Pobaciti ili roditi?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
ema_

#101 Re: Pobaciti ili roditi?

Post by ema_ »

Altsa wrote:
ema_ wrote:

Apsolutno NE abortirati. U ozbiljnoj si vezi, partner želi da rodiš, svakako ste planirali u nekoj budućnosti, dragi ti je zaposlen, i ti si na kraju studiranja i uostalom nemaš 14 godina pa da će ti beba sad nešto poremetiti u životu. NE, NE I NE .

:)

(ako te zanima i stav vjere, već ti je neko naveo, a ovo su čisto racionalni i realni razlozi :thumbup: )
hoces li ti izdrzavati nju i njenu bebu ? hoces li ti cuvati joj bebu dok ona uzaludno obilazi firme koje ce je zaposliti sa diplomom koju nije dobila jer je bila trudna i rodila bebu...ako ima namjeru da se uda za tog momka i ako imaju od cega da zive onda svakako roditi... a ako ce se pitati kako i od cega da hrani i oblaci bebu onda svakako ne.

O čemu ti pričaš? Jel vidiš da je otac djeteta zaposlen? Jel vidiš da želi da se dijete rodi, šta misliš da je mutav i nije razmišljao kako će ga hraniti? I odakle ti, Boga ti, da zbog trudnoće i ostalog neće dobiti diplomu? :-) :-) :-)
CaneBos

#102 Re: Pobaciti ili roditi?

Post by CaneBos »

tataćusak wrote:
Sonjica wrote:Zdravo,

U velikoj sam nedoumici i nadam se da ce neko moci da me posavetuje.
Imam 22 godine, student sam, cetvrta godina, ne radim. Sa deckom sam godinu i sedam meseci i saznali smo da sam trudna. Uzasno se plasim i ne znam sta da radim. Inace sam protivnik abortusa i mislila sam da to nikad ne bih uradila, ali sada, kad sam se nasla u toj situaciji, premisljam se. Mislim da je jedini razlog zasto uopste razmisljam o tome strah, od buducnosti, roditelja... Decko je presrecan i zeli da rodim, ali ne znam...ne znam da li sam dovoljno zrela za tako nesto, da brinem o nekome...Mislim da bi me uzasno grizla savest kada bih to uradila...
Molim Vas za savet!
Sve zavisi sa koje strane gledaš problem. Je li to kako reći starcima, familiji, prijateljima, komšijama itd., kako završiti fax, to vjerovatno znači brak, nemaš para, stan je upitan isl. Ili s druge strane u tebi je živo biće-tvoje dijete, koje ćeš za 9mj da voliš najviše na svijetu, koje će za 5-6 godina da krene u predškolsko, koje će za 40 godina da bude možda jedina osoba u životu koju još uvijek imaš.
Odluka je na tebi ali...............a zrelost, pa nikad u životu nisi dovoljno zreo da budeš odgovoran za nečiji život. :run:
Dobro ti je sabrao ovo covjek. Jesi mlada, ali bilo je i mladjih majki od tebe. Potpuno je normalno sto sumnjas u sebe, malo ko nije sumnjao u svoje ''roditeljske'' sposobnosti kad je saznao da ce postati roditelj i svi smo mi bili u strahu, ali to je nesto sto je kodirano u nama i samo po sebi se rjesava :-D . Ostalo je stvar mentalne zrelosti i pripremljenosti na zivot koji ce biti odredjen i podredjen jednom drugom bicu. To sta ce reci roditelji, familija, okolina itd..su samo momentalne stvari s kojima ces se se suociti i vjeruj mi promijeniti se rodjenjem djeteta. Bez obzira kakvi, svaki iole normalni roditelji ce biti na kraju podrska, bez obzira na sadasnje neodobravanje, haos, galamu, uvjeravanja itd koja ce podici ako se odlucis na rodjenje djeteta.
U svakom slucaju bilo koji potez da povuces, posljedice ces imati cijeli zivot. Nerodjenjem ovog djeteta ostace vjecna ''rupa'' i ''pitanje'', rodjenjem djeteta mijenjas sadasnji kurs svog zivota, sto nikojim slucajem da ce on biti losiji i gori, cak stavise, samo je sigurno da ce biti vise zrtve i odricanja, nego sto bi bilo da se odlucis za abortus.

