Ko je bio u pravu-predizborna predvidjanja forumasa

joker

Post by joker »

Apos wrote:
mostarac wrote:mislim da joker-u ja ne trebam pisat reply :D
Tebi treba čitulju.
Jokac puno pametuje ali ponekad i pogodi.
Ti koliko vidim samo gađaš.
Hvala Apos. :-)

Jos malo pa ces biti onaj stari...
Apos

Post by Apos »

joker wrote:
Apos wrote:
mostarac wrote:mislim da joker-u ja ne trebam pisat reply :D
Tebi treba čitulju.
Jokac puno pametuje ali ponekad i pogodi.
Ti koliko vidim samo gađaš.
Hvala Apos. :-)

Jos malo pa ces biti onaj stari...
Još sam ja mlad samo 38g.
A tebi ako se stari bujrum :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

joker wrote:
jeza u ledja wrote:
joker wrote: Ne, vec u raspravi o amandmanima sam tvrdio da nisu dobri, za razliku od nekih, i navodio zasto, pa je to potvrdilo Vijece Evrope svojom rezolucijom.
..
Ne, nego upravo suprotno, odgovorio sam ti u drugoj temi, moze vala i ovdje kad vise puta ponavljas istu laz. U Rezoluciji VE jasno kaze da je steta sto nisu usvojene ustavne promjene, ne bilo koje nego one predlozene na glasanje u parlamentu i oborene od strane SBiH i HDZ1990.

------------------------------------------------------------------------
7. Although some may have considered these constitutional amendments as being neither comprehensive nor particularly far-reaching, the Assembly considers that they nevertheless represented a first attempt by the citizens of Bosnia and Herzegovina and their representatives to take their future in their own hands, and it should be welcomed as such.

8. The Assembly therefore strongly regrets that on 26 April 2006, the Parliament of Bosnia and Herzegovina failed, by just two votes, to reach the required two-thirds majority in the House of Representatives in order for the constitutional amendments to pass
--------------------------------------------------------------------------
Tacno je da u ovoj tacki zale sto se nije postigla potrebna vecina da se usvoje, ali u tackama 18 i 20 govore o njihovim preporukama za ukidanje entitetskog glasanja, o vitalnom nacionalnom interesu i razmatranju nove teritorijalne organizacije drzave.

Dalje u objasnjenju koje ide uz rezoluciju navode i sve nedostatke ovog paketa amandmana u kojem navode mogucnost Srba da blokiraju sve odluke i zakone koje dodju na usvajanje, odnosno da nista ne bi moglo da se donese bez srpskog odobravanja. Navode i da su partije iz RS uslovile pregovore nediranjem entitetske podjele drzave i entitetskog glasanja koji su identifikovani kao glavne kocnice.

Takodje se navodi da zbog entitetskog principa glasanja drzava bi mogla doci u potpunu blokadu jer ne bi bilo mehanizma da se deblokira, na primjer kod indirektnog izbora predsjednika i premijera.

Takodje, entitetsko glasanje bi prema objasnjenjima uz rezoluciju bili snazno oruzje da se sprijeci svaki pokusaj, u eventualnoj narednoj fazi reformi, da se obori entitetski princip organizacije zemlje. Navedeno je da bi ono bilo nepravedno prema najmanjem konstitutivnom narodu koji ne bi bili jednaki u odnosu na druga dva naroda.

I na kraju kao osnovne krivce za pad ovog paketa amandmana navode (ne kao Lagumdzija koji je zamjenom teza grobarima nazvao one koji su bili protiv) Srbe, tj. partije iz RS zbog njihovog jednoglasnog insistiranja na zadrzavanju entitetskog glasanja.

