BOJKOT slovenackih proizvoda

Post Reply
bos

Post by bos »

I sto sam imao nekog razumijevanja za te stedise poslije danasanjeg "performansa" (tako to Amila zove) sada stvarno....i jos imaju u planu da zatvaraju prilaze merkatoru...van pameti.

A ovaj Dosta ako i nakon ove budalastine sam sebe ne ukine treba organizovati kakav novi pokret, recimo "Dosta nam je i vas" :P

Inace, od slovenackih proizvoda kupujem samo argetu i hellmanns majonezu (kad nema thomy-a) :)
revolutia

Post by revolutia »

Image

dakle, svim forumashima koji su dali doprinos da za nekoliko sati izradimo ovaj letak zelim da se zahvalim, a posebno mostarcu koji mi je pomogao da svoje skromne kompjuterske sposobnosti produbim ;)

nakon izjave slovenackih zvanicnika da hapsenje ratka mladica ne treba da bude prepreka za pregovore sa srbijom, i nakon srmotne izjave da gradjani BiH treba sami da regulisu dug ljubljanske banke (a ne maticna drzava slovenija) mislim da je krajnje vrijeme za BOJKOT slovenackih proizvoda.

ovim putem zelim srdacno da pozdravim nase "sosjede" slovence i da vam kazem da ovo vase smece od proizvoda nosite natrag u sloveniju i da mi bosanci nismo ovce i da znamo koristit itekako svoj mozak!

svjedoci smo da nas nasi vlastiti korumpirani politicari izdaju, i da nista ne cine da zastite domacu privredu, tako da ovim bojkotom treba da budemo zastitnici svojih domacinstava od slovenackih proizvoda i na taj nacin stitimo privredu nase drzave!!

hvala svima jos jednom koji podrzali ovu akciju,
i jos jedna molba, kopirajte ovaj letak i saljite mailom svim poznanicima, pogotovo dijaspori koja tesko razlikuje slovenacke proizvode od domacih![img]
revolutia

Post by revolutia »

bos wrote:I sto sam imao nekog razumijevanja za te stedise poslije danasanjeg "performansa" (tako to Amila zove) sada stvarno....i jos imaju u planu da zatvaraju prilaze merkatoru...van pameti.

A ovaj Dosta ako i nakon ove budalastine sam sebe ne ukine treba organizovati kakav novi pokret, recimo "Dosta nam je i vas" :P

Inace, od slovenackih proizvoda kupujem samo argetu i hellmanns majonezu (kad nema thomy-a) :)
dragi moj, to sa blokadama merkatora nista nije van pameti! mozda jest nasim ljudima koji ne razmisljaju dalje od nosa.

ne znam tacno koje godine je to bilo, kraje 90tih ja mislim, u njemackoj su aktivisti Greenpeace-a nekoliko sedmica ispred Shell-ovih pumpi samo STOJALI i odgovarali vozace da tankuju gorivo na shell-ovoj pumpi, jer je shell htio na ekoloski neopravdan nacin da potopi jednu naftnu platformu i tako ugrozi ekologiju.
aktivisti su to radili sedmicama, dok shell-u nije opao promet za 30% i onda su pristali da pregovaraju sa Greenpeace-om...
dakle, blokada je itekako urodila plodom, i ako bude blokada i prootive merkatora prvi cu se pridruziti, jer to su radili ljudi i u njemackoj, pa su postigli uspjeh,
samo kod nas vlada malogradjanski duh, pa se ovakve akcije odmah deklarisu kao "ja protesta i go*ana"...
ako neko nije za bojkot, ne mora ga praktikovat, neako pusti nas da se borimo za nasu ideju.

i fakat nisam znao da na ovom forumu ima toliko slovenaca...
Ja_Ja

Post by Ja_Ja »

I dijaspora se "mozda" probudi :

