Ma vala si u pravu, nema sanse da bi se ja borio u ratu da ponovo bude rata. Sta bi dobio na kraju? BIlo kakvo pravo, egzistenciju?Liberalism wrote:Eh, eto u zadnje 4 godine potrosili su na borce 1,5 milijardi KM i eto sta su dobili na kraju.
Kad samo neko kaze kako su bosanci bilo koje nacije kao izuzetno inteligentni, pametni i mudri.
Jesu ali u vicevima samo
Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa
-
mahalas505
#101 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa
-
mamas
#102 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa
@Dozer
Ovdje dobro treba naglasiti da je VLAST KRIVA sto imamo toliko primalaca kojekakvih naknada. To svi ovi koji kritikuju i napadaju borce (medju kojima ima i pravih) nikako da skontaju. Pa nismo im mi davali potvrde o invalidnosti, zaslugama itd.
I moj suprug se od svoje 20. godine borio do zadnjeg dana da odbrani svoj grad i imao je srecu da je "zaradio" samo reumu. A ne smijem ni pomisliti da li se u njegovoj glavi ipak negdje nesvjesno krije tracak PTSP-a, koji moze da bukne ako nam u zivotu krene po zlu. A to se moze desiti vrlo lako sa ovom vlascu koja krade nemilice i nikad im nije dosta. Nikad nije dobio ni marku od ove drzave sto je mladost svoju dao, a trazili smo "samo" da nam odobre povoljan kredit da izgradimo sebi dom, jer su nas protjerali iz domova nasih roditelja - kako neprijatelji, tako i ekonomska situacija, pa smo morali ici za hljebom u drugi grad. Ne, vjesto su napravili zakone da samo odredjeni imaju sva prava, a pravi borci nikakva.
Citam razne komentare u vezi sa jucerasnjim desavanjima i ne mogu da vjerujem da narod ne moze da skonta da je VLAST kriva za sve sto nam se desava, a i narod koji bira takvu vlast za 50-100 KM svake 4 godine i malo asfalta pred izbore.
I suprug i ja imamo primanja koja posteno i tesko zaradimo i mozemo pokriti svoje troskove i neko bi rekao da se nemamo na sta zaliti, ali ne mozemo gledati ove lopove vise koji sve pokradose i zaduzise nas i nasu djecu za 200 godina. Ova vlast u nama budi agresivnost, pa i mi bismo najradije izasli i svu djubrad na vlasti rastjerali.
Nadam se da ce nam svima jednog dana doci u glavu da VLAST ne moze raditi ovo sto (ni)je radila u proteklih 15 godina.
Ovdje dobro treba naglasiti da je VLAST KRIVA sto imamo toliko primalaca kojekakvih naknada. To svi ovi koji kritikuju i napadaju borce (medju kojima ima i pravih) nikako da skontaju. Pa nismo im mi davali potvrde o invalidnosti, zaslugama itd.
I moj suprug se od svoje 20. godine borio do zadnjeg dana da odbrani svoj grad i imao je srecu da je "zaradio" samo reumu. A ne smijem ni pomisliti da li se u njegovoj glavi ipak negdje nesvjesno krije tracak PTSP-a, koji moze da bukne ako nam u zivotu krene po zlu. A to se moze desiti vrlo lako sa ovom vlascu koja krade nemilice i nikad im nije dosta. Nikad nije dobio ni marku od ove drzave sto je mladost svoju dao, a trazili smo "samo" da nam odobre povoljan kredit da izgradimo sebi dom, jer su nas protjerali iz domova nasih roditelja - kako neprijatelji, tako i ekonomska situacija, pa smo morali ici za hljebom u drugi grad. Ne, vjesto su napravili zakone da samo odredjeni imaju sva prava, a pravi borci nikakva.
Citam razne komentare u vezi sa jucerasnjim desavanjima i ne mogu da vjerujem da narod ne moze da skonta da je VLAST kriva za sve sto nam se desava, a i narod koji bira takvu vlast za 50-100 KM svake 4 godine i malo asfalta pred izbore.
I suprug i ja imamo primanja koja posteno i tesko zaradimo i mozemo pokriti svoje troskove i neko bi rekao da se nemamo na sta zaliti, ali ne mozemo gledati ove lopove vise koji sve pokradose i zaduzise nas i nasu djecu za 200 godina. Ova vlast u nama budi agresivnost, pa i mi bismo najradije izasli i svu djubrad na vlasti rastjerali.
Nadam se da ce nam svima jednog dana doci u glavu da VLAST ne moze raditi ovo sto (ni)je radila u proteklih 15 godina.
-
realna do boli
#103 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa
Jedini koji bi trebali imati SVE beneficije su invalidi . Zavisno od stepena invalidnosti trebali bi imati i nadoknadu koja njima i clanovima njihove uze porodice obezbjedjuje normalan zivot i mogucnost da skoluju svoju djecu.
Sve druge kategorije trebale su davno biti zbrinute na drugi nacin.
Petnaest godina poslije rata hodati okolo i za svoj nerad optuzivati druge je krajne neozbiljno (ako niste invalid ).
Jednom se mora napraviti rez i reci, sposobni ..na posao i sami obezbjedite sebi uslove za zivot.
Ako se danas treba protestovati onda je to zato sto se moraju otvoriti javni radovi, tvornice, ojacati sindikati, prestati sa zaposljavanjem na crno i traziti od ljudi u vlasti da pocnu raditi i zahtjevati pojedinacne ostavke radi nesposobnosti i nerada.
Sve druge kategorije trebale su davno biti zbrinute na drugi nacin.
Petnaest godina poslije rata hodati okolo i za svoj nerad optuzivati druge je krajne neozbiljno (ako niste invalid ).
Jednom se mora napraviti rez i reci, sposobni ..na posao i sami obezbjedite sebi uslove za zivot.
