Gdje je bolje USA ili BiH?
-
EI Presidente
vidim ti si onako, turisticki, po Lonely Planet adetima, dobro razgledao NYCfantom slobode wrote:Bas sam se iznenadio, a da vidis sto im rehabilitacioni centri izgledaju, arhitektura Merlin Monro i ostala raja.Svidjaju mi se i one sajle po busevima, kvalitetno su uradjene.Vodokotlic, e to je posebna tehnologija.Ako nestane vode, plovne stvari ostaju da plutaju:-)Ako treba do sjmrti.Kontrola na aaerodromima, gora nego bilo koja koju sam prezivio u ratu.Vjetar ubi, sta bi bilo da nema onih zgrada, mozda su ih zato i gradili.Prodajni centri, stil 80-tih,americka auta, prave kante.Dobra stvar je raznolikost stnovnistva i komunikativnost(ukusi su razliciti naravno).Debelih povazdan,a u metrou nigdje ortodoksnog Jevreja.
- fantom slobode
Hajde ti nam opisi turisticke atrakcije, uputise me ameri na time skver, kaze obavezno vidi
Sta ces kada zivis, sam si napravio taj izbor.
-
DONY
za ovakve bolesti nazalost nema lijeka..fantom slobode wrote:Bas sam se iznenadio, a da vidis sto im rehabilitacioni centri izgledaju, arhitektura Merlin Monro i ostala raja.Svidjaju mi se i one sajle po busevima, kvalitetno su uradjene.Vodokotlic, e to je posebna tehnologija.Ako nestane vode, plovne stvari ostaju da plutaju:-)Ako treba do sjmrti.Kontrola na aaerodromima, gora nego bilo koja koju sam prezivio u ratu.Vjetar ubi, sta bi bilo da nema onih zgrada, mozda su ih zato i gradili.Prodajni centri, stil 80-tih,americka auta, prave kante.Dobra stvar je raznolikost stnovnistva i komunikativnost(ukusi su razliciti naravno).Debelih povazdan,a u metrou nigdje ortodoksnog Jevreja.
- danas
pa ovako bosanaC, kada i sam postanes clan americkog drustva, onda mozda i spoznas da je kritika tog drustva jedna od fundamentalih odlika istog. samo se sa zadnjom administracijom zdrava kritika -- politike, drustva, kulture, ekonomije, etc. -- pretvorila u nesto negativno i 'nepatriotsko'._BosanaC wrote:... samo mi je licemjerno pljuvati po drustvu ciji si clan sam odlucila da postanes...
najbolji amerikanci su danas oni koji ne klimaju slijepo glavom na ono sto im FOX servira, vec oni poput bill mahera, jon stewarta, barak obame i slicnih... koji ukazuju na negativnosti, i koji se distanciraju od drustvenih i inih negativnosti koje vide u sopstvenom okruzenju. a to rade ne jer mrze ovo drustvo i drzavu, vec upravo obrnuto -- jer je vole i zele joj dobro. a ti mozes biti takav amerikanac, ili mozes biti kao necija tetka koja je postala veca beorgadjanka od beogradjana -- jer zaboga, odlucila je da tamo zivi. pa da ne bude licemjerna, klima glavom na sve sto milosevic i klika kazu... i na kraju krajeva -- i ti si dosao u sarajevo i odlucio da tu zivis (bas kao i ja u USA), pa eto -- i ti pljujes na svoje sarajevsko okruzenje i pun si kritike... mozda bi i ti trebao da zivis kako pricas i da ne pljujes na grad ciji si gradjanin odlucio da budes, ili je ovo 'licemjerje' rezervisano samo za dijasporu?
nemoj da si licemjeran sine.
- GandalfSivi
@Fantom Slobode,
Jel' ti fakat pricas da ti se New York nije svidio???
