HRVATI U SARAJEVU

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#101 Re: HRVATI U SARAJEVU

Post by hrasno38 »

Liv4 wrote:Ova tema nije provokacija i molim da se svi uzdrzite od nacionalistickih pizdarija.
Naime, prije par dana popricah sa jednom ozbiljnom osobom koja uz to radi u BH Ambasadi i koja mi tvrdi da su Hrvati u Sarajevu ugrozeni. (ona nije iz Sarajeva i ja mislim da to zato i tvrdi)
Ja bih zamolio da mi sarajevski Hrvati navedu licne primjere ugrozenosti.
Zasto ovo pitam?
Zato sto ne vjerujem da su ugrozeni i nikada nijednog od svojih prijatelja Hrvata nisam cuo da ovo kaze.
Ali crv sumnje se pojavio te vas , da ne bih branio pogresna stanovista, molim da me prosvjetlite.
Hvala.
kao prvo razgovarati sa osobama iz ambasada a koji su hrvatske nacionalnosti otprilike u 80% slucajeva je isto kao i razgovarate sa Ivom Mirom Jovicem jer hrvatski kadar u ambasadama je kadar HDZ-a i uglavnom iz Hercegovine ili podrucja gdje HDZ suvereno vlada. Ta konstatacija apsolutno nije tacna i taj (ta) koji tako tvrdi je najobicniji lazov. U sred rata kada je bjesnio rat izmedju HVO-a i ABiH za Bozic je bila puna katedrala vjernika i nije bilo nikakvih incidentata, zabrana i provokacija. Na ulici prica kako ko hoce i isto tako nema prblema sa tim. U skolama djeca lijepo dobiju punudu na koju ce vjernauku ici i ako ima samo jedno dijete katolik to mu se obezbjedjuje. Na FTV su prica hrvtaskim toliko da to postaje vise nego smijesno da ne kazem na silu. U svim vecim trznim centrima mogu se kupiti svi svinjski proizvodi i sa tim je jedno vrijeme bilo problema u ratu ali od strane reisa sto bas i nije prihvaceno od Alije Izetbegovica.
Generalno pojedinacne ugrozenosti ima na cijelom teritoriju BiH ali reci da si u sarajevu ugrozen je vise nego smijesno.
bice_bice

Post by bice_bice »

Ne znam kako to nije problem Italijanima, Njemcima i Francuzima da i dalje ostanu to sto jesu ali da istovremeno budu i Svicarci. Svi masu onim zastavicama crvenog krsta, nikad ne vidjeh na utakmici francusku ili njemacku zastavu[/quote]

svicarci su svicarci, po stoti put.. 4 jezika, jedan narod.. nema talijana, francuza ili njemaca u svicarskoj - ako ima onda su stranci koji su privremeno poslovno pristigli pa ce se vrnut jer nisu bas pozeljni ukoliko ne vole kao sto ti navede "zastavicu crvenog krsta", iako je bijeli :)

nadajmo se da tako njest' i nama uspije.. mozda svi Bosnu zavolimo kad nam se piramide iskopaju, haj znaj :) a mozda ni tad.. :sad:
nosara

Post by nosara »

S obzirom kurvaluke iz proslog rata, dobro nas ne jebu na ulici!

Svakako je sranjina politika ucinila da su Hrvati, ili bosanski katolici, prilicno neomiljeni. S pravom. Nismo se dovoljno suprotstavljali toj politici, izgubili smo supstancu i sto je najvaznije izgubili smo povjerenje komsija.

Ipak, nek se zna, da je vecina sarajevskih katolika nesto haman kao Zeljko Komsic (Ivica Osim). Oni bas predstavljaju model neopterecenog sarajlije katolika koji i nije neki vjernik, ima u sebi neki inat da brani i voli ovu zemlju, da odbije tudji pasos i zasnuje multinacionalnu porodicu.

Govorim dakako o rodjenim sarajlijama, ovi dosljaci iz jednonacionalnih sredina mozda imaju problem.

Daklem, mozda ima nekih sitnih pizdarija, al' ugrozenosti nema. Sve je u glavi.
slimmersex

#104 Re: HRVATI U SARAJEVU

Post by slimmersex »

Liv4 wrote:Ova tema nije provokacija i molim da se svi uzdrzite od nacionalistickih pizdarija.
Naime, prije par dana popricah sa jednom ozbiljnom osobom koja uz to radi u BH Ambasadi i koja mi tvrdi da su Hrvati u Sarajevu ugrozeni. (ona nije iz Sarajeva i ja mislim da to zato i tvrdi)
Ja bih zamolio da mi sarajevski Hrvati navedu licne primjere ugrozenosti.
Zasto ovo pitam?
Zato sto ne vjerujem da su ugrozeni i nikada nijednog od svojih prijatelja Hrvata nisam cuo da ovo kaze.
Ali crv sumnje se pojavio te vas , da ne bih branio pogresna stanovista, molim da me prosvjetlite.
Hvala.
pa to zavisi kako se ponasas. ako ne seres previse i nisi siromasan neces biti ugrozen ni kao hrvat ni kao srbin.
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

I wrote:
Haqqani wrote:Bu !!! :)

Samo se javljam povodom pominjanja Džamije u parku .

Naime tu je nekada bila Hadži - Bakrbabina džamija , koja je srusena 1936 godine od strane austrougarske ...

Ostalo zakljucite sami :)

Ja nisam ni osporavala da je dzamija bila na tom mjestu ali mislim da nije uredu sagraditi dzamiju ljudima ispod prozora i u sred parka... Nemam nista protiv da se urede temelji dzamije koji su pronadjeni i da se postivi neka ploca s natpisom kada je i zasto srusena ali pravljenje nove dzamije je apsurdno...
A kad smo vec kod dzamija valjda je sada trend da svaka ulica mora imati dzamiju jedino je mali problem sto nema toliko vjernika da se to popuni.
Eh, moglo bi se to isto reci i za krst iznad Mostara i ostalim mjestima. Zar isto tako gradnja nove crkve na A. Polju, ljudima ispod prozora i u sred zelene povrsine, nije apsurd? :roll:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
I wrote:
Haqqani wrote:Bu !!! :)

Samo se javljam povodom pominjanja Džamije u parku .

Naime tu je nekada bila Hadži - Bakrbabina džamija , koja je srusena 1936 godine od strane austrougarske ...

Ostalo zakljucite sami :)

Ja nisam ni osporavala da je dzamija bila na tom mjestu ali mislim da nije uredu sagraditi dzamiju ljudima ispod prozora i u sred parka... Nemam nista protiv da se urede temelji dzamije koji su pronadjeni i da se postivi neka ploca s natpisom kada je i zasto srusena ali pravljenje nove dzamije je apsurdno...
A kad smo vec kod dzamija valjda je sada trend da svaka ulica mora imati dzamiju jedino je mali problem sto nema toliko vjernika da se to popuni.
Eh, moglo bi se to isto reci i za krst iznad Mostara i ostalim mjestima. Zar isto tako gradnja nove crkve na A. Polju, ljudima ispod prozora i u sred zelene povrsine, nije apsurd? :roll:
Jeste, ali ne opravdava jedno drugo.
I

Post by I »

Naravno da je apsurd krsta u Mostaru i dzamije na Alipasinom polju, kao i dzamije na Cengic Vili. Svaka ekstremnost je apsurd ali sam davno zakljucila da nista ne mogu promijeniti.
I

Post by I »

Citat:
Mozda je i ovo mala ilustracija nekog vida ugrozenosti - ako spomenes losu lokaciju za dzamiju, ili ako ti se ne svidja njen izgled, odmah se Hrvatu spocitava ono sto rade "njegovi" dole u Hercegovini.

E da i najvise volim kada mi neko kaze: "oni tvoji u Hercegovini" a ja nikakve veze sa Hercegovinom nemam osim sto prodjem kroz nju kada idem na more.
Nimalo me ne zanima sta se i kako se gradi i ponasa u Hercegovini ali me zanima sta se desava u mom rodnom gradu.
Nemam apsolutno nista protiv dzamija cak naprotiv dzamije iz Osmanskog carstva su mi jako lijepe, ali imam protiv nekontrolisanog gradjena bilo kakve vrste bogomolja koje uz to nicim ne odgovaraju nasem podneblju.
5arPan

Post by 5arPan »

Pozdrav svima, ja sam hrvat iz hrvatske i osjecam se ugrozeno na puno
vise nacina nego hrvati u SA. Nisam ni u jednoj politickoj opciji i automatski sam iskljucen iz svih drzavno-cinovnickih zaposlenja sirom lijepe nase. Sve dnevne novine, oglasi za posao su na njemackom, talijanskom, engleskom jeziku ( pitam se gdje jebote zivim ). Do sada sam radio za amere i njemce, i mogu vam kazat da je lakse kad stranac guzi :lol: !!! U megamarketima stranog porijekla ponajvise ima smeca koje nema veze sa jestivoscu. Piletina iz Brazila, janjetina iz Australije, argentinska govedina, ma milina. Radim od jutra do sutra, nemozes dobit ni godisnji kad ti hoces, a slobodni dani su premija, pa i ono malo slobodnog vremena provodim radije na nekom drugom mjestu, a ne u crkvi, jer da Bog vidi kako zivim dozvolio bi mi da dobijem na lotu. Odoh odma uplatit listic. :) Zivila demokracija. Ko ima para taj ne zna sta je ugrozenost jer ga svi vole, a mi sitna raja smo ugrozeni ma koje god vjere, nacije bili. Pozdrav i selam svim bosancima sirom Bosne jer samo te priznam kao bosance!!! :-)
Como_Sarajevo

Post by Como_Sarajevo »

U firmi u kojoj radim ima jedan gospodin hrvatske nacionalnosti.Čovjek je mag :D Em je u penziji,em radi :D To ti se zove ugroženost :D Čovjek pod ugovorom prima platu + penzija :D Ugrožen brate da nemože biti ugroženiji :D Ma ja :D pojedinci će reći,to je jedan od hiljadu ili ti tisuću :D
Liska

Post by Liska »

Plavac wrote:U firmi u kojoj radim ima jedan gospodin hrvatske nacionalnosti.Čovjek je mag :D Em je u penziji,em radi :D To ti se zove ugroženost :D Čovjek pod ugovorom prima platu + penzija :D Ugrožen brate da nemože biti ugroženiji :D Ma ja :D pojedinci će reći,to je jedan od hiljadu ili ti tisuću :D
U firmi do moje ima jedan gospodin bosnjacke nacionalnosti, jedan od nekoliko stotina. Em je u penziji, em radi. Covjek pod ugovorom prima platu+penzija. Ugrozen da ne moze biti ugrozeniji. Mozda jedan od tisucu al definitivno to samo zato jer ga je stranka preporucila (SDA).
quantum

#112 A da se vratimo na temu?

Post by quantum »

Dao bih svoj skromni doprinos temi, mada nisam Hrvat.
Dakle sto se tice posla cini mi se da za Hrvate u sarajevu nema zime. Cak sta vise. Posto je Hrvata brojcano malo a u svim institucijama vlasti mora postojati nacionalni paritet svaki Hrvat sa fakultetom moze dobiti posao samo na osnovu nacionalnog izjasnjavanja. Nema veze iskustvo, struka, znanje. Kazu da skoro svi visokoobrazovani Hrvati iz Kiseljaka rade u Sarajevu i to u drzavnim institucijama. Jos ako su u HDZ-u onda su direktori, upravnici.
Licno ja kao Bosnjak sam dozivio u Sarajevu da ne dobijem posao jer je odredjen broj mjesta bio rezervisan za Srbe i Hrvate. Svaki Hrvat koji se prijavio je primljen. Posto je Bosnjaka bilo previse jedan dio nas je odbijen. Radilo se o privremenom poslu u OSCE-u.
Ne znam da li postoje zvanicne statistike ali ulozio bih pare da procentualno gledano Hrvati stoje daleko bolje sa zaposljvanjem nego Bosnjaci. Procentualno.
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

jusuff wrote: zasto bih se ja odricao novaca koje neko zeli donirati za pravljenje dzamija...
Ne osjeæa¹ se glupo ¹to neko preko tvojih leða na takav naèin zaraðuje sevap? Nije veæi sevap uhljebiti N ljudi fabrikom ili skloniti sa ulice nekoga nekom drugom graðevinom?

Ne zaraðuje se za ¾ivot u d¾amiji, ne provodi se pola ¾ivota u d¾amiji koliko god to nevjerovatno zvuèalo...

©to taj neki dobrotvor ne napravi vodovod gdje treba... Ka¾u vodu provesti najveæi sevap... Ma jok - cijevi se ne mogu slikati... Ne izgledaju lijepo...

E da, musliman sam... Da ne bi neko poèeo sa "kjafirskom" linijom argumentacije...
Last edited by ztluhcs on 04/10/2006 15:09, edited 1 time in total.
hrasno38

Post by hrasno38 »

Haqqani wrote:Selam svima , i merhaba , da se ko ne uvrijedi 8-)
Selam i tebi i merhaba i dobar dan i hvaljen isus i bog ti pomogo!! da se ko ne uvrijedi.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Haqqani wrote:Selam svima , i merhaba , da se ko ne uvrijedi 8-)

Image

Predlazem da rusimo , kako se gospoda ne bi osjecala ugrozena :)
:roll: :roll: :roll: :roll:
covjece pa dje ti Bismila? :-D
Qler

Post by Qler »

vala ako cemo iskreno ova dzamija bas i nije na mjestu.. od nje se ne vidi iza omladinski centar... munara je ljudima pod prozorom... zamisli kad ti hodza odvrne sabah namaz... a ti bas konto taj dan odspavati...

u glavnom ona dzamija po meni ne bi trebala biti ondje...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Neka ove, ali ako ce se zvati Titova dzamija, s obzirom da je pravljena od cigle s Marsalke :-)
_BosanaC

Post by _BosanaC »

A pade mi sad nesto na pamet... Kad se vec mogla cigla s Marsalke dati za gore prezentovanu dzamiju, sto se to od iste nije mogla kakva skola napraviti?

Vrtic?

Crkva? :D

Ili cak sinagoga? :? :D
furlan

Post by furlan »

Moderator otvaraj "Religiju" ,Haqqani se uvalio ovdje pa nas indoktrinira.
mala-i

Post by mala-i »

a dzamija u Hadzicima?usred parka tik do djecjeg igralista...slucajno,bas preko puta pravoslavne crkve koja je bila tu i prije rata...
Haqqani

Post by Haqqani »

mala-i wrote:a dzamija u Hadzicima?usred parka tik do djecjeg igralista...slucajno,bas preko puta pravoslavne crkve koja je bila tu i prije rata...

Srusicemo i nju , i napraviti tenisko igraliste :)
kafana

Post by kafana »

experiment wrote:Misli se na HRVATE koji su rodjeni u Sarajevu i ciji su djedovi rodjeni u Sarajevu i zvali su se HRVATI i zvace se...

(opet isto sranje X.ti put)
MORAM TE ISPRAVITI DA OVO NIJE TACNO - naime prije nekih 120- tak godina ti danasnji hrvati su se zvali katolici iz bosne a srbi su se zvali pravoslavnii . medjutim poslije dolaska austro-ugarske ili u vrijeme dolaska istih , pocinje se siriti naziv hrvati za katolike i srbi za pravoslavne a ZASTO PROMISLI SAM
Santos

Post by Santos »

Niko ne spominje novu crkvu na Alipasinu.Katolicku.Na finom mjestu a neka je prave pa nemogu se samo mijadje pravit.
hrasno38

Post by hrasno38 »

Santos wrote:Niko ne spominje novu crkvu na Alipasinu.Katolicku.Na finom mjestu a neka je prave pa nemogu se samo mijadje pravit.
Sve sto sam rekao za dzamije odnosi se i na druge vjerske objekte bilo gdje u BiH.
hrasno38

Post by hrasno38 »

kafana wrote:
experiment wrote:Misli se na HRVATE koji su rodjeni u Sarajevu i ciji su djedovi rodjeni u Sarajevu i zvali su se HRVATI i zvace se...

(opet isto sranje X.ti put)
MORAM TE ISPRAVITI DA OVO NIJE TACNO - naime prije nekih 120- tak godina ti danasnji hrvati su se zvali katolici iz bosne a srbi su se zvali pravoslavnii . medjutim poslije dolaska austro-ugarske ili u vrijeme dolaska istih , pocinje se siriti naziv hrvati za katolike i srbi za pravoslavne a ZASTO PROMISLI SAM
samo jedna mala ispravka :rimo-katolici
Locked