EZAN

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Haqqani

Post by Haqqani »

Stitch__ wrote:eno sad :?

hako i ti znas sjebat covjeka u sekundi :-) ;)
Nije do mene.
Stitch__

Post by Stitch__ »

znam, do boga je :roll: ipak te je on takvog stvorio, jelle :roll:
Haqqani

Post by Haqqani »

Stitch__ wrote:znam, do boga je :roll: ipak te je on takvog stvorio, jelle :roll:

Sve nas je stvorio .

"Allah se više obraduje teobi (pokajanju) Svoga roba, nego čovjek koji izgubi svoju kamilu u pustinji i izgubi nadu da će živ ostati, pa u takvom očajnom stanju sjedne i iščekuje smrt, pa otvori oči i vidi da njegova kamila stoji kraj njega sa svim stvarima. "
Haqqani

Post by Haqqani »

Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. prenio od Uzvišenog Allaha: "Covjek ucini grijeh pa zamoli: Gospodaru moj, oprosti mi grijeh! Uzvišeni Allah odgovori: Moj rob ucini grijeh, a zna da ima Gospodara koji za grijeh oprašta ili za grijeh kažnjava. Covjek ponovno ucini grijeh i zamoli: Gospodaru moj, oprosti mi grijeh! Uzvišeni Allah odgovori: Moj rob ucini grijeh, a zna da ima Gospodara koji za grijeh oprašta ili za grijeh kažnjava. Covjek ponovno ucini grijeh i zamoli: Gospodaru moj, oprosti mi grijeh! Uzvišeni Allah odgovori: Moj rob ucini grijeh, a zna da ima Gospodara koji za grijeh oprašta ili za grijeh kažnjava. Cini šta hoceš vec sam ti oprostio!" Bilježe Muslim (i Buhari).
Haqqani

Post by Haqqani »

Enes r.a. prenosi da je cuo Allahovog Poslanika s.a.v.s. kada je rekao: "Uzvišeni Allah kaže: Covjece, opraštat cu ti grijehe ne obaziruci se na njih sve dok Me budeš dozivao i molio. Covjece, kada bi imao grijeha koliko do neba pa Me zamolio za oprost, oprostio bih ti. Covjece, kada bi Mi došao sa grijesima velikim kao Zemlja i susreo Me bez truna širka, obasuo bih te sa isto toliko oprosta!" Bilježe Tirmizi (i Ahmed, sahih hadis).
danas

Post by danas »

Haqqani wrote:Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. prenio od Uzvišenog Allaha: "Covjek ucini grijeh pa zamoli: Gospodaru moj, oprosti mi grijeh! Uzvišeni Allah odgovori: Moj rob ucini grijeh, a zna da ima Gospodara koji za grijeh oprašta ili za grijeh kažnjava. Covjek ponovno ucini grijeh i zamoli: Gospodaru moj, oprosti mi grijeh! Uzvišeni Allah odgovori: Moj rob ucini grijeh, a zna da ima Gospodara koji za grijeh oprašta ili za grijeh kažnjava. Covjek ponovno ucini grijeh i zamoli: Gospodaru moj, oprosti mi grijeh! Uzvišeni Allah odgovori: Moj rob ucini grijeh, a zna da ima Gospodara koji za grijeh oprašta ili za grijeh kažnjava. Cini šta hoceš vec sam ti oprostio!" Bilježe Muslim (i Buhari).
:shock:
napokon shvatih motive bin-ladena, terorista i slicnih karikatura... dok vjerujes u boga i molis ga za oprost, radi sta hoces... jer bog te i dalje voli i oprasta ti, jer u svemu ovome je najbitnije ne sta ti radis nego da li mu se molis...
a bog eto ne voli nas koji niti vjerujemo niti grijesimo (ni slucajno ni namjerno) jer eto, ne molimo gospodara za oprost grijeha koje nikada nismo ni pocinili...