Ja fakat nemam komentara na takav stav. Hajde ono mogu razumjeti da razliciti ljudi imaju razlicite ukuse, ali gdje ces bas na NYC udarati. Times Square jeste super mjesto, ali pored istog ima jos milion stvari. Odes malo u MoMa, pa odes u Village, pa prosetas petom avenijom, pa cisto zajebancije redi odes pred Rockfeller centar, ili do Central Parka. Pa onda izaberes bilo koju nacionalnu kuhinju, i nadjes odgovarajuci restoran gdje ces pojesti istu. O nocnom zivotu necu ni da pricam, mozes uraditi sta hoces. Npr, odes u klub koji se zove The Apartment i koji je jedan od 10 najjacih klubova na svijetu, ili pak odes u belgijsku pivnicu koju drze monarsi i gdje se ne smije glasno pricati, a kamoli smijati. Zato piva ima 16 posto alkohola. Kad ti to sve dojadi, uzmes metro (koji je samo tako zivopisan), ali prije nego sto udjes u voz, poslusas par muzicara, koji su kvalitetniji u NY metrou nego na vecini koncerata gdje sam bio. I onda se zaputis, recimo u Brooklin, koji postaje sve bolji i bolji svakog dana, pa onda tamo odes u kafanu gdje sa svakom pivom dobijes malu pizzu. Dok si sve to uradio, vidjeo si ljude iz barem 100 razlicitih drzava i cuo si barem 50 razlicitih jezika.
Ja fakat nemam komentara na takav stav. Hajde ono mogu razumjeti da razliciti ljudi imaju razlicite ukuse, ali gdje ces bas na NYC udarati. Times Square jeste super mjesto, ali pored istog ima jos milion stvari. Odes malo u MoMa, pa odes u Village, pa prosetas petom avenijom, pa cisto zajebancije redi odes pred Rockfeller centar, ili do Central Parka. Pa onda izaberes bilo koju nacionalnu kuhinju, i nadjes odgovarajuci restoran gdje ces pojesti istu. O nocnom zivotu necu ni da pricam, mozes uraditi sta hoces. Npr, odes u klub koji se zove The Apartment i koji je jedan od 10 najjacih klubova na svijetu, ili pak odes u belgijsku pivnicu koju drze monarsi i gdje se ne smije glasno pricati, a kamoli smijati. Zato piva ima 16 posto alkohola. Kad ti to sve dojadi, uzmes metro (koji je samo tako zivopisan), ali prije nego sto udjes u voz, poslusas par muzicara, koji su kvalitetniji u NY metrou nego na vecini koncerata gdje sam bio. I onda se zaputis, recimo u Brooklin, koji postaje sve bolji i bolji svakog dana, pa onda tamo odes u kafanu gdje sa svakom pivom dobijes malu pizzu. Dok si sve to uradio, vidjeo si ljude iz barem 100 razlicitih drzava i cuo si barem 50 razlicitih jezika.
- fantom slobode
sta cemo ako zavlada epidemija, kazu da je i depresija u stalnom porastu preko bareDONY wrote:za ovakve bolesti nazalost nema lijeka..fantom slobode wrote:Bas sam se iznenadio, a da vidis sto im rehabilitacioni centri izgledaju, arhitektura Merlin Monro i ostala raja.Svidjaju mi se i one sajle po busevima, kvalitetno su uradjene.Vodokotlic, e to je posebna tehnologija.Ako nestane vode, plovne stvari ostaju da plutaju:-)Ako treba do sjmrti.Kontrola na aaerodromima, gora nego bilo koja koju sam prezivio u ratu.Vjetar ubi, sta bi bilo da nema onih zgrada, mozda su ih zato i gradili.Prodajni centri, stil 80-tih,americka auta, prave kante.Dobra stvar je raznolikost stnovnistva i komunikativnost(ukusi su razliciti naravno).Debelih povazdan,a u metrou nigdje ortodoksnog Jevreja.![]()
-
_BosanaC
Hajde prije nego sto nastavis sa kritikama procitaj na sta sam se osvrnuo...danas wrote:pa ovako bosanaC, kada i sam postanes clan americkog drustva, onda mozda i spoznas da je kritika tog drustva jedna od fundamentalih odlika istog. samo se sa zadnjom administracijom zdrava kritika -- politike, drustva, kulture, ekonomije, etc. -- pretvorila u nesto negativno i 'nepatriotsko'._BosanaC wrote:... samo mi je licemjerno pljuvati po drustvu ciji si clan sam odlucila da postanes...
