tablete za kontracepciju

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

angel26

Post by angel26 »

DANAS POSTOJE KONTRACEPCIJSKE TABLETE SA NISKOM RAZINOM HORMONA TE SU NUS POJAVE SVEDENE NA MINIMUM. JEDNE OD TIH SU I YASMIN KOJE IMA I KOD NAS KUPITI. PRIJE UZIMANJA TREBA OTICI GINEKOLOGU NA PREGLED I URADITI NALAZE. BOLESTI JETRE, STITNE ZLIJEZDE, VARIKOZNE VENE, SU JEDNE OD KONTRAINDIKACIJA.
MEDJUTIM KAO I BILO KOJI DRUGI 'LIJEK' TAKO I OVAJ IMA SVOJE NEGATIVNE STRANE I SPOMINJE SE KAO JEDAN OD RIZIKA ZA NASTANAK NEKIH BOLESTI. KOD UZIMANJA ISKLJUCIVO RADI ZASTITE OD TRUDNOCE ZENA MORA BITI SVJESNA ODREDJENOG, KOLIKO GOD BIO MALI, RIZIKA ALI ON IPAK POSTOJI.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

mamica 31 wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:ah ja pelinovac je rakija, jah i mene vec pocinjem zaboravlajt nase domace.... :roll:
zar nije Pelinkovac :?
nemoj da bi ko pio rakiju sa tabletama :D halooo :D
jah jasatacu, ja i rakija ko nebo i zemlja!
oooj rakijo rako
ne volim te nikako! :lol:
nemoj ni ti s pilulama! :D
zauzeto

Post by zauzeto »

in medias res wrote:Ja sam prije par godina pila "stediril", ne znam tacno koji, mislim da je bio "M", i to je bila katasrtofa! Nakon 10-tak dana sam ih prestala uzimati, jer su mi se pojavile grozne bubuljice po licu, koje nisam imala ni u pubertetu! A doktor mi ih preporucio!!!!!
Onda sam otisla drugom ljekaru koji mi je dao "Diane"! S njima nisam imala problema! Prosle su mi i bubuljice, bolovi se smanjili, i sto je najvaznije pocela sam dobijati redovno! Jer i osnovni razlog zasto sam ih uzimala je taj sto sam imala totalno neredovno, a sto u tim godinama i nije bas ok!
Uglavnom, moja iskustva su sasvim ok, ali ne bih nikome preporucila bez ginekoloskog prgleda!
Ja sam koristila "Stediril M" kao i ti, doktorica mi ga preporucila. Fino mi je sve nalaze izvadila i rekla ove su za tebe. Medjutim poslije par mjesece se pokazalo da mi te ne odgovaraju. Uopste nisam imala krvarenja, cak sam pomislila da sam i trudna. Samo mi je izvukla pare na razne testove koja sam morala uraditi, a sve uzalud.
Otisla sam drugom ginekologu i on mi je rekao da moram napraviti pauzu pa da onda probam sa drugim tabletama. Poslije par mjeseci preporucio mi je pilule "Diana 35" i sa njima sam bila poprilicno zadovoljna. Jedini problem s njima je sto sam bila jako osjetljiva na pocetku kad pocenem piti pilule. Bila sam jako depresivna, krivo me pogledaj i ja bih se rasplakala. Sve me je to natjeralo da prestanem koristiti pilule. :-)
Jedina prednost pilula je bila sto nisam imala bolove ali vise volim i da me boli nego da cmizdrim zbog svake sitnice. :roll:
luksica

Post by luksica »

Eh ovako, ja sam prosle godine prvi put dobila recept od ginekologa za pilule Yasmin. Dok ih nisam pocela koristiti imala sam redovnu mjesecnicu i to tacno svakih 28 dana i trajala je maksimum 5 dana. Nakon sto sam pocela da pijem Yasmin pilule, mjesecnica mi je pocela da kasni i bila je obilnija, cak sam znala dva puta u mjesecu da dobijem. Jedino sto se na mom tijelu promjenilo bilo jesu grudi, one su malo porasle bile, ali cim sam prestala sa "slukanjem" tih pilula i "izpumpale" su:). Psihicki sam se malo cudnovato osjecala pa sam odlucila da prestanem. Ne znam stvarno da li da ih ponovo uzmem. Trenutno se oslanjam na kondome, ali ipak strah od nezeljene trudnoce postoji :-? ....
umma69

#105 tablete za kontracepciju

Post by umma69 »

