Peta kolona tj. Karadzicevci

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

jusuff

Post by jusuff »

Nosferatu wrote:
Da li su Bosnjaci imali naciju(ne vjeru kao naciju nego NACIJU)?

Da li su imali svoju kulturu ili je to bila "arapsko-turska" ili tacnije "poturicka"?

Da li su imali svoj jezik ili se ucio S-H?

Da li je proganjan svako ko bi rekao da Islam nije samo u dzamiji?
Ja sam se distancirao od komentarisanaj tebi - jer vidim da si u Svedskoj pomalo usamljen i kao da si krenuo zidati zidove oko sebe a rusiti mostove koji te s drugima vezu.

Sve sto Bosnjaci imaju danas - stvoreno je prije. Prije zemana i Alije Izetbegovica i SDA. Ukljucujuci sve zaostavstine islama i ostalo.

Bosnjaci nisu imali naciju - zato sto je nisu htjeli. Ti uopste ne shvatas sljed dogadaja - da smo mi za 500 godina - poceli misliti da smo Turci. Ne shvatas da su nas Turci izdali - dok su Srbima dali drzavu. Sama ta prednost - cini "proljece" jer su tako Bosnjaci i dosli pod - necije tudje breme - da budu tudji na svom. Prvo su tu bile Svabe - koje su kolonizirale BiH - i nikad nisu bile prihvaceni kao Turci a najvise zbog Balijskog mentaliteta. Ti otidji u Sarajevu pa prodji Bascarsijom, to je Turski amanet BiH za 500 godina, a onda pogledaj ostatak grada - koji je za 50 godina napravila Austro-Ugarska. Da ne spominjem sve pruge i puteve - normalno da su nas koristili - kao koloniju - al' i dan danas - Bosnjaci se dzaba skoluju po Becu i Salzburgu. Ima li ijednog Bosnjaka - koji se besplatno skoluje u Istambulu ili Ankari? Bez sufliranja Islamske Vjerske Zajednice i inih drugih minjonja? Drugi pod ciji uticaj smo dosli od 1918 do 1941 su bili Srbi. Svi begovi i age - su prodali Bosnanstvinu - samo da im ne bi - zemlju i bogatstvo uzurpirali. Bosna im - nije bila preca od vjere Islama - a doslo je vrijeme - da se bira - sta je vise prijeko a sta manje opasno. Tako smo - i nestali cak i kao administrativna zajednica. 1929 je 6 sjecanjskom diktaturom - Kraljevina SHS - konsititutivna parlamentarna monarhjiha kojom je bila - postala drzava pod diktaturom Srpskog kralja - a ovo sve uz podrsku JMO - Jugoslavenske Muslimanske Organizacije. Jedini koji to nisu podrzali su - pripadni Hrvatske Stranke Prava. Koji su - poslje toga - istjeravani iz parlamenta neki su cak - ubijeni u istom, kasnije su ga i bojkotovali. Hrvatske je na taj nacin pod Kraljevinom Jugoslavijom se i izborila za svoj Sabor - dok se muslimani - nisu nista pitali. Tj. oni koji su se pitali - su gledali samo da namire - sopstvene guzice. Dolaskom Svaba tj. Nazista - taj isti Sabor RH proglasio je NDH. Radi svih drugih tlacenja - pod Kraljevinom Jugoslavijom - muslimani su opet - izabrali da u mnogo cemu budu suport NDH-a a sve radi toga sto su se opekli - od Srpskog Kralja - kojem su drzavu dali - opet niko drugi do Turci i Rusi od Berlinskog Kongresa 1878-sme. Tako su Bosnjaci i izgubili svoju - naciju. BiH je podijeljna od 33 okruga koja su postojala u 9 banovina za vrijeme Kraljevine Jugoslavije - tj. prestala je da postoji. Sve su ovo - efendije aminovale - efendijima po pravilu smeta svaki rezim - ali samo kad pogledaju unazad. Dok je kralj bio - kralj im je i pasao. Dok je Tito bio - Tito je i pasao. Ako ces pricati - o zlocinima komunista nad muslimanima - onda de otvori jednu temu o tome - koji su muslimani bili u UDBI. Dvije vrste. Jedna - vojnih lica i oficira. I druga - daleko malginija - efendija dousnika komunistickih - najpoznatiji je Ceric - jer je u Chicagu poslan bio - da bude oci i usi - sistema - u gradu u koji je 1945 doselilo 10,000 cetnika - predvodjenih sa popom Momcilom Djujicem - koji je umro 2001 - i nikada nije bio ni izrucen - Jugoslaviji - a pokretac i osnivac je Ravnogorskog Cetnickog Pokreta. Taj isti Vojvoda Momcilo Djujic je iz Hrvatske Krajine - gdje su ustase pocinile - neke od najvecih zlocina u Drugom Svijetskom Ratu. Isti Vojvoda Djujic je - Seselju dao titulu Cetnickog vojvde - pa je Seselj dolazio u Ameriku - na preuzimanje iste. Da bi mu je kasnije - oduzeo - verbalno i govorio kako je on Seselj izdajnik cetnicki i Slobin covjek (komunjara). Taj isti pop Momcilo Djujic u interviju kaze - da mu je najzalije sto u New Yorku - nije ubio - Andriju Artukovica - koji je Franjevac iz Sirokog Brijega i ustasa - kojeg je Tiletov sistem - tek pod stare dane nasao bogu iza nogu u Argentini negdje. Ovo ti samo - pisem - da vidis - koje je i gdje je - 5-ta kolona i ko su dousnici KOS-ovi bili i ostali, ko su ljudi koji su - u Sarajevu skoro sve i jednu akciju ABiH - prodali - na onu stranu "anamo", s kojom su u koaliciji. Ko su ljudi koji su - onoj strani "anamo" dali 49% BiH, ko su ljudi koji nisu dozvolili da se SDS - ukine kao politicka partija i slicno.