Ako se danas treba protestovati onda je to zato sto se moraju otvoriti javni radovi, tvornice, ojacati sindikati, prestati sa zaposljavanjem na crno i traziti od ljudi u vlasti da pocnu raditi i zahtjevati pojedinacne ostavke radi nesposobnosti i nerada.
- O'zone
- Globalni moderator
#104 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa
Što se tiče ovog uvečanog ima stara pametna "nekom je lakše metar u g....u nego cenat u glavu" Od jučer je vlast ta koja je pozitivac u svemu a obespravljeni su ti koji su teret. Šteta što nemamo Super Hika u nekoj stranci da mogu da glasam na izborima za njega! Kome treba sirotinja teška je i bogu i narodu.mamas wrote:@Dozer![]()
-
realna do boli
#105 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa
Kome treba sirotinja teška je i bogu i narodu.[/quote]
Mi nikako da shvatimo jednu stvar. Danas zivimo u kapitalizmu..ako se sam ne pobrines za sebe ..nece ni drzava. Sve one zemlje koje se busaju u prsa demokratijom, imaju milijone beskucnika i siromasnih po svojim ulicama...i nikome nista.
Samo par zemalja u svijetu ima pravican socijalni program.
Mi se i dalje iscudjavamo takvim stvarima tu oko nas ..a kada odemo u zemlje tog "idealnog" zapada..onda preskacemo beskucnike sa kolicima u kojim je njihov sav zivot i koji spavaju po ulicama ili u kanalizacijam.
Na zalost..to je ono sto nas ocekuje..bez obzira koliko se mi tome cudili ili mislili da mi nismo takvi..jesmo..postajemo..i sto prije shvatimo da samo od nas zavisi nas zivot..tim bolje.
Pokusajmo bar svojim glasom na izborima pronaci prave ljude na vlasti koji ce napraviti drzavu u kojoj nasa buducnost nisu kolica i kanalizacija... vec pravicna socijala i pravna drzava.
Pa, ako nisu oni pravi..opet druge..pa opet...ali stalno birati jedne te iste i ocekivati promjene i stalno nasjedati na jedne te iste lazi...pa dokle.
Mi nikako da shvatimo jednu stvar. Danas zivimo u kapitalizmu..ako se sam ne pobrines za sebe ..nece ni drzava. Sve one zemlje koje se busaju u prsa demokratijom, imaju milijone beskucnika i siromasnih po svojim ulicama...i nikome nista.
Mi se i dalje iscudjavamo takvim stvarima tu oko nas ..a kada odemo u zemlje tog "idealnog" zapada..onda preskacemo beskucnike sa kolicima u kojim je njihov sav zivot i koji spavaju po ulicama ili u kanalizacijam.
Na zalost..to je ono sto nas ocekuje..bez obzira koliko se mi tome cudili ili mislili da mi nismo takvi..jesmo..postajemo..i sto prije shvatimo da samo od nas zavisi nas zivot..tim bolje.
Pokusajmo bar svojim glasom na izborima pronaci prave ljude na vlasti koji ce napraviti drzavu u kojoj nasa buducnost nisu kolica i kanalizacija... vec pravicna socijala i pravna drzava.
Pa, ako nisu oni pravi..opet druge..pa opet...ali stalno birati jedne te iste i ocekivati promjene i stalno nasjedati na jedne te iste lazi...pa dokle.
- Real Khan
#106 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa
Pa...mislim da bi (na žalost) onda prije fasovao metak u glavu i završio bi u nekakvoj masovnoj grobnici. Eto šta bi dobio ukoliko bi odbio ratovati u slučaju "da ponovo dođe do rata"...mahalas505 wrote:Ma vala si u pravu, nema sanse da bi se ja borio u ratu da ponovo bude rata. Sta bi dobio na kraju? BIlo kakvo pravo, egzistenciju?Liberalism wrote:Eh, eto u zadnje 4 godine potrosili su na borce 1,5 milijardi KM i eto sta su dobili na kraju.
Kad samo neko kaze kako su bosanci bilo koje nacije kao izuzetno inteligentni, pametni i mudri.
Jesu ali u vicevima samo
- osa
#107 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa
halo, nije srednji vijek, pa postoji zatvor...Real Khan wrote:Pa...mislim da bi (na žalost) onda prije fasovao metak u glavu i završio bi u nekakvoj masovnoj grobnici. Eto šta bi dobio ukoliko bi odbio ratovati u slučaju "da ponovo dođe do rata"...mahalas505 wrote:Ma vala si u pravu, nema sanse da bi se ja borio u ratu da ponovo bude rata. Sta bi dobio na kraju? BIlo kakvo pravo, egzistenciju?Liberalism wrote:Eh, eto u zadnje 4 godine potrosili su na borce 1,5 milijardi KM i eto sta su dobili na kraju.
Jesu ali u vicevima samo
- O'zone
- Globalni moderator
#108 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa
realna do boli wrote: Kome treba sirotinja teška je i bogu i narodu.
Pa, ako nisu oni pravi..opet druge..pa opet...ali stalno birati jedne te iste i ocekivati promjene i stalno nasjedati na jedne te iste lazi...pa dokle.[/quote]
Državi koja ima milione beskućnika nije uopšte lako da se izbori za njhovu dobrobit osim preko socijalnog programa raznih skloništa i kuhinja za beskućnike jer je veoma teško obezbijediti toliki broj radnih mjesta.
