Ko su Bosnjaci?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

pokusavao je, sustavnom politikom promovirati termin "Bosnjak"

Da, i sada pokusavaju sustavnom politikom ukinuti srbe i hrvate. No ne ide nesto...

Samo da objasnim Bosnjaci danas ne uzimaju termin bosnjak kao krovnu naciju za sva tri naroda nego kao izraz za bosance islamske vjeroispovjesti. Ako ne vjerujes, procitaj ustav
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

BECHO wrote:
DaysleepeR wrote:
BECHO wrote: Cekaj ba momak, nisi mi odgovorio na pitanje, da li i nazivi druga dva naroda nemaju sta da traze u BiH? Jesul i oni ovce, kojoj su gospodari dali ime? Al' posteno!
ZAVNOBIH procitaj.
Zar je tako tesko odgovorit na jedno obicno pitanje bez da se poteze argumentacija za citanjem nekih dokumenata? Dakle, tvoje vlastito misljenje me interesuje? Da ili Ne? Kratko i jasno! :)
Mogu ja imati mišljenje kakvo hoćeš, ali u ovakvim stvarima, JEDINI argumenti su historijski dokumenti.

Malo podrobnije sam ti odgoorio u postu iznad.
Last edited by DaysleepeR on 19/09/2006 13:43, edited 1 time in total.
Stari

Post by Stari »

King Kikapu wrote:
Stari wrote:Kad malo bolje prokontam...uzevsi u obzir sve orjentire o tome kako se jedan bosnjak treba osjecati i ponasati...(valjda da bi ga njegova okolina smatrala bosnjakom....ili bosancem)....sam ubjedjen da nisam bosnjak ...ma ni Bosanac. U zivotu nisam cuo za tu nekakvu (pjevaljku?) Seku aleksic....nikad nisam bio nezaboravan ljubavnik poput onog opjevanog u Bregovicevim pjesmama...dobro ...popio sam tu i tamo ponekad ....samo, svjestan cinjenice da to (barem ponekad) rade i nebosanci (ili nebosnjaci) odbacujem i to kao kriterijum koji bi me svrstao u redove bosanaca.

Sta da vam kazem dame i gosopodo...nisam ni jedno ni drugo. Sta li sam ...da mi je znati?
apatrid :D ?
Otkud ti to? Nisam lice bez drzavljanstva.
Stari

Post by Stari »

DaysleepeR wrote:
BECHO wrote:
DaysleepeR wrote: ZAVNOBIH procitaj.
Zar je tako tesko odgovorit na jedno obicno pitanje bez da se poteze argumentacija za citanjem nekih dokumenata? Dakle, tvoje vlastito misljenje me interesuje? Da ili Ne? Kratko i jasno! :)
Mogu ja imati mišljenje kakvo hoćeš, ali u ovakvim stvarima, JEDINI argumenti su historijski dokumenti.

@Becho....tesko je zar ne vidis...
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Stari wrote:Kad malo bolje prokontam...uzevsi u obzir sve orjentire o tome kako se jedan bosnjak treba osjecati i ponasati...(valjda da bi ga njegova okolina smatrala bosnjakom....ili bosancem)....sam ubjedjen da nisam bosnjak ...ma ni Bosanac. U zivotu nisam cuo za tu nekakvu (pjevaljku?) Seku aleksic....nikad nisam bio nezaboravan ljubavnik poput onog opjevanog u Bregovicevim pjesmama...dobro ...popio sam tu i tamo ponekad ....samo, svjestan cinjenice da to (barem ponekad) rade i nebosanci (ili nebosnjaci) odbacujem i to kao kriterijum koji bi me svrstao u redove bosanaca.

Sta da vam kazem dame i gosopodo...nisam ni jedno ni drugo. Sta li sam ...da mi je znati?
dazed and confused ?

:D
King Kikapu

Post by King Kikapu »

Stari wrote:
King Kikapu wrote:

apatrid :D ?
Otkud ti to? Nisam lice bez drzavljanstva.
u bosni se apatrid prevodi kao ostali :D
BECHO

Post by BECHO »

Cekaj ba, ne govorim ja o historijskom kontinuitetu Srba i Hrvata u BiH, pitam te za sami naziv ta dva naroda u BiH. Da li su oni trebali biti nesto drugo nego sto jesu s obzirom da su iz BiH ili to eksluzivno pravo (da budu nesto drugo) vazi samo za Bosnjake?
Last edited by BECHO on 19/09/2006 14:08, edited 2 times in total.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Stari wrote:
DaysleepeR wrote:
BECHO wrote: Zar je tako tesko odgovorit na jedno obicno pitanje bez da se poteze argumentacija za citanjem nekih dokumenata? Dakle, tvoje vlastito misljenje me interesuje? Da ili Ne? Kratko i jasno! :)

@Becho....tesko je zar ne vidis...
A svašta...