SAMO JE NAMA STRANO DRAGO
Autor: Pise: Akif COGO

Zadnjih nekoliko dana čitam po raznim štampanim i online medijima izjavu Slovenskog ministra vanjskih poslova Dmitrija Rupela kako se prema Srbiji netrebaju primjenjivati mjere pritiska da izruče ratne zločince Karadžića i Mladića kao preduslov za nastavak pregovora o pridruživanju Europskoj Uniji. U jednu ruku izjava Slovenskog ministra i nije začuđujuća uzimajući u obzir Slovensku umjetnost dodvoravanja koja je u ovom slućaju vođena obečanjem Beograda da će praviti zanačajne ustupke prema slovenačkim proizvodima na svom tržištu, veči motiv i nije potreban. Ova izjava u najblažem slučaju treba dobro da pogodi sve BH građane ma gdje oni bili. U slučaju da BiH uradi nešto slično npr. podrži Hrvatsku u njenom graničnom sporu sa Slovenijom poslijedice i “jezici” koji bi došli iz nama “prijateljske” Slovenije bi bili nesagledivi.

Gledajući malo u prošlost skoro pa da možemo napraviti malu vremensku tabelu Slovenačkog ponašanja prema BiH. Krajem rata su počeli dolaziti i oslovljavati nas gospodom i na Vi, govoreći kako su nam oni bili i ostali prijatelji cijelo vrijeme. U svom kako to oni nazivaju “prenosu iskustva“ su uspjeli privatizovati skoro pa cijeli bankarski sistem naše zemlje kao da ista stvar nije dovela veliki broj naših građana još prije rata do prosjačkog štapa. Dovoljno se samo sjetiti Ljubljanske Banke koja i danas dan nema namjeru da isplati milione a prema nekim statističkim podatcima i milijarde konvertibilnih maraka BH štedišama koje su jednostavno nestale početkom rata. Slovenija se grčevito bori kako diplomatski tako i legalno da ne vrati dug koji su pokušavajući ga izbrisati iz svih katastara ali to nije bila nikakva smetnja da nam privatizuju pola države.

Danas dvanaest godina poslije rata krvna slika BiH-Slovenačkih odnosa nije ništa bolja. Bosanske prodavnice su pune Slovenačkih proizvoda, dok na drugoj strani Slovenci možda i nađu poneki proizvod potpisan sa Made in BiH. Što je još i gore Slovenci su infiltrirali i dijasporu na dugo i na široko. Tako da su danas prodavnice u dijaspori pune proizvoda Made in Slovenia a sve manje i manje onih iz naše domovine. Dali je u pitanju nesvjesno ponašanje naših dobavljača ili firmi iz Bosne i Hercegovine koje neposvećuju dovoljno pažnje razvijanju svojih firmi je nešto čime se trebaju pozabaviti ekonomski stručnjaci.

Iz cijele jednačine se nesmiju izostaviti niti potrošaći u dijaspori kao glavni krivci velikog deficita u BiH trgovini. Očigledan je manjak potrošačke svijesti u dijaspori koja cijeni sve osim svoga. Tako da je u BH trgovinama prodavanija Slovenačka kisela voda Jamnica nego Bosanska /Tešanjska Princeza bez obzira što je jedna Princeza daleko kvalitetnija od Slovenačke Jamnice. Isti je slučaj i nekim Hrvatskim proizvodima konkretno Podravka proizvodima koji su potisnuli Vispakove proizvode koji su opet prema svim testovima kvaliteta pokazuju bolje rezultate i puno su kvalitetniji.

Možda je u nekim dijelovima Sjeverne Amerike teško uočiti, jasno potiskivanje BH proizvoda ali u Sent Luisu je sve otvoreno. Čak toliko otvoreno da jedan Shopn’Save prodavnica mješovite robe na svojim policama za hranu koje su jasno obilježene kao “Bosanska Hrana” prodaje svega 5 (slovima PET) proizvoda koji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine a na policama sa “Bosanskom Hranom” se nalaze stotne artikala. Ostali proizvodi rangiraju od Makedonije do Slovenije sa ponekim proizvodom iz jedne od zapadno Evropskih zemalja koji našim nostalgičarima valjda ubijaju nostalgiju za nečim što nazivaju svojim. Ništa bolje nisu niti ostale prodavnice u Sent Luisu gdje je slika u večini slučajeva ista ako ne i gora, što se posebno odnosi na prodavnice koje su u vlasništvu BH građana.