Druga stvar je kod nas mi nemamo toliki broj beskućnika ali imamo socijalno ugrožene kategorije sa minimalnim primanjima. Milioni Maraka i Eura su upumpani u BiH od kraja rata na ovamo mi nemamo niti jednu fabriku koja zapošljava više od 100 ljudi osim Mittala i Aluminija imamo tržne centre u kojima se prodaje ono što niko nema za šta kupiti. Niko nikad nije izašao sa prijedlogom ekonomskog uzdizanja BiH ali zato imamo prjedloge nacionalnog uzdizanja, da ne dužim radim od svoje 18 godine sad mi je 29 od rata imam slomljena dva pršljena i preživio sam isti na neprijateljskoj teritoriji nikad mi nije palo na pamet da tražim i jedan pfening od države za to jer me je stid ljudi koji su proveli rat u rovovima braneći ovo malo zemlje što imamo jer oni zaslužuju svaku marku koja im se isplati.
- Real Khan
#109 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa
Misliš na "konc-lager"? Je li dovoljno "moderan" izraz?osa wrote:
halo, nije srednji vijek, pa postoji zatvor...
P.S. Nisam ja govorio šta bi mu učinili "njegovi", nego "anamo oni drugi...ili treći". U proteklom ratu sam znao dosta pacifista koji nisu htjeli uzeti pušku i braniti sebe i svoju porodicu, ali mnogi su završili pod zemljom bez ispaljenog metka...Naime, onima sa druge strane nišana nije smetalo da ubiju pacifistu...
- osa
#110 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa
isprika, krivo sam te shvatio, ja reko da ti iznosiš način obračuna s munchen bojnom...Real Khan wrote:Misliš na "konc-lager"? Je li dovoljno "moderan" izraz?osa wrote:
P.S. Nisam ja govorio šta bi mu učinili "njegovi", nego "anamo oni drugi...ili treći". U proteklom ratu sam znao dosta pacifista koji nisu htjeli uzeti pušku i braniti sebe i svoju porodicu, ali mnogi su završili pod zemljom bez ispaljenog metka...Naime, onima sa druge strane nišana nije smetalo da ubiju pacifistu...
-
realna do boli
#111 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa
Imate li vas dvojica ikakvu konkretnu ideju ili prijedlog za rjesavanje ovog problema ili se kao i ucesnici jucerasnjeg "dogadjaja" osjecate jaci ako se prepucavate u prazno i prijetite jedan drugom.Real Khan wrote:Misliš na "konc-lager"? Je li dovoljno "moderan" izraz?osa wrote:
Supljiranja mi je vec preko glave.
Ovo je 2010.
Po SF filmovima trebali smo svi biti negdje na Veneri ili dalje ..a mi jos u podrumima prepricavamo ratne price.
-
kv99
#112 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa
Trebao si to reci hrabrim bojovnicima koje su klale "izdajice " po Kiseljaku tj BIH Hrvate kada su ovi dosli u posjetu iz Njemacke a nisu htjeli da se pridruze HVO-u . Izveli ih iz zatvora i klali u po bijela dana u centru grada pred okupljenom gomilom koja ih je bodrila .... to je bio srednji vijek ili bolje poznato kao Herceg Bosna 1994osa wrote:halo, nije srednji vijek, pa postoji zatvor...Real Khan wrote: Pa...mislim da bi (na žalost) onda prije fasovao metak u glavu i završio bi u nekakvoj masovnoj grobnici. Eto šta bi dobio ukoliko bi odbio ratovati u slučaju "da ponovo dođe do rata"...
-
Mr. Meho
#113 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa
Imam ja konkretan prijedlog. Hajmo napravit jednu facebook grupu nekog zvucnog naziva tipa "ako skupimo 10.000 clanova poslat cemo pismo Vladi FBiH i u njemu ih posteno naruzit". 
- vozač
#114 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa
jarane jel ovo istina, pa ja se naježih od pomisli da još mogu i na platu da dobijem nekakav dodatak samo zato što sam bio u armiji, nisam dalje ni čitao, već mi je mukaLiberalism wrote:Idioti koji su na vlasti samo da bi bar bili sigurni da imaju koliko toliko sanse da na izborima 01. oktobra predju izborni prag i ponovo imaju platu od 1,250 eura izglasece zakon mimo ikakvog razuma i bez izakve briga o bilo kakvim posljedima po sve građane koje zakon moze donijeti vec prvi dan nakon stgo se izbori zavrse - bitno im je samo da im to dizanje ruke osigura novi mandat - novu platu od 1.250 eura!
Zakon o pravima boraca je upravo takav zakon i svi sute samo iz straha od borca iako se zakonom planira od boraca uzeti 350 miliona KM i dati opet nekim borcima! To sto ce zbog tog zakona nakon 01. oktobra svi mi u F BiH otici u p.m. zbog tog zakona nikoga briga.
Evo nekoliko razloga zbog kojeg je novi nacrt zakona o borcima nova katastrofa za BiH ali o kojem niko nesmije nista ni da progovori - niti pozicija niti opozicija ali ni brojne nevladine organizacije i građanski pokreti (GROZD i DOSTA između ostalog) koji se bore za bolji položaj svih građana:
1. Vecina pripadnika ARBIH je je bila pozvana u vojnu sluzbu na osnovu zakona o vojnoj obavezi i samo sluzenje vojske, posebno u ratu, jeste obaveza a ne pravo i samim tim nakon rata niko ne moze reci da je izgubio neko pravo - vec da je trpio posljedice obaveze, odnosno posljedice rata. Tako je neko zbog rata izgubio dio tiijela, neko clana obitelji, neko obitelj, neko svoj dom, neko svoju imovinu, neko svoj privatni biznis, neko svoj posao. Ali niko nije izgubio pravo da bi se danas mogao pozivati da je obespravljen.
