Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
pirmin

Post by pirmin »

27 sam godina u novoj domovini.
Naucio sam nekoliko rijeci poput: dize baustele,andere baustele,dize cigel tragen-dize nix tragen ,was kosten ajne stunde ...
Dosta za pocetak. :oops:
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

_stoKA_ wrote:jess jess bisar, jugo svabe sto su tamo otisle na gradjevinu, osim mistrije vajservage i serafcigera neznaju BEKANTI, tamo su po dvajes i vise godina.

a ode moj drug iz razreda u bec na faks i vrati se veci njemac nego oni od kojih je ucio :-D sve je to do toga kakav materijal posaljes na obradu, praznu flasu je lako napuniti, dok ove polu pune polu prazne nakon kraceg vremena prelijevaju :D tako i turci koje si tamo upozno. dakle bistrina - relativan pojam
stvar je u tome, da su Gastarbeiteri zivjeli i radili u Njemackoj iskljucivo iz ekonomskih razloga, jer su stedjeli svaki pfennig da bi sagradili egzistenciju sebi i svojoj familiji u Jugoslaviji. Sta je njih zanimao jezik, zanimalo ih je samo kako za sto krace vrijeme zaraditi i ustjedjeti sto vise. Kada je poceo rat i kada su se ustedjevine (odnosno kuce u koje su uzidali sve svoje godine) pocele rusiti ljudi su poceli drugacije razmisljati. Vise se nije dolazilo da se ostane neko vrijeme i onda se vrati, vec da se pocne novi zivot. Socijalne mreze koje su postojale 60-ih, 70-ih i 80-ih vise nisu postojale, jer su se fragmentarizirale na srpske, hrvatske, bosnjacke ... klubove, pa je vecina bila prinudjena da se sama snalazi kako zna i umije

sto se tice Talijana i Turaka, vecina ih dodje kao nekad nasi Gastarbeiteri - da zaradi pocetni kapital za kakav business u svojoj toploj i lijepoj zemlji. Pri tom imaju cijele mreze familije, prijatelja i poznanika, pa im njemacki ni ne treba
_stoKA_

Post by _stoKA_ »

basta sljezove boje wrote:
_stoKA_ wrote:jess jess bisar, jugo svabe sto su tamo otisle na gradjevinu, osim mistrije vajservage i serafcigera neznaju BEKANTI, tamo su po dvajes i vise godina.

a ode moj drug iz razreda u bec na faks i vrati se veci njemac nego oni od kojih je ucio :-D sve je to do toga kakav materijal posaljes na obradu, praznu flasu je lako napuniti, dok ove polu pune polu prazne nakon kraceg vremena prelijevaju :D tako i turci koje si tamo upozno. dakle bistrina - relativan pojam
stvar je u tome, da su Gastarbeiteri zivjeli i radili u Njemackoj iskljucivo iz ekonomskih razloga, jer su stedjeli svaki pfennig da bi sagradili egzistenciju sebi i svojoj familiji u Jugoslaviji. Sta je njih zanimao jezik, zanimalo ih je samo kako za sto krace vrijeme zaraditi i ustjedjeti sto vise. Kada je poceo rat i kada su se ustedjevine (odnosno kuce u koje su uzidali sve svoje godine) pocele rusiti ljudi su poceli drugacije razmisljati. Vise se nije dolazilo da se ostane neko vrijeme i onda se vrati, vec da se pocne novi zivot. Socijalne mreze koje su postojale 60-ih, 70-ih i 80-ih vise nisu postojale, jer su se fragmentarizirale na srpske, hrvatske, bosnjacke ... klubove, pa je vecina bila prinudjena da se sama snalazi kako zna i umije

sto se tice Talijana i Turaka, vecina ih dodje kao nekad nasi Gastarbeiteri - da zaradi pocetni kapital za kakav business u svojoj toploj i lijepoj zemlji. Pri tom imaju cijele mreze familije, prijatelja i poznanika, pa im njemacki ni ne treba
:D sta si ti reko a da ja nisam :D bilo bi ti jendostavnije da si napiso: "u pravu si care, i ja tako mislim"
basta sljezove boje

pirmin wrote:27 sam godina u novoj domovini.
Naucio sam nekoliko rijeci poput: dize baustele,andere baustele,dize cigel tragen-dize nix tragen ,was kosten ajne stunde ...
Dosta za pocetak. :oops:
ovo je vec napredni nivo, ima ih koji razumiju samo Bahnhof

