Nisam rekao da nije izvela zlocin, nego da ga nije planirala. Budala je bilo, sto su nazalost pocinili to djelo! To je sram za Bosnjake zasigurno! Ali tvrdit da je bilo planirano je sasvim glupo. Jer je bio pojedinacni zlocin pojedinaca nakon ustaskog divljanja - naravno ne time opravdan - ali se ne moze ni pripisat Armiji u cjelini nego samim dzelatima. Takvih zlocina je bilo i nad njemackim civilima od strane saveznika i koliko ja znam niko za njih nije odgovarao ali to ne mjenja cinjenice ko je koga u tom ratu! A naravno sam za to da svi zlocinci plate, ali ima razlike izmedju organiziranog zlocina i pojedinacnog. RBiH nije cinila zlocin nego pojedinci iz redova njenih snaga, RH i SRJ su planski osmislile i pocinile zlocin nad jednim cijelim narodom! Kada to shvatis, mozemo ici dalje...Liska wrote:Evo ovdje:mr__bosnjak wrote:Tacno! A molio bih Lisku da mi pokaze gdje ja negiram da je pocinjen zlocin u Grabovici?nosara wrote:Zlocini pocinjeni kao dio projekta i izolovani zlocini nemaju istu tezinu iako su u smislu krivice direktnih pocinilaca isti. Zlocinacki poduhvat Sranje i kompanije je cinjenica i da ga nisu pojele krabe bio bi u Hagu, a Hrvatska bi imala status koji ima Srbija. Sto se tice razoruzavanja HVO- a u Sarajevu, a valjda i drugim gradovima pod kontrolom ABiH, to je sasvim razumljivo i sve se skupa jos dobro i zavrsilo.
Evo jedan za zdrav razum, zasto bi A-BiH planirala i izvela zlocin u Grabovici? Zasto? Onako da pokolje nekoliko Hrvata. Zasto? A istovremeno Hrvati mirni u Visokom, Zenici, Sarajevu...(
Ili je to relativizacija? Posto Armija nije imala interes, a posto tebi nista ne znaci da su ljudi koji su pocinili zlocin dobili unapredjenje od te iste Armije, posto ti nista ne znaci da je Alija poslao Vojnu policiju da zatvori selo, posto ti nista ne znaci da nitko sem Armije nekoliko godina nije imao pristup u selo, posto ti nista ne znaci da je selo popaljeno a da su tijela nestala, dosao sam do tog zakljucka da mislis kako to Armija nije ucinila. A posto nicim ne mozes osporiti ovo sto sam napisao o dogadjajima u Grabovici a i poslije toga, nemoj vise ni pisati o njoj. Pljujes po mrtvima. Znam da su ti oni manje vrijedni mrtvaci nego neki drugi, ali ipak!!!!
Jos jedan dokaz hrvatske agresije i podjele BiH
-
mr__bosnjak
-
Liska
Da, ali kako objasnjavas da je Armija tim pojedincima dala unapredjenje, kako objasnjavas da su pojedinci sklonili onolika tijela koja do dana danasnjega nisu nadjena, jesu li pojedinci pisali izvjesce o sukobu Armije i HVO-a u selu potpisano od Delica, jesu li pojedinci blokirali selo i zabranili ulaz medjunarodnim snagama, jesu li pojedinci sve to godinama uspjesno skrivali? I kada ti shvatis da ovo nisu mogli uraditi neorganizirani pojedinci bez necijeg zapovjedanja, da ti isti pojedinci ni su mogli godinama skrivati ovo nedjelo, onda mozemo dalje.
