Gdje se prave najbolja auta?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Gdje se prave najbolja auta?

Njemacka
56
47%
Italija
14
12%
USA
1
1%
Japan
29
24%
Engleska
3
3%
Francuska
10
8%
Svedska
5
4%
Rusija
1
1%
Juzna Korea
1
1%

Total votes: 120

madner

#101 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by madner »

CLIO wrote: Japanci bogami prave dobra auta ili kradu najbolje ideje. :D
Kradu i onda ih još naprave pouzdanije. :D
CLIO

#102 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by CLIO »

madner wrote:
CLIO wrote: Japanci bogami prave dobra auta ili kradu najbolje ideje. :D
Kradu i onda ih još naprave pouzdanije. :D
Hmm, bem ih male sto se mi toga nismo prvi sjetili. :lol: :lol: :lol:
SaraLe

#103 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by SaraLe »

Svedi :D 8)
airwest

#104 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by airwest »

Valbon_1 wrote:
Beg_Babic wrote:Gdje se prave najbolja auta?

Dobro je pitanje pravo :-? :-? :-? ,najbolja u cemu ???
Moje misljenje ja da ako gledamo maticne zemlje proizvodjaca a ne ko je vlasnik odredjenih proizvodjaca lista ide ovako :

Tehnologija (napredak kroz auto industriju,motori,transmisija...) - Njemacka (BMW-motor godine,BMW -auto koje vozi samo ,BMW - smg II mjenjac...)

Sigurnost - Svedska - Volvo (najsigurnije auto 2007),Saab

Dizajn - Italija - Lamborghini (Reventon,murcielago,gallardo,Ferrari....),Fiat (novi 500)

Luksuz - V.Britanija - Rools Royce (trenutno nema konkurenta u podruciju luksuza,jedini moguci konkurent Maybach je u minusu ogromnom)

Kvaliteta - Japan - (Na vecini ljestvica najpouzdanija auta prave japanci -Honda ,Toyota...)

Eh sad dodju Francuzi koji su mi cudni pravo (ne znaju da naprave supersportsko auto :razz: :razz: )

Amerikanci ,zar oni prave auta uopste :| :|

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :bih:
HVALA MAJSTORE,prije ko je imao Yugu bio TITO,uzimali ih keshom,
a sad samo daj golfa,nemos ga slomiti da ga ..bes,a takvi nam i trebaju kad su ceste strahota :shock:
CLIO

#105 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by CLIO »

airwest wrote:
Valbon_1 wrote:
Beg_Babic wrote:Gdje se prave najbolja auta?

Dobro je pitanje pravo :-? :-? :-? ,najbolja u cemu ???
Moje misljenje ja da ako gledamo maticne zemlje proizvodjaca a ne ko je vlasnik odredjenih proizvodjaca lista ide ovako :

Tehnologija (napredak kroz auto industriju,motori,transmisija...) - Njemacka (BMW-motor godine,BMW -auto koje vozi samo ,BMW - smg II mjenjac...)

Sigurnost - Svedska - Volvo (najsigurnije auto 2007),Saab

Dizajn - Italija - Lamborghini (Reventon,murcielago,gallardo,Ferrari....),Fiat (novi 500)

Luksuz - V.Britanija - Rools Royce (trenutno nema konkurenta u podruciju luksuza,jedini moguci konkurent Maybach je u minusu ogromnom)

Kvaliteta - Japan - (Na vecini ljestvica najpouzdanija auta prave japanci -Honda ,Toyota...)

Eh sad dodju Francuzi koji su mi cudni pravo (ne znaju da naprave supersportsko auto :razz: :razz: )

Amerikanci ,zar oni prave auta uopste :| :|

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :bih:
HVALA MAJSTORE,prije ko je imao Yugu bio TITO,uzimali ih keshom,
a sad samo daj golfa,nemos ga slomiti da ga ..bes,a takvi nam i trebaju kad su ceste strahota :shock:
A to golfovi ostali ispravni na ovima nasim putevima ??? :? :roll: :-)
Citizen-X