Kad govoris o svim ovim stvarima - ti danas mislis - da ako imas neki konkretan naziv - kao Bosnjacka kultura i jezik - da si stvorio nesto. Bosnjacka tj. Bosanska kultura - je skup svih stavova i ponasanja karakteristicnih za Bosanca. Ovo je nesto - sto se ne moze stvoriti za 15 godina. Jer 15 godina nije - vremenski dovoljno dugo da se oformi nijedna generacija, ali je izgleda i previse dugo - da se mozak svih generacija na ovom podrucju opere. Nadalje kad spominjes jezik - ko su to najveci Bosnjacki pisci i iz kojeg su perioda? Procitaj samo - dvojicu - prvi je - Mesa Selimovic a drugi Dervis Susic. Mesinu Tvrdjavu procitaj - da vidis - stav prema mjesanom braku - a mozes i Dervisa i Smrt - da procitas - jer je baziran roman na cinjenici da je Mesin brat - ubijen od strane partizana - zbog toga sto je iz KP odnijeo stol sa par stolica svojoj kuci - da ima gdje familija da mu sjedne jer je dolazila u posjetu. Tu je proglasen krivim - jer uzima partijsko za svoje i po kratkom postupku je streljan - bez da je Mesa Selimovic uopste bio informisan o tome. Procitaj i Dervisa Susica - Seljacku Jadikovku - to je prica o Bosnjacima koje su vazda drugi - vrbovali pod svoj barjak - da bi seljak bosanski po guzici dobijajo - radi necijih tudjih aferima. Ko su ti danasnji Bosnjacki pisci? I sta su konkretno napisali - da se ponosimo s tim? Dva najveca pisca - trenutno su Aleksandar Hemon - koji je ukrajinskog porijekla, i Miljenko Jergovic - koji sigurno nije - Bosnjak, al' je Sarajlija.

Sto se tice Srpsko-Hrvatsko jezika, jedinu zamjerku koju ja imam - na komunisticku vladavinu je ta - sto nije uvedeno da smo mi svi po naciji Juznoslaveni, a govorimo Jugoslavenskim jezikom. Jer je to - od svih potonjih definicija - ona koja je najbliza istini. Mi nemamo - na ovim prostorima tri razlicita jezika, niti je jezik Srpski, ni Hrvatski, a bogami ni Bosnjacki. Jezik je - Juznih Slavena. Ako odes u Cesku i Slovacku - cuces da govore ljudi 95% istim jezikom. Zasto? Jer smo zajedno s njima dosli u Centralnu Europu i tu smo se cak i nastanili da bi tek kasnije - aferimom onih cija je zemlja ova bila pod kontrolom - vazalskim odnosima - dobili pravo da se naselimo opcenito. Srbi i Hrvati su plemena. Plemena koja su dobila sa zemljom - naciju. Ali su nesto morali i prihvatiti. Hrvati od Ilira su prihvatili katolicanstvo a Srbi od vazala Biznata - Pravoslavlje. Bosnjaci ako ih uopste mozes definirati su bili - prvi Protetanti Krscani u Europi. Bosna je zemlaj sa 500 godina krscanske istorije, okruzena krscanskim zemljama, za 50% stanovnistva krscanskog u njoj - a drugo 50% treba da zna - da su moji pravi korijeni ako ne u krscanstvu a onda u Protestantsko crkvi Bosanskoj. A ne u Islamu.

I sto se tice - slobode praktikovanja vjere. Vjera je na Balkanu samo dodatno komplicirajuce sredstvo za polaziraciju masa. Mi svi - tuto kompletno - smo nevjernici. Jer da smo vjernici - nebi tvoj did mjenjao ime vjere, sa tvojim ocem, a tvoj otac sa tobom. Bio si krscanin, pa malo bogumil, pa malo musliman, pa malo Turcin, malo Muhamedovac, malo Neopredjeljen, malo Jugosloven, malo Bosanac sad si Bosnjak. Sto znaci - da nikada prije - se nisu Bosanci usko definirali - onako kako to ti hoces da radis danas - gusis i davis se sam sa sobom - nesvjestan da ce tvoje unuce - u Svedskoj biti Svedjanin i bice jednako onom Svedjaninu koji je postao i nastao tu. Dok bi ti da u BiH i dalje - se govore tri jezika, postoje tri nacije i tri vjere. Sto znaci - da ce unuce onog koji u BiH ostane - biti primorano - da uz komsiju ako i bude komsija uopste - druge vjere i nacije - uvijek bude - ne ista nacija, ne ista vjere, da ne govori istim jezikom i da nema opcenito istu kulturu i da nema opcenito zajednicku istoriju - da nema nista - ama bas nista zajednicko jedno s drugim a mi ovdje 1000 godina zivimo, ne bitno je sasvim 100km gore, dole, ljevo i desno. I zato - cinis ogromnu nepravdu i medvjedu uslugu onima koji su te otjerali. Jer - ti moras shvatiti - ne znam odakle si - al' ako su te Srbi otjerali iz BiH - razlog zbog kojeg si ti danas u Svedskoj su upravo Bosnjaci - cijim gospodinom se ti predstavljas.