ma odlicno...
:roll: :roll: :roll:
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

danas wrote: :shock:
napokon shvatih motive bin-ladena, terorista i slicnih karikatura... dok vjerujes u boga i molis ga za oprost, radi sta hoces... jer bog te i dalje voli i oprasta ti, jer u svemu ovome je najbitnije ne sta ti radis nego da li mu se molis...
a bog eto ne voli nas koji niti vjerujemo niti grijesimo (ni slucajno ni namjerno) jer eto, ne molimo gospodara za oprost grijeha koje nikada nismo ni pocinili...

ma odlicno...
Ako se ne varam - taj sistem va¾i sve dok se kaje¹ iskreno i sa uvjerenjem da æe¹ dati sve od sebe da tu stvar vi¹e ne ponovi¹, jer se sljedeæi put broji kao "dupli"(veæi) grijeh...

Druga stvar je kako to neki likovi shvate - ne¹to kao odrecituj 20 "zdravomarija" i go in peace, ovdje je pokaj se i sve ok...

Problem je ¹to svako instrumentalizira vjeru onako kako mu treba u trenutku u kojem mu treba...

Izoluj napisanu rijeè od razuma i razmi¹ljanja o pisanoj rijeèi i ima¹ problem sa ekstremima svih vrsta...
Stitch__

Post by Stitch__ »

zoom66 wrote:Stitch__, 3 dana ti nisu bila dovoljna?...;)
mrs :D
Pearl

Post by Pearl »

ztluhcs wrote:
danas wrote: :shock:

ma odlicno...
Ako se ne varam - taj sistem važi sve dok se kaješ iskreno i sa uvjerenjem da ćeš dati sve od sebe da tu stvar više ne ponoviš, jer se sljedeći put broji kao "dupli"(veći) grijeh...

Druga stvar je kako to neki likovi shvate - nešto kao odrecituj 20 "zdravomarija" i go in peace, ovdje je pokaj se i sve ok...

Problem je što svako instrumentalizira vjeru onako kako mu treba u trenutku u kojem mu treba...

Izoluj napisanu riječ od razuma i razmišljanja o pisanoj riječi i imaš problem sa ekstremima svih vrsta...
20 zdravo marija izrecenih samo za oprost sa namjerom da se grijesi i dalje ima apsoluto istu "vrijednost" kao i stalno grijesenje u islamu uz pomisao da ce ti bog sve oprostiti, ako ga zamolis...

razlika je jedino u broju ponavljanja molitve - 1:20

i sto se neki hvataju za broj molitvi i otkupljenje grijeha - negativno u hriscanstvu i time opravdavaju postupke odrjesenja grijeha u svojoj vjeri...
20 avemarija nije nimalo gore od obecanja dzenneta sa 200 hurija za bombase ubice koji umru na Allahovom putu
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Ezan je poziv na molitvu. Ali, u vrijeme Muhammeda, a.s., on nije bio samo to...vec i poziv koji je trebao okupiti prve muslimane na zajednicki razgovor u prostor prve dzamije ili jednostavno nacin na koji je prva zajednica upozoravala na nesto. Dakle, od samog pocetka islama ezan nije bio samo poziv na molitvu. Pravne skole zakona, definirale su kasnije mnoga "pravila" za način, vrijeme, melodiju, nacin izvođenja, formu itd. ucenja ezana. U zivotu sam cula mnogo ezana, uglavnom kao poziv na molitvu, ali sjecam se jednog nevremena i moj dedo je s balkona nase kuce proucio ezan, u vrijeme kada nije bio vakat namazu. Takođe, cula sam i neke duete, kad dva mujezina uce ezan naizmjenice. Bio je tu i ezan s muzikom, koji jeste bio nesto neobicno, kada sam to prvi put cula, ali takav ezan nije bio poziv na molitvu, vec izraz umjetnika koji je melodicnost ezana iskoristio ili predstavio kao kulturološki momenat. Rijeci ezana nisu izgubile na znacenju i dakle, moglo bi se reci da to cak i nije ezan. Pa cemu tolika frka? Iste rijeci, s istim znacenjem se vec upotrebljavaju s muzickom podlogom. Dakle, isti elementi su vec upotrebljeni. Jasno, neki se ne slazu s tim, i imaju pravo na to. Ali kako rece Ahmmed, imamo mi vaznijih stvari oko kojih se moramo brinuti.

