Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
ifaufa wrote:
Otici cu u Opstinu i raspitati se, dobila sam kontakt osobe koja bi mi mogla blize objasniti sta me ceka. Sporazumni razvod kosta oko 70 KM a razvod kojeg jedna strana trazi mnoze da dosegne cifru u hiljadama km.
200KM kosta sporazumni.
600KM tuzba.
Sve moze bez advokata.
bumerangss wrote:
Ni ja necu da se ženim... jednostavno vidim da sam takav tip da odlicno funkcionišem sam iako imam 34 godine ali uživam u poslu koji radimm i kad dodjem kuci hocu da se odmorim, hocu na fb necu da me niko zajebaje sta kome lajkam, kad mi prahne odem na pizzu na caršiju, prohodam, odem sam na more, idem na nudisticku plažu, seksam se sa kim i koliko hocu, volim avanture sa osobom kojoj ni ime ne znam ostanem u discu do 3 4 ujutro a spavam do 11 12 pa doruckujem u 13 14 radim sta i kad hocu jer vidim da je život jedan i jako je okrutan, nepravedan... vidim da i djeca kad odrastu okrenu glavu od roditelja (ima izuzetaka ali jako malo) a i svakakvih sudbina kao naprimjer da se vjencaju u 30-oj 35-oj pa dobiju jedno dvoje djece, sve idealno jako sretni, djeca se školuju kad odjednom mama oboli od karcinoma i umre u 50 i nekoj godini i on ostane sa dvoje školaraca... ne znam možda što sam u životu preživio dosta toga, ostao sam bez oca u 12-oj a bez mame u 28-oj godini i znam koliko mi je to ostavilo traume... ne bih opet mogao podnijeti neku tragediju... strah me života... ne volim rastanke pa necu niskim da se vežem....
ho oponopono wrote:...a što se tiče frajera ukinuta je ona diskriminacija...nema više djeva može, a on ne može dok kinder ne navrši tri godine ili za vrijeme trudnoće...
mislis ne može muž podnijeti zahtjev ili tuzbu za razvod braka dok dijete ne navrsi tri godine?
bumerangss wrote:
Ni ja necu da se ženim... jednostavno vidim da sam takav tip da odlicno funkcionišem sam iako imam 34 godine ali uživam u poslu koji radimm i kad dodjem kuci hocu da se odmorim, hocu na fb necu da me niko zajebaje sta kome lajkam, kad mi prahne odem na pizzu na caršiju, prohodam, odem sam na more, idem na nudisticku plažu, seksam se sa kim i koliko hocu, volim avanture sa osobom kojoj ni ime ne znam ostanem u discu do 3 4 ujutro a spavam do 11 12 pa doruckujem u 13 14 radim sta i kad hocu jer vidim da je život jedan i jako je okrutan, nepravedan... vidim da i djeca kad odrastu okrenu glavu od roditelja (ima izuzetaka ali jako malo) a i svakakvih sudbina kao naprimjer da se vjencaju u 30-oj 35-oj pa dobiju jedno dvoje djece, sve idealno jako sretni, djeca se školuju kad odjednom mama oboli od karcinoma i umre u 50 i nekoj godini i on ostane sa dvoje školaraca... ne znam možda što sam u životu preživio dosta toga, ostao sam bez oca u 12-oj a bez mame u 28-oj godini i znam koliko mi je to ostavilo traume... ne bih opet mogao podnijeti neku tragediju... strah me života... ne volim rastanke pa necu niskim da se vežem....
Ipak na kraju teksta saznadoh zasto si takav kakav si.
Nije bas uobicajeno imati takve zelje. Zivot u dvoje ili vise (djeca) ipak mislim da daje potpuniji smisao za zivot i srecu.
ho oponopono wrote:...a što se tiče frajera ukinuta je ona diskriminacija...nema više djeva može, a on ne može dok kinder ne navrši tri godine ili za vrijeme trudnoće...
mislis ne može muž podnijeti zahtjev ili tuzbu za razvod braka dok dijete ne navrsi tri godine?