Police pune “naših” proizvoda a mi sjedimo i šutimo, ili bolje rečeno grabimo,kupujemo sve što nije naše, dok u isto vrijeme Slovenački ministar vanjskih poslova i njemu slični, iz koristoljublja svoje države svijesno poništavaju genocid koji je napravljen nad našim narodom svojim izjavama. Šta bi trebao biti slijedeći ispravan korak teško je reći i zavisi od individue do individue ali sigurno znam da i BOJKOT Slovenačkih i drugih NE Bosanskih proizvoda nebi naškodio niti jednom od nas.

Preneseno sa http://www.pss-news.com
Eshek

Post by Eshek »

Slovenci su sa našim parama zaradili do sada 5x više, a mi se moramo pomiriti sa činjenicom da će možda, možda nekada dati malo sadake i našim štedišama. Mene više nervira indolentnost naših vlasti, ali i neka opšta NAIVNOST koja vlada povodom otvaranja njihovih pogona ovdje.

Slovenci su počeli da grade proizvodne pogone u BiH, ali ne kako bi nama udovoljili, nego kako bi infiltrirali izuzetno vrijedna tržišta Turske i Bliskog Istoka.

Ma šta da kažem, mi smo nacija vrhunskih idiota!
Last edited by Eshek on 20/02/2007 01:49, edited 1 time in total.
bos

Post by bos »

Iskreno se nadam da ne poredis Greenpeace sa Amilom i Dosta :)

Nisam slovenac, ali nisam ni od onih sto potpisuju i podrzavaju svaku jebenu peticiju i poziv na bojkot koji se kod nas pokrecu svakodnevno. Ako bismo redom isli bojkotovati sve zemlje/nacije koje su na ovaj ili onaj nacin nastetili BiH gdje bi nam bio kraj?

I ne vidjoh na dnevnicima da javise kako je danas otvorena nova fabrika i koliko ljudi ce dobiti posao...
DUREX

Post by DUREX »

Slovenacka GOVNA(prizvode) ne koristim... Mozda mi ponekad u korpu uleti po neki, ali ne zato sto to zelim, nego, onako, nemara radi... Slovenacka GOVNA ne kupujem iz razloga sto mi se nacin na koji su dosli na nase trziste, tacnije nacin na koji su ih BALIJE uglavile za male pare da nam prosipaju pamet i uce nas sta je hrana- NE SVIDJA.... A da i ne govorim sta mislim o slovenackoj politici... Skrenucemo s teme...

Naravno, nikada nikome nisam popovao i sugerisao da li da kupuje ili ne kupuje slovenacke proizvode... Imate mozak, imate zeludac, pa ako vam je merak da se najedete slovenackih govana, pardon, proizvoda, samo naprijed... Ja ni svoje ukucane ne krivim radi toga... Ovdje su ljudi davno operisani rijeci i pojma MOZAK, a, zajedno s tim i od svake vrste ponosa... Prema tome, samo naprijed i prijatno.

Ja ovdje govorim o ljudima i nastupu pojedinca svjesnog svijeta i situacije u kojoj se nalazi.... ne govorim o drzavi Bosni koja od pocetka nije nista drugo nego SDA privatna firma, niti govorim o politicarima-balijama.... oni su nas izdali jos u ratu, a o miru i da ne govorim...
Neko je povukao dobru paralelu... Janez je sagradio Merkator... Balije samo grade dzamije... Tuzna istina...
Medjutim, to ne znaci da cu ja da jedem slovenacka govna i gledam kako sa duge strane poljoprivrednici i kojekakvi radnici moje zemlje, ispastaju... Barem na neki nacin sam zelio ne biti dio tog lanca kriminala... Vama ostalima - prijato.

P.S. Za revolutia... Ne treba gajiti nade da bosnjacki (glupi) narod moze u bilo kojoj situaciji uraditi nesto sto su uradili Njemci... Njemci imaju MOZAK i ponos... Kod nas je glavna i jedina rijec SABUR (Jebem mu ja sto majki, ko je izmislio)... Pa i kad nam seru za vrat, mi saburamo... do beskraja...
Eshek

Post by Eshek »

bos wrote:I ne vidjoh na dnevnicima da javise kako je danas otvorena nova fabrika i koliko ljudi ce dobiti posao...
To je isto kao da ja tebi uzmem 1000 eura, pa ti vratim 10 sa cijelom medijskom pompom i promocijom kako sam fin i "vidi kako mu valja"
Jara

Post by Jara »

prleitihi wrote: ...znaci kad ja dam 1 km za alpsko ja sam izdajnik..a kad brankovic tušne nasu banku slovnecima u besjenje on je patriota..i jos ja..supak jedan..ne podrzim brankovica na izborima..nego glas dam supku lagumdziji koji trazi zakon o opljackanoj imovini..sve kako bi naudio nasim patriotama!
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Edin H.

