smijesno je da nekome drugome sprocitavas nesto sto sam stalno radis -- vrijedjanje na licnoj osnovi. a jos je smijesnije kako kad pocnes gubiti argument presaltas na licna pitanja i prozivanja. eto, to je smijesno. mada, u pravu si -- mozda i nije smijesno -- bice da je zalosno...Grom iz vedra neba wrote: Ja ne znam sta je tu smijesno. To je prije Bogu plakat. Svi ljudi koji su prezivjeli rat nose frustraciju. Jesil ti bila u ratu? Inace ne bih dalje da pricamo o onome sto nije tema.
Prezivljena Zemlja - Ko je, kada i gdje dijelio BiH
- danas
-
Grom iz vedra neba
Ja samo reagujem na ljude koji pljuju, to pljuvanje moze biti patolosko pitanje, moze biti politicko pitanje, moze biti (ne)odgoj, a sve u cilju da se diskusija moze pratiti prema tezama, a ne prema uvredama. Zasto bi neko na svakoj temi dolazio i govorio "Dobricina" umjesto Izetbegovic.danas wrote:smijesno je da nekome drugome sprocitavas nesto sto sam stalno radis -- vrijedjanje na licnoj osnovi. a jos je smijesnije kako kad pocnes gubiti argument presaltas na licna pitanja i prozivanja. eto, to je smijesno. mada, u pravu si -- mozda i nije smijesno -- bice da je zalosno...Grom iz vedra neba wrote: Ja ne znam sta je tu smijesno. To je prije Bogu plakat. Svi ljudi koji su prezivjeli rat nose frustraciju. Jesil ti bila u ratu? Inace ne bih dalje da pricamo o onome sto nije tema.
Tada se tema pretvara u sranje, jer vidis da ljude ne zele da suprotstave teze, nego nastupe sa necim s cim nastupaju non-stop. Ja takve ljude upozorim da to ne valja, nacin na koji to radim nije uvredljiv, vise je zargonske prirode jer sam Sarajlija i nekad mi je zargon nacin razmisljanja.
Kad vidim covjeka da se zalijepi na neku temu unazad nekoliko mjeseci samo kako bi napisao ili uvijedio nekoga, onda kazem ohani, salij stravu, ohladi, popusti itd. a nikad neces cuti da cu mu reci> ti si idot, konj, hajvan itd. Jednostavno pokusavam reci da je konstantno pljuvanje po nekome na svakoj temi odvratno, ma koliko to popularno izgledalo na forumu.
S druge strane mene vrijedaju stalno, ali meni ne smeta, da ne bih nastavio diskusiju...
Last edited by Grom iz vedra neba on 22/10/2006 00:31, edited 1 time in total.
- Vodenjak
Vidis da i ti znas kad hoces (barem djelomicno) diskutovati kako treba..Grom iz vedra neba wrote:Tvoj problem je sto mnogo pretpostavljas o tome kako "slicni" razmisljaju. Ja vidim takodjer da ti sebi dajes konstanto pravo da vrijedjas ljude ili ih ismijavas (iako ni "Dobricina" nije uvreda iako je pokusaj).Vodenjak wrote:@Danas, pretpostavljam da je @Gromu i slicnima mnogo zao i krivo sto sam ipak uspio da se izvucem ispod cetnicke kame...
Da me je dokacila, mogli bi on i njegovi pajdasi mnogo glasnije da brane lik i djelo Dobricine koji se za mene i slicne borio...
Merhametom svojim!
Uglavnom, ljut si na Izetbegovica, a ja tvrdim da je to manifest tvoje frustracije, a Izetbegovic ti je samo kanalisao frustraciju, sto je ocigledno prema svakoj temi na kojoj se pomene Izetbegovic, a ti se pojavis da pljunes barem jednom za raju?!
Svaka diskusija se onda svede na dvije ili tri teze kada se ocisti ta pljuvacka, a nekada je dosadno citati teme sa pljuvackom. A svi zelimo da imamo diskusiju, pravu diskusiju sa kotra i pro stavovima, jer je u suprotnom monolog obojen pljuvanje.
Posto nisi glasao za Izetbegovica ocigledno (inace nisam ni ja), onda treba da budes ljut na svoje politicke predstavnike za koje si glasao, a istinsku pobjedu ces dozivjeti samo ako se vratis odakle si otisao tokom rata, i na taj nacin pokazes na vlastitom primjeru da si bolji od Izetbegovica. Ja cu ti tada skunuti kapu i reci da si bolji od Izetbegovica.
Izetbegovica ne pljujem...
Nekada, dok sam se nadao da neko suvisle kritike cita i prihvata onako kako su i napisane, pokusavao sam da objasnim zasto mislim da je Izetbegovic osoba koja je i bosnjacki narod i Bosnu i Hercegovinu kostao kao malo ko u njihovoj istoriji...
Kada sam uvidio da to ne pije vode, ne zamjeri mi, poceo sam da se skoro pa izivljavam na mnogima koji ga brane!