#106 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by Citizen-X »

madner wrote:
schakal wrote:
madner wrote:Sve evropsko je dobro, ovo ostalo mrzim. :D
tu si upravu kada su jos ameri pravili dobra auta
Mislim na Japance, Koreance i Kineze. Neću ni da ih gledam. Kradu samo ideje i prodaju ko svoje.
Ko li je od koga krao kada se pravio JTD, hocu rec CDI, hocu rec DCI itd itd ;)
Ko je od koga krao kada je Rudolph Diesel pokrenuo motor uljem iz uljane repice? ;)

Da nije slucajno Mercedes napravio prvi dizel-motor? :D Ili je August Otto radio za BMW :D ?
Da nije slucajno PAF! nastao Mercedes? i PAF! BMW? Vec duze vrijeme citam kenjazu pojedinaca na forumu ;) :D
Smijesno totalno :D I prosip zivi :D

Ja strucnjaka za aute, sve sami inzenjeri na forumu.
madner

#108 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by madner »

Citizen-X wrote:
madner wrote: Mislim na Japance, Koreance i Kineze. Neću ni da ih gledam. Kradu samo ideje i prodaju ko svoje.
Ko je od koga krao kada je Rudolph Diesel pokrenuo motor uljem iz uljane repice? ;)

Da nije slucajno Mercedes napravio prvi dizel-motor? :D Ili je August Otto radio za BMW :D ?
Da nije slucajno PAF! nastao Mercedes? i PAF! BMW? Vec duze vrijeme citam kenjazu pojedinaca na forumu ;) :D

Nek si ti stručnjak za ironiju. Šta ti kaže ovaj smajli: ---- :D ------

I da inžinjer sam.
schakal

#109 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by schakal »

Pa bas se i ja pitam ko je od koga krao
Citizen-X

#110 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by Citizen-X »

madner wrote:
Citizen-X wrote:
madner wrote: Mislim na Japance, Koreance i Kineze. Neću ni da ih gledam. Kradu samo ideje i prodaju ko svoje.

Nek si ti stručnjak za ironiju. Šta ti kaže ovaj smajli: ---- :D ------

I da inžinjer sam.
Ma mor'o sam jaruga - :D izvini :D
Bullet Tooth Tony

#111 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by Bullet Tooth Tony »

Ne sjecam se kad sam otvorio neku auto diskusiju na bilo kojem forumu a da se tamo nisu nasli ljudi koji su ZA i PROTIV golfa.Po meni Golf je jedan automobil koji je prije svega ostavio dubok trag u auto industriji,ponudio je puno za malo para,cista politika uspjeha,i onda zasto neki bosnac ili stanovnik bilo koje zemlje ne bi vjerovao golfu kad ga taj isti golf veze za neke od najboljih perioda u njegovom zivotu a Bogam mi i za neke od najgorih (Sarajevska legenda vezana za golf kaze da je u ratu isao cak i na jestivo ulje :D )...Ali se postavlja pitanje zasto toliko mladih ljudi a i starih gine u Golfovima,pa zato sto ti isti golfovi nisu ispravni,a za to nije kriv golf vec vlasnik.Drugo,ljudi moji golfovi nisu trkace masine ,ne mozes ti sa golfom ici 150 km/h nasim putevima i ulaziti u krivinu sa 90-100 km/h i misliti sve ce biti ok,jednostavno golf nije napravljen za toga,pa zasto Mercedes CL 600 ima limit na 150 milja na sat,zato sto kad bi mu bilo dopusteno ,mogao bi ici 200 milja na sat a za to bi mu bilo potrebno 200 milja na sat kocnice,200 milja na sat gume,200 milja na sat ovjes,a to bi bilo preskupo.....

Ono sto hocu da kazem,neka se voze golfovi ,ali neka se voze normalno,neka budu servisirani,uredni i svima ce biti bolje :razz: :razz: ,makar ce nas manje ginuti
Citizen-X

#112 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by Citizen-X »

Ni tebe podugo nije bilo Beze :D Jes' ziv?
CLIO

#113 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by CLIO »

Beg_Babic wrote:Ne sjecam se kad sam otvorio neku auto diskusiju na bilo kojem forumu a da se tamo nisu nasli ljudi koji su ZA i PROTIV golfa.Po meni Golf je jedan automobil koji je prije svega ostavio dubok trag u auto industriji,ponudio je puno za malo para,cista politika uspjeha,i onda zasto neki bosnac ili stanovnik bilo koje zemlje ne bi vjerovao golfu kad ga taj isti golf veze za neke od najboljih perioda u njegovom zivotu a Bogam mi i za neke od najgorih (Sarajevska legenda vezana za golf kaze da je u ratu isao cak i na jestivo ulje :D )...Ali se postavlja pitanje zasto toliko mladih ljudi a i starih gine u Golfovima,pa zato sto ti isti golfovi nisu ispravni,a za to nije kriv golf vec vlasnik.Drugo,ljudi moji golfovi nisu trkace masine ,ne mozes ti sa golfom ici 150 km/h nasim putevima i ulaziti u krivinu sa 90-100 km/h i misliti sve ce biti ok,jednostavno golf nije napravljen za toga,pa zasto Mercedes CL 600 ima limit na 150 milja na sat,zato sto kad bi mu bilo dopusteno ,mogao bi ici 200 milja na sat a za to bi mu bilo potrebno 200 milja na sat kocnice,200 milja na sat gume,200 milja na sat ovjes,a to bi bilo preskupo.....

Ono sto hocu da kazem,neka se voze golfovi ,ali neka se voze normalno,neka budu servisirani,uredni i svima ce biti bolje :razz: :razz: ,makar ce nas manje ginuti
Bravo beže, jos si samo jedno zaboravio, ono oko cega se tu najvise polemise, a to je:
golf je precijenjen da ne znam ko kaze da nije. Osim toga 3,4 i petica nisu ono sto su kec i dvica "bili".Mislim u odnosu na konkurenciju u klasi.
A sto se tice ako mislis na ratni period ima slucajeva gdje su toyote bile izdrzljivije i zahvalnije, ali sad je druga stvar sto je golfova bilo vise (valjda zbog TAS-a)
Slicno je kod opela podavno bilo: Kadet B i C su bile limuzinice izdrzljive i odrzavanje sve OK. poslije toga opel napravi glupost sa limarijom...
Ipak ja smatram da je opel imao uvijek i bolje benzin motore i udobnija vozila od VW.
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

#114 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by karabaja-x »

Citizen-X wrote:
madner wrote:
Mislim na Japance, Koreance i Kineze. Neću ni da ih gledam. Kradu samo ideje i prodaju ko svoje.

jah inzenjer :mrgreen: , mora da su maznuli negdje na dalekom istoku...u vezi kenjaze...da te pitam....gdje je bio recimo lexus prije 10-15 godina ili honda, toyota prije 20-30 godina? ko li im je samo bio uzor? pogledaj malo modele lexusa acure i drugih i odakle onolika slicnost u designu sa bmw, mercedesom, audijem? ma jah, svabe pokrale od japanaca....pogledaj hyundai...do prije nekoliko godina najveca kanta od auta....a danas...mnogo su bolji...i sad ce meni neki levat koji nema pojma o autu i koji se kune u novog hyundai pocet pljuvat po bmw mercedesu i ostalim....e to je kenjaza...kako se ono kaze...pay respect where respect is due...sve ostalo je bezobrazluk nekultura ili neznanje...
olensoner

#115 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by olensoner »

ma skoro sva auta su kopije, ljudi dizajniraju(odnosno kopiraju) ona auta koja su u trendu, sad su skoro sva auta ista, sve iste linije, jedini koji se izdavjaju i furaju svoje su citroen, bmw, alfa, tu i tamo mercedes(malo ovi noviji modeli odstupaju od tradicije)...
san darius

#116 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by san darius »

cudi me je pokretac teme zaboravio spomenuti jednu zemlju gdje su se oduvijek pravili vrlo solidni automobili - cesku.
tatre i skode su pouzdana i dobra auta.

od onoga sto sam ja vozio, a vozio sam podosta, moj bi redoslijed bio ovakav:

1. njemacka (prednost bmw-u)
2. svedska (saab turbo je izvanredan)
3. usa (americka kola su mi slaba tocka)
4. japan (vrlo solidno glede kvaliteta, ali udobnost....)

toliko.

san darius

p.s.

samo je pitanje vremena kad cemo poceti voziti kineske automobile.
Bullet Tooth Tony

#117 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Upravu si da je golf na cijeni i da je nenormalno skup ,ali vecina vlasnika ce reci da je golf skup ali su dijelovi za njega jeftini i takodje ce vecina vlasnika reci da ce najverovatnije biti u mogucnosti voziti Golfa dok ga ne predaju u ruke svome sinu,unuku,a neki i praunuku :D :D

@ Citizen-X

hheh ma ziv sam :zzzz: :zzzz:

neko rece da je pitanje vremena kada cemo poceti vozati kineska auta,ja mislim da je jedino pitanje tu jel ti drag sopstveni zivot i koliko ti je dubok djep :skoljka:
CLIO

#118 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by CLIO »

Beg_Babic wrote:Upravu si da je golf na cijeni i da je nenormalno skup ,ali vecina vlasnika ce reci da je golf skup ali su dijelovi za njega jeftini i takodje ce vecina vlasnika reci da ce najverovatnije biti u mogucnosti voziti Golfa dok ga ne predaju u ruke svome sinu,unuku,a neki i praunuku :D :D

@ Citizen-X

neko rece da je pitanje vremena kada cemo poceti vozati kineska auta,ja mislim da je jedino pitanje tu jel ti drag sopstveni zivot i koliko ti je dubok djep :skoljka:
Ako pricas o nekvalitetnim dijelovima (kopijama) onda si u pravu da su jeftini.
Ako pricas o originalima onda pricas gluposti. Ti ili vlasnici tih golfova.
Pricas u njihovo ime pricaj brate u svoje ime. Iznesi svoje misljenje.
san darius

#119 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by san darius »

>>>neko rece da je pitanje vremena kada cemo poceti vozati kineska auta,ja mislim da je jedino pitanje tu jel ti drag sopstveni zivot i koliko ti je dubok djep<<<

hah. sacekaj desetak godina dok se kinezi malo nauce kako se prave auti. slicno se govorili i za korejske automobile prije dvadesetak godina. cudo je sto se sve u kini radi. da, danas su ta kola na losiju stranu, ali...

san darius
Citizen-X

#120 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by Citizen-X »

karabaja-x wrote:
Citizen-X wrote:
madner wrote:

jah inzenjer :mrgreen: , mora da su maznuli negdje na dalekom istoku...u vezi kenjaze...da te pitam....gdje je bio recimo lexus prije 10-15 godina ili honda, toyota prije 20-30 godina? ko li im je samo bio uzor? pogledaj malo modele lexusa acure i drugih i odakle onolika slicnost u designu sa bmw, mercedesom, audijem? ma jah, svabe pokrale od japanaca....pogledaj hyundai...do prije nekoliko godina najveca kanta od auta....a danas...mnogo su bolji...i sad ce meni neki levat koji nema pojma o autu i koji se kune u novog hyundai pocet pljuvat po bmw mercedesu i ostalim....e to je kenjaza...kako se ono kaze...pay respect where respect is due...sve ostalo je bezobrazluk nekultura ili neznanje...
Drug moj, postedi i sebe a i mene blasfhemije o Benzu - kao izumu svih izuma.
I englezi su izmislili fudbal ali su truba na svjetskom planu, a se najbolji igra u Brazilu pa sta? Hoces jos?
Nemoj mi tog razmisljanja majke ti "Mercedes je najbolji".

Evo da ti dam i primjer tvog raspravljanja o ukusima:
Nedavno ugledah Ferrari Modenu za otprilike 90 000€ polovnu - odlicno stanje. Za nju bih prije dao te pare nego vise od toga za jedan Mercedes SL ili CL.
Znas sto sefe? Zato sto ako mi je vec stalo da kupim macke - sigurno ce ih se vise provozat u crvenom "konjicu" nego ti u (novom) Benzu. Samo nek maca procita Ferrari i malo poslusa V10 koji jebacki viri iz haube kroz staklo. Jebes svaki "merc" drug, je taraba.