Sto se tice Alija - meni je jasno - da kad neko nema oca - on ce traziti oko sebe - primjer kojem da se okrene. Kad nemas oca - trazices cesto - odgovore na pitanja - koja ti se ne mogu pruziti iz prve ruke, osjecene na kozi licnoj. Jos kad na to dodamo - emigraciju - sve je to dodatno komplicirajuce jednako kao sto je i politicko stanje u zemlji - u kojoj nista na prvi pogled nije rijeseno - al' je za to - uzurpiran sve i jedan zivotinjski i ljudski zivot - razno raznim srackama - kojima je za cilj da zavade i vladaju. Bosna i Hercegovina je od postanka u Europi ali nije nikada bila Europom osim u jednom periodu a to je od 1945 do 1991 godine. Ja sam zivjeo u Jugoslaviji 12 godina - do 11 svoje godine nisam znao koje sam vjere - i bilo mi je daleko bolje tako - nego sto mi je danas. Da ukradem neciji aforizam i prepravim ga - jer danas ispada da sam rodjen u Bosni ali od Bosne cu i mrijeti. Od Bosnjakistanstva, od svirepog nedostatka tolerancije jedne grupe - radikaliziranih klera - naspram sopstvenog naroda - koji bozijom kamom - oni sibaju po ledjima - kao da su oni - posrednik. Onog dana kad se bude Bogu u Islamu molilo na Bosanskom - onda cu i ja biti Bosanski musliman. Onog dana - kad najbolji bosnjacki sinovi a ne najgori - budu pohadjali medrese - tog dana cu ja i stati iza ledja efendije - da klanjam dzumu. Ali dokle god - su najgori bosnjacki sinovi efendije - i dokle god kradu i pljackaju - samo primjer da dadnem u Americi - u dzematu u kojem sam bio efendija je pokrao po $5000 u vise od jednog navrata - da bi morao pobjeci u Bosnu - nakon 5 godina sto su ljudi se svadjali, tukli, razvijali jedni drugima auta i slicno - sve radi efendije - koji se u Allaha dz.s. zaklinjao da nije lopov. Onda su doveli - crnca Americkog - da bude efnedija - Bosnjacima jer Amerika ne dozvoljava vise - IZ BiH - da salje - efendije - iz Bosne u Ameriku. U Americi postoje - skole visoke i univerzitet cak - Islamski u Detroitu - ali nijedan od efendija iz reda IZ BiH - nije zainteresiran bio - da se doskolouje i nadograd tu - radije ce svaki u Kairo na prosvjetljenjei. Nadji ti negdje primjer meni - Katolickog popa - koji je negdje od crkve ukrao pare. Nadji ga - potrazi ga. U BiH - istoriju cuvaju - Franjevci - Katolicki red a ne efendije i hodze. Jedan Katolicki pop - je primjer - edukovanosti - naspram svakog efendije - ukljucujuci tu i Harisa Silajdzica - doktora Islamskih nauka - koji je profesor na politickim naukama u Sarajevu danas. Sta to Haris - konkretno - zna o politici - sto nije sam o njoj naucio jer mu se je pruzila sansa - preko nasih ledja? I gdje je Haris Silajdzic publikovan u bilo kojem zuranalu - da je objavio studij ili gdje je njegov doktorat - da ga mozemo - pregledati i procitati? Nema ga. To je covjek koji se od svih Bosnjackih sinova - vodi kao najskolovaniji. Ako je on - tako transparentan - kakvi li su samo oni drugi?

Zbog svega ovdje navednog i napisanog - shvati - da jedino ono konstatno sto si bio - ako si bio - i sto treba da ostanes je Bosanac, sve drugo je promjenjljive vrijednosti. Ako ces biti musliman - budi. Al' sto je jedan covjek negdje napisao - ne smije ti biti strani ni "Oče naš, koji si na nebesima, da se sveti ime Tvoje, da dođe carstvo Tvoje, da bude volja Tvoja, i na zemlji kao i na nebu." A, ako ce ti biti - stogod jasnije - pogledaj film Noz i procitaj knjigu Noz od Vuka Draskovica (nije bitno uopste - sta je i ko je on u politickom svijetu - taj roman ima svoje aferima i zaduzbine ovdje) i pogledaj film Konjanik - snimljen po scenariju Ivana Aralice. To su dva filma - o dvije granice u BiH - jedna na Istoku druga na Zapadu iste. I o ljudima i prokletstvu koje nas prati - i izgleda da ces nas zatrti sviju - prije nego sto ga mi - sa svojih pleca skinemo i zataremo - zajedno, jer jedino to tako i moze.

A evo ti i isjecak od Dervisa Susica - prica - "Placenik":
Dvije nedjelje poslije ravnodnevice, po kiši i susnjezici, vrati se Ostoja Dobrisalic s duga puta kuci pod Borogovo.

Umjesto kuce nadje hladno zgarište. Leševe mlade zene, dva brata, njihovih zena i djece prozdro plamen i psi i vuci razvukli. Ostale lobanje i bedrene kosti.