Iz prostog razloga sto su se isti izivljavali na mojim skromnim pokusajima da samo dam svoj stav po pitanju onoga sto ja mislim da je isti ucinio svima nama!
-
Grom iz vedra neba
Eto vidis da nema hajra od izivljavanja na ljudima koji imaju drugacije misljenje. Jer onda priznajes vlastiti poraz, a tvoji argumetni nisu dovoljno jaki da bi nekoga u nesto uvjerio, pogotovo kada pribjegnes izivljavanju.Vodenjak wrote:Vidis da i ti znas kad hoces (barem djelomicno) diskutovati kako treba..Grom iz vedra neba wrote:Tvoj problem je sto mnogo pretpostavljas o tome kako "slicni" razmisljaju. Ja vidim takodjer da ti sebi dajes konstanto pravo da vrijedjas ljude ili ih ismijavas (iako ni "Dobricina" nije uvreda iako je pokusaj).Vodenjak wrote:@Danas, pretpostavljam da je @Gromu i slicnima mnogo zao i krivo sto sam ipak uspio da se izvucem ispod cetnicke kame...
Da me je dokacila, mogli bi on i njegovi pajdasi mnogo glasnije da brane lik i djelo Dobricine koji se za mene i slicne borio...
Merhametom svojim!
Uglavnom, ljut si na Izetbegovica, a ja tvrdim da je to manifest tvoje frustracije, a Izetbegovic ti je samo kanalisao frustraciju, sto je ocigledno prema svakoj temi na kojoj se pomene Izetbegovic, a ti se pojavis da pljunes barem jednom za raju?!
Svaka diskusija se onda svede na dvije ili tri teze kada se ocisti ta pljuvacka, a nekada je dosadno citati teme sa pljuvackom. A svi zelimo da imamo diskusiju, pravu diskusiju sa kotra i pro stavovima, jer je u suprotnom monolog obojen pljuvanje.
Posto nisi glasao za Izetbegovica ocigledno (inace nisam ni ja), onda treba da budes ljut na svoje politicke predstavnike za koje si glasao, a istinsku pobjedu ces dozivjeti samo ako se vratis odakle si otisao tokom rata, i na taj nacin pokazes na vlastitom primjeru da si bolji od Izetbegovica. Ja cu ti tada skunuti kapu i reci da si bolji od Izetbegovica.
Izetbegovica ne pljujem...
Nekada, dok sam se nadao da neko suvisle kritike cita i prihvata onako kako su i napisane, pokusavao sam da objasnim zasto mislim da je Izetbegovic osoba koja je i bosnjacki narod i Bosnu i Hercegovinu kostao kao malo ko u njihovoj istoriji...
Kada sam uvidio da to ne pije vode, ne zamjeri mi, poceo sam da se skoro pa izivljavam na mnogima koji ga brane!
Iz prostog razloga sto su se isti izivljavali na mojim skromnim pokusajima da samo dam svoj stav po pitanju onoga sto ja mislim da je isti ucinio svima nama!
Zato je moj savjet da diskutujes, a ne da izazivas mrznju prema sebi. Sjeti se da su te poceli vrijedjati da si supak, ja sam licno bio protiv toga, jer opet ti kazem kontinuiranim izivljavanjem mozes postici samo kontra efekat.
Toliko i laku noc.
- Vodenjak
Ahhh, da...Grom iz vedra neba wrote:Ja samo reagujem na ljude koji pljuju, to pljuvanje moze biti patolosko pitanje, moze biti politicko pitanje, moze biti (ne)odgoj, a sve u cilju da se diskusija moze pratiti prema tezama, a ne prema uvredama. Zasto bi neko na svakoj temi dolazio i govorio "Dobricina" umjesto Izetbegovic.danas wrote:smijesno je da nekome drugome sprocitavas nesto sto sam stalno radis -- vrijedjanje na licnoj osnovi. a jos je smijesnije kako kad pocnes gubiti argument presaltas na licna pitanja i prozivanja. eto, to je smijesno. mada, u pravu si -- mozda i nije smijesno -- bice da je zalosno...Grom iz vedra neba wrote: Ja ne znam sta je tu smijesno. To je prije Bogu plakat. Svi ljudi koji su prezivjeli rat nose frustraciju. Jesil ti bila u ratu? Inace ne bih dalje da pricamo o onome sto nije tema.
Tada se tema pretvara u sranje, jer vidis da ljude ne zele da suprotstave teze, nego nastupe sa necim s cim nastupaju non-stop. Ja takve ljude upozorim da to ne valja, nacin na koji to radim nije uvredljiv, vise je zargonske prirode jer sam Sarajlija i nekad mi je zargon nacin razmisljanja.
Kad vidim covjeka da se zalijepi na neku temu unazad nekoliko mjeseci samo kako bi napisao ili uvijedio nekoga, onda kazem ohani, salij stravu, ohladi, popusti itd. a nikad neces cuti da cu mu reci> ti si idot, konj, hajvan itd. Jednostavno pokusavam reci da je konstantno pljuvanje po nekome na svakoj temi odvratno, ma koliko to popularno izgledalo na forumu.
