Imao infarkt, a nisu mu htjeli otvoriti vrata!
-
Ljubitelj Zabara
Cenjeni gos`n specijalizantu, dakle Vama je malo tih pisljivih 800 maraka.
Nije to bas osamsto. Kao buduci lekar specijalista imacete oko hiljadu i po + dezurstva + prekovremeni + nocne + mogucnost dodatnog rada u priv. praksi, itd...
Lako ta cifra dogura do dve hiljade.
Elem, radi se o tome da je to Vama malo. Vi biste sada da zivite american dream, u tome je stvar.
Zdravsto se finanisra iz budzeta. Znaci, da bi vama pocvecali plate, drugima moraju da smanje. Eto, neka smanje rudarima, oni ionako nemaju vremena da trose, a nisu ni skole zavrsavali.
Ako tako razmiljate, bojim se da od Vas nikada nece postati dobar lekar.
Nije to bas osamsto. Kao buduci lekar specijalista imacete oko hiljadu i po + dezurstva + prekovremeni + nocne + mogucnost dodatnog rada u priv. praksi, itd...
Elem, radi se o tome da je to Vama malo. Vi biste sada da zivite american dream, u tome je stvar.
Zdravsto se finanisra iz budzeta. Znaci, da bi vama pocvecali plate, drugima moraju da smanje. Eto, neka smanje rudarima, oni ionako nemaju vremena da trose, a nisu ni skole zavrsavali.
-
breviar
Ljubitelj Zabara, malo si smijesan sa sarkazmom. s namjerom da takav budes,
s neumjerenim izrazima, sebe uoblicujes u lika bez stila.
seljak_cojek, ne mislim da su ljekari visa bica. no kada je ovih godina kao
donesen zakon o pravima pacjenata, da tuze ljekare u slucaju njihove neodgovornosti - odlicno! onda, neka im se povise i plate. da mogu biti dobro stimulisani kako ne bi kiksali i bivali dovedeni pred sud.
jer, znas li samo sto za jedan nesporazum ljekar prozivi. naposlijetku, angevin je i sam kazao da su ljekari potencijalni pacjenti.
nisu bas svi ljekari podlozni mitu i tome slicno. zbog onih koji jesu, svi su svrstani u isti red.
zatim, ako cemo nastavljati s godinama pricati kako zivimo u takvom sistemu, gdje ljekarska plata treba biti 700 km obzirom na situaciju - onda cemu sranja
od tema kada cemu u EU?
jer, ocito da je narod isuvise "racionalan" i prihvata stvari kakve jesu.
ista ta nacija kunji pred jednim Celom Bajramovicem, na kojeg ne smiju ni pogled jedan baciti.
mislim, drzava je bas pozoriste.
nacija kunji. suvise je pametna, suvise bijesna i gnijevna, ali nista ne poduzima,
osim da sa ovako po forumima metiljaju i pricaju kako bi pametnije bilo
jednom angevinu da prihvati sistem i tih 700 KM od kojih moze kao ljekar prezivljavati.
cinjenica je da zivimo u materijalnom dobu. neko, dragi moji, jednostavno ne zeli
postati dio mase, ne zeli prihvatati sistem koji ga tlaci - i zeli sebe vrijednovati.
pa za kojeg vraga mu uskracujete to pravo?
Ljubitelj Zabara, sto se tice tvoje Dalje rodjake - budimo iskreni, ni ti se ne razlikujes od nje. pokusavas da razumijes kao one koji su imali problema u zdravstvenim istitucijama, a... kada bih te pitala da mi kazes ime lika koji
je umro pred hitnom sluzbom - sumnjam da bi se sjetio.
toliko o tvom humanizmu i razumijevanju.
zbog takvih misli, drzava se klati.
s neumjerenim izrazima, sebe uoblicujes u lika bez stila.
seljak_cojek, ne mislim da su ljekari visa bica. no kada je ovih godina kao
donesen zakon o pravima pacjenata, da tuze ljekare u slucaju njihove neodgovornosti - odlicno! onda, neka im se povise i plate. da mogu biti dobro stimulisani kako ne bi kiksali i bivali dovedeni pred sud.
jer, znas li samo sto za jedan nesporazum ljekar prozivi. naposlijetku, angevin je i sam kazao da su ljekari potencijalni pacjenti.
nisu bas svi ljekari podlozni mitu i tome slicno. zbog onih koji jesu, svi su svrstani u isti red.
zatim, ako cemo nastavljati s godinama pricati kako zivimo u takvom sistemu, gdje ljekarska plata treba biti 700 km obzirom na situaciju - onda cemu sranja
od tema kada cemu u EU?
jer, ocito da je narod isuvise "racionalan" i prihvata stvari kakve jesu.
ista ta nacija kunji pred jednim Celom Bajramovicem, na kojeg ne smiju ni pogled jedan baciti.
mislim, drzava je bas pozoriste.
nacija kunji. suvise je pametna, suvise bijesna i gnijevna, ali nista ne poduzima,
osim da sa ovako po forumima metiljaju i pricaju kako bi pametnije bilo
jednom angevinu da prihvati sistem i tih 700 KM od kojih moze kao ljekar prezivljavati.
cinjenica je da zivimo u materijalnom dobu. neko, dragi moji, jednostavno ne zeli
postati dio mase, ne zeli prihvatati sistem koji ga tlaci - i zeli sebe vrijednovati.
pa za kojeg vraga mu uskracujete to pravo?