Nisam pobornik price o ''nafaci'' koja pada sa neba. Covjek nije stvoren da sjedi i ceka tu nafaku, nego radi i tezi ka njoj, tako ako imas svoju porodicu koja ce ti biti oslonac, preduslove da stvoris iole normalan zivot za sebe i dijete, onda odluka nije teska po meni. Sa 35 godina ces imati malog tinejdzera i citav zivot pred sobom :)
To ti govori ''teta'' koja je svoje prvo dijete rodila sa 31 godinom (nista posebno nisam dobila sa ''cekanjem'' osim sto sam prosla i dosla svijeta sto se kaze), a trece sa 38, tako da bih volila da vratim sat unazad i imam djecu sa 20 i par godina, ali nemoguce :)

Bez obzira sta ti odlucis, znaj da ta odluka mora biti samo tvoja i da s njom ne treba niko drugi biti opterecen ako budes nezadovoljna s njom u buducnosti.
Mustafapasa

#103 Re: Pobaciti ili roditi?

Post by Mustafapasa »

@altsa - koji si ti krvolok koji gleda samo ovosvjetski interes...sta se ti brines bolan ili bona za to...ni ne znas kakva ce joj sudbina biti niti znas bilo sta...
una_bo

#104 Re: Pobaciti ili roditi?

Post by una_bo »

Sonjica wrote:
una_bo wrote:ovo što si nabrojala samo su izgovori.
mislim da si ti donijela odluku, samo trebaš potvrdu?
želiš abortus?
abortiraj.

i gotova priča, ne trebam ti ja ili bilo ko drugi reći šta sa svojim životom da radiš
Da, to jesu izgovori, ali ja nisam donela odluku, samo trazim nekoga ko je bio u mojoj ili slicnoj situaciji za savet.
nemoj abortirati.
eto.
gotova priča.
Altsa

#105 Re: Pobaciti ili roditi?

Post by Altsa »

ema_ wrote:
Altsa wrote:
ema_ wrote:

Apsolutno NE abortirati. U ozbiljnoj si vezi, partner želi da rodiš, svakako ste planirali u nekoj budućnosti, dragi ti je zaposlen, i ti si na kraju studiranja i uostalom nemaš 14 godina pa da će ti beba sad nešto poremetiti u životu. NE, NE I NE .

:)

(ako te zanima i stav vjere, već ti je neko naveo, a ovo su čisto racionalni i realni razlozi :thumbup: )
hoces li ti izdrzavati nju i njenu bebu ? hoces li ti cuvati joj bebu dok ona uzaludno obilazi firme koje ce je zaposliti sa diplomom koju nije dobila jer je bila trudna i rodila bebu...ako ima namjeru da se uda za tog momka i ako imaju od cega da zive onda svakako roditi... a ako ce se pitati kako i od cega da hrani i oblaci bebu onda svakako ne...i da svakako nije mutava kad nas na forumu pita da li ce roditi ili ne

O čemu ti pričaš? Jel vidiš da je otac djeteta zaposlen? Jel vidiš da želi da se dijete rodi, šta misliš da je mutav i nije razmišljao kako će ga hraniti? I odakle ti, Boga ti, da zbog trudnoće i ostalog neće dobiti diplomu? :-) :-) :-)
procitaj post pokretaca teme...prema njemu sam se i ravnao...o cemu ti pricas :lol: :lol:
Last edited by Altsa on 18/12/2013 15:07, edited 1 time in total.
SpiritCrusher

#106 Re: Pobaciti ili roditi?

Post by SpiritCrusher »

Dileme, dileme...
Image
Altsa

#107 Re: Pobaciti ili roditi?

Post by Altsa »

Mustafapasa wrote:@altsa - koji si ti krvolok koji gleda samo ovosvjetski interes...sta se ti brines bolan ili bona za to...ni ne znas kakva ce joj sudbina biti niti znas bilo sta...
manite se one seljacke da svako dijete ima svoju nafaku...zato je dom ljubica ivezic pun djece
ema_

#108 Re: Pobaciti ili roditi?