...ooo danak...ma može i muž sada da podnese tužbu za razvod iako kinder ima manje od 3 godine, prije to nije moglo...
...srećom su ukinuli...fakat nije bilo uredu da žena može a on nije mogao...kao da će njega to vezati za nju ili dijete...nek ide svojim putem vala, a ne šuti i trpi, a od zajednice bračne smijurija samo...
...ooo danak...ma može i muž sada da podnese tužbu za razvod iako kinder ima manje od 3 godine, prije to nije moglo...
...srećom su ukinuli...fakat nije bilo uredu da žena može a on nije mogao...kao da će njega to vezati za nju ili dijete...nek ide svojim putem vala, a ne šuti i trpi, a od zajednice bračne smijurija samo...
ifaufa wrote:
Otici cu u Opstinu i raspitati se, dobila sam kontakt osobe koja bi mi mogla blize objasniti sta me ceka. Sporazumni razvod kosta oko 70 KM a razvod kojeg jedna strana trazi mnoze da dosegne cifru u hiljadama km.
200KM kosta sporazumni.
600KM tuzba.
Sve moze bez advokata.
...zahtjev za oslobađanje od plaćanja sudske takse ...dokaz potvrda sa biroa...
...u centru za socijalni rad imaš one fele besplatne pravne pomoći ...oni ti mogu tužbu odraditi...i svu papirologiju što god trebaš, neka rade to im je u opisu posla...nemaš potrebe plaćati advokata...lova ba nije problem...
bumerangss wrote:
Ni ja necu da se ženim... jednostavno vidim da sam takav tip da odlicno funkcionišem sam iako imam 34 godine ali uživam u poslu koji radimm i kad dodjem kuci hocu da se odmorim, hocu na fb necu da me niko zajebaje sta kome lajkam, kad mi prahne odem na pizzu na caršiju, prohodam, odem sam na more, idem na nudisticku plažu, seksam se sa kim i koliko hocu, volim avanture sa osobom kojoj ni ime ne znam ostanem u discu do 3 4 ujutro a spavam do 11 12 pa doruckujem u 13 14 radim sta i kad hocu jer vidim da je život jedan i jako je okrutan, nepravedan... vidim da i djeca kad odrastu okrenu glavu od roditelja (ima izuzetaka ali jako malo) a i svakakvih sudbina kao naprimjer da se vjencaju u 30-oj 35-oj pa dobiju jedno dvoje djece, sve idealno jako sretni, djeca se školuju kad odjednom mama oboli od karcinoma i umre u 50 i nekoj godini i on ostane sa dvoje školaraca... ne znam možda što sam u životu preživio dosta toga, ostao sam bez oca u 12-oj a bez mame u 28-oj godini i znam koliko mi je to ostavilo traume... ne bih opet mogao podnijeti neku tragediju... strah me života... ne volim rastanke pa necu niskim da se vežem...
...skroz ok i pošteno...neće ti ni kinderi ni 3 žene dati veći smisao životu...
moonca wrote:Interes djece je uvijek na prvom mjestu.
Ako je majka podobna, naravno djeca se njoj dodjeljuju-muz placa alimentaciju i moguce i nesto za tebe -jer nisi zaposlena.
Mada imaj na unu ,djeca su i njegova i on ih voli jednako kao i ti.
No, pokusaj razumno sa njim popricari da ne bi doslo do nenadanih i nepredvidivih scena. Objasniti mu mozda svoje namjere za razilazenje. Mada, oprezno ,ako je agresivan mogao bi eksplodirati
Advokat nije jeftin - no moguce da ce ti trebati profesionalni savjet.