S druge strane mene vrijedaju stalno, ali meni ne smeta, da ne bih nastavio diskusiju...
Dobricina...
A kako drugacije zvati covjeka kojega oni, koje se argumentima pritjera da ne mogu dalje ici u odbrani katastrofalne politike istog, uvijek zakace za onu poznatu: "Bio je dobar covjek"...
Ja sam samo tu da im dam do znanja da znam sta misle o njemu...
A nekad davno sam napisao da od svog predsjednika, pa ma ko to bio, ne ocekujem da bude dobar covjek vec "samo" da dobro radi svoj posao!
- Jimmy_The_Saint
Alija je bio jedan konj.

- Vodenjak
A i ministri im listom podnose ostavke jer nisu placali TV pretplatu...zoom66 wrote:zumiram ja shveCku sa 15-20km razdaljine...Grom iz vedra neba wrote:Hocemol zajedno u svedski azilzoom66 wrote:...u shvedskoj nemiri...
...ma zdrrravo....
Ti zumiraj, ja cu pecat ribe.
...i kazem ti da samo vidim probleme: skuplja im piva nego kod nas...
...djebeno je kad navale vikendom u moju mahalu i tegle li tegle...
:D:P
Zasto li ja onda imam problem da shvatim sve sto se kod nas desava?
-
Grom iz vedra neba
To latini nazivaju: argumentum ad hominem...Vodenjak wrote:Eto...Jimmy_The_Saint wrote:Alija je bio jedan konj.![]()
![]()
Sad i ti izazivas mrznju prema sebi...![]()
![]()
Salu na stranu, ja ga IPAK nikad tako nisam i ne bih nazvao!
To sto je bio nesposoban politicar, nije razlog da ga se vrijedja!
-
Grom iz vedra neba
Very funnyzoom66 wrote:pitaj groma...Vodenjak wrote:A i ministri im listom podnose ostavke jer nisu placali TV pretplatu...zoom66 wrote: zumiram ja shveCku sa 15-20km razdaljine......i kazem ti da samo vidim probleme: skuplja im piva nego kod nas...
...djebeno je kad navale vikendom u moju mahalu i tegle li tegle...
:D:P
![]()
Zasto li ja onda imam problem da shvatim sve sto se kod nas desava?...on ima odgovor na sve...
:oops::D
- Vodenjak
Sutra do aksama?Grom iz vedra neba wrote:Very funnyzoom66 wrote:pitaj groma...Vodenjak wrote: A i ministri im listom podnose ostavke jer nisu placali TV pretplatu...![]()
Zasto li ja onda imam problem da shvatim sve sto se kod nas desava?...on ima odgovor na sve...
Predlazem da pojedemo po sendvic, pa da idemo na strajk gladju
-
Grom iz vedra neba
NaravnoVodenjak wrote:Sutra do aksama?Grom iz vedra neba wrote:Very funnyzoom66 wrote: pitaj groma......on ima odgovor na sve...
Predlazem da pojedemo po sendvic, pa da idemo na strajk gladju
-
mr__bosnjak
Komsic pocinje od stanovista
HVO - Oruzana sila BH-Hrvata
Armija BiH - Oruzana sila Bosnjaka
Pobjeda A-BiH - Poraz Hrvata i njihovo izgonstvo
Dok je HVO ustvari bio nista do agresor i to genocidni dok je A-BIH bila republicka multi-etnicka Armija u kojoj je bilo i Hrvata. Pobjeda ABIH bi bila pobjeda RBIH a poraz agresora bas kao i sa cetnicima. Izetbegovic je ovo znao ali je igrao vrlo mudru igru sa ustasama, ne mozes kad imas 13% govoriti "ja cu vas sve pregazit" nego ides, malo pregovaras, pokusavas sacuvat drzavu a s druge strane lansiras napade na ustaska uporista u srednjoj Bosni(Vitez, Kiseljak...) i radis sve da sto vise oslobodis. A istovremeno se suprostavljas zlocinima naravno(zaustavljanje ulaska u Vitez radi te mogucnosti). Dakle, Izetbegovic je radio sto je malo ko mogao. Npr. odbit konfederaciju a pokusat uspostavit priliv oruzja, nije to bila lahka bitka.
HVO - Oruzana sila BH-Hrvata
Armija BiH - Oruzana sila Bosnjaka
Pobjeda A-BiH - Poraz Hrvata i njihovo izgonstvo
Dok je HVO ustvari bio nista do agresor i to genocidni dok je A-BIH bila republicka multi-etnicka Armija u kojoj je bilo i Hrvata. Pobjeda ABIH bi bila pobjeda RBIH a poraz agresora bas kao i sa cetnicima. Izetbegovic je ovo znao ali je igrao vrlo mudru igru sa ustasama, ne mozes kad imas 13% govoriti "ja cu vas sve pregazit" nego ides, malo pregovaras, pokusavas sacuvat drzavu a s druge strane lansiras napade na ustaska uporista u srednjoj Bosni(Vitez, Kiseljak...) i radis sve da sto vise oslobodis. A istovremeno se suprostavljas zlocinima naravno(zaustavljanje ulaska u Vitez radi te mogucnosti). Dakle, Izetbegovic je radio sto je malo ko mogao. Npr. odbit konfederaciju a pokusat uspostavit priliv oruzja, nije to bila lahka bitka.
