Naucio sam nekoliko rijeci poput: dize baustele,andere baustele,dize cigel tragen-dize nix tragen ,was kosten ajne stunde ...
Dosta za pocetak.
stvar je u tome, da su Gastarbeiteri zivjeli i radili u Njemackoj iskljucivo iz ekonomskih razloga, jer su stedjeli svaki pfennig da bi sagradili egzistenciju sebi i svojoj familiji u Jugoslaviji. Sta je njih zanimao jezik, zanimalo ih je samo kako za sto krace vrijeme zaraditi i ustjedjeti sto vise. Kada je poceo rat i kada su se ustedjevine (odnosno kuce u koje su uzidali sve svoje godine) pocele rusiti ljudi su poceli drugacije razmisljati. Vise se nije dolazilo da se ostane neko vrijeme i onda se vrati, vec da se pocne novi zivot. Socijalne mreze koje su postojale 60-ih, 70-ih i 80-ih vise nisu postojale, jer su se fragmentarizirale na srpske, hrvatske, bosnjacke ... klubove, pa je vecina bila prinudjena da se sama snalazi kako zna i umije_stoKA_ wrote:jess jess bisar, jugo svabe sto su tamo otisle na gradjevinu, osim mistrije vajservage i serafcigera neznaju BEKANTI, tamo su po dvajes i vise godina.
a ode moj drug iz razreda u bec na faks i vrati se veci njemac nego oni od kojih je uciosve je to do toga kakav materijal posaljes na obradu, praznu flasu je lako napuniti, dok ove polu pune polu prazne nakon kraceg vremena prelijevaju
tako i turci koje si tamo upozno. dakle bistrina - relativan pojam
basta sljezove boje wrote:stvar je u tome, da su Gastarbeiteri zivjeli i radili u Njemackoj iskljucivo iz ekonomskih razloga, jer su stedjeli svaki pfennig da bi sagradili egzistenciju sebi i svojoj familiji u Jugoslaviji. Sta je njih zanimao jezik, zanimalo ih je samo kako za sto krace vrijeme zaraditi i ustjedjeti sto vise. Kada je poceo rat i kada su se ustedjevine (odnosno kuce u koje su uzidali sve svoje godine) pocele rusiti ljudi su poceli drugacije razmisljati. Vise se nije dolazilo da se ostane neko vrijeme i onda se vrati, vec da se pocne novi zivot. Socijalne mreze koje su postojale 60-ih, 70-ih i 80-ih vise nisu postojale, jer su se fragmentarizirale na srpske, hrvatske, bosnjacke ... klubove, pa je vecina bila prinudjena da se sama snalazi kako zna i umije_stoKA_ wrote:jess jess bisar, jugo svabe sto su tamo otisle na gradjevinu, osim mistrije vajservage i serafcigera neznaju BEKANTI, tamo su po dvajes i vise godina.
a ode moj drug iz razreda u bec na faks i vrati se veci njemac nego oni od kojih je uciosve je to do toga kakav materijal posaljes na obradu, praznu flasu je lako napuniti, dok ove polu pune polu prazne nakon kraceg vremena prelijevaju
tako i turci koje si tamo upozno. dakle bistrina - relativan pojam
sto se tice Talijana i Turaka, vecina ih dodje kao nekad nasi Gastarbeiteri - da zaradi pocetni kapital za kakav business u svojoj toploj i lijepoj zemlji. Pri tom imaju cijele mreze familije, prijatelja i poznanika, pa im njemacki ni ne treba
ovo je vec napredni nivo, ima ih koji razumiju samo Bahnhofpirmin wrote:27 sam godina u novoj domovini.
Naucio sam nekoliko rijeci poput: dize baustele,andere baustele,dize cigel tragen-dize nix tragen ,was kosten ajne stunde ...
Dosta za pocetak.