2. Boracka udruzenja govore da su bez ovog zakona obespravljena kategorija. Zbog cega su borci obespravljeni? Svi pripadnici su dobili mjesecnu platu od 400 KM za svaki mjesec dok su bili u uniformi. Ak su pripadnici ARBIH dobili certifikate umjesto gotovog novca - to nije gubljenje prava - to je prevara koju su uradile vlasti ali i koju su prihvatili borci sto dovodi do toga da danas niko nikoga ne moze pozivati na odgovornost niti zahtjevati neka naknadna prava iz rata. Vlasti 1996 i 1997 godine su tad iskoristile naivnost pripadnike ARBIH i svih njihovih tzv lidera koji su tad sutili ko kreteni dok se danas nasli nesta busati i stititi prava boraca. tako sam ja kao pripadnik ARBIH za paripadnost armiji od 01. marta 1992 do februara 1996. godine dobio 18.200 (ili 18.600 KM nesjecam se) koje su mnogi borci prodali za 3% nominalne vrijednosti odnosno za 500-600 KM!
3. Sta je bilo poslije? prema zakonu Borcima su dati certifikati ali im nikada (velikoj vecini) nije uplacen beneficirani radni staz. Ni to ne brine nikoga jer je to pravo na osnovu prava na rad i tu nema nikakvog obespravljivanja vec ima samo krsenje zakona (za koje usput ako bi ga prekrsio borac - pripadnik ARBIH koji ima privatnu firmu - vrlo brzo otisao u zatvor!) jer su vlasti nekome uplacivale beneficirani radni staz ali vecini nisu. Koga danas briga za krsenje zakona? Nikoga jer se time ne dobijaju izbori!
4. I da sve ostalo preskocim da se vratimo na ova nova 'prava' o kojima svi sute. prema novom zakonu (u mom slucaju) ja cu iako imam platu od 1400 KM te moj komsija i moj najbolji prijatelj koji ima platu od 2800 KM, te moj drugi komsija i prijatelj koji zivi u inostranstvu a koji ima platu od 4400 KM (2200 eura) nas trojca cemo dobivati po 260 KM kao dodatak na nasu platu svaki mjesec jer smo bili dobrovoljci i/ili organizatori otpora i bili smo pripadnici ARBIH cijelo vrijeme rata!
Super! meni ce te pare doci taman da dignem jos jedan kredit i da s tim parama sebi kupim novo auto! Ali jeli to normalno ljudi??????
Ja nemam nikakva prava na to! Ja ako imam imam neku vrstu zasluge (usput imam i papir od nekog generala o mojim zaslugama u ratu) ali nemam pravo da danas od siromasnih (koji rove po kontejnerima)uzimam te pare i da ih trosim na nova auta! ovi predlagaci zakona o borcima ce od mene koji sam usao u ARBIH kako bi svima bilo bolje napraviti dusmana u kojem ce bjeda crnciti da bi meni finansirala luksuz do kraja zivota!
5. prije nego kazem sta bi uradili pravi borci samo da se vratim da odgovorim na pitanje onima koji kazu ok, ti imas, ali sta je onima koji su bili i veci borci nego ti a danas leze na zavodu za zaposljavanje!
Prema statistikama federalnog zavoda za zapošljavanje od 356.579 registriranih nezaposlenih lica u julu 2006. godine 58.731 su demobilisani vojni obveznici (http://www.fzzz.ba).
Njima se novim zakonom predlaze da ce dobivati 20% prosjecne plate, odnosno 110 KM mjesecno. prevedeno u novac to znaci da ce F BiH godišnje za pomoc nezaposlenim borcima davati godisnje 77,5 miliona KM odnosno 4 puta vise nego sto se danas ukupno izdvaja za pomoc svim 350.000 nezaposlenih radnika u F BiH!
Sta je ovde problem? Ovde nije problem socijalna pomoc nezaposlenim borcima jer svim građanima BiH bez obzira jesu li borci ili ne treba pomoc drzave ako ta lica nisu u mogucnosti same da zarade dovoljno za zivot. Problem je sto ne postoji mogucnost da se izdvoji 77 miliona KM a da se sprijeci mogucnost da se te pare zloopotrijebe odnosno da se iskoriste borci kako bi se 77 miliona KM dijelio kapom i sakom na nacin kako to odgovara ljudima koji su na vlasti!
Drugo problem je sto se laze! Ako vlasti zaista brinu o borcima zasto im ne dadnu 10 KM vec ranije obecanih kao pomoc zbog rasta cijena PDV! Federalna vlada obecava da ce dati 77 miliona a u 2006. godini jedva da su dali 900.000 KM za pomoc svim nezaposlenim usljed rasta cijena nakon uvođenja PDV! ocigledno jeste da je ovaj zakon samo lazno iskazivanje podrske nezaposlenim borcima, jer vlasti danas niko ne sprjecava da nezaposlenim borcima daju 10 KM mjesecno! Umjesto da im daju 10 KM ovi koji izglasavaju zakon ne daju borcima nista, ali im obecavaju 100 KM!
Ovim zakonom se govori slijedece: Mi cemo dati svakom borcu 100 KM bez obzira radio ne radio samo da je bio u ABiH a sa druge strane briga nas sto cemo te pare uzeti od usta bijede koja ce te pare morati dati kroz PDV i ostale poreze.
U praksi ovo znaci slijedece da ako je neko bio borac on je dobio platu u ratu plus nakon rata doviba minimalno 100 a maksimalno 260 KM svaki mjesec radio ne radio. Pa jesu li se borci borili u ratu samo da bi nakon rata zivili na grbaci ostalim zenama starcima i djeci! Posebno djeci jer oni koji su bili djeca u ratu sad moraju da placaju danak onima koji su provodili svoju obavezu! I pitamo se zbog cega nam mladi odlaze!
I na kraju ovog komentara, volio bi vise nego ista da se ne usvoji zakon i da lideri borackih organizacija pozovu borce na ulice! Slobodno nek izadju svi oni koji bi da zive danas na grbaci djece zbog kojih su i branlili ovu Bosnu. Sramota!