Post by ema_ »

Altsa wrote:

procitaj post pokretaca teme...prema njemu sam se i ravnao...o cemu ti pricas :lol: :lol:
Pročitaj ti malo bolje na koji slučaj i čije pitanje si ostavio komentar :wink: .
una_bo

#109 Re: Pobaciti ili roditi?

Post by una_bo »

ja mislim da je ova mlada dama trebala donijeti odluku između 4 zida, zajedno sa onim s kojim je sklepala dijete o kojem mi sad polemišemo.

možda da podvežeš jajnike? barem nećeš više otvarati za 6 mjeseci istu temu
Altsa

#110 Re: Pobaciti ili roditi?

Post by Altsa »

ema_ wrote:
Altsa wrote:

Pročitaj ti malo bolje na koji slučaj i čije pitanje si ostavio komentar :wink: .
lijepo stavi naocale i procitaj post od sonjice i reci gdje navodi da joj je momak zaposlen
ema_

#111 Re: Pobaciti ili roditi?

Post by ema_ »

Sonjica wrote:
Meni je ostalo jos 6 meseci da zavrsim fakultet, a decko radi. Nismo ni ja ni on planirali ovo sada, jesmo hteli da se to desi, ali kasnije u buducnosti. Stvarno ne znam sta da radim, znam da ne bih trebala da se stresiram, ali sta cu kad je jace od mene...
Hvala ti, u svakom slucaju, na odgovoru.
Sonjica wrote:
Strah od roditelja imam jer ne znam kako da im kazem tako nesto, znam da ce se oni na kraju pomiriti sa tim i da ce obozavati to dete, kao sto vole i dete od moje sestre.
Finansije nisu problem.

Meni ne trebaju naočale, imala sam lasersku korekciju vida, zbavi ih ti :wink: .
Last edited by ema_ on 18/12/2013 15:13, edited 1 time in total.
Mustafapasa

#112 Re: Pobaciti ili roditi?

Post by Mustafapasa »

Altsa wrote:
Mustafapasa wrote:@altsa - koji si ti krvolok koji gleda samo ovosvjetski interes...sta se ti brines bolan ili bona za to...ni ne znas kakva ce joj sudbina biti niti znas bilo sta...
manite se one seljacke da svako dijete ima svoju nafaku...zato je dom ljubica ivezic pun djece
Nego sta da ima, ali ti ocigledno ne razumijes sta znaci termin nafaka...nisu to samo pare ili nesto, to je mnogo siri pojam... i jos nesto i ta djeca u domu su sutra ljudi i to itekako dobri ljudi koji su 10x bolji roditelji od onih koji su ih ostavili...i ostaviti dijete je bolje nego ga ubiti. Svako se nekad na kraju pokaje, pa zeli ispraviti vrijeme i postuple, u ovom slucaju ima zivo dijete pa barem moze da proba a u ovom kojem ti stremis nema...a nemam rijeci za tvoje komentare besdusnosti al dobro, iz svakog kamena nekad voda potece
Mutivoda

#113 Re: Pobaciti ili roditi?

Post by Mutivoda »

Sonjica wrote:
Strah od roditelja imam jer ne znam kako da im kazem tako nesto, znam da ce se oni na kraju pomiriti sa tim i da ce obozavati to dete, kao sto vole i dete od moje sestre.
Finansije nisu problem.
Znači svjesna si da će se pomiriti s tim, dobro je, jedan strah manje. :D
Problem je samo u tebi, što ne znaš da li želiš to sad?!

Kad pogledam tvoju situaciju, u vezi si i planirali ste već neku budućnost, desilo se šta se desilo, i na kraju krajeva to je jedna od najljepših stvari koja vam se može desiti, + kažeš da nemate finansijskih problema. Shvatam ja i strah i to da smatraš da si mlada, vjerovatno bih i ja tako reagovala da mi se desi i to je razumljivo, ali da li je strah od toga kako ćeš se nositi s tim, dovoljan da ti odeš i abortiraš?
Last edited by Mutivoda on 18/12/2013 15:13, edited 1 time in total.
Altsa

#114 Re: Pobaciti ili roditi?