Stoka, care ( :D )

gastarbajterski njemacki je jezik koji polako izumire, prije se cesto moglo cuti Frankefurt, Kastruhe, banof, baustele, a danas svi govore Hochdeutsch, trebala bi ga EU zastiti kao dijalekte poput Schwäbischa :D
tempora

Post by tempora »

mamica 31 wrote:Tempora, koliko ti je trebalo da savladas holandski???

trenutno idem na kurs, ali samo dva sata sedmicno i cini mi se veoma malo.
Pozitivno je to sto nas je samo cetvero na kursu :D Prvi cas sam bila sama. :D Hebem ti, osusila mi se usta citajuci :D
Pa mamice, nisam sigurna da jos uvijek vladam jezikom.Na kurs sam isla nesto manje od 6 mjeseci, no to mi je pocelo ici na zivce jer se ponavljalo jedno te isto tipa: dobar dan, ja se zovem taj i taj.Po sistemu, morala bih ici oko dvije godine, da bih zavrsila nivo 3 od mogucih 5 i onda mogla poceti raditi,a taj nivo nije bio dovoljan da bih mogla studirati.Tako da sam po svome nahodjenju i zbog odredjenih razloga koje nosi izbjeglicka problematika, sama uplatila drzavni ispit najviseg nivoa jezika i otisla polagati, te polozila.Neka te ne zbuni, ovo "najvisi nivo" jer u sustini, bez obzira sto dobih tu diplomu, u praksi jos uvijek nisam bila ni blizu tog nivoa! Tek onda kada sam upisala prvi studij, stvarno sam pocela i uciti jezik i koristiti se njime.U pocetku bilo je to vrlo klimavo, nesigurno, stidljivo, pa mi je trebalo dosta sati da napisem jedan esej a tastaturu sam koristila sa dva prsta.
Kada sam predavala holandski za ljude koji su tek stigli u zemlju i koji su bili duzni integrisati se, uvijek sam naglasavala da od puke teorije nema nista, te da se sto vise angazuju u drustvu, kako bi ne samo ucili jezik, nego i prebrodili tu jezicku barijeru, jer mnogi od njih zive u apsolutnoj izolaciji i u okruzenju svojih sunarodnjaka, sto im onemogucava da koriste ono sto su naucili u skoli.
Stoga, ako imas priliku, koristi jezik sto vise! Nameci se komsijama :-) komuniciraj sa ljudima, vjezbaj telefonske razgovore, citaj novine, citaj slikovnice, slusaj djecije programe i pricaj pa makar to bilo i na cunga-lunga jeziku, ali pricaj! I ne stidi se! Jer ko te god ismije zbog nepravilnosti ili akcenta, taj nije vrijedan niti jedne jedine rijeci!
basta sljezove boje

mamica ce odlicno nauciti jezik, jer ima skoro pa privatnu nastavu, a grupa od 4 je idealna ako su svi na jednakom nivou. Ljudi koji uce jezik kao strani kasnije mogu mnogo bolje objasniti strancima taj jezik nego native speakers. Recimo slaganja vremena, indirektni govor i slicno. Akcent uopce nije bitan, bitno je samo da ljudi razumiju sto zeli reci
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

tempora wrote:kako bi ne samo ucili jezik, nego i prebrodili tu jezicku barijeru, jer mnogi od njih zive u apsolutnoj izolaciji i u okruzenju svojih sunarodnjaka, sto im onemogucava da koriste ono sto su naucili u skoli.
Stoga, ako imas priliku, koristi jezik sto vise! Nameci se komsijama :-) komuniciraj sa ljudima, vjezbaj telefonske razgovore, citaj novine, citaj slikovnice, slusaj djecije programe i pricaj pa makar to bilo i na cunga-lunga jeziku, ali pricaj! I ne stidi se! Jer ko te god ismije zbog nepravilnosti ili akcenta, taj nije vrijedan niti jedne jedine rijeci!
mnogi ljudi uposte ne zele da pricaju sa drugima jezik svog novog okruzenja
mnogima je to naprono, mnoge bole usta, mnogima je glupo..
ja sam napravio jednu od najvecih gresaka u zivotu sot sam se od samog pocetka druzio samo sa nasim studentima isto sam od samog pocetka ignoriro pozive raje da idem sa njima u kino, pozoriste, na fudbal, kosarku, a svi su bili Turci..al eto uvijek se greska moze ispravit...
Baby Jane

