Nivo znanja srednjoškolaca

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...

Da li učenika u srednjoj školi, koji ne zna sabrati, oduzeti, pomnožiti i podijeliti dva razlomka treba uputiti na ponavljanje razreda ili mu treba progledati kroz prste iz bilo kojih razloga?

1. DA
53
80%
2. NE
13
20%

Total votes: 66

shiljak

#101 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by shiljak »

Problem je što ti koji dobiju lošu ocjenu ne odgovaraju opet dok ne dobiju veću. Ili odgovaraju nakon mjesec-dva, kad moraš znati i to novo i ono staro.. što opet ako ne naučiš, a većina neće, onda te nema nigdje.. A nastavnik će samo da opet prozove nekad i da te pita :D

Ili ako iz pismene dobiješ 2-3, nema tog popravnog koji će te naučiti da pišeš malo bolje. Nego svaki put na isti način napišeš i istu ocjenu dobiješ :D

Ako neće biti dodatna nastava za one koji su preslušali nastavnika a prošli loše, onda bolje da ne idu na nastavu nego nek uče od kuće, kad nema razlike..
saga

#102 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by saga »

Chile17 wrote:pricas nebuloze,ako je istina hajfe malo argumentovano,koja skola.ha hu,a ne rekla kazala i mahalske

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
Ako je ovo bilo meni upuceno...

Nije rekla kazala, dajem instrukcije, primjerci su mahom iz trece, cetvrte, pete gimnazije...
A i srednja skola je nebitna, jer su to stvari koje su se trebale u osnovnoj nauciti... I bez kojih se nije ni trebalo izaci iz osnovne.
Chile17

#103 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by Chile17 »

ne bih nikog da vrijedjam ili da sebe nesto uzdizem,ali nije mi cudno kad su u pitanju odredjeni ucenici iz tih nabrojanih skola,naravno nisu svi takvi,iskreno vjerujem i da su i ti izuzetci i da ih nema bas previse..

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#104 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by un1ted »

Ja se obratih samo radi ovih što ismijavaju učenike :) Veći je problem u obrazovnom sistemu, te onima koji prenose znanje nego u samim učenicima.
red evil

#105 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by red evil »

Idemu srednju školu i ne znam nabrojat glavne gradove svih država, većine znam, dobar broj ali ne vidim neku potrebu da naučim, možda griješim ali smatram da ne moram znati glavne gradove svih država. :D Geografiju, historiju ne znam dobro jer me ne zanima i ne mogu to naučit. :D

Pkušavam da naučim dosta stvari, ali u školi me većina predmeta ne zanima, pogotovo ovi stručni. Upis'o sam ovo da naučim radit sa računarima ali najmanje učimo o tome.

Npr. u americi prve četiri godine školovanja uče o svemu i nakon toga učiteljica/učitelj donese odluku o tome za šta je učenik/ca pokazali najbolje znanje tj. interesovanje. I tu se ne pita roditelj, ako je pokazalo interesovanje o historiji, ostatak školovanje samo o tome uči, nema opterečivanja sa "neptrebnim" predmetima. Treba i kod nas nešto ovako, nisam našao niejdnu srednju školu koja se bazira samo o računarima, isključivo o tome.
saga

#106 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by saga »

Chile17, preko faksa znam tonu profesora koji su se u zadnjih god-dvije zaposlili u najrazlicitijim mogucim skolama... i vjeruj mi, navedeni primjeri nisu izuzeci, nazalost.
I slazem se da ja najvise do profesora, jer su to djeca koja su u srednju dosla sa 4/5 iz matematike, a mnoga od njih svjesna da ne znaju i otvoreno kazu da je to zbog toga sto su bili dragi profesoru, ili zbog toga sto je profesor bio nezainteresovan ili nesto trece.

Par poznanika je prolazak iz matematike u cetvrtom razredu srednje skole svelo na to da se potrudi da ta djeca barem znaju (nauce) pomnoziti dva razlomka, kvadrirati binom ili rjesiti najprostiju kvadratnu jednacinu...
It_is_a_Leclerc

#107 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by It_is_a_Leclerc »

Ja nikako da skontam šta bih odgovorio. Do pola je DA, od pola NE.
:shock:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#108 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by Truba »

sinuhe wrote:Ni to nije problem. Uvijek mogu provjeriti na nekom forumu.
Ako je rijec o prvom svjetskom... pa starije generacije i danas ponavljaju ono sto su procitali 85-te u Venu da je HItler sluzio vojsku u Kalinoviku.
to je urbana legenda ja mislim to se ne može tako lako iskorijeniti
iskreno ja sam za to prvi put čuo kad sam pročitao u danima ili slobodnoj bosni

ali s druge strane sam čuo na faksu da je cura pročitala na netu da se piramida može vidjeti sa mjeseca :? :? :?
dok druga nije znala jel se zemlja vrti oko sunca ili sunce oko zemlje
:lol:
treća nije znala za crkvu bosansku :lol:
shiljak