Post by Altsa »

izvini nisam znao da si vidovit pa znas kako ce dijete odgojiti i podici...svi laprdate a ne da nemate djece vec ga nikad niste ni drzali u narucju zato :run: svoj problem treba da rijesi sa svojim momkom pa i da ukljuci porodicu i ako vec ima toliko godina da je to samo njena briga a ne da joj svakojaki medu kojima sam i ja dijele savjete
Last edited by Altsa on 18/12/2013 15:14, edited 1 time in total.
Partizzanka

#115 Re: Pobaciti ili roditi?

Post by Partizzanka »

izvini ali sta ti je onda problem???
to sto si mlada???

zato sto mislis da si mlada i nisi sigurna u vasu vezu? ako ste godinu i nesto u vezi, nije to ni malo. ovo da si mlada sve je stvar tvog gledanja na zivot. ali neces ostariti niti ce ti zivot stati kada rodis dijete, cak sta vise jednom ces se osvrnuti nazad na zivot i skontati da si sretnica koja je uzivala sa svojom bebom od 22 godine!
mislis da jos imas vremena da izlazis, pijes, provodis se do ujutro?? - ako ti je to veeelika zelja mozes to raditi kada beba dodje na svijet, ti vani muz/momak kuci sa bebom - necete biti ni prvi ni posljednji na svijetu
ili se bojis da neces zavrsiti fax? ako si trudna recimo mjesec dana, imas jos 8 mjeseci fore prije nego beba dodje, neces biti ni prva ni posljednja da studira trudna (mozes i prije zavrsiti na lijepe oci i visok stomak hehehe), imas jos 6 mjeseci do kraja faxa, znaci ostane ti jos 2 mjeseca da uzivas u trudnoci.
bojis se kako ces nakon svega naci posao - puno prije ce na neki posao primiti majku koja vec ima dijete nego neku koja jos nema djece posto naravno odmah misle zatrudnit ce.
bojis se trudnoce? - draga to ti je u krvi, kao i svakoj drugoj zeni - ne brini sve ce biti ok

ako momak radi
ako ste tako dugo skupa (znaci niste od juce skupa)
ako on to zeli
ako finansije nisu problem
roditelji nikada nece biti problem, mozda ce malo vrisnuti, ali ako im to saopstite vas dvoje, da je to vasa odluka i da vi to zelite... sve ce biti ok!
a ti se dvoumis iz tebi nepoznatih razloga
onda i sama znas da ti trebamo cestitati :) a ne raspravljati ili ne daj Boze nagovarati te na abortus.
Altsa

#116 Re: Pobaciti ili roditi?

Post by Altsa »

Mustafapasa wrote:
Altsa wrote:
Nego sta da ima, ali ti ocigledno ne razumijes sta znaci termin nafaka...nisu to samo pare ili nesto, to je mnogo siri pojam... i jos nesto i ta djeca u domu su sutra ljudi i to itekako dobri ljudi koji su 10x bolji roditelji od onih koji su ih ostavili...i ostaviti dijete je bolje nego ga ubiti. Svako se nekad na kraju pokaje, pa zeli ispraviti vrijeme i postuple, u ovom slucaju ima zivo dijete pa barem moze da proba a u ovom kojem ti stremis nema...a nemam rijeci za tvoje komentare besdusnosti al dobro, iz svakog kamena nekad voda potece
de mi ti to onako vjerski objasni
Altsa

#117 Re: Pobaciti ili roditi?

Post by Altsa »

Mustafapasa wrote:
Altsa wrote:
haj ba ne izvrci moje rijeci sa tim seljackim fazonima...nigdje nisam rekao da su djeca iz doma losija ali da losije zive nego djeca koja su u kompletnom domu to nema diskusije...i vidim da ti gledas onosvjetski interes, de mi pojasni koji je to ovosvjetski a koji je onosvjetski...bezbeli ima neke vez sa vjerom ili se varam...i da zakljucim: djevojka mora sama odluciti sta da uradi jer ce ona o tome razmisljati cijeli zivot i snositi posljedice sta god da uradi...temu zakljucat
Mustafapasa

#118 Re: Pobaciti ili roditi?