-
Grom iz vedra neba
Liska u presudi pise da su za zlocin odgovorni lokalni pojedinci, a ne Halilovic niti neko iz vrha Armije. Ne znam da je neko iz Cacine brigade kriminalaca unaprijedjen kako tvrdis, ali znam da se Alija s Cacom obracunao u opkoljenom Sarajevu po cijenu da izazove pobunu, i u tom obracunu Caco je platio glavom, opravdano. Meni je samo zao sto se taj obracun nije ranije desio...ali nazalost takav je rat. Sarajevo je bilo u totalnoj blokadi, i nije moglo voditi racuna o svim pojedincima...u situaciju kada su dvije agresorske vojske vec sprovele etnicko ciscenje.Liska wrote:Grome, ja tebe smatram pametnim covjekom ali ovo opravdavanje prikrivanja zlocina je u najmanju ruku djecje. Sada znas da je istraga pokrenuta a ne znas kako je netko uspio pored Vojne policije sakriti tijela, popaliti kuce, porusiti groblje. Vojna policija, kakvom ju je Bog dao, nista od toga vidjela nije. Sigurno je bila u pitanju neorganizirana Vojna policije. A sud u Hagu jos uopce nije uradio nista u vezi Grabovice, sem sto je skinuo odgovornost sa Halilovica. Jel negdje u presudi Halilovicu pise da je zlocin u Grabovici nije bilo planiran?Grom iz vedra neba wrote:Mr Bosnjak nista ne tvrdi sto sud u Haagu nije dokazao, a dokazao je da zlocin nije bio planiran. Samo prisustvo Vojne policiji je dovoljan dokaz da je pokrenuta istraga od strane Sarajeva i da zlocin nije planiran, jer da jeste, prisustvo Vojne policije bi bilo besmisleno...Liska wrote: Evo ovdje:
Evo jedan za zdrav razum, zasto bi A-BiH planirala i izvela zlocin u Grabovici? Zasto? Onako da pokolje nekoliko Hrvata. Zasto? A istovremeno Hrvati mirni u Visokom, Zenici, Sarajevu...(
Ili je to relativizacija? Posto Armija nije imala interes, a posto tebi nista ne znaci da su ljudi koji su pocinili zlocin dobili unapredjenje od te iste Armije, posto ti nista ne znaci da je Alija poslao Vojnu policiju da zatvori selo, posto ti nista ne znaci da nitko sem Armije nekoliko godina nije imao pristup u selo, posto ti nista ne znaci da je selo popaljeno a da su tijela nestala, dosao sam do tog zakljucka da mislis kako to Armija nije ucinila. A posto nicim ne mozes osporiti ovo sto sam napisao o dogadjajima u Grabovici a i poslije toga, nemoj vise ni pisati o njoj. Pljujes po mrtvima. Znam da su ti oni manje vrijedni mrtvaci nego neki drugi, ali ipak!!!!
Sto se tice suda u Hagu, pa sud u Hagu nije nista uradio ni po pitanju Sovica, Varvare, Rastana, Stoca, Kostane bolnice, Vrbanje kod Bugojna, Makljena, Prozora, Hera, Vakufa, Duse, Uzricja, Hrasnice, Pocitelja, Starog Viteza, kampanje terorisanja Istocnog Mostara, Gabele, Dretelja, uradio je nesto po pitanju Ahmica, i eto ovo priznanje Rajica za Stupni Do... ali je ostao veliki veliki broj zlocina koji se uopste nisu procesuirali od strane Haaga.
-
Grom iz vedra neba
Koje pojedince je unaprijedila?Liska wrote:Da, ali kako objasnjavas da je Armija tim pojedincima dala unapredjenje, kako objasnjavas da su pojedinci sklonili onolika tijela koja do dana danasnjega nisu nadjena, jesu li pojedinci pisali izvjesce o sukobu Armije i HVO-a u selu potpisano od Delica, jesu li pojedinci blokirali selo i zabranili ulaz medjunarodnim snagama, jesu li pojedinci sve to godinama uspjesno skrivali? I kada ti shvatis da ovo nisu mogli uraditi neorganizirani pojedinci bez necijeg zapovjedanja, da ti isti pojedinci ni su mogli godinama skrivati ovo nedjelo, onda mozemo dalje.
-
Liska
Delalica i Alispagu. Nedavno je sekretar Haskog suda bio u Grabovici. Nije bio u stanju odgovoriti ni na jedno pitanje seljana. Kako god vi vjerovali, seljani su ubjedjeni da je ovaj zlocin namjerno prikrivan. Dokaza je puno pocevsi od tijela koja su sklonjena i zakopana tko zna gdje, pa do toga da fakticki nitko nije procesuiran za ovaj ratni zlocin. Jer ako su ovo uradili neki neorganizirani pojedinci, kako to da ih Armija nije pronasla i pogotovo kako su neorganiziran pojedinci iznijeli tijela pored Vojne policije i odvezli ih u nepoznato. Rat je bio i nije se bilo moguce kretati bez odobrenja, Sem ako vjerujete da su to sve mogla uraditi dva pripadnika X brdske brigade.