Ljubitelj Zabara, sto se tice tvoje Dalje rodjake - budimo iskreni, ni ti se ne razlikujes od nje. pokusavas da razumijes kao one koji su imali problema u zdravstvenim istitucijama, a... kada bih te pitala da mi kazes ime lika koji
je umro pred hitnom sluzbom - sumnjam da bi se sjetio.
toliko o tvom humanizmu i razumijevanju.
zbog takvih misli, drzava se klati.
-
Ljubitelj Zabara
Uvazeni gos`n Breviar, nece biti da su lekari potencijalni pacijenti. To mozda kod gos`n Jebaca u New Yorku, gde se ljudi ne poznaju, ali u BiH, to nece da bude.
Niste valjda naivni pa da u to stvarno verujete. Svi se oni poznaju izmedju sebe, i lako ce jedan drugom uciniti uslugu. Ne bojte se.
Lekarska plata nije 700 maraka. Plata lekara u Domu zdravlja je 1500 KM. Ovo vazi za sarajevski kanton. Svojim ocima gledao na TV-u.
Niste valjda naivni pa da u to stvarno verujete. Svi se oni poznaju izmedju sebe, i lako ce jedan drugom uciniti uslugu. Ne bojte se.
Lekarska plata nije 700 maraka. Plata lekara u Domu zdravlja je 1500 KM. Ovo vazi za sarajevski kanton. Svojim ocima gledao na TV-u.
Razlikujemo se, kako da ne. Ona radi i kuka, ja ne radim i ne kukam.Ljubitelj Zabara, sto se tice tvoje Dalje rodjake - budimo iskreni, ni ti se ne razlikujes od nje
-
Ljubitelj Zabara
Oh, pa tu je i gos`n doktor.
Zasto niste ispravili ovaj moj deo gde sam rekao da je plata lekara u Domu zdravlja 1500 KM, ili ovaj deo gde sam rekao da cete i Vi uskoro imati oko 2000, nego ste se nasli prozvanim u ovom delu o kuknjavi.
Dakle isti ste kao i moja rodjaka ( s`tom razlikom da Vam fali jos 15-tak godina ucenja ). Cim zavrsite, zaposlite se i upoznate kolege iz zapadnih zemalja koji dobro zaradjuju, odmah pocnete da se sa njima poredite po primanjima. Zaboravljate da zivite u BiH. Pateticno.
Zasto niste ispravili ovaj moj deo gde sam rekao da je plata lekara u Domu zdravlja 1500 KM, ili ovaj deo gde sam rekao da cete i Vi uskoro imati oko 2000, nego ste se nasli prozvanim u ovom delu o kuknjavi.
Dakle isti ste kao i moja rodjaka ( s`tom razlikom da Vam fali jos 15-tak godina ucenja ). Cim zavrsite, zaposlite se i upoznate kolege iz zapadnih zemalja koji dobro zaradjuju, odmah pocnete da se sa njima poredite po primanjima. Zaboravljate da zivite u BiH. Pateticno.
-
breviar
ne. pateticno je sto se uvijek vadite na taj fol, da zivite u BiH i da se takav i takav sistem primanja koji je nametnut prihvata.
neko to jednostavno ne zeli.
pa se snalazi.
sto se tice plata ljekara - zavisi odakle je angevin. ti si spomenuo Sarajevo, sarajevski kanton - no sto je s drugim kantonima, gdje je budzet daleko manji
u odnosu na ovaj?
u tim kantonima plate ljekara su 700 KM.
stoga, malo izoblicujes pricu.
ili bas strogo primas k znanju sto mediji prenose. kao jedan - ne moras biti intelektualac - ali osoba s intelektom, mozes neke stvari rezimirati.
vec vise od deset godina je proslo, i iz dana u dan se govori da je potrebno
prihvatati BH san, nikako uobrazavati da se moze vise...
pa upravo zbog te malodusnosti, nazaduje nacija.
zbog malodusnosti.
sto je sa vjerom, sa nekim ohrabrivanjima?
jos jednom - u situaciju u kojoj su ljekari, za to sam da im se vise daje podstreka, novcani stimulans. narocito kada pacijenti imaju prava da se zale u slucaju dokovog kiksa.
mnogo podnose i ljekarovi clanovi porodica, kada ljekara posalju na sud.
plus suspenzija. zasto je potrebno uvijek tako imat neko kvazirazmisljanje,
da trebaju staviti prst na celo i shvatiti da zive u BiH.
pateticno je takvo razmisljanje, Zabaru.
pa Berlin kad se srusio, istog dana, nakon oslobodjenja, poceli su ga graditi.
nisu cekali da se vlast organizira.
znaci, stvar je u tvojoj svijesti. ta svijest tvoja, nadovezat ce se s drugom i bit ce potpuno identicne, te s njom ce samo malodusnost, ljutnja, gnijev i psihicki i fizicki zastoj u toj vrloj zemlji da bude nesto quite natural.
zato ces ti i pisati Jebac iz New Yorka, jer to je jedini priozr pred tvojim ocima koji vidis.
mislim, zasto ti to treba?
neko to jednostavno ne zeli.
pa se snalazi.
sto se tice plata ljekara - zavisi odakle je angevin. ti si spomenuo Sarajevo, sarajevski kanton - no sto je s drugim kantonima, gdje je budzet daleko manji
u odnosu na ovaj?
u tim kantonima plate ljekara su 700 KM.
stoga, malo izoblicujes pricu.
ili bas strogo primas k znanju sto mediji prenose. kao jedan - ne moras biti intelektualac - ali osoba s intelektom, mozes neke stvari rezimirati.
vec vise od deset godina je proslo, i iz dana u dan se govori da je potrebno
prihvatati BH san, nikako uobrazavati da se moze vise...
pa upravo zbog te malodusnosti, nazaduje nacija.
zbog malodusnosti.
sto je sa vjerom, sa nekim ohrabrivanjima?
jos jednom - u situaciju u kojoj su ljekari, za to sam da im se vise daje podstreka, novcani stimulans. narocito kada pacijenti imaju prava da se zale u slucaju dokovog kiksa.
mnogo podnose i ljekarovi clanovi porodica, kada ljekara posalju na sud.
plus suspenzija. zasto je potrebno uvijek tako imat neko kvazirazmisljanje,
da trebaju staviti prst na celo i shvatiti da zive u BiH.
pateticno je takvo razmisljanje, Zabaru.
pa Berlin kad se srusio, istog dana, nakon oslobodjenja, poceli su ga graditi.
nisu cekali da se vlast organizira.
znaci, stvar je u tvojoj svijesti. ta svijest tvoja, nadovezat ce se s drugom i bit ce potpuno identicne, te s njom ce samo malodusnost, ljutnja, gnijev i psihicki i fizicki zastoj u toj vrloj zemlji da bude nesto quite natural.
zato ces ti i pisati Jebac iz New Yorka, jer to je jedini priozr pred tvojim ocima koji vidis.
mislim, zasto ti to treba?
-
photo
700 KM mozda za tebe nije velika plata, ali je za nekoga samo san.
slazwem se da treba ljekare dobro platiti, ali PREKO SISTEMA, A NE KORUPCIJOM.
medjutim, i ljekari trebaju da se spuste na zemlju. znaci, ko da pogresnu dijagnozu, da odgovorava za to. majci mog prijatelja su dva puta dijagnosticirali rak dojke. zena se pomirila sa svim, probijelila i nakon detaljnog pregleda se ispostavi da je nesto drugo. zamisli da ti neko kaze da imas rak, ti se pomiris sa zivotom i onda ti neko kaze da je pogrijesio. ja bih ga zubima zaklao. ne salim se.
ili, jednoj mojoj jaranici pukla noga, otisla na ortopediju da joj je namjeste i stave gips i dosao medicinski tehnicar pijan. njen brat ga htio tuci u sred previjalista pred 15 ljudi koji su ga zaustavili na vrijeme.
a da ne govorim o tome kako se ponasaju oni ljekari u palijativnoj njezi. od toga da smrde sami od sebe, zderu po citav dan i ispijaju kafe i jos kada im se pojavi nki dedo ili nana (on ne dolazi sto mu je dosadno nego STO MORA), niti zna da mu se obrati s postovanjem (nego odmah na TI) nego ga jos pocne maltretirati. bio sam pri jednoj takvoj situaciji kada se jedan od onih tamo koji rade tako obratio starom dedi da je covjek umalo zaplakao. bogu hvala, ima me u gabaritima pa kada sam se supku unio u lice, moleci ga da mi nesto kaze da mu jebem mater, izvinuo se i uradio sto treba.
zato, da bi ljekar dobio platu visu od 700 KM, pored znanja treba da dobije i POSTOVANJE pacijenata. dok se to ne desi, svi ce im jebati mater i pisati o korupciji.
a tebi, ako se ne radi za 700 KM u ovo doba, daj otkaz i radi nesto drugo. uvijek ce biti bar 200 ljudi koji ce rado prihvatiti tvojih 700 KM. ako ti je malo, radi nesto drugo.
s ne mogu ove na rende kora, slobode mi.....
slazwem se da treba ljekare dobro platiti, ali PREKO SISTEMA, A NE KORUPCIJOM.
medjutim, i ljekari trebaju da se spuste na zemlju. znaci, ko da pogresnu dijagnozu, da odgovorava za to. majci mog prijatelja su dva puta dijagnosticirali rak dojke. zena se pomirila sa svim, probijelila i nakon detaljnog pregleda se ispostavi da je nesto drugo. zamisli da ti neko kaze da imas rak, ti se pomiris sa zivotom i onda ti neko kaze da je pogrijesio. ja bih ga zubima zaklao. ne salim se.
ili, jednoj mojoj jaranici pukla noga, otisla na ortopediju da joj je namjeste i stave gips i dosao medicinski tehnicar pijan. njen brat ga htio tuci u sred previjalista pred 15 ljudi koji su ga zaustavili na vrijeme.
a da ne govorim o tome kako se ponasaju oni ljekari u palijativnoj njezi. od toga da smrde sami od sebe, zderu po citav dan i ispijaju kafe i jos kada im se pojavi nki dedo ili nana (on ne dolazi sto mu je dosadno nego STO MORA), niti zna da mu se obrati s postovanjem (nego odmah na TI) nego ga jos pocne maltretirati. bio sam pri jednoj takvoj situaciji kada se jedan od onih tamo koji rade tako obratio starom dedi da je covjek umalo zaplakao. bogu hvala, ima me u gabaritima pa kada sam se supku unio u lice, moleci ga da mi nesto kaze da mu jebem mater, izvinuo se i uradio sto treba.
zato, da bi ljekar dobio platu visu od 700 KM, pored znanja treba da dobije i POSTOVANJE pacijenata. dok se to ne desi, svi ce im jebati mater i pisati o korupciji.
a tebi, ako se ne radi za 700 KM u ovo doba, daj otkaz i radi nesto drugo. uvijek ce biti bar 200 ljudi koji ce rado prihvatiti tvojih 700 KM. ako ti je malo, radi nesto drugo.
-
Ljubitelj Zabara
O pa prijatelju, Zabac bi imao puno toga da ti kaze, ali tesko da ces ti razumeti. Medjutim, vidim da ti ne zivis u BiH, pa se bojim da bih uzalud pricao.
Nisam ja takav ( jer nisam ovde ni rodjen, niti sam odrastao ), takvo je bosansko drustvo. Veze ti nemas sta je Bosna i kako se ovde zaposljava, kako se dobijaju poslovi, kako ljudi rade. Nisam ni ja znao, dok nisam dosao.
Sindrom mahale i carsije. Karirani stoljnak, a na njemu teleca glavusa = bosanski bizMismen i domacin. Takvi ovde vrte milione i kolo vode. To je bosanski menadzer koji mraci i oblaci. Njegova je zadnja. Takvih je puno i svi se drze kao govna. Jedan Palestinac mi je pre godinu dana, na moje pitanje, kako mu se svidja u Sarajevu, posto se meni ne svidja, odgovorio... njihova ekonomija i politika su u jednoj premisi: " picke i cevapa ".
P.S. - Iz prve ruke, plata medicinskog tehnicara ( sa Visom medicinskom skolom ) u tuzlanskom kantonu je 1100 KM. Sa nocnim dezurstvima i toplim obrokom, ali sa nepunih godinu dana staza.
Nisam ja takav ( jer nisam ovde ni rodjen, niti sam odrastao ), takvo je bosansko drustvo. Veze ti nemas sta je Bosna i kako se ovde zaposljava, kako se dobijaju poslovi, kako ljudi rade. Nisam ni ja znao, dok nisam dosao.
Sindrom mahale i carsije. Karirani stoljnak, a na njemu teleca glavusa = bosanski bizMismen i domacin. Takvi ovde vrte milione i kolo vode. To je bosanski menadzer koji mraci i oblaci. Njegova je zadnja. Takvih je puno i svi se drze kao govna. Jedan Palestinac mi je pre godinu dana, na moje pitanje, kako mu se svidja u Sarajevu, posto se meni ne svidja, odgovorio... njihova ekonomija i politika su u jednoj premisi: " picke i cevapa ".
P.S. - Iz prve ruke, plata medicinskog tehnicara ( sa Visom medicinskom skolom ) u tuzlanskom kantonu je 1100 KM. Sa nocnim dezurstvima i toplim obrokom, ali sa nepunih godinu dana staza.
-
Hendrix
Nikada neću zaboraviti u kakvoj sam jadnoj situaciji bio na CUMu kada mi je otac tamo završio.Tako sam se jadno osjećo kada sam molio 10 doktora da ga makar pregledaju jer leži na krevetu i ne može da priča a jedan od njih piše SMS i ne gleda me uopšte.I na kraju me pogleda kaže izvini nisam te čuo šta trebaš.Osjećo sam se kao najveći jad jer nisam imao 100KM da malo "poguram" pregled a dotični doktor se izdera na nekakvu ženu što uđe sva kreizbezumljena valjda joj čovjek na samrti.Mislim, shvaćam ja da je CUM gadna stvar i čitavu noć tamo biti je teško ali nimo mi životinje i niko tamo ne dolazi jer "je umislio " da je bolestan.Konačno, pregled se izvrši uz konstantno dopisivanje SMSom i smijeh sa ostalom rajom.Znate malo mi je čudno kada ja sav isprepadan tu stojim i gledam oca skoro u nesvijesti a doktor priča neke zajebancije i viceve preko telefona , gdje je tu kultura?Ako ništa makar izađi pa se zajebaji.Fol je nešto konstatovo da treba stari na ct ići a ne može da hoda.Ode doktor jebe se njemu i ja udri po hodnicima tražeći nekog da zovne auto.Neki mi momak reče nema problema sad ću ja zovnut,svaka mu čast.Sat vremena sam čeko to čudo da se desi,svi me ignorišu ko budalu kad ih upitam za auto,ovaj momak kraj mene 20 puta prolazi ništa ne govori mene stid više da ga pitam.Onaj doktor ulazi suze ga oblile od vica što je SMSom dobio,u separeu pored se čovjeku bore za život.
Konačno odemo na ct tamo doktorica se dere što ću ja u 10 naveče tu , pa nisam ja iz šege došo.Lik na ct aparatu igra karti na Pc-u i otvoreno ga zaboli za nas,nije me ni pogledo,3 puta ga pitam ko je za ct tu odgovoran, kaže da sačekam.
Ne mogu više da pišem , uglavnom desilo se još mnogo toga što mi je zauvijek izmjenilo mišljenje o doktorima i pogotovo CUMu i likovima što tamo rade.Sve se dobro završilo ali neću zaboraviti "susretljivost" doktora i uopšte ponašanje prema ljudima koji su na ivici smrti.
Vidio sam ljude kako se prema psima bolje ponašaju.
Ovo mi je bila jedna od najgorih noći u životu i samo ću vam reći da ste najebali ako vam život bude ovisio o ovakvim "herojima u bijelom".
Konačno odemo na ct tamo doktorica se dere što ću ja u 10 naveče tu , pa nisam ja iz šege došo.Lik na ct aparatu igra karti na Pc-u i otvoreno ga zaboli za nas,nije me ni pogledo,3 puta ga pitam ko je za ct tu odgovoran, kaže da sačekam.
Ne mogu više da pišem , uglavnom desilo se još mnogo toga što mi je zauvijek izmjenilo mišljenje o doktorima i pogotovo CUMu i likovima što tamo rade.Sve se dobro završilo ali neću zaboraviti "susretljivost" doktora i uopšte ponašanje prema ljudima koji su na ivici smrti.
Vidio sam ljude kako se prema psima bolje ponašaju.
Ovo mi je bila jedna od najgorih noći u životu i samo ću vam reći da ste najebali ako vam život bude ovisio o ovakvim "herojima u bijelom".
- angevin
evo g. doktora opet.Ljubitelj Zabara wrote:Cenjeni gos`n specijalizantu, dakle Vama je malo tih pisljivih 800 maraka.
pa ne moze se bas cijeli dan dangubiti pred racunarom, valja nesto i raditi
ti se ne brini o tome da li ce od mene postati dobar "lekar" jer neces ti vrjednovati moje znanje i sposobnosti.
Kako se odnosis prema mome radu, sumnjam da bas cijenis i rudarski jer prema tvojoj logici rudaru moze i 200 KM . "Sta je to njemu iskopati tonu uglja. ako mu se to ne radi neka nadje nesto drugo". Takvim stavom se ne postize nista.
I svo vrijeme mi spocitavate da cijenim samo doktorski rad kao da drugi ne trebaju da zaradjuju. Naravno da jedan inzinjer treba da ima placu adekvatnu svojoj spremi.
Prestanite spominjati dezure jer ih nema svako, a osim toga , dezure su ekstra rad i one ne ulaze u prosjek place. Sumnjam da znate sta znaci jedna dezura. Vecina misli da je to prespavana noc. Kamo srece
- angevin
kada sam se prijavljivao na ovu specijalizaciju kandidata je bilo ukupno 1 (slovima- jedan) . Toliko o tih 200 ljudi koji bi rado prihvatili ovaj posao. Covjece, bolnica ne moze naci 10 mladih ljudi da radi, a ti izmisljas nekih 200photo wrote:a tebi, ako se ne radi za 700 KM u ovo doba, daj otkaz i radi nesto drugo. uvijek ce biti bar 200 ljudi koji ce rado prihvatiti tvojih 700 KM. ako ti je malo, radi nesto drugo.
-
Ljubitelj Zabara
Uvazeni gos`n doktore, ima nas koji radimo za racunarom. Ne dangubimo.
Upravo Vi mislite da na osnovu svog fakultetskog obrazovanja imate pravo na primanja kakva imaju vase kolege u visokorazvijenim zemljama, a ja vam samo kazem da se osvrnete oko sebe i vidite kako ostali ljudi zive.
Nisam da plate u zdravstvu ili prosveti budu male, ali tako je bilo i u bivsoj SFRJ, tako je i danas. Jos ste vi i dobri. Bar su vam plate redovne i koliko-toliko pristojne, male su vam sanse za otkazom, itd.
Ako vec pucate na debele novce, Vi cenjeni gos`n doktore, izvol`te pa otvorite privatnu praksu, tamo nema limita. Zakon trzista. Koliko vredis, toliko imas.
Zaboravili ste jos nesto. Studirajuci ovde, platili ste minimalne troskove svog skolovanja. Sta mislite koliko bi Vas semestar kostao u USA.
Ne gos`n, nego vi koji plate primate na osnovu fiskalnih prihoda koje drzava prikupi, tj. iz budzeta, na isti taj budzet ste ograniceni, tako da ako vama povecaju, negom drugom moraju da smanje.Kako se odnosis prema mome radu, sumnjam da bas cijenis i rudarski jer prema tvojoj logici rudaru moze i 200 KM . "Sta je to njemu iskopati tonu uglja. ako mu se to ne radi neka nadje nesto drugo
Upravo Vi mislite da na osnovu svog fakultetskog obrazovanja imate pravo na primanja kakva imaju vase kolege u visokorazvijenim zemljama, a ja vam samo kazem da se osvrnete oko sebe i vidite kako ostali ljudi zive.
Nisam da plate u zdravstvu ili prosveti budu male, ali tako je bilo i u bivsoj SFRJ, tako je i danas. Jos ste vi i dobri. Bar su vam plate redovne i koliko-toliko pristojne, male su vam sanse za otkazom, itd.
Ako vec pucate na debele novce, Vi cenjeni gos`n doktore, izvol`te pa otvorite privatnu praksu, tamo nema limita. Zakon trzista. Koliko vredis, toliko imas.
Zaboravili ste jos nesto. Studirajuci ovde, platili ste minimalne troskove svog skolovanja. Sta mislite koliko bi Vas semestar kostao u USA.
Gos`n doktore... sve vreme. Nije ni cijelo, ni svo.I svo vrijeme mi spocitavate...
-
njonjica
Moja kolegica se porodila na carski rez u Kosevu i naravno, morala je dati "kovertu" tesku 400km jer je "tarifa" doticnog doktora tolika. I jos mi kaze "sta cu, morala sam platiti...."
Kako sam popizdila! U bolnici koja nije njegovo vlasnistvo, sa instrumentima koji nisu njegovi, sa lijekovima koje nije on kupio, odredio je tarifu 400km!
Da se ispovracas
Zena koja je lezala pored nje i koju je porodio drugi doktor, zena sa sela...nije spavala nikako. Imala je jake bolove a doktor koji ju je porodio NITI JEDNOM NIJE DOSAO DA JE "OBIDJE". Kaze ova moja "bilo mi pravo cudno, nisu joj dali ni nesto protiv bolova jer nema tog doktora koji ju je porodio a ovaj moj je meni dolazio nekoliko puta." I kroz razgovor sa tom zenom sazna da ova nije nikom nista "dala" jer nije imala!! PRESTRASNO!!!
Ako nemas, CRKNI!
Gospodo, kad primite pacijenta LJUDSKI, kad RAZGOVARATE sa njim, kad kafa nije prioritet, KAD SHVATITE DA SU LJUDI TU ZATO STO MORAJU DA BUDU A NE ZATO DA GLEDAJU U VASU PRESVETU ODORU, kad konacno posao pocnete raditi kako treba, tek tad mozete se upitati zasto su vam plate tako male!
Ili otvorite privatne klinike da vidimo koliko zaista vrijedite.
Kako sam popizdila! U bolnici koja nije njegovo vlasnistvo, sa instrumentima koji nisu njegovi, sa lijekovima koje nije on kupio, odredio je tarifu 400km!
Da se ispovracas
Zena koja je lezala pored nje i koju je porodio drugi doktor, zena sa sela...nije spavala nikako. Imala je jake bolove a doktor koji ju je porodio NITI JEDNOM NIJE DOSAO DA JE "OBIDJE". Kaze ova moja "bilo mi pravo cudno, nisu joj dali ni nesto protiv bolova jer nema tog doktora koji ju je porodio a ovaj moj je meni dolazio nekoliko puta." I kroz razgovor sa tom zenom sazna da ova nije nikom nista "dala" jer nije imala!! PRESTRASNO!!!
Ako nemas, CRKNI!
Gospodo, kad primite pacijenta LJUDSKI, kad RAZGOVARATE sa njim, kad kafa nije prioritet, KAD SHVATITE DA SU LJUDI TU ZATO STO MORAJU DA BUDU A NE ZATO DA GLEDAJU U VASU PRESVETU ODORU, kad konacno posao pocnete raditi kako treba, tek tad mozete se upitati zasto su vam plate tako male!
Ili otvorite privatne klinike da vidimo koliko zaista vrijedite.
-
Ljubitelj Zabara
Ima i svetlih primera.
Moje pozitivno iskustvo vezano je za Stomatoloski fakultet, tj. onu kliniku u okviru faksa koju svi zovu "stomatologija".
Nisu skupi, a usluga je odlicna.
Moje pozitivno iskustvo vezano je za Stomatoloski fakultet, tj. onu kliniku u okviru faksa koju svi zovu "stomatologija".
Nisu skupi, a usluga je odlicna.
- van Basten
ne nekoj temi sam pročitao nečiji citat nekog nobelovca (prilično neodređeno, slažem se, al citat je bitan): Teško li je pravnicima i ekonomistima jer svako misli da se razumije u pravo i ekonomiju. Na stranu to što se ja u biti sa tim citatom ne slažem, jer evo ja prvi priznajem da se NE razumijem ni u pravo ni u ekonomiju, al opet bih ga dopunio malo - teško doktorima ovdje kad svako misli da zna sve o medicini i zdravlju... država sa 4 miliona i kusur doktora
većina priče ovdje je površna... npr. svi baratate podatkom da je pacijent umro pred hitnom službom doma zdravlja Prozor, a pacijent je ustvari i danas živ i stabilan u bolnici u Mostaru. Toliko o tome koliko se prate vijesti, al bitno je naći povod da se organizuje hajka ... jedna doktorica nije htjela otvoriti vrata pacijentu, kojeg je par sati kasnije spasila grupa (množina) liječnika u Mostaru... tu grupu niko ne spominje, jer " oni rade svoj posao" iako ustvari nemate pojma koliko različitih faktora je bilo u igri kad se pitalo da li će oni uspjeti u tome ili ne, al zato svi udaraju ne na tu jednu doktoricu nego na sve doktore preko leđa te doktorice...