A Leksus - ma nemam ni Mercedes a ni Leksus a i da imam pare za to - ne bih ni jedan kupio - jer - ne opterecujem se time.
Vozim Mitsubishi Sigmu - sto je Japanski Mercedes ako ga prihvatas u tom kontekstu - sve mu radi od elektronike i mehanike evo 15 mu godina ima sve "zivo" od opreme, pa - ne zakivam u zvijezde, jer nisam opterecen time toliko.
Meni je ta blasfhemija, stereotip i snobizam po tim pitanjima smijesan totalno i neka uvrijezena misljenja koja "bi se krvlju branila" apsolutno me nasmijavaju :)

To ti ga dodje isto da se rugas nekom sto je kupio levis sa pijace a ti kupio isti levis potpuno u levisu i ti kao nesto bolji? :)
Tanka je razlika izmedju ta dva burazeru - masprodukcija grijesi - zajedno sa profitom i obaranjem cijena ;)

Ziv ti meni bio mr. karabaja
Bullet Tooth Tony

#121 Re: Gdje se prave najbolja auta?

CLIO wrote:
Beg_Babic wrote:Upravu si da je golf na cijeni i da je nenormalno skup ,ali vecina vlasnika ce reci da je golf skup ali su dijelovi za njega jeftini i takodje ce vecina vlasnika reci da ce najverovatnije biti u mogucnosti voziti Golfa dok ga ne predaju u ruke svome sinu,unuku,a neki i praunuku :D :D

@ Citizen-X

Ako pricas o nekvalitetnim dijelovima (kopijama) onda si u pravu da su jeftini.
Ako pricas o originalima onda pricas gluposti. Ti ili vlasnici tih golfova.
Pricas u njihovo ime pricaj brate u svoje ime. Iznesi svoje misljenje.
Drug provozao sam Golfova ne mogu ih na prste nabrojati i sve sto sam napisao do sada je moje misljenje vodjeno ako ne iskustvom onda realnim vidjenjem stvari a u drugu ruku nismo definisali sta je to skupo :wink: :wink:
Bullet Tooth Tony

#122 Re: Gdje se prave najbolja auta?

san darius wrote:>>>neko rece da je pitanje vremena kada cemo poceti vozati kineska auta,ja mislim da je jedino pitanje tu jel ti drag sopstveni zivot i koliko ti je dubok djep<<<

hah. sacekaj desetak godina dok se kinezi malo nauce kako se prave auti. slicno se govorili i za korejske automobile prije dvadesetak godina. cudo je sto se sve u kini radi. da, danas su ta kola na losiju stranu, ali...

san darius
eh , a sta ce njemacka ili recimo evropska auto industrija uraditi na polju automobilizma za tih 10 godina koje cu cekati
Better Man

#123 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by Better Man »

Dosta više Golfa. Meni je Golf pravo bezveze auto i precjenjeno je, a o neudobnosti da ne govorim. I da dodam da je preskup za ono što nudi, a nudi jako malo. Dok je kod Renaulta elektronska blokada motora standardna oprema, kod Golfa, tj VW vozila to moraš dodatno platiti.
kaubojstina

#124 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by kaubojstina »

CLIO wrote:Nek pravi ko hoce auta, ja sam uzeo francuza. I u BiH nas ima sve vise koji smo se uvjerili u kvalitet i udobnost tih vozila.
Samo ti sebe tjesi. :lol:
Porast gluposti u ovom topiku je reciprocan tvojim postovima.

EDIT BY MIRCI
san darius

#125 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by san darius »

eh , a sta ce njemacka ili recimo evropska auto industrija uraditi na polju automobilizma za tih 10 godina koje cu cekati
realno je ocekivati da ce napredovati, ali u relativnom odnosu sporije nego kineska automobilska industrija.
i da ce gubiti dijelove trzista zbog kineskog prisustva , osobito onog u jeftinijim i srednjim kategorijama.
ovako nesto se vec desilo u velikom broju industrija - metalnoj, kemijskoj, tekstilnoj....

naravski, sto je industrija slozenija i zahtjevnija, treba vise vremena za ovladavanje i usavrsavanje (tehnoloski je jednostavnije ovladati proizvodnjom stofova od proizvodje automobila ili aviona), ali trend je tu. treba samo ekstrapolirati. nisam bas rekao da cu ja, ili ti, za dest-petnaest godina, voziti kineski auto :D , ali da ce ih sve vise bit, bit ce ih. gledaj i prati. vec ulaze sa strane, na manje zahtjevna trzista - rumunjsko, ukrajinsko, bugarsko. eto ih uskoro u srbiji, pa u makedoniji, pa u crnoj gori...imaju sve euro-certifikate za motore, sigurnost i sl.

san darius
Post Reply