- Real Khan
#115 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa
Naravno da imam konkretne prijedloge i uputio sam ih jedinoj stranci koja ima muda da pročačka te spiskove boraca i "boraca", jedinoj stranci koja ima muda ispitivati "gdje su (ratne) pare"...najaktivnijoj opozicionoj stranci prema izvještajima CCI...(a nije SDP). Možemo li sad' nastavit ja i @osarealna do boli wrote:Imate li vas dvojica ikakvu konkretnu ideju ili prijedlog za rjesavanje ovog problema ili se kao i ucesnici jucerasnjeg "dogadjaja" osjecate jaci ako se prepucavate u prazno i prijetite jedan drugom.Real Khan wrote:Misliš na "konc-lager"? Je li dovoljno "moderan" izraz?osa wrote:
Supljiranja mi je vec preko glave.
Ovo je 2010.
Po SF filmovima trebali smo svi biti negdje na Veneri ili dalje ..a mi jos u podrumima prepricavamo ratne price.
- osa
#116 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa
kv99 wrote:Trebao si to reci hrabrim bojovnicima koje su klale "izdajice " po Kiseljaku tj BIH Hrvate kada su ovi dosli u posjetu iz Njemacke a nisu htjeli da se pridruze HVO-u . Izveli ih iz zatvora i klali u po bijela dana u centru grada pred okupljenom gomilom koja ih je bodrila .... to je bio srednji vijek ili bolje poznato kao Herceg Bosna 1994osa wrote:halo, nije srednji vijek, pa postoji zatvor...Real Khan wrote: Pa...mislim da bi (na žalost) onda prije fasovao metak u glavu i završio bi u nekakvoj masovnoj grobnici. Eto šta bi dobio ukoliko bi odbio ratovati u slučaju "da ponovo dođe do rata"...
nemoj zezat, ja mislio da su to radili samo mudžahedini, veliš zaklaše ih, i nisi im pomogao...
-
realna do boli
#117 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa
Ne treba nama facebook grupa..mi imamo svoje predstavnike u klupama..zasto se bolimo svoje vlastite vlasti.Mr. Meho wrote:Imam ja konkretan prijedlog. Hajmo napravit jednu facebook grupu nekog zvucnog naziva tipa "ako skupimo 10.000 clanova poslat cemo pismo Vladi FBiH i u njemu ih posteno naruzit".
Postali smo misevi koji se samo u grupama osjecamo dobro i sposobno dici svoj glas. Uzeti kamen i razbitijate ono sto cemo poslije platiti iz svog djepa, porezima.
Koliko nas uposte zna ko mu je predstavnik poslije izbora..nakon godinu dana..kome treba da se obratimo i zahtjevamo rjesavanje problema.
Lakse se ovdje na forumima prepucavati oko koske koju nam dobace kao gladnim psima lutalicama da se imamo oko cega zabaviti.
Vrtimo se u krug i hvatamo vlastiti rep sve u nadi da cemo mozda uhvatiti i neciji drugii dobro ga ugristi.
A od toga nema para..nema novaca..nema love ..samo ide vrijeme i mi smo stariji i straiji..ali ne i pametniji.
- vozač
#118 Re:
reci mi da je ovo zajebancija, pa ako je ovo tačno imaćemo grčku 2 oktobra.Liberalism wrote:U nacrtu stoji: svim nezaposlenim naknadu u visini 20% prosjecne plate iz prosle godine ili ti 100 KM mjesecno.
Svim organizatorima otpora i dobrovoljcima 50% prosjecne plate bez obzira na njihov radno pravni status, ili ti oko 260 KM mjesecno, a u ovu kategoriju se uklapa ovaj moj predhodni primjer.
Covjek i dobrovoljac i organizator i sad zivi od svog rada u EU.
Mozes mi sad odgovoriti?
jebo te život, meni je u knjižici, kolko se sjećam baš neki datum na granici da budem dobrovoljac ili mobilisani, negdje sredinom juna 1992.
da se razumijemo, to me nikad nije zanimalo, al već zamišljam boračku populaciju kako se štele datumi, neće me začuditi da na kraju svi budu organizatori otpora i dobrovoljci (uz dva svjedoka), jebi ga 260 KM je 260 KM, više nego 100, u svakom slučaju
malo karikiram, al ako ovo prođe mi smo gotovi, čovječe sjebo si me definitivno, od gazimestana i govora slobodana miloševića ništa me nije ovako potreslo i osvijestilo
-
realna do boli
#119 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa
Upravo je prosao jos jedan sat naseg zivota.
- vozač
#120 Re:
u sarajevu kutija cigara dnevno i to isplata na kraju mjeseca, ja ne znam da je iko dobio banke mimo togaLiberalism wrote:U 81 diviziji 100 DEM diverzantima, oficirima 50 DEM. Pitaj ako nevjerujes (doduse nesjecam se koliko je mjeseci biulo tako, valjda dok se torba para nije ispraznila).![]()
![]()
- Dozer
#121 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa
@Liberalism je dao odlican pregled stanja.
Ni ja nikad nisam dobio nista od drzave nakon rata, a nisam nista ni trazio, da budem iskren. Dobio certifikate koje sam u neka doba malo ulozio u dionice i izvukao malo vise od 2-3% nominale, i to je to. Naravno, kako je i receno, vjerovatno sam ostao kratak za uplaceni beneficirani staz, iako mi je to uknjizeno u radnu knjizicu jer sam bio u aktivnom sastavu policije. Nisam ovo nikad provjeravao, vjerovatno cu kada krenem u penziju, za nekih 17-18 godina...
Stoje cinjenice da se niko ovdje nije borio da bi mu nakon rata neko nesto za racun toga placao.
