Dodik: ni mi ne volimo što smo u BiH

Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

Suicidal Siberian wrote:Ovdje se vidi da ljudi nemaju pojma o ekonomiji....najvishe zato shto im mrznja zamuti um....

znachi..... :D

Bilo kakva multinacionalna(za polupismene citaj: korporativna) aktivnost je za BiH odlichna, pa voljeli to ili ne voljeli zasada je Srbija prva, i pored nje Ceska republika po mjerilu velichine investicija...i naravno Merkator koji je na dobrom putu da postane multinacionalka....

Problemi che se pojaviti ako se u BiH u sljedecih 10ak godina ne razvije bilo kakav oblik domacheg FDI-a, znachi stvaranje domache multinacionalke....a potencialnih kandidata nema puno, mozda FDS i Bosnalijek, koji se mogu razviti do te mjere da pochnu da se shire izvan nasih granica.....

BiH je nazalost za sada na jednom putu da postane 100% potroshacko drushtvo....tako da i eventualno cijepanje drzhave u buduchnosti ne bi bilo iznenadjujuche...
vidim i ti si ekonomski strucnjak...ko hasan muratovic :roll:

bosnalijek nema nikakve sanse da se sam razvije vise nego trenutno. oni nemaju sredstava za velika istrazivanja, nemaju ni naucnu osnovu za to a bez toga nema dalje od apoteke u Bihacu ili najbolje u Sremskim Karlovcima.

Vjerovatnije je da ce neko jaci uzeti bosnalijek pod svoju kontrolu, sto i ne bi bilo lose ako je u pitanju solidan partner.

Nazalost ja ne vidim trenutno nijednu kompaniju koja bi mogla preci u makar malog majusnog giganta :sad:
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

Posto se Dodik tako bahato ponasa, omalovazavajuci drzavne institucije, u svom etnicki ociscenom feudu, rasprodajuci drzavnu imovinu Srbiji, rjesenje je da se sada (jer nema vise izgovora da se nema para) pokrene tuzba IZ BiH za 1500 srusenih vjerskih objekata od strane RS-a, kao sto je Alijagic uradio u svojoj tuzbi, takodjer da ljudi od kojih je oteta zemlja u Vlasenici na kojoj su izgradjeni poslovni objekti (ima mnogo slicnih slucajeva) podnesu tuzbe, i da od Srbije iliti Dodika namire ratnu stetu.
Suicidal Siberian

Post by Suicidal Siberian »

Svemirski_Jebach wrote:
Suicidal Siberian wrote:Ovdje se vidi da ljudi nemaju pojma o ekonomiji....najvishe zato shto im mrznja zamuti um....

znachi..... :D

Bilo kakva multinacionalna(za polupismene citaj: korporativna) aktivnost je za BiH odlichna, pa voljeli to ili ne voljeli zasada je Srbija prva, i pored nje Ceska republika po mjerilu velichine investicija...i naravno Merkator koji je na dobrom putu da postane multinacionalka....

Problemi che se pojaviti ako se u BiH u sljedecih 10ak godina ne razvije bilo kakav oblik domacheg FDI-a, znachi stvaranje domache multinacionalke....a potencialnih kandidata nema puno, mozda FDS i Bosnalijek, koji se mogu razviti do te mjere da pochnu da se shire izvan nasih granica.....

BiH je nazalost za sada na jednom putu da postane 100% potroshacko drushtvo....tako da i eventualno cijepanje drzhave u buduchnosti ne bi bilo iznenadjujuche...
vidim i ti si ekonomski strucnjak...ko hasan muratovic :roll:

bosnalijek nema nikakve sanse da se sam razvije vise nego trenutno. oni nemaju sredstava za velika istrazivanja, nemaju ni naucnu osnovu za to a bez toga nema dalje od apoteke u Bihacu ili najbolje u Sremskim Karlovcima.

Vjerovatnije je da ce neko jaci uzeti bosnalijek pod svoju kontrolu, sto i ne bi bilo lose ako je u pitanju solidan partner.

Nazalost ja ne vidim trenutno nijednu kompaniju koja bi mogla preci u makar malog majusnog giganta :sad:
Ima!!! sa pravim i sposobnim vodstvom koja che jasno definisati viziju i strategiju moglo bi se napredovati u vrlo malom vremenskom periodu....mora se skoncentrisati na core business, a to ne vjerujem da oni znaju shta im je to :D ......a i da dodje strani kapital, postoji jedna mala stvar koja se zove MBO (chitaj: Manager Buy Out)...znachi da dodje stranac dadne lovu, ostanu domachi managerji ili bar vechina, i onda sa vremenom sa par "trikova" na rubu legalnosti naguzish straniera....

a shta chu ja tebi prichat..... :oops:
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

moj ti...kome ce bosnalijek prodavati van BiH? :D

bosnalijek nema proizvod koji ce ga izbaciti u znacaju i dovesti mnogo love...nema ga. a da bi ga imao mora imati snaznu istrazivacku politku, koje opet nema. Nije sve u ekonomoji, nesto je i u nauci.

dobro, priznajem nisam ekonomista :D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

digger wrote:
zena wrote:...Narod koji je on pokrenuo je pokrenut davno... narod koji se s takvom lahkocom organizira za ciscenje jedne Srebrenice, nije tesko pokrenuti, ili nije tako?
Ti si napisala i istakla gornje... ja nisam.

Mislim da smo se oboje dobro razumjeli.
I ja mislim. :oops: Da sam pripadnik srpskog naroda bila bih jako uvrijeđena na tvoje insinuacije da su svi srbi cetnici. Mogu ti navesti mnostvo primjera da to jednostavno nije tacno. Pocev od ljudi koji se krecu ovdje po forumu, pa do najblizeg komsiluka.
I nemoj da mi sijeces tekst. Jer iz ovog cjepkanja moglo bi se stvarno razumjeti, s nekim ko slijedi tvoj sistem zakljucivanja da sam to stvarno i rekla. A nisam. I ti to znas. Jedino ako zakljucivanje ide ovako...
1. Dodik je cetnik
2. Dodik je Srbin
3. Svi su Srbi cetnici

A ne moze to tako. Imaju granice i u interpretaciji tuđeg teksta. Osim ako nekim jezickim manevrima ne pokushavash, neku degradaciju lika "zena" na ovom forumu. Ne trudi se, nisam toliko vazna...
Suicidal Siberian

Svemirski_Jebach wrote:moj ti...kome ce bosnalijek prodavati van BiH? :D

bosnalijek nema proizvod koji ce ga izbaciti u znacaju i dovesti mnogo love...nema ga. a da bi ga imao mora imati snaznu istrazivacku politku, koje opet nema. Nije sve u ekonomoji, nesto je i u nauci.

dobro, priznajem nisam ekonomista :D
pa znam da nisi....

zato se u R&D mora ulagati....u smislu opreme, i naravno struchnog kadra, obrazovanih mladih ljudi kojima se MOGU ponuditi dobri radni uslovi da se to zheli.....

shto zelim da ti kazhem jeste:

Structure Follows Strategy

peace
domi

Post by domi »

Nesto mi se ne da citirati, al' je moj post vezan za par komentara u kojem se raspravlja o nakim bioloskim :shock: vezama Bosne i dvije tri druge drzave.

Ja bih samo da kazem:

FUUUUUUUUUUUUUUUCK Srbija, Turska, Austrija i Hrvatska, majku im agresorsku 8-) .