Rekoše mu - bila je necija vojska, ali ne znadoše - jesu li Ugri od Srebrenika uletjeli, stoku da otjeraju, ili je kraljevska vojska od Sutjeske pošla da satre nevjernog plemica Zlatonosovica, pa uz put pobila i njegove seljake, ili je Zlatonosovic ovim kaznio Dobrisalice što mu vec drugu godinu ne isplacuju povecane dazbine.

Vrišteci i valjajuci se po ugljevlju, Ostoja odbolova zalost za mrtvima. Drugog jutra izbezumljen, sa sjekirom u ruci, otetura uz planinu.

U Kovanju kod Rogatice naidje na tursku izvidnicu. Tri konjanika potjeraše ga pred sobom. Oštrim povikom zaustaviše ga pred cadorom skrivenim u gustom smrecanju. Zapovjednik, mlad, bezbrk poturcenjak od Kruševca, imao je vec iskustva sa prebjezima. Dopusti mu da sjedne pred njega. Migom, naredi, te jedan vojnik trkom donese komad jecmenog hljeba i u bakracu pilava i stavi pred Ostoju.

Tu gdje je jeo, Ostoja primi islam.

Sjeo je Ostoja, a ustao Abdulah.

Iz jedne vrece izvadiše sablju, kratki pancir i torbak za vojnicku poputninu. Nakitiše Ostoju, cestitajuci mu. Uvrstiše ga najprije u odjeljenje pješaka izvidnika da tu pokaze šta zna. A obecaše mu ono što dotle nije smio ni dosniti - zlato, cin i slavu. Dozvoliše mu da se sveti dok se ne zasiti.

Ne prevari se zapovjednik. Ostoja - Abdulah Dobrisalic nije mu bio ni prvi ni posljednji nesrecnik - prebjeg. Samo se cudio: u svemu što je novajlija cinio bilo je neke gladi i strasti, nasrtljivosti i pohlepe, bjezanja od neceg nekome.

Za opkladu, jednom Abdulah pojede bakrac pilava i ništa mu ne bi. Tad dobi nadimak - Pilavija.

Nekoliko godina poslije prelaska Turcima, jedne kasne prljave jeseni, u podne, posrtao je Abdulah Pilavija ravnicom, ranjen, gologlav, s posjekotinama po glavi i pleckama.
Zbog toga i ovoga svega - rejz Ceric bi trebao - da govori svima nama - da smo mi slicni ili isti - ne Turcima - vec Srbima i Hrvatima. Jer osim par familija - Arapovica (arapa) Aranutovica (Arnaut - albanac) te jos kakvih carskih namjesnika koji su bili te srece - da u BiH dodju a ne odu - za Osmanlijama - mi svi i jesmo - jedna te ista - da prostis - govna. Te kako Bosnjacki i Srpsk i Hrvatski - su tri jezika a zapravo jedan, tako su i Bosnjaci, Hrvati i Srbi - jedno. I sve razlike koje postoje - su rezultat okupacije - negdje Svapske, negdje Turske. U Hrvatskoj svapske od 1102, u Srbiji Turske od 1389, u BiH Turske od 1463 a i Svapske od 1878 do 1914-te.

Zato sinko - bog ti dao - de sredinom dzade.
:-)
ne kontam kako ti nije mrsko ovoliko pisati, a sve bezze
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

_BosanaC wrote:I zviznu @mr_bosnjak (nadam se i ostade ziv):
Ali vecina Bosnjaka ne potice ni od Srba ni od Hrvata ni od Slavena, nego od Ilira. I mi nismo niti cemo ikada biti isto sto i oni. Nasi sugradjani u Bosni, Srbi i Hrvati, sa nama stoljecima zive, nekad su zivjeli kao nasi sunarodnici Bosnjaci pravoslavci i katolici, a sada zive kao nasi sugradjani Srbi i Hrvati. Nema veze, nasi su. I valja nam sa nama zivjet.
Pa jarane Sema Osmanagic je za tebe mala maca. Nula. Niko i nista.

Jebo Juzne Slavene, haman su i tu istoriju komunisti prekrajali pa ti se ne svidja? :?

Covjece pa ovu retoriku su imali i Srbi, sjecam se ko da je bilo danas... Oni, amebe, pa svi ostali... A sada su Bosnjaci porjeklom Iliri :? A mozda su Iliri imali nekakve carala barala Islamske floskule puno prije nego je nastao Islam? I u stvari Muhamed a.s. je bio porjeklom iz Donjeg Vakufa? :?
Ha ha samo se ti smijesi znam da je vama komunstima najdraze da svi budemo Slaveni :D al´ kad tad ces uvidit inshalla istinu... :)

Iliri su na Balkanu zivjeli stoljecima, tacnije prvi puta su zapisani prije 4000 godina a moze bit da su zivjeli tu 23 000 godina! Ni Rim ni niko ih nije mogao unistit i onda dodje grupica Slavena i sve pokori! Eh ko sad fura alternativnu... :roll: Nema dokaza da su Slaveni usli u Bosnu, samo njihov jezik, a taj jezik su primili Iliri, koji su se onda nazvali Bosnjanima po regiji u kojoj su zivjeli, a jezik su primili jer su bili u izolaciji, za razliku od Ilira na donjem balkanu(Albanci)... Valja nekad dalje od Titinog ucenja gledat :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

mr__bosnjak wrote:
Ali vecina Bosnjaka ne potice ni od Srba ni od Hrvata ni od Slavena, nego od Ilira. I mi nismo niti cemo ikada biti isto sto i oni. Nasi sugradjani u Bosni, Srbi i Hrvati, sa nama stoljecima zive, nekad su zivjeli kao nasi sunarodnici Bosnjaci pravoslavci i katolici, a sada zive kao nasi sugradjani Srbi i Hrvati. Nema veze, nasi su. I valja nam sa nama zivjet.

