Zastava RS

Post Reply
giovaniI

Post by giovaniI »

ne znam kome i zasto smeta RS,meni ne smeta,..borili se ljudi i izborili,sada demokratija i mirna Bosna,..ili to neko doziva nove ratove,kao da nam ih je malo bilo?
Arminovski

Post by Arminovski »

Nikome ovde ne smeta rs. Jednostavno igramo se flomasterima i bojicama. I to je demokratija. :-)
giovaniI

Post by giovaniI »

ok,a kako da ubacim sliku u poruke ove?/
halo_ba

Post by halo_ba »

giovaniI wrote:ne znam kome i zasto smeta RS,meni ne smeta,..borili se ljudi i izborili,sada demokratija i mirna Bosna,..ili to neko doziva nove ratove,kao da nam ih je malo bilo?
Borio se i Hitler, izborio se za Lebensraum...al' ne bi ni demokratija ni mirna Evropa.....no ga satjerase u misju rupu.
Arminovski

Post by Arminovski »

giovaniI wrote:ok,a kako da ubacim sliku u poruke ove?/
Registriraj se npr na http://www.photobucket.com (crveno dugme). Onda mozes jenostavno da prebacis sliku sa svog kompjutera (upload). Nakon toga upises ovde link za tvoju sliku. Jednostavno. :)
MuaDib

Post by MuaDib »

Image

Ovo je najbolji prijedlog za buduću zastavu Bosne i Hercegovine. :) :) :)
Goran_35

Post by Goran_35 »

pike wrote:Ja mislim da bi ova zastava bila idealna, (drzavna) takodje ovo je bio jedan od prijedloga za zastavu RBiH ako se ne varam.

Image

Ovo sam na brzinu u paintu uradio tako da ima gresaka.

@Klon: Sadasni grb BiH je u najmanju ruku zalostan.
slazem se :oops: - panslavenske boje :oops:
Goran_35

Post by Goran_35 »

Fratris wrote:
Arminovski wrote: Zar nije to cetvrto polje znak koji nam je nametnut od austrijanaca? Ako jeste tako onda je to ista stvar kao ova plavo-zuta... Imas isto problem sto vezes samo Bosnjake za ljiljane sto istorijski nije tacno.
Grb sa rukom koja drzi mac je puno stariji od Austrijanaca. Ja mislim da se prvi put pojavljuje u Fojnickom Grbovniku. Grbovnik je inaca donekle krivotvoren, jer nije iz 14. stoljeca kaok tvrdi, nego iz 16.

Image

Evo i nekih ostalih grbova iz te knjige, ako nekog zanima http://www.fojnica.de/nas_izbor/muzej/g ... grbovi.htm
isto :oops: - panslavenske boje :oops: -nesto mi poznat ;) sa rukava necijih uniformi? :D
pike

Post by pike »

Goran_35 wrote:
pike wrote:Ja mislim da bi ova zastava bila idealna, (drzavna) takodje ovo je bio jedan od prijedloga za zastavu RBiH ako se ne varam.

Image

Ovo sam na brzinu u paintu uradio tako da ima gresaka.

@Klon: Sadasni grb BiH je u najmanju ruku zalostan.
slazem se :oops: - panslavenske boje :oops:
Ma daj sto moraju bit pnslavenske boje. Pa vise svi imaju trobojku.
MuaDib

Post by MuaDib »

Image

Možda je ovaj najrealniji prijedlog, bijelo-plavo-zuta trobojnica! :) :)
pike

Post by pike »

MuaDib wrote:Image

Možda je ovaj najrealniji prijedlog, bijelo-plavo-zuta trobojnica! :) :)

Realno ruzna brate.
rockinfreakapotamus

#112 Re: Zastava RS

Post by rockinfreakapotamus »

atmel wrote:... Nadalje, činjenica koja se ističe u zahtjevu podnosioca, da je zastava korištena tokom rata i da se pod ovim simbolom vodio rat, ne znači sama po sebi da su boje na zastavi i njihov raspored neustavni.
super, hajmo onda vratit ljiljane!
što su ono ukinuli ljiljane???
MuaDib

#113 Re: Zastava RS

Post by MuaDib »

rockinfreakapotamus wrote:
atmel wrote:... Nadalje, činjenica koja se ističe u zahtjevu podnosioca, da je zastava korištena tokom rata i da se pod ovim simbolom vodio rat, ne znači sama po sebi da su boje na zastavi i njihov raspored neustavni.
super, hajmo onda vratit ljiljane!
što su ono ukinuli ljiljane???
Kažu previše su bosanski orjentirani, apsurd, a ova zastava danas isto reklama, pa je markentiški okrenuta prema Srbima i Hrvatima.
Ispade tako... :sad: :sad:
elvis007

Post by elvis007 »

bosnjaci nisu slaveni !

i nama netrebaju crvena plava i bijela

sa tim mi posusimo guzicu kad je operemo vodom ;-)
Arminovski

Post by Arminovski »

elvis007 wrote:bosnjaci nisu slaveni !
Neko izgleda nije imao istoriju u osnovnoj...

Sjedi. Jedinica!
pike

Post by pike »

i nama netrebaju crvena plava i bijela

sa tim mi posusimo guzicu kad je operemo vodom ;-)
Ne provaljuj se majke ti...ako nisi primjetio to sve sto si napiso je na slavenskom jeziku.
DrugaGimnazija

#117 STANI!!

Post by DrugaGimnazija »

Joj, ljudi, ubiste me s ovim kičom. Oči me bole od ove teme!!!

Kao prvo: Zastava BiH se NE MIJENJA. Dakle, svi prijedlozi tipa YU-zastava sa ljiljanima (koji apsurd!) se odbacuju.

Kao drugo: Takođe se ne mijenja grb BiH. Vidi pod brojem 1.