-
Strumf
Ja kretenluka da se covjek samo ibreti !zoom66 wrote:Vodenjak wrote:Eto...Jimmy_The_Saint wrote:Alija je bio jedan konj.![]()
![]()
Sad i ti izazivas mrznju prema sebi...![]()
![]()
Salu na stranu, ja ga IPAK nikad tako nisam i ne bih nazvao!
To sto je bio nesposoban politicar, nije razlog da ga se vrijedja!
Pa zasto bi se Politicar vrijedjao i mrzio ako ne zbog svoje NESPOSOBNOSTI !!
Pa kako vi SVI jednom za sva vremena ne shvatite da zbog te male Alijine sitnice koja se zove NESPOSOBNOST je 200 000 ljudi izginulo (da ne ulazimo u detalje kako) , 1.5 miliona (u ovom broju je i svaki drugi Bosnjak sa Balkana) protjerano i asimilirano po bjelom svijetu,Bosna vracena 100 g. unazad sa vjecnim imidzom kao i Cecenija,Alzir,Somalija,Avganistan...itd.
Naravno ovi podaci ne smetaju jedino onima koji su se enormno obogatili od Alijine politike pa ih narod i drzava sa ovim podacima apsolutno ne interesuje i oni koji su opet zahvaljujuci Aliji i ratu otisli u koje kakve Bjelosvjetske Zabiti iz razno raznih Bosanskih i Balkanskih Gudura !!!
Ja licno nisam nikada ocekivao od Milosevica i Tudzmana kao i od Srpsko-Hrvatskih politicara u Bosni da se bore ili nesto urade za Bosnjake i Bosnu vec samo od POLITICARA Alije i SDA... koji nisu donijeli nikakav pozitivan rezultat VEC SAMO NEGATIVAN !!
Iskljucivo zbog ovoga svaki Bosnjak za apsolutno sve svoje Bosnjacke probleme MORA kriviti samo onoga ko je imao vlast u Bosnjackom narodu i nad Bosnjackim narodom a ne neke Srbe ili Hrvate ili neke trece,cetvrte ili pedesete svejedno !!!
Na kraju naravno da vazi ono pravilo:
"Da svaki narod i vjera koji zavise od bilo kojeg drugog naroda ili vjere ne zasluzuju da postoje kao zaseban narod ili vjera" !!!!
E sada bi neki da postoje kao zaseban NAROD-VJERA-DRZAVA ali da im neko drugi,treci,peti ili pedeseti to obezbjedi !!!!
Sva ona prica da je on bio nemocan,nije mogao vise, da je prevaren,okruzen nesposobnima.....itd. DOLAZI SAMO OD LJUDI KOJI SU IMALI I KOJI I DAN DANAS IMAJU KORISTI OD ALIJE I ALIJINE POLITIKE za razliku od naroda koji je izgubio APSOLUTNO SVE pa i sopstveni zivot....jer ako je Krelac bio Nesposoban u svakom pogledu KO JE GA TJERAO I NAGONIO U POLITIKU da ostalim ljudima UNISTAVA ZIVOTE I DRZAVU !!!
Ako nije mogao uciniti nista MORAO JE mjesto ustupiti drugom koji je smatrao da MOZE i koji ce da stoji iza svojih djela !!!
Politika je prije svega odgovornost za ljude koji su vas izabrali a ne sredstvo za licno,familijarno i Safovsko bogacenje ili rad za onaj tamo svijet-dzenet dok ovozemaljski zivot unistis ljudima !!!
Ja kao Bosnjak masu puta osjetim vecu mrznju prema Aliji i SDA nego prema Karadzicu i Mladicu zajedno jer sam oduvijek znao ko su i Karadzic i Mladic i od njih nisam nikada nista ocekivao da urade za Bosnjacki narod i za Bosnu za razliku od Alije,Alica i SDA !!!
-
zzzzz
Sudeci po komentarima, iz ovog feljtona ljudi izdvajaju samo ono sto im odgovara. Citajuci kompletan feljton, ono sto ja mogu reci je da Alija (jer je on izgleda glavna tema ovdje) nije bio ni toliko dobar, kako pojedini tvrde a ni toliko los, kakvim ga ovi drugi zele predstaviti...
Vec slijedeci nastavak iz feljtona nosi naslov "Vasingtonski sporazum" nakon kojeg je Ivo Komsic napravio pauzu u vodjenju svog dnevnika, da bi nastavio sa "Dejtonskim sporazumom"....znaci ulazi se u sami "finis" ove price o djeljenju Bosne, nakon kojeg ce nam dosta toga biti jasnije, kao npr. koliko ima istine u tome, kako bi danas sve bilo drugacije da nas NATO nije zaustavio u oslobadjanju Bosne 95' godine.....i koliko smo se svi mi pitali o tome.