Ja sam dobila preporuku od lijecnika da uzmem Yasmin za bolne menstruacije (odprilike bih svaki mjesec barem 1 dan prelezala u krevetu jer od bolova i grceva ne bih mogla stati na noge). Nisam radila nikakve testove jer lijecnik kaze da Yasmin ima pravo malu dozu hormona tako da sam vec 5 mjeseci na njima i super mi pomazu... Sad se pitam da li da prestanem ali se bojim sta me ceka. Prijateljica je imala slicno iskustvo pa kad je prestala i imala opet jos gorih problema sa mjesecnicama i uz to se udebljala! Dakle izgleda da na svakoga drugarcije djeluju. Ja ih ne uzimam za kontracepciju ali za zdravlje sad za sad pomazu.
patrius

Post by patrius »

..."abortusi kao moda"...
Ontario_layde

Post by Ontario_layde »

luksica wrote:Eh ovako, ja sam prosle godine prvi put dobila recept od ginekologa za pilule Yasmin. Dok ih nisam pocela koristiti imala sam redovnu mjesecnicu i to tacno svakih 28 dana i trajala je maksimum 5 dana. Nakon sto sam pocela da pijem Yasmin pilule, mjesecnica mi je pocela da kasni i bila je obilnija, cak sam znala dva puta u mjesecu da dobijem. Jedino sto se na mom tijelu promjenilo bilo jesu grudi, one su malo porasle bile, ali cim sam prestala sa "slukanjem" tih pilula i "izpumpale" su:). Psihicki sam se malo cudnovato osjecala pa sam odlucila da prestanem. Ne znam stvarno da li da ih ponovo uzmem. Trenutno se oslanjam na kondome, ali ipak strah od nezeljene trudnoce postoji :-? ....
:D a draga pa sto mi prije ne rece za te pilile od kojih grudi rastu :lol: :lol: ,sutra idem odma po recept(sala).Ja sam koristila pilule 6 mjeseci i nisam imala nekih vecih problema osim sto sam se udebljala tj napuhala ko balon,i cim sam prestala piti vratila sam svoju liniju
sedma_7

Post by sedma_7 »

Gdje u sarajevu mogu kupit yasmin bez recepta?
I moze li se to uopce?
nije me stid ici ginekologu, vec mi se ne da peglat :)
bez komentara molim.
hvala unaprijed :P
in medias res

Post by in medias res »

imas u svakoj apoteci, i uzimaju se bez recepta.... :)
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

luksica wrote:Eh ovako, ja sam prosle godine prvi put dobila recept od ginekologa za pilule Yasmin. Dok ih nisam pocela koristiti imala sam redovnu mjesecnicu i to tacno svakih 28 dana i trajala je maksimum 5 dana. Nakon sto sam pocela da pijem Yasmin pilule, mjesecnica mi je pocela da kasni i bila je obilnija, cak sam znala dva puta u mjesecu da dobijem. Jedino sto se na mom tijelu promjenilo bilo jesu grudi, one su malo porasle bile, ali cim sam prestala sa "slukanjem" tih pilula i "izpumpale" su:). Psihicki sam se malo cudnovato osjecala pa sam odlucila da prestanem. Ne znam stvarno da li da ih ponovo uzmem. Trenutno se oslanjam na kondome, ali ipak strah od nezeljene trudnoce postoji :-? ....
nijedna kontracepcija nije 100% sigurna :D najsigurnije ti je neseksati se :D
shin

Post by shin »

Kako mozete piti ta sranja, mutirat zbog sexa Image
vogelce

Post by vogelce »

ne savjetujem zaista nikome tablete, koliko god se cinilo da imaju dosta prednosti, imaju vise negativnih ucinaka koji na prvi tren se ne primjete.
meni je doktorica propisala nove tablete, na fazon lakse se podnose, medutim ja sam pocela piti i htjela prestat jer nisu mi vise trebale,nisam mogla na pola mjeseca,morala do kraja ispit. na mene su imale dosta negativan efekat, postala sam uzasno osjetljiva,sentimentalna tako da sam plakala za svaku sitnicu i na kraju cak bivseg bombardovala raznim porukama. ma gore nego kad ste u drugom stanju. jucer sam prestala pit i potpuno sam druga osoba nakon 24 sata, al dok pijes tablete ne pada ti na pamet da to do njih moze biti iako u upustvu se to sve detaljno navodi
Ostri_Mac

Post by Ostri_Mac »

Ovo za yasmin tablete, fakat nesto ne stima... Od moje djevojke do njene 2-3 kolegice, sve imale u par grama iste simptome nakon sto su prestale uzimati iste. Od naglog povecanja kilaze :-) do "munjevitih" promjena raspolozenja, HIPERosjetljivosti i plakanja za bezzeze sitnice, do nakih fobija i strahova, Boze me sacuvaj... Ja ih vise nikome ne bih preporucio kad sam vidio sta je bilo s njima... Sad nenam, mozda kod nekoga toga nece biti, al' ja fakat ne bih volio riskirati, nesto nisam hazarder...evo djevojka ima probleme i nakon par mjeseci, al' eto, puno je bolje nego tek kad je prestala...
beco