Post by Baby Jane »

Vi obicno pitanje pretvoriste u filozofska naglabanja :D
PS spikam Inglish perfekt..a deutsch usavrsavam..trebat ce mi sl. godine kad svabija bude moja nova domovina 8) :D
basta sljezove boje

Bosanac sa dna kace wrote: mnogi ljudi uposte ne zele da pricaju sa drugima jezik svog novog okruzenja
ja sam napravio jednu od najvecih gresaka u zivotu sot sam se od samog pocetka druzio samo sa nasim studentima isto sam od samog pocetka ignoriro pozive raje da idem sa njima u kino, pozoriste, na fudbal, kosarku, a svi su bili Turci..al eto uvijek se greska moze ispravit...
trebao si ti Turkinje zvati na kosarku da im pokazes kako Mirsad Jahovic zakucava :D
Bosanac sa dna kace

basta sljezove boje wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: mnogi ljudi uposte ne zele da pricaju sa drugima jezik svog novog okruzenja
trebao si ti Turkinje zvati na kosarku da im pokazes kako Mirsad Jahovic zakucava :D
ma neam ja blage kosarku, al eto kad se uporedim sa njima ope znam.. :D
odemo na plivanje pa im pokazujem kako skacem :lol:
_stoKA_

Post by _stoKA_ »

Bosanac sa dna kace wrote:
tempora wrote:kako bi ne samo ucili jezik, nego i prebrodili tu jezicku barijeru, jer mnogi od njih zive u apsolutnoj izolaciji i u okruzenju svojih sunarodnjaka, sto im onemogucava da koriste ono sto su naucili u skoli.
"...a svi su bili turci..." ovakav rasplet me podsjeti na pocasnu salvu od zabranjenog pusenja :D profesionalni amater :D
Bosanac sa dna kace

_stoKA_ wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
"...a svi su bili turci..." ovakav rasplet me podsjeti na pocasnu salvu od zabranjenog pusenja :D profesionalni amater :D
to se ti naso u mom postu? :D
Bosanac sa dna kace

joj naumpade mi kad sam iso prevodit nakim biznismenima sto rade namjestaj u BiH, pa im trebali tiplovi i nekakve i legure, ja objasnjavo Turcima po sata, usta me zaboljela od objasnajvanja :lol: :lol: :lol:
zambaklija

#114 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by zambaklija »

Ja nikako,nekako,htjeo sam upisati kurs iz gramatike :D :D :bih: ali kada ovo pročitah kanio sam se ćorava posla!

"Nsiam vrjevoao da zpavrao mgou rzmajueti šot čtaim. Zaavljhuujći nobniečoj mćoi ljdksuog mgzoa, pemra irtažsiavnjima nučainka, njie vžano kjoim su roedsljdoem npiasnaa slvoa u ričjei, jdieno je važno da se pvro i psljdeonje sovlo nlaaze na sovm mstjeu.

Otasla solva mgou btii u ptponuom nerdeu i bez ozibra na ovu oloknost, tkest mžeote čtiati bez pobrelma. Ovo je zobg tgoa sto ljduksi mzoak ne čtia savko slvoo poebsno, već rčeiji poramrta kao clejniu. Oavj preomećaj je šljiavo nzavan "tipoglikemija"."
mofo33

#115 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by mofo33 »

zambaklija wrote:Ja nikako,nekako,htjeo sam upisati kurs iz gramatike :D :D :bih: ali kada ovo pročitah kanio sam se ćorava posla!

"Nsiam vrjevoao da zpavrao mgou rzmajueti šot čtaim. Zaavljhuujći nobniečoj mćoi ljdksuog mgzoa, pemra irtažsiavnjima nučainka, njie vžano kjoim su roedsljdoem npiasnaa slvoa u ričjei, jdieno je važno da se pvro i psljdeonje sovlo nlaaze na sovm mstjeu.

