a ko je ovdje sudio o ljudima?ili možda sebi daješ ekskluzivno pravo na to?Latinica wrote:![]()
Ok, ok, samo na koji nacin ? Spocitavajuci BiH pravo na samosvojnost mozda ?
Ti i tebi slicni bi valjda da se svi u Bosni nazovu Srbi i Hrvati, da se zemlja podijeli izmedju ta 2 plemenita susjeda, i da onda koristite Bosance ( kao i dosada ) kao zonu razgranicenja, itd, i tome slicno ?
I jos pri tome, da nam s vremena na vrijeme nakon svega jos onako uvijeno objasnite da nismo dovoljno ljudi ?
Dosta.
Integrišite čovjeka u sebi....
-
mala-i
-
Harrys
Ovo tebi besmislica.Udubi se pa ces vidjet dubokih misli.Latinica wrote:Kakva je ovo besmislica, molim te ?Harrys wrote:Quote of the year: ?Kratak nosic, mali picic, ovdje lezi Vesna Cipcic? Odgovor Vesne Cipcic na pitanje novinara.?Koju biste recenicu voljeli da cujete u govoru na sopstvenoj sahrani??.
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
Ma kakvi preko noci. Sve po dogovoru ( sjecas se ? ).Harrys wrote:Nisi bas lahka za integraciju.Latinica wrote:
Ovako srce :Ukoliko me uspijes integrisati, gdje cemo kucu sagraditi ?
(Uzgred honey: koje si ti vjere ? )
Odmah pa kuca.Za sad imas stan na Mojmilu a kuca se gradi gdje nam daju dozvolu.Sve po zakonu,necemo preko noci dizati kucu.
![]()
Hehe...slobodno integrisi neku drugu.sto znaci da bi se morala konvertirati.
- Latina
Slusaj, ne treba nama niko objasnjavati sta je ljudskost, a sta neljudskost, i na koji nacin se manifestuju. Mnogi ovdje su manifestacije neljudskosti osjetili na vlastitoj kozi. Nadam se da smo se shvatile.mala-i wrote: a ko je ovdje sudio o ljudima?ili možda sebi daješ ekskluzivno pravo na to?
-
mala-i
slušam.Latinica wrote:Slusaj, ne treba nama niko objasnjavati sta je ljudskost, a sta neljudskost, i na koji nacin se manifestuju. Mnogi ovdje su manifestacije neljudskosti osjetili na vlastitoj kozi. Nadam se da smo se shvatile.mala-i wrote: a ko je ovdje sudio o ljudima?ili možda sebi daješ ekskluzivno pravo na to?
samo mislim da je nekorektno donositi sudove o nekome,stavljati mu u usta riječi koje nije izgovorio,a uvrijeđeno se trzati kada opet neko treći donese sud o tebi.dvostruki aršini.
usput,zašto ne govoriš u prvom licu.?ko smo to mi?
meni,priča o ljudskosti nikad dosta.od toga se ne mogu umoriti.ponavljanje je majka znanja.
u redu je priču pročitati,u redu je smatrati je patetičnom,poučnom,banalnom ili kakvom već.ali dočekati je na nož i onoga ko ju je postirao proglasiti djeliteljem države e to je već malo previše.
by the way,vidim da nema onog komentara koji si uputila@Beatrice i koji je i bio povod mog reagovanja...tako da mi sve to pomalo...
- Latina
Ovo je forum, svi se ukljucujemo u diskusiju na nacin koji smatramo shodnim ( mi - diskutanti ).
Postoji i drugo mi - ljudi s kojima se identifikujem, a ko su oni, to se tebe ni najmanje ne tice.
Budi ljubazna da me ne pratis po forumu, uz pokusaj kvazipsiholoske analize. Zbog cega sam izmijenila poruku, to takodje ne mozes dokuciti, i nije tvoja stvar.
Postoji i drugo mi - ljudi s kojima se identifikujem, a ko su oni, to se tebe ni najmanje ne tice.
Budi ljubazna da me ne pratis po forumu, uz pokusaj kvazipsiholoske analize. Zbog cega sam izmijenila poruku, to takodje ne mozes dokuciti, i nije tvoja stvar.
Last edited by Latina on 25/09/2006 11:50, edited 1 time in total.
-
mala-i
znači,govoriš u ime nas diskutanata...hm,zanimljivo...Latinica wrote:Ovo je forum, svi se ukljucujemo u diskusiju na nacin na koji smatramo shodnim ( mi - diskutanti ).
možda ja baš nalazim za shodno da me zaintrigira zašto si izmjenila poruku kojom vrijeđaš beatrice u onu blago rečenu neutralnog tona.to mi ne možeš zabraniti.
u mom postu nije bilo nikakvih pokušaja psihološke analize.radilo se samo i isključivo o dvostrukim aršinima koji su mi zasmetali,što sam i obrazložila.
a što se tiče praćenja po forumu
- Latina
Ne-u-klju-cu-jem-se-u-i-me-dis-ku-ta-na-ta.znači,govoriš u ime nas diskutanata...hm,zanimljivo...
Priroda foruma je takva, da se svi ( pa i ja ) ukljuce onda kada nesto imaju reci.
Beatrice se o onima ciji joj komentar ne odgovara, izrazila kao o neznalicama. Drugi ( integrisani ) su otisli jos dalje. Kako ti to mozes vidjeti, kad ne citas sta je napisano, vec ko je nesto napisao ?možda ja baš nalazim za shodno da me zaintrigira zašto si izmjenila poruku kojom vrijeđaš beatrice u onu blago rečenu neutralnog tona.to mi ne možeš zabraniti.
U mojim postovima nema dvostrukih arsina.u mom postu nije bilo nikakvih pokušaja psihološke analize.radilo se samo i isključivo o dvostrukim aršinima koji su mi zasmetali,što sam i obrazložila.
Naravno, samo ako mozes mene preskoci please.a što se tiče praćenja po forumu uključivaću se kad i gdje hoću,bez obzira na to ima li tvojih komentara.
-
Harrys
Pa vec sam ti rekao da sam se posvadjao sa religijom a ti bi me vratila.Latinica wrote:Harrys wrote:Latinica wrote: Hehe...slobodno integrisi neku drugu.![]()
Eno sad place darling. Konvertiraj se onda ti, i sve smo rijesili.
Sorry,ne ispunjavas uslove za integraciju kako na lokalnom tako i sirem podrucju.
Goodby,Godby.
-
mala-i
Slusaj, ne treba nama niko objasnjavati sta je ljudskost, a sta neljudskost
Ovo je forum, svi se ukljucujemo u diskusiju na nacin koji smatramo shodnim ( mi - diskutanti ).
Ne-u-klju-cu-jem-se-u-i-me-dis-ku-ta-na-ta.
toliko o dosljednosti.ponavljam.stvar je u tome da ne možeš očekivati od drugih da se ponašaju prema tebi drugačije nego se ti ophodiš prema njima.
a na forumu ne izbjegavam nikoga,pa neću ni tebe.sorry.
Ne-u-klju-cu-jem-se-u-i-me-dis-ku-ta-na-ta.
toliko o dosljednosti.ponavljam.stvar je u tome da ne možeš očekivati od drugih da se ponašaju prema tebi drugačije nego se ti ophodiš prema njima.
a na forumu ne izbjegavam nikoga,pa neću ni tebe.sorry.
- Vodenjak
Bravo, BRAVO, BRAVO!FortunaBela wrote:Meni je više patetično to što pojedinci hoće pojedine narode integrisati u svojoj sopstvenoj zemlji....a većina ih podržava....debela wrote:zato sto je pateticanhorns&drums wrote:Zasto je ovaj tekst prebacen na Bez Cenzure??????
I ne samo pateticno nego i bezobrazno i drsko!
-
FortunaBela
Dobicete od drugih ono najbolje u njima kad im pruzite ono najbolje u sebi.... 
-
vatra i voda
A ne volis da citiras ??????Daj reci nesto iz svoje glavice .FortunaBela wrote:Dobicete od drugih ono najbolje u njima kad im pruzite ono najbolje u sebi....
-
vatra i voda
Ovo si lijepo napisala ! Ali pazi , stvari stoje obrnuto proporcionalno.Ja sam se raspravljao sa onim GinisomBeatrice_22 wrote:Latinice,Latinica wrote: Beatrice se o onima ciji joj komentar ne odgovara, izrazila kao o neznalicama.
ne postoje postovi koji meni odgovaraju ili ne odgovaraju - ili jos bolje, uopste nije vazno da li meni odgovaraju ili ne. forum nije moj privatni prostor, nastojim tako da se ponasam
citat je, eto ipak cu reci, jedna opasna stvar kad se istrgne iz konteksta. zato ih i ne volim. na zalost, pisac kojeg sam citirala (govorim o piscu a mogla bih i o covjeku na ovaj ili onaj nacin, ali ovdje za to nema razloga) ima medjutim tu osobinu da je neobicno ostar, jasan i konkretan. ali i dijalektican - svaki covjek koji ne zna, u odredjenom trenutku, zasto mu sagovornik pokusava tako snazno nesto sugerirati, svaki put kada se okomimo na neciju namjeru i stav bez saznanja (makar povrsnog) o njegovim motivima, o njegovom zivotnom iskustvu, o njegovim zamislima i razlozima - mi se ponasamo kao neznalice. svi bez razlike. to sam mislila. u razgovoru su dva sagovornika, ali razgovora nema ako oba hoce da budu tuzioci
ne mozemo znati uvijek svacije razloge, ali priznati da nesto u potpunosti ne razumijemo i pitati sagovornika sta je pod tim mislio, zapitati SEBE kako mora da se osjeca moj sagovornik kad ja govorim o projektima koji ukljucuju NJEGA, bez prethodnog saznanja o tom sta on o tome misli (ljudi nisu stvari) - sve to spada pod "neznalica". i nema tu nikakvih strasti. to se desava svaki dan - medju ljudima, narodima, svuda.
hvala, zivjeli
-
vatra i voda
odgovoricu ti na ovo sutra sad idem knjavati .Beatrice_22 wrote:ko ti je Ginis![]()
hvala, ali imaju svi forumasi svoje nickove... pa ih po njima zovemo.
nisam ja nikoga poimenice nazvala neznalicom - ni tebe. i latinica je to isto, vidim, primila kao njoj upuceno. i jesam, uputila sam to vama, ne misleci da nemate pojma ni o cemu, ja to ne mogu znati jer vas ne znam niti da vam dam lekciju kao neznalice. mislila sam konkretno na ovu raspravu. objasnila sam sta smatram neznalicom - ti ove forumase opisujes kao neke ekstremne nacionaliste, a oni to nisu.
evo:
ono sto je mene istinski iritiralo i NAVELO NA CITAT jeste cinjenica da se o narodima prica kao o stvarima. upalis ti, recimo da si crnac, jedno jutro kompjuter i vidis grupu ljudi kako raspravlja na temu: "kako integrisati crnce"... kao da si ti neko nijemo cudo pa te tamo neko objektivizira i od tebe pravi musle dr oetker... to nije u redu, za pocetak. sve te zemlje, stabilne, uredjene, koje navodite kao primjer (svicarska eto) prosle su kroz iskustvo iz kojeg su naucile da se identiteti ne prekrajaju ko pantalone. i da se ljude mora pitati sta zele.
vampirski odgovor, preko knjige i lonca kafe, ali mislim da sam bila
jasna.
- Latina
Naravno. Forum je virtuelni grad ( zajednica ), u kome postoji hijerarhija, "zakoni" u manjoj ili vecoj mjeri, kao i kultura komunikacije specificna za tu zajednicu ( forum ili "grad", kako hoces ).Beatrice_22 wrote:
Latinice,
ne postoje postovi koji meni odgovaraju ili ne odgovaraju - ili jos bolje, uopste nije vazno da li meni odgovaraju ili ne. forum nije moj privatni prostor, nastojim tako da se ponasam
Da, citat moze biti efektan, ali ukoliko osobe koje nesto citiraju nisu spremne na otvorenu komunikaciju, moze doci ( doci ce ) do nesporazuma.citat je, eto ipak cu reci, jedna opasna stvar kad se istrgne iz konteksta. zato ih i ne volim. nazalost (ili bolje, nasrecu), pisac kojeg sam citirala (govorim o piscu a mogla bih i o covjeku na ovaj ili onaj nacin, ali ovdje za to nema razloga) ima medjutim tu osobinu da je neobicno ostar, jasan i konkretan. zato cu reci da je rekao tacno ono sto je mislio.
Npr. citat koji si ti navela implicira da osobe koje su izrazile oprecan stav u vezi sa ( implikacijom ) teme, ne znaju nista o ljudskosti. Voljela bih naci osobu koja se nece naci pogodjena ovim.
Tema kao takva nije ni najmanje problematicna, niti su problematicni citati koji su iskoristeni ( razlika izmedju Raja i Pakla, potreba posmatranja ljudi "ocima" srca, Balaseviceva i Makova pjesma ), problem je u tome sto se obrusila na nekoga na uvijen nacin. Jos veci problem je nastao kada je Fortuna nastavila sa ostalim diskutantima komunicirati iskljucivo citatima, bez konkretne diskusije.
Ostaje prostor za dijalektiku na obje strane. Kao sto mi ne poznajemo Fortunine motive i zivotno iskustvo, na isti nacin ne poznaje ni ona motive i zivotno iskustvo druge osobe. Dakle, ako zelis nesto razjasniti, tesko da ces to i uspjeti, ukoliko nisi spreman/a na koliko-toliko direktnu komunikaciju.ali ostaje prostor za dijalektiku, kao kod mnogih inteligentnih pisaca - svaki covjek koji ne zna, u odredjenom trenutku, zasto mu sagovornik pokusava tako snazno nesto sugerirati, svaki put kada se okomimo na neciju namjeru i stav bez saznanja (makar povrsnog) o njegovim motivima, o njegovom zivotnom iskustvu, o njegovim zamislima i razlozima - mi se ponasamo kao neznalice.
Naravno. A neko mora biti i branitelj ( optuzenog ).ali razgovora nema ako oba hoce da budu tuzioci
ne mozemo znati uvijek svacije razloge, ali priznati da nesto u potpunosti ne razumijemo i pitati sagovornika sta je pod tim mislio, zapitati SEBE kako mora da se osjeca moj sagovornik kad ja govorim o projektima koji ukljucuju NJEGA, bez prethodnog saznanja o tom sta on o tome misli (ljudi nisu stvari)
Sve je to u redu. Samo sto mnoge od nas nije niko nista pitao ( i ne pita vec dugo ) o nasim vlastitim sudbinama i zivotima. Sto onda posljedicno utice na prag tolerancije.
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Samo sto mnoge od nas nije niko nista pitao ( i ne pita vec dugo ) o nasim vlastitim sudbinama i zivotima. Sto onda posljedicno utice na prag tolerancije.
Ni mene, Boga mi, niko nista nije pitao pa me salju u Srbiju i Hrvatsku, integrisu me, proglasavaju nepodobnim ako se izjasnjavam ikako drukcije doli bosanac ili bosnjak.
- Vodenjak
Pa oni znaju najbolje sta treba da budes, zato - ne puntaj se!horns&drums wrote:Samo sto mnoge od nas nije niko nista pitao ( i ne pita vec dugo ) o nasim vlastitim sudbinama i zivotima. Sto onda posljedicno utice na prag tolerancije.
Ni mene, Boga mi, niko nista nije pitao pa me salju u Srbiju i Hrvatsku, integrisu me, proglasavaju nepodobnim ako se izjasnjavam ikako drukcije doli bosanac ili bosnjak.
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Ma ne bih se ja nervirao nego procitah Orwella pa me sve nesto hastra
:D:D:D
- Latina
Cek, polako. Ako odem zivjeti u Australiju npr. ispocetka cu biti gost. Da bih se integrisala moram ( ne postoji druga rijec ) postovati zakone / uredjenje te drzave, postovati njenu kulturu i obicaje itd.upalis ti, recimo da si crnac, jedno jutro kompjuter i vidis grupu ljudi kako raspravlja na temu: "kako integrisati crnce"...
Ukoliko zelim tu zivjeti, neophodno je da doprinesem tome sa svoje strane, necu samo egzistirati tu ( biti strano tijelo ).
Drzava sa svoje strane takodje mora pokazati izvjesnu spremnost da mi boravak ucini sigurnim, legalnim i da mi mogucnosti da tu zivim.
Ovo se ne razlikuje, bez obzira na to jesam li jedina Bosanka u Australiji ili u njoj zivi 100.000 mojih sunarodnika. To je upravo nacin na koji Bosanci i svi ex-Jugosloveni zive u svim drzavama na svijetu. Jedno je sigurno - u Australiji necu raspisivati Referendum za pripajanje njenog dijela Falklandskim Otocima, jer je to kontraproduktivno i za maticni narod i za moje sunarodnike. Umjesto toga cu traziti kompromisno rjesenje sa australskim vlastima da ne bih povrjedjivala njihove interese i da bih ujedno obezbijedila svoje.
S druge strane, ono sto se od pocetka '90-tih desava sa dijelom bosanskog naroda ( u psiholoskom i socioloskom smislu te rijeci ) je fenomen bez presedana u svijetu. S obzirom da nas sve skupa to izuzetno afektira, prirodno je da imamo odredjeno misljenje o ovome.
-
FortunaBela
Samo jedno da se zna Fortuna nikog nije uvrijedila i rekla mu da prestane sa pisanjem.
Niti je bilo kome odredila sta da pise ili kako da pise....
Niti je bilo kome odredila sta da pise ili kako da pise....