"Alija, nemoj bolan pričati nebuloze"

Post Reply
Oceania

Post by Oceania »

Svemirski_Jebach wrote:
Deset u pola wrote:
Michun wrote:Nikad do sad nisam pisala nista na politickim stranicama - nesto kontam forum je za zabavu...
Generalno - svi politicari su sitne duse (sadasnji), neki su od njih bolesni iliti ludjaci koju imaju fixacije raznih vrsta (ratni).
Tesko je bilo biti A. Izetbegovic u to vrijeme, imao je gresaka milion i jednu ali je zaista vjerovao da BiH pripada svim narodima. Sumnjam da bi iko obavio posao bolje ili isto dobro kao i on. Svi ovi koji ga negativno komentarisu - 5 dana u njegovoj kozi bi vam bilo dovoljno da se samoubijete.
A da, Dejton - najbolje moguce rjesenje u datom trenutku. Bosnjaka bi nestalo s lica zemlje da tada nije potpisan mir. Opet, ne tvrdim da nije moglo bolje rjesenje da se iznadje...
Da je vjerovao da BiH pripada svim narodima, ne bi osnovao stranku samo za jedan narod (ili ti jednu konfesiju-ispravnije).
Njegove "greške" koštale su života stotine hiljada ljudi.
Bošnjaka je nestalo sa 70% teritorije Bosne.
Bilo je rješenja prije Dejtona, koja su bila puno bolja od istog.
Sve one koji se pitaju da li je moglo bolje, treba pitati da li je moglo gore?
Onako realno, bez osvrta na Aliju ili druge ucesnike Daytona, hocu da mi neko argumentovano kaze - sta se bolje moglo postici? Hajde da cujemo silne pametnjakovice...misljenja sam i duboko vjerujem da se bolje nije moglo postici u onom odnosu snaga.
Misljenje ti je keves.Uvjerenje te vara bez obzira na dubinu.Ako je 7-dmi korpus ginuo i osvojio Kupres zasto je on ostravljen HVO ? Vidis to je samo jedan potez a takvih i slicnih i gorih je bilo bezbroj.Izbacujes iz svoje hipoteze Aliju i Dayton , dva glavna aktera i onda konstatujes da nije moglo biti bolje.Kako znas? To boaln ni dragi Bog ne moze da zna .Da nije bilo Alije i Daytona mozda bi bilo i gore .A mozda da nije bilo Alije i Daytona bilo bi milion puta bolje .Kao sto ja sada da se koristim tvojom konstrukcijom , mislim i duboko vjerujem .Ja licno mislim da nije potpisan Dayton bilo bi bolje nemjerljivo.On je potpisao kapitulaciju.Ono je bio izdajnicki cin.Niko mu nije drzao pistolj na celu i rekao " potpisuj " //// Cak i da jeste , namas pravo ono potpisati i tacka.
Takodje mislim da nije potpisao Alija potpisao bi Omer Behmen ili neko treci jer SDA je SDA sa ili bez Alije , svejedno .Jeste vala klempo bolji od Alije , jastaje :-) :-) :-) Ako bas hoces da se igras vidovnjaka , gore nije moglo biti a bolje ??????????????? Pricati narodu i Bogu i svijetu da si za cjelovitu a na terenu raditi suprotno nije moglo izdobrit.Isto kao kad zeni govoris da si joj vjeran a imas ljubavnicu.Na kraju balade izgubis i zenu i ljubavnicu i brak i djecu ..............
forUMASH

Post by forUMASH »

Svemirski_Jebach wrote: Onako realno, bez osvrta na Aliju ili druge ucesnike Daytona, hocu da mi neko argumentovano kaze - sta se bolje moglo postici? Hajde da cujemo silne pametnjakovice...misljenja sam i duboko vjerujem da se bolje nije moglo postici u onom odnosu snaga.
.....ukratko (nemam sad vremena da pisem esej) moglo se ici na odbranu Republike BIH, umijesto njegove odluke da se prihvati podjela zemlje na tri etnicke cijeline (ova odluka nije iznudjena u Dejtonu, u Dejtonu je realizovana).....
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