Jebo Juzne Slavene, haman su i tu istoriju komunisti prekrajali pa ti se ne svidja? :?

Covjece pa ovu retoriku su imali i Srbi, sjecam se ko da je bilo danas... Oni, amebe, pa svi ostali... A sada su Bosnjaci porjeklom Iliri :? A mozda su Iliri imali nekakve carala barala Islamske floskule puno prije nego je nastao Islam? I u stvari Muhamed a.s. je bio porjeklom iz Donjeg Vakufa? :?
Ha ha samo se ti smijesi znam da je vama komunstima najdraze da svi budemo Slaveni :D al´ kad tad ces uvidit inshalla istinu... :)

Iliri su na Balkanu zivjeli stoljecima, tacnije prvi puta su zapisani prije 4000 godina a moze bit da su zivjeli tu 23 000 godina! Ni Rim ni niko ih nije mogao unistit i onda dodje grupica Slavena i sve pokori! Eh ko sad fura alternativnu... :roll: Nema dokaza da su Slaveni usli u Bosnu, samo njihov jezik, a taj jezik su primili Iliri, koji su se onda nazvali Bosnjanima po regiji u kojoj su zivjeli, a jezik su primili jer su bili u izolaciji, za razliku od Ilira na donjem balkanu(Albanci)... Valja nekad dalje od Titinog ucenja gledat :D
E svaka ti dala...
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

_BosanaC wrote:
mr__bosnjak wrote:

E svaka ti dala...
:kravata: :kravata: :kravata: :kravata:
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

@ Jusuf -

Sjeo Josip a ustao Jusuf. A? Prodao si vjeru za veceru Josipe. Valjda ti se isplatilo, negdje su te zaduzili - Islamisti...npr. na Berlinskom kongresu.

Nego - samo hrabro braco muslimani i na nasoj i na cetnickoj strani.

p.s. - evo ti jedan kratak post - ja ti sporije pisem jer ne mozes brzo da citas...latinicu, kako bi tek - Bosancicom tj. cirilcom - da ti stogod napisem.

Image
jusuff

Post by jusuff »

Nosferatu wrote:@ Jusuf -

Sjeo Josip a ustao Jusuf. A? Prodao si vjeru za veceru Josipe. Valjda ti se isplatilo, negdje su te zaduzili - Islamisti...npr. na Berlinskom kongresu.

Nego - samo hrabro braco muslimani i na nasoj i na cetnickoj strani.

p.s. - evo ti jedan kratak post - ja ti sporije pisem jer ne mozes brzo da citas...latinicu, kako bi tek - Bosancicom tj. cirilcom - da ti stogod napisem.
rece neko ko ima nick nosferatu, nigdje veze, moj djecace...
vidim da si i duhovit u skladu s pamecu svojom... :-) :D
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Jusufe 6 ljiljana zlatne boje - to je znak Bosne moje.

Nestala je u krvi i sacmi Turaka - da bi mi danas jedan leziljebovi koji nije dva dana posteno u zivotu radio da bi zaradio - govoriti kako su u Rogatici oni koje su pobili i po logorima zatvarali - Turci. Nisu oni Turci, vec je kompletno liderstvo u Bosnjaka - Kurci. Osunaceni taman po za glavu. Pa bi da je i nama svima - kako je njima - ljepo i dobro.

Image

Ili jos jedna

Image

A ti - nosaj Mjesec i Zvjezdu - znak Bizantije, preuzet u Islam - s osvajanjem Carigrada. Sto kaze - Josip Pejakovic, zapoceo Arakan, nastavio Markan, a zavrsice Salkan izgleda. A na slikama vidis mladost koja je otisla iz Federacije Turaka sa Svabom, protiv Ruske Republike na toplom moru. Mogao bi ovo koji vakat i ti pod stare dane - nesto naucit. Ja znam da za staro skevre - novi trikovi bas i nijesu, al' bolje ti je da i na novo navikavas nego da pravimo od starog hore dobru supu.
jusuff

Post by jusuff »

Nosferatu wrote:Jusufe 6 ljiljana zlatne boje - to je znak Bosne moje.

Nestala je u krvi i sacmi Turaka - da bi mi danas jedan leziljebovi koji nije dva dana posteno u zivotu radio da bi zaradio - govoriti kako su u Rogatici oni koje su pobili i po logorima zatvarali - Turci. Nisu oni Turci, vec je kompletno liderstvo u Bosnjaka - Kurci. Osunaceni taman po za glavu. Pa bi da je i nama svima - kako je njima - ljepo i dobro.