Otasla solva mgou btii u ptponuom nerdeu i bez ozibra na ovu oloknost, tkest mžeote čtiati bez pobrelma. Ovo je zobg tgoa sto ljduksi mzoak ne čtia savko slvoo poebsno, već rčeiji poramrta kao clejniu. Oavj preomećaj je šljiavo nzavan "tipoglikemija"."
:thumbup: ;-)
mikser111

#116 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by mikser111 »

svi koji ste "zaboravila nasa jezika", a zelite znati sta se desava u BiH
evo ga dvojezicni news portal u BiH

http://www.bh-news.com
Daisy

#117 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by Daisy »

govorim Engleski jezik od 10 godine i sada 20 godina kasnije mogu reci da imam izuzetno znanje, ali uvijek ce se primijetiti da nisam rodjena u Engleskoj , i naravno, svaki dan naucim ponesto novo. Jezik se uci stalno, i obnavlja stalno. Vrijedi dodati da se i sami jezici mijenaju, dodaju se nove rijeci i dijalekti.
neprilagodjena

#118 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by neprilagodjena »

Holandski pricam dobro,njemackim ne vladam bas najbolje ali zbog holandskog razumijem dobro.
Imam namjeru da nastavim sa ucenjem njemackog.
LordSphere

#119 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by LordSphere »

Pozdrav svima ,

Ja u Svedskoj zivim negdje oko 4-5 mjeseci. U Sarajevu sam zavrsio osnovnu skolu , isao par dana srednje pa dosao ovamo. Sa svedskim jezikom se jos ne snalazim kako treba ,tesko je razumjeti naglasak ako nisam 100% skoncentrisan.U pocetku kada sam dosao, isao sam u razred gdje se uci samo svedski jezik.Uz to sam imao samo fizicko i predmet na kojem smo odlazili negdje i zabavljali se. Taj sistem - ucenja jezika u razredu punom raznoraznih nacija i nepismenih ucenika je , po meni, jako los.Ja dok sam bio tamo nisam imao nikakve motivacije za ucenje, nastava je bila takva da smo samo ispunjali neke knjige za pocetnike i to je to . Neku podrsku od uciteljice nisam imao, nije se trudila nesto pomoci. Na srecu znam engleski pa mi komunikacija nije bila problem.
Takav nacin ucenja jezika nije mi bio od neke pomoci.

Sada,bez dovoljne razine svedskog jezika sam presao u 9. svedski razred. Dobro,ja sam kratko tu , tako da mi je naravno naglasak veliki problem.Jos uvijek ,vecinom pricam engleski. Sa svedskim i nisam mnogo dobar, ali sam u stanju napraviti bar neku komunikaciju. Ne pricam svedski puno u skoli jer se osjecam glupo pricajuci s greskama i nasim naglaskom.U razredu su jos trojica iz Bosne pa vecinu vremena sam u njihovom drustvu. Njih trojica znaju bosanski, ne mnogo dobro ali prijhvatljivo ali izmedju pricaju svedski.Sada, kada ucenici kojima je svedski maternji idu na svedski a ja i jedna djevojka iz Rumunije imamo posebne casove, koji su daleko korisniji od onih s pocetka o kojima sam pisao.

Takodjer, rodjaci koji su dosli ovdje sa 3 i 5 godina znaju bosanski samo za komunikaciju , pisati ne znaju .
Iako sam ovdje dosao sa 14 godina sumljam da cu ikada znati tako dobro i pricati sa svedskim naglaskom.
Sto se tice maternjeg jezika u skoli idem na casove bosanskog, cisto da se susrecem vise.
Zlata M.

#120 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by Zlata M. »

Nisam znala kud sa ovim ...

Oplakah !!! :shock: :lol:
Jack Be Nimble

#121 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by Jack Be Nimble »

Dobro vladam, samo bi mogao uzeti kurs jezika stare domovine. To se moze primjetiti po mojim postovima :-)
Zlata M.