Mi smo svoje najvece greske pocinili 91' godine, dok je gorio Vukovar i Hrvatska, kasnije je bilo kasno da bi se bilo sta ispravilo, to je moje misljenje. Naravno, najvecu krivicu snosi onaj ko se prihvatio toga da vodi drzavu i narod u tim sudbonosnim vremenima.
Vec slijedeci nastavak iz feljtona nosi naslov "Vasingtonski sporazum" nakon kojeg je Ivo Komsic napravio pauzu u vodjenju svog dnevnika, da bi nastavio sa "Dejtonskim sporazumom"....znaci ulazi se u sami "finis" ove price o djeljenju Bosne, nakon kojeg ce nam dosta toga biti jasnije, kao npr. koliko ima istine u tome, kako bi danas sve bilo drugacije da nas NATO nije zaustavio u oslobadjanju Bosne 95' godine.....i koliko smo se svi mi pitali o tome.
Mi smo svoje najvece greske pocinili 91' godine, dok je gorio Vukovar i Hrvatska, kasnije je bilo kasno da bi se bilo sta ispravilo, to je moje misljenje. Naravno, najvecu krivicu snosi onaj ko se prihvatio toga da vodi drzavu i narod u tim sudbonosnim vremenima.
- danas
eto, recimo da se slazem ako pod ovim mislis da je greska bila ne pripremiti se kako treba za rat, jer je iz primjera hrvatske '91 bilo jasno da je BH iduca na redu, i da JNA nece prestati na vukovaru...zzzzz wrote: Mi smo svoje najvece greske pocinili 91' godine, dok je gorio Vukovar i Hrvatska, kasnije je bilo kasno da bi se bilo sta ispravilo, to je moje misljenje. Naravno, najvecu krivicu snosi onaj ko se prihvatio toga da vodi drzavu i narod u tim sudbonosnim vremenima.
a glede ovog podebljanog -- ko je taj? de nam reci bogati.
-
zzzzz
Ma na kraju krajeva svi mi a on najvise, mada s nama ovakvima mu nije ni bilo lakodanas wrote:eto, recimo da se slazem ako pod ovim mislis da je greska bila ne pripremiti se kako treba za rat, jer je iz primjera hrvatske '91 bilo jasno da je BH iduca na redu, i da JNA nece prestati na vukovaru...zzzzz wrote: Mi smo svoje najvece greske pocinili 91' godine, dok je gorio Vukovar i Hrvatska, kasnije je bilo kasno da bi se bilo sta ispravilo, to je moje misljenje. Naravno, najvecu krivicu snosi onaj ko se prihvatio toga da vodi drzavu i narod u tim sudbonosnim vremenima.
- danas
da, nije mu bilo lako. jer mi, mi smo ti koji su dijelili bosnu...zzzzz wrote:Ma na kraju krajeva svi mi a on najvise, mada s nama ovakvima mu nije ni bilo lakodanas wrote:eto, recimo da se slazem ako pod ovim mislis da je greska bila ne pripremiti se kako treba za rat, jer je iz primjera hrvatske '91 bilo jasno da je BH iduca na redu, i da JNA nece prestati na vukovaru...zzzzz wrote: Mi smo svoje najvece greske pocinili 91' godine, dok je gorio Vukovar i Hrvatska, kasnije je bilo kasno da bi se bilo sta ispravilo, to je moje misljenje. Naravno, najvecu krivicu snosi onaj ko se prihvatio toga da vodi drzavu i narod u tim sudbonosnim vremenima.
-
zzzzz
Ja sam ti rekao da smo mi svoje najvece greske pocinili jos 90'- 91' a nas takve, tada, nije bilo lako ni pripremiti za rat. On je bio samo odraz svijesti (skoro) kompletnog naroda.danas wrote:
da, nije mu bilo lako. jer mi, mi smo ti koji su dijelili bosnu...![]()
![]()
Ja ti mogu ispricati licno iskustvo kad zamalo nisam fasovao od svoje raje i poznanika u jednom sarajevskom kaficu jer sam se radovao obaranju helikoptera JNA, od strane slovenackog TO-a.
Mogu ti ispricati i kako je mene i jarana njegov otac ubjedjivao u maju 92' (dok je sve u Sarajevu gorilo) kako ce JNA intervenisati i smiriti situaciju.
Moras priznati da ovakve nije ni bilo lako naoruzati 90' - 91', dok se jos moglo...a nastranu jos i nesposobnost njihovog lidera da to sprovede u djelo, sve i da su imali zelju da se naoruzaju.
Pogledaj koliko se bunimo sto su nas deset godina nakon krvavog rata i genocida potpuno razoruzali......naivni smo do bola, bili i ostali. Takvi smo bili u drugom svjetskom ratu, takvi smo bili i u zadnjem ratu evo ni dan danas se nismo promijenili. Sve probleme najradje guramo pod tepih jer nemamo hrabrosti da se s njima suocimo
- addem
Potpuno se slazem sa napisanim. Narod u Bosni je naivan. Svi su vjerovali u ideale bratstva i jedinstva, zajednicke drzave, u armiju, i onda su svi odreda dobili po usima. Takve iluzije i mnogi danas imaju.zzzzz wrote:Ja sam ti rekao da smo mi svoje najvece greske pocinili jos 90'- 91' a nas takve, tada, nije bilo lako ni pripremiti za rat. On je bio samo odraz svijesti (skoro) kompletnog naroda.danas wrote:
da, nije mu bilo lako. jer mi, mi smo ti koji su dijelili bosnu...![]()
![]()
Ja ti mogu ispricati licno iskustvo kad zamalo nisam fasovao od svoje raje i poznanika u jednom sarajevskom kaficu jer sam se radovao obaranju helikoptera JNA, od strane slovenackog TO-a.
Mogu ti ispricati i kako je mene i jarana njegov otac ubjedjivao u maju 92' (dok je sve u Sarajevu gorilo) kako ce JNA intervenisati i smiriti situaciju.
Moras priznati da ovakve nije ni bilo lako naoruzati 90' - 91', dok se jos moglo...a nastranu jos i nesposobnost njihovog lidera da to sprovede u djelo, sve i da su imali zelju da se naoruzaju.
Pogledaj koliko se bunimo sto su nas deset godina nakon krvavog rata i genocida potpuno razoruzali......naivni smo do bola, bili i ostali. Takvi smo bili u drugom svjetskom ratu, takvi smo bili i u zadnjem ratu evo ni dan danas se nismo promijenili. Sve probleme najradje guramo pod tepih jer nemamo hrabrosti da se s njima suocimo
- addem
Kakav narod takav i vodja. Mislim da Alija nije bio jak u politici prije svega jer je bio veliki vjernik. Politika je za prgave ljude i one koji jako dobro znaju da slazu. Sve u svemu mislim da mu nije bilo lako pregovarati sa Tudjmanom i Milosevicem.danas wrote:naivni, ne naivni mi bili... nije to toliko bitno za ovu diskusiju...
jer valjda vodja treba da bude neko ko vidi malo dalje od sopstvenog nosa, i ko treba da zna nesto vise od nekog obicnog mehe i huse.
ili ne treba?
- sekiracija
[/b]MOZAIK IZDAJE ,jos jedna kockica
UNIKATI
(London, 16. maj, 2006)
Kada autor ostane bez teksta, onda stvarno priča nema smisla. I to se dešava, meni drugi puta u mom životu. Prvi put mi se to desilo kada sam sreo uživo mladog Izetbegovića, negdje u samom početku '92 godine. Doveo ga meni na razgovor jedan od "prvoborca" SDA da mu sada ne spominjem ime, bili smo do tada nešto kao prijatelji. Izgledao je tada mlad, bez brade, živahan, na oca, sa očima koje su letile lijevo, desno.
Esad Jaganjac
Cilj je bio moje eventualno vrbovanje za SDA, bar sam ja to tako shvatio. Nismo pošteno ni počeli razgovor kad će on onako sav ozaren: "Sve je dogovoreno..". "Izvinite, a šta je dogovoreno?" pitam ja nastojeći da budum uljudan. "Preseljenje naroda..", kaže on ozaren sa osmjehom od uha do uha i još k' tome ushićen. Prođe mi kroz glavu šta bi to praktično značilo. Rat u Hrvatskoj je bjesnio, a slike onih koji su bili tamo "preseljavani" puškom, nožem i tenkovima bile su mi pred očima. "To je najveći idiotizam, koji sam ikada čuo", kažem ja i ustanem se sa stolice. Tim potezom, jezikom tijela dao sam im do znanja da je razgovor završen. Ustaše se i oni. "Ha, ha, ha.. šta ti znaš papak" reče Bakir podrugljivo i dalje se cereći. Mrak mi je pao na oči, ostao sam bez teksta. Pokušavao sam da izbrišem sječanje na taj događaj sve do sada. Nadao sam se da mu babo nije toliko lud i da su to neke njegove djetinjaste fantazije. Redoslijed odgađaja kasnije je nažalost potvrdio da je takva nada bila uzaludna.
Moj tadašnji pokušaj komunikacije sa ostatkom svijeta na tu temu je bio potpuno uzaludan. To se naročito odnosilo na tadašnje BiH medije. Udarne vijesti i naslovne stranice su pravili od njegovog babe i Karadžića svece. Ništa drugo nije moglo proći, a svaki pokušaj da prodrem do bilo koga tamo izazivao je opšti podsmjeh. Svi su bili "generali", "sveznalice", "najpametniji na svijetu". Babo Izetbegović je sa torbicom u ruci hodao od Beograda do Zagreba dogovarajući "preseljenje" naroda, u ovom slučaju, kako ih je on nazivao muslimana, sa veliko "M". Najednom je nestalo i Predsjednika Republike BiH i Republike BiH. Oni više nisu postojali. Onako očajan šaljem Oslobođenju pismo sa naslovom "Gospodine Predsjedniče, Bosna nije prostitutka". Uljudno su me nazvali i ismijali, kao đe će to objaviti?! Sutradan na dvije stranice Oslobođenja izlazi priča o "oslobodiocima" Trebinja, slike đilkoša sa tri prsta, rezervista iz Srbije i Crne Gore. Članak odiše hvalom i zahvalom, samo je još falila parola: "ko to kaže, ko to laže, Srbija je mala". No i to će uskoro stići na Yutel, zajedno sa karanfilima za Ljilju i Radovana Karadžića, na noć dugih noževa, kada je horda četnika krenula na Sarajevo.
