POLIGAMIJA

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

Post by Latina »

black wrote:...i uvjeren sam da nema danas muskarca koji moze ispuniti sve uslove za vise zena...
Ja sam pak uvjerena da ih ima, ali su izuzetno rijetki.

Mnogo su cesci ( citaj 99.9 % ) oni koji bi se ovim "pravom" pokusali okoristiti.
vatrogasac

Post by vatrogasac »

danas wrote:
vatrogasac wrote:
danas wrote:

ih, a ja taman mislila kuran i svima -- pa i kinezima -- poslat... da u kuranu ima odgovor za sve... jazuk... :roll:
...e sad ne kontam...jesul' u manjku sa ženama ili muškarcima.....
pa u manjku su sa zenama... znaci -- ima viska muskaraca... na svaku hanumu po 2 najmanje :-)
...ah tebe...ja rekoh da samo u Beogradu na 60000 neudatih djevojaka ima 40000 neoženjenih mladića (izvor: radio Slobodna Evropa)...a tamo Kinezi skoro pa imaju svoju četvrt.....otkuda potreba za poliandrijom....
danas

Post by danas »

vatrogasac wrote:
danas wrote:
vatrogasac wrote: ...e sad ne kontam...jesul' u manjku sa ženama ili muškarcima.....
pa u manjku su sa zenama... znaci -- ima viska muskaraca... na svaku hanumu po 2 najmanje :-)
...ah tebe...ja rekoh da samo u Beogradu na 60000 neudatih djevojaka ima 40000 neoženjenih mladića (izvor: radio Slobodna Evropa)...a tamo Kinezi skoro pa imaju svoju četvrt.....otkuda potreba za poliandrijom....
pa govorim o kini - kini... i bezze ti je vadiona -- mozes ti to bolje... :-)
vatrogasac

Post by vatrogasac »

danas wrote:
...Peking - Beograd...avion .....par sati.... oglase .....i eto.....a imaju prilike i po Aziji da uspostave taj narušeni 'balans'....pod navodnicima jer je uvijek i svuda bilo više žena.....
danas

Post by danas »

vatrogasac wrote:
danas wrote:
...Peking - Beograd...avion .....par sati.... oglase .....i eto.....a imaju prilike i po Aziji da uspostave taj narušeni 'balans'....pod navodnicima jer je uvijek i svuda bilo više žena.....
pa nije uvijek bilo vise zena... a i te ugrozene iz 7-og stoljeca... mogle su do susjednog plemena... pa naci sebi jednog... umjesto sto su nekom 4-a hanuma...

de bolan, dosta je bilo... :-)
vatrogasac

Post by vatrogasac »

danas wrote:
vatrogasac wrote:
danas wrote:
pa nije uvijek bilo vise zena... a i te ugrozene iz 7-og stoljeca... mogle su do susjednog plemena... pa naci sebi jednog... umjesto sto su nekom 4-a hanuma...

.....samo još ovo...i meni je dosadilo.....niko na silu nije mogao u vrijeme Muhameda a.s. natjerati ženu da se uda za bilo kojeg muškarca.....pa tako i za već oženjenog.....po islamu mora postojati dobrovoljnost žene da se uda za određenog muškarca....propis koji je došao sa islamom....
danas

Post by danas »

vatrogasac wrote:
danas wrote:
vatrogasac wrote: ...Peking - Beograd...avion .....par sati.... oglase .....i eto.....a imaju prilike i po Aziji da uspostave taj narušeni 'balans'....pod navodnicima jer je uvijek i svuda bilo više žena.....