najbolji amerikanci su danas oni koji ne klimaju slijepo glavom na ono sto im FOX servira, vec oni poput bill mahera, jon stewarta, barak obame i slicnih... koji ukazuju na negativnosti, i koji se distanciraju od drustvenih i inih negativnosti koje vide u sopstvenom okruzenju. a to rade ne jer mrze ovo drustvo i drzavu, vec upravo obrnuto -- jer je vole i zele joj dobro. a ti mozes biti takav amerikanac, ili mozes biti kao necija tetka koja je postala veca beorgadjanka od beogradjana -- jer zaboga, odlucila je da tamo zivi. pa da ne bude licemjerna, klima glavom na sve sto milosevic i klika kazu... i na kraju krajeva -- i ti si dosao u sarajevo i odlucio da tu zivis (bas kao i ja u USA), pa eto -- i ti pljujes na svoje sarajevsko okruzenje i pun si kritike... mozda bi i ti trebao da zivis kako pricas i da ne pljujes na grad ciji si gradjanin odlucio da budes, ili je ovo 'licemjerje' rezervisano samo za dijasporu?
Pa onda udri do mile volje...
-
DONY
many,lijeci sve ,izuzev mahalastva i provicijalizma...to se nosi u sebi....fantom slobode wrote:sta cemo ako zavlada epidemija, kazu da je i depresija u stalnom porastu preko bareDONY wrote:za ovakve bolesti nazalost nema lijeka..fantom slobode wrote:Bas sam se iznenadio, a da vidis sto im rehabilitacioni centri izgledaju, arhitektura Merlin Monro i ostala raja.Svidjaju mi se i one sajle po busevima, kvalitetno su uradjene.Vodokotlic, e to je posebna tehnologija.Ako nestane vode, plovne stvari ostaju da plutaju:-)Ako treba do sjmrti.Kontrola na aaerodromima, gora nego bilo koja koju sam prezivio u ratu.Vjetar ubi, sta bi bilo da nema onih zgrada, mozda su ih zato i gradili.Prodajni centri, stil 80-tih,americka auta, prave kante.Dobra stvar je raznolikost stnovnistva i komunikativnost(ukusi su razliciti naravno).Debelih povazdan,a u metrou nigdje ortodoksnog Jevreja.![]()
![]()
- fantom slobode
Pa valjda mozes da shvatis da ljudi imaju razlicite ukuse.Ovo sto nabroja da se treba vidjeti, bezveze, no sreca ti uzivas u tome.Rekoh da ljudi i sloboda trgovine predstavljaju ljepse strane tog New Yorka.Garant si jos jedan naturalizovani Amer.GandalfSivi wrote:@Fantom Slobode,
- GandalfSivi
Nisam, kad vec pitas...
- fantom slobode
e onda je to vec objektivnije, stalno komentari drugova preko Bare.Onih sto se moraju tjesiti, htjeli to ili ne.Naravno ima izuzetaka.GandalfSivi wrote:Nisam, kad vec pitas...
- danas
nemam sta udarati do mile volje, a osvrcem se na tvoj komentar da je licemjerno pljuvati po drustvu (gradu, drzavi, porodici -- bilo cemu) ciji si dio odlucio da postanes. to zaista zvuci kao onako zajeban i hard core stav, i nemam ja problem sa njim. samo ukazujem na malu nelogicnost i nedosljednost izmedju onoga sto ti licno pricas i radis -- jer nekome sprocitavas nesto sto i sam praktikujes. jer i ja tebi isto tako mogu reci -- jeste da je u sarajevu sve u qurcu, ali malo mi je licemjerno da ti kritikujes sarajevo jer zaboga -- sam si dosao u njega da zivis. pa se poklopi usima i ne pricaj nista (cak i ako je tacno da u sarajevu ne valja x, y, i z)... a imas i posao -- nemoj da sjeces granu na kojoj sjedis... nemoj da si licemjeran..._BosanaC wrote:Hajde prije nego sto nastavis sa kritikama procitaj na sta sam se osvrnuo...danas wrote:pa ovako bosanaC, kada i sam postanes clan americkog drustva, onda mozda i spoznas da je kritika tog drustva jedna od fundamentalih odlika istog. samo se sa zadnjom administracijom zdrava kritika -- politike, drustva, kulture, ekonomije, etc. -- pretvorila u nesto negativno i 'nepatriotsko'._BosanaC wrote:... samo mi je licemjerno pljuvati po drustvu ciji si clan sam odlucila da postanes...
i za kraj -- ponovicu opet -- kritika je bila jedna od zdravijih odlika americkog drustva.