Evo i ova rasprava je dovela do Osame... drzi-ne daj i odjednom iskrsne taj lik iz magle, ubica i terorista i svako ko ima iole "stav" koji ne lezi necijim principima, odjednom dobije bar neku slicnost s njim... Bez obzira sto se rasprave ovog tipa, kada je u pitanju ezan, ticu uglavnom samo vjernika - muslimana...
Pitam se gdje je granica te nase slicnosti s Osamom... Bojim se, da nase poricanje slicnosti s Osamom ne pije vode i moze sezati samo do tacke kada se budemo "morali" odreci Boga i islama, jer eto i on se poziva na to da je musliman... Predramaticno, mozda...al, ljudi, nije nam dobro...
Pearl

Post by Pearl »

zeno, :thumbup:

nije namjera poistovjecivanja, nego samo da se naglasi sta sve tumacenje islama (ili bilo koje religije) od strane ovoga ili onoga moze da opravda.. vjera moze biti jako stetno oruzje u rukama pojedinih ljudi...

zato pitanje o koristenju ezana nije za foruma ili mahale, nego za nekoga ko se u ta pitanja razumije...
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Odoste vi od teme :)
Last edited by Ahmmed on 28/07/2006 14:20, edited 1 time in total.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Haqqani wrote:
Ahmmed wrote:
Haqqani wrote:Prekomjerna srdžba donosi strah, a neumjesna ljubaznost odnosi poštovanje. Ne budi toliko strog da te se zasite, a ni toliko blag da postanu drski prema tebi.

Širazi.

Meni je od Širazija draži Poslanik a.s.

Muhammed je Allahov poslanik, a njegovi sljedbenici su strogi prema nevjernicima, a samilosni među sobom; vidiš ih kako se klanjaju i licem na tle padaju želeći Allahovu nagradu i zadovoljstvo - na licima su im znaci, tragovi od padanja licem na tle. Tako su opisani u Tevratu. A u Indžilu: oni su kao biljka kad izdanak svoj izbaci pa ga onda učvrsti, i on ojača, i ispravi se na svojoj stabljici izazivajući divljenje sijača - da bi On s vjernicima najedio nevjernike. A onima koji vjeruju i dobra djela čine Allah obećava oprost i nagradu veliku.

48:29 ( El-Feth )

Koliko sam shvatio, ovo je tema o ezanu, a ne o vjernicima i nevjernicima i treniranju strogoće.I kada prenosiš ajete o kršćanima i Jevrejima, zanima me zašto nisi prenio i 82 ajet sure Maida, u kojem Allah dž.š. ,između ostalog, kaže da su muslimanima najbliži prijatelji, oni koji govore: Mi smo kršćani, jer među njima ima mnogo svećenika i monaha i onih koji se ne ohole.

Haqani, treba biti pažljiv pri citiranju određenih ajeta, jer ,kao što i sam znaš, neki od njih su objavljeni konkretno za određeni događaj, iako se iz njih i u drugim situacijama može izvući pouka, neki od njih su derogirani, neki su derogirajući. Najbolji primjer je postupna zabrana alkohola, koja se ,najprije, odnosila samo na zabranu obavljanja namaza u pijanom stanju, a tek kasnije, uslijedila je potpuna zabrana alkohola.

Dakle, nema potrebe trenirati strogoću, pogotovo u virtualnom svijetu,klasifikacijama na vjernike i nevjernike.....

Ženoooooo, veliiikiiii selam i čestitke za post!
danas

Post by danas »

zena wrote:
Evo i ova rasprava je dovela do Osame... drzi-ne daj i odjednom iskrsne taj lik iz magle, ubica i terorista i svako ko ima iole "stav" koji ne lezi necijim principima, odjednom dobije bar neku slicnost s njim... Bez obzira sto se rasprave ovog tipa, kada je u pitanju ezan, ticu uglavnom samo vjernika - muslimana...