Pa mamice, nisam sigurna da jos uvijek vladam jezikom.Na kurs sam isla nesto manje od 6 mjeseci, no to mi je pocelo ici na zivce jer se ponavljalo jedno te isto tipa: dobar dan, ja se zovem taj i taj.Po sistemu, morala bih ici oko dvije godine, da bih zavrsila nivo 3 od mogucih 5 i onda mogla poceti raditi,a taj nivo nije bio dovoljan da bih mogla studirati.Tako da sam po svome nahodjenju i zbog odredjenih razloga koje nosi izbjeglicka problematika, sama uplatila drzavni ispit najviseg nivoa jezika i otisla polagati, te polozila.Neka te ne zbuni, ovo "najvisi nivo" jer u sustini, bez obzira sto dobih tu diplomu, u praksi jos uvijek nisam bila ni blizu tog nivoa! Tek onda kada sam upisala prvi studij, stvarno sam pocela i uciti jezik i koristiti se njime.U pocetku bilo je to vrlo klimavo, nesigurno, stidljivo, pa mi je trebalo dosta sati da napisem jedan esej a tastaturu sam koristila sa dva prsta.mamica 31 wrote:Tempora, koliko ti je trebalo da savladas holandski???
trenutno idem na kurs, ali samo dva sata sedmicno i cini mi se veoma malo.
Pozitivno je to sto nas je samo cetvero na kursuPrvi cas sam bila sama.
Hebem ti, osusila mi se usta citajuci
mnogi ljudi uposte ne zele da pricaju sa drugima jezik svog novog okruzenjatempora wrote:kako bi ne samo ucili jezik, nego i prebrodili tu jezicku barijeru, jer mnogi od njih zive u apsolutnoj izolaciji i u okruzenju svojih sunarodnjaka, sto im onemogucava da koriste ono sto su naucili u skoli.
Stoga, ako imas priliku, koristi jezik sto vise! Nameci se komsijamakomuniciraj sa ljudima, vjezbaj telefonske razgovore, citaj novine, citaj slikovnice, slusaj djecije programe i pricaj pa makar to bilo i na cunga-lunga jeziku, ali pricaj! I ne stidi se! Jer ko te god ismije zbog nepravilnosti ili akcenta, taj nije vrijedan niti jedne jedine rijeci!
trebao si ti Turkinje zvati na kosarku da im pokazes kako Mirsad Jahovic zakucavaBosanac sa dna kace wrote: mnogi ljudi uposte ne zele da pricaju sa drugima jezik svog novog okruzenja
mnogima je to naprono, mnoge bole usta, mnogima je glupo..
ja sam napravio jednu od najvecih gresaka u zivotu sot sam se od samog pocetka druzio samo sa nasim studentima isto sam od samog pocetka ignoriro pozive raje da idem sa njima u kino, pozoriste, na fudbal, kosarku, a svi su bili Turci..al eto uvijek se greska moze ispravit...
ma neam ja blage kosarku, al eto kad se uporedim sa njima ope znam..basta sljezove boje wrote:trebao si ti Turkinje zvati na kosarku da im pokazes kako Mirsad Jahovic zakucavaBosanac sa dna kace wrote: mnogi ljudi uposte ne zele da pricaju sa drugima jezik svog novog okruzenja
ja sam napravio jednu od najvecih gresaka u zivotu sot sam se od samog pocetka druzio samo sa nasim studentima isto sam od samog pocetka ignoriro pozive raje da idem sa njima u kino, pozoriste, na fudbal, kosarku, a svi su bili Turci..al eto uvijek se greska moze ispravit...
"...a svi su bili turci..." ovakav rasplet me podsjeti na pocasnu salvu od zabranjenog pusenjaBosanac sa dna kace wrote:mnogi ljudi uposte ne zele da pricaju sa drugima jezik svog novog okruzenjatempora wrote:kako bi ne samo ucili jezik, nego i prebrodili tu jezicku barijeru, jer mnogi od njih zive u apsolutnoj izolaciji i u okruzenju svojih sunarodnjaka, sto im onemogucava da koriste ono sto su naucili u skoli.
Stoga, ako imas priliku, koristi jezik sto vise! Nameci se komsijamakomuniciraj sa ljudima, vjezbaj telefonske razgovore, citaj novine, citaj slikovnice, slusaj djecije programe i pricaj pa makar to bilo i na cunga-lunga jeziku, ali pricaj! I ne stidi se! Jer ko te god ismije zbog nepravilnosti ili akcenta, taj nije vrijedan niti jedne jedine rijeci!
to se ti naso u mom postu?_stoKA_ wrote:"...a svi su bili turci..." ovakav rasplet me podsjeti na pocasnu salvu od zabranjenog pusenjaBosanac sa dna kace wrote:mnogi ljudi uposte ne zele da pricaju sa drugima jezik svog novog okruzenjatempora wrote:kako bi ne samo ucili jezik, nego i prebrodili tu jezicku barijeru, jer mnogi od njih zive u apsolutnoj izolaciji i u okruzenju svojih sunarodnjaka, sto im onemogucava da koriste ono sto su naucili u skoli.
ja sam napravio jednu od najvecih gresaka u zivotu sot sam se od samog pocetka druzio samo sa nasim studentima isto sam od samog pocetka ignoriro pozive raje da idem sa njima u kino, pozoriste, na fudbal, kosarku, a svi su bili Turci..al eto uvijek se greska moze ispravit...profesionalni amater
zambaklija wrote:Ja nikako,nekako,htjeo sam upisati kurs iz gramatike![]()
![]()
ali kada ovo pročitah kanio sam se ćorava posla!
"Nsiam vrjevoao da zpavrao mgou rzmajueti šot čtaim. Zaavljhuujći nobniečoj mćoi ljdksuog mgzoa, pemra irtažsiavnjima nučainka, njie vžano kjoim su roedsljdoem npiasnaa slvoa u ričjei, jdieno je važno da se pvro i psljdeonje sovlo nlaaze na sovm mstjeu.
Otasla solva mgou btii u ptponuom nerdeu i bez ozibra na ovu oloknost, tkest mžeote čtiati bez pobrelma. Ovo je zobg tgoa sto ljduksi mzoak ne čtia savko slvoo poebsno, već rčeiji poramrta kao clejniu. Oavj preomećaj je šljiavo nzavan "tipoglikemija"."
... pa i ne da !Jack Be Nimble wrote:Dobro vladam, samo bi mogao uzeti kurs jezika stare domovine. To se moze primjetiti po mojim postovima
Ma najgore je kada predjes iz faze direktnog prevodjenja sa naseg na njihov i prebacis se u fazu direktnog prevodjenja sa njihovog na nas.Zlata M. wrote:... pa i ne da !Jack Be Nimble wrote:Dobro vladam, samo bi mogao uzeti kurs jezika stare domovine. To se moze primjetiti po mojim postovima![]()
Ja nemam posebnih problema kad pisem na nasem jeziku, ali kad pricaaaam ... !![]()
![]()
Najvise se prospem upravo onda kad se sva dam na to, da ne ubacujem njemacki jezik, dok pricam na nasem !Onda prevodim Njemacki na nas ! ... mislim, u duhu njemackog jezika !
![]()
... i to fakat doooobro zvuci !
![]()
Jack Be Nimble wrote:Ma najgore je kada predjes iz faze direktnog prevodjenja sa naseg na njihov i prebacis se u fazu direktnog prevodjenja sa njihovog na nas.Zlata M. wrote:... pa i ne da !Jack Be Nimble wrote:Dobro vladam, samo bi mogao uzeti kurs jezika stare domovine. To se moze primjetiti po mojim postovima![]()
Ja nemam posebnih problema kad pisem na nasem jeziku, ali kad pricaaaam ... !![]()
![]()
Najvise se prospem upravo onda kad se sva dam na to, da ne ubacujem njemacki jezik, dok pricam na nasem !Onda prevodim Njemacki na nas ! ... mislim, u duhu njemackog jezika !
![]()
... i to fakat doooobro zvuci !
![]()
Pisanje mi ide sve teze. Trenutno samo pisem na ovom forumu, a ovdje mogu da primjetim da se cesto nadjem u situaciji da imam problema sa onim sto zelim kazati, to jest koda nemam fond rijeci na nasem a imam na engleskom. Imam problema sa sklapanjem recenica. Zato se samo drzim tema gdje se podjebava ili prica o sportu.
Sto se tice govora, odavno mi starija raja govori kada pricam a na nasem da imam americki naglasak. Ne znam otkud, nikada ga nisam pokusao dobiti, al tu je izgleda.