Medjutim, upravo su danasnje vlasti (kao da su se mijenjale proteklih 20 godina...SDA i SBiH ovako, SDA i SBiH onako, dakle - etnicari) kreirale sve te boracke, a u sustini klasicne socijalne kategorije.
I nisu oni to uradili napamet, da i to bude jasno. U tome su odmah nakon rata vidjeli jedno veliko biracko tijelo koje se mjeri stotinama hiljada glasova, i onda se i krenulo u kreiranje podanickog odnosa u kojem bi svi ti borci, ili bar velika vecina njih, bili na neki nacin zavisni od vlasti, odnosno drzavnog/entitetskog budzeta. Nemojte se zavaravati da je u RS ista drugacije. Isti je to sablon, jos davno dogovoren medju etno-kleptokratama na vlasti.
Ali, nije ni ovo nerjesiva situacija, samo kada bi postojece vlasti to htjele rijesiti. Njima i dalje odgovara ovakvo stanje, iako se cini da "trpe gubitke". Da us htjeli bilo sta rijesiti po ovim pitanu, odavno bi se zaista aktivirali na razvojinim projektima i realnom i dugorocnom zaposljavanju.
Ali, sta bi se desilo u tom slucaju? Sta bi bilo da se vecina boraca tokom proteklih 15 godina uspjela zaposliti kroz neki drzavni program ili projekat i na taj nacin sebi i svojim porodicama obezbijediti dugorocniju egzistenciju?
Pa jasno je kao dan - vladajuce stranke jednostavno bi izgubile ogromno biracko tijelo zavisno od njih, ne bi vise imali destina i stotina hiljada ljudi s kojima bi mogli manipulisati i tako ostajati na vlasti.
Ljudi bi bili nezavisni, malo bi vise razmisljali svojim glavama i shvatili da od etno-nacionalno-vjerskih prica nema nista, kao i da treba ulagati u tu nesretnu ekonomiju jer je ona ta koja za sobom vuce normalan zivot, blagostanje, itd.
Rezultat - etno-kleptokratija odlazi sa vlasti. A to se ne smije desiti.
I zato i imamo sve sto imamo.
MMF je tu uskocio sa svojim EU pravilima, i sada se vlast nasla u neobranom grozdju jer sve kategorije koje su godinama unazad brizljivo kreirali i dotirali, moraju da ukinu...
Ni ja nikad nisam dobio nista od drzave nakon rata, a nisam nista ni trazio, da budem iskren. Dobio certifikate koje sam u neka doba malo ulozio u dionice i izvukao malo vise od 2-3% nominale, i to je to. Naravno, kako je i receno, vjerovatno sam ostao kratak za uplaceni beneficirani staz, iako mi je to uknjizeno u radnu knjizicu jer sam bio u aktivnom sastavu policije. Nisam ovo nikad provjeravao, vjerovatno cu kada krenem u penziju, za nekih 17-18 godina...
Stoje cinjenice da se niko ovdje nije borio da bi mu nakon rata neko nesto za racun toga placao.
Medjutim, upravo su danasnje vlasti (kao da su se mijenjale proteklih 20 godina...SDA i SBiH ovako, SDA i SBiH onako, dakle - etnicari) kreirale sve te boracke, a u sustini klasicne socijalne kategorije.
I nisu oni to uradili napamet, da i to bude jasno. U tome su odmah nakon rata vidjeli jedno veliko biracko tijelo koje se mjeri stotinama hiljada glasova, i onda se i krenulo u kreiranje podanickog odnosa u kojem bi svi ti borci, ili bar velika vecina njih, bili na neki nacin zavisni od vlasti, odnosno drzavnog/entitetskog budzeta. Nemojte se zavaravati da je u RS ista drugacije. Isti je to sablon, jos davno dogovoren medju etno-kleptokratama na vlasti.
Ali, nije ni ovo nerjesiva situacija, samo kada bi postojece vlasti to htjele rijesiti. Njima i dalje odgovara ovakvo stanje, iako se cini da "trpe gubitke". Da us htjeli bilo sta rijesiti po ovim pitanu, odavno bi se zaista aktivirali na razvojinim projektima i realnom i dugorocnom zaposljavanju.
Ali, sta bi se desilo u tom slucaju? Sta bi bilo da se vecina boraca tokom proteklih 15 godina uspjela zaposliti kroz neki drzavni program ili projekat i na taj nacin sebi i svojim porodicama obezbijediti dugorocniju egzistenciju?
Pa jasno je kao dan - vladajuce stranke jednostavno bi izgubile ogromno biracko tijelo zavisno od njih, ne bi vise imali destina i stotina hiljada ljudi s kojima bi mogli manipulisati i tako ostajati na vlasti.
Ljudi bi bili nezavisni, malo bi vise razmisljali svojim glavama i shvatili da od etno-nacionalno-vjerskih prica nema nista, kao i da treba ulagati u tu nesretnu ekonomiju jer je ona ta koja za sobom vuce normalan zivot, blagostanje, itd.
Rezultat - etno-kleptokratija odlazi sa vlasti. A to se ne smije desiti.
I zato i imamo sve sto imamo.
MMF je tu uskocio sa svojim EU pravilima, i sada se vlast nasla u neobranom grozdju jer sve kategorije koje su godinama unazad brizljivo kreirali i dotirali, moraju da ukinu...