#109 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by shiljak »

Moguće da je u gimnazijama bolje stanje, ali u ovim ostalim školama je kriza :D Jer gimnaziju ne može baš svako upisati, dok u neke druge većinom mogu.
Kemo BA

#110 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by Kemo BA »

Moj odgovor je NE. Zasto ? Zato jer ni vecina sa zavrsenim fakultetima to ne zna i eto zato :zoka:
AdoCka

#111 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by AdoCka »

shiljak wrote:Moguće da je u gimnazijama bolje stanje, ali u ovim ostalim školama je kriza :D Jer gimnaziju ne može baš svako upisati, dok u neke druge većinom mogu.
Hheehhe,imam jarane u III gimanziji i medicinskoj Bjelave,nemogu prozboriti tri riječi kako treba,uglavnom im se konverzacija svodi na : "Šjooj,ba,jesi'l gle'o sinoć utakmicu ba" i slicno...a svi prvi razred :D
Nuken

#112 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by Nuken »

shiljak wrote:Moguće da je u gimnazijama bolje stanje, ali u ovim ostalim školama je kriza :D Jer gimnaziju ne može baš svako upisati, dok u neke druge većinom mogu.
Reci mi da se šališ?Danas svako upisuje gimnaziju(ne znam kako je u SA.)samo da bi moogao reći da ide u gimnaziju.Roditelji ih "guraju",pa da se mogu pohvaliti da im je djete u gimnaziji.Nedo` Bog da upiše mješovitu(pogotovo zanate),a poljoprivrednu upisuju samo "propalice".Nema veze što dijete ne zna sastaviti dvije normalne rečenice ili izračunati dva razlomka.Daće tata pare profesoru da se dijete upiše u gimnaziju.U zadnje vrijeme medicinsku isto upisuje ko stigne.Kada vidim ko će kroz par godina "spašavati" živote :cry: .Primjer:Učenik 4. razreda srednje medicinske ne zna nabrojati respiratorne organe na našem jeziku :-) Vjerovatno ni ne zna šta je trachea. :roll:
MrsJ

#113 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by MrsJ »

.
Woman

#114 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by Woman »

šta će on u srednjoj uopšte ako ne zna,to se radi u 6. osnovne
kanjon

#115 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by kanjon »

Po vasim pricama svako ko ima vise od 30 godina zna napamet prirodni sistem elemenata, ima sekspirovski vokabular, perfektno prica sve strane jezike, zna sve cifre od pi koje su do sad izracunate, zna datum rodjenja i smrti svakog japanskog cara... S druge strane svi ispod 30 ne znaju sabrati dva broja.

jes kako da ne. dajte malo objektivnosti i manite se suplje

A ako jest tako, ko je onda kriv? Da nisu mozda ucitelji, nastavnici i profesori iz tih sveznajucih generacija? I kako to da te sveznajuce generacije ne znaju postaviti najjednostavnije pitanje za anketu...
Kemo BA

#116 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by Kemo BA »

:thumbup:
kanjon wrote:Po vasim pricama svako ko ima vise od 30 godina zna napamet prirodni sistem elemenata, ima sekspirovski vokabular, perfektno prica sve strane jezike, zna sve cifre od pi koje su do sad izracunate, zna datum rodjenja i smrti svakog japanskog cara... S druge strane svi ispod 30 ne znaju sabrati dva broja.

jes kako da ne. dajte malo objektivnosti i manite se suplje

A ako jest tako, ko je onda kriv? Da nisu mozda ucitelji, nastavnici i profesori iz tih sveznajucih generacija? I kako to da te sveznajuce generacije ne znaju postaviti najjednostavnije pitanje za anketu...
:thumbup:

Ja cu da dodam ni godine ni diploma nisu nikakav pokazatelj ni znanja ni bilo cega drugog. Samo konkretni rezultati pojedinca su mjerilo.
shiljak

#117 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by shiljak »

U svakoj školi kao i na fakultetu pola predmeta položiš preko đonova :) Kako onda znati ko zna a ko je prepisao?
stup metropola

#118 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by stup metropola »

mislim da danasnji ucenici znaju puno vise od ucenika od prije 15 godina jer raspolazu velikoj kolicini informacija na internetu
shiljak

#119 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by shiljak »

:lol:
Muhamed Đakmić

#120 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by Muhamed Đakmić »

Ja bih se smio upustiti sa većinom ljudi u rasprave iz općeg znanja, bez obzira o kojoj se nauci radi, ali realno, većinu toga sam savladao sam i mimo škole, jer me zanimalo. Završio sam Prvu gimnaziju, koja ti daje jako dobru podlogu za proširivanje znanja, ako si sam zainteresovan za to naravno.