-
Grom iz vedra neba
U sta su ih unaprijedili? Delalic je likvidiran. Za Alispagu ne znam. Teze koje su bazirane na "ako je moglo, vako, a nije onako" nisu ni na meni ni na tebi da ih ocjenjujemo. Ono sto znam je da je Sarajevo odmah nakon sto je saznalo za Grabovicu, zaustavilo operaciju deblokade Mostara, Neretva 93. i sazvalo sjednicu Predsjednistva RBiH.Liska wrote:Delalica i Alispagu. Nedavno je sekretar Haskog suda bio u Grabovici. Nije bio u stanju odgovoriti ni na jedno pitanje seljana. Kako god vi vjerovali, seljani su ubjedjeni da je ovaj zlocin namjerno prikrivan. Dokaza je puno pocevsi od tijela koja su sklonjena i zakopana tko zna gdje, pa do toga da fakticki nitko nije procesuiran za ovaj ratni zlocin. Jer ako su ovo uradili neki neorganizirani pojedinci, kako to da ih Armija nije pronasla i pogotovo kako su neorganiziran pojedinci iznijeli tijela pored Vojne policije i odvezli ih u nepoznato. Rat je bio i nije se bilo moguce kretati bez odobrenja, Sem ako vjerujete da su to sve mogla uraditi dva pripadnika X brdske brigade.
Postoje sudije, koje su odvagale dokaze, postojala je optuzba koja je prezentirala upravo takve teze, postojala je odbrana koja je osporavala takve teze, a sud je taj koji je dao presudu, Hrvatska, Srbija i BiH su svojim potpisima dali podrsku tom sudu, a presude suda se ne komentarisu.
-
Liska
Delalic je ziv. Iako ima hejbet krivicnih prijava i dalje je na slobodi. Sigurno zato sto je on uticajan, a ne zasto sto mu netko stoji iza ledja. Alispago drzi kafanu usred Sarajeva, cijenjenju, sminkersku. Nego, sto je Predsjednistvo zakljucilo na kraju? Toga nema jel te? Predsjednistvo se, sto je cudno, nije nikada bavilo time tko je pobio te ljude, tko je uklonio tijela, tko je prikrivao i slicno. Jedino im je dobro doslo za otkaz neuspjesne vojne akcije u kojoj su dosli 6 kilometara od Sirokog Brijega, kako se hvalio Sefko Hodzic. A nisu uzeli ni Vrde, a kamoli nesto drugo. Nego, zasto presude suda u Hagu mogu komentirati zene iz Srebrenice a ja ne mogu. Njima se ta mogucnost daje i preko TV-a a ja kao ne bih smio ni preko foruma. Jel to ravnopravnost ili nesto drugo?
-
Grom iz vedra neba
Moja greska sto se tice Cele, mislio sam na Cacu, jer Delalic nije ni osumnjicen za zlocin u Grabovici, kako stoji u presudi tribunala, a evo citiracu ti dio presude. Za zlocin su po imenu i prezimenu identifikovani Mustafa Hota i Enes Sakrak, i pomenuti Caco koji je vidjen da se rjesava tijela naredni dan.Liska wrote:Delalic je ziv. Iako ima hejbet krivicnih prijava i dalje je na slobodi. Sigurno zato sto je on uticajan, a ne zasto sto mu netko stoji iza ledja. Alispago drzi kafanu usred Sarajeva, cijenjenju, sminkersku. Nego, sto je Predsjednistvo zakljucilo na kraju? Toga nema jel te? Predsjednistvo se, sto je cudno, nije nikada bavilo time tko je pobio te ljude, tko je uklonio tijela, tko je prikrivao i slicno. Jedino im je dobro doslo za otkaz neuspjesne vojne akcije u kojoj su dosli 6 kilometara od Sirokog Brijega, kako se hvalio Sefko Hodzic. A nisu uzeli ni Vrde, a kamoli nesto drugo. Nego, zasto presude suda u Hagu mogu komentirati zene iz Srebrenice a ja ne mogu. Njima se ta mogucnost daje i preko TV-a a ja kao ne bih smio ni preko foruma. Jel to ravnopravnost ili nesto drugo?