- GandalfSivi
Ja jesam preko bare, ali samo privremeno (imas post na prvoj strani ovog topica)fantom slobode wrote:e onda je to vec objektivnije, stalno komentari drugova preko Bare.Onih sto se moraju tjesiti, htjeli to ili ne.Naravno ima izuzetaka.GandalfSivi wrote:Nisam, kad vec pitas...
- fantom slobode
Student, e to ti je malo drugacije nego zivjeti negdje.Zato te u potpunosti shvatam.Svako drustvo ima mana i prednosti, sve je stvar izbora i licnosti koja bira.GandalfSivi wrote:Ja jesam preko bare, ali samo privremeno (imas post na prvoj strani ovog topica)fantom slobode wrote:e onda je to vec objektivnije, stalno komentari drugova preko Bare.Onih sto se moraju tjesiti, htjeli to ili ne.Naravno ima izuzetaka.GandalfSivi wrote:Nisam, kad vec pitas...
-
_BosanaC
Sve to stoji...danas wrote: nemam sta udarati do mile volje, a osvrcem se na tvoj komentar da je licemjerno pljuvati po drustvu (gradu, drzavi, porodici -- bilo cemu) ciji si dio odlucio da postanes. to zaista zvuci kao onako zajeban i hard core stav, i nemam ja problem sa njim. samo ukazujem na malu nelogicnost i nedosljednost izmedju onoga sto ti licno pricas i radis -- jer nekome sprocitavas nesto sto i sam praktikujes. jer i ja tebi isto tako mogu reci -- jeste da je u sarajevu sve u qurcu, ali malo mi je licemjerno da ti kritikujes sarajevo jer zaboga -- sam si dosao u njega da zivis. pa se poklopi usima i ne pricaj nista (cak i ako je tacno da u sarajevu ne valja x, y, i z)... a imas i posao -- nemoj da sjeces granu na kojoj sjedis... nemoj da si licemjeran...
i za kraj -- ponovicu opet -- kritika je bila jedna od zdravijih odlika americkog drustva.
Medjutim, pricamo o Americi i Bosni. I u svu tu pricu uleti zamjerka Americi da nije uredjena po nekim Islamskim principima... a nije... A postoje drzave uredjene po islamskim principima, iz kojih mnogi isti opet bjeze u tu cafirsku Ameriku...
To su dva totalno razlicita koncepta... I o tome govorim... Ali nejse...
-
nineac
Slazem se sa danas! Dole bi isto tako ljudi mogli biti malo samokriticni.danas wrote:nemam sta udarati do mile volje, a osvrcem se na tvoj komentar da je licemjerno pljuvati po drustvu (gradu, drzavi, porodici -- bilo cemu) ciji si dio odlucio da postanes. to zaista zvuci kao onako zajeban i hard core stav, i nemam ja problem sa njim. samo ukazujem na malu nelogicnost i nedosljednost izmedju onoga sto ti licno pricas i radis -- jer nekome sprocitavas nesto sto i sam praktikujes. jer i ja tebi isto tako mogu reci -- jeste da je u sarajevu sve u qurcu, ali malo mi je licemjerno da ti kritikujes sarajevo jer zaboga -- sam si dosao u njega da zivis. pa se poklopi usima i ne pricaj nista (cak i ako je tacno da u sarajevu ne valja x, y, i z)... a imas i posao -- nemoj da sjeces granu na kojoj sjedis... nemoj da si licemjeran..._BosanaC wrote:Hajde prije nego sto nastavis sa kritikama procitaj na sta sam se osvrnuo...danas wrote: pa ovako bosanaC, kada i sam postanes clan americkog drustva, onda mozda i spoznas da je kritika tog drustva jedna od fundamentalih odlika istog. samo se sa zadnjom administracijom zdrava kritika -- politike, drustva, kulture, ekonomije, etc. -- pretvorila u nesto negativno i 'nepatriotsko'.