- vozač
#122 Re:
ja radim i bilo bi me stid da dobijem kao dobrovoljac ili dragovoljac ili koji ti već ... 260 KM, obzirom da mi majka ima penziju 350 sa punim radnim stažom od 35 godina, prema tome ne kenjajte i ne napadajte LIBERALISM jer sve treba da se zna. suština je da se svim ovim zakonima upravo najviše omaste oni koji već imaju prihode po milion drugih osnova i socijala i to je najbolnije od svega. vi se nadovezali a šta je sa ovim, šta je sa petim, desetim, čovjek konkretno priča o boračkom zakonu i držite se teme. ako je ovo istina, to je užas... mada bi i ja bio dobar 260 KM, nisam baš siguran za datum, al da se i to sreditiLiberalism wrote:Organizatori otpora svi oni koji su do juna 1992 bili prippadnici ARBIH
Eto na sta ce ispasti zakon
Ovi borci mi zvuce ko organizovana grupa, koja prijeti daj pare ili ces viditi svog boga
Umjesto da se bore za 60.000 nezaposlenih poraca pripadnika ARBIH, kao nesta sto bi i moglo imati smisao, oni traze pare za 140.000 boraca koji imaju placeni posao. Sramota
I svi sute, i onda se pitamo 'sta nam ono rade'
-
detroit-mercy
#123 Re: Re:
Problem je u tome sto smo mi takav narod kome nikada nije dosta, sigurno ces imati dosta "boraca" koji danas rade i zaradjuju za zivot ali ako dobiju mogucnost za dodatnih 260k ili ne znam ni sam koliko vecina ce reci " ma daj i to svi uzimaju pa sto ne bi i ja". Ovime ne zelim da kazem da su "borci" losi a vlast dobra, nego kakav narod takva i vlast a ovu i ovakvu vlast treba usranom motkom ganjati.vozač wrote:ja radim i bilo bi me stid da dobijem kao dobrovoljac ili dragovoljac ili koji ti već ... 260 KM, obzirom da mi majka ima penziju 350 sa punim radnim stažom od 35 godina, prema tome ne kenjajte i ne napadajte LIBERALISM jer sve treba da se zna. suština je da se svim ovim zakonima upravo najviše omaste oni koji već imaju prihode po milion drugih osnova i socijala i to je najbolnije od svega. vi se nadovezali a šta je sa ovim, šta je sa petim, desetim, čovjek konkretno priča o boračkom zakonu i držite se teme. ako je ovo istina, to je užas... mada bi i ja bio dobar 260 KM, nisam baš siguran za datum, al da se i to sreditiLiberalism wrote:Organizatori otpora svi oni koji su do juna 1992 bili prippadnici ARBIH
Eto na sta ce ispasti zakon
Ovi borci mi zvuce ko organizovana grupa, koja prijeti daj pare ili ces viditi svog boga
Umjesto da se bore za 60.000 nezaposlenih poraca pripadnika ARBIH, kao nesta sto bi i moglo imati smisao, oni traze pare za 140.000 boraca koji imaju placeni posao. Sramota
I svi sute, i onda se pitamo 'sta nam ono rade'
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#124 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa
PostPostao/la Liberalism dana 30/08/2006 10:09

Liberalism wrote:Idioti koji su na vlasti samo da bi bar bili sigurni da imaju koliko toliko sanse da na izborima 01. oktobra predju izborni prag i ponovo imaju platu od 1,250 eura izglasece zakon mimo ikakvog razuma i bez izakve briga o bilo kakvim posljedima po sve građane koje zakon moze donijeti vec prvi dan nakon stgo se izbori zavrse - bitno im je samo da im to dizanje ruke osigura novi mandat - novu platu od 1.250 eura!
Zakon o pravima boraca je upravo takav zakon i svi sute samo iz straha od borca iako se zakonom planira od boraca uzeti 350 miliona KM i dati opet nekim borcima! To sto ce zbog tog zakona nakon 01. oktobra svi mi u F BiH otici u p.m. zbog tog zakona nikoga briga.
Evo nekoliko razloga zbog kojeg je novi nacrt zakona o borcima nova katastrofa za BiH ali o kojem niko nesmije nista ni da progovori - niti pozicija niti opozicija ali ni brojne nevladine organizacije i građanski pokreti (GROZD i DOSTA između ostalog) koji se bore za bolji položaj svih građana:
1. Vecina pripadnika ARBIH je je bila pozvana u vojnu sluzbu na osnovu zakona o vojnoj obavezi i samo sluzenje vojske, posebno u ratu, jeste obaveza a ne pravo i samim tim nakon rata niko ne moze reci da je izgubio neko pravo - vec da je trpio posljedice obaveze, odnosno posljedice rata. Tako je neko zbog rata izgubio dio tiijela, neko clana obitelji, neko obitelj, neko svoj dom, neko svoju imovinu, neko svoj privatni biznis, neko svoj posao. Ali niko nije izgubio pravo da bi se danas mogao pozivati da je obespravljen.
2. Boracka udruzenja govore da su bez ovog zakona obespravljena kategorija. Zbog cega su borci obespravljeni? Svi pripadnici su dobili mjesecnu platu od 400 KM za svaki mjesec dok su bili u uniformi. Ak su pripadnici ARBIH dobili certifikate umjesto gotovog novca - to nije gubljenje prava - to je prevara koju su uradile vlasti ali i koju su prihvatili borci sto dovodi do toga da danas niko nikoga ne moze pozivati na odgovornost niti zahtjevati neka naknadna prava iz rata. Vlasti 1996 i 1997 godine su tad iskoristile naivnost pripadnike ARBIH i svih njihovih tzv lidera koji su tad sutili ko kreteni dok se danas nasli nesta busati i stititi prava boraca. tako sam ja kao pripadnik ARBIH za paripadnost armiji od 01. marta 1992 do februara 1996. godine dobio 18.200 (ili 18.600 KM nesjecam se) koje su mnogi borci prodali za 3% nominalne vrijednosti odnosno za 500-600 KM!
3. Sta je bilo poslije? prema zakonu Borcima su dati certifikati ali im nikada (velikoj vecini) nije uplacen beneficirani radni staz. Ni to ne brine nikoga jer je to pravo na osnovu prava na rad i tu nema nikakvog obespravljivanja vec ima samo krsenje zakona (za koje usput ako bi ga prekrsio borac - pripadnik ARBIH koji ima privatnu firmu - vrlo brzo otisao u zatvor!) jer su vlasti nekome uplacivale beneficirani radni staz ali vecini nisu. Koga danas briga za krsenje zakona? Nikoga jer se time ne dobijaju izbori!