Post by beco »

Ej cure ne bih da se previse mjesam, ali igrom slucaj a nesto znam o tim stvarima. Mi smo na faxu ucili da su ti oralni kontraceptivi priicno opasni, jer se ubrajaju u faktore rizika, kod mnogih malignih tumora u zena, npr. karcinom dojke ili tjela materice. Vjerovatno sada postoje bolje tablete i sve to, ali tako pise u nasim knjigama, od patologije, mislim ne bi sada da nikog prepadam, ali mislim da bi trebale znati, najbolje da se posavjetujete sa ginekologom, jer to nisu tek tako bezazlene stvari.
rina*

Post by rina* »

Postoje hormonalne pilule, one sadrze ostrogen i samim tim dovode do niza nezeljenih dejstva, ostrogen regulise menstruacioni ciklus tako sto se kolicina hormona drzi na jedan nivo gdje ne dolazi do sarzevanja jajasca, preproucuju se onima koji imaju neuredne mestruacije. Zatim postoje one koje sadrze manju kolicinu hormona i ne sadrze uopste ostrogen. Licno smatram da od dva zla izabiram ono manje i uzimam ove koje su bez ostrogena. Neki veci negativni efekt nisam primjetila osim sto su mi grudi postale malo vece a to je pak pozitivno :D
Pri uzimanju pilula, morate uzeti u opzir da li koristite jos koje tablete zbog sudjelovanja dva medikamenta. Penicilin smanjuje efekt kontracepcije, nije zgoreg znati :)
O.o

Post by O.o »

I to ne samo penicilip nego i tetraciklin (cini mi se) (ukoliko je to varijacija na temu - sorry, ne studiramo svi farmaciju)
Debelo pazite sta pijete u kombinaciji
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

men se cini da ce ispast da je crkva u pravu kad se protivi kontracepciji :-?
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

Bosanac sa dna kace wrote:men se cini da ce ispast da je crkva u pravu kad se protivi kontracepciji :-?
e bravo, upravo ce to ispasti :roll: :roll: :roll: :zzzz:
Michun

Post by Michun »

rina* wrote:Postoje hormonalne pilule, one sadrze ostrogen i samim tim dovode do niza nezeljenih dejstva, ostrogen regulise menstruacioni ciklus tako sto se kolicina hormona drzi na jedan nivo gdje ne dolazi do sarzevanja jajasca, preproucuju se onima koji imaju neuredne mestruacije. Zatim postoje one koje sadrze manju kolicinu hormona i ne sadrze uopste ostrogen. Licno smatram da od dva zla izabiram ono manje i uzimam ove koje su bez ostrogena. Neki veci negativni efekt nisam primjetila osim sto su mi grudi postale malo vece a to je pak pozitivno :D
Pri uzimanju pilula, morate uzeti u opzir da li koristite jos koje tablete zbog sudjelovanja dva medikamenta. Penicilin smanjuje efekt kontracepcije, nije zgoreg znati :)
Inace ne raegujem na pogresna pisanja i sl...ali moram. Hormon je estrogen a ne ostrogen. Koliko ja znam ostrogen je zamjena za hormon i ne koristi se u tabletama.
Ispravite me ako grijesim :D
lost&found

Post by lost&found »

Michun wrote:
rina* wrote:Postoje hormonalne pilule, one sadrze ostrogen i samim tim dovode do niza nezeljenih dejstva, ostrogen regulise menstruacioni ciklus tako sto se kolicina hormona drzi na jedan nivo gdje ne dolazi do sarzevanja jajasca, preproucuju se onima koji imaju neuredne mestruacije. Zatim postoje one koje sadrze manju kolicinu hormona i ne sadrze uopste ostrogen. Licno smatram da od dva zla izabiram ono manje i uzimam ove koje su bez ostrogena. Neki veci negativni efekt nisam primjetila osim sto su mi grudi postale malo vece a to je pak pozitivno :D
Inace ne raegujem na pogresna pisanja i sl...ali moram. Hormon je estrogen a ne ostrogen. Koliko ja znam ostrogen je zamjena za hormon i ne koristi se u tabletama.
Ispravite me ako grijesim :D

Grijesis :D :D :D estrogen je po naski a oestrogen po njemacki :-) ali ista stvar

a sto se tice kontracepcijskih tabljeta...ovako :-) :-)
zapravo najbolje bi bilo da se prvo ode ginekologu i zapravo ne mora se ici na pravi pravcati pregled...nego cisto da odete i saznate iz prve ruke sta i kako ...dakle cisto na informativni razgovor...a uzimati tablete tek tako bez recepta mi je malo :-) :-) :-)

porodicna anamneza igra veliku ulogu (npr. tromboze,rak materice,rak dojke) ,a posljedice mogu biti pogubne ako se te stvari ne kazu pravovremeno ...daklen prije samog pocetka kosistenja kontr.tableta..

a sam nacin koristenja i sve nuspojave su istaknute na kutijici ...dakle to nisu nikakve tajne.. i da napomenem jos jednu stvar...ako jedne ne odgovaraju ne mora znaciti da su sve lose...dakle..ko u real lifeu...moras poljubiti mnogo zabaca..da bi se jedan na kraju pretvorio u princa (dobro neke su sretnice pa im podje za rukom iz prve al to je drugi par opanaka )
The Nightwatchman

Post by The Nightwatchman »

mozete li mi zene reci nesto vise o poremecaju zvanom hiperprolaktinoza, njegovoj vezanosti za oralne kontraceptive, uticaju na eventualnu trudnocu i sve sto znate o tome. da li je neko imao taj problem i kako ste ga tretirali? :?
The Nightwatchman

Jessie B wrote:Ako ti niko ne zna dati odgovor ovdje, pokusaj na http://www.ringeraja.ba/forum/tt.asp?forumid=142
Ja sam tamo uspjela naci korisnih stvari.
nema tamo nista na ovu temu, dajte ako znate, bilo ko, bitno mi je ovo stvarno.... :(
lost&found

Post by lost&found »

geronimove mudrolije wrote:mozete li mi zene reci nesto vise o poremecaju zvanom hiperprolaktinoza, njegovoj vezanosti za oralne kontraceptive, uticaju na eventualnu trudnocu i sve sto znate o tome. da li je neko imao taj problem i kako ste ga tretirali? :?

Prolaktin-hormon koji je zaduzen za proizodinju mlijeka i povecanje dojki za vrijeme dojenja,daklen nakon rodjena bebare (laicki receno),ako ipak dodje do lucenja mlijeka iz dojke(galaktoreja),iako zena nije trudna(vec u prvom mjesecu trudnoce moguce je da se pojavi bijeli iscijedak iz bradavica)/nije dojilja mora se ispitati,jer je to jedan od simptoma hiperprolaktinoma, tumora hipofize

hiperprolaktinoza-je jednostavno povecana razina prolaktinoma u krvi,al to vjerovatno vec znas

:D

simptomi hiperprolaktinoma pored navedene galaktoreje su i izostanak /neredovna menstruacija,anovulacija,sterilitet,depresija,kasnije i osteoporoza

terapija :dopaminagonisten

p.s ako postoji konkretan slucaj,najbolje je da se odmah ode doktoru,da se uradi hormonski status i rijese sve nedoumice
:-)
Sretno Biće

Post by Sretno Biće »

cHupjahalic@ wrote:@mamica Sa 24 godine se ne treba ici cesce kod ginekologa, svako 3. godine je procedura
ono how yes no... :shock:
The Nightwatchman

lost&found wrote:
geronimove mudrolije wrote:mozete li mi zene reci nesto vise o poremecaju zvanom hiperprolaktinoza, njegovoj vezanosti za oralne kontraceptive, uticaju na eventualnu trudnocu i sve sto znate o tome. da li je neko imao taj problem i kako ste ga tretirali? :?

Prolaktin-hormon koji je zaduzen za proizodinju mlijeka i povecanje dojki za vrijeme dojenja,daklen nakon rodjena bebare (laicki receno),ako ipak dodje do lucenja mlijeka iz dojke(galaktoreja),iako zena nije trudna(vec u prvom mjesecu trudnoce moguce je da se pojavi bijeli iscijedak iz bradavica)/nije dojilja mora se ispitati,jer je to jedan od simptoma hiperprolaktinoma, tumora hipofize

hiperprolaktinoza-je jednostavno povecana razina prolaktinoma u krvi,al to vjerovatno vec znas

:D

simptomi hiperprolaktinoma pored navedene galaktoreje su i izostanak /neredovna menstruacija,anovulacija,sterilitet,depresija,kasnije i osteoporoza

terapija :dopaminagonisten

p.s ako postoji konkretan slucaj,najbolje je da se odmah ode doktoru,da se uradi hormonski status i rijese sve nedoumice
:-)
ma mene tu konkretno zanima mogucnost "izljecenja" odnosno regulisanja razine prolaktina, i da li taj poremecaj moze uzrokovati probleme prilikom začeća i tokom trudnoće. da li je neko imao iskustva s ovim poremećajem?
Post Reply