Ili jos jedna

A ti - nosaj Mjesec i Zvjezdu - znak Bizantije, preuzet u Islam - s osvajanjem Carigrada. Sto kaze - Josip Pejakovic, zapoceo Arakan, nastavio Markan, a zavrsice Salkan izgleda. A na slikama vidis mladost koja je otisla iz Federacije Turaka sa Svabom, protiv Ruske Republike na toplom moru. Mogao bi ovo koji vakat i ti pod stare dane - nesto naucit. Ja znam da za staro skevre - novi trikovi bas i nijesu, al' bolje ti je da i na novo navikavas nego da pravimo od starog hore dobru supu.
prije svega, bosna nije nestala, evo ja sam bosanac i tipkam iz bosne, cini mi se da si i ti bosanac, ali ne tipkas iz bosne - valjda zato toliko papis, dakle, bosna nije nestala cinom turske okupacije...
ne znam o cemu govoris kada sugeriras da nosim mjesec i zvijezdu... moja je stvar sta nosim, a ako i nosim - to je prepoznatljivi simbol islama, a sigurno nije preuzet od bizanta, uzmi malo literaturu i pronadji odakle polumjesec i zvijezda (hint, ima veze s arapskim pismom i glasom "nun
")
ovo ostalo ne vrijedi ni komentirati, govori o tebi i odgoju ti vise nego upecatljivo... pfuj
Igman

Post by Igman »

Efekt wrote:
Igman wrote:
zavrzlama wrote:Petokolonastvo :D
Ako ja kazem sljedece stvari

1.da je srbija i Hrvatska u Karadordevu dogovorila podjelu BIH i unistenje jednog naroda.

2.Da su BIH srbi znali prije rata njih 70% sta ce biti sa BIH i sta je cilj velike Srbije.

3.Da nikakvi dogovori i ideje nebi uspjele da se rat izbjegne.

4.Da su zlocini pocinjeni najveci tamo gdje ni metak nije opaljen.

5.Da su porusene sve i jedna dzamija u sadasnjem entitetu RS i to u mjestima gdje nije bilo rata.

6.Da u dejtonu se morao pod pritiskom potpisat mirovni sporazum.

7.Da je Alija Izetbegovic svojom naivnoscu i vjerovanju Mladicu i Karadicu prodao srebrenicu za par opstina u Sarajevu.A ovi mu se lijepo oduzili pobili 8000 ljudi na pravdi boga.

8.Ako kazem da su SDA i SZBIH pokrali preko $milijhardu humanitarne pomoci i time napravili zlocin prema sopstvenoj drzavi i narodu.

9.Ako kazem da Srbija i srpsko rukovodstvo rade na rusenju i onemogucavanju pomirenja i suzivota u BIH zadnjih 11 godina.

10.Ako kazem da nije posteno i ljudski da u BIH postoji teritorija koja je nazvana po jednom narodu i ima sve simbole jednog naroda.

11.Ako kazem da srpskom rukovodstvu nije cilj BIH nego podjela.

2. 99 % Srba je znalo sta ce biti sa BIH i sta je cilj velike Srbije.
7. Cista glupost su ove izrecene teze. Pa zar nisu Srebrenicu izdali general Morion, Holandski bataljon, Nato, Ujedinjene Nacije. Nevjerovatne gluposti, da je Alija rahmetile vjerovao Karadzicu i Mladicu. A jos zesce gluposti da je prodavao opstine.
Niko nemoze izgovoriti gluposti na svoj racun, kao sto to Bosnjak moze. Nedostatak nacionalnog osjecaja, nacionalne pripadnosti i manjak vjerskog odgoja.
8. Pa jeli se drzava stvarala od have i prasine. Odakle novac jednoj poharanoj Bosni za rat?? Odakle novac za oruzje, za uniforme, za hranu, za logistiku?? Odakle novac za lobiranje u svijetu?? Odakle novac za ambasade u svijetu?? Odakle novac za ambasadore, za putovanja politicara?? Odakle zlato za pokrice prve BiH valute, Bosanskog dinara?? ..... ????? :?
Je li takodjer glupost i laz da je Alija Izetbegovic davao Tudjmanu Hercegovinu i dijelove Bosne ?
Kao prvo, jesi li ti bio tu i cuo to ili ti je to Tudman licno javio, a mozda si dobio info od Sanadera. Sve je moguce.
Kao drugo, da je rahmetli Alija nesto davao Tudmanu, zar nemislis da ovaj to nebi uzeo. Ili mislis da je rekao, pa neka Alija eto ostavit cu ja to tebi.
Kao trece, to je bio rat informacija, pregovora... Valjalo je od dusmanina izvuci info, sta on zeli, sta hoce, sta kani... Trebalo je biti lisica i od nicega stvoriti drzavu.
Igman

Post by Igman »

Nosferatu wrote:Jusufe 6 ljiljana zlatne boje - to je znak Bosne moje.

