Tito i Bosna i Hercegovina
-
mr__bosnjak
Evo neki dan mi jedna Srpkinja rece da su Bosnjaci u Titinoj Bosni bili priviligovani ispred Srba i Hrvata te da je Tito "namjestio" da se Jugoslavija raspadne, kao i da je se okruzio Hrvatima i Slovencima pred smrt i okrenuo od Srba, da ne zaboravim da je Srbiju "cjepao".

-
Sogan
Ma kakvi, evo vec dvanaest godina redovno mi stize na racun, bez dana zakasnjenja!Patron of Formello wrote:Sogan wrote:Ma ja, unatoc hegemonistickom polozaju na vlasti u periodu od '45-e do '80-e (slovima: tridesetpet godina) nelogicno je Jozeku pripisati sekundicu odgovornosti za desavanja tokom slijedecih deset godina tokom kojih je djelo kultnog lika na sveopste iznanedjenje kolapsiralo... Mozda su Univerzum i svi do sada poznati socio-ekonomski sistemi i ustrojeni na principima determinizma ali je taj banalni detalj primjenjen na Marsala po naravno cin sknavljenja donedavne nam rahat-proslosti...Patron of Formello wrote: E tu je osnovni problem kod većine ljudi koji govore protiv Tita na ovome forumu.Jednostavno ne mogu da shvate da Tito nije kriv za ono što se dešavalo od 83 pa do 95 godine.Tito kada je umro nije ostavio za sobom velike dugove.Nije ništa ostavio ni svojoj porodici.Dugovi su nastali kasnije zahvaljući nesposobnom rukovodstvu države.Tito nije stvorio ni Miloševića ni Tuđmana ni Karadžića.I ne mogu se ta dešavanja stavljati njemu na dušu.Dok to pojedinci na ovome forumu ne shvate uzaludno je ulaziti u neke veće polemike sa njima.![]()
U Švedskoj problemi.Kasni socijala.
Nevjerovatno, takva stabilnost a mjenjaju se Marsali???
Pingvini cuda cine...
- Patron of Formello
Haj dobro je.Rekoh ako kasni sadaka da ti pošaljemo šta iz kase uzajamne pomoći.Sogan wrote:Patron of Formello wrote:Ma kakvi, evo vec dvanaest godina redovno mi stize na racun, bez dana zakasnjenja!Sogan wrote: Ma ja, unatoc hegemonistickom polozaju na vlasti u periodu od '45-e do '80-e (slovima: tridesetpet godina) nelogicno je Jozeku pripisati sekundicu odgovornosti za desavanja tokom slijedecih deset godina tokom kojih je djelo kultnog lika na sveopste iznanedjenje kolapsiralo... Mozda su Univerzum i svi do sada poznati socio-ekonomski sistemi i ustrojeni na principima determinizma ali je taj banalni detalj primjenjen na Marsala po naravno cin sknavljenja donedavne nam rahat-proslosti...![]()
U Švedskoj problemi.Kasni socijala.
![]()
Nevjerovatno, takva stabilnost a mjenjaju se Marsali???![]()
Pingvini cuda cine...
-
SherlockHolmes
Pa ti si mi sam rekao. Nisi vidio ni redove za hljeb, ni redove na granicama. "Stanovi su se dijelili, svako je bio zaposlen, sve je bilo dzaba i uredno" (parafraziram). To je isto kad bih ja rekao "tenderi i privatizacija idu odlicnim tokom, svako u ovom sistemu dobije sto je zasluzio, uredno gradimo auto ceste, a ne vidim nikoga da zivi na sto maraka mjesecno -- takvih nema u mom okruzenju. Jako nam je lijepo na Bazenima svaku noc". U tom slucaju ne bi bio bezobrazan da zakljucis da sam i ja u "privatizaciji" hajrovao.valterbranisarajevo wrote:
Nemoj biti tako samuvjeren. Po cemu ti znas da sam ja uzivao u nicim zasluzenim privilegijama. To je isto kao kada bih ja na osnovu tvojih postova zakljucio da si ti dobro "hajrovao" u ovo vrijeme demokratije". Posto ne znam ko si ja necu biti tako bezobrazan i utvrditi tako nesto..