Inace ja jos uvjek nemogu vjerovati o cemu mi raspravljamo
- danas
zasto, ali o zasto sam sebe ukopavas? zasto me primoravas da odgovaram na ovakve stvari?_BosanaC wrote:Sve to stoji...danas wrote: nemam sta udarati do mile volje, a osvrcem se na tvoj komentar da je licemjerno pljuvati po drustvu (gradu, drzavi, porodici -- bilo cemu) ciji si dio odlucio da postanes. to zaista zvuci kao onako zajeban i hard core stav, i nemam ja problem sa njim. samo ukazujem na malu nelogicnost i nedosljednost izmedju onoga sto ti licno pricas i radis -- jer nekome sprocitavas nesto sto i sam praktikujes. jer i ja tebi isto tako mogu reci -- jeste da je u sarajevu sve u qurcu, ali malo mi je licemjerno da ti kritikujes sarajevo jer zaboga -- sam si dosao u njega da zivis. pa se poklopi usima i ne pricaj nista (cak i ako je tacno da u sarajevu ne valja x, y, i z)... a imas i posao -- nemoj da sjeces granu na kojoj sjedis... nemoj da si licemjeran...
Medjutim, pricamo o Americi i Bosni. I u svu tu pricu uleti zamjerka Americi da nije uredjena po nekim Islamskim principima... a nije... A postoje drzave uredjene po islamskim principima, iz kojih mnogi isti opet bjeze u tu cafirsku Ameriku...
To su dva totalno razlicita koncepta... I o tome govorim... Ali nejse...
dole je post za koji si ti bacio komentar o licemjerju... i da ne grizes ruku koja te hrani... i da ne pljujes na drzavu u koju si dosao da zivis... ja ne vidjeh nista, ama bas nista, glede islamskog uredjenja USA... ja se ne moram slagati sa ovim vidjenjem (koje je istovremeno komenar o balkanskom mentalitetu koliko i o americkom), ali tvoj komentar o licemjerju i dalje ne stoji... mislim, mozda bi i stajao da ga je neko -- manje 'licemjeran' od tebe -- rekao... buduci da i sam radis isto sto i ellah (ali glede sarajeva), nisam mogla da odolim a da ne prokomentarisem... that's all...
ljudski imalo normalan mozak balkanskom mentaliteta nemoze da svari neke obicne banalne sitnice koje su malte ne neprimjetne ali kad insan dublje razmisli nepreostaje ti nista drugo nego da se sazalis ili da se puknes smijati dok se neunesvijestis....
srednjoskolac prelazi cestu i blokira se kompletan saobracaj treniranje od malih nogu da budes debilcina ipo....
statistika je da muski roditelj u usa dnevno provede sa svojim djetetom 3min...
razvod braka daleko iznad 50% dok se vecina danas neuzimaju nego samo cimerski zive onako i usput radjaju djecu, drusvo im je totalno truhlo...
o kloniranoj divljaci kojom se ljudi hrane neznajuci sta jedu da i negovorim...
50+ miliona amerikanaca nema zdravstveno osiguranje...
sve u svemu nije tako lose ima se stvarno sta pojesti, popiti, vozaju se dobra auta i ovdje se turira i skripi gumama, srpski pjevaci su i te kako popularni nasoj bosanskoj dijaspori pogotovo (zalosno ali istinito) ljudima iz podrinja kojih ima masa gdje sam ja ma cirkus kolorado....
-
_BosanaC
Da si pratila danas konverzaciju izmedju mene i ellah vjerovatno bi znala... Ali kao sto rekoh, nejse... Jeste, licemjeran sam. Vjerovatno najvise zato jer zivim gdje zivim.danas wrote:
zasto, ali o zasto sam sebe ukopavas? zasto me primoravas da odgovaram na ovakve stvari?
dole je post za koji si ti bacio komentar o licemjerju... i da ne grizes ruku koja te hrani... i da ne pljujes na drzavu u koju si dosao da zivis... ja ne vidjeh nista, ama bas nista, glede islamskog uredjenja USA... ja se ne moram slagati sa ovim vidjenjem (koje je istovremeno komenar o balkanskom mentalitetu koliko i o americkom), ali tvoj komentar o licemjerju i dalje ne stoji... mislim, mozda bi i stajao da ga je neko -- manje 'licemjeran' od tebe -- rekao... buduci da i sam radis isto sto i ellah (ali glede sarajeva), nisam mogla da odolim a da ne prokomentarisem... that's all...
-
HiBreeD
Negdje sam procitao statistiku da prosjecnog americkog gradjanina samo dvije plate dijele od toga da postane beskucnik, ono, automatski, bez kuce, stana, hrane, zdravstvenog osiguranja, bilo kojih sredstava za prezivjet i sve sto ce dobiti kasnije je ulica... strasno jebo te
Nisam nikad bio u Americi, imam prijatelje tamo, pa znam otprilike kako zive.
Ako ovo nije istina, oni koji znaju bolje, volio ih da mi objasne.
Ali, kontam ja, sta bi se trebalo desiti jednom prosjecnom gradjaninu BiH da postane beskucnik.
Ovdje, ak ostanes bez posla, ostat ces bez kinte u dzepu, to je neminovno...ali sta ti se treba desiti(u Bosni)da postanes dekintiran, potpuni luzer, prokockat svu imovinu, sta li
Nemojte misliti da sve doslovno shvatam, znam ja da je razlicit nacin zivota tamo i ovdje, i ne kritiziram ja to tamo...ali realno koliko ljudi poznajete ovdje koji su ostali bez posla i time odjednom stekli epitet homeless??
Nisam nikad bio u Americi, imam prijatelje tamo, pa znam otprilike kako zive.
Ako ovo nije istina, oni koji znaju bolje, volio ih da mi objasne.
Ali, kontam ja, sta bi se trebalo desiti jednom prosjecnom gradjaninu BiH da postane beskucnik.
Ovdje, ak ostanes bez posla, ostat ces bez kinte u dzepu, to je neminovno...ali sta ti se treba desiti(u Bosni)da postanes dekintiran, potpuni luzer, prokockat svu imovinu, sta li
Nemojte misliti da sve doslovno shvatam, znam ja da je razlicit nacin zivota tamo i ovdje, i ne kritiziram ja to tamo...ali realno koliko ljudi poznajete ovdje koji su ostali bez posla i time odjednom stekli epitet homeless??
- danas
ma nisi bolan ti licemjeran. licemjerna je dijaspora... jer je otisla nekuda, i samo zato sto 'tu' radi i zivi ne konta da je 'tu' sve lijepo i bajno. jer u americi je sve savrseno -- ma cak nikad nije ni ruzno vrijeme... i nijedne vise mi iz dijaspore... kako se samo usudjujemo reci ista protiv..._BosanaC wrote:Da si pratila danas konverzaciju izmedju mene i ellah vjerovatno bi znala... Ali kao sto rekoh, nejse... Jeste, licemjeran sam. Vjerovatno najvise zato jer zivim gdje zivim.danas wrote:
zasto, ali o zasto sam sebe ukopavas? zasto me primoravas da odgovaram na ovakve stvari?
let's all be clones of space fucker... klimajmo glavom... jer smo inace licemjeri koji pljuju ruku koja ih hrani...
- danas
ma nisi bolan ti licemjeran. licemjerna je dijaspora... jer je otisla nekuda, i samo zato sto 'tu' radi i zivi ne konta da je 'tu' sve lijepo i bajno. jer u americi je sve savrseno -- ma cak nikad nije ni ruzno vrijeme... i nijedne vise mi iz dijaspore... kako se samo usudjujemo reci ista protiv..._BosanaC wrote:Da si pratila danas konverzaciju izmedju mene i ellah vjerovatno bi znala... Ali kao sto rekoh, nejse... Jeste, licemjeran sam. Vjerovatno najvise zato jer zivim gdje zivim.danas wrote:
let's all be clones of space fucker... klimajmo glavom... jer smo inace licemjeri koji pljuju ruku koja ih hrani...