Post by Mustafapasa »

tebi je suludo objasnjavat bilo sta...ne znam kako, ako si roditelj, mozes tudjem djetetu zeliti zlo...zamisli da tvom djetetu neko zeli da ga ne bude... ma strasno covjece, strasno, al nema potrebe, vidim da si podkovan iskustvom s djecom.
Abrotus NE
Dijete DA

kraj price i postavljacice teme, gasi ovo i pravac roditeljima s lijepim vijestima, jer i ako ne dao Bog to uradis, mozda vise nikad neces moci roditi, a svi ovdje pametuju. Inace, ako pogledas u sebe duboko, osim ako nisi neki krvolok kao neki zeljni ubijanja, onda ces to dijete ostaviti. Kazem ti, i siguran sam, ostavljanjem ces uraditi dobru stvar. Jedan je zivot, a ubijanjem njega, zapravo ubijas i svoj zivot, jer sigurno je da se dobru poslije ne mozes nadati. Budi u to sigurna 100%...
staradis

#119 Re: Pobaciti ili roditi?

Post by staradis »

Sta ste se upalili namecete joj svoje misljenje sa obje strane bez konkretnih savjeta. FUJ. Djevojko to je tvoj zivot pola savjeta ti je dato iz subjektivne osnove, abortila ili ne. Znaj da si sebi najvaznija ne daj da ti niko namece drustvene ili licne norme pri ovom izboru.

Mislim da imas savjetovaliste za ovo molim te googlaj

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
staradis

#120 Re: Pobaciti ili roditi?

Post by staradis »

Jos samo da kazem prestanite je napadati i nazivati imenima mali umovi! Djevojka je vec po dovoljnim stresom. Svaka ti cast pa si hrabra suociti se sa izborom!

Walther

#121 Re: Pobaciti ili roditi?

Post by Walther »

Mustafapasa wrote:kraj price i postavljacice teme, gasi ovo i pravac roditeljima s lijepim vijestima, jer i ako ne dao Bog to uradis, mozda vise nikad neces moci roditi, a svi ovdje pametuju. Inace, ako pogledas u sebe duboko, osim ako nisi neki krvolok kao neki zeljni ubijanja, onda ces to dijete ostaviti. Kazem ti, i siguran sam, ostavljanjem ces uraditi dobru stvar. Jedan je zivot, a ubijanjem njega, zapravo ubijas i svoj zivot, jer sigurno je da se dobru poslije ne mozes nadati. Budi u to sigurna 100%...
recimo da gospodjici za 15 dana dosadi dijete ili partner (sanse za tako nesto su jako velike i kod planiranih trudnoca... i ode ona fantasticna nafaka u 3... onda si odgovoran sto ce neko trpiti citav zivot zbog vlastite neodgovornosti

jer si se igrao lutrije sa "nafakom"
Aylin25

#122 Re:

Post by Aylin25 »

car-x wrote:jako je rizicno napraviti, roditi i odgojiti dijete, nakon seksa za jednu noc ili na pocetku veze, gdje se partneri jos i ne znaju, i ne znaju uopste hoce li ostati zajedno..

dijete treba oba roditelja, a sve osim toga je pravljenje socijalnih slucajeva..
Slažem se u potpunosti :thumbup:
SpiritCrusher

#123 Re: Pobaciti ili roditi?

Post by SpiritCrusher »

staradis wrote:Jos samo da kazem prestanite je napadati i nazivati imenima mali umovi! Djevojka je vec po dovoljnim stresom. Svaka ti cast pa si hrabra suociti se sa izborom!

Prvo, niko je ne "naziva imenima" nikakvim. Drugo, djevojka je vjerovatno samo željna pažnje, ništa više, sumnjam i da je trudna uopšte. Ustvari više nisam siguran ni da je djevojka.