Post by Edin H. »

Podrzavam bojkot do daljnjega.

Premda nemam sta potrazivati od Ljubljanske Banke.

Ali njihov bezobrazluk je prevrsio svaku mjeru...
DobroJutroKolumbo

Post by DobroJutroKolumbo »

Ja mislim da bi to trebalo ovako da izgleda...onako ispade kao da ih reklamiras!!! :-)

Image
revolutia

Post by revolutia »

e odlicno brate!

nisam neki strucnjak za kompjutere, jedva sam i ono sklepo.

ovaj tvoj letak jasnije salje poruku :)

ajmo svi zgrabite mailove, i saljeite ovo na sto vise adresa! :D
mala-i

Post by mala-i »

bos wrote:I sto sam imao nekog razumijevanja za te stedise poslije danasanjeg "performansa" (tako to Amila zove) sada stvarno....i jos imaju u planu da zatvaraju prilaze merkatoru...van pameti.

hellmans nije slovenački :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Objavljeno prije 2 sata 13 minuta
Pogačnik o odnosu Ljubljanske banke prema štedišama

Predstavnik slovenske vlade za sukcesiju Miha Pogačnik izjavio je u ponedjeljak da će BiH morati obeštetiti štediše Ljubljanske banke Sarajevo jer je 1994. godine BiH "nacionalizirala" tu banku i tako zapravo "djelovala sebi na štetu".

Pogačnik je time komentirao zahtjeve štediša te banke u BiH koji su u ponedjeljak, za posjeta Sarajevu slovenskog premijera Janeza Janše, prosvjedovali i tražili isplatu ušteđevina.

Pogačnik je rekao da je Slovenija nakon osamostaljenja zajamčila isplatu štednje samo štedišama na svom teritoriju, te da bi i druge nasljednice bivše SFRJ trebale postupiti jednako, ali da BiH treba isplatiti štediše Ljubljanske banke i ako bi se usvojio poslovni, a ne teritorijalni princip jer je banku nacionalizirala.

Pogačnik je dodao da se slučajevi hrvatskih i bosanskih štediša Ljubljanske banke razlikuju utoliko, što bi Ljubljanska banka Zagreb potraživanja mogla isplatiti iz svojih potraživanja od poduzeća koja je kreditirala. Tih potraživanja do sada se zajedno sa zateznim kamatama nakupilo za 500 milijuna eura, tvrdi Pogačnik.

Premijer Janša u Sarajevu je izjavio da se štediše ne mogu isplatiti iz Slovenije jer su novci štediša otišli u Beograd, te da je Ljubljanska banka prilikom raspada Jugoslavije imala "negativni saldo".

(FENA)
mostarac

Post by mostarac »

mala-i wrote:

hellmans nije slovenački :D
jeste, Kolinska pravi (valjda po licenci), ali taj mi kupujemo
mala-i

Post by mala-i »

a ako ćemo pravo, i knorr je unileverov brand kojemu je kolinska samo strateški partner u sloveniji.ako ste već za bojkot, onda uključite i rama margarin i rexonu,dove,cif,domestos i signal, jer sve su to proizvodi omraženog vam bratstva ove dvije korporacije.
Santos

Post by Santos »

Bojkotujte sve ali nemojte Slovenke,one nisu krive.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

revolutia wrote:

dragi moj, to sa blokadama merkatora nista nije van pameti! mozda jest nasim ljudima koji ne razmisljaju dalje od nosa.