Hajdemo polako

ZAVNOBIH je dokument koji jasno definiše BiH kakvu svi želimo (nadam se) zemlju koja pripada i muslimanima, i hrvatima i srbima.

Taj dokument je ključan u očuvanju cjelovitosti BiH i najviše odgovara Bošnjacima.

Kad je već tako, onda se on mora prihvatiti u potpunosti što su patriotske snage već uradile, a samim tim se prihvata da u BiH žive Srbi i Hrvati.

To je kompromis koji mi moramo prihvatiti, inače nema Bosne.
horns&drums

Post by horns&drums »

A wrote:
horns&drums wrote:Samo da objasnim Bosnjaci danas ne uzimaju termin bosnjak kao krovnu naciju za sva tri naroda nego kao izraz za bosance islamske vjeroispovjesti. Ako ne vjerujes, procitaj ustav
Ili ako nemas Ustav, onda glasacke listice 8-)
Kad neki Nebojsa, Slaven, Branko ili Andjelka budu na spisku kandidata za bosnjackog clana, onda mozemo ponovo ozivjeti ovu diskusiju.
I ovu ::
Imas pravo Angela, ja se povlacim iz savjeta mudraca na ovoj temi :D:D:D:D:D
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

BECHO wrote:Cekaj ba, ne govorim ja o historijskom kontinuitetu Srba i Hrvata u BiH, pitam te za sami naziv ta dva naroda u BiH. Da li su oni trebali biti nesto drugo nego sto jesu s obzirom da su iz BiH ili to eksluzivno pravo (da budu nesto drugo) vazi samo za Bosnjake?
Bošnjaci nažalost nisu imali političku snagu koja bi ih izgradila kao naciju.

Zato su muslimani iz BiH bili muslimani, pa Jugosloveni, pa Muslimani i konačno Bošnjaci.

Najpravilnije tumačenje je da

Nisu svi Bošnjaci muslimani
Niti su svi Hrvati katolici
Niti su svi Srbi pravoslavci
Stari

Post by Stari »

DaysleepeR wrote:

dazed and confused ?

:D
Hoces reci ...onako kako bi to nas narod rek'o...priglup.

Pa to bi me vidis kvalifikovalo kao bosanca ...od strane okruzenja...objektivnosti radi (mada nerado) moram priznati da sam za zivota imao priliku imati kontakt sa priglupim Hrvatima i Srbima (kao i sa Etnickim Filipincima koji govore spanjolski)...te bih to takodjer odbacio kao odlucujuci kriterijum....no eto dozvoljavam mogucnost da sam u krivu
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

horns&drums wrote:
A wrote:
horns&drums wrote:Samo da objasnim Bosnjaci danas ne uzimaju termin bosnjak kao krovnu naciju za sva tri naroda nego kao izraz za bosance islamske vjeroispovjesti. Ako ne vjerujes, procitaj ustav
Ili ako nemas Ustav, onda glasacke listice 8-)
Kad neki Nebojsa, Slaven, Branko ili Andjelka budu na spisku kandidata za bosnjackog clana, onda mozemo ponovo ozivjeti ovu diskusiju.
I ovu ::
Imas pravo Angela, ja se povlacim iz savjeta mudraca na ovoj temi :D:D:D:D:D
Imaš pravo, povlačim se i ja, jer me umara stalno pisati jedno te isto...
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

horns&drums wrote:
pokusavao je, sustavnom politikom promovirati termin "Bosnjak"

Da, i sada pokusavaju sustavnom politikom ukinuti srbe i hrvate. No ne ide nesto...

Samo da objasnim Bosnjaci danas ne uzimaju termin bosnjak kao krovnu naciju za sva tri naroda nego kao izraz za bosance islamske vjeroispovjesti. Ako ne vjerujes, procitaj ustav
To je sustavno pokušavao tadašnji upravitelj Benjamin Kallay i nije ni njemu išlo... mada mislim da je čova imao dobru ideju- da smo svi pripadnici JEDNE nacije i da se borimo svi za JEDNU državu i pri tome nije mislio da svi budu muslimani, jer se kako i sam kažeš termin "Bošnjak" veže samo za muslimane pa da ne bi neko, ne daj Bože pomislio, da ja ovdje zagovaram islamizaciju (puj, puj, puj :D)... međutim i tada, kao i sada (čast izuzetcima) svako sebi vuče i samim time ruše temelje BiH...

Što se tiče hrvata i srba u BiH- meni ne smeta da se ljudi izjašnjavaju kako im je volja SVE DOK ne rade protiv BiH, odnosno dok ne rade na nekakvim otcjepljenjima isl... JA NE BIH nikoga da ukidam, pa prema tome nema potrebe da meni prigovaraš pokušaj ukidanja bilo čega ili koga... hvala...
horns&drums

Post by horns&drums »

Nisam vodolijo ni mislio da bi ti licno ukinula nego se osvrcem na ovu temu:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=28661

A na njoj se radi protiv BiH jer se srbi i hrvati integrisu bez da ih se pita i bez da se procitao ustav BiH
Stari

Post by Stari »

Ne kontam ovo masivno povlacenje sa linije fronta...u cemu je problem? Slaven, Andjelka Nebojsa se ne zele zvati bosnjacima ...nego radije se zovu necim drugim ... kao sto to vec ranije spomenuh , nisam bosnjak niti bosanac (po onome kako te i takve ovdje opisuju) ...ali fakat tu nesto ne stima....

(osim u vicevima izraz bosanac postoji i u pjesmama i pricama kao i nesto starijim politickim textovima)
horns&drums

Post by horns&drums »

Pardon , osim navedene ima jos jedna tema

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=28644
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

horns&drums wrote:Nisam vodolijo ni mislio da bi ti licno ukinula nego se osvrcem na ovu temu:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=28661

A na njoj se radi protiv BiH jer se srbi i hrvati integrisu bez da ih se pita i bez da se procitao ustav BiH
Ma što se mene tiče, longplay može pjevat' borbene i to duugo, dugo... što mu samo ime govori :D

Takve teme (sa takvim naslovima) nikada ni ne otvaram jer pretpostavljam šta se krije iza toga :-)
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Stari wrote:Ne kontam ovo masivno povlacenje sa linije fronta...u cemu je problem? Slaven, Andjelka Nebojsa se ne zele zvati bosnjacima ...nego radije se zovu necim drugim ... kao sto to vec ranije spomenuh , nisam bosnjak niti bosanac (po onome kako te i takve ovdje opisuju) ...ali fakat tu nesto ne stima....

(osim u vicevima izraz bosanac postoji i u pjesmama i pricama kao i nesto starijim politickim textovima)
Ne kontas povlačenje?

Reći ću ti što - umoran sam psihički.
I od Bošnjaka i od Srba i od Hrvata, izbombardovaše me ovi izbori, mozak mi je otekao.

Jebe me se i za jedne i za druge i za treće ako ja nemam od čega da kupim stan, da se oženim, da osnujem porodicu a godine lete... a što je najgore zaposlen sam

Šta onaj jadnik što kopa po kontejneru ima od tog što je pripadnik neke nacije?

Ništa.
danas

Post by danas »

DaysleepeR wrote:
Šta onaj jadnik što kopa po kontejneru ima od tog što je pripadnik neke nacije?

Ništa.
nije bas da nema nista. ima supalj nos do ociju. :oops:
BECHO

Post by BECHO »

Evo i ja se umori od ponavljanja al' niko ni mukajet. Zanemarimo malo nas Bosnjake u ovoj prici. Interesuje me konkretan odgovor vezan za naziv Srba i Hrvata iz BiH. Jesul oni takodje izmisljeni, s obzirom da zive u Bosni, jesul Bosanci katolici, pravoslavci ili to vazi samo za nas Bosnjake? I nemoj mi se vracat' na ZAVNOBIH, SHS, Jugoslaviju, k***c-palac, interesuje me tvoje vlastito misljenje.
danas

Post by danas »

BECHO wrote:Evo i ja se umori od ponavljanja al' niko ni mukajet. Zanemarimo malo nas Bosnjake u ovoj prici. Interesuje me konkretan odgovor vezan za naziv Srba i Hrvata iz BiH. Jesul oni takodje izmisljeni, s obzirom da zive u Bosni, jesul Bosanci katolici, pravoslavci ili to vazi samo za nas Bosnjake? I nemoj mi se vracat' na ZAVNOBIH, SHS, Jugoslaviju, k***c-palac, interesuje me tvoje vlastito misljenje.
oni su se htjeli zvat bosnjaci, kao prirodan izraz svoje pripadnosti. ali ne lezi vraze, podli SDA ih preduhitrio u tome, i ogadio im to ime koje je odvalo njihovu ljubav za majku bosnu.
i sad oni jadni moraju biti srbi i hrvati. :(
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

BECHO wrote:Evo i ja se umori od ponavljanja al' niko ni mukajet. Zanemarimo malo nas Bosnjake u ovoj prici. Interesuje me konkretan odgovor vezan za naziv Srba i Hrvata iz BiH. Jesul oni takodje izmisljeni, s obzirom da zive u Bosni, jesul Bosanci katolici, pravoslavci ili to vazi samo za nas Bosnjake? I nemoj mi se vracat' na ZAVNOBIH, SHS, Jugoslaviju, k***c-palac, interesuje me tvoje vlastito misljenje.
A kako ne kontas da je moje mišljenje to mačku o rep kad nema uporište u zakonu.
Preambula jeste ključni element, ali jednog pravnog kostura. Ona je, jednostavno rečeno, "uvod" koji sadrži osnovne ciljeve i načela na kojima počivaju sve dalje odredbe jednog pravnog akta, najčešće ustava ili zakona.

Tako i Ustav BiH ima svoju preambulu, u kojoj se, između ostalog, kaže kako konstitutivni narodi BiH ovaj Ustav donose "nadahnuti... Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima...".

Značaj i obavezno poštivanje ovog međunarodnog sporazuma su dodatno "podebljani" Aneksom 1. Ustava BiH, u kojem se kaže kako će se ovaj pakt obavezno primjenjivati u BiH. E, sad se postavlja logično pitanje zbog čega sva ova silna teoretisanja?

Zbog jednostavne činjenice da pomenuti dokument odmah, u prvoj rečenici člana 1. kaže, ni manje ni više nego sljedeće:

"Svi narodi imaju pravo na samoopredjeljenje. Na osnovu ovog prava oni slobodno određuju svoj politički status i slobodno obezbjeđuju svoj ekonomski, socijalni i kulturni razvoj".

Dakle, pravo naroda na samoopredjeljenje je utvrđeno i uneseno u Ustav BiH.
Dakle pravo na samoopredjeljenje.

Što znači da kako god sami sebe zovu bosanski pravoslavci i bosanski katolici, po Ustavu BiH je to automatski legitimno.

Buraz, nemoj mene osuđivati pa Alija i Haris su potpisali ovaj Ustav.
Navodni borci za cjelovitu BiH
Pearl

Post by Pearl »

ja sam ti ovo davno napisala, vrati se jedno 2 strane unazad.. al kad ne citate..

zajebase vas/nas idejne vodje, sto sve dopustise i potpisase.. a sad se pokajase.. pa mora neko drugi biti kriv..
Stari

Post by Stari »

@Pearl , @ Daysleeper ....molim vas, preklinjem vas, kumim vas ....please please please please....daj recite vise tom bezobrazniku Bechi ....da se ne koristite tom sintagmom izmisljena nacija kad govorite o srbima i hrvatima ...de molim vas.

A i ti becho...nikako da zaboravis to pitanje...bas si neki

De rijesite to na brazaka ....pa da se okrenemo mr_bosnjakovim opservacijma i pitanjima ...koji su stvari tema danasnje emisije
BECHO

Post by BECHO »

A kako ne kontas da je moje mišljenje to mačku o rep kad nema uporište u zakonu.
Jarane moj, *ebe se meni za zakon, ja tebe pitam sta TI mislis o ovome. Imao si svoje misljenje kako su Bosnjaci izmisljeni, nastali 94 godine, pa te u skladu s time pitam, sta mislis o nazivu druga dva naroda iz BiH! Zar je to toliko tesko? Evo Pearl je rekla svoje misljenje, jos samo ti i onaj Teufik da se oglasite!

Dalje, zasto te to pitam? Zato sto primjetim dozu licemjerja u vasim postovima, kratko i jasno. Konstatno povlacite to pitanje o ustavnopravnosti naziva 'Bosnjak', kojeg stavljate pod navodnike a te iste arsine recimo ne primjenjujete u slucaju naziva druga dva naroda. Jel tako? Jel da jeste, vec bi davno odgovorio na pitanje a ne bi me slao na google da citam stranice ZAVNOBIH-a.
Post Reply