Znaci ipak se vracamo na vrijeme ne socijalizma kakvog nam je zacrtao, vec "Titove vlasti". Interesantno. Tito je umro prije 82, pa mi nije onda jasno zasto no onda opet da pricamo o zadnjih "20-25 godina".valterbranisarajevo wrote: S obzirom da ovu temu cita vjerovatno nekoliko stotina ljudi pitanje ?
Da li se za vrijeme Titove vlasti cekalo u redovima u 6 ujutro za hljeb i mlijeko i da li sve osim malim dijelom 1982 od prehrambenih proizvoda kupovalo na tackice ?) (govorim o vremenu zadnjih 20-25 godina koje ja pamtim?)
Da zakljucim, jerbo ovdje nema hajra. Cini mi se da, kao i mnogi, pamtis ono sto odgovara tezi koju zastupas i to na jedan dosta romantiziran nacin. Neka, ljudski je.
Ipak, ukoliko zaista zelis i diskutovati o tome, odluci se sta zelis reci, za koji period, kakve pouke iz toga izvlacis, pa mozda i mozemo dalje.
- Murat Sabanovic
kako si ti na to reagovo???mr__bosnjak wrote:Evo neki dan mi jedna Srpkinja rece da su Bosnjaci u Titinoj Bosni bili priviligovani ispred Srba i Hrvata te da je Tito "namjestio" da se Jugoslavija raspadne, kao i da je se okruzio Hrvatima i Slovencima pred smrt i okrenuo od Srba, da ne zaboravim da je Srbiju "cjepao".![]()
-
mr__bosnjak
@Murat
Rekao sam da su to gluposti i naveo neke argumente pa ne znam, mozda je upalilo mozda ne. Nije me puno briga.
Rekao sam da su to gluposti i naveo neke argumente pa ne znam, mozda je upalilo mozda ne. Nije me puno briga.
- kekec
1941. godina
Kraljevinu Jugoslaviju podijelise izmedju sebe Nijemci, Talijani (pogledaj obalu Jadranskog mora),
NDH (Hrvatska do Zemuna
), Albanci (Velika Albanija), Bugari (Velika Bugarska), Rumuni, Madjari...

A onda se pojavi T I T O sa svojim partizanima (medju kojima je bilo i komunista), sa svojim
proleterima i zajedno sa njima, dijeleci dobro i zlo, gornjim pomrsi racune .
Nastala je nova Jugoslavija.
Tito i njegovi suborci su postavili dobre temelje novoj drzavi:

Kuca se nastavila graditi, ali...
Dodje demokratija i demokratski majstori koji sfuserise sve sto su mogli.
Raspala se kuca, nazalost u krvi, nastale su kolibe, manje ili vise bijedne.
A stanari tih kolibica, nesvjesne gubitka koji ih je zadesio, zamantani
svojim ideologijama o naciji i porijeklu, postanose nesposobni za izgradnju boljeg,
ali sposobni i uvijek spremni da od svoje muhe naprave medjeda.
Kraljevinu Jugoslaviju podijelise izmedju sebe Nijemci, Talijani (pogledaj obalu Jadranskog mora),
NDH (Hrvatska do Zemuna

A onda se pojavi T I T O sa svojim partizanima (medju kojima je bilo i komunista), sa svojim
proleterima i zajedno sa njima, dijeleci dobro i zlo, gornjim pomrsi racune .
Nastala je nova Jugoslavija.
Tito i njegovi suborci su postavili dobre temelje novoj drzavi:

Kuca se nastavila graditi, ali...
Dodje demokratija i demokratski majstori koji sfuserise sve sto su mogli.
Raspala se kuca, nazalost u krvi, nastale su kolibe, manje ili vise bijedne.
A stanari tih kolibica, nesvjesne gubitka koji ih je zadesio, zamantani
svojim ideologijama o naciji i porijeklu, postanose nesposobni za izgradnju boljeg,
ali sposobni i uvijek spremni da od svoje muhe naprave medjeda.