E hajde sada strucnjaci, sta je to sto su nam dobrog ovi amandmani nudili? Ali konkretno objasnite neka poboljsanja. Da li je to izbacivanje diskriminacije, racionalnija administracija, funkcionalnija drzava i parlament koji bi lakse donosio odluke, uskladjenost sa bilo kojim evropskim standardom? Molim pojasnjenje i konkretan primjer kako bi po tom "novom" ustavu to nesto funkcionisalo...
Ja nisam nikakav 'strucnjak', samo prenosim ono sto je napisano u toj rezoluciji. Tamo kaze iako nove ustavne promjene imaju svoje mane da su trebale biti usvojene kao 'prvi korak' (ili sto kod nas navode 'prva faza') koji ce biti baza za daljnje reforme. U tome je poenta. Oni ne kazu da su ove UP savrsene, niti je to iko od stranaka tvrdio. Svi su znali da su one rezultat kompromisa.
Dakle to je to u vezi rezolucije, a ti ne mozes uzimati njene dijelove kao argument svojim tvrdnjama, a ostale odbacivati kao da ne postoje.
halo_ba

Post by halo_ba »

joker wrote:
Sa ovim se u dobrom dijelu slazem, skoro pa mogu i potpisati (nisam glasac SDP-a).
joker, izvini ako se varam, ali cini mi se da si na nekoj drugoj temi prije nekoliko mjeseci pisao da si glasac SDP-a, samo ti Lagumdzija malo smeta.
Ako sam posehvila, unaprijed se izvinjavam.
haris ubleha

Post by haris ubleha »

halo_ba wrote:joker, izvini ako se varam, ali cini mi se da si na nekoj drugoj temi prije nekoliko mjeseci pisao da si glasac SDP-a, samo ti Lagumdzija malo smeta.
Jasta je, pravi SDP-ovac u dusi... 8)
...koji na forumu vatreno brani Lepog Hareta i Stranku ZAgraBiH... 8-)
...ulazi u konflikt sa svakim ko posumnja u postenje Fahre Radoncica i objektivnost Dnevnog Avaza... :lol:
...smetaju mu Slobodna Bosna, 60 minuta, Bakir H, Senad A... :P
...ne prica cak ni da su "svi isti", nego da je 18 mjeseci vlasti SDP-a gore od 10 godina pljacke Stranke ZAgraBiH i 8 godina SDA... :zzzz:
Ljubav prema socijaldemokratiji kod njega je malo splasnula kada je izvisio za neke prostore SDP-a... 8)
...otada mu se u glavi stvara neki kvar... lobira za Hareta i nacionalnu stvar... 8-)
Dok je ovakvih "socijaldemokrata u dusi", nacionalisticko-mafijaska kamarila ne treba se bojati da ce izgubiti vlast ni u narednih 15 godina... 8)
joker

Post by joker »

jeza u ledja wrote:
joker wrote: Tacno je da u ovoj tacki zale sto se nije postigla potrebna vecina da se usvoje, ali u tackama 18 i 20 govore o njihovim preporukama za ukidanje entitetskog glasanja, o vitalnom nacionalnom interesu i razmatranju nove teritorijalne organizacije drzave.

Dalje u objasnjenju koje ide uz rezoluciju navode i sve nedostatke ovog paketa amandmana u kojem navode mogucnost Srba da blokiraju sve odluke i zakone koje dodju na usvajanje, odnosno da nista ne bi moglo da se donese bez srpskog odobravanja. Navode i da su partije iz RS uslovile pregovore nediranjem entitetske podjele drzave i entitetskog glasanja koji su identifikovani kao glavne kocnice.

Takodje se navodi da zbog entitetskog principa glasanja drzava bi mogla doci u potpunu blokadu jer ne bi bilo mehanizma da se deblokira, na primjer kod indirektnog izbora predsjednika i premijera.

Takodje, entitetsko glasanje bi prema objasnjenjima uz rezoluciju bili snazno oruzje da se sprijeci svaki pokusaj, u eventualnoj narednoj fazi reformi, da se obori entitetski princip organizacije zemlje. Navedeno je da bi ono bilo nepravedno prema najmanjem konstitutivnom narodu koji ne bi bili jednaki u odnosu na druga dva naroda.

I na kraju kao osnovne krivce za pad ovog paketa amandmana navode (ne kao Lagumdzija koji je zamjenom teza grobarima nazvao one koji su bili protiv) Srbe, tj. partije iz RS zbog njihovog jednoglasnog insistiranja na zadrzavanju entitetskog glasanja.