Eto, to je moje misljenje, nadam se da ce se uvaziti.
sember

Post by sember »

"Takve izjave Silajdžića na ovako važnim skupovima moraju da se demantuju i ja to činim ovog puta. Silajdžić ima izborni kapacitet u BiH i može da misli šta hoće, ali BiH može da napreduje samo ako u BiH prihvate RS, bez obzira što je ne vole, kao što smo mi prihvatili BiH. Srbi su pokazali spremnost za moralnu i političku odgovornost za ono što se dogodilo tokom rata, za razliku od drugih koji nisu prihvatili ni minimalnu odgovornost. Jedan od glavnih ljudi tokom rata je bio Silajdžić. On pokušava da lobiranjem optuži Srbe za genocid, ali genocid se nije desio i to potvrđuju mišljenja relevantnih ljudi kao što je general Mekenzi", kaže Dodik.

Prvi znakovi histerije..
Arslan_

Post by Arslan_ »

PRONADJI SLICNOSTI

Image

Image
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Dodik je krkan teze vrste....davno sam rekao taj covjek ide do kraja..

On samo moze izazvati novi rat ili da mu pukne guma na autu pri velikoj brzini...srbi se taman rijesili Milosevica i diktatora ..sad ovaj glumi diktatora samo u pogresnoj drzavi..Kod njega vazi samo jedno pravilo..."kako ja hocu ili nikako"

Mislim da je ne malo pretjerao...medutim moze jos lajati dok se ne rijersi Kosovo...a April 2007 taj nece docekati na ovoj funkciji...jer toliko je obecao i zabrazdio da nema nazad...pa nek bira izmedu dva linca sopstvenog naroda ili MZ-e.

Sva Dodikova politika i umijece se ogleda u psovanju,vrijedanju, izigravanju dogovorenog i potpisanog,prijetnji desavanju naroda,kupovanju vremena itd....
Mr_M

Post by Mr_M »

Sta sve covjek ovdje nece procitati.
Dodik diktator. :D
Covjek je izabran na izborima, znaci ima pravo da sa svojom strankom ucestvuje u vlasti RS i BiH.
Neki ovdje kazu da prodaje drzavnu imovinu, medjutim ako ga to cini losim politicaraom, onda su to i politicari u federaciji, koji prodaju drzavnu imovinu na podrucju federacije.
Da se razumijemo, protiv toga sam da se drzavne firme prodaju za jeftinu cjenu, kao sto ima slucajheva, za pra miliona, nesto sta vrijedi mozda vise desetina, medjutim zahvaljujuci "pametnim" direktorima, koji unistavaju i koji su unistili vecinu firmi, ne vidim nekog drugog rjesenja, nego da se nadje neki invstitor, koji ce pokrenuti firmu, te obezbjediti da kupljena firma dobro posluje.
Sto se tice sadasnje situacije, RS je dio BiH, smatram da tako treba da ostane.
Stalne price o ukidanju RS dovode do novih nesporazuma medju nama i vama, te koce nove procese razvoja drzave.
halo_ba

Post by halo_ba »

Dodik je krkan svjetske klase, seoski siledzija koji nema ni p od politicara.
Njegova izjava kako Srbi nisu zadovoljni cinjenicom da su u BiH (koliko god u tome bilo istine) je krsenje Dejtonskog sporazuma. Gdje bi inace bili zadovoljni osim u Velikoj-bez-Kosova-ali-sa-RS-Srbiji?
Njegova rasprodaja porodicnog nakita (Telekom, elektrane) me podsjeca na komsiju koji je rasprodao zemlju da bi napravio kucu pa se hvalio kako ima najljepsu kucu. Ali, Milence, gdje ces poslije saditi paprike i kupus?
Suicidal Siberian

Kakogod bilo Dodik je u ovoj drzhavi shto je funkcionalna ko skupshtina FK Zeljeznichar :D ...prodao neshto za 650 miliona eura, dok su nashi idioti u Sarajevu, prostor kod Marshalke prodali za crkavicu od 6 miliona eura...da su normalna vremena to se uopshte ne bi prodavalo, a da se ja pitam lokaciju te vrste ne bih prodao za manje od 50 miliona eura plus bi nalozhio amerima da doniraju novac ili neka druga sredstva za izgradnju studentskog kampusa...
digger

Post by digger »