Dakle, odnosi izmedju Bosnjackih logorasa iz Dretelja, Gabele i Vitine koji su dosli u Grabovicu sa Hrvatima su bili ok, nije bilo nikakve osvete niti incidenata, odnosi Armije BiH i seljaka su bili ok, organizovana je lijecnika pomoc, odnosi dan prije ubistava su bili ok, sve dok se nije pojavio Hota i Cacini kriminalci, koji je ni krivog ni duznog ubio hrvatskog civila, a onda mu se pridruzilo jos nekoliko vojnika koji su poceli da ubijaju, oni su identifikovani presudom. Cim je ova informacija dosla do Sefera poslao je inspekcijski tim da utvrde sta se desilo. Izmedju ostalog i Delalica koji je kao sto sam citirao iz presude za ubistva saznao 9tog oko 4h poslije podne...
The relationship between the villagers of Grabovica and the ABiH soldiers who were stationed there from May onwards was good.1198 Zulfikar Alispago organised a doctor to visit the village once a week.1199 On the other hand, the soldiers occasionally would go to the houses of villagers and take whatever was of their liking.1200 They asked for food to be cooked and would sit in the houses of villagers.1201 According to Witness A, there was some looting in his house, but nobody of his family was harmed.1202 Witness C commented that the soldiers who were in Grabovica on 5 September did “nothing in particular that wasn’t nice.”1203 The soldiers did ask for food, but Witness C considered that to be normal
A number of former camp detainees arrived to Grabovica via Dre‘nica;1218 they came from the general area of Dubrave, Domanovici and Stolac.1219 Bosnian Muslims who had been detained in Bosnian Croat prisons1220 in Gabela, Dretelj and Vitina told members of the Inspection Team Vehbija Karic, Zicro Suljevic and Rifat Bilajac that they had been exposed to “severe maltreatment and torture.”1221 Some of the Bosnian Muslim refugees in Grabovica also told to the ABiH soldiers who arrived after the first week of September about the way they were treated in the camps.1222
In August 1993, a large number of Bosnian Muslim refugees arrived from HVO- held territory in the Neretva valley.1205Most of the refugees where accommodated in Jablanica,1207 but since there was no possibility to house all of them there, villages in the area also provided housing for them.1208
Documentary evidence has been presented that on the night of 8 September 1993 about 250 former detainees from the Dretelj camp in south-west Bosnia and Herzegovina walked to Grabovica and were later taken to Jablanica by members of the 44th Brigade.1223 However, the witness testimony on the arrival and subsequent departure of this group of Bosnian Muslim refugees is unclear.1224
....
In light of the evidence discussed earlier,1879 the Trial Chamber finds that Ramiz Delalic learned of the crimes on 9 September. According to Ramiz Delalic, some time between 14:30 and 16:00,1880 Sefer Halilovic told Zulfikar Alispago to go to Grabovica to take a look and then report back; Ramiz Delalic asked for and received permission to accompany Zulfikar Alispago.1881
...
-
mr__bosnjak
Hvala Grome. Imas li link cijele presude?
-
Grom iz vedra neba
http://www.un.org/icty/halilovic/trialc ... /index.htmmr__bosnjak wrote:Hvala Grome. Imas li link cijele presude?
-
Liska
A Celo i Hota nisu clanovi Armije? Sve u redu sto si napisao, ali govoris kako je Predsjednistvo nesto zasjedalo o Grabovici. Sta je uradilo? Sklonilo Celu i Zuku odatle i nista vise. Svi znamo gdje su oni danas. Nitko ih nije ni uhapsio radi Grabovice. Znam da Halilovic i nije nesto kriv za Grabovicu, ali gdje su onda krivci? Sefer je izjavljivao da je Vehbija Karic rekao vojnicima da sve seljane mogu poubijati i baciti u Neretvu. Ili gdje je reakcija drzave BiH da razjasni ovaj zlocin, pronadje tijela i pruzi bar neku moralnu zadovoljstinu prezivjelim seljanima? Ispada da su dvojica ubojica i Celo sve sami uradili. U to ipak ne mogu povjerovati. Selo je bilo blokirano nekoliko godina i u tom periodu nitko nije mogao uci u selo. Cak ni protjerani seljani?! Jel to Celo blokirao selo ili Vojna policija Armije BiH?! A ovo nije jedino selo? Jel ono u Uzdolu bilo spontano, kao i unapredjenje covjeka koji je vodio jedinicu koja je pocinila pokolj? Valjda shvatas da ti hocu reci kako Armija (drzava) nije reagirala adekvatno i da postoje ozbiljne indicije da je i ohrabrivala ovakva djela. Jer kad pocinitelj zlocina u Uzdolu, kao Enver Buza, poslije pokolja dobije visi cin, sto nam to govori? Meni govori da ga je Armija nagradila za njegovo nedjelo ili mozda cak i djelo.