E hajde sada strucnjaci, sta je to sto su nam dobrog ovi amandmani nudili? Ali konkretno objasnite neka poboljsanja. Da li je to izbacivanje diskriminacije, racionalnija administracija, funkcionalnija drzava i parlament koji bi lakse donosio odluke, uskladjenost sa bilo kojim evropskim standardom? Molim pojasnjenje i konkretan primjer kako bi po tom "novom" ustavu to nesto funkcionisalo...
Ja nisam nikakav 'strucnjak', samo prenosim ono sto je napisano u toj rezoluciji. Tamo kaze iako nove ustavne promjene imaju svoje mane da su trebale biti usvojene kao 'prvi korak' (ili sto kod nas navode 'prva faza') koji ce biti baza za daljnje reforme. U tome je poenta. Oni ne kazu da su ove UP savrsene, niti je to iko od stranaka tvrdio. Svi su znali da su one rezultat kompromisa.
Dakle to je to u vezi rezolucije, a ti ne mozes uzimati njene dijelove kao argument svojim tvrdnjama, a ostale odbacivati kao da ne postoje.
Ja sam kao argument uzeo dvije tacke rezolucije i niz tacaka iz njenog nastavka (objasnjenja koje ide uz nju), a ti jednu tacku u kojoj izrazavaju zaljenje sto nije usvojen paket, jer su Boze moj pojedine strane diplomate potrosile mjesece i mjesece na pritiske nase strane da prihvati paket koji kako stoji dalje u objasnjenju daje puno vecu fakticku moc RS-u u odnosu na Federaciju i puno vecu moc u odnosu na sadasnje stanje. Pa i ova tezolucija je dozivjela svoje amandmane prije usvajanja, pa otuda vjerovatno i ova mala kontradiktornost u njoj.
joker

Post by joker »

...
Last edited by joker on 17/10/2006 11:17, edited 1 time in total.
Apos

Post by Apos »

ježeki i joki ako vi ovako nastavite sa qutanjem uskorao će svaki post=1 strnica
joker

Post by joker »

halo_ba wrote:
joker, izvini ako se varam, ali cini mi se da si na nekoj drugoj temi prije nekoliko mjeseci pisao da si glasac SDP-a, samo ti Lagumdzija malo smeta.
Naravno da si posevila. Napisao sam da sam 2000-te glasao za SDP na odredjenim nivoima vlasti (kanton i fed) i da za njih vise necu glasati dok je Lagumdzija i njegov krug ljudi na vrhu SDP-a. Takodje sam napisao da sam socijaldemokrata po orijentaciji i ubjedjenju, ali to nikako ne znaci da sam SDP-ovac (jer ovaj SDP nema veze sa socijaldemokratijom) ili ne daj Boze komunista.

A Lagumdzija mi mnogo smeta, a ne malo.

P.S. Ako nadjes negdje neki moj komentar da sam tvrdio drugacije od ovog molim te postaj ga, pa da se javno izvinim svim forumasima i ispravim te komentare i objasnim ih kao vjerovatnu trenutnu neuracunljivost u momentu pisanja. :-) :-D
joker

Post by joker »

haris ubleha wrote:Jasta je, pravi SDP-ovac u dusi... 8)
...koji na forumu vatreno brani Lepog Hareta i Stranku ZAgraBiH... 8-)
...ulazi u konflikt sa svakim ko posumnja u postenje Fahre Radoncica i objektivnost Dnevnog Avaza... :lol:
...smetaju mu Slobodna Bosna, 60 minuta, Bakir H, Senad A... :P
...ne prica cak ni da su "svi isti", nego da je 18 mjeseci vlasti SDP-a gore od 10 godina pljacke Stranke ZAgraBiH i 8 godina SDA... :zzzz:
Ljubav prema socijaldemokratiji kod njega je malo splasnula kada je izvisio za neke prostore SDP-a... 8)
...otada mu se u glavi stvara neki kvar... lobira za Hareta i nacionalnu stvar... 8-)
Dok je ovakvih "socijaldemokrata u dusi", nacionalisticko-mafijaska kamarila ne treba se bojati da ce izgubiti vlast ni u narednih 15 godina... 8)
Ako mislis da je biti socijaldemokrata i SDP-ovac isto ti si glup. Nikakve slicnosti nema izmedju ovo dvoje osim naziva partije i proklamativnih ciljeva za koje se kao bore, a ustvari ne rade niti su radili na ostvarenju ijednog od tih ciljeva. Prosvijetli me ako sam u zabludi, ali konkretnim cinjenicama i podacima.