Poslije svega, poslije tragedije planetarnih razmjera u samoj Bosni, dugo sam pokušavao da razumijem mentalni sklop ljudi poput Izetbegovića. Prvo sam ih pokušao svrstati u merhametli budale, ali to se nikako nije uklapalo u stvarnost. Iz rata su izašli svi redom kao najbogatiji ljudi Bosne, a da ni jednom ni dlaka s glave nije falila. Onda sam ih pokušao povezati sa vjerom, opsjednutost Islamom, čime su stalno mahali piblici. No ni to ne odgovara stvarnosti, jer po onome šta su uradili to je najveći grijeh i po Kuranu i po svim drugim svetim knjigama. Ovih dana izašla je u "Nacionalu" lista KOS-ovaca i na njoj pod rednim brojem 610 piše: Izetbegović Alija, Predsjednik RBiH, angažovan u zatvoru od Musić Rešida - SDB BiH. Vijest potvrđena od strane Hrvatske i javno publikovana. Dakle Predsjednik RBiH, koju je napao KOS i Miloševićeva banda je bio u to doba član tog istog KOS-a. Dali ovo objašnjava njihov mentalni sklop, karakter, politiku? Možda, ali je meni lično to objašnjenje nekako jednostavno, suviše prosto, jednačina sa jednom nepoznatom, koju smo napokon otkrili. Ne, ima tu još nešto. Ipak, više od decenije Izetbegovići su obožavani sa svih strana. Vole ih Bošnjaci, voli ih Britanija i Amerika, a ni četnicima i ustašama nisu mrski. Onda sam se konačno sjetio. Pa da, ne trebamo se mi baviti studijom mentalnog sklopa Izetbegovića, nego nas samih. Ljudi poput Izetbegovića će uvijek biti, ima ih širom svijeta na svakom koraku, samo smo mi unikati. A pošto je to tako, onda stvarno ispada da za nas unikate na bijelom svijetu ova priča nema smisla jer opet ništa nismo naučili.
Ovih dana po drugi puta mi pada mrak na oči. O ljudi, pa zar je to moguće? BH mediji prave od Dodika i Tihića ponovo svece, spasioce Bosne na evropskom putu. A oni, ovaj puta ne dogovaraju "preseljenje" naroda, koji je već "preseljen", nego upis njihovih ognjišta u grunt velike Srbije. Pa neka, mi smo ionako unikati, samo se nama na bijelom svijetu može ovako nešto dešavati i samo mi i niko drugi možemo svoje "svece" toliko voliti, do iznemoglosti.
UNIKATI
(London, 16. maj, 2006)
Kada autor ostane bez teksta, onda stvarno priča nema smisla. I to se dešava, meni drugi puta u mom životu. Prvi put mi se to desilo kada sam sreo uživo mladog Izetbegovića, negdje u samom početku '92 godine. Doveo ga meni na razgovor jedan od "prvoborca" SDA da mu sada ne spominjem ime, bili smo do tada nešto kao prijatelji. Izgledao je tada mlad, bez brade, živahan, na oca, sa očima koje su letile lijevo, desno.
Esad Jaganjac
Cilj je bio moje eventualno vrbovanje za SDA, bar sam ja to tako shvatio. Nismo pošteno ni počeli razgovor kad će on onako sav ozaren: "Sve je dogovoreno..". "Izvinite, a šta je dogovoreno?" pitam ja nastojeći da budum uljudan. "Preseljenje naroda..", kaže on ozaren sa osmjehom od uha do uha i još k' tome ushićen. Prođe mi kroz glavu šta bi to praktično značilo. Rat u Hrvatskoj je bjesnio, a slike onih koji su bili tamo "preseljavani" puškom, nožem i tenkovima bile su mi pred očima. "To je najveći idiotizam, koji sam ikada čuo", kažem ja i ustanem se sa stolice. Tim potezom, jezikom tijela dao sam im do znanja da je razgovor završen. Ustaše se i oni. "Ha, ha, ha.. šta ti znaš papak" reče Bakir podrugljivo i dalje se cereći. Mrak mi je pao na oči, ostao sam bez teksta. Pokušavao sam da izbrišem sječanje na taj događaj sve do sada. Nadao sam se da mu babo nije toliko lud i da su to neke njegove djetinjaste fantazije. Redoslijed odgađaja kasnije je nažalost potvrdio da je takva nada bila uzaludna.