pijem_i_derem wrote:
Jastreb35 wrote:
Ova recenica je indikator zdravlja (tvoje i veceg dijela ostale) kritike na Izetbegovicev racun. BiH (bez Slovenije i Hrvatske) nije mogla ostati u Velikoj Srbiji, a izaci iz SFRJ nije mogla bez rata. Tvoje je da kada kritikujes odredjene poteze, ponudis alternativu. Sta je Izetbegovic mogao uraditi pocetkom devedesetih, okruzen podivljalim velikosrpskim i velikohrvatskim sentimentom ? Kolega Vodenjak je bar iskren, njemu bi bilo draze da je BiH ostala u okviru Velike Srbije. Budi i ti jasan sa svojim stavovima, sta je trebalo uraditi ?
Bosna je trebala izaci iz Juge, ali ako ce to uraditi da uradi kako treba i alija je trebao ostaviti sefera koji je znao kako srbe rastjerati po livadi i stvoriti pogodnu poziciju za mirovne pregovore, a ne kao kukavica ici u dilove malo sa tudjmanom, malo sa milosevicem, pa malo sa amerima...
Izaci iz SFRJ "kako treba" ? Nastavi. Kako je trebalo ? I drugo, kojim je to potencijalom Halilovic mogao separatiste "rastjerati po livadi" ? Armijama vilenjaka, patuljaka i hobita ?
Šandor

Post by Šandor »

forUMASH wrote:.....ukratko (nemam sad vremena da pisem esej) moglo se ici na odbranu Republike BIH, umijesto njegove odluke da se prihvati podjela zemlje na tri etnicke cijeline (ova odluka nije iznudjena u Dejtonu, u Dejtonu je realizovana).....
A možeš li objasniti šta bi se po tvom mišljenju desilo da nije bilo pregovora u Dejtonu i da smo nastavili rat (u Dejtonu se nije ni moglo dobit nešto više od neodržive države) ???

Kako bismo pobijedili Srbe? Kako bi se međunarodna zajednica i prevrtljivi Franjo postavili? Jesam bio dijete ali mislim da je Franjo stao u podnožju Manjače 20.09.1995. Ispravi me ako griješim.

Koliko bi rat trajao po tvojoj procjeni i kakav bi bio ishod?

Uvjeren sam da bi morali ratovat još jako dugo. Jer sami smo bili nemoćni da napravimo nešto značajno (obzirom na greške napravljene ranije....ali ovdje govorimo šta se moglo '95 a ne ranije).

Možda se Kosovo ne bi ni desilo? Možda bi dočekali 11.09 u ratu? Vrlo je izvjesno da bi se druge dvije strane dogovorile bez nas. Šta bi bilo tada? Do 1995. godine naša armija oslobodila je samo Vareš, Donji Vakuf, dio opštine Kupres, Vlašić, povezivanje Maglaja i Tešnja sa Zavidovićima i nešto sitno oko hrvatskih dijelova u Srednjoj Bosni. To je suviše malo za tako dug period.

Kad pogledaš na kartu iz ljeta 1993. godine (nemam ih više, ne znam gdje su :D ) prosto se nasekiraš. :D:D:D

Ok onda kad budeš imao vremena. Baš me zanima šta misliš?
forUMASH

Post by forUMASH »

Šandor wrote: A možeš li objasniti šta bi se po tvom mišljenju desilo da nije bilo pregovora u Dejtonu i da smo nastavili rat (u Dejtonu se nije ni moglo dobit nešto više od neodržive države) ???
.....ja ne postavljam pitanje niti diskutujem na temu jel' trebalo potpisati Dejton.....ja diskutujem na temu jel' Alija branio RBIH i jel' se drzao propisa iz ustava kojeg je trebao braniti i u ciju je odbranu pozvao bosansku mladost, ukljucujuci i moju malenkost.....ja kazem da ga on nije branio, nego je prihvatio nacionalnu podjelu zelje jos puno prije Dejtona, a u dejtonu se samo pogodio i potpisao podjelu.....
....sto se mene tice, treb'o je i ranije potpisati, bar bi spasio par desetina hiljada zivota......s Alijom na celu, nije bilo nikakve poente u nastavku rata....
Šandor