ne znam tacno koje godine je to bilo, kraje 90tih ja mislim, u njemackoj su aktivisti Greenpeace-a nekoliko sedmica ispred Shell-ovih pumpi samo STOJALI i odgovarali vozace da tankuju gorivo na shell-ovoj pumpi, jer je shell htio na ekoloski neopravdan nacin da potopi jednu naftnu platformu i tako ugrozi ekologiju.
aktivisti su to radili sedmicama, dok shell-u nije opao promet za 30% i onda su pristali da pregovaraju sa Greenpeace-om...
dakle, blokada je itekako urodila plodom, i ako bude blokada i prootive merkatora prvi cu se pridruziti, jer to su radili ljudi i u njemackoj, pa su postigli uspjeh,
samo kod nas vlada malogradjanski duh, pa se ovakve akcije odmah deklarisu kao "ja protesta i go*ana"...
ako neko nije za bojkot, ne mora ga praktikovat, neako pusti nas da se borimo za nasu ideju.

i fakat nisam znao da na ovom forumu ima toliko slovenaca...
Ako nisi s nama - protiv nas si. Svi koji nece bojkotovati - su Slovenci. Ovo sto ja ovdje vidim je blijedi pokusaj nametanja svog stava. Letak je bezveze - utilitaran, jednostran i nepismen. I, da - za proteste treba malo vise inteligencije i suptilnosti, koju vi ocito ne poznajete pa sve sto je kritika nazivate malogradjanstinom.
A ti Nijemci sto su "stojali" ( :D ) izvadio si iz konteksta i potpuno krivo protumacio. :roll:
prleitihi

Post by prleitihi »

pitam se..kad bi se slovenci povukli iz bosne..koliko bi nasih ljudi ostalo bez posla..zna li neko..otprilike?

inače..vidimo se danas u mercatoru.. :oops: :D
a.basko

Post by a.basko »

sta je sa onim bazenom na ilidzi?
cuo sam da se pravo lose odnose prema radnicima...
radeljas

Post by radeljas »

prleitihi wrote:pitam se..kad bi se slovenci povukli iz bosne..koliko bi nasih ljudi ostalo bez posla..zna li neko..otprilike?

inače..vidimo se danas u mercatoru.. :oops: :D
to je pravo pitanje. bojim se da je broj jako velik i da te ljude sigurno terzic, hadzipasic ili brankovic ne bi zaposlili. jer u njihovim planovima postoje samo amidzici i dajdzici tj. bliza rodbina i drzavna kasa. nema tu ni proizvodnje ni strategije, ni nista...
na stranu sto se slovenci prave ludi i sto jansha laze u oci i sto mi je zao deviznih stedisha, ali prava adresa za protest je vlast ove drzave.
ostaje da svi koliko god mozemo kupujemo domace proizvode, ono sto ima ...
lucky_strike

Post by lucky_strike »

mladinska knjiga
cigarete boss i slicne
cajevi 1001 cvet
apoliticni_politikant

Post by apoliticni_politikant »

mIRCerka wrote:
apoliticni_politikant wrote:
mIRCerka wrote: Pitaj kravare oko Tuzle KOME CE PRODATI MLIJEKO ako svi budemo bojkotovali ALPSKO koje se proizvodi u Tuzli...
to o cemu ti pricas je LOKALPATRIOTIZAM....
Istinu zbori revolutia, svako ima pravo na svoje misljenje, i ja sad iznosim svoje:

Treba krenuti od temelja, problemi se ne rjesavaju od vrha!

Eto otici cu ja u Mercator ovaj vikend i slikati "bojkot".
Pitanja glase:
1 . Zasto bi slovenci u Tuzli pravili "alpsko"
(osim da izbjegnu placati porez na mlijeko proizvedeno u Sloveniji,koristili jeftinu radnu snagu i u bescjenje otkupljivali mlijeko koje pominjes)

2. Ako proizvode "alpsko " dobiveno od mlijeka tuzlanskih krava,onda je to jos jedna prevara kupaca -gradjana BiH (Sta je alpsko u mlijeku tuzlanskih krava ?)

3. Nema veze sa mlijekom ali ima sa "argetom"
Danas je u Sarajevu (Hadzici) otvorena tvornica argete. Tvornicu je otvorio Janez Jansa premijer Slovenije.
Pitanje : Zasto su slovenci ovaj pogon otvorili bas u Hadzicima,pored toliko mjesta u dezeli pogodnih za to (Da nije mozda zato sto standardi proizvodnje argete u slo. ne odgovaraju standardima EU, ali odgovaraju standardima tamnog vilajeta)

I jos jedna opservacija:
U idealnoj postavci, da ne kupujemo "alpsko",pa da propadne te mljekara u TZ koja proizvodi alpsko. Mlijeko ce onda otkupljivati neka domaca mljekara,koja je mozda sad propada zbog te tvornice alpskog.