4. I da sve ostalo preskocim da se vratimo na ova nova 'prava' o kojima svi sute. prema novom zakonu (u mom slucaju) ja cu iako imam platu od 1400 KM te moj komsija i moj najbolji prijatelj koji ima platu od 2800 KM, te moj drugi komsija i prijatelj koji zivi u inostranstvu a koji ima platu od 4400 KM (2200 eura) nas trojca cemo dobivati po 260 KM kao dodatak na nasu platu svaki mjesec jer smo bili dobrovoljci i/ili organizatori otpora i bili smo pripadnici ARBIH cijelo vrijeme rata!
Super! meni ce te pare doci taman da dignem jos jedan kredit i da s tim parama sebi kupim novo auto! Ali jeli to normalno ljudi??????
Ja nemam nikakva prava na to! Ja ako imam imam neku vrstu zasluge (usput imam i papir od nekog generala o mojim zaslugama u ratu) ali nemam pravo da danas od siromasnih (koji rove po kontejnerima)uzimam te pare i da ih trosim na nova auta! ovi predlagaci zakona o borcima ce od mene koji sam usao u ARBIH kako bi svima bilo bolje napraviti dusmana u kojem ce bjeda crnciti da bi meni finansirala luksuz do kraja zivota!
5. prije nego kazem sta bi uradili pravi borci samo da se vratim da odgovorim na pitanje onima koji kazu ok, ti imas, ali sta je onima koji su bili i veci borci nego ti a danas leze na zavodu za zaposljavanje!
Prema statistikama federalnog zavoda za zapošljavanje od 356.579 registriranih nezaposlenih lica u julu 2006. godine 58.731 su demobilisani vojni obveznici (http://www.fzzz.ba).
Njima se novim zakonom predlaze da ce dobivati 20% prosjecne plate, odnosno 110 KM mjesecno. prevedeno u novac to znaci da ce F BiH godišnje za pomoc nezaposlenim borcima davati godisnje 77,5 miliona KM odnosno 4 puta vise nego sto se danas ukupno izdvaja za pomoc svim 350.000 nezaposlenih radnika u F BiH!
Sta je ovde problem? Ovde nije problem socijalna pomoc nezaposlenim borcima jer svim građanima BiH bez obzira jesu li borci ili ne treba pomoc drzave ako ta lica nisu u mogucnosti same da zarade dovoljno za zivot. Problem je sto ne postoji mogucnost da se izdvoji 77 miliona KM a da se sprijeci mogucnost da se te pare zloopotrijebe odnosno da se iskoriste borci kako bi se 77 miliona KM dijelio kapom i sakom na nacin kako to odgovara ljudima koji su na vlasti!
Drugo problem je sto se laze! Ako vlasti zaista brinu o borcima zasto im ne dadnu 10 KM vec ranije obecanih kao pomoc zbog rasta cijena PDV! Federalna vlada obecava da ce dati 77 miliona a u 2006. godini jedva da su dali 900.000 KM za pomoc svim nezaposlenim usljed rasta cijena nakon uvođenja PDV! ocigledno jeste da je ovaj zakon samo lazno iskazivanje podrske nezaposlenim borcima, jer vlasti danas niko ne sprjecava da nezaposlenim borcima daju 10 KM mjesecno! Umjesto da im daju 10 KM ovi koji izglasavaju zakon ne daju borcima nista, ali im obecavaju 100 KM!
Ovim zakonom se govori slijedece: Mi cemo dati svakom borcu 100 KM bez obzira radio ne radio samo da je bio u ABiH a sa druge strane briga nas sto cemo te pare uzeti od usta bijede koja ce te pare morati dati kroz PDV i ostale poreze.
U praksi ovo znaci slijedece da ako je neko bio borac on je dobio platu u ratu plus nakon rata doviba minimalno 100 a maksimalno 260 KM svaki mjesec radio ne radio. Pa jesu li se borci borili u ratu samo da bi nakon rata zivili na grbaci ostalim zenama starcima i djeci! Posebno djeci jer oni koji su bili djeca u ratu sad moraju da placaju danak onima koji su provodili svoju obavezu! I pitamo se zbog cega nam mladi odlaze!
I na kraju ovog komentara, volio bi vise nego ista da se ne usvoji zakon i da lideri borackih organizacija pozovu borce na ulice! Slobodno nek izadju svi oni koji bi da zive danas na grbaci djece zbog kojih su i branlili ovu Bosnu. Sramota!
-
kv99
#125 Re: Idioti ubise buducnost - Zakon o borcima = nova katastrofa
Eto sada znas da bojovnici i rvacki specijalci nisu klali samo one koji se nisu uklapali u viziju Herceg Bosne zbog religije ili etniciteta vec i BiH Hrvate. Sto im ti nisi pomogao, ovdje na forumu citavo vrijeme tvrdis kako se boris za prava BIH Hrvata ..ali kada kolju bojovnici onda nema da to osudis .osa wrote:kv99 wrote: Trebao si to reci hrabrim bojovnicima koje su klale "izdajice " po Kiseljaku tj BIH Hrvate kada su ovi dosli u posjetu iz Njemacke a nisu htjeli da se pridruze HVO-u . Izveli ih iz zatvora i klali u po bijela dana u centru grada pred okupljenom gomilom koja ih je bodrila .... to je bio srednji vijek ili bolje poznato kao Herceg Bosna 1994
nemoj zezat, ja mislio da su to radili samo mudžahedini, veliš zaklaše ih, i nisi im pomogao...