-
SherlockHolmes
A tek ova socijalisticka ljepota, jos vise republika, mora, jezera i okeana, a sve usprkos tim istim nacistima:

Doduse, nigdje Briona da proletarijat noge umoci -- mogli smo se i sa njima udruziti da nam svima bude jos ljepse, ali ne mogose se Staljin i Tito dogovoriti cija bi se slusala.
Tu je bilo Crno More, ovo ono, isto radnicka prava, izobilje, stanovi, volge, kosmonauti... I njima ode prvo Staljin, pa Hruscov, itd, pa dodje ta nekakva demokratija i sve ode u helac.
Kao kula od karata za naivne i njihove gospodare, sto je vazda i bila.

Doduse, nigdje Briona da proletarijat noge umoci -- mogli smo se i sa njima udruziti da nam svima bude jos ljepse, ali ne mogose se Staljin i Tito dogovoriti cija bi se slusala.
Tu je bilo Crno More, ovo ono, isto radnicka prava, izobilje, stanovi, volge, kosmonauti... I njima ode prvo Staljin, pa Hruscov, itd, pa dodje ta nekakva demokratija i sve ode u helac.
Last edited by SherlockHolmes on 19/11/2006 22:18, edited 1 time in total.
- Jimmy_The_Saint
"Dobar je Alija, samo ovi oko njega ne valjaju"....
"Dobar je Tito, samo ovi oko njega ne valjaju"...
"Dobar je kralj, samo ovi oko njega..."
"Dobar je sultan, samo... "
Dobar je socijalizam, samo NIGDJE NA SVIJETU NE FERCERA. Dobra je Jugoslavija, samo se raspala, jeb'la majku, što li? Dobri su Srbi, samo duša im komšiju priklat'. Dobri i Hrvati dok im ne prahne da otvaraju konclogore.
Da samo hoće kakvi genijalci napraviti dobar vremeplov, i lijepo Titoiste ispaliti u zlatno doba, a i ostale retro elemente nek' isfuravaju svoje, nek' četuju, ustaše, aguju, beguju, sami svoja govna nek' proždru.
Tito je pandrkn'o, Juga se raspala - još jednom bih rado sumirao.
"U kraljevini si mog'o kupiti dva vola za hiljadu dinara", sa sjetom su širom titovine govorili stari seljaci vlažnijeh očiju... Sad njihovi nešto mlađi unuci pamte da je kod Broza bilo svega, "sve na kredit, sve za raju, jarane"... E pa jeb'o vas ja blentave Balkance, kredit se "uzima", al' onda se, grom ga ubio, i otplaćuje: e to Balkančeros skonta tek kad zbriše na Zapad.
"Postoje samo izgubljeni rajevi"
Jožef Škvorecky
"Dobar je Tito, samo ovi oko njega ne valjaju"...
"Dobar je kralj, samo ovi oko njega..."
"Dobar je sultan, samo... "
Dobar je socijalizam, samo NIGDJE NA SVIJETU NE FERCERA. Dobra je Jugoslavija, samo se raspala, jeb'la majku, što li? Dobri su Srbi, samo duša im komšiju priklat'. Dobri i Hrvati dok im ne prahne da otvaraju konclogore.
Da samo hoće kakvi genijalci napraviti dobar vremeplov, i lijepo Titoiste ispaliti u zlatno doba, a i ostale retro elemente nek' isfuravaju svoje, nek' četuju, ustaše, aguju, beguju, sami svoja govna nek' proždru.
Tito je pandrkn'o, Juga se raspala - još jednom bih rado sumirao.
"U kraljevini si mog'o kupiti dva vola za hiljadu dinara", sa sjetom su širom titovine govorili stari seljaci vlažnijeh očiju... Sad njihovi nešto mlađi unuci pamte da je kod Broza bilo svega, "sve na kredit, sve za raju, jarane"... E pa jeb'o vas ja blentave Balkance, kredit se "uzima", al' onda se, grom ga ubio, i otplaćuje: e to Balkančeros skonta tek kad zbriše na Zapad.