Post by Šandor »

forUMASH wrote:.....ja ne postavljam pitanje niti diskutujem na temu jel' trebalo potpisati Dejton.....ja diskutujem na temu jel' Alija branio RBIH i jel' se drzao propisa iz ustava kojeg je trebao braniti i u ciju je odbranu pozvao bosansku mladost, ukljucujuci i moju malenkost.....ja kazem da ga on nije branio, nego je prihvatio nacionalnu podjelu zelje jos puno prije Dejtona, a u dejtonu se samo pogodio i potpisao podjelu.....
....sto se mene tice, treb'o je i ranije potpisati, bar bi spasio par desetina hiljada zivota......
Mislio sam da ćeš reći kako se trebao boriti za R BiH? A to da je potpisao podjelu je jasno. Prvu podjelu potpisao je još 1994. godine.

Mislio sam da ću to čuti od generala....Sefer Halilović, Stjepan Šiber i Jovan Divjak. U pravu su da je Alija pregovorao i kad je trebalo i kad nije trebalo. Moj je zaključak da oni misle (pogotovo Sefer i Stjepan) da se trebalo borit bez ikakvih pregovora (uz ispravljanje negativnih stvari koje su napravljene).

Kako god, mislio sam da neko može objasniti kako smo ih mogli porazit kad smo do 1995. godine napravili samo par sitnih pomaka na frontu. Sve do ljeta 1995. godine bili smo donji. I kad nas je krenulo stadoše. :D:D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Jastreb35 wrote:
da smo ostali u jugi jebavali bi nas bas kao sto nas i danas jebavaju u svakoj bitnijoj reformi ili procesu, samo sto bi u toj jugi prezivilo do danas hiljade bosnjaka...ja ovdje ne govorim uopste da smo mi trebali ostati u jugoslaviji
Ova recenica je indikator zdravlja (tvoje i veceg dijela ostale) kritike na Izetbegovicev racun. BiH (bez Slovenije i Hrvatske) nije mogla ostati u Velikoj Srbiji, a izaci iz SFRJ nije mogla bez rata. Tvoje je da kada kritikujes odredjene poteze, ponudis alternativu. Sta je Izetbegovic mogao uraditi pocetkom devedesetih, okruzen podivljalim velikosrpskim i velikohrvatskim sentimentom ? Kolega Vodenjak je bar iskren, njemu bi bilo draze da je BiH ostala u okviru Velike Srbije. Budi i ti jasan sa svojim stavovima, sta je trebalo uraditi ?
Ovo je bilo toliko nisko da se, valjda zbog svojih godina, sta li, ne mogu ni slucajno sageti da dokucim, a kamo li da na to kako reagujem osim sa dobrom dozom prezira!
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

senada wrote:da budem preciznija - da idemo osloboditi rs od srpskog okupatora?

e taj film necete gledati... ti snovi vam se nece ostvariti tacka
:roll: kako se Nada krije iza Senade, ovo smo imali priliku vidjeti na estradi a vala i u tebi :x
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Bosanac_21 wrote:
senada wrote:da budem preciznija - da idemo osloboditi rs od srpskog okupatora?

e taj film necete gledati... ti snovi vam se nece ostvariti tacka
:roll: kako se Nada krije iza Senade, ovo smo imali priliku vidjeti na estradi a vala i u tebi :x
Nemojte hatoriti našoj senadi :D
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Vodenjak wrote:
Jastreb35 wrote:
da smo ostali u jugi jebavali bi nas bas kao sto nas i danas jebavaju u svakoj bitnijoj reformi ili procesu, samo sto bi u toj jugi prezivilo do danas hiljade bosnjaka...ja ovdje ne govorim uopste da smo mi trebali ostati u jugoslaviji
Ovo je bilo toliko nisko da se, valjda zbog svojih godina, sta li, ne mogu ni slucajno sageti da dokucim, a kamo li da na to kako reagujem osim sa dobrom dozom prezira!
"Ako je vec dobio prvi udarac nozem, zasto i on nije pokusao, ako ni zbog cega drugog, a ono zbog bosnjackog naroda (kad vec ne i zbog bosanskohercegovackog) da se prikloni onima koji su imali cime da ubijaju?"