Mislim da je danas puno bitnije da te profesor nauči jednom kvalitetnom načinu rezonovanja, nego da te trpa bespotrebnim informacijama, te da u tebi pobudi interes za svoj predmet. 90% stvari (ovo je broj onako ofrlje, nisam mjerio :D ) možeš naučiti sa interneta, nije potreban profesor koji to zna da bi ti objasnio kao što je ranije bio slučaj, potrebno je samo da ti pristupi na pravi način.
Kemo BA

#121 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by Kemo BA »

Muhamed Đakmić wrote:Ja bih se smio upustiti sa većinom ljudi u rasprave iz općeg znanja, bez obzira o kojoj se nauci radi, ali realno, većinu toga sam savladao sam i mimo škole, jer me zanimalo. Završio sam Prvu gimnaziju, koja ti daje jako dobru podlogu za proširivanje znanja, ako si sam zainteresovan za to naravno.

Mislim da je danas puno bitnije da te profesor nauči jednom kvalitetnom načinu rezonovanja, nego da te trpa bespotrebnim informacijama, te da u tebi pobudi interes za svoj predmet. 90% stvari (ovo je broj onako ofrlje, nisam mjerio :D ) možeš naučiti sa interneta, nije potreban profesor koji to zna da bi ti objasnio kao što je ranije bio slučaj, potrebno je samo da ti pristupi na pravi način.
Muhamede, nažalost vrednovanje tvojih sposobnosti, strucnosti i znanja kao i rezultati tvoga rada u ovakvom sistemu kao sto je BiH nece biti adekvatno nagrađeni iz razloga sto je jedino mjerilo nivo skolske spreme = Koeficijent radnog mjesta = placa + koeficijent 0 (nula) za cjeloživotno (tvoje, moje i svih onih koji svoje sposobnosti svakodnevno nadograđuju) .
titinho

#122 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by titinho »

ja kad vidim ko i kako zavrsava pedgoasku akademiju onda me bude strah da i mene nisu takvi ucili i ispravljali diktate
pa pogledajte samo pedagosku akademiju, 80% muku muci sa gramatikom, veze nemaju kad se jel đ ili dž.
shiljak

#123 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by shiljak »

To je zato što nema osnovnog standarda :D Šta ko tačno mora znati itd.. nego svaki nastavnik po svom radi.. I treba, ali mora neka i pravila da postoje..

Recimo nastavnik obori 50% učenika ili čitav razred i nikom ništa.. pa gdje to ima? Odma izbaciti tog nastavnika jer nije ništa naučio učenike - logično.

Ili nevezano za učenje, pojedini učenici prave probleme, komuniciraju sa nastavnikom pogrešno, i on će da završi školu sa takvim jezikom.. Većinom ili nastavnik ne smanji vladanje ili kada treba da ga isključe "progledaju mu kroz prste" i tako svake godine dok ne završi školu.

Znači nema standarda, pravila, ništa.
red evil

#124 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by red evil »

Problem je što ima profesora koji nw bi trebali to da rade. Većina ih je u ovim stručnim škola, npr. elektrotehnička inžinjeri koj isu radili u fabrikama i kad su se zatvorile, gdje će, šta će, brže bolje završili sve za jedan predmeta tj. položili ove koje su im potrebne za školu. Pedagogije nemaju ni sata. Liječe svoje frustracije na učenicima. Primjer: kontrolni, ima teksta i slika. Cieli tekst napišeš, 70-80% tog teksta je tačno, pa i više i na blok šemi zaboraviš stavit strelicu i dobiješ 1.

kocka ------ kocka ovako napišeš a trebalo ovako kocka ----->kocka i to samo na jednoj zaboraviš i 1 dobiješ.
AdoCka

#125 Re: Nivo znanja srednjoškolaca

Post by AdoCka »

red evil wrote:Problem je što ima profesora koji nw bi trebali to da rade. Većina ih je u ovim stručnim škola, npr. elektrotehnička inžinjeri koj isu radili u fabrikama i kad su se zatvorile, gdje će, šta će, brže bolje završili sve za jedan predmeta tj. položili ove koje su im potrebne za školu. Pedagogije nemaju ni sata. Liječe svoje frustracije na učenicima. Primjer: kontrolni, ima teksta i slika. Cieli tekst napišeš, 70-80% tog teksta je tačno, pa i više i na blok šemi zaboraviš stavit strelicu i dobiješ 1.

kocka ------ kocka ovako napišeš a trebalo ovako kocka ----->kocka i to samo na jednoj zaboraviš i 1 dobiješ.
:thumbup: potpisujem svaku rijec. :)
Post Reply