BECHO wrote:Evo i ja se umori od ponavljanja al' niko ni mukajet. Zanemarimo malo nas Bosnjake u ovoj prici. Interesuje me konkretan odgovor vezan za naziv Srba i Hrvata iz BiH. Jesul oni takodje izmisljeni, s obzirom da zive u Bosni, jesul Bosanci katolici, pravoslavci ili to vazi samo za nas Bosnjake? I nemoj mi se vracat' na ZAVNOBIH, SHS, Jugoslaviju, k***c-palac, interesuje me tvoje vlastito misljenje.
A kako ne kontas da je moje mišljenje to mačku o rep kad nema uporište u zakonu.
Preambula jeste ključni element, ali jednog pravnog kostura. Ona je, jednostavno rečeno, "uvod" koji sadrži osnovne ciljeve i načela na kojima počivaju sve dalje odredbe jednog pravnog akta, najčešće ustava ili zakona.
Tako i Ustav BiH ima svoju preambulu, u kojoj se, između ostalog, kaže kako konstitutivni narodi BiH ovaj Ustav donose "nadahnuti... Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima...".
Značaj i obavezno poštivanje ovog međunarodnog sporazuma su dodatno "podebljani" Aneksom 1. Ustava BiH, u kojem se kaže kako će se ovaj pakt obavezno primjenjivati u BiH. E, sad se postavlja logično pitanje zbog čega sva ova silna teoretisanja?
Zbog jednostavne činjenice da pomenuti dokument odmah, u prvoj rečenici člana 1. kaže, ni manje ni više nego sljedeće:
"Svi narodi imaju pravo na samoopredjeljenje. Na osnovu ovog prava oni slobodno određuju svoj politički status i slobodno obezbjeđuju svoj ekonomski, socijalni i kulturni razvoj".
Dakle, pravo naroda na samoopredjeljenje je utvrđeno i uneseno u Ustav BiH.
Dakle pravo na samoopredjeljenje.
Što znači da kako god sami sebe zovu bosanski pravoslavci i bosanski katolici, po Ustavu BiH je to automatski legitimno.
Buraz, nemoj mene osuđivati pa Alija i Haris su potpisali ovaj Ustav.
Navodni borci za cjelovitu BiH