-
mr__bosnjak
Hvala.Grom iz vedra neba wrote:http://www.un.org/icty/halilovic/trialc ... /index.htmmr__bosnjak wrote:Hvala Grome. Imas li link cijele presude?
@Liska
Ko je gdje i kako unaprijedjen? I odgovori mi na pitanje, ako je RBiH imala politiku genocida nad Hrvatima kao sto je to imala RH i "HZHB" nad Bosnjacima sto su onda Hrvati bili mirni na ostaloj slobodnoj teritoriji? Zar onda nebi svi bili ubijeni kao svi Bosnjaci na ustaskoj teritoriji?
-
Grom iz vedra neba
Liska, nemam se namjeru vise ponavljati, citirao sam ti dijelove presude koji o tome govore. Samo bih te ispravio, nije Celo identifikovan da je ucestvovao u ubistvima, nego Caco, kojeg su zvanicni organi BiH likvidirali...Liska wrote:A Celo i Hota nisu clanovi Armije? Sve u redu sto si napisao, ali govoris kako je Predsjednistvo nesto zasjedalo o Grabovici. Sta je uradilo? Sklonilo Celu i Zuku odatle i nista vise. Svi znamo gdje su oni danas. Nitko ih nije ni uhapsio radi Grabovice. Znam da Halilovic i nije nesto kriv za Grabovicu, ali gdje su onda krivci? Sefer je izjavljivao da je Vehbija Karic rekao vojnicima da sve seljane mogu poubijati i baciti u Neretvu. Ili gdje je reakcija drzave BiH da razjasni ovaj zlocin, pronadje tijela i pruzi bar neku moralnu zadovoljstinu prezivjelim seljanima? Ispada da su dvojica ubojica i Celo sve sami uradili. U to ipak ne mogu povjerovati. Selo je bilo blokirano nekoliko godina i u tom periodu nitko nije mogao uci u selo. Cak ni protjerani seljani?! Jel to Celo blokirao selo ili Vojna policija Armije BiH?! A ovo nije jedino selo? Jel ono u Uzdolu bilo spontano, kao i unapredjenje covjeka koji je vodio jedinicu koja je pocinila pokolj? Valjda shvatas da ti hocu reci kako Armija (drzava) nije reagirala adekvatno i da postoje ozbiljne indicije da je i ohrabrivala ovakva djela. Jer kad pocinitelj zlocina u Uzdolu, kao Enver Buza, poslije pokolja dobije visi cin, sto nam to govori? Meni govori da ga je Armija nagradila za njegovo nedjelo ili mozda cak i djelo.
Inace, tema je dobro zacatana, da se vratimo na Agresiju republike Hrvatske i svjedocenje americkog ambasadora...
-
Liska
Grome, Sefer i njegov sin su mnogo napisali o Caci. Sve sto su napisali se svodi na to da Caco nije ubijen jer je radio sto je radio, nego samo zato jer je netko mislio da ce Caco udariti na Aliju. Dalje, Caco i Celo skoro uvijek idu u paketu. Isto tako, Armija nije podnijela bilo kakvu prijavu protiv Cace radi njegovog ucesca u zlocinu.
Mr. Bosnjak, Enver Buza je za zlocin u Uzdolu unaprijedjen u visi cin. Meni se cini da je tip jos uvijek oficir u vojsci. A Delalic i Zuka su nagradjeni time sto su uvazeni zitelji Sarajeva i vlasnici kafica u kojima se okuplja nova elita i sminka. Pa nije valjda da ne znas koji su njihovi kafici?
Mr. Bosnjak, Enver Buza je za zlocin u Uzdolu unaprijedjen u visi cin. Meni se cini da je tip jos uvijek oficir u vojsci. A Delalic i Zuka su nagradjeni time sto su uvazeni zitelji Sarajeva i vlasnici kafica u kojima se okuplja nova elita i sminka. Pa nije valjda da ne znas koji su njihovi kafici?