To su tvoje rijeci kolega, a ne moje.
DiplomataSaSela

Post by DiplomataSaSela »

Vodenjak wrote:
Njih su dva htjela sporazum sa Srbima po kojemu bi cjelovita BiH ostala u nekoj labavoj vezi sa Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom
:
Pa i oni su pobjegli od srbije
to nije prihvatio vec je na kraju, nakon svih silnih zrtava potpisao podjelu i kapitulaciju drzave!
Koju kapitulaciju...mozda ti to iz svedske bolje vidis...ja jos uvijek zivim u BiH...
kekec

Post by kekec »

Diplomata, ne budi slijep. Ili mozda hoces nesto Vodenjaku da "zavalis".
Makedonija i Crna Gora pobjegose od Srbije, BEZ ZRTAVA, polako i efektno.
A sto se tice kapitulacije. Tacno. Republika BiH ne postoji. Nastala je SAMO
BiH,
od DVA dijela i trecim prisutnim, istina "nevidljivim". Zar to nije kapitulacija.
Nije valjda da je kapitulacija samo ono kada se vodje sastanu i oni koji su
kapitulirali predaju sablje pobjednicima. :D
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Makedonija i Crna Gora pobjegose od Srbije, BEZ ZRTAVA, polako i efektno.
.... Crna Gora samo zato sto velikosrpski projekat nije uspio, te je breme poraza nekada hrabrim "junacima" koji su granatirali Dubrovnik, postalo pretesko.

A Makedonija je trazila izlaz kad i BiH. Nije "polako", a "efektno" jeste zato sto joj trecinu stanovnistva nisu cinili Srbi, predvodjeni velikosrbima.
kekec

Post by kekec »

Jastrebe, ne bih ulazio u analize. Opsirno.
Sustina:
Mi smo ga popusili, a oni nisu.Mi smo ubijani, ruseni, pljackani
i sta sve ne, a oni sto su imali, imaju i sada.
Ni jedna granata nije pala ni na BG, ni na Titograd, ni na Skoplje.
Avax_

Post by Avax_ »

kekec wrote:Jastrebe, ne bih ulazio u analize. Opsirno.
Sustina:
Pa sta s time.
Jeli Alija kriv za to sve...?! :roll:
Na BiH je izvrsena agresija, nas niko nista nije pitao. Alija je branio BiH a ne napadao nekoga!
Narod je ubijan jer su to htjeli Karadjordjevci!
forUMASH

Post by forUMASH »

Jastreb35 wrote: .... Crna Gora samo zato sto velikosrpski projekat nije uspio, te je breme poraza nekada hrabrim "junacima" koji su granatirali Dubrovnik, postalo pretesko.
.....prije nego ti postavim pitanje, samo da se slozim sa ovom konstatacijom......Bosna nije bila u prilici cekati na rasplet situacije i zamor srpske ratne masine.....Srbija je objavila rat Bosni, a nikako obrnutu.....qurac bi iko vise izasao iz zajednice sa Srbijom da je Bosna '92. ostala.......

....a sada pitanje, vezano za tvoje elegantno prelazenje preko dijela posta u kojem kekec argumentuje kapitulaciju.....
.....mozemol se sloziti da je '92. pobjeda i okoncanje rata definisana kroz platformu predsjednistva......znaci cijelovita, gradjanska drzava sa vazecim ustavom iz '74. .....svi smo pozvani u borbu do konacnog i totalnog oslobodjenja.....
....sta je kao pobjeda proglaseno '95. ......etnicki podjeljena drzava sa sasvim novim ustavom, dok su oni koji su '92. bili pobunjenici izvan zakona prihvaceni kao pravno validan faktor i nagradjeni sa vise od 70% teritorije pod vlastitom kontrolom.....
....znaci, il' nas je predsjednik lagao i masirao nam mozak jos '92. svjesno cekajuci najpogodniji momenat da se podjela potpise il' nam je umjesto svoje ostavke nakon kapitulacije '95. ponudio ublehu od pobjede racunajuci da je svima puna kapa rata .....
kekec

Post by kekec »

Avax_ wrote:
kekec wrote:Jastrebe, ne bih ulazio u analize. Opsirno.
Sustina:
Pa sta s time.
Jeli Alija kriv za to sve...?! :roll:
Na BiH je izvrsena agresija, nas niko nista nije pitao. Alija je branio BiH a ne napadao nekoga!
Narod je ubijan jer su to htjeli Karadjordjevci!
De Avax, kao prvo, uzleti visoko i samo posmatraj.