Kao treće: Mijenjaju se grb RS i FBiH, kao i zastava FBiH. te himna RS. Dakle, hajde da pričamo o mogućim dizajnima za zastavau FBiH i grbove RS i FBiH.

Moje mišljenje u vezi ovih budućih dizajna je da se treba držati "neutrale", tipa sadašnje B-H zastave i grba, eventualno s Evropskim elementima, te elementima iz državnih simbola. Ne znam kako će to na kraju sve izgledati, ali se iskreno nadam da neće biti srpskih, hrvatskih i bošnjačkih simbola nakrkanih u jedan grb, ili bilo šta u plavo-zeleno-crvenoj kombinaciji, pošto te boje nikako ne pašu zajedno. Grb sa 4 ocila, polumjesecom, zvijezdom i šahovnicom bi bila najveća perverzija ikad sastavljena u jedan znak. Radije bih pristao na prazan štit!

Alternativno rješenje (koje neće proći u RS) je da entiteti nemaju grbove, ni himne.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Ama prvo sto treba mijenjati je oxymoron od naziva Republika Srpska.

Kako ce se zvati - ne briga me, al' u nazivu nesmije biti Srpsko nista, il' treba udariti prijedlog da se Federacija nazove Demokratska Unija Katolika i Sunija.

Kad smo od Srpskog Capajeba dobili Istocnu Lukavicu onda i PC mora postati Macintosh or Apple. Vrijeme je da se krene!
sekiracija

Post by sekiracija »

Ja se nadam da ce na novi grb R.S. biti dodate usi naseg dicnog Suljage :D
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Arminovski wrote:
Neko izgleda nije imao istoriju u osnovnoj...

Sjedi. Jedinica!
Tako je, kuka i gotovo :D Nema ni popravnog za taj slucaj :lol:

p.s. zalosno da pojedini ovako pametuju, a u stvarnosti su operisani od historije ili jos vise politike :zzzz:
Fratris

Post by Fratris »

Ono sto meni smeta kod simbola RS je da su identicni simbolima Srbije. I zastava i grb koliko ja vidim su potpuno iste. Ne smetaju mi simboli niti boje koje se tradicionalno smatraju Srpske, ali daj malo neke originalnosti. Meni se recimo svidja sta je Vojvodina napravila. Uzeli us boje, promijenili odnos velicine pruga, dodali zvjezdice, i elem nova zastava. Nemam nista protiv da ovi iz RS to naprave.

http://www.crwflags.com/fotw/images/r/rs-vojvo.gif
MuaDib

Post by MuaDib »

Fratris wrote:Ono sto meni smeta kod simbola RS je da su identicni simbolima Srbije. I zastava i grb koliko ja vidim su potpuno iste. Ne smetaju mi simboli niti boje koje se tradicionalno smatraju Srpske, ali daj malo neke originalnosti. Meni se recimo svidja sta je Vojvodina napravila. Uzeli us boje, promijenili odnos velicine pruga, dodali zvjezdice, i elem nova zastava. Nemam nista protiv da ovi iz RS to naprave.

http://www.crwflags.com/fotw/images/r/rs-vojvo.gif
Tvoja ideja nije loša, šta misliš o ovoj zastavi.

Image

Zastava RS vodoravna je crveno-plavo-bijela trobojnica u razmjeru 1:8:1. Na srednjoj plavoj traci se nalazi zlatni trokut koji označava pripadnost RS Bosni i Hercegovini i tri zvjezde koje predstavljaju tri konstitutivna naroda u RS, odnosno BIH.
Simbolika zastave,zastava se zasniva na srpskoj trobojnici i panslavenskim bojama, pošto je u Republici Srpskoj većinsko srpsko stanovništvo, a također konstitutivni narodi Bošnjaci i Hrvati pripadaju slavenskom kulturnom krugu. :bih: :bih:
Arminovski

#123 Re: STANI!!

Post by Arminovski »

DrugaGimnazija wrote:Joj, ljudi, ubiste me s ovim kičom. Oči me bole od ove teme!!!
Pa brate ne gledaj. Niko te ne tjera da zavirujes ovamo. :D

Kao prvo: Zastava BiH se NE MIJENJA. Dakle, svi prijedlozi tipa YU-zastava sa ljiljanima (koji apsurd!) se odbacuju.

Kao drugo: Takođe se ne mijenja grb BiH. Vidi pod brojem 1.
Svima je ovde jasno da se zastava BiH (ma kako ona absurdna i bila) nece mijenjati sto opet nikoga ne sprecava da ima misljenja kako bi ona trebala da izgleda. Onima kome se to ne svidja iz ovih ili onih razloga moze jednostavno da preskoci temu.
Kao treće: Mijenjaju se grb RS i FBiH, kao i zastava FBiH. te himna RS. Dakle, hajde da pričamo o mogućim dizajnima za zastavau FBiH i grbove RS i FBiH.
To stoji.
Alternativno rješenje (koje neće proći u RS) je da entiteti nemaju grbove, ni himne.
Meni bi se to rjesenje najvise svidjalo. I slazem se potpuno.
bonsai

Post by bonsai »

kako da zakacim sliku, hvala
MuaDib

Post by MuaDib »

Image

A evo i prijedloga za zastavu Federacije.

Zastava FBiH vodoravna je zeleno-plavo-crvena trobojnica u razmjeru 1:8:1. Na srednjoj plavoj traci se nalazi zlatni trokut koji označava pripadnost Federacije BiH Bosni i Hercegovini i tri zvjezde koje predstavljaju tri konstitutivna naroda u FBiH, odnosno BIH. Zelana traka predstavlja bošnjake, a crvena hrvate pošto su oni većinsko stanovništvo u Federaciji.
Post Reply