- kustah
"Svako ce cese tamo gdje ga svrbi" sto bi se metaforicki reklo.
Usporedjivati ove dvije zemlje je nemoguce pogotovo iz kulturoloskog aspekta.
Ima more detalja koje napisano ovdje izgledaju banalno i zvuce glupo, ali kroz te detalje moze neko (pa i ja) zakljuciti da je ovo prilicno primitivno drustvo. Na stranu to sto ih njihovi nosaci aviona i F-22 cine mocnim, mozda to nekoga impresionira mene sigurno ne. SAD ja mislim je definitivno daleko od recimo Svicarske ili Norveske (i Evrope generalno) koje su za mene model zemlje.
Ima u SAD regija koje su ja bih rekao u rangu sa BiH (ono sto se naziva Bible Belt) ili cak iza. Uzmite samo New Orleans za primjer.
Sto se mene tice ja mijerim svaku zemlju po odgovornsti neke Vlade prema svome stanovnistvu, a i cijelom svijetu. Sta se moze reci za sadasnju administraciju. Dogadjaji sadasnji a i cinimi se i buduci govore za sebe. Tesko mi je shvatiti da neko kao GWB moze biti predsjednik bilo cega. Stenare, na primjer. Mnoge stvari u svijetu a SAD-e je sto se kaze: "policy maker", su uzele takav tok da ce ga biti tesko vratiti unzad.
Nedaj Boze da se razbolis u SAD. Zalud ti kuce i auta i kao fol neka osiguranja koje debelo placas. Ako si prehladjen to je OK, a ako je nesto teze...onda zavisi ko si: kakve ti je koza boje i kakvo ti je ime.
To je meni mjera stvari, prica ko je licemijeran i ko je patriota je suplja i to mozda za bivsi SSSR i sadasnju S.Koreju.
Usporedjivati ove dvije zemlje je nemoguce pogotovo iz kulturoloskog aspekta.
Ima more detalja koje napisano ovdje izgledaju banalno i zvuce glupo, ali kroz te detalje moze neko (pa i ja) zakljuciti da je ovo prilicno primitivno drustvo. Na stranu to sto ih njihovi nosaci aviona i F-22 cine mocnim, mozda to nekoga impresionira mene sigurno ne. SAD ja mislim je definitivno daleko od recimo Svicarske ili Norveske (i Evrope generalno) koje su za mene model zemlje.
Ima u SAD regija koje su ja bih rekao u rangu sa BiH (ono sto se naziva Bible Belt) ili cak iza. Uzmite samo New Orleans za primjer.
Sto se mene tice ja mijerim svaku zemlju po odgovornsti neke Vlade prema svome stanovnistvu, a i cijelom svijetu. Sta se moze reci za sadasnju administraciju. Dogadjaji sadasnji a i cinimi se i buduci govore za sebe. Tesko mi je shvatiti da neko kao GWB moze biti predsjednik bilo cega. Stenare, na primjer. Mnoge stvari u svijetu a SAD-e je sto se kaze: "policy maker", su uzele takav tok da ce ga biti tesko vratiti unzad.
Nedaj Boze da se razbolis u SAD. Zalud ti kuce i auta i kao fol neka osiguranja koje debelo placas. Ako si prehladjen to je OK, a ako je nesto teze...onda zavisi ko si: kakve ti je koza boje i kakvo ti je ime.
To je meni mjera stvari, prica ko je licemijeran i ko je patriota je suplja i to mozda za bivsi SSSR i sadasnju S.Koreju.
-
_BosanaC
danas wrote:ma nisi bolan ti licemjeran. licemjerna je dijaspora... jer je otisla nekuda, i samo zato sto 'tu' radi i zivi ne konta da je 'tu' sve lijepo i bajno. jer u americi je sve savrseno -- ma cak nikad nije ni ruzno vrijeme... i nijedne vise mi iz dijaspore... kako se samo usudjujemo reci ista protiv..._BosanaC wrote:Da si pratila danas konverzaciju izmedju mene i ellah vjerovatno bi znala... Ali kao sto rekoh, nejse... Jeste, licemjeran sam. Vjerovatno najvise zato jer zivim gdje zivim.danas wrote: