ma najbolji je u podgorici bio -- a sto na nas necete, ta nijesmo shugavi...Jara wrote:rikardoreis wrote:tih dana je osvanuo i grafit:Jara wrote:@pesak,
btw...bilo u Oslobođenju ( G.Berić ), onih dana kad je nato udarao, da je prije bombardovanja ( hoće li, neće li...) na jednoj kući u bgd-u osvanuo grafit:
Il' bombarduj il' da krečim!![]()
![]()
Kolumbo, jebem te radoznala!![]()
![]()
![]()
A jesi l' čuo za ovaj:
Monika, stisni zube!
Ratne price - ona vedrija strana
Moderator: Chloe
- danas
- Dori
Jedna je moja komsinica skontala slaninu u sred rata i sve gleda, ne moze da vjeruje i proba okrene se kaze: "Jest prava, Allaha mi!"Papanka wrote::D:D:D:D:D:D:D
'94...zapucalo se i sa HVO-om...glad....nema humanitarne...koje ba meso? ikar se spominje ko '92 i 93 sjeckani burek....neemaaaaaa mesa...
dobija moj tata poziv iz Sirokog Brijega da dodze...nesto da popravi...a on vojnik ABiH....al samo on to moze popraviti...radio on to prije rata...to su nasi prijatelji bili...elem...pod pratnjom....moj tat asjeo u Fiata 1300i pravac Siroki Brijeg...Vraca se stari nakon 5 dana...lego tristac...pun svega...hrane, odjece...koliko je stalo u rezervar...toliko su jos u kanistere nagurali benzina...nema cega nema... poslali nam ljudi....
i stari vadi ispod sjedista komad...ogroman komad mesa....slegnu ramenima i kaze...ovo je "krmkovina"...uvalise mi...stid me bilo reci da necu...vi ako hocete ispecite....ako necete bacite...dajte cuki...
mi ono se zgledasmo....spodbijemo ono meso....u kucu...zakljucamo vrata x2...i cekamo mark....da nebi ko dos'o....upalimo fenjer.... i nalozimo dobru vatru sa suhim drvima.....
........mirise ono iz rerneeeeeeeeeee...cvrci...nama bale oko usta se otegle...niko nista cita dan nije jeo.... kad neko na vrata...kuc kuc...
jao nase panike....ko je ...sta je...vadi meso iz rerne...sakrij tepsiju...gdje ces dati da jedu ljudi svinjetinu....puce bruka u mahalia hajd nemoj dati....hahahahhaha....
kad ulazi Selva...glavna mahalusa u raji...ulazi... nosdrve joj ko kosarkaska lopta...i kaze amaaaaaan sta vam ovo miriseeeeeeeeee...mi ono postidzeno...ma hljeb pekli pa se onaj list uzmirisao...(stavljao se list kupusa na dno tepsije da se ne zaljepi tjesto za tepsiju...ndostatak ulja heheheh)... i ta Selvva nikad da ode...nanjusila mahalusa hahaha.....krce nama crijeva u 16...a ono meso se hladi u spajzu....
jedva smo docekali da ode
@Spring: Koji ti je svega ti? Ostavi curu na miru! Ako si "natakaren" imas temu i za takve stvari....ne diraj nam Beogradjanku
-
Papanka
....onako dzuture sjedmo u podrumu u sred granatiranja...rokaju granate...jedna teta zabrinutim glasom pita djecu do sebe "Bojite li se vi djeco"...a njihov babo...izdize se i ljutito rece..."ma sta boje...to su djeca babe altiljerca" 
- Dori
Kod nas je komsija izlazio iz podruma sa tavom na glavi da vidi "padaju li jos"Papanka wrote:....onako dzuture sjedmo u podrumu u sred granatiranja...rokaju granate...jedna teta zabrinutim glasom pita djecu do sebe "Bojite li se vi djeco"...a njihov babo...izdize se i ljutito rece..."ma sta boje...to su djeca babe altiljerca"
- DaysleepeR
Mozgam mozgam, nemogu da se sjetim konkretne provale
Sjecam se da su zene u mojoj zgradi kad je granatiranje spustale roletne, valjda im lakse bilo...
Isto mi je zet pricao da je znao na Treskavici kad je pucacina naci kartoncic i sakriti glavu iza njega isto mu lakse bilo...
Kod mene su u obdanistu u ratu bili stacionirani Jukini.
Ja sam bio metalac, imao dugu kosu.
Jedan dan sam odlucio malo da se sredim te sam raspustio kosu, obukao crne vojne tole i utrpao ih u martinke, na sve to obukao vijetnamku a nisam se ni brijao jedno 7 dana.
Kako sam izasao ispred zgrade, Jukin strazar se trznu okrenu pusku prema meni i kaze "u jebote, prepade me, ja konto cetnik prebjeg'o".
Sjecam se da su zene u mojoj zgradi kad je granatiranje spustale roletne, valjda im lakse bilo...
Isto mi je zet pricao da je znao na Treskavici kad je pucacina naci kartoncic i sakriti glavu iza njega isto mu lakse bilo...
Kod mene su u obdanistu u ratu bili stacionirani Jukini.
Ja sam bio metalac, imao dugu kosu.
Jedan dan sam odlucio malo da se sredim te sam raspustio kosu, obukao crne vojne tole i utrpao ih u martinke, na sve to obukao vijetnamku a nisam se ni brijao jedno 7 dana.
Kako sam izasao ispred zgrade, Jukin strazar se trznu okrenu pusku prema meni i kaze "u jebote, prepade me, ja konto cetnik prebjeg'o".
-
Papanka
naviru sjecanjaa......
valjda ne kvarim temu sa ovim civilnim pricama
Bila jedna Rabija kod nas u mahali...pobjegla od cho'jka i vratila se babi i majki...njoj 50 god...starcima preko 70...al Rabija vazda nasminkana...obrve uredno "nacrtane"
skupilo se nas par curica i nemamo sminke...i skontamo da pitamo Rabiju da nam da pola kreona
i zaputimo se mi jedno jutro kod nje...Rabija nam nesto blijedunjavo izgledala..bolesno....i pitamo mi nju...sta ti je Rabija...boli li te sta...kaze ona da je sve u redu...chuchnu ispred peci...nagura treschica, uze sibicu i krensu...zapali tershchice...dva tri puta zamahnu rukom....ugasi sibicu...ustade...na ogledalo i nacrta obrve
jos malo o Rabiji..
doslo proljece...sunce sija, al jos je poprilicno hladno..sa terase vidim rabijinu kucu ko na dlanu...jos kako je ona nekako u doli a ja na brdu..cujem sve sta se prica pred njenom kucom....i tako Rabija iznese limeno korito na terasu...istrese par kanistera u korito...dovede babu, skide ga i buchnu ga u vodu...i kupa ga....
drhtavim glasom covjek jeca:" OOOOOOOOOOOOO RABIJAAAAAAAAAAA......*EBAAA TIIII MENEEEEEEEEEEEEEEEE"
A ona se zadala u ribanje ledza i no...otresisto: "Tooooooo i hocu baboooooo"

valjda ne kvarim temu sa ovim civilnim pricama
Bila jedna Rabija kod nas u mahali...pobjegla od cho'jka i vratila se babi i majki...njoj 50 god...starcima preko 70...al Rabija vazda nasminkana...obrve uredno "nacrtane"
jos malo o Rabiji..
doslo proljece...sunce sija, al jos je poprilicno hladno..sa terase vidim rabijinu kucu ko na dlanu...jos kako je ona nekako u doli a ja na brdu..cujem sve sta se prica pred njenom kucom....i tako Rabija iznese limeno korito na terasu...istrese par kanistera u korito...dovede babu, skide ga i buchnu ga u vodu...i kupa ga....