Image

Ili jos jedna

Image

Vela havle, sta covijek mlati. Pa jadan bio nego sta si nego Turcin. Ili bi mozda volio da si Svedanin ili mozda Amerikanac. Zapamti da ljudi koji nose imalo iman u svom srcu i svojoj dusi se osjecaju i Turcima. Jer oni su nam vjeru donijeli.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Igman wrote: Vela havle, sta covijek mlati. Pa jadan bio nego sta si nego Turcin. Ili bi mozda volio da si Svedanin ili mozda Amerikanac. Zapamti da ljudi koji nose imalo iman u svom srcu i svojoj dusi se osjecaju i Turcima. Jer oni su nam vjeru donijeli.
Da ti Karadzic ne dodje sta? :?
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

@Nosferatu

Prestani da kakis! :x Kaki ba "prodali vjeru za veceru". Mislis da Ostoja nije odnekud primio krscanstvo? Ha? Ne, to je im´o odvjeka. :roll: Za tvoju informaciju, Bosnjaci su bili bogumili prije Osmanlija, proganjani su i od Vatikana i od Bizanta ali su se odrzali. A s dolaskom Osmanlija nestala je vec slaba Bosanska Crkva i Bosnjaci su DOBROVOLJNO prihvatili ISLAM ali nisu promjenili identitet. Ti pricas tipicne cetnicke price, a taj citat sto si mi dao. Cisto sranje pa i da je Einstein napisao... :x
mala-i

Post by mala-i »

mr__bosnjak wrote:@Nosferatu

Prestani da kakis! :x Kaki ba "prodali vjeru za veceru". Mislis da Ostoja nije odnekud primio krscanstvo? Ha? Ne, to je im´o odvjeka. :roll: Za tvoju informaciju, Bosnjaci su bili bogumili prije Osmanlija, proganjani su i od Vatikana i od Bizanta ali su se odrzali. A s dolaskom Osmanlija nestala je vec slaba Bosanska Crkva i Bosnjaci su DOBROVOLJNO prihvatili ISLAM ali nisu promjenili identitet. Ti pricas tipicne cetnicke price, a taj citat sto si mi dao. Cisto sranje pa i da je Einstein napisao... :x
dragi,mili mr-bošnjače,sve al sve al gdje nađe ajnštajna u svemu ovome?
ili je imao i neke radove o etnogenezi koji su mene mimoišli...
Šandor

Post by Šandor »

Nesferatu, jedan narod koji već ima izgrađen identitet ne može na silu mijenjati taj identitet. Uvijek je bilo i bit će pojedinaca koji će rado stati na stranu Srba ili Hrvata da bi opstali ali većina to nikad neće prihvatiti. To je pokazao i protekli rat kad su samo u Velikoj Kladuši došli na tu ideju. Moj prvi komšija je na početku rata razmišljao tako kao ti. Možda čak i gore. Sugerisao je mom starom da pređemo na Pravoslavlje. :-)

Najbolji primjer su Mauri u Španiji da se narod ne može prisilno prešaltat ako već ima čvrstu vjeru. Tako da su ih Španci na kraju sve morali pobit i protjerat. Samo mali dio njih je istinski promijenio vjeru. "Čišćenje" od nekrsti u Španiji trajalo je oko 150 godina. Okončano je oko 1635. godine protjerivanjem nekoliko stotina hiljada preostalih prisilno pokrštenih muslimana u Maroko. Muslimani su u Španiji živjeli duplo duže nego mi ovdje. Skoro hiljadu godina. Ali svemu dođe kraj. :D

E tako će biti i ovdje ako nam nekad nanesu konačni poraz. Možda će biti smradova koji će se prešaltat ali će 90% naroda morat bit pobijeno ili protjerano. :wink:

Bošnjaci, Srbi i Hrvati nekad davno jesu bili jedno. Ali to nije tako od silaska sa Karpata prije nekih 1400 godina. Tada je počelo nacionalno raslojavanje koje je završeno prije nekih stotinjak godina. :oops:

Nije valjda da vjeruješ da su ljudi u Bosni prelazili na Islam s puškom pod vratom?

Evo ja bi radije da me ubiju nego da pređem na Kršćanstvo. :-)
Šandor

Post by Šandor »

Osim toga, stvar o kojoj je riječ je prirodna. Radi se o nacionalnom i vjerskom raslojavanju. To se dešavalo u cijelom svijetu. Sada je taj proces okončan. Bošnjaci su to što jesu i ne mogu biti ništa drugo. Samo što Srbi i Hrvati ne mogu sa tim da se pomire. :D:D
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Dodik: BiH neodrživa, referndum o neovisnosti RS neizbježan

BANJA LUKA - Bosna i Hercegovina dugoročno nije održiva i stoga je referendum o neovisnosti Republike Srpske neizbježan, izjavio je za srbijansku novinsku agenciju FoNet premijer RS-a Milorad Dodik, prenosi Federalna televizija.

Dodik je naglasio da je osnovni uslov da Republika Srpska ostane u BiH davanje garancija da u njoj neće prevladavati majorizacija i radikalni islam.

Također je naglasio da u RS-u u ovom trenutku postoji volja za ostanak u BiH, ali i naglasio da će eventualna nezavisnost Kosova osnažiti razmišljanja Srba da i oni imaju isto pravo.

E ovo je pravi petokolonas....covjek koji ce napraviti sranje u BIH....
slimmersex

#117 Re: Peta kolona tj. Karadzicevci

Post by slimmersex »

JBT wrote:SDS sa Karadzicem na celu je imala cilj da podijeli BiH i dio koji se zove RS pripoji Srbiji. Da bi dosli do toga morali su prvo dokazati svijetu da je suzivot izmedju tri vecinska naroda u BiH nemoguc.
I danas je BiH puna ljudi koji propagiraju tu verziju odnosa u BiH.
Ima li petokolonasa i na ovome forumu?
u cemu je razlika izmedju onih koji su propagirali nemogucnost suzivota naroda na nivou jugoslavije i izmedju onih koji su propagirali nemogucnost suzivota medju 3 naroda bih?