Ako mislis da je, ako si socijaldemokrata, zabranjeno podrzavati covjeka koji je politicki dovoljno jak i harizmatican da povrati malo od onog sto je s Tihicem izgubljeno, da je zabranjeno citati Avaz u nedostatku boljeg, ili da je zabranjeno neslagati se sa uredjivackom koncepcijom "60 minuta", Slobodne Bosne i sl. zbog njihovog pretvaranja u "rezimske" medije gebelsovskog profila (doduse zloupotrebljavane od strane opozicione partije i njenog vozda), te da je zabranjeno primjecivati lose stvari koje je vas Vozd priredio svima nama, onda upravo potvrdjujes ono sto ja tvrdim, a to je da ste samo masa obicnih klimoglavaca i poslusnika, koji nemaju svog stava i misljenja vec im je ono natureno od strane Vozda i partije. Jer svi koji ne rade kako je receno, ne misle kako je Vozd rekao, ne citaju i ne vjeruju u ono sto im Vozdovi mediji nude i plasiraju nisu pravi SDP-ovci.
Sjeti se da su pojedini svojevremeno isto tako davali sebi za pravo da tumace ko je pravi "Musliman", a ko nije. Pa gdje je onda razlika izmedju "njih" i "vas"?

P.S. "Izvisio za neke prostore SDP-a"??? Hahahahaha... Mora da vam je Avdic ili Hadziomerovic uzor istinitog novinarstva pa to amaterski primjenjujete u svoje slobodno vrijeme... Hahahahaha... I sto je najzalosnije, ovako o svemu raspravljas, bez ikakve osnove, argumenta, pojma o necemu... Nidje veze...
haris ubleha

Post by haris ubleha »

joker wrote:Ako mislis da je, ako si socijaldemokrata, zabranjeno podrzavati covjeka koji je politicki dovoljno jak i harizmatican da povrati malo od onog sto je s Tihicem izgubljeno, da je zabranjeno citati Avaz u nedostatku boljeg, ili da je zabranjeno neslagati se sa uredjivackom koncepcijom "60 minuta", Slobodne Bosne i sl. zbog njihovog pretvaranja u "rezimske" medije gebelsovskog profila
:lol: :lol: :lol:
Kazem ja... pravi socijaldemokrata... 8)
Avaz cita i hvali... u nedostatku boljeg :lol:
A Slobodnu Bosnu izbjegava... jer je pretvorena u rezimski medij gebelsovskog profila... 8-) u korist opozicione partije... :-D
Podrzava covjeka koji je politicki dovoljno jak i harizmatican... 8-) ... nemoj vise... oplakacu... :roll:
Ma, bjazi, Jokeru... nemoj me nasmijavati... u velikom sam poslu... nemoj da gubim vrijeme... ja mislim da ni ti ne vjerujes u ovo sto pises... a kamoli da ti neko sa strane vjeruje... :(
joker

Post by joker »

haris ubleha wrote: :lol: :lol: :lol:
Kazem ja... pravi socijaldemokrata... 8)
Avaz cita i hvali... u nedostatku boljeg :lol:
A Slobodnu Bosnu izbjegava... jer je pretvorena u rezimski medij gebelsovskog profila... 8-) u korist opozicione partije... :-D
Podrzava covjeka koji je politicki dovoljno jak i harizmatican... 8-) ... nemoj vise... oplakacu... :roll:
Ma, bjazi, Jokeru... nemoj me nasmijavati... u velikom sam poslu... nemoj da gubim vrijeme... ja mislim da ni ti ne vjerujes u ovo sto pises... a kamoli da ti neko sa strane vjeruje... :(
U BiH imas najmanje cetiri partije slicne profilacije po nazivu koje ukljucuju socijalnu komponentu SDP, SDU, SNSD, Partija socijalista iz RS (mislim da se ovako zovu ili socijalisticka partija, uglavnom Gligoriceva partija).