Sretno--
Hvala vam. Nemam ja namjeru da ga odvojim od djece..djeca ga obozavaju..a i on njih..dobar je otac..ali jako los muz, krivicu sam uvijek trazila u sebi i radila sve "da se popravim" da budem kako zeli. Nemojte me pogresno shvatiti..skolovana sam osoba, radila sam skoro pa citav zivot dobro placen posao..nisam se udala zbog novca jer sam uvijek imala primanja..ali voljela sam ga i trudila se zbog braka...Nazalost kako sam i rekla podrske nemam, brace i sestara nemam, otac i majka gledaju ali ne znaju kako da mi pomognu. Iskreno jedino od svih ljudi oko mene, njegova majka kaze sine spasi sebe jer trebas djeci, znamo kakav je, i da ce me podrzati sta god da odlucim. Naravno da imam strah od njegove reakcije jer je uz sve i opsesivno ljubomoran. Kome god se obratim svi isto..uzivaj sve imas..ne moras da radis..pa sta ako je takav. A ja se gusim svakodnevno u strahu. Hvala vam svima na savjetima..nadam se da ce se i ovo jednom zavrsiti.
moonca wrote:Interes djece je uvijek na prvom mjestu.
Ako je majka podobna, naravno djeca se njoj dodjeljuju-muz placa alimentaciju i moguce i nesto za tebe -jer nisi zaposlena.
Mada imaj na unu ,djeca su i njegova i on ih voli jednako kao i ti.
No, pokusaj razumno sa njim popricari da ne bi doslo do nenadanih i nepredvidivih scena. Objasniti mu mozda svoje namjere za razilazenje. Mada, oprezno ,ako je agresivan mogao bi eksplodirati
Advokat nije jeftin - no moguce da ce ti trebati profesionalni savjet.
Sretno--
Hvala vam. Nemam ja namjeru da ga odvojim od djece..djeca ga obozavaju..a i on njih..dobar je otac..ali jako los muz, krivicu sam uvijek trazila u sebi i radila sve "da se popravim" da budem kako zeli. Nemojte me pogresno shvatiti..skolovana sam osoba, radila sam skoro pa citav zivot dobro placen posao..nisam se udala zbog novca jer sam uvijek imala primanja..ali voljela sam ga i trudila se zbog braka...Nazalost kako sam i rekla podrske nemam, brace i sestara nemam, otac i majka gledaju ali ne znaju kako da mi pomognu. Iskreno jedino od svih ljudi oko mene, njegova majka kaze sine spasi sebe jer trebas djeci, znamo kakav je, i da ce me podrzati sta god da odlucim. Naravno da imam strah od njegove reakcije jer je uz sve i opsesivno ljubomoran. Kome god se obratim svi isto..uzivaj sve imas..ne moras da radis..pa sta ako je takav. A ja se gusim svakodnevno u strahu. Hvala vam svima na savjetima..nadam se da ce se i ovo jednom zavrsiti.
Oh , jako tuzno ,no u pravu si. On se nece popraviti.
Hm, ne mora znaciti da ce ti praviti dalje probleme
.No on ocito ima neki poremecaj koji i sam treba samovoljno tretirati.Ali, takve osobe to nece priznati i uvijek ces ti biti krivac za sve.
Da li imas smjestaj, gdje ces sa djecom -kod roditelja??