Grom iz vedra neba wrote:Posto se Dodik tako bahato ponasa, omalovazavajuci drzavne institucije, u svom etnicki ociscenom feudu, rasprodajuci drzavnu imovinu Srbiji, rjesenje je da se sada (jer nema vise izgovora da se nema para) pokrene tuzba IZ BiH za 1500 srusenih vjerskih objekata od strane RS-a, kao sto je Alijagic uradio u svojoj tuzbi, takodjer da ljudi od kojih je oteta zemlja u Vlasenici na kojoj su izgradjeni poslovni objekti (ima mnogo slicnih slucajeva) podnesu tuzbe, i da od Srbije iliti Dodika namire ratnu stetu.
Odlican povod za RS da raspise referendum o otcjpeljenju—bez obzira da li bi takav referendum bio prihvacen od drugih.

Jer prvi put kada se tako nesto dogodi pa prodje, zitelji RS ce biti podstaknuti da ucine sve kako bi napravili slijedeci korak.

Veoma sam svijestan paralele sa situacijom u Kanadi oko Kvibeka, gdje je na zadnjem referendumu falilo negdje 0.5% glasova da nezavisnost pobijedi. Daljnje diskusije i pisanja nakon referenduma su mi dale do znanja da ono sto ostali misle da recimo to nije po zakonu ili "fer," pada u vodu.
zzzzz

Post by zzzzz »

Jeste dosli do kakvog zakljucka, hocemo prepustiti cijelu Bosnu Dodiku, mozda onda budemo kao Svicarska :D

Protivili smo se prodaji Energopetrola, protivili se prodaji BH Telekoma, protivimo se novim hidro i termo elektranama........sad nam je to na jednom super, kad se to isto prodaje u manjem entitetu

Dodik stvara 'porezni raj' za strane ulagače

Iako je do prije dvije godine razina stranih investicija u Republiku Srpsku bila vrlo skromna, u zadnje vrijeme bilježi se ogroman priljev inozemnih ulaganja, koja će privatizacijom Telekoma Srpske i osnivanjem ...

...zajedničkog elektroenergetskog poduzeća vlade RS-a s češkim investitorima višestruko premašiti količinu stranih ulaganja u Federaciju BiH.

"Investicijsku revoluciju" koju u manjem bh entitetu provodi Milorad Dodik gospodarstvenici u Federaciji BiH objašnjavaju prvenstveno dobrom poreznom politikom njegove vlade.

Naime, porez na dobit, koji je stranim ulagačima i te kako značajan, u Federaciji BiH iznosi 30, a u RS-u samo 10 posto, što znači da na svaku zaradu u FBiH investitor plaća 200 posto više poreza nego u RS-u.

U Federaciji je veći i porez na plaće, što također nije beznačajno za one koji planiraju investirati i otvarati nova radna mjesta.

Zbog toga ne čudi trend "prelijevanja" investicija iz Federacije u Republiku Srpsku. Najave novih ulaganja u RS dolaze od njemačkih farmaceutskih kompanija, ruske naftne industrije, ali i tvrtki iz bližeg okruženja, poput hrvatske Podravke.

Istodobno, stagniraju strana ulaganja u Federaciju.

Nekadašnji dopremijer Vlade FBiH, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Nikola Grabovac, kaže kako rast investicija u RS i stagnaciju ulaganja u Federaciju ne treba objašnjavati samo kroz poreznu politiku.

Glavni problem je, kaže on, u neučinkovitosti institucija vlasti u FBiH.

"Ovo što Dodik radi u RS-u ja sam prije četiri godine predlagao u Federaciji. Mi u FBiH ne smijemo alibi za svoje propuste tražiti u porezima i nekim drugim stvarima. Neodlučnost federalnih vlasti u prikupljanju investicija najveći je razlog takve situacije. BiH nikada nije imala više potencijalnog kapitala nego sada. Međutim, treba taj kapital naći, ubrati ga", kaže Grabovac za Večernji list.
freak_with_a_laptop

Post by freak_with_a_laptop »

Suicidal Siberian wrote:Kakogod bilo Dodik je u ovoj drzhavi shto je funkcionalna ko skupshtina FK Zeljeznichar :D ...prodao neshto za 650 miliona eura, dok su nashi idioti u Sarajevu, prostor kod Marshalke prodali za crkavicu od 6 miliona eura...da su normalna vremena to se uopshte ne bi prodavalo, a da se ja pitam lokaciju te vrste ne bih prodao za manje od 50 miliona eura plus bi nalozhio amerima da doniraju novac ili neka druga sredstva za izgradnju studentskog kampusa...
Siberian, cudi me da bas ti takve izjave dajes. Kakvo nabijanje cijena? O cemu ti sanjas? Pa nije ovo monopoly, pa hajmo se zezat virtualnim valutama.

BiH je ekonomski i politicki nestabilna drzava i nosi ogroman rizik za svaku vrstu ulaganja. U Bosni nikad ne znas sa koje strane vjetar puse.

A za prodaju Srpske Telekom, pa i tu bi - bar ti - trebao da znas, da prodaja jos nije potpisana. Radi se o tender ponudi! 650 mio je TOTALNO precijenjeno. Njihov telekom ima vrijednost u vrh glave od nekih 400 mio Euro, a ponuda iz Srbije je politcka taktika i nista vise. Tek sad krecu pregovori za isplatu i dogovori o kondicijama. Cisto sumnjam da Telekom Srbije je u mogucnosti da ispuni sve uslove. Moj dojam je, da se time nabija cijena mreze i da pokusavaju ucijeniti TA. Ovo je samo - trlja baba dlan da joj prodje dan, nebili Dodik stekao sto bolji imidz.
Suicidal Siberian

freak_with_a_laptop wrote:
Suicidal Siberian wrote:Kakogod bilo Dodik je u ovoj drzhavi shto je funkcionalna ko skupshtina FK Zeljeznichar :D ...prodao neshto za 650 miliona eura, dok su nashi idioti u Sarajevu, prostor kod Marshalke prodali za crkavicu od 6 miliona eura...da su normalna vremena to se uopshte ne bi prodavalo, a da se ja pitam lokaciju te vrste ne bih prodao za manje od 50 miliona eura plus bi nalozhio amerima da doniraju novac ili neka druga sredstva za izgradnju studentskog kampusa...
Siberian, cudi me da bas ti takve izjave dajes. Kakvo nabijanje cijena? O cemu ti sanjas? Pa nije ovo monopoly, pa hajmo se zezat virtualnim valutama.

BiH je ekonomski i politicki nestabilna drzava i nosi ogroman rizik za svaku vrstu ulaganja. U Bosni nikad ne znas sa koje strane vjetar puse.

A za prodaju Srpske Telekom, pa i tu bi - bar ti - trebao da znas, da prodaja jos nije potpisana. Radi se o tender ponudi! 650 mio je TOTALNO precijenjeno. Njihov telekom ima vrijednost u vrh glave od nekih 400 mio Euro, a ponuda iz Srbije je politcka taktika i nista vise. Tek sad krecu pregovori za isplatu i dogovori o kondicijama. Cisto sumnjam da Telekom Srbije je u mogucnosti da ispuni sve uslove. Moj dojam je, da se time nabija cijena mreze i da pokusavaju ucijeniti TA. Ovo je samo - trlja baba dlan da joj prodje dan, nebili Dodik stekao sto bolji imidz.
pa ja govorim o normalnim uslovima....marshalka je prodata daleko ispod svoje prave vrijednosti...problem je u nepismenosti ljudi koji su to prodavali....

telekom srpske che se prodati...pod kojim uslovima to samo akteri znaju, u keshu sigurno ne.....a shta imaju oni da licitiraju TA? kad su ljude skroz razoruzhali....vidjet chemo kako che se situacija dalje razvijati....
halo_ba

Post by halo_ba »

http://www.sarajevo-x.com/clanak/061209008

Jos jedan Dodikov biser.
Daj Boze da ovo na dobro izadje....
Arslan_

Post by Arslan_ »

Sta smo mi Bogu zgrijesili pa moramo pored ovakvih divljaka zivjeti :?
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

digger wrote:
Grom iz vedra neba wrote:Posto se Dodik tako bahato ponasa, omalovazavajuci drzavne institucije, u svom etnicki ociscenom feudu, rasprodajuci drzavnu imovinu Srbiji, rjesenje je da se sada (jer nema vise izgovora da se nema para) pokrene tuzba IZ BiH za 1500 srusenih vjerskih objekata od strane RS-a, kao sto je Alijagic uradio u svojoj tuzbi, takodjer da ljudi od kojih je oteta zemlja u Vlasenici na kojoj su izgradjeni poslovni objekti (ima mnogo slicnih slucajeva) podnesu tuzbe, i da od Srbije iliti Dodika namire ratnu stetu.
Odlican povod za RS da raspise referendum o otcjpeljenju—bez obzira da li bi takav referendum bio prihvacen od drugih.

Jer prvi put kada se tako nesto dogodi pa prodje, zitelji RS ce biti podstaknuti da ucine sve kako bi napravili slijedeci korak.

Veoma sam svijestan paralele sa situacijom u Kanadi oko Kvibeka, gdje je na zadnjem referendumu falilo negdje 0.5% glasova da nezavisnost pobijedi. Daljnje diskusije i pisanja nakon referenduma su mi dale do znanja da ono sto ostali misle da recimo to nije po zakonu ili "fer," pada u vodu.
Supljak. Oni nemaju pravo na referendum, s povodom ili bez povoda. Prema tome svaka takva aktivnost je akt veleizdaje i secesije, i Armija BiH ima obavezu da to sprijeci, uz saradnju sa NATO paktom.

Prvo ide pravda. Dakle, zlocinci se moraju kazniti, a ratna odsteta platiti. Ako je to njima povod za referendum, onda je to dokaz vise da su genocidna tvorevina.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

digger wrote:

Imas pogresan uvid u situaciju sa referendumom i poredenje Kvibeka i rs-a je vise nego provokacija..

Dodik nemoze ici na referendum ako nije spreman vratiti bar 80% onih teritorija koje su bile naseljene bosnjacima i hrvatima..cijena toga da se srbima priznala okupacija vecinskih teritorija nesrba i stavila pod vlast danas Dodiku i slicnim je pristanak na cjelovitu i medunarodno-priznatu BIH...nemoze i jare i pare...podjela BIH = novo teritorijalno razgranicenje i vracanje stvari na 1991-u. To ni u kom slucaju ne odgovara danas separatistickim snagama koje bi dijelile BIH..zato je spominjanje referenduma samo sto neko rece "trazi referendum da zadrzis entitet i diskriminirajuce uredenje u njemu" i time utices na smanjenje povratka i Bosnizacije tog entiteta....Na kraju ce kad -tad se BIH srbi morati odluciti za normalnu BIH podijeljenu na ekonomske regije i skidanje nacionalnog identiteta ili ce morati uci u konfrotaciju sa svijetom i postati ko dio Kipra i opet u BIH.....politika koju vodi Dodik samo ima uspjeha ako je poduprijeta sa vojnom silom i interesom MZ-e..a niti ima vise vojne sile niti je svijetu interes da napravi novu palestinu na tlu evrope... nego @digger nacekat ces se ti tog referenduma malo :D
halo_ba

Post by halo_ba »

Postoji pravosnazna presuda jednom oficiru VRS za genocid.
Postoji i izjava onog kojeg traze da ce Bosna u pakao i muslimanski narod u nestanak....nekoliko mjeseci prije pocetka rata.
Ne vjerujem u kolektivnu odgovornost, bar ne u krivicnu(moralna odgovornost svakako stoji)....ali i u Njemackoj nisu svi bili za unistenje Jevreja, pa se ipak nije pikalo na sudu.
RS jeste tvorevina nastala na PLANIRANOM genocidu (sad, sto nije do kraja proveden....bila neka armija, tu i tamo poneka puska).
deepundergraund

Post by deepundergraund »

zena wrote:
gavrilo wrote:al' se palite :D

nema veze... neka se zna ko bi na forumu etnicki cistio bosnu :wink:
gavro jesi li mu to halalio sto ne voli sto je u Bosni i Hercegovini? :oops:

i sto bi on tu (i tvoju) drzavu radije pripojio onoj agresorskoj drzavi? ili nije ni bilo agresije?
ja se potpuno slažem da je agresije bilo i to od strane armije republike Hrvatske
halo_ba

Post by halo_ba »

deepundergraund wrote:
zena wrote:
gavrilo wrote:al' se palite :D

nema veze... neka se zna ko bi na forumu etnicki cistio bosnu :wink:
gavro jesi li mu to halalio sto ne voli sto je u Bosni i Hercegovini? :oops:

i sto bi on tu (i tvoju) drzavu radije pripojio onoj agresorskoj drzavi? ili nije ni bilo agresije?
ja se potpuno slažem da je agresije bilo i to od strane armije republike Hrvatske
Ako to Haag ne uvazi.....ne znam sta bi drugo mogao :D :D
digger

Post by digger »

@Grom iz vedra neba
@zavrzlama

Mislim da se nismo shvatili. Vi govorite o pravdi, postenju, i kako bi ABiH i NATO trebali da reaguju i slicnom. Ja mislim na kurvu politiku, kurvu Evropu, kurvu Vatikan...

Recimo da RS raspise referendum koji bi oni poistovjetili sa "ispitivanjem javnog mijenja"—znaci, zamotaj pitanje da nije bas najjasnije. Kada bi nekakav sud ili EU vidio rezultate da recimo 90% stanovnistva zeli da se odcijepi, nasli bi se u nebranom grozdju. Gdje je u svijetu bio plebiscit sa visokim rezultatom onih koji su za promjenu, a koji je medjunarodna zajednica sprijecila?

Dovesti NATO trupe—valjda kao u Bagdadu—da zavedu red? Sumnjam.

Sudski narediti da ovo ne ide? Koja je to zemlja bila sudski natjerana i ko bi bio izvrsioc takve naredbe? Pomozite mi jer mi ni jedna ne pada na pamet.

Dovesti ABiH bi bila jos veca glupost. Kome treba rat?

Ovo nije pravna igra nego je politicka igra. Medjunarodni sudovi ne vrijede vremena provedenim da se osnuju. Haski ce se raspustiti kada zavrsi glavne procese kao sto se raspustio i Nirnberski. S druge strane, demokratija ima razne arsine da mjeri i prihvata "volju vecine." A sa 70%-90% koji bi glasali "Za" interesira me sta bi ostatku Evrope ili svijeta ostalo da kaze? Da je volja vecine u demokratskom izjasnjenju neprihvatljiva?

BiH je bila nezavisna drzava 1992. Gdje su ti "medjunarodnjaci" koji su tada skocili da zaustave napad na suverenu zemlju priznatu od UN?

Do ovoga za sada nece doci. RS je suvise ekonomski i politicki nejaka i zavisna, a matica je i dalje pod kontrolom i pritiskom Evrope kako bi pocela da sredjuje svoju kucu.

Moje stalno pisanje po forumu je kao trubljenje u jedne te iste teme: nemojmo sijati mrznju i podsjecati jedni druge da nismo u stanju da zivimo zajedno. Ko god tako nesto kaze daje sansu nekom drugom da ga doslovno shvati. A onda kada sazriju svi uslovi za "rastanak," ce sve ostalo da se promatra akademski.

Da li bi stanovnici RS zeljeli nezavisnu drzavu ili cak pripojenje matici, ne znam. Nekako ne vjerujem u ovo drugo.

Ali je prvo danas veoma moguce.
Post Reply