POZDRAV DONMOVINI
stvari o kojima ti pricas su DUGOROCNE a jednog Mehu/Peru/Ivu zivo boli ahilova peta za narednih 20 godina, on zeli da prehrani porodicu sada...

Onolike litre alpskoga mlijeka sigurno nisu dosle sa par proplanaka predalpa i nekih 100njak krava!!! U pitanju je, ako vec moram crtati, TEHNOLOGIJA prerade mlijeka...

domace mljekare se godinama bore same sa sobom, jer im DRZAVA BOSNA I HERCEGOVINA DAJE SIPAK a ne pomoc!!! Sve i jedan laktofrizer koji su povratnici dobili, dobili su od stranaca!!! A od valsti su dobili jedan veliki crnacki...znas vec...

dalje... u kantonu u kojem je hornicna epidemija bruceloze i salmonele se daju subvencjie za stocharski sektor, umjesto za sektor vocarstva i ljekobilja, koji su nadasve uspjesniji i profitabilniji, dok kantoni sa odlicnom proizvodnjom u sektoru stocharstva dobije subvencije za jagodicasto voce, koje da urod 20% od planiranog....

Da maknes sjedalicu, mozda bi i ti vidio mnoge druge stvari od KRIVIMO JANEZE ZA SVE....

Do kad vise ovo zabijanje glave u pijesak? Zar nam uvijek neko drugi mora biti kriv?

i da li iko zna dokle je prijedolg Pitera Nikola za povecanje PDVa s ciljem isplate ove stednje?

Bude li takvo nesto prosl, ja cu poceti sa bojkotom placanja poreza! SVIH!!!
Naravno mirci da govorim o dugorocnim stvarima. Nista se ne moze ni realizirati ni desiti odmah. za sve procese treba vremena. Nije ovo zabijanje glave u pijesak. Bojkot ne bi trebao i ne moze biti nacin da se nesto promjeni,ali moze biti jaka poruka i iskazivanje stava prema odnosu ne samo SLovenije,vec i nasih politicara. pa bojkot slo.proizvoda je i bojkot nasih politicara (pardon LOBISTA) kojima odgovara slovenacke ekspanzija, jer se i njima otvaraju mogucnosti savjetnickih angazmana(vidi pod Andan Terzic i buduci poslovni angazman za izvjesnog investitora iz SAD srbijanskog porijekla).
Dakle cilj bi trebao biti poslati poruku da nismo telad.

To da pomjerim stolicu, mozes reci bilo kome drugom. Svakodnevno sam uz posao kojim se bavim svjedok nepravilnosti i nepravdi koje ne mogu promjeniti,ali gdje god mogu pokusavam pomoci u borbi protiv njih.
Najvaznija stvar u zivotu,barem sto se mene tice, je kao pojedinac uraditi sve sto ti mogucnosti dozvoljavaju(intelektualne,finansijske i sl) kako bi pogresne stvari pokusao promijeniti ili barem ukazati na njih. Nije vise bitan nacin niti bilo koja pripadnost(nacionalna,vjerska,stranacka i sl.) vec samo osjecaj da si pred Bogom,sobom i ljudima cist jer si pokusao. Nekad ces uspjeti a u vecini slucajeva neces. Ali nema veze. Borio si se.
E sad i o patriotizmu. Ja nisam rekao da je nedostatk patriotizma najveci, ali da je jedan od najvecih i dalje stoji.
Obrazlozenje:
Patriotizam (lat) patria - domovina - ljubav prema domovini,otadzbini,rodoljublje, domoljublje
Patriota rodljub,covjek koji ljubi(voli) domovinu.
Eh na osnovu ovoga zakljucujemo. da bi napravio nesto za nekoga bez ikakve nadoknade moras ga voljeti,ljubiti,cijeniti postovati.
Posto kod nas ima malo onih koji cijene,vole,ljube i postuju nasu patriju BiH,onda nema ni patriota pa samim tim ni onih spremnih da naprave nesto za nju a da ne traze razlog zasto su to uradili osim opce, sto onda podrazumjeva i licnu korist.
Zbog toga je nedostatak patriotizma u ovom izvornom obliku jedan od problema ove zemlje.
Jer da je vise patriota,mislim na politicare, onda bi i politika bila u skladu sa vec pomenutom ljubavlju prema domovini.