Moj tadašnji pokušaj komunikacije sa ostatkom svijeta na tu temu je bio potpuno uzaludan. To se naročito odnosilo na tadašnje BiH medije. Udarne vijesti i naslovne stranice su pravili od njegovog babe i Karadžića svece. Ništa drugo nije moglo proći, a svaki pokušaj da prodrem do bilo koga tamo izazivao je opšti podsmjeh. Svi su bili "generali", "sveznalice", "najpametniji na svijetu". Babo Izetbegović je sa torbicom u ruci hodao od Beograda do Zagreba dogovarajući "preseljenje" naroda, u ovom slučaju, kako ih je on nazivao muslimana, sa veliko "M". Najednom je nestalo i Predsjednika Republike BiH i Republike BiH. Oni više nisu postojali. Onako očajan šaljem Oslobođenju pismo sa naslovom "Gospodine Predsjedniče, Bosna nije prostitutka". Uljudno su me nazvali i ismijali, kao đe će to objaviti?! Sutradan na dvije stranice Oslobođenja izlazi priča o "oslobodiocima" Trebinja, slike đilkoša sa tri prsta, rezervista iz Srbije i Crne Gore. Članak odiše hvalom i zahvalom, samo je još falila parola: "ko to kaže, ko to laže, Srbija je mala". No i to će uskoro stići na Yutel, zajedno sa karanfilima za Ljilju i Radovana Karadžića, na noć dugih noževa, kada je horda četnika krenula na Sarajevo.
Poslije svega, poslije tragedije planetarnih razmjera u samoj Bosni, dugo sam pokušavao da razumijem mentalni sklop ljudi poput Izetbegovića. Prvo sam ih pokušao svrstati u merhametli budale, ali to se nikako nije uklapalo u stvarnost. Iz rata su izašli svi redom kao najbogatiji ljudi Bosne, a da ni jednom ni dlaka s glave nije falila. Onda sam ih pokušao povezati sa vjerom, opsjednutost Islamom, čime su stalno mahali piblici. No ni to ne odgovara stvarnosti, jer po onome šta su uradili to je najveći grijeh i po Kuranu i po svim drugim svetim knjigama. Ovih dana izašla je u "Nacionalu" lista KOS-ovaca i na njoj pod rednim brojem 610 piše: Izetbegović Alija, Predsjednik RBiH, angažovan u zatvoru od Musić Rešida - SDB BiH. Vijest potvrđena od strane Hrvatske i javno publikovana. Dakle Predsjednik RBiH, koju je napao KOS i Miloševićeva banda je bio u to doba član tog istog KOS-a. Dali ovo objašnjava njihov mentalni sklop, karakter, politiku? Možda, ali je meni lično to objašnjenje nekako jednostavno, suviše prosto, jednačina sa jednom nepoznatom, koju smo napokon otkrili. Ne, ima tu još nešto. Ipak, više od decenije Izetbegovići su obožavani sa svih strana. Vole ih Bošnjaci, voli ih Britanija i Amerika, a ni četnicima i ustašama nisu mrski. Onda sam se konačno sjetio. Pa da, ne trebamo se mi baviti studijom mentalnog sklopa Izetbegovića, nego nas samih. Ljudi poput Izetbegovića će uvijek biti, ima ih širom svijeta na svakom koraku, samo smo mi unikati. A pošto je to tako, onda stvarno ispada da za nas unikate na bijelom svijetu ova priča nema smisla jer opet ništa nismo naučili.
Ovih dana po drugi puta mi pada mrak na oči. O ljudi, pa zar je to moguće? BH mediji prave od Dodika i Tihića ponovo svece, spasioce Bosne na evropskom putu. A oni, ovaj puta ne dogovaraju "preseljenje" naroda, koji je već "preseljen", nego upis njihovih ognjišta u grunt velike Srbije. Pa neka, mi smo ionako unikati, samo se nama na bijelom svijetu može ovako nešto dešavati i samo mi i niko drugi možemo svoje "svece" toliko voliti, do iznemoglosti.
-
zzzzz
Ja mu zamjeram mnogo sto sta, jedna od tih stvari je sto je donosio sam procjene, nije vjerovao u rat i dozvolio sebi da zbog njegovih vjerovanja Bosne skoro nestane.....on se morao odluciti ili naoruzavanje ako cemo u nezavisnost ili dogovor sa Srbijom ako za rat nismo spremni (vec je znao za dogovor Tudjmana sa Milosevicem)addem wrote:Kakav narod takav i vodja. Mislim da Alija nije bio jak u politici prije svega jer je bio veliki vjernik. Politika je za prgave ljude i one koji jako dobro znaju da slazu. Sve u svemu mislim da mu nije bilo lako pregovarati sa Tudjmanom i Milosevicem.danas wrote:naivni, ne naivni mi bili... nije to toliko bitno za ovu diskusiju...
jer valjda vodja treba da bude neko ko vidi malo dalje od sopstvenog nosa, i ko treba da zna nesto vise od nekog obicnog mehe i huse.
ili ne treba?
Druga stvar koju mu zamjeram je ta, sto je bio toliki vjernik da naciju nije samo potiskivao u drugi plan, vec je gotovo negirao. Tu je bio na liniji Beograda i Zagreba, pa je Bosnjake sveo na vjersku skupinu.