"Postoje samo izgubljeni rajevi"
Jožef Škvorecky
- Patron of Formello
Tanak si ko lizalo.SherlockHolmes wrote:A tek ova socijalisticka ljepota, jos vise republika, mora, jezera i okeana, a sve usprkos tim istim nacistima:
Doduse, nigdje Briona da proletarijat noge umoci -- mogli smo se i sa njima udruziti da nam bude jos ljepse, ali ne mogose se Staljin i Titi dogovoriti cija bi se slusala.
-
AZ
Vraga bi on imao i petlju i 'mu.da' kako kazes, da nije imao dobro (citaj masonsko) zaledje.sasomange wrote: Tito je bio tito, imo je petlju suprostavit se stalinu kad mu niko nije smio prnut. Da je tito ziv malo morgen bi se ovo sranje u iraku desavalo, a samim tim i mi bi Velez gledali pod bijelim brijegom kako pred 20 hiljada ljudi dere hajduka.
Najspretniji gangster na svijetu, nema sta.
-
SherlockHolmes
Ako posteno ne zaradis ili koga klepis po usima nemas ni Neum (kao ni onda), pa u kom god entitetu bio. A ako posteno zaradis ili negdje zavrnes, jos uvijek imas od Antalije to Phuketa i Barbadosa. Dobro dosao u realnost, sine.Patron of Formello wrote:Tanak si ko lizalo.SherlockHolmes wrote:A tek ova socijalisticka ljepota, jos vise republika, mora, jezera i okeana, a sve usprkos tim istim nacistima:
Doduse, nigdje Briona da proletarijat noge umoci -- mogli smo se i sa njima udruziti da nam bude jos ljepse, ali ne mogose se Staljin i Titi dogovoriti cija bi se slusala.
Kao kula od karata za naivne i njihove gospodare, sto je vazda i bila.Danas imamo čak Neum.
Ako ne ode u treći entitet.
![]()
- valterbranisarajevo
Drug ,ja govorim o vremenu koje pamtim - to sam i naglasio. U pravu si nisam rekao koji je to period. Pa recimo negdje od 1976 kada sam dovoljno odrastao da me mama moze poslati u prodavnicu da kupim hljeb i mlijeko. I znas nikada me nije probudila u 6 ujutro, nego sam to mogao uraditi u 10, 11 ili 12 sati. Isto kao i danas stizala je jutarnja tura hljeba koju su kupovali penzioneri, podnevna i popodnevna. Medjutim kada neko ko ne pamti to vrijeme procita ovo moguce je da ce biti uvjeren da je sve to istina.SherlockHolmes wrote:Pa ti si mi sam rekao. Nisi vidio ni redove za hljeb, ni redove na granicama. "Stanovi su se dijelili, svako je bio zaposlen, sve je bilo dzaba i uredno" (parafraziram). To je isto kad bih ja rekao "tenderi i privatizacija idu odlicnim tokom, svako u ovom sistemu dobije sto je zasluzio, uredno gradimo auto ceste, a ne vidim nikoga da zivi na sto maraka mjesecno -- takvih nema u mom okruzenju. Jako nam je lijepo na Bazenima svaku noc". U tom slucaju ne bi bio bezobrazan da zakljucis da sam i ja u "privatizaciji" hajrovao.valterbranisarajevo wrote:
Nemoj biti tako samuvjeren. Po cemu ti znas da sam ja uzivao u nicim zasluzenim privilegijama. To je isto kao kada bih ja na osnovu tvojih postova zakljucio da si ti dobro "hajrovao" u ovo vrijeme demokratije". Posto ne znam ko si ja necu biti tako bezobrazan i utvrditi tako nesto..
Znaci ipak se vracamo na vrijeme ne socijalizma kakvog nam je zacrtao, vec "Titove vlasti". Interesantno. Tito je umro prije 82, pa mi nije onda jasno zasto no onda opet da pricamo o zadnjih "20-25 godina".valterbranisarajevo wrote: S obzirom da ovu temu cita vjerovatno nekoliko stotina ljudi pitanje ?