Oni koji su se zalagali za odvajanje bih od krnje jugoslavije a zalazu se za cjelovitost bih su u najmanju ruku licemjerni.
mala-i

#118 Re: Peta kolona tj. Karadzicevci

Post by mala-i »

slimmersex wrote:
JBT wrote:SDS sa Karadzicem na celu je imala cilj da podijeli BiH i dio koji se zove RS pripoji Srbiji. Da bi dosli do toga morali su prvo dokazati svijetu da je suzivot izmedju tri vecinska naroda u BiH nemoguc.
u cemu je razlika izmedju onih koji su propagirali nemogucnost suzivota naroda na nivou jugoslavije i izmedju onih koji su propagirali nemogucnost suzivota medju 3 naroda bih?

Oni koji su se zalagali za odvajanje bih od krnje jugoslavije a zalazu se za cjelovitost bih su u najmanju ruku licemjerni.
po čemu?po tome što nisu željeli da žive u Miloševićevoj velikoj Srbiji?sintagma krnja Jugoslavija ti sama sve kaže...
najbolji propagator nemogućnosti suživota bio je Slobodan Milošević.bilo je tu još pomagača,ali on je i dalje the greatest...
bos

#119 Re: Peta kolona tj. Karadzicevci

Post by bos »

slimmersex wrote:

Taman kad covjek pomisli da je sve cuo i vidio...
danas

#120 Re: Peta kolona tj. Karadzicevci

Post by danas »

mala-i wrote:
slimmersex wrote:

po čemu?po tome što nisu željeli da žive u Miloševićevoj velikoj Srbiji?sintagma krnja Jugoslavija ti sama sve kaže...
najbolji propagator nemogućnosti suživota bio je Slobodan Milošević.bilo je tu još pomagača,ali on je i dalje the greatest...
a da ne govorimo o ustavnim pravima republika (a ne naroda ili narodnosti) na otcjepljenje... i da je stoga ono sto se desilo sa SFRJ bilo sasvim legalno, a ovo genocidno krmcenje BiH je nesto posve drugo...
BECHO

Post by BECHO »

Zaboravih babuku Fikreta Skorpiona Avdica 'turit' u listu petokolonasa! :D
furlan

#122 Re: Peta kolona tj. Karadzicevci

Post by furlan »

[quote="slimmersex"][quote="JBT"]SDS sa Karadzicem na celu je imala cilj da podijeli BiH i dio koji se zove RS pripoji Srbiji. Da bi dosli do toga morali su prvo dokazati svijetu da je suzivot izmedju tri vecinska naroda u BiH nemoguc.
Ima li petokolonasa i na ovome forumu?[/quote]

Oni koji su se zalagali za odvajanje bih od krnje jugoslavije a zalazu se za cjelovitost bih su u najmanju ruku licemjerni.[/quote]

Licimjerno je postaviti ovakvo pitanje, osim ako pitanje ne postavlja neko ko ne zna nista ili nece da otvori oci o dogadjajima koji su prethodili brutalnom komadanju zemlje Bosne.
slimmersex

#123 Re: Peta kolona tj. Karadzicevci

Post by slimmersex »

mala-i wrote:
slimmersex wrote:

Pa sta? evo Milosevic je umro i sad bi sve bilo ok, ako je on problem.

Stvar je u tome sto se na milosevica vade oni koji su u stvari imali za cilj da razbiju jugoslaviju jer “nisu mogli” sa srbima.

Ali kad ti neces da zivis pod milosevicem zasto bih ja pod izetbegovicem? Ako ti ne mozes sa srbima u jugoslaviji zasto bih ja sa bosnjacima u bih?

Jednostavno-stvar je ista. Ako ste htjeli da se jugoslavija raspadne morate pristati I na to da se bih raspadne.
_BosanaC

#124 Re: Peta kolona tj. Karadzicevci

Post by _BosanaC »

slimmersex wrote:
mala-i wrote:
slimmersex wrote: u cemu je razlika izmedju onih koji su propagirali nemogucnost suzivota naroda na nivou jugoslavije i izmedju onih koji su propagirali nemogucnost suzivota medju 3 naroda bih?

Pa sta? evo Milosevic je umro i sad bi sve bilo ok, ako je on problem.

Stvar je u tome sto se na milosevica vade oni koji su u stvari imali za cilj da razbiju jugoslaviju jer “nisu mogli” sa srbima.

Ali kad ti neces da zivis pod milosevicem zasto bih ja pod izetbegovicem? Ako ti ne mozes sa srbima u jugoslaviji zasto bih ja sa bosnjacima u bih?

Jednostavno-stvar je ista. Ako ste htjeli da se jugoslavija raspadne morate pristati I na to da se bih raspadne.
BiH je nastala puuuuno prije Jugoslavije... I postojanje BiH i postojanje Jugoslavije nemaju ama bas nikakve veze.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

a) Najmanje su htjeli i uticali BIH gradani na raspad SFRJ.

b) ako se bude BIH i raspadala nece se raspasti po rezultatima etnickog ciscenja.

Dok su Miliosevicevi i Karadicevi poslusnici drzali pod okupacijom pola hrvatske i 70% BIH...nisu se culi glasovi da se zali za podjelom Juge, sad je kasno...svi smo najeb..i...sto i zasto zakljuci sama/sam.
Post Reply