Od svih njihovih clanova i simpatizera, navedene emisije, medije, novine gledaju i citaju samo SDP-ovci sto znaci da oni i jesu glasilo jedne partije i jednog Vozda, a nikako jedne orijentacije ili opcije. Prema tome, pravi "rezimski" mediji...

P.S. Iz pobrojanih partija i sam vidis kakva nam je jadna socijaldemokratija i alternativa u drzavi...
Last edited by joker on 18/10/2006 14:23, edited 2 times in total.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Fakat joker ja mislim da ni ti ne vjerujes u to sto pises.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Jel ko skonto ovu zajebanciju http://www.izbori.ba/rezultati/PoOsnovn ... 09&kod=136, mozete tacno naci svoju mahalu, tj. biracko mjesto i tamo vidjeti koliko je koja stranka dobila glasica. :)
Kod mene naravno pobjedio SDP. :P Ovi tamo iz Vogosce i sa Ilidze su nam sve uspopastili. :razz:

I Dobrinja isto. :D
haris ubleha

Post by haris ubleha »

I u mojoj mahali, zna se: 1. SDP ubjedljivo, 2. SZBiH, 3. SDA...
haris ubleha

Post by haris ubleha »

I u "rezervnoj" mahali, tamo gdje nemam pravo glasa, zna se: 1. SDP...
Titov_pionir

Post by Titov_pionir »

Masala, na mom birackom mjestu, SDP ima vise od SDA, ZagraBiH i BOSS-a zajedno :-) :-) :-)
Last edited by Titov_pionir on 19/10/2006 00:14, edited 1 time in total.
mala-i

Post by mala-i »

na mom birackom mjestu SDP ima 1 glas vise od SzBiH :D
Titov_pionir

Post by Titov_pionir »

mala-i wrote:na mom birackom mjestu SDP ima 1 glas vise od SzBiH :D
I sad nek' neko kaze da tvoj glas ne moze promijeniti nista. :D
joker

Post by joker »

Jebo te, pa taj SDP mora da je pobijedio :lol:

Za drzavni parlament i FBiH:
-SDA 25,54%
-SBiH 22,99%
-SDP 15,40%

Za federalni parlament:
-SDA 25,45%
-SBiH 22,16%
-SDP 15,17%

Za KS:
-SBiH 32,13%
-SDA 23,49%
-SDP 16,13%
-SDU 6,88%

S napomenom da je u Kantonu Sarajevo u svim opstinama najvise dobila SBiH. Sada ne znam jeste li vi iz Sarajeva, ali eto. Doduse i u Starom gradu na Kovacima je vise glasova osvojio SDU od SDP.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

joker wrote:Jebo te, pa taj SDP mora da je pobijedio :lol:

-SDA 25,54%
-SBiH 22,99%
-SDP 15,40%

Za federalni parlament:
-SDA 25,45%
-SBiH 22,16%
-SDP 15,17%

Za KS:
-SBiH 32,13%
-SDA 23,49%
-SDP 16,13%
-SDU 6,88%

S napomenom da je u Kantonu Sarajevo u svim opstinama najvise dobila SBiH. Sada ne znam jeste li vi iz Sarajeva, ali eto. Doduse i u Starom gradu na Kovacima je vise glasova osvojio SDU od SDP.
Ko je pobjedio u tvom naselju?
Titov_pionir

Post by Titov_pionir »

joker wrote:Jebo te, pa taj SDP mora da je pobijedio :lol:

-SDA 25,54%
-SBiH 22,99%
-SDP 15,40%

Za federalni parlament:
-SDA 25,45%
-SBiH 22,16%
-SDP 15,17%

Za KS:
-SBiH 32,13%
-SDA 23,49%
-SDP 16,13%
-SDU 6,88%

Pogledaj rezultate u Tuzli :D :D :D
hukagrad

Post by hukagrad »

U svelešinarskom pohodu na Bosnu, nova nebeska perjanica: Milorad Dodik! vješto eksploatiše uspjeh Miloševićevih srbonacista, Tuđmanovih krofašista i Izetbegovićevih klerofašista - predvođenih Ujedinjenim nacijama i Evropskom zajednicom – na projektu b o s n o c i d a.
Projekt je započet u vremenu u kojem su Tuđmanovi i Miloševićevi preci promijenili dušebrižnika, a intezivirale su ga Izetbegovićeve novoćitablije. Skupa im je trebalo 203 godine da pokore bosansko kraljevstvo, i još 400 godina da pripreme konačnu deherezifikaciju Boh(s)ne (Božije zemlje). I u takvoj supoziciji, Bosna je (ponovo!) bila hipocentar svesvjetskom potresu. Samo umobolnik ne može razumjeti tu činjenicu, a samo zlostvor će je poricati. Istina je, Bosna ima više ljubavi i pameti u kamenu nego li sve njene mušterije u njihovom nesretnom biću. Međutim, ...!
Ni jedan od tri civilizacijska surogata što haraju Bosnom nije bosanski. Svaki od njih ima potpuno definirano uporište, koje iole ozbiljnom namjerniku nudi dovoljno argumenata da se kvalitetno opredijeli. Naravno, ostaje pitanje ličnih afiniteta. Međutim, ukoliko se u mandatu ima implementacija supstancijalnih postulata ljudske zajednice, i pritom se mandat dijeli sa onima zbog čijih zlodjela je i uspostavljen - onda se s razlogom postavlja pitanje zloupotrebe mandata na štetu ljudske zajednice. Takvim slijedom, vrhunac morbidnosti angažmana u Bosni politički najkredibilnijih predstavnika ljudske zajednice jeste imputiranje odgovornosti za vlastito saučesništvo u ubijanju Bosne: bosanskoj populaciji! Ili: optuživanje Bosne za b o s n o c i d! Nemilosrdno potrošena u odbrani supstancijalnih postulata ljudske zajednice od najzloćudnije evropske pošesti nakon 2. svjetskog rata, ostavljena ili/i ometena od političkih autoriteta te iste zajednice, a potom od istih tih autoriteta i marginalizirana u svekoliku korist bosnocidnih projekata, bosanska populacija je učinila ono što je i mogla: povukla se u političku herezu.
William Glasser tvrdi da ljudski fenotip neposrednu kontrolu ima samo nad komponentom aktivnosti i mišljenja. Međutim, svoje osjećaje i fiziologiju može kontrolirati posredno, kroz načine na koje odabire razmišljati i djelovati. Kome je u interesu da državotvorna bosanska populacija razmišlja i djeluje nebosanski?!
Korito Miloševićeve srbonacističke poplave – na kojoj egzistiraju ratni i poratni SDS, te HDZ i SDA - omeđeno je neprihvatanjem stava Badinterove komisije (sačinjavali su je predsjednici ustavnih sudova Španije, Francuske, Njemačke, Italije i Belgije), od 20. novembra 1991. godine, da je “proces disolucije SFRJ završen i da SFRJ više ne postoji”, te su republike (p)ostale legalne i ravnopravne države. “Jahanje” na Jugoslaviji – čak i nakon završenog procesa disolucije Miloševićeve srbonacističke SRJ (tj. državne zajednice Srbije i Crne Gore) – jeste zlo jednako zlu koje ga je iznjedrilo i koje je u korjenu b o s n o c i d a. Sve dok poistovjećuje budućnost Bosne sa prošlošću (federalne) Jugoslavije i dok vlastitom ognjištu negira milienijski dugu državotvornost, Milorad Dodik će biti vodeći - zlostvor! Hoće li uspjeti Harisu Silajdžiću da mu se ne pridruži, zavisi od Silajdžićevih postizbornih odluka. Ako zanemari činjenicu da se baš on formalno suprotstavio političkoj privrženosti međunarodnih supervizora projektu b o s n o c i d a, te ostane – poput Zlatka Lagumdžije – (samo, danas: Cerićeva) figura za omraženje, učinit će upravo ono što oni od njega i očekuju: pristat će na – da li samo politički - suicid!)
O Miloševićevim vojnicima, Tuđmanovim bojovnicima i Izetbegovićevim propovijednicima sve se zna. Ovi posljednji posebno su interesantni, jer su pod ružom političkih supervizora s globalno najrelevantnijeg nivoa. Analizira li se odnos moći na tom nivou, za zaključiti je kako je na sceni proces reprogramiranja deslavenizacije i deosmanizacije Balkana. Bosna ima nesreću da je u fokusu tog procesa. Po ko zna koji put preživjela je srpsko – hrvatsku Prokrustovku i, silom prilika, postala globalnim simbolom borbe za Čovjeka. Prema očekivanju Đanija de Mikelisa: Milošević je satanizirao Srbe! To se ne bi dogodilo da na bojnom polju nije bilo onih čija je sudbina nenadoknadivo vezana za (historijski atipično) bosansko iskustvo. Znači: i prijatelja Bosne diljem svijeta! Danas – dok Miloševićevi topovi šute - Izetbegovićevi klerofašisti svim silama nasrću upravo na one koji su Bosnu učinili globalnim simbolom borbe za Čovjeka. Za uzvrat, a za razliku od pomoći globalno relevantnih političkih moćnika da Miloradu Dodiku očiste put do republičkog trona, njima je pravo na federalni sunovrat zagarantirano. Zašto? Ako se zna da su i oni u neraskidivoj političkoj simbiozi kako sa Tuđmanovim krofašistima, tako i sa Miloševićevim srbonacistima. Znači li to da su i dalje na bosanskoj političkoj sceni Miloševićeve metode protežiranja autoriteta preko kojih se Bosni može imputirati sve i svašta?
Danas, po Bosnu najopasniji su Izetbegovićevi klerofašisti – jer oni (reklo bi se: po navici!) iznutra razaraju korjen bosanske državnosti. Nakon vojničkog sloma Miloševićevih srbonacista, te ostvarenih trenutno realnih ciljeva Tuđmanivih krofašista (koji, nikako, nisu i konačni!), Izetbegovićeve amanetlije su multipotentna pojava u novobalkanskom miljeu, jer im je u amanetu ključ negiranja Bosne kao prirodnog stanja. Izetbegović je, „afirmirajući kontinuitet različitih oblika državnosti BiH koje su narodi BiH imali u toku historije“, nagradio Miloševićeve srbonaciste s polovinom Bosne, samo da bi „u miru“ moga završiti proces klerofašizacije onog dijela bosanske populacije na kojem Bosna, uistinu, egzistira. Dok su politički supervizori s globalno najrelevantnijeg nivoa pripremali taj dio Bosne za „pragmatičnog“ Milorada Dodika, Izetbegović je bezobzirno krčio teren pred sinom Bakirom. Međutim, on nije uspio nadrasti slugu Salomona i pao je u (ne)milost Mustafe Cerića. U međuvremenu, Ceriću je u Bosni, a i u zemljama egzila bosanske populacije (pred udruženim srbonacističkim, krofašističkim i klerofašističkim pothvatom), osigurano da bude najprofitabilniji. To što on nije reis Islamske zajednice BiH, Cerić je „pokrio“ novom „islamskom deklaracijom“. To što on bosansku populaciju ne vidi drugačije od zlostvora (osmanske provenijencije) Ratka Mladića, pokrio je „kontinuitet različitih oblika državnosti BiH koje su narodi BiH imali u toku historije“. I sve to u korist nestanka onog dijela bosanske populacije koji je - neposredno iz staroslavenskog duhovnog miljea! – prihvatajući islam: prihvatio i judaizam i kršćanstvo! Stoga, prema Izetbegovićevom (i Cerićevom, naravno) shvatanju islama i islamskog poretka, proces islamizacije tog dijela bosanske populacije tek je započet. Po iskustvu, uspjeh tog procesa čvrsto je povezan sa pristajanjem onih za koje je Bosna prirodno - a ne kompromisno! - stanje na vlastito nepostojanje. Kako takvu nagodbu oni ne mogu prihvatiti, sve je učinjeno da Bosne bude taman onoliko koliko je potrebno Izetbegovićevim klerofašistima da s njom manipuliraju. Njihova strategija nije nimalo naivna, stoga – i uz svesrdnu pomoć istih onih koji ubijaju Bosnu od samog njenog postanka – proces satanizacije Bosne napreduje, usprkos stravičnim činjenicama koje proizvodi. I koje, usto, niko i ne poriče.
Šta je to što Izetbegovićeve klereofašiste drži u vlasti? Ništa drugo izuzev samog klerofašizma, organiziranog u uskom krugu nesretnika sklonih nipodaštavanju svih ljudskih vrlina u korist želje za apsolutnom vlašću nad životom i nad smrću. Oni, bez pomoći Miloševićevevog srbonacizma i Tuđmanovog krofašizma, u Bosni ne biše ni imali priliku. Danas, problem je što je taj krug klerofašista na bosanskoj tragediji profitirao, a potom se i institucijalizirao dovoljno da o bosanskim interesima on odlučuje i, pritom, oslobođen je ikolike odgovornosti za učinak tako zasnovanih odluka. Naravno, ni njemu - kao ni Miloševićevim srbonacistima i Tuđmanovim krofašistima – ne odgovaraju bosanske političke, ekonomske, kulturne i druge demokratski profilirane institucije.
U posljednjem desetljeću, iz godine u godinu Bosna je sve dalje od Evrope. Formalno: na evropskom putu jeste, ali je usput i napreduje u suprotnom smjeru. Osnovni uzrok takvoj situaciji je evropski kontingent u Bosni, vjerovatno još (primarno) rusofobičan i islamofobičan, a (sekundarno) slavenofobičan. Kako se drugačije mogu se tumačiti potezi (evropskih) kancelarija visokih predstavnika Ujedinjenih nacija u Bosni? Koji su, potpuno svjesni da ikoliki bosanski zalog evropskoj budućnosti mogu biti teritorija i populacija, te da je sve drugo puka formalnost, sudjelovali u njihovoj skoro potpunoj devastaciji u korist profita Miloševićevih srbonacista, Tuđmanovih krofašista i Izetbegovićevih klerofašista. Ne samo da je nemoralno, već je i politički neprofitabilno po bilo kojem osnovu porediti Bosnu, kako sa Jugoslavijom, tako i sa Srbijom ili Hrvatskom. I sa Turskom, takođe. Bosna nikada nije bila antropofobična, zato je i nadduravala frontove pred čijim smradom biše poklekle i višestruko moćnije države. U Bosni je, zato, otpočinjala propast najmoćnijih imperija. Zar to ne bi trebalo biti dragocjeno evropsko iskustvo!? Zar barem radi njega Bosni ne bi trebalo imputirati ničije surogate?
Više od 60.000 stećaka po bosanskim pomolima nemaju uklesan ikakav simbol, što je najuzvišeniji ishod naturalizacije Čovjeka i humanizacije Prirode. Mogao ih je Čovjeku darovati samo – Čovjek, potpuno svjestan biocentričnih (ko)ordinata svih panteona. Jedino oni su izvorni zapis o nama, čija satanizacija traje duže od milenija. Naša poruka je jasna: za one koji razmišljaju i djeluju na nivou primitivnog mozga nema poruke. Jer sve što im je dostupno, oni – zloupotrijere.
pitt

Post by pitt »

bla bla bla bla.......do sljedecih izbora :DD
halo_ba

Post by halo_ba »

huka, pises li ti ove pampflete sam ili dobijas mail od BC?
Post Reply