ifaufa wrote:Imam par pitanja pa ako neko zna, molim za odgovor. U braku sam 5 godina, i imamo dvoje djece 3 i 2 godine. Mnogo sam truda..kompromisa i zrtve ulozila u vezu..brak( u vezi smo dugo bili prije braka) i veza je naravno jedno brak drugo. U braku sam upoznala stranu svog supruga koju je tako dugo vjesto skrivao. Strasan je manipulator..voli da ucjenjuje..ponizava uvijek sam "dobrim " ciljem..kako.bi ja nesto naucila. On dolazi iz imucne porodice a ja pa eto ne znam ni kako bi rekla..imali smo da jedemo i da se obucemo. Ja sam uvijek bila radnik i od svoje 16 godine sam pocela da radim. Ekonomista sam po struci i imala sam dobar posao..dobru platu. Kako sam rodila.dvoje djece jedno za drugim poslodavac naravno nije imao razumjevanja. Ostajem bez posla, ponavljam suprug stituiran jako. Posto je poceo da bude nasilan prema meni..uz to sam saznala da je imao aferu..imam.dokaze i za zlostavljanje i aferu. Ja od tada zelim da se razvedem i da krenem iz pocetka sa svojim djecacima..zaista ne mogu vise torture da trpim. On se kao.kaje..izvinjava..moli za oprost..da ce se promjeniti. Moj najveci strah je za djecu..bojim se da ce ih uzeti tj dobiti na sudu. Ja sam nezaposlena..nemam nista nikakva primanja..nemam stan..kucu..auto...nemam nikoga svog ko bi mi mogao pomoci. Bojim se za djecu jer nije sposoban za sebe da se brine a ne za njih. Pa vas molim ako neko zna koja me sudbina ceka ako zaista predam za razvod. Da li postoji sansa i 1 % da mogu ostati bez djece? Ja sam u procesu trazenja posla..tajno naravno jer on poznaje mnogo ljudi pa bi mi.mogao namjerno neku sansu unistiti. Pomozite molim vas. Hvala
Tvoj muz je najvjerovatnije NARCIS tj ima NPD (narcisoidni poremecaj licnosti), cim te doveo do ovog koraka. Guglaj malo o ovome da vidis da li on odgovara profilu. Ako znas engleski pregledaj ovaj video pa sama sebi reci da li odgovara opisu https://www.youtube.com/watch?v=3an9crV9feM
Na YT ima mnogo o ovom tipu licnosti. Ako je on Narcis onda ne smijes naglo krenuti u projekat razvoda braka jer ce ti zasigurno uzeti djecu. Idi korak po korak. Prvo nadji posao da budes ravnopravna na sudu.
Ne gubi vremena na guglanje njegove bolesti nego se okreni sebi. Ako išta znam o tim majkama je to da su one poslednje žene od koje bi ti eventualno mogla pomoć očekivati. Zašto ti roditelji ne mogu pomoći? Gledaju te a ne mogu pomoći? Valjda bi bez po riječi trebali da uskoče u pomoć?
Ti si u totalno pogrešnoj državi gdje se svakome fućka za tvoje probleme,na žalost. Postoji li kakva socijalna služba, nešto što te može zaštititi od njega? Tipovi kao on se nikad ne promjene, ili možda kad odu u penziju, inače su đubrad čitavog života tako da ti tu nema hljeba.
da joj ne prisjedamo na muku,ovo sad uopceno govorim,ali roditelji koji u takvim situacijama ne žele da im se dijete vrati jer nema gdje drugo su vrlo cudnih,da ne kazem tezu rijec,shvatanja,pogleda na zivot,sta treba,ostati ziviti sa mozda manijakom nekim?
Roditelji bi da pomognu naravno, nije im lahko gledati situaciju..nije zbog sramote daleko od toga..ali ja imam 2 mala djeteta..roditelji zive u prostoru sa dvije sobe. I da me prime kod sebe..bojim se kada bi mi pozvao soc.radnike da bi ih uzeli..ne vjerujem nikome jer danas je svako potkupljiv i on moze da "plati" da od mene naprave ludu budalu...majku koja je svoju djecu odvela iz raskosi u bjedu jer eto nije mogla da trpi "sitnice" od muza. "Neformalno" sam dobila savjet od soc.radnice da ako vec krenem u to sve da idem postepeno. Postoje procedure koje se moraju ispostovati, a nije sigurna kakva bi bila njegova reakcija kada bi dobio poziv na taj "pokusaj pomirenja"..
Pa da. Djeca obozavaju oca i on njih ali se svi na celu sa socijalnim radnicima urote protiv njega. Naravno da ce im biti bolje po kojekakvim sobičcima nego u vlastitoj kući
Da si pročitao temu, vidio bi da je muž nevjeran i nasilan prema ženi, i nema nikakvog opravdanja da žena ostane u braku s njim samo zato što je on dobar otac (ovo je po meni upitno) i što je bogat. Naravno da će u ovom slučaju svi biti protiv njega. Čak ga ni vlastita majka ne opravdava.