.....samo još ovo...i meni je dosadilo.....niko na silu nije mogao u vrijeme Muhameda a.s. natjerati ženu da se uda za bilo kojeg muškarca.....pa tako i za već oženjenog.....po islamu mora postojati dobrovoljnost žene da se uda za određenog muškarca....propis koji je došao sa islamom....
nije... ali se mora udati za muslimana... :wink: a kinez eto ne mora za kineskinju...
vatrogasac

Post by vatrogasac »

danas wrote: ... a kinez eto ne mora za kineskinju...
...nisam im ja kriv što su ateisti ili Budisti...
danas

Post by danas »

vatrogasac wrote:
nisi ti kriv, i ja kazem... a nisi ni kriv sto se pojavila situacija gdje postoji 'potreba' za vise muzeva... niko nije kriv... :-)
Pearl

Post by Pearl »

danas wrote:
vatrogasac wrote:
nisi ti kriv, i ja kazem... a nisi ni kriv sto se pojavila situacija gdje postoji 'potreba' za vise muzeva... niko nije kriv... :-)
pa koliko ja znam u BIH je odnos 1:6 u korist zena (vise nas je). mozda se sad malo popravila situacija. ovo je podatak neposredno nakon rata.. jel kod nas onda primjenjiva poligamija? da eto ne ostane na svakog muskarca jos 5 neudatih, samih zena...

kako jedan moj drug rece: a ko *ebe mojih ostalih 5, mamu li mu :roll: 8-)

humanitarne svrhe, my ass :D ;)
Shoshana

Post by Shoshana »

Ma, meni niko nece da objasni koje su to 'ugrozene zene' u islamu :?

Zasto su ugrozene, zasto nisu obrazovane ili zasto ne mogu da rade i same izdrzavaju i sebe i svoju djecu? (Da ne pitam gdje je tu merhametli socijala - Danas je vec pitala) :?
vatrogasac

Post by vatrogasac »

danas wrote:
vatrogasac wrote:
....opet u krug....Image
Image
Shoshana wrote:Ma, meni niko nece da objasni koje su to 'ugrozene zene' u islamu
....da li su u islamu ili muslimanskom društvu ili bilo kojem drugom društvu......jesu li sve Njemice, Engleskinje, Šveđanke sretne.....bez obzira na materijalno stanje.....
Latina

Post by Latina »

Shoshana wrote:Ma, meni niko nece da objasni koje su to 'ugrozene zene' u islamu :?

Zasto su ugrozene, zasto nisu obrazovane ili zasto ne mogu da rade i same izdrzavaju i sebe i svoju djecu? (Da ne pitam gdje je tu merhametli socijala - Danas je vec pitala) :?
Kadija te tuzi - kadija ti sudi Shoshana. :D

Mislim pojedinci bi voljeli da je tako. ( privatni Harem, folovi golovi... :D )
sojka

Post by sojka »

vatrogasac wrote:
danas wrote:
vatrogasac wrote: ...nisam im ja kriv što su ateisti ili Budisti...
....opet u krug....Image
Image
Shoshana wrote:Ma, meni niko nece da objasni koje su to 'ugrozene zene' u islamu
....da li su u islamu ili muslimanskom društvu ili bilo kojem drugom društvu......jesu li sve Njemice, Engleskinje, Šveđanke sretne.....bez obzira na materijalno stanje.....

Sigurna sam da ce ih usreciti neki pasha i nas macho-playboy man.
:D
1/1 :D :lol: :lol:
Latina

Post by Latina »

jesu li sve Njemice, Engleskinje, Šveđanke sretne.....bez obzira na materijalno stanje.....
Hoces reci da bi ih poligamijski brak automatski ucinio sretnim ?

Nemoj vise molim te. 8-) Kad je ova tema zapoceta nisam imala nesto narocito protiv poligamije, ali vise ne mislim tako.
vatrogasac

Post by vatrogasac »

Latinica wrote:
jesu li sve Njemice, Engleskinje, Šveđanke sretne.....bez obzira na materijalno stanje.....

Nemoj vise molim te. 8-) Kad je ova tema zapoceta nisam imala nesto narocito protiv poligamije, ali vise ne mislim tako.
....nema veze sa poligamijom....Shoshana veže ugroženost za islam.....a ono na Zapadu psihijatri rade po satu.....
Latina

Post by Latina »

Ugrozenost je stanje duha.