Da li se za vrijeme Titove vlasti cekalo u redovima u 6 ujutro za hljeb i mlijeko i da li sve osim malim dijelom 1982 od prehrambenih proizvoda kupovalo na tackice ?) (govorim o vremenu zadnjih 20-25 godina koje ja pamtim?)
Da zakljucim, jerbo ovdje nema hajra. Cini mi se da, kao i mnogi, pamtis ono sto odgovara tezi koju zastupas i to na jedan dosta romantiziran nacin. Neka, ljudski je.
Ipak, ukoliko zaista zelis i diskutovati o tome, odluci se sta zelis reci, za koji period, kakve pouke iz toga izvlacis, pa mozda i mozemo dalje.
Naravno ti tvrdis da se hljeb cekao u 6 ujutro ja tvrdim da nije. Nit ces ti promijeniti svoj stav, niti cu ja promijeniti svoj...
Sto se tice 100 KM, ja znam puno ljudi koji "zive" od minimalne penzije nekih 140-150 KM. To nisu fukare, bili su nekada casni ljudi koji su posteno zaradili svoju penziju i sigurno zasluzili mnog veci iznos nego sto ga sada imaju. Kako zive - pa obilaze sarajevske pijace poslije podne i krisom da ih neko ne vidi strpaju u svoj ceker glavicu kupusa ili natruhlu papriku koju je neko ostavio na standu. Prave ajnprem supe u kojima osim brasna i malo soli nema nista. Mnogi od njih jedini topli obrok dobivaju u javnoj kuhinji. Sarajevske javne kuhinje jednostavno ne mogu, i pored najbolje volje, prihvatiti sve one koji bi se morali hraniti u njima..
Last edited by valterbranisarajevo on 19/11/2006 22:29, edited 1 time in total.
- Patron of Formello
Čuj to?SherlockHolmes wrote:Ako posteno ne zaradis ili koga klepis po usima nemas ni Neum (kao ni onda), pa u kom god entitetu bio. A ako posteno zaradis ili negdje zavrnes, jos uvijek imas od Antalije to Phuketa i Barbadosa. Dobro dosao u realnost, sine.Patron of Formello wrote:Tanak si ko lizalo.SherlockHolmes wrote:A tek ova socijalisticka ljepota, jos vise republika, mora, jezera i okeana, a sve usprkos tim istim nacistima:
Kao kula od karata za naivne i njihove gospodare, sto je vazda i bila.Danas imamo čak Neum.
Ako ne ode u treći entitet.
![]()
-
reformator
Mi smo jedina država(republika) na svijetu koja je imala dimnjak na grbu.
- Jimmy_The_Saint
Jeb'o te komunizam 
- Jimmy_The_Saint
Jeb'o te komunizam 
- Jimmy_The_Saint
Bujrum, kekec, široka ti Koreja, Sjeverna.
Ili eventualno Kina, da otkriješ tajnu preživljavanja na 150 grama riže i blagodat petnaestočasovnog radnog vremena
Svakakvih cvjećki u Božijoj bašči....
Ili eventualno Kina, da otkriješ tajnu preživljavanja na 150 grama riže i blagodat petnaestočasovnog radnog vremena
- Patron of Formello
PJESMA O TITU (Teška Industrija)
Sva moja ljubav,
Pod ovim suncem,
Je za Tita.
I nikad ona,
Na drugog,
Da pređe neće
Ja sam mu, eno, digao,
Spomen od granita,
Da traje kroz sve godine,
Kroz stoljeće.
Znam svaka ce laž,
Pred njegovim djelom da pada,
I uvijek na radost našoj,
Biće njegov lik.
Ja sam mu digao spomen od granita,
Da traje kroz sve godine i stoljeće.
I kad prestanu da nas izdajom zovu,
I ne prećute nas put ko istinu brani,
Ja bicu skroman i srećan na pjesmu ovu,
I sto su ovi stihovi sada zapisani.
Sva moja ljubav,
Pod ovim suncem,
Je za Tita.
I nikad ona,
Na drugog,
Da pređe neće
Ja sam mu, eno, digao,
Spomen od granita,
Da traje kroz sve godine,
Kroz stoljeće.
