godinu dana nabacila oko 4-5 kg i to najvise na stomaku i struku (koji polako nestaje) i taj višak me opasno nervira jer postajem sva mekana. nikada se nisam bavila nikakvom fizičkom aktivnosti i poprilično sam lijena, ali moram ovu zimu poraditi na sebi. pa vas molim da mi preporučite neku dobru teretanu, ali u kojoj mogu dobiti i stručno mišljenje trenera. znači da mi neko pokaže koje vježbe trebam izvoditi, koliko puta, serija i čega sve ne. a ne samo da se učlanim i sama nešto kao vježbam. naravno da bih odmah odustala. i onako je to još uvijek u fazi vizualizacije (zamišljam se kako svakodnevno vježbam :D ). hvala!
U dvorani Vistafon pored dva terena s umjetnom travom za fudbal otvoren je fitness centar VIVA. Radno vrijeme od 11 do 23 svaki dan a od 18 do 22 samo za žene i u tim terminima (od 19, 20, 21h) su organizovani časovi aerobica, tae-bo-a, pilatesa.. a u to vrijeme zainteresovane mogu naravno vježbati i na spravama.
Instruktori su sa fakultetskim diplomama iz sporta ili profesionalni sportisti sa visegodisnjim iskustvom, sto je jako bitno.
U fitness centru nema power lifter-a, body buildera i sl. centar je namjenjen iskljucivo rekreativcima i u tom smislu je i opremljen tako da se nemorate plasiti da ce neko pored vas uz stenjanje gurati neke nenormalne tezine.
Prvi termin je besplatan, cijena 50 KM mjesecno-no limit, za studente i djake 35 KM. Nema placanja po terminu.
Nemojte ovo shvatiti kao spam, samo pokusavam ljubazno odgovoriti djevojci na pitanje i naravno GARANTOVANO rijesavamo njen problem :)
Pozdrav svima na SA-X, dobrodosli.
DZOMBA

#106 Re: Teretana

Post by DZOMBA »

Centar za rekreaciju VIVA - 061 901 506
seshat

#107 Re: Teretana

Post by seshat »

hvala dzomba!
Krigla_Sa

#108 Re: Teretana

Post by Krigla_Sa »

I koji je zakljucak za creatine ?
Volio bih da nosferatu odgovori :)
Ja sam ga mislio uzeti ,naravno sve strogo po uputsvu,cak i manje jer mislim da mi ne treba faza punjenja,vec eto samo se malo dozirati prije i poslije treninga,da me malo pogura jer mi se cini da tapkam u mjestu :)
Inace idem pomalo u teretanu,trcim,evo krenulo se i na plivanje pa nosferatu molim te,ako ti nije frka cire mi, jel mi creatine moze ugroziti zdravlje ako bi ga koristio ovako kako sam naveo.
Znam,ima dosta stranica tipa teretana.ba gdje se moze puno procitati o creatinu ali sve ja to malo uzimam s rezervom,jer na tim stranicama koliko vidim creatine je toliko nahvaljen da umalo nisam iste sekunde otisao do robota ,kupio creatin i navalio kasikom...
_Dame_

#109 Re: Teretana

Post by _Dame_ »

Ako može pitanje za ove koji se malo bolje razumiju u ishranu u sportu itd...
Treniram i igram taj rukomet već nekih 6-7 godina, pa me zanima kakvi su dodaci u prehrani meni dovoljni ( inače sam visok 181, težak 78kg, i treniram svako večer, od ponedjeljka do subote!) Takođe bih volio da malo razvijem prsa, i ramena posebno, jer imam malo uža ramena.
Šta preporučujete?
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#110 Re: Teretana

Post by Nosferatu »

Krigla haveru,

Ako mene lazu lazem i ja tebe.

Proveo sam prije par mjeseci cijeli dan sa zenama koje su doktorirale nutrition science.

Moje pitanje njima je bilo, koje suplemente kada vidim, na listi stvari koje neko koristi, ne trebam da se brinem.

U 99% slucajeva, dva su odgovora. Whey protein i Creatine.

Sto se tice Creatina, jedini problem koji mozes da imas je ako si bubrezni bolesnik, ako imas dijabetis i ako si trudnica.

To su jedina tri izuzetka, za koja ja znam.