I treće, spusti se malo s te visine, zamantaće ti se.
Aylin25

#124 Re: Pobaciti ili roditi?

Post by Aylin25 »

Sonjica wrote:
Walther wrote:
Sonjica wrote:Sumnjam u svoju zrelost zato sto mi se ovako nesto nikad nije dogodilo i bas zato sto je to ozbiljna stvar. Mislim da je sasvim normalno sto sumnjam. Kao sto sam rekla, razmisljam i o tome, ali mislim da ne bih mogla da zivim sa sobom kad bih to uradila.
Pa i nije bas normalno... Da kupujes televizor vjerovatno bi 3x provjerila pa ga uzela (tako bar vecina radi) a vi sta uradili nesto glupo i sad razmisljate za nazad. Tu nema mjesta za sumnju. Imati dijete znaci da tvoj zivot kao sto si ga imala dosad prestaje i da ce ova sad faza trajati bar 20 godina. Ako nisi spremna na tu drasticnu promjenu odustani odma.
Pa bas zato, zbog te "provere televizora", i razmisljam i pitam za savet.
I niste me razumeli, ja bih volela da rodim, ali se uzasno plasim svega sto to donosi, i mislim da je ok plasiti se, jer je ipak to novo iskustvo.
Kakav onda odgovor očekuješ????? Znači želiš dijete, niste planirali desilo se, ali ga oboje želite... Momak ti radi i ti završavaš faks....Pa u čemu je problem??? Roditelji šta god da dijete uradi opet će stati na njegovu stranu, tako da bi i oni to prihvatili a za koju godinu će ti sve ovo biti smiješno, sjedit ćeš sa momkom (mužem) i bebicom i uživati u svom domu. Svako se uplaši na početku, ali to se sve sredjuje u hodu i vremenom bitno je da ste oboje spremni i želite to dijete....? :-)
Sonjica

#125 Re: Pobaciti ili roditi?

Post by Sonjica »

Partizzanka wrote:izvini ali sta ti je onda problem???
to sto si mlada???

zato sto mislis da si mlada i nisi sigurna u vasu vezu? ako ste godinu i nesto u vezi, nije to ni malo. ovo da si mlada sve je stvar tvog gledanja na zivot. ali neces ostariti niti ce ti zivot stati kada rodis dijete, cak sta vise jednom ces se osvrnuti nazad na zivot i skontati da si sretnica koja je uzivala sa svojom bebom od 22 godine!
mislis da jos imas vremena da izlazis, pijes, provodis se do ujutro?? - ako ti je to veeelika zelja mozes to raditi kada beba dodje na svijet, ti vani muz/momak kuci sa bebom - necete biti ni prvi ni posljednji na svijetu
ili se bojis da neces zavrsiti fax? ako si trudna recimo mjesec dana, imas jos 8 mjeseci fore prije nego beba dodje, neces biti ni prva ni posljednja da studira trudna (mozes i prije zavrsiti na lijepe oci i visok stomak hehehe), imas jos 6 mjeseci do kraja faxa, znaci ostane ti jos 2 mjeseca da uzivas u trudnoci.
bojis se kako ces nakon svega naci posao - puno prije ce na neki posao primiti majku koja vec ima dijete nego neku koja jos nema djece posto naravno odmah misle zatrudnit ce.
bojis se trudnoce? - draga to ti je u krvi, kao i svakoj drugoj zeni - ne brini sve ce biti ok

ako momak radi
ako ste tako dugo skupa (znaci niste od juce skupa)
ako on to zeli
ako finansije nisu problem
roditelji nikada nece biti problem, mozda ce malo vrisnuti, ali ako im to saopstite vas dvoje, da je to vasa odluka i da vi to zelite... sve ce biti ok!
a ti se dvoumis iz tebi nepoznatih razloga
onda i sama znas da ti trebamo cestitati :) a ne raspravljati ili ne daj Boze nagovarati te na abortus.
Nisam ja zeljna izlazaka i tako toga, ja sam inace povuceniji tip, izlazila sam na prvoj godini fakulteta i to mi je dosadilo.
U pravu si sto se svega tice, moram da priznam. :)
Post Reply