Pitam se gdje je granica te nase slicnosti s Osamom... Bojim se, da nase poricanje slicnosti s Osamom ne pije vode i moze sezati samo do tacke kada se budemo "morali" odreci Boga i islama, jer eto i on se poziva na to da je musliman... Predramaticno, mozda...al, ljudi, nije nam dobro...
uh, jel' ovo bilo meni?

pa ovako... da, teoretski si u pravu -- rasprave ovog tipa bi se trebale ticati samo muslimana vjernika. na zalost, to u praksi ni najmanje nije tako -- ono sto treba da se tice samo vjernika se cesto razbije nekom drugom o glavu. pa bilo to glede muslimanske zabrane prikazivanja poslanikovog lika (koje valjda treba samo da se muslimani pridrzavaju, ali eto, ocekuje se i od onijeh anamo da to postuju?), pa do pokrivanja mene nevjernice kad odem u rijad poslom (sta se mene tice kakvi su propisi odjevanja muslimanskih vjernica i zasto bih se ja trebala tako odjevati?), pa do toga da ce mi se sutra lik poput haqqanija napakovati na kosti ako ja obradim ezan u nekoj melodiji ili ce cak zahvaljivati dragom allahu sto me je prigodno kaznio i ubio u saobracajnoj nesreci jer sam se drznuo to uciniti... elem... lijepo bi bilo da se ove rasprave ticu samo muslimana, ali to -- kao sto rekoh -- nije tako u praksi...

glede spominjanja osame... priznajem, skenuh sa teme, ali morala sam prokomentarisati citat koji je haqqani okacio (iako njega ne citam otkad je prestao svaki post zapocinjati sa bismilom :D :D :D )... elem, taj citat mi je zaista dao znacajn uvid u mentalitet i psihologiju vjernika koji crkose moleci se bogu sve dok kolju i ubijaju -- pa bio taj vjernik osama, bush, karadzic, artukovic, pinochet, ili bilo ko drugi... prokomentarisala sam konkretno za osamu, jer citat se ipak odnosio (tj. bio je namjenjen) muslimanima vjernicima, a osama to jeste ma sta ti mislila -- on ateista sigurno nije. dakle, to sto se ti stidis osame ne znaci da on nije vjernik musliman, da ne vjeruje u boga, i da ga ja ovdje ne trebam spominjati ako to nadjem za shodno i prigodno.
Custos Morum

Post by Custos Morum »

"Kod Srba postoji vjerovanje, da gdje nema džamija nema ni muslimanskog naroda te da ce njihovim rušenjem muslimanski narod izgubiti motiv za povratak"
Milan Tupajic, ratni nacelnik opštine Sokolac i doskorašnji predsjednik poslanickom Kluba SDS-a u Skupštini RS na sudjenju Momcilu Krajišniku.
...
Haqqani

Post by Haqqani »

pa do toga da ce mi se sutra lik poput haqqanija napakovati na kosti ako ja obradim ezan u nekoj melodiji ili ce cak zahvaljivati dragom allahu sto me je prigodno kaznio i ubio u saobracajnoj nesreci jer sam se drznuo to uciniti

??? Gdje sam se to ja zahvaljivao Allahu sto je kaznio nekoga ??? Zasto lazes ???
ragib

Post by ragib »

Haqqani wrote:
pa do toga da ce mi se sutra lik poput haqqanija napakovati na kosti ako ja obradim ezan u nekoj melodiji ili ce cak zahvaljivati dragom allahu sto me je prigodno kaznio i ubio u saobracajnoj nesreci jer sam se drznuo to uciniti

??? Gdje sam se to ja zahvaljivao Allahu sto je kaznio nekoga ??? Zasto lazes ???
E moj haqqani ako ne sviras onako kako većina želi onda si uvijek donji.
muhi

Post by muhi »

Iako, po mom misljenju, muzicka podloga ezanu, "ezan remix", ili neka pjesma u kombinaciji sa ezanom nisu zabranjeni, ukoliko ne pozivaju na grijeh ili im je sadrzaj uvredljiv ili nesto slicno, mislim da je veca dilema kada se snima spot za pjesmu :sad:
Jer, ako ce ta pjesma biti nekog "lijepog" karakteraka, a imati spot kao u 50cent-a ... (malo banalan primjer, