goshpar wrote:Svemirski_Jebach wrote:ej zabar...tacno tako.
onaj decko sto misli da je realna cijana 30-500 KM/m2 on se zbunio...nije ni u harrareu nego u freetownu, sierra leone. al kazu da su i tamo stanovi poceli rast pa je sad najjeftiniji 650 KM/m2

jest da se ratuje stalno al nema veze, puca pa prestane svakih mjesec dana
cuj lika luksuzna kuca se moze napraviti za 60,000 KM

koja budalastina...jesi li ti ikad pravio kucu?
Prvo zemljiste, pa onda gradjevinska i ostale dozvole - tu ti je vec negdje makar (da je zemljiste daleko izvan grada) jedno 30.000 KM za sve te zajebancije.
Ako i kupis neku devastiranu kucu, pa hoces da je renoviras prvo sto ce na tu kucu dati makar 30.000 KM (bilo gdje relativno blizu sarajevu) a onda ide mo dalje...ja sam samo u kupatilo (potpuna renovacija) ulozio oko 9.000 KM. a grijanje, a podovi, instalacije, majstori, krov, fasada ovo -ono...ne mozes izaci za kucu od 100m2 ispod 80.000+ KM ako hoces da lici na nesto i to da je daleko izvan sarajeva, npr u ilijasu ili slicno.
Osim ako ne zelis zivjeti kao oni jedan sprat opremi a izvana nema fasade, nema nicega...
u kojem li ti svijetu zivis - jest tebi lijepo u pm

izvini, ali ti ne znas o cemu pricas
ja sam prije 4 godine kupio zemlju na sirokaci, 300 m2, i napravio kucu 8x10 m: podrum+garaza, sprat i potkrovlje, s tim da sam uredio za sada samo jedan sprat za stanovanje i sve me je to kostalo oko 45.000-50.000 KM...
hajde ti sad meni reci kakav i koliki stan i na kojoj lokaciji ja mogu kupiti za te pare...
i sto ti rece: u kojem ti svijetu zivis...
sam si rekao opremio si samo jedan sprat...i kostalo te 50,000 KM. da zavrsis fasadu, potkrovlje, podrum i garazu koliko ce te to izaci? jos jedno 30,000 KM i to vjerovatno da koristis losije materijale ili da jednostavno ne pravis luksuz. A onaj je govorio o
luksuznoj kuci.
s tim da na kuci imas uvijek nesto raditi, tako da ce te dok sve zavrsis izaci negdje na jedno 80,000 - 90,000 KM. Ili ti samog sebe tjesis da nece...plus sto ti je teze opremiti takvu kucu.
Kazem ti, imam kucu 8,5x9,5 i znam koliko nas je kostalo da se napravi a nije u sarajevu uopste.
naravno ako hoces da imas nesto u cemu ces moci samo onako prezivjeti - onda shupu mozes napraviti za 60,000 KM.
u kom ti svijetu zivis...
a stan sam kupio prije jedno 2 godine, u blizini bolnice kosevo i kvadrat je bio 1,250 KM i to u vrlo losem stanju stan...ulozili u njega oko 5,000 KM (a mali je stan) i sada bi se mogao prodati makar za 1,600KM/m2.
Realno, cijene stanova u sarajevu su jos niske i sigurno ce rasti i to sve brze dok ne dosegnu maksimum potraznje u tom momentu. Naravno, sto zivotni standard bude rastao i sto se bude vise otvaralo stvari po sarajevu (medjunarodna predstavnista, vece i bolje firme) i plate pocnu rasti rasti ce i cijena stanova i to mnogo.
Neko rece da je potraznja mala - a ja kazem suprotno - potraznja velika a ponuda slabi tako da cijene rastu. Ljudi kupuju stanove i to u velikom broju, sto je dobro znaci da raste potrosnja i to je dobro za ekonomiju.