Creatine objasnio je fino - Epitop - ce da ti pomogne, da imas malo vise energije i da je regeneriras brze poslje treninga. Takodje, moguce je da ti misici budu malo vise vodu zadrzali tj. osjetices kako si dobio na masi 4-5 kg, to je vecinom voda, a ne misic, tako da odmah to znas. Zbog toga takodje, moras da znas kako da se hidriras adekvatno prije i poslje treninga, a to je bitno zbog bubrega.

Sad, sta je optimalno. I ovo misljenje gore uvazavam, da ako tebi ne trebaju neki rezultati, vec kondicija, da je to tvoj izbor da li da probas ili ne. Ja znam, da jako mnogo ljudi, narucito od 18-25 godine koriste ove dvije stvari ali skoro svi su oni - u nekim timovima i natjecu se za nesto. Ako si naisao na roadblock pri treniranju, vidi jel to mentalno ili je fizicki. Neke studije govore da samo uzimanje suplementa ima placebo efekt, tj. da uzmes limunadu i popijes umjesto creatine ali da vjerujes da ti pomaze, da ce ti pomoci. Mislim da se radi u 1 mjesec dana o mogucnosti dizanja 5% vise tezine, i to je to. Dakle - mali napredak.

Tako da ti ja ne mogu reci ni de, ni nemoj. Zavisi koja je tvoja filozofija u sportu. Za nekog je to destinacija za nekog proces. Ako je destinacija bitnija od procesa, onda uzmi Creatine. 99.9% sam siguran da ako koristis Creatin par mjesec, ako si zdrav, neces imati problema. O onome o cemu nema preciznih podataka medjutim, to je ako koristi Creatine sad, za 50 godina da li mozes imati nekih problema. Shvati da ce bubrezi da ti rade prekovremeno, ali ako si mlad i nemas bubreznih problema, to nece ostaviti efekta na tebi.

Ako hoces 100% da budes siguran, najbolje je da odes kod doktora i izvadis nalaz mokrace. Da cekiras bubrege i da znas gdje stojis prije nego sto si poceo koristiti Creatine, i onda povremeno mozes ponoviti nalaz, svakih 6 mjeseci ili godinu dana. Tek toliko da znas, da si na sigurnome. Ukoliko te je strah, ali gotovo niko ko uzima Creatine ne radi to, i na kraju Creatine je suplement, znaci FDA federalna americka agencija koja ispitiju efikasnost svih ljekova, ga nije pregledala i zbog toga je suplement - a kad je nesto suplement - svaka kompanija koja proizvodi Creatine moze ga pakovati drukcije, dozirati drukcije i nista nije standardizirano - zbog toga sve sto ti ja napisem je - bazirano na percepcijama ljudi koji ga ili koriste, i velika vecina misli da im pomaze da dosegnu taj rezultat. Takodje veliko je pitanje koliko dugo koristiti Creatine i ni tu ne postoji neki adekvatan odgovor, tako da ti mogu samo reci ovo. Creatine posjedujes i u svom tijelu, prirodno,pravi ga jetra i pankreas ali ne u tim kolicinama. Kad postane Creatinine onda ga filtriraju bubrezi i ti ga izmokris. Dakle - nije droga koja je absplutno strana. Ono gdje treba paziti je dakle, da si dovoljno tecnosti unjeo prije i poslje treninga, i da nemas kronince probleme ni sa dijabetisom ni sa bubrezima. U tom slucaju to je tvoja odluka. I mislim dokle god si informisan i ne uzimas to kao cedevitu, vec imas odredjeni odnos naspram Creatina kao nesto sto uzimas samo odredjeni vremenski rok, ili slicno, mislim da je to sasvim u redu. Nije uredu medjutim, ponasati se non-salanton i pijuckati ga kao punch, a da ne znas ni kolicinu koju uneses ni nista drugo. A mnogi, mnogi to rade, narucito kad prodje odredjeno vrijeme i to ti postane rutina. Nedaj da je rutina, uvijek se pitaj, da li sam maksimalizirao beneficije creatina, da li da napravim odmor 3-6 mjeseci i slicno.

Eto, nadam se da sam ti sta pomogao.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#111 Re: Teretana

Post by Nosferatu »

_Dame_ wrote:Ako može pitanje za ove koji se malo bolje razumiju u ishranu u sportu itd...
Treniram i igram taj rukomet već nekih 6-7 godina, pa me zanima kakvi su dodaci u prehrani meni dovoljni ( inače sam visok 181, težak 78kg, i treniram svako večer, od ponedjeljka do subote!) Takođe bih volio da malo razvijem prsa, i ramena posebno, jer imam malo uža ramena.
Šta preporučujete?
Nikakvi ti dodatci nisu potrebni.