#122 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by Zlata M. »

Jack Be Nimble wrote:Dobro vladam, samo bi mogao uzeti kurs jezika stare domovine. To se moze primjetiti po mojim postovima :-)
... pa i ne da ! :-D

Ja nemam posebnih problema kad pisem na nasem jeziku, ali kad pricaaaam ... ! :-) :-)
Najvise se prospem upravo onda kad se sva dam na to, da ne ubacujem njemacki jezik, dok pricam na nasem ! :mrgreen: Onda prevodim Njemacki na nas ! ... mislim, u duhu njemackog jezika ! :mrgreen: :-) ... i to fakat doooobro zvuci ! :lol: :-)
Jack Be Nimble

#123 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by Jack Be Nimble »

Zlata M. wrote:
Jack Be Nimble wrote:Dobro vladam, samo bi mogao uzeti kurs jezika stare domovine. To se moze primjetiti po mojim postovima :-)

Ja nemam posebnih problema kad pisem na nasem jeziku, ali kad pricaaaam ... ! :-) :-)
Najvise se prospem upravo onda kad se sva dam na to, da ne ubacujem njemacki jezik, dok pricam na nasem ! :mrgreen: Onda prevodim Njemacki na nas ! ... mislim, u duhu njemackog jezika ! :mrgreen: :-) ... i to fakat doooobro zvuci ! :lol: :-)
Ma najgore je kada predjes iz faze direktnog prevodjenja sa naseg na njihov i prebacis se u fazu direktnog prevodjenja sa njihovog na nas.

Pisanje mi ide sve teze. Trenutno samo pisem na ovom forumu, a ovdje mogu da primjetim da se cesto nadjem u situaciji da imam problema sa onim sto zelim kazati, to jest koda nemam fond rijeci na nasem a imam na engleskom. Imam problema sa sklapanjem recenica. Zato se samo drzim tema gdje se podjebava ili prica o sportu :).

Sto se tice govora, odavno mi starija raja govori kada pricam a na nasem da imam americki naglasak. Ne znam otkud, nikada ga nisam pokusao dobiti, al tu je izgleda.
Zlata M.

#124 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by Zlata M. »

Jack Be Nimble wrote:
Zlata M. wrote:

Ma najgore je kada predjes iz faze direktnog prevodjenja sa naseg na njihov i prebacis se u fazu direktnog prevodjenja sa njihovog na nas.

Pisanje mi ide sve teze. Trenutno samo pisem na ovom forumu, a ovdje mogu da primjetim da se cesto nadjem u situaciji da imam problema sa onim sto zelim kazati, to jest koda nemam fond rijeci na nasem a imam na engleskom. Imam problema sa sklapanjem recenica. Zato se samo drzim tema gdje se podjebava ili prica o sportu :).

Sto se tice govora, odavno mi starija raja govori kada pricam a na nasem da imam americki naglasak. Ne znam otkud, nikada ga nisam pokusao dobiti, al tu je izgleda.
:shock: ... heeejjj, al' ja stvarno ne kontam gdje je problem. :roll: Ovo gore je, npr., sasvim korektno napisano ! :)
A sto se tice fonda rijeci ... mozda ti bas forum pomogne da obogatis isti. Bice to. :)
Ja sa naglAAskom nemam problema, al' ono prevodjenje ... :-)
Najsvjeziji primjer :

Koleginica meni (na nasem jeziku) : "Joj, sto ti je lijep ovaj sal."
Ja koleginici (mrtva-ozbiljna) : "Mozes ga imati." (doslovno prevedeno sa "Du kannst ihn haben" :-) ) ... umjesto, npr. "Poklanjam ti ga " ... :-)
Eh, takvih bisera prospem svakodnevno. :mrgreen:
lys

#125 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by lys »

Jezike predhodnih domovina govorim perfektno, ali za tri godine u ovoj sadasnjoj domovini uspjela sam skupiti fond od 40-50 rijeci, a i to nisam sigurna, jer sa 6 tonova od kojih pola ne cujem i rijecima od samo jednog sloga, mozda kazem nesto sasvim deseto. Kad citam tekst na vijetnamskom mogu shvatiti konteskt, ali kad govore ne razumijem bas nista. Ili je ostario mozak ili je oslabio sluh, ali se vise nista ne prima... :-?
Post Reply