-
Liska
Odgovoricu tvojom logikom. Ako je HRHB imala politiku genocida nad Bosnjacima, kako to da nije ubila i protjerala sve Bosnjake na svojoj teritoriji? Trebam li ti reci da je nekoliko tisuca Bosnjaka ostala u zapadnom Mostaru sve do kraja rata? Da su postojala sela koja nitko nije dirao! Postojalo je jedno muslimansko selo koje je stitio licno Tuta. Jel sad trebam misliti kako je Tuta dobar? Srecom, moj mozak ne gleda stvari crno-bijelo kao tvoj. Stvari su uvijek puno slozenije nego sto izgledaju na prvi pogled.mr__bosnjak wrote:Hvala.Grom iz vedra neba wrote:http://www.un.org/icty/halilovic/trialc ... /index.htmmr__bosnjak wrote:Hvala Grome. Imas li link cijele presude?
@Liska
Ko je gdje i kako unaprijedjen? I odgovori mi na pitanje, ako je RBiH imala politiku genocida nad Hrvatima kao sto je to imala RH i "HZHB" nad Bosnjacima sto su onda Hrvati bili mirni na ostaloj slobodnoj teritoriji? Zar onda nebi svi bili ubijeni kao svi Bosnjaci na ustaskoj teritoriji?
-
Grom iz vedra neba
Enes Sakrak je dobio 10 godina, a Hota 9. Caco je ubijen, a Delalic i Zuka nisu u presudi oznaceni kao izvrsioci i navedeno je da su za zlocin saznali poslije.Liska wrote:Grome, Sefer i njegov sin su mnogo napisali o Caci. Sve sto su napisali se svodi na to da Caco nije ubijen jer je radio sto je radio, nego samo zato jer je netko mislio da ce Caco udariti na Aliju. Dalje, Caco i Celo skoro uvijek idu u paketu. Isto tako, Armija nije podnijela bilo kakvu prijavu protiv Cace radi njegovog ucesca u zlocinu.
A sada o agresiji hrvatske...
-
mr__bosnjak
Znam koji su im kafici, ali to nije vojno unaprijedjenje. Za ovog Envera nisam znao, ali ako je kriv. Sto ga Haag ne trazi? Za sve ostalo imas odgovor u presudi Seferu. Eto sve je crno na bijelo, napisano od puno vecih strucnjaka nego tebe i mene. Nego nisi mi odgovorio, da li se sukob WWII mjenja jer su i saveznici cinili zlocine nad neduznim njemackim civilima za koje niko nije do dan danas odgovarao, a da se pojave u Nurnbergu nije bilo govora. Nemoj me pogresno shvatit, mrzim naciste, ali hajmo tvojom logikom. Da li ova cinjenica, da su npr. u Berlinu Rusi silovali Njemice familija koje su se predale mjenja karakter rata i "ko je koga"?Liska wrote:Grome, Sefer i njegov sin su mnogo napisali o Caci. Sve sto su napisali se svodi na to da Caco nije ubijen jer je radio sto je radio, nego samo zato jer je netko mislio da ce Caco udariti na Aliju. Dalje, Caco i Celo skoro uvijek idu u paketu. Isto tako, Armija nije podnijela bilo kakvu prijavu protiv Cace radi njegovog ucesca u zlocinu.
-
Liska
Mr. Bosnjak, i Caco i Zuka su jos dugo ostali u Armiji kao komandanti. To mi sve govori o tome sta je Armija mislila o njihovoj ulozi u Grabovici. Dobro, to fakticni nije unapredjenje ali je jos manje kazna. Prije ce biti nagrada. Ja i nisam rekao da su Celo ili Zuka izvrsitelji, ali su sigurno vrlo upleteni u prikrivanje zlocina i nestanak tijela.
Po meni nista ne mijenja na karakteru rata, ako su saveznici pobili ili silovali toliki broj ljudi. To ih samo cini ratnim zlocincima. Uopce mi nije bitan karakter, nego sta je netko uradio. Ne interesiraju me ideoloske floskule kojima netko pravda svoja nedjela. Amerikanci se mogu pravdati godinama, ali baciti atomsku bombu je ratni zlocin. Ili to nije zlocin samo zato jer su u pitanju Amerikanci ili zato sto su zrtve Japanci? Ali eto vjerovacu da je u pitanju spontani odgovor Amerikanaca i da bacanje atomske bombe nije nesto organizirano, nego eto ispala bomba pilotu iz aviona. Slucajno je bila atomska a jos veci slucaj da je ispala iznad Japana. Jer oni su saveznici, u pravu su, imaju sudske presude iza sebe i atomska bomba je mogla samo slucajno ispasti, nikako drugacije.