Euridika wrote:Da si pročitao temu, vidio bi da je muž nevjeran i nasilan prema ženi, i nema nikakvog opravdanja da žena ostane u braku s njim samo zato što je on dobar otac (ovo je po meni upitno) i što je bogat. Naravno da će u ovom slučaju svi biti protiv njega. Čak ga ni vlastita majka ne opravdava.
Da si procitala sta sam napis’o vidjela bi da se uopste nisam doticao zene nego djece
Euridika wrote:Da si pročitao temu, vidio bi da je muž nevjeran i nasilan prema ženi, i nema nikakvog opravdanja da žena ostane u braku s njim samo zato što je on dobar otac (ovo je po meni upitno) i što je bogat. Naravno da će u ovom slučaju svi biti protiv njega. Čak ga ni vlastita majka ne opravdava.
Da si procitala sta sam napis’o vidjela bi da se uopste nisam doticao zene nego djece
Pročitala sam. Ali ti pokušavaš ženi reći da bi, zbog djece, trebala ostati u muževoj kući, potpuno ignorišući da žena trpi nasilje. Ili si mislio na to da ona ode sama, ostavi malu djecu njemu, nasilniku??
Pročitala sam. Ali ti pokušavaš ženi reći da bi, zbog djece, trebala ostati u muževoj kući, potpuno ignorišući da žena trpi nasilje. Ili si mislio na to da ona ode sama, ostavi malu djecu njemu, nasilniku??
Ja sam napisala dobar otac i voli naravno svoju djecu ali los prema meni i to je cinjenica..probala sam sve sto sam mogla..trpila i trpim ponizenja.Nije mi cilj da ga odvojim od djece, cak sta vise ako postoji opcija da ih vida svaki dan ja bi pristala..nisam monstrum. Problem sa njegove strane nisu djeca vec ja..kako da me pusti..sta cu ja da radim dalje sa svojim zivotom..zasto ne mogu da prelazim preko svega pruzio mi je sve...i eto voli me na taj neki svoj nacin...udala sam se iz ljubavi jer je u vezi bio zaista divan..cim smo se vjencali dobili dijete promjena..i ako sam se trudila da i pored djeteta pruzim mu svu paznju..nije bilo dovoljno i poceo je da " svrlja" okolo..kad sam to spominjala postao je nasilan. Naravno da nisam ni ja "cvjecka" ali daleko od toga da sam zasluzila da me vara i maltretira. Ponudila sam mu da bude slobodan i da radi sto zeli ali da i mene pusti..normalnim razgovorom bez tenzija i svade. Zaista nisam trazila razumjevanje jer svaka prica ima dvije strane..ovo je moja. Ja samo zelim ono sto je najbolje za moju djecu..necu da rastu pored nesretne majke.
I ti si "frisko 'ozenjen. Znajuci te od ranije -nesh ni ti dugo .
I da me prime kod sebe..bojim se kada bi mi pozvao soc.radnike da bi ih uzeli.
Zasto bi ti uzeli?? To nije osnova za oduzimanje.
Mislim da u nekom drzavama postoji zakon da djeca odredjene dobi razlicitih polova trebaju imati zasebne sobe. Eh, haj ga sprovedi u Bosni.
Druga stvar - ako jer bio divan tokom zabavljanja- da li je moguce da si se i ti promjenila.
Vodis li racuna o fizickom izgledu. Rodila si dvoje djece.Bez obzira na godine , tijelo ti nije kao kod djevojke.
Vjerovatno si i umorana, mozda ga izbjegavas u intimnim momentima.
Nemoj me pogresno shvatiti, ne mislim da i ti snosis ikakvu krivicu- ---no, kao sto ti rece on se promjenio u braku.
Ponudila sam mu da bude slobodan i da radi sto zeli ali da i mene pusti..normalnim razgovorom bez tenzija i svade.