drhtavim glasom covjek jeca:" OOOOOOOOOOOOO RABIJAAAAAAAAAAA......*EBAAA TIIII MENEEEEEEEEEEEEEEEE"
A ona se zadala u ribanje ledza i no...otresisto: "Tooooooo i hocu baboooooo"
-
rikardoreis
kad si već kod Širokog Brijega i svinjetine da i ja ispricam jednu zgodu, nevezanu za rat, zbog koje se i dan danas stidim i boga i naroda.Papanka wrote::D:D:D:D:D:D:D
'94...zapucalo se i sa HVO-om...glad....nema humanitarne...koje ba meso? ikar se spominje ko '92 i 93 sjeckani burek....neemaaaaaa mesa...
dobija moj tata poziv iz Sirokog Brijega da dodze...nesto da popravi...a on vojnik ABiH....al samo on to moze popraviti...radio on to prije rata...to su nasi prijatelji bili...elem...pod pratnjom....moj tat asjeo u Fiata 1300i pravac Siroki Brijeg...Vraca se stari nakon 5 dana...lego tristac...pun svega...hrane, odjece...koliko je stalo u rezervar...toliko su jos u kanistere nagurali benzina...nema cega nema... poslali nam ljudi....
i stari vadi ispod sjedista komad...ogroman komad mesa....slegnu ramenima i kaze...ovo je "krmkovina"...uvalise mi...stid me bilo reci da necu...vi ako hocete ispecite....ako necete bacite...dajte cuki...
mi ono se zgledasmo....spodbijemo ono meso....u kucu...zakljucamo vrata x2...i cekamo mark....da nebi ko dos'o....upalimo fenjer.... i nalozimo dobru vatru sa suhim drvima.....
........mirise ono iz rerneeeeeeeeeee...cvrci...nama bale oko usta se otegle...niko nista cita dan nije jeo.... kad neko na vrata...kuc kuc...
jao nase panike....ko je ...sta je...vadi meso iz rerne...sakrij tepsiju...gdje ces dati da jedu ljudi svinjetinu....puce bruka u mahalia hajd nemoj dati....hahahahhaha....
kad ulazi Selva...glavna mahalusa u raji...ulazi... nosdrve joj ko kosarkaska lopta...i kaze amaaaaaan sta vam ovo miriseeeeeeeeee...mi ono postidzeno...ma hljeb pekli pa se onaj list uzmirisao...(stavljao se list kupusa na dno tepsije da se ne zaljepi tjesto za tepsiju...ndostatak ulja heheheh)... i ta Selvva nikad da ode...nanjusila mahalusa hahaha.....krce nama crijeva u 16...a ono meso se hladi u spajzu....
jedva smo docekali da ode
Prije par godina bila neka svirka na Širokom - Tribute To Nirvana i odem gore s jednom curom...napucala se ona, neki vrući šorc od farmerica nabacila, štikle
upadamo u taj kafic, fina atmosfera, ima raje...pocela svirka, narucimo karlovacku, jednu po jednu, popilo se u neka doba...i ogladnilo dobro...kad počeše konobari iznositi štrucu, narezanu salamu i kobasice na jedan sto...napraviše švedski sto...
onako gladni, primaknemo se kad tamo na svakom tanjiru cedulja s natpisom:
„Svinjski program – sponzor Lijanovic“
pogledasmo se, onako muslimanski
kad kroz malo, povika ona:
-vid' ovo, jebo te, sad piše teleći program...
aha- rekoh -hajmo mi pojest, dok ti nisu daljinski uzeli
i napucamo se onih salametina ko zadnji Slavonci
-
rikardoreis
valjda mi je pola oprosteno

- danas
joj, evo se pokusavam sjetiti tih stvari....
nama na grbavici fakat nije bilo do sege
ali eto, da skratim pricu... moja mama na kraju ostane sama u stanu (ja i sestra izasle nesto ranije a tata u logoru)... i sad, svi stanari znaju da ce ili pod noz ili biti protjerani, eventualno... i jadni oni sta ce, spreme se, popakuju one za 'nedajboze' stvari, papirologije i tako... i moja mama isto, u malu akten tasnu spremi najvaznije dokumente, para sto nisu opljackali i tako to... i sad ono, cekaj... 
i naravno, dolaze cetnici, sve istjeruju i daju da se ponese samo sto se u jednu ruku moze ponijeti... i zgrabi mama te tasnice sto je popakovala... trci preko vrbanje dok oni pucaju... dodji na drugu stranu, pa kod tetke... i otvori tasnu -- kad u njoj -- tatine SVILENE KRAVATE
u onoj panici, ona zgrabila skroz drugu tasnu
a najgore je bilo, sto je pukla prica po sarajevu odmah, da je prebjegla zena sa grbavice i iznijela tasnu punu kravata
kaze mama, sjedi ona tako kod nekih poznanika kasnije, i njima opet dosli neki treci -- i pricaju kako je tamo neka zena iznijela 20 kravata sa grbavice i umiru od sege, a stara kaze ja se ono scucurila ne dajem glasa od sebe -- kako cu im rec da sam to bila ja

nama na grbavici fakat nije bilo do sege
i naravno, dolaze cetnici, sve istjeruju i daju da se ponese samo sto se u jednu ruku moze ponijeti... i zgrabi mama te tasnice sto je popakovala... trci preko vrbanje dok oni pucaju... dodji na drugu stranu, pa kod tetke... i otvori tasnu -- kad u njoj -- tatine SVILENE KRAVATE
-
rikardoreis
a to je znaci bio inicijalni kapital za GRANOFF

-
Hendrix
U mene komšija kad je tek zapucalo se bojo i najmanjeg šušnja a kamoli granate , pa je svaku večer kad smo zajedno gledali dnevnik neko bio zadužen da ode iza kuće i dobro krhne rukom od vrata ili lim , a komšija odmah zaliježe " U jebote što roknu ova blizu!"
Ovo mi je stari pričo o jednom čovjeku koji je nosio hranu na položaje svaki dan ,izbjegavo liniju i ljudi su bili ljuti na njega.Skontali su zajebanciju jer ovaj ide na više položaja sa hranom i kada je došo blizu zadnjeg javljaju ovi sa prvog na stanici " E jesu dobre ove šnicle bile , ljudi najebali ste , nama puni stomaci ne možemo ustat..." I dođe lik gore a ovi sa zadnjeg položaja govore gdje su šnicle? Naravno o šniclama se moglo sanjat i čovjek govori da nema toga a ovi poludili , garant si ih sakrio te ovo te ono.Ma čovjek se sasro momački jedva se izvuko jer su ovi sa donjeg položaja javili za zajebanciju ali je to bilo paklenih 10 minuta heheh.Danas kad ga vidim u gradu, sjetim se šnicle i počnem se smijat ko budala.
Ovo mi je jaran pričo da je artiljercima na položaj došo lokalni hodža sa mudrim savjetima.I gleda on njih kako nišane i računaju i kaže "E djeco moja ne morate vi to ništa nišanit , dragi Allah će nju uputiti na pravo mjesto..." Momci ga otjerali s položaja.
-
Papanka
pinkzelena wrote:A "bureka" od rize i ikara![]()
?
Ja ikar nisam nikad u zivotu probala,to je jedina hrana koju u ratu nisam mogla.Trave suhe ako treba,samo ne ikar.
Kakav je okus uopste?
Ma ne znam sto se zale na ikar...ja sam mu se znala dobro obradovati...bolje nego one ribe u malim konzervama...koje otkuhash u 3 vode i isprzis sa tri kile luka....nebi li prestale smrditi :Dal da se razumijemo...meso je meso
jeste li vi lizali mlijeko u prahu? hahaha...
-
Yamahalac
sta ba lizali, fino umutis secer, mlijeko u prahu i vodu i jedes ko hapuPapanka wrote:pinkzelena wrote:A "bureka" od rize i ikara![]()
?
Ja ikar nisam nikad u zivotu probala,to je jedina hrana koju u ratu nisam mogla.Trave suhe ako treba,samo ne ikar.
Kakav je okus uopste?
Ma ne znam sto se zale na ikar...ja sam mu se znala dobro obradovati...bolje nego one ribe u malim konzervama...koje otkuhash u 3 vode i isprzis sa tri kile luka....nebi li prestale smrditi :Dal da se razumijemo...meso je meso...e ..sjetih se...da i ako se i nazde neko parce mesa...ono svjeza teletina i sl...sjecam se da sam krala komadice i jela zivo meso...to mi je bilo nesto neopisivo dobro...i nisu me mogli toga nikako odviknuti...a zgadilo mi se kada sam probala zivo pilece meso...fuj ...a kao...to sto sam imal apotrebe da jedem zivo meso...doktori su objasnjavali kao nedostatak vitamina...
jeste li vi lizali mlijeko u prahu? hahaha...
-
Yamahalac
moze biti, znam da je jedno vrijeme bilo secera, ali ipak mislim da si u pravu da je islo bez njegaPapanka wrote:Hajd ba ne laziodakle ti secer
to je vec luxuz o cemu ti pricas
..a bilo je neko proteinsko mlijeko u prahu...ono je samo od sebe bilo slatko...
- Lace
stari zaradio nakih markica...i zaputio se an pijacu da kupi soli...i donjeo on kuci 2kg (kostalo 50 KM)...i tako ja navece...sjela...grah bio na ponudi...svijeca na stolu i ja malo malo..posolim...nije mi slano...reko ebote ova so sta je ovo nista nije slano...da laznem s prsta iz slanice...kad na moje iznenadjenje...slanica puna secera ...pogleda onu neotpakovanu kesu...i u njoj secerPapanka wrote:Hajd ba ne laziodakle ti secer
to je vec luxuz o cemu ti pricas
..a bilo je neko proteinsko mlijeko u prahu...ono je samo od sebe bilo slatko...
prodavac se zajebo i umjesto 2 kg soli, starom prodao 2 kg secera...usteda 50 KM...1kg secera bio 50 KM
mislim da smo se kasnije nekako snasli za so
a sto se tice mlijeka u prahu...posto sam bila starija od 12...nije ga bilo za mene u humanitarnoj...al je nekako tetka uvijek znala donjeti...kajmak od mlijeka u prahu...i eurokrem od mlijeka u prahu+kakao...ili pastetu od ribe
-
Papanka
da da...slavni eurokrem od mlijeka u prahu
i ono slatko od zelenog paradajza
dugo mi je trebalo da skupim hraborst i da ga probam...al fakatje bilo dobrog ukusa
ok, svi se sjecamo ikara...a sta je sa onim keksom u onim limenim smedjim kantama...datum proizvodnje 1944-ta
ok, svi se sjecamo ikara...a sta je sa onim keksom u onim limenim smedjim kantama...datum proizvodnje 1944-ta
-
Yamahalac
znas kakve su se kuglice od njega pravile pod uslovom da ne naletis na kantu gdje je bio pokvaren pa kiselog ukusa budePapanka wrote:da da...slavni eurokrem od mlijeka u prahui ono slatko od zelenog paradajza
dugo mi je trebalo da skupim hraborst i da ga probam...al fakatje bilo dobrog ukusa
![]()
-
rikardoreis
uh, dobro si, strasne kuglice su se pravile, bile mi sladje neg' sad svi kolaci moguci...te limene kante su ameri bacali iz aviona, ovamo u hercegovini, datum je bio tamo iz sredine 60-tih...nisu ih vise hipici htjeli jesti, pa 'vamo nama saljiYamahalac wrote:znas kakve su se kuglice od njega pravile pod uslovom da ne naletis na kantu gdje je bio pokvaren pa kiselog ukusa budePapanka wrote:da da...slavni eurokrem od mlijeka u prahui ono slatko od zelenog paradajza
![]()
- ovo_malo_duse
Tema za 10 2 puta sam iso u wc.
Evo jedne provale i dan danas kad de sjetim upiham se..
Na igmanu imali smo kuhara Dzevdu...nikad cojk nije izlazio iz kuhinje ...2 sata provjeravo jel zatisje da ode u wc. Hellem prebace nas dalje i on ce ti sa nama..Izmrvio se cojk od straha..Al et potrefi se prvih 5 dana na linjij ma ni metka a kamoli granate, odvazio se Dzevdo hoda oko kuhinje i ide u Sumu u wc... i prica ebote ovdje bolje neg u bazi nepuca, merakusa...6 dan oko podne otisao Dzevdo u wc.u sumu naravno..i nakon pet minnuta odnekud granata fiju fiju fiju bummm negdje u sumi. da budemo nacisto pa najmanje 2-3 km daleko od od nas... Kad trci Dzevdo gace do koljena ...UUUU kaze ebote dze me nadze kod da me je ostavio....mi se ubili od smijeha al to nije sve...nekih pola sata kasnije ode neko od raje u wc u istom pravcu gdje i Dzevdo.... i vraca se gace do koljena ubija se covjek od smijeha...sta je pitamo ga mi ..dodzite da vidite cudo nevidzeno veli on kroz smijeh...
Mi tamo da na bukvi nekih metar visine zaljepljeno g.ovno...Ono stoji horizontala pravi komad da nebude zabune.. ono DZevdo ispalio.... taman kad je cojk bio u po posla pala ona granata, strah nabio pritisk u crijevima i ispaljenje... i dan danas ga zovemo topdzija.
Na igmanu imali smo kuhara Dzevdu...nikad cojk nije izlazio iz kuhinje ...2 sata provjeravo jel zatisje da ode u wc. Hellem prebace nas dalje i on ce ti sa nama..Izmrvio se cojk od straha..Al et potrefi se prvih 5 dana na linjij ma ni metka a kamoli granate, odvazio se Dzevdo hoda oko kuhinje i ide u Sumu u wc... i prica ebote ovdje bolje neg u bazi nepuca, merakusa...6 dan oko podne otisao Dzevdo u wc.u sumu naravno..i nakon pet minnuta odnekud granata fiju fiju fiju bummm negdje u sumi. da budemo nacisto pa najmanje 2-3 km daleko od od nas... Kad trci Dzevdo gace do koljena ...UUUU kaze ebote dze me nadze kod da me je ostavio....mi se ubili od smijeha al to nije sve...nekih pola sata kasnije ode neko od raje u wc u istom pravcu gdje i Dzevdo.... i vraca se gace do koljena ubija se covjek od smijeha...sta je pitamo ga mi ..dodzite da vidite cudo nevidzeno veli on kroz smijeh...
Mi tamo da na bukvi nekih metar visine zaljepljeno g.ovno...Ono stoji horizontala pravi komad da nebude zabune.. ono DZevdo ispalio.... taman kad je cojk bio u po posla pala ona granata, strah nabio pritisk u crijevima i ispaljenje... i dan danas ga zovemo topdzija.
-
Yamahalac
hahahahahahaahaovo_malo_duse wrote:Tema za 10 2 puta sam iso u wc.
-
Papanka
cuj znas liYamahalac wrote:znas kakve su se kuglice od njega pravile pod uslovom da ne naletis na kantu gdje je bio pokvaren pa kiselog ukusa budePapanka wrote:da da...slavni eurokrem od mlijeka u prahui ono slatko od zelenog paradajza
![]()