Znam svaka ce laž,
Pred njegovim djelom da pada,
I uvijek na radost našoj,
Biće njegov lik.
Ja sam mu digao spomen od granita,
Da traje kroz sve godine i stoljeće.
I kad prestanu da nas izdajom zovu,
I ne prećute nas put ko istinu brani,
Ja bicu skroman i srećan na pjesmu ovu,
I sto su ovi stihovi sada zapisani.
- Jimmy_The_Saint
Evo posudit ću od Orhanowskog jedan mali citat od pok. Darija Džamonje, malo većeg i starijeg cinika od mene:
Ujutro me je pitao (pošto je imao novčanih problema, ili, prostije rečeno - bio kokuz) može li ostati kod mene do proljeća, a kako sam i ja bio u sličnoj situaciji (Spektar, gdje sam tada radio, prestao je izlaziti i imao sam neku crkavicu od honorara u Oslobođenju, gdje sam pisao za "studentsku stranu"), pristao sam.
"Intervjuisao" sam brucoše i diplomce po raznim fakultetima, pitao ih o njihovim planovima za budućnost i, mahom, većina mi je odgovarala da planiraju zažditi u inostranstvo.
Kad sam napisao prvi tekst, moja tadašnja urednica Zrinka Ilić me je ukorila: "Ma, jok. Svi oni žele ostati u Jugi i pomoći njenom prosperitetu".
Tako sam naučio svoju prvu lekciju iz novinarstva - ne vjeruj svemu što pročitaš u novinama.
To mi je olakšalo posao, jer se više nisam trebao jebavati s papcima, nego sam sjedio u bifeu Oslobođenja, kod Lutve, i izmišljao izjave. Obavezno bih izmislio tri imena - srpsko, muslimansko i hrvatsko.
Govori li ovo gore išta o temi?
Ujutro me je pitao (pošto je imao novčanih problema, ili, prostije rečeno - bio kokuz) može li ostati kod mene do proljeća, a kako sam i ja bio u sličnoj situaciji (Spektar, gdje sam tada radio, prestao je izlaziti i imao sam neku crkavicu od honorara u Oslobođenju, gdje sam pisao za "studentsku stranu"), pristao sam.
"Intervjuisao" sam brucoše i diplomce po raznim fakultetima, pitao ih o njihovim planovima za budućnost i, mahom, većina mi je odgovarala da planiraju zažditi u inostranstvo.
Kad sam napisao prvi tekst, moja tadašnja urednica Zrinka Ilić me je ukorila: "Ma, jok. Svi oni žele ostati u Jugi i pomoći njenom prosperitetu".
Tako sam naučio svoju prvu lekciju iz novinarstva - ne vjeruj svemu što pročitaš u novinama.
To mi je olakšalo posao, jer se više nisam trebao jebavati s papcima, nego sam sjedio u bifeu Oslobođenja, kod Lutve, i izmišljao izjave. Obavezno bih izmislio tri imena - srpsko, muslimansko i hrvatsko.
Govori li ovo gore išta o temi?
- kekec
Rijec je o komunizmu kao o ideologiji, a ne o nekakvim pokusajimaJimmy_The_Saint wrote:Bujrum, kekec, široka ti Koreja, Sjeverna.
Ili eventualno Kina, da otkriješ tajnu preživljavanja na 150 grama riže i blagodat petnaestočasovnog radnog vremena![]()
imitiranja komunizma.
Kina ne lici na Koreju, a Kuba ni na jednu od ove dvije...
Znaci, jos uvijek u praksi nema komunizma, a to sto mi zovemo i
mislimo da je komunizam, nije do istog, nego do nas.
Moramo necim plasiti malu djecu, a i one koji pocinju razmisljati,
odnosno izvlaciti se iz poslusne mase.
Uporedi sa religijom.
Toliko varijanti, svi misle da je njihova religija ona prava.
A daleko su od prave.
Ma sta da ti pricam, znam da sve ovo znas, ali tesko priznati.
A sto se tice rize, nesto mi onaj natalitet suprotno kaze. Moze se.