Po meni nista ne mijenja na karakteru rata, ako su saveznici pobili ili silovali toliki broj ljudi. To ih samo cini ratnim zlocincima. Uopce mi nije bitan karakter, nego sta je netko uradio. Ne interesiraju me ideoloske floskule kojima netko pravda svoja nedjela. Amerikanci se mogu pravdati godinama, ali baciti atomsku bombu je ratni zlocin. Ili to nije zlocin samo zato jer su u pitanju Amerikanci ili zato sto su zrtve Japanci? Ali eto vjerovacu da je u pitanju spontani odgovor Amerikanaca i da bacanje atomske bombe nije nesto organizirano, nego eto ispala bomba pilotu iz aviona. Slucajno je bila atomska a jos veci slucaj da je ispala iznad Japana. Jer oni su saveznici, u pravu su, imaju sudske presude iza sebe i atomska bomba je mogla samo slucajno ispasti, nikako drugacije.
-
Liska
I pitanje sta Hag radi ti je smijesno! Ti si kao dijete koje vjeruje da je Hag bezgresan i svemocan. Ili da te upitam sta Hag radi sa stotinama policajaca i vojnika koji su upleteni u ratne zlocine u BIH i koji se dan-danas nalaze na svojim radnim mjestima u vojsci, policiji, republici, opcini, kantonu.... Ili ce biti da ja lazem jer Hag nista nije uradio i to je po tebi dokaz da su ti ljudi nevini?
-
mr__bosnjak
Celo nije osudjen a Caco je platio znamo kako, Haag nije bezgresan ali je profesionalniji od nas dvojice, i ako on kaze da oni nisu krivi onda nisu...
-
Big Daddy
Boldirana rečenica se u ovoj temi već nekoliko puta pojavljuje i sad je imam pitanje.mr__bosnjak wrote: Znam koji su im kafici, ali to nije vojno unaprijedjenje. Za ovog Envera nisam znao, ali ako je kriv. Sto ga Haag ne trazi?
Ovdje se konstantno provlači teorija kako smo mi ( Hrvati) zli i agresori dok ste vi (Bošnjaci) dobri i milosrdni i nek mi sad netko objasni kako to da vi dobrice sami ne osudite te zločince za koje postoje dokazi i za koje "vaš" vojni vrh sasvim sigurno zna?????? Zašto to ne učinite bez čekanja na Hag?
-
mr__bosnjak
Nisu za mene Hrvati zli i agresori nego ustase. Kontas razliku? A Bosnjaci su za mene milosrdni i toleranti ako uporedis sa "okolinom". A za tvoje pitanje, u BH-sudstvu rade i Srbi i Hrvati koliko i Bosnjaci. Dakle nije samo do Bosnjaka, a da mene pitas, ja bih ih prvi optuzio pa da se mozemo onda skroz koncetrisat na agresorske genocide.
-
Big Daddy
Ovo je već bullshit godine.mr__bosnjak wrote: Ko je gdje i kako unaprijedjen? I odgovori mi na pitanje, ako je RBiH imala politiku genocida nad Hrvatima kao sto je to imala RH i "HZHB" nad Bosnjacima sto su onda Hrvati bili mirni na ostaloj slobodnoj teritoriji? Zar onda nebi svi bili ubijeni kao svi Bosnjaci na ustaskoj teritoriji?
Svi Bošnjaci pobijeni na tzv. "ustaškom teritoriju???? Čak je pobijeno i onih 500.000 koji su "ljetovali" u hotelima na Jadranu više od godine dana. Sasvim je lako moguće da si ti iz te grupe i da si do Švedske dospio preko Hrvatske. Kako tebe ne ubiše "krvoločne ustaše"?????
-
mr__bosnjak
To je bilo prije agresije...
-
Liska
Po meni je manje bitno kako je Caco ubijen. Bitnije je kako je po drugi put pokopan. A to je bilo sa drzavnim pocastima, sa preko 20 000 ljudi na dzenazi. Dzenazu su pustali i po nekoliko puta na FTV. Zakljucak, dakle ljudi u Sarajevu podrzavaju Cacu a time i njegova djela. Jer da su u pitanju nedjela, nitko mu sem rodbine, ne bi na dzenazu dosao. Dakle, time i podrzavaju ono sto se desilo ljudima koje je Caco ubio ili dao ubiti.mr__bosnjak wrote:Celo nije osudjen a Caco je platio znamo kako, Haag nije bezgresan ali je profesionalniji od nas dvojice, i ako on kaze da oni nisu krivi onda nisu...