POZDRAV DOMOVINI
apoliticni_politikant

Post by apoliticni_politikant »

mIRCerka wrote:
apoliticni_politikant wrote:
mIRCerka wrote: Pitaj kravare oko Tuzle KOME CE PRODATI MLIJEKO ako svi budemo bojkotovali ALPSKO koje se proizvodi u Tuzli...
to o cemu ti pricas je LOKALPATRIOTIZAM....
Istinu zbori revolutia, svako ima pravo na svoje misljenje, i ja sad iznosim svoje:

Treba krenuti od temelja, problemi se ne rjesavaju od vrha!

Eto otici cu ja u Mercator ovaj vikend i slikati "bojkot".
Pitanja glase:
1 . Zasto bi slovenci u Tuzli pravili "alpsko"
(osim da izbjegnu placati porez na mlijeko proizvedeno u Sloveniji,koristili jeftinu radnu snagu i u bescjenje otkupljivali mlijeko koje pominjes)

2. Ako proizvode "alpsko " dobiveno od mlijeka tuzlanskih krava,onda je to jos jedna prevara kupaca -gradjana BiH (Sta je alpsko u mlijeku tuzlanskih krava ?)

3. Nema veze sa mlijekom ali ima sa "argetom"
Danas je u Sarajevu (Hadzici) otvorena tvornica argete. Tvornicu je otvorio Janez Jansa premijer Slovenije.
Pitanje : Zasto su slovenci ovaj pogon otvorili bas u Hadzicima,pored toliko mjesta u dezeli pogodnih za to (Da nije mozda zato sto standardi proizvodnje argete u slo. ne odgovaraju standardima EU, ali odgovaraju standardima tamnog vilajeta)

I jos jedna opservacija:
U idealnoj postavci, da ne kupujemo "alpsko",pa da propadne te mljekara u TZ koja proizvodi alpsko. Mlijeko ce onda otkupljivati neka domaca mljekara,koja je mozda sad propada zbog te tvornice alpskog.

POZDRAV DONMOVINI
stvari o kojima ti pricas su DUGOROCNE a jednog Mehu/Peru/Ivu zivo boli ahilova peta za narednih 20 godina, on zeli da prehrani porodicu sada...

Onolike litre alpskoga mlijeka sigurno nisu dosle sa par proplanaka predalpa i nekih 100njak krava!!! U pitanju je, ako vec moram crtati, TEHNOLOGIJA prerade mlijeka...

domace mljekare se godinama bore same sa sobom, jer im DRZAVA BOSNA I HERCEGOVINA DAJE SIPAK a ne pomoc!!! Sve i jedan laktofrizer koji su povratnici dobili, dobili su od stranaca!!! A od valsti su dobili jedan veliki crnacki...znas vec...

dalje... u kantonu u kojem je hornicna epidemija bruceloze i salmonele se daju subvencjie za stocharski sektor, umjesto za sektor vocarstva i ljekobilja, koji su nadasve uspjesniji i profitabilniji, dok kantoni sa odlicnom proizvodnjom u sektoru stocharstva dobije subvencije za jagodicasto voce, koje da urod 20% od planiranog....

Da maknes sjedalicu, mozda bi i ti vidio mnoge druge stvari od KRIVIMO JANEZE ZA SVE....

Do kad vise ovo zabijanje glave u pijesak? Zar nam uvijek neko drugi mora biti kriv?

i da li iko zna dokle je prijedolg Pitera Nikola za povecanje PDVa s ciljem isplate ove stednje?

Bude li takvo nesto prosl, ja cu poceti sa bojkotom placanja poreza! SVIH!!!
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Napišite na tom letku da su se zli Slovenci jedini sjetili da u Srebrenici otvore proizvodni pogon "Cimos" i da su u njemu zaposlili 30-40 mladih ljudi - povratnika. :(
Post Reply