Ima tu napisanog što i jeste istina, sve ove lične priče koje pročitah na ovoj temi sigurno da su istinite, al je riječ o pojedinačnim slučajevima. Možda nekom od vas zvuči čudno, al ljudi zaista znaju doći i u hitnu i na cum zato što "misle da su bolesni", i takvih je čak većina. Svi smo skloni generalizaciji, paušalnom orkestiriranom udaranju... napadoste ovdje forumaša specijalizanta valjda kao personifikaciju one jedne doktorice iz Prozora, ili onog pijanog tehničara, ili ovih stručnjaka sa porodiljskog... ja lično ne znam momka, možda je najveći šarlatan u svojoj specijalizaciji, a opet možda i je i extra stručnjak koji obećava? Nemam pojma, a nemate ni vi, al vam to ne smeta da udarite po njemu. Zašto? Zato što doktori ne valjaju, zato što drznik smatra da je 700KM mala plata... a u svakoj normalnoj državi institucije koje su na budžetu platu primaju na osnovu koeficijenata koji se određuju po nekoliko kriterija: stručna sprema (tu ni svi fakulteti nisu isto rangirani), težina posla, stresnost i specifičnost uslova rada, deficitarnost ili suficitarnost kadra u toj struci... i kad bi se to tako bodovalo tih 700KM jeste malo, čak i za našu državu.
Bojim se dame i gospodo da pucate na pogrešnu metu... zdravstvo nam nije za pohvaliti, al najgore u njemu jeste sistem... eno vam (sad već bivša) ministrica Dizdarević i njen famozni projekat Porodične medicine koji je jedna obična smijurija i za doktore i za pacijente, pa opletite po njoj.
Imao sam još ponešto za reći, al kako se raspisah malo sam pogubio misao... ako se sjetim dopunim... ako je neko voljan za jednu konstruktivnu i argumentovanu diskusiju, tu sam... inače imate mahanje od mene sa ove teme jer mi se ne prepucava sa postovima u stilu Expresa ili Blica
većina priče ovdje je površna... npr. svi baratate podatkom da je pacijent umro pred hitnom službom doma zdravlja Prozor, a pacijent je ustvari i danas živ i stabilan u bolnici u Mostaru. Toliko o tome koliko se prate vijesti, al bitno je naći povod da se organizuje hajka ... jedna doktorica nije htjela otvoriti vrata pacijentu, kojeg je par sati kasnije spasila grupa (množina) liječnika u Mostaru... tu grupu niko ne spominje, jer " oni rade svoj posao" iako ustvari nemate pojma koliko različitih faktora je bilo u igri kad se pitalo da li će oni uspjeti u tome ili ne, al zato svi udaraju ne na tu jednu doktoricu nego na sve doktore preko leđa te doktorice...
Ima tu napisanog što i jeste istina, sve ove lične priče koje pročitah na ovoj temi sigurno da su istinite, al je riječ o pojedinačnim slučajevima. Možda nekom od vas zvuči čudno, al ljudi zaista znaju doći i u hitnu i na cum zato što "misle da su bolesni", i takvih je čak većina. Svi smo skloni generalizaciji, paušalnom orkestiriranom udaranju... napadoste ovdje forumaša specijalizanta valjda kao personifikaciju one jedne doktorice iz Prozora, ili onog pijanog tehničara, ili ovih stručnjaka sa porodiljskog... ja lično ne znam momka, možda je najveći šarlatan u svojoj specijalizaciji, a opet možda i je i extra stručnjak koji obećava? Nemam pojma, a nemate ni vi, al vam to ne smeta da udarite po njemu. Zašto? Zato što doktori ne valjaju, zato što drznik smatra da je 700KM mala plata... a u svakoj normalnoj državi institucije koje su na budžetu platu primaju na osnovu koeficijenata koji se određuju po nekoliko kriterija: stručna sprema (tu ni svi fakulteti nisu isto rangirani), težina posla, stresnost i specifičnost uslova rada, deficitarnost ili suficitarnost kadra u toj struci... i kad bi se to tako bodovalo tih 700KM jeste malo, čak i za našu državu.
Bojim se dame i gospodo da pucate na pogrešnu metu... zdravstvo nam nije za pohvaliti, al najgore u njemu jeste sistem... eno vam (sad već bivša) ministrica Dizdarević i njen famozni projekat Porodične medicine koji je jedna obična smijurija i za doktore i za pacijente, pa opletite po njoj.
Imao sam još ponešto za reći, al kako se raspisah malo sam pogubio misao... ako se sjetim dopunim... ako je neko voljan za jednu konstruktivnu i argumentovanu diskusiju, tu sam... inače imate mahanje od mene sa ove teme jer mi se ne prepucava sa postovima u stilu Expresa ili Blica
-
M.D.
Ljekar u New Yorku gdje sam zavrsio i fakultet. Specijalista interne medicine i kardiologije. Plata $350,000 (pocetna poslije specijalizacije). Ako se odlucim da idem na jug amerike (Texas, Tenesi, itd) ponude su od 450-600 hiljada godisnje.
-
M.D.
Cuj "klinicki mrtav" ali su ga onda "ozivjeli"...sto se provaljuju. Ili si mrtav ili nisi. Nema izmedju. Jednom kad umres to je to.Doktorica Galić mu je izmjerila tlak i utvrdila da nema otkucaja srca i tada je rekla: "On stvarno nije pijan, već bolestan" i odmah ga uputila u KB Mostar. Po dolasku u bolnicu, već je bio klinički mrtav. No, zahvaljujući mostarskim liječnicima, spašen je - kaže Sesar i dodaje da će pokrenuti tužbu protiv liječnice i medicinskih sestara.
-
Aorta
Ko sa trudnocom. Ili si trudna ili nisi. Nema izmedju.M.D. wrote:Cuj "klinicki mrtav" ali su ga onda "ozivjeli"...sto se provaljuju. Ili si mrtav ili nisi. Nema izmedju. Jednom kad umres to je to.Doktorica Galić mu je izmjerila tlak i utvrdila da nema otkucaja srca i tada je rekla: "On stvarno nije pijan, već bolestan" i odmah ga uputila u KB Mostar. Po dolasku u bolnicu, već je bio klinički mrtav. No, zahvaljujući mostarskim liječnicima, spašen je - kaže Sesar i dodaje da će pokrenuti tužbu protiv liječnice i medicinskih sestara.
-
Ljubitelj Zabara
Kada ovo procita gos`n specijalizant, mislim da ce mu prva jutarnja kafica imati gorak ukus, a prognoziram da ce danas bar jednog sa bombonjerom da otera u 3,14-ku m.M.D. wrote:Ljekar u New Yorku gdje sam zavrsio i fakultet. Specijalista interne medicine i kardiologije. Plata $350,000 (pocetna poslije specijalizacije). Ako se odlucim da idem na jug amerike (Texas, Tenesi, itd) ponude su od 450-600 hiljada godisnje.
Doktore, malo da se zasladite...

-
M.D.
Bio sam na sarajevskoj pedijatriji kao gost jedno mjesec dana dok sam bio student. Radno vrijeme pocinje oko 8 ujutro laganini uz kahvicu. Onda pocne ljekarski konzilij. Pauza za burek oko 9:30 (ono samo se lagano odsetaju, a bogami i mene uvijek pozovu. Tu lagano caskamo po jedno 30-45 minuta). Vrate se sa bureka, pogledaju kojeg pacijenta, kafa u 12. U 2 se vec spremaju da ispare kuci.
U Americi:
Ustanes u 6 sati da budes u 7 na poslu. Ako si hirurg, ustanes u 4 ujutro da u 5 obavis vizitu svih pacijenata, tako da bi stigao da se u 7:30 nacrtas u operacionoj sali. Operiras do jedno 5 sati, stim da jedes u pauzi izmedju dvije operacije (i to 'nako "snogu"). Poslije operacija, koje nerijetko zavrse i poslije 7 poslije podne, obidjes sve pacijente jos jednom te napises svoje misljenje o pacijentu i sta treba da se uradi u njegovu bazu podataka. Kuci dodjes oko jedno 9 ili 10 i opet Jovo nanovo.
U Americi:
Ustanes u 6 sati da budes u 7 na poslu. Ako si hirurg, ustanes u 4 ujutro da u 5 obavis vizitu svih pacijenata, tako da bi stigao da se u 7:30 nacrtas u operacionoj sali. Operiras do jedno 5 sati, stim da jedes u pauzi izmedju dvije operacije (i to 'nako "snogu"). Poslije operacija, koje nerijetko zavrse i poslije 7 poslije podne, obidjes sve pacijente jos jednom te napises svoje misljenje o pacijentu i sta treba da se uradi u njegovu bazu podataka. Kuci dodjes oko jedno 9 ili 10 i opet Jovo nanovo.
-
Ljubitelj Zabara
1) Kako bi u USA prosao lekar specijalista kada bi se ispostavilo da je pogresio u dijagnozi? Pod uslovom da je velika greska . Na primer umesto stvarne dijagnoze " diskus hernie " ( ili kako se to vec na latinskom kaze ), da ispostavi dijagnozu kancera ( pu-pu daleko bilo ), i da pacijent krene sa tom pogresnom terapijom. Onako, potpuno zdrav.
2) Koliko kosta jedan semestar ne nekom prosecnom ( recimo drzavnom ) medicinskom univezitetu u USA?
2) Koliko kosta jedan semestar ne nekom prosecnom ( recimo drzavnom ) medicinskom univezitetu u USA?
-
M.D.
1) Ovdje se placa osiguranje koja pokriva greske ljekara. Znaci ako pacijent tuzi i dobije tuzbu onda on/ona dobije odstetu od doktorovog osigurajnja, stim da cijena doktorovog osiguranja ce se uvelicati sljedeci put kad bude trebao uplatiti. Znaci doktor nastavi da radi kao i prije stim da mu se uveca insurance premium. Ovdje doktori grijese i te kako. Procjenjuje se da doktori greskom ubiju oko 50,000 amerikanaca godisnje.Ljubitelj Zabara wrote:1) Kako bi u USA prosao lekar specijalista kada bi se ispostavilo da je pogresio u dijagnozi? Pod uslovom da je velika greska . Na primer umesto stvarne dijagnoze " diskus hernie " ( ili kako se to vec na latinskom kaze ), da ispostavi dijagnozu kancera ( pu-pu daleko bilo ), i da pacijent krene sa tom pogresnom terapijom. Onako, potpuno zdrav.
2) Drzavni od 15-20 hiljada godisnje. Privatni od 32-45 hiljada godisnje (pomnozi sa 4 godine). Na to dodaj dodatnih 4 godine koledza koje se mora zavrsiti prije upisa na medicinu.