Visok si - 6.0 feeta. Generalna formula je - 5 feet-a = 110 lbs, 6 feet = 12 incha x 6 lbs = 72.
182 lbs je negdje - prosjecna tezina a to ti je 80kg.

Proteina trebas unjeti oko 1 grama po kg dnevno. To ti je 80 grama otprilike svaki dan, otprilike 2 solje mljeka dnevno ili ekstra porcija mesa koje nije masno i slicno.

Ostalo ti nista ne treba osim da smanjis trening jer trenirati 6 puta sedmicno - je ok, ali shvati da ti tjelo nema vremena da se oporavi od napora nikako. A ti zelis - jos da se naprezes vise. Ne znam da li idete ikad u trim kabinet i dizete li tegove, kao dio rukometaskog treninga (ako ti je preko 18 godina, prije toga, nema potrebe da to radis, jer moze te kostati koji centimetar visine i imas vremena da stignes gdje treba da budes - sto se tice i tezine i ramena i svega).

Sto se tice prsa i ramena.

Prsa = sklekovi i bench press.
Ramena = bilo koji raise & dip (pogledaj ovaj Navy seal guide koji ti ostavim) plus Military Press (ako ne znas sta je to - idi na video sekciju gugla i ukucaj).

http://rapidshare.com/files/166582839/NavySlFi.rar
Image

Jako dobro je obradjeno - istezanje u ovom Navy Seal guide-u. A takodje, zapostavljen rad sa sipkom koji je meni jako slaba tacka, i tu tacno mozes vidjeti koje prosao vojni trening a ko ne. IMa sekcija trcanje i plivanje, kombinovani programi, prehrana i kako ostati u formi. Ovo je prirodan trening dakle dize se samo svoje tijelo, tako da nije po definiciji body-building, tj. teretana per se.
ifbbpro

#112 Re: Teretana

Post by ifbbpro »

Kakvih se ovdje covjek gluposti moze nacitati, tipa dodaci ishrani (kreatin, protein) su stetni, umrijeces od njih, pa dalje da ne nabrajam.. koliko vidim jedino Nosferatu se razumije u ovu oblast, ali opet mi nije jasno kako covjeku rukometasu (koji treba da bude krupan, jak) uz svoje rukometne treninge i teretanu preporucujes da unosi samo 1gram proteina po kg tjelesne mase. To bi za zenu bilo ok, ali ne i za muskarca koji zeli mase na sebi, pogotovo jer dosta energije trosi na svojim rukometnim treninzima.. Ja bih rekao, minimalno 150g. Cak i vise, ako mu vrijeme i finansije to dozvoljavaju.
I neka ljudi zapamte, to je vec rekao Nosferatu, dva osnovna i najbolja dodatka ishrani su kreatin i protein! Ostali preparati su ˝izvedenice˝ ova dva. Ko nema problema sa bubrezima, neka se ne boji ovih preparata, naravno sve umjereno.
Eno covjek je nedavno popio 10-15l vode u jednom danu, pa je umro. Znaci sad bi trebalo da je voda nezdrava :)
I spomenuo bih hidraciju, ko se bavi sportom, pa i teretanom pogotovo, dnevno neka pije 3l vode. Sve ispod je malo. Jer vrlo je bitno da misici ne dehidriraju.. Tada su misici puni vode, imaju oblik, jaki su, necete biti lijeni i pospani u teretani i sl..
ifbbpro

#113 Re: Teretana

Post by ifbbpro »

Slazem se sa Nosferatu-om da treba smanjiti treninge, covjek ce se premoriti.
I ne bih se sluzio formulama prosjecne tezine. Mislim da je za tu visinu za jednog rukometasa 80kg malo. Nije svako isto gradjen naravno, ali sa sto manje masnih naslaga, lijepo bi bilo kad bi imao 90-95kg. Bogme rukomet zahtjeva jacinu i snagu.. Itekako.
Krigla_Sa

#114 Re: Teretana

Post by Krigla_Sa »

Hvala nosferatu ;)
Hvala Bogu zdrav sam,skoro sam vadio sve nalaze ,krv detaljno ispitana i mokraca i sve je bilo u dure.
Creatine me je privukao gledajuci druga :) ,kako ga je fino pogurao , zajedno idemo u fitnes i nije nam cilj da budemo grmalji,vec eto jednostavno da se vidi da vodim racuna o svom tijelu. On ga je pio mjesec dana i vise ga ne pije, fino je dobio na snazi a i ramena,grudi i ruka su mu sad taman,bas ga gledam i vidim lijepo oblikovan :) Ja sam relativno zadovoljan svojim tijelom ,s obzirom kako sam ga prije znao zapustiti pa su opet govorili da sam lafac :D ali volio bih jos nekih 5 kg misicne mase. Fazon je ako budem jeo ko konj bojim se da mi ne ode na stomak ,a s creatinom i vjezbanjem vidim da njemu nije otislo na stomak,cak sta vise otislo je bas gdje treba,ramena,grudi i ruke a popravila se izdrzljivost i snaga...
Tako da eto kontam i ja uzeti creatine,neka me malo pogura,valjda nece sve ispuhati kad prestanem piti :)
Olducio sam se na EAS-ov http://www.eas.com/ kazu da je kvalitetan i da su oni prvi izbacili na trziste creatine monohidrat,pa cemo da vidimo ;)
Hvala jos jednom na odgovoru :thumbup:
Pozdrav
kEN0

#115 Re: Teretana

Post by kEN0 »

para nemam trenutno za suplemente, ali kad bih imao uzeo bih slijedece

whey, kreatin, bcaa, i glutamin.

naravno bez proteina, masti , vitamina, minerala, tekućina i ugljikohidrata nema misica!

glavna stvar je ishrana, pa sad koliko ko moze pratiti neka prati i trenira, a rezultati ce doci, samo treba trenirati i hraniti se kvalitetno !

trenutno forsiram bjelanca skuhana ujutro ( 4-5 akako kad)

oko 12 povrce kuhano i 200gr ribe (tunjevina il nesto tako)

onda takodjer prije treninga riza integralna tjestenina....

poslije treninga bi bilo idealno whey30gr, kreatin5gr, bcaa 5gr i glutamin5gr (shake)

onda obrok neki

tunjevina , tjestenina...

posni sir 200 300 gr...

pozdrav
CherryLips

#116 Re: Teretana

Post by CherryLips »

Da li neko zna gdje se može kupiti steper a da nije baš skup,prijateljica mi reče da je neke vidjela u Intersportu da su cijene oko 120-130 KM.
Ima li gdje jeftinije?
_Dame_

#117 Re: Teretana

Post by _Dame_ »

Nosferatu wrote:
_Dame_ wrote:Ako može pitanje za ove koji se malo bolje razumiju u ishranu u sportu itd...
Šta preporučujete?
Nikakvi ti dodatci nisu potrebni.

Visok si - 6.0 feeta. Generalna formula je - 5 feet-a = 110 lbs, 6 feet = 12 incha x 6 lbs = 72.
182 lbs je negdje - prosjecna tezina a to ti je 80kg.

Proteina trebas unjeti oko 1 grama po kg dnevno. To ti je 80 grama otprilike svaki dan, otprilike 2 solje mljeka dnevno ili ekstra porcija mesa koje nije masno i slicno.

Ostalo ti nista ne treba osim da smanjis trening jer trenirati 6 puta sedmicno - je ok, ali shvati da ti tjelo nema vremena da se oporavi od napora nikako. A ti zelis - jos da se naprezes vise. Ne znam da li idete ikad u trim kabinet i dizete li tegove, kao dio rukometaskog treninga (ako ti je preko 18 godina, prije toga, nema potrebe da to radis, jer moze te kostati koji centimetar visine i imas vremena da stignes gdje treba da budes - sto se tice i tezine i ramena i svega).

Sto se tice prsa i ramena.

Prsa = sklekovi i bench press.
Ramena = bilo koji raise & dip (pogledaj ovaj Navy seal guide koji ti ostavim) plus Military Press (ako ne znas sta je to - idi na video sekciju gugla i ukucaj).

http://rapidshare.com/files/166582839/NavySlFi.rar
Image

Jako dobro je obradjeno - istezanje u ovom Navy Seal guide-u. A takodje, zapostavljen rad sa sipkom koji je meni jako slaba tacka, i tu tacno mozes vidjeti koje prosao vojni trening a ko ne. IMa sekcija trcanje i plivanje, kombinovani programi, prehrana i kako ostati u formi. Ovo je prirodan trening dakle dize se samo svoje tijelo, tako da nije po definiciji body-building, tj. teretana per se.

Hvala na priručniku, čini se jako korisnim! Inače imam 17 godina, za malo više od pola godine sam tek punoljetan, pa i nisam nešto još uvijek zabrinut za svoju težinu. Golman sam, pa ne smijem pretjerivati sa teškim kilažama :) Koristim bučice od po 5 kg, pa kombiniram vježbe .
Ali_G

#118 Re: Teretana

Post by Ali_G »

2 solje mlijeka = 80gr proteina???? Kakvo je to mlijeko pobogu?
Abacija

#119 Re: Teretana

Post by Abacija »

Zar vam je stvarno bilo lijeno malo progooglati o kreatinu?! :shock: Evo sta sam ja nasao...
French Report Links Creatine to Cancer
January 26, 2001

Officials with France’s Food Safety Agency linked the sports supplement creatine to a potential risk of cancer and urged it be listed as a banned substance.

The report on the agency’s Web site said that potential risks associated with taking creatine were “currently insufficiently evaluated,” and that the product was of little benefit to athletes hoping to improve their performance.

Creatine is an amino acid produced naturally by the liver and kidneys and stored in muscles. Athletes take creatine supplements to gain extra energy, train longer and bulk up.

Los Angeles Times - http://articles.latimes.com/2001/jan/26/sports/sp-17366
_Dame_

#120 Re: Teretana

Post by _Dame_ »

Koliko su whey proteini korisni u životu poluprofesionalnog sportiste ?
Krigla_Sa

#121 Re: Teretana

Post by Krigla_Sa »

Sta je ba sad ovo,ja kupim danas creatine,izletim 55 km kad mi abacija nabaci text gdje je cretine povezan s rakom :run:
Abacija

#122 Re: Teretana

Post by Abacija »

Krigla_Sa wrote:Sta je ba sad ovo,ja kupim danas creatine,izletim 55 km kad mi abacija nabaci text gdje je cretine povezan s rakom :run:
Wikipedia kaze da su velike doze (20 grama na dan) opasne, dok 3 grama dnevno (sto taman dovoljno da nadomjesti dnevni gubitak) ne predstavljaju neki rizik po zdravlje. - http://en.wikipedia.org/wiki/Creatine#Side_effects. A naravno da dugotrajna upotreba vecih kolicina kreatina povecava rizik za rak i druga oboljenja.

(Ovdje se naravno misli na kreatin u prasku a ne prirodni kreatin iz hrane...)

Jos da dodam izvjestaj evropske komisije za ishranu - http://www.efsa.europa.eu/cs/BlobServer ... inary=true

kao i jos jedan clanak o kreatinu koji navodi niz drugih bolestina -
Creatine Phosphate Complex and Creatine Serum - Medicinal Properties in Whole Foods
Feb-March, 2003 by Gina L. Nick

Safety concerns with using large doses of creatine monohydrate powder

The French Food Safety Agency recently made the decision to ban the use of creatine monohydrate powder pending more definitive studies of its safety and efficacy. [French Report 2000] Further, there have been 32 adverse events reports to the FDA associated with creatine monohydrate supplementation including seizures, cardiac arrest and death. [FDA 2000] While the adverse events reported to the FDA are anecdotal and as such do not prove causality, they do comprise initial data from which significant side effects may be discovered, as there are no well controlled studies to date that evaluate the safety of creatine monohydrate supplementation in dosages currently recommended by numerous nutritional supplement companies. Following is a list representing the adverse events reports to the FDA on creatine monohydrate that have been made to date:
1. Anxiety

2. Atrial fibrillation

3. Behavioral change (violent)

4. Burning in throat and stomach

5. Burst aneurysm

6. Cardiac arrest

7. Death

8. Deep Vein thrombosis

9. Diarrhea

10. Dysphasia

11. Dyspnea

12. Facial and laryngeal edema

13. Fatigue

14. High levels of Prolactin

15. High levels of uric acid

16. Intracerebral hemorrhage

17. Leg cramping

18. Loss of control of arms and legs on the left side with speech impairment (symptoms suggest intracranial pathology)

19. Migraine

20. Muscle weakness

21. Myopathy

22. Nervousness

23. Pituitary gland tumor

24. Polymyositis

25. Rash

26. Rhabdomyolysis

27. Right leg numbness

28. Seizures

29. Severe chest pain

30. Severe stomach cramps

31. Ventricular fibrillation

32. Vomiting

As well, numerous case reports pointing to the potential deleterious effects of creatine monohydrate supplementation have been published, raising doubts about its safety. To date no research on creatine monohydrate safety in humans has been set up by a specific standard protocol, as currently occurs in Phase I trials for products for human use. [Benzi 2000]

Suppression of Endogenous Production of Creatine

The human body needs approximately 2 grams/day to replace losses, which it can acquire either by ingestion or by synthesis from the precursors arginine, glycine and methionine. Of the body's total creatine pool (roughly 160 mmol/kg or 120 gm. for a 70kg male) 95% is stored in skeletal muscle. [Balsom 1994] Creatine in resting muscle is approximately 2/3 - 3/4 phosphorylated. [Juhn 1999, Juhn and Tarnopolsky 1998] Creatine can be actively transported into the cell against concentration gradients by a sodium and ATP-dependent transmembrane protein pump that is stimulated by insulin (and therefore carbohydrate ingestion) and suppressed by extracellular creatine when simple diffusion down a concentration gradient occurs. [Daly and Seifer 1980, Green et al 1996, Loike et al 1998, Sora et al 1994]

Intracellular Cr/PCr stores are subject to internal feedback regulation, so that accumulations approaching the maximum amount trigger mechanisms to prevent further increases, primarily excretion via the urine but also a decrease in endogenous production. The rate-limiting enzyme arginine:glycine amidinotransferase is suppressed by replete stores of creatine and takes approximately 28 days to regenerate [McCarty 2001, Pepping 1999, Terjung 2000]. This suppression of endogenous production consequent upon pharmacologic doses raises concerns relative to the need for and safety of excessive supplementation (dosages above 4 grams of creatine monohydrate powder per day), as recommended by leading manufacturers and marketers of creatine monohydrate powder. To date there have been no studies that investigate the long-term harm of creatine stores replete from exogenous sources to the muscle's homeostatic mechanisms.
BNET- http://findarticles.com/p/articles/mi_m ... tBody;col1
Krigla_Sa

#123 Re: Teretana

Post by Krigla_Sa »

E jarane , shebo si me sad maximalno ali hajde,nema veze :) znam da je to s tvoje strane sve dobronamjerno ,ali sad mi malo zao petobe :) jos citav dan kontam "e kad sutra uzmem kasikicu kreatina,pa malo u fitnes,pa malo na plivanje..."
malo morgen,dat cu ga nekome hebat ga, meni kao hipohondriku je dovoljno vidjeti creatine-cancer :) ,ne moram ni znati ovo sve prevesti ...
hebat ga sad
Abacija

#124 Re: Teretana

Post by Abacija »

Krigla_Sa wrote:E jarane , shebo si me sad maximalno ali hajde,nema veze :) znam da je to s tvoje strane sve dobronamjerno ,ali sad mi malo zao petobe :) jos citav dan kontam "e kad sutra uzmem kasikicu kreatina,pa malo u fitnes,pa malo na plivanje..."
malo morgen,dat cu ga nekome hebat ga, meni kao hipohondriku je dovoljno vidjeti creatine-cancer :) ,ne moram ni znati ovo sve prevesti ...
hebat ga sad
Pa nista sad kad si ga kupio (uostalom, koliko si da za jednu kutiju?). Koristi dnevno po malu kasicicu dok ga ne potrosis. Ne znam koliko to iznosi ali valjda nije vise od 3 grama. Fazon je samo da ga ne koristis u velikim kolicinama. Sretno!

EDIT: Bio sam zauzet pa nisam mogao ranije postaviti ove linkove.
Krigla_Sa

#125 Re: Teretana

Post by Krigla_Sa »

Ma dao sam 55 km,pisaj ih,kad skontam na sta sam sve znao baciti pare pa evo zivotari se nekako. Ne znam fakat sta da radim,dali makar malo da popijem,jedno 15-tak dana po kasiku malu prije treninga. E vala si mi suhvu svez'o nema dalje :)
Locked