Partizanske "pobjede" i revidiranje istorije

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

danas

Post by danas »

babanovac wrote:Krajem tridesetih godina proslog vijeka,KPJ nije brojala vise od 2000 clanova.
U roku od sest godina,preuzeli su kompletnu vlast na podrucju bivse Jugoslavije.
Da li se ovakvoj pobjedi gleda u zube?

Nije sve u ljubavi,ima nesto i u parama...
nije bas tako -- kao prvo, nije bitan broj registrovanih clanova, bitan je valjda broj glasaca. a KPJ je bila treca partija u kraljevini (po broju poslanika u parlamentu), sve dok nije zabranjena. a zabranjena je bila bas zato sto je bila vrlo popularna, i jer je postojala opasnost da prevlada. na lokalnim izborima je cesto odnosila pobjede i imala vecinu. recimo, gradonacelnik beograda je trebao biti filip filipovic, KPJ kandidat, ali je vlada to zabranila. KPJ je odnijela lokalne pobjede u najvecim hrvatskim i srpskim gradovima: zagrebu, osijeku, beogradu, nisu, mislim cak i u tuzli.

ovo je sve iz sjecanja, mozda sam promasila koji detalj ali daleko je od istine da je KPJ bila minorna politicka partija prije rata. to je sve sto sam htjela da kazem...
DiplomataSaSela

Post by DiplomataSaSela »

Jara wrote:
dripac wrote:
karanana wrote:neko spomenu dolazak crvene armije u jugoslaviju...jesam li prespavao taj cas istorije ili je to neka nova cinjenica da je crvena armija oslobadjala jugoslaviju?
Crvena armija jeste učestvovala u završnoj fazi oslobađanja Jugoslavije.
...tačno, jedan manji dio Jugoslavije i to tek pošto im je Tito dao dozvolu za to...da bi mogli preko Vojvodine ući u Mađarsku.
:lol: :lol: ma ja ba...poslo im mail da mogu...i to iz pecine u drvaru a mozda i iz neke druge(bilo je pecina jebiga)
kekec

Post by kekec »

Diplomato, ovdje si se provalio i to dobrooo. :-)
Suzdrzi se nekad. :roll:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

kekec wrote:Diplomato, ovdje si se provalio i to dobrooo. :-)
Suzdrzi se nekad. :roll:
Ma pocesto mu se to desava u zadnje vrijeme...
Mora da je covjek u prelazu, sta li... :-)

:D :D
Stari

Post by Stari »

Ko to kaze ko to laze da partizani nisu odnijeli ni jednu pobjedu tokom rata? .... :D ... Eh vidim ja nesto se tu cudnovatno desava....Begesh nisu , barem ne u potpunosti , oslobodili jurisnici Peke Dapcevica....medjutim treba biti fer i korektan, staviti ruku na srce, udahnuti duboko i reci ....nisu vala ni rusi....nego...sovjeti i to vecinom etnicki :D ukrajinci :D . I sto je jos vaznije ...to nikad nije bila nikakva tajna...pa jedna ulica u veleljepnoj prijestolnici vaskolikog srpstva ...se zvala imenom generala koji ih je predvodio (generala Zdanova)...valjda nisu toj ulici promjenili ime (buduci da covjek nije bio musliman...nego ukrajinac - grkokatolik, to bi me , iskreno da vam rechem, ...cudilo) ....

Nego nije to bitno.... pobjedili su Dapcevic, Nadj, Popovic, Drapsin i ekipa ...u nekim kasnijim bitkama, to se ne moze poricati, i to bez pomoci kopnene vojske Sovjetskog saveza i bez pomoci Britanske kraljevske avijacije...evo jedna od takvih je i recimo operacija oko oslobadjanja Bosanskog Novog ...isl. I tvrdnja po kojoj partizani nisu izvojevali ni jednu pobjedu bi trebala biti odbacena...kao neutemeljna. Postoje dokazi da su partizani porazili Italijane kod Prozora u zimu 1943...pa vi vidite.
Post Reply