Nema veze s bilo cim drugim.
sojka

Post by sojka »

Latinica wrote:Ugrozenost je stanje duha.

Nema veze s bilo cim drugim.
Ne uzbudjuj se zbog cirilice

:) :-)

http://www.youtube.com/watch?v=bVY-H8jQ-OE
Shoshana

Post by Shoshana »

vatrogasac wrote:
Latinica wrote:

....nema veze sa poligamijom....Shoshana veže ugroženost za islam.....a ono na Zapadu psihijatri rade po satu.....
Ne vezem ja ugrozenost ni za sta, nego kad god neko od nevjernika spomene ugrozenost zena u islamu, svi redom skoce da nam objasnjavaju kako u islamu ugrozenih zena nema... Onda ti u jednom od prethodnih postova objasnis da poligamija postoji u islamu da se pomogne 'ugrozenim zenama' .

E, sad ja tebe lijepo pitam koje su ti to i kako i zasto su ugrozene. Pa da lijecimo uzrok a ne posljedice.
Latina

Post by Latina »

Ne uzbudjujem se tako lako sojka. 8-)

Zapis ne mogu otvoriti, jer mi je ta funkcija blokirana na kompu.

Pa eto, ako moze opisno. :D
sojka

Post by sojka »

Nacrt, ako treba.
Image
vatrogasac

Post by vatrogasac »

Shoshana wrote:
Ne vezem ja ugrozenost ni za sta, nego kad god neko od nevjernika spomene ugrozenost zena u islamu, svi redom skoce da nam objasnjavaju kako u islamu ugrozenih zena nema... Onda ti u jednom od prethodnih postova objasnis da poligamija postoji u islamu da se pomogne 'ugrozenim zenama' .

E, sad ja tebe lijepo pitam koje su ti to i kako i zasto su ugrozene. Pa da lijecimo uzrok a ne posljedice.
...prvo, nisam zagovornik poligamije...naglasio sam tamo dosta prije....rekao sam da je alternativa onima koji je prihvataju, a okolnosti ih tjeraju na to.....spominjao sam i Njemačku poslije WW2 koja je dovodila kadije iz Kaira da ih pitaju o poligamiji.....i da se ne ponavljam više....

....šta to konkretno čini ženu u muslimanskom društvu ugroženom.....tradicija vjerovatno....islam ne.....
Shoshana

Post by Shoshana »

Za razliku od tebe, ja jesam za poligamiju, dok god to muskarci i zene zele (znaci zaista mastaju o vise zena/muzeva), a ne kad se time rjesava neki egzistencijalni problem.

Eh, sad, za ovo gore... a zasto se u tim tradicionalistickim zemljama u kojim je islam drzavna religija, a bogami i pravosudje, ne ukloni uzrok - tradicionalno (pazi, nisam rekla islamsko!) ugrozavanje zene, nego se otklanjaju posljedice?

Udati se za nekoga da prezivis je, brate, prodaja tijela za koru hljeba, pa zovi ti to kako hoces :x
vatrogasac

Post by vatrogasac »

Shoshana wrote: Udati se za nekoga da prezivis je, brate, prodaja tijela za koru hljeba, pa zovi ti to kako hoces :x
...a ako postoji privlačnost...ako postoji želja za majčinstvom i porodicom.....a nema načina da ga ostvari monogamnim brakom zbog manjka muškaraca....

...da li su svi monogamni brakovi zasnovani na ljubavi ili ih ima iz interesa.....u nas postoji u narodu....'dobro' se udala......
freak_with_a_laptop

Post by freak_with_a_laptop »

Shooshana, slazem se ja u mnogim pogledima ali ta zadnja recenica bas nema smisla. Kad pogledas stanje kod nas, na zapadu, ima dosta zena sto prodaju tijelo za komad hljeba - ista govna, drugo pakovanje.
Post Reply