Niko nije rekao da je AI za sve kriv, ali je on jedan od krivaca, jer je aktivno ucestvovao u svim pregovorima o buducnosti YU. Nisu znali ocuvati YU kao teritoriju, ista je podijeljena, u suzama i u krvi. Oni koji su mogli ovo sprijeciti su krivi, oni koji su htjeli raspad YU su krivi, a ko je bio medju tim, znamo, ne sve, ali ja znam da ja nisam kriv.
Cini ti se da je AI branio BiH. Sto je nije branio u Krajini, u istocnoj Bosni, u Hercegovini. Zalosno zvuci, ali Bosnu niko nije branio. Branila se kuca, selo, grad, familija. Linije razgranicenja iz 92 su najvecim dijelom i ostale 95. Malo je promjenjeno, tek toliko da sve strane budu "zadovoljene".

I Avax-u zapamti jedno. Narod je ubijan jer je RAT. Bilo koji rat na ovom svijetu je neraskidivo povezan sa mrtvima, osakacenima, silovanim, opljackanim, prevarenim. To nije nikakva tajna, nije ni danas, niti je bila juce. I zbog toga, za sva zla koje rat nosi, krivi su svi oni koji su ga svojim cinjenjem, ali i necinjenjem izazvali, odnosno, nisu ga znali izbjeci, a bili su na takvim polozajima koji su to omogucavali.
A lako je ratovati, ako ce drugi ginuti.
E, klinac vise. Prvi metak u zrak, put pod noge i trazi mirno mjesto, bez pucanja i bez budala.
A ti Alija ostani, "brani Bosnu" u Sarajevu.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

mozemol se sloziti da je '92. pobjeda i okoncanje rata definisana kroz platformu predsjednistva......znaci cijelovita, gradjanska drzava sa vazecim ustavom iz '74. .....svi smo pozvani u borbu do konacnog i totalnog oslobodjenja.....
S tim si ti mozda bio zadovoljan, ja nisam jer je omogucavalo iskljucivo bosnjacko upravljanje drzavom. BiH treba da bude decentralizovana drzava, kako bi se osiguralo da vlada u Sarajevu ne daje prednost Travniku nad Trebinjem, a Tuzli nad Mostarom. Medjutim, suocen sa izborom da podrzim cjelovitu BiH, u kojoj bi se unutrasnje uredjenje naknadno dogovaralo s jedne strane i raspadom drzave, koji je dogovoren u Karadjordjevu s druge strane, ja sam izabrao suzivot.

Ne vjerujem da bi Bosnjaci zeljeli da dominiraju drugim narodima svojom brojnoscu, ali pozeljno je da se to i ustavno-pravno onemoguci. Medjutim, pocetak rata je eliminisao mogucnost da se o tom razgovara, podivljali su nacionalisti na lesu Jugoslavije gradili mitoloske drzave i tada se moglo stati uz drzavu ili uz njene neprijatelje. Treceg nije bilo, jer je i bijeg bio podrska neprijateljima suzivota.

Kraj rata docekujemo uz administrativnu jedinicu kojom se vojnim operacijama nije moglo vojno ovladati (jer za to nije postojao ni potencijal ni dozvola medjunarodnih centara moci). Prihvata se mir da bi se u miru postiglo ono sto u ratu nije bilo moguce, te Izetbegovic odmah nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma putem drzavne televizije podsjeca da se borba nastavlja mirnim putem, a da bi mirnodopski period odbrane suzivota mogao potrajati jos dvadesetak godina. Posto termin "entitet" bukvalno znaci "nesto" (ne radi se dakle o pokrajini, regiji .... ), na nama je da dogovorimo ulogu tog neceg u okviru BiH. "Dogovoreno" je da to "nesto" ne moze imati kontrolu nad vojskom, ne moze imati kontrolu nad policijom, ne moze imati pasose, registarske tablice ..... i taj proces jos nije stao.

Dejtonski sporazum nije savrsen, ali je pruzio mogucnost da se BiH transformise u stabilnu, decentralizovanu drzavu. Separatistima je jasno da se njihovo ponovno oruzano mitingovanje po koridama nece tolerisati, da BiH nema alternativu i da vise nisu u prednosti.

Kraj ozbiljnih trzavica vidim u potpunoj eliminaciji nacionalnog karaktera administrativnih jedinica, sto ce se postici agresivnom odbranom konstitutivnosti tri naroda na tlu citave drzave (cim se zavrsi prica sa obiljezjima, doci ce red na nazive entiteta) a sto ce potrajati jos pet-sest godina. BiH ce konacno postati moderna decentralizovana drzava, sa administrativnim jedinicama koje nemaju nacionalni karakter, sa tri konstitutivna naroda, a glavna fora vise nece biti zapaljiva retorika, nego posljedice ulaska BiH u EU.

Je li to sve moglo brze i bolje ? Uz uglavnom indiferentnu medjunarodnu zajednicu, dvije neprijateljski orijentisane drzave i tri organizovane pobunjenicke formacije na tlu BiH, ne vjerujem.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Narod je ubijan jer je RAT.
Narod je ubijan jer nije srpske, odnosno hrvatske nacionalnosti, zavisno vec od tog upadaju li ti u selo Maturice ili Vukovi. Relativizirati planirane i sistematske pogrome obicnim ratom je bezobrazluk.
za sva zla koje rat nosi, krivi su svi oni koji su ga svojim cinjenjem, ali i necinjenjem izazvali, odnosno, nisu ga znali izbjeci, a bili su na takvim polozajima koji su to omogucavali.
Rat u BiH se prosirio iz Hrvatske. Izetbegovic ga nije mogao izbjeci jer je imao kontrolu nad samo jednim od tri bosanskohercegovacka naroda, a i to je bilo na klimavim nogama. Te generalne optuzbe zadrzi za sijela na kojim si ih pokupio.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Jastreb35 wrote:
Vodenjak wrote:
Jastreb35 wrote: Ova recenica je indikator zdravlja (tvoje i veceg dijela ostale) kritike na Izetbegovicev racun. BiH (bez Slovenije i Hrvatske) nije mogla ostati u Velikoj Srbiji, a izaci iz SFRJ nije mogla bez rata. Tvoje je da kada kritikujes odredjene poteze, ponudis alternativu. Sta je Izetbegovic mogao uraditi pocetkom devedesetih, okruzen podivljalim velikosrpskim i velikohrvatskim sentimentom ? Kolega Vodenjak je bar iskren, njemu bi bilo draze da je BiH ostala u okviru Velike Srbije. Budi i ti jasan sa svojim stavovima, sta je trebalo uraditi ?
"Ako je vec dobio prvi udarac nozem, zasto i on nije pokusao, ako ni zbog cega drugog, a ono zbog bosnjackog naroda (kad vec ne i zbog bosanskohercegovackog) da se prikloni onima koji su imali cime da ubijaju?"

To su tvoje rijeci kolega, a ne moje.
Izvadio si ih iz konteksta.
Hinjski, ali ne smeta! Navikao... :oops:

Nego, @Jastrebe, de mi kazi, imas li djece?
putnik

Post by putnik »

Ma pustite Tunju, :D

On je dokazana literarna kurava :D
chinese_water

Post by chinese_water »

ovaj jastrebcic je u najmanju ruku bakir izetbegovic... podsjeca me na rizzu ruzu ... tako mi kasika zlatnih :-) :-)
mostarac

Post by mostarac »

Ja po ko zna koji puta kazem:

BOSNA I HERCEGOVINA JE IZGUBILA RAT, IZGUBILA !!!

(mada, sto bi Balasevic rekao "za pametnog coveka svaki je rat izgubljen")

Ovu cinjenicu nema hrabrosti da izrekne nijedan politicar u BiH, a narod ta cinjenica suvise boli da bi je sam sebi priznao.

Bilo je vise faza kad je Bosna gubila rat, ali po meni ga je najmanje izgubila na bojnom polju, a najvise na politickom polju, gdje smo odradjeni kulturno i na finjaka da ne znamo da nam je neprijatelj duboko u pozadini. O tome šta bi bilo kad bi bilo možemo raspravljati danima i ja mislim da je Filipovicev plan bolji, neko drugi da nije i od tog nema nista. Ipak na ovaj nacin se moze definisati u kojim fazama smo izgubili zemlju i drzavu, jer da se ne lazemo, Bosna i Hercegovina nije suverena u Bijeljini, Mrkonjicu, Grudama, Neumu. Ko ne vjeruje neka ode i vidi koliko ima Bosne u ovim mjestima.
Dakle delegat koji je glavna sporedna licnost ovog topica - Alija Izetbegovic je 1990 godine potpisao da preuzima DRZAVU, MIR, NAROD, SISTEM, FABRIKE i...?
Nakon 5 godina izgubio je drzavu, bar njenu suverenost i cjelovitost i NEUPITNOST kakvu je zatekao, izgubio je mir, narod je izginuo i raseljen po bijelom svijetu, drzava nema nikakav sistem i mehanizam da bi rjesila svoje probleme i kompletan sistem funkcionsanja zemlje je razvaljen i zamjenjen novim koji je dizajniran da ne uspije, ono fabrika sto nam nije razvalio rat, razvalila je njegova banda u miru.
Dakle sta mi imamo vise pricati o tom covjeku. Iza njega stoje porazni rezultati. Je li moglo bolje ili nije moglo bolje to se nikad nece saznati, ali ovo su fakti. Covjek je za 5 godina svoje vladavine opustosio zemlju. Naravno ovo da je on opustosio ne mislim u bukvalnom smislu, ali on je koalirao i gradio partnerstvo i vlast sa onima koji su tu zemlju spalili i razgradili. Dakle drzava nije auto, pa ako ga slupas da kupis novo i da ti neko nadoknadi izgubljeno ako ti nisi kriv, jer ljudski zivoti se ne mogu nadoknaditi. Kad preuzimas da vodis jednu drzavu onda preuzimas i odgovornost za nju i njen narod. Doticni nikad odgovornost nije podnio i objasnio nam kako je moguce da istovremeno izgubi i drzavu i narod i privredu i mir i apsolutno sve sto se moglo izgubiti. Ja ne vidim neko gore rjesenje od ovoga. Pravo pitanje je "Sta je doticni ucinio da nadje bolje rjesenje ili manje lose rjesenje pa da sacuva makar neke od ovih segmenata. Ja sam siguran da je narod mogao sacuvati a i privredu bez koje jedan narod nema osnove da postoji jer ce umrijet od gladi i pustimo se seoskih prica sa teferica i vasara da smo mi u rat usli da se spasi bosanjacki narod od nestanka, jer to nije tacno i to je laz. U rat je ova zemlja usla da bi stekla nezavisnost, a narod ne bi nestao to je sigurno. Sandzak je primjer. E sad koliko bi nam vremena trebalo da izgradimo nezavisnost to je pitanje, ali uz dobru pripremu naroda kako politicku, tako i materijalnu (oruzanu) mogli smo napraviti put koji je napravila crna gora, a uz sve to bi bila i Makedonija, a i u Hrvatskoj bi se drugacije karte slagale. Dakle ovo je sta bi bilo kad bi bilo, ali cinjenica je da je Bosna ocajnicki trebala VRIJEME, kojeg nismo imali i onda smo uletili grlom u jagode i... nismo prezivjeli. Za to neko treba da snosi odgovornost ili je trebao da snosi, a uz sve to neko gore napomenu da ne vidi nikakvu razliku kako se to velikosrpski uticaj razlikuje onda od ovog danas. pa danas je jaci nego ikad. Dovoljno je bilo samo sinoc slusati Dodika.
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Jebo majku, promijenite iglu na gramofonu.
putnik

Post by putnik »

chinese_water wrote:ovaj jastrebcic je u najmanju ruku bakir izetbegovic... podsjeca me na rizzu ruzu ... tako mi kasika zlatnih :-) :-)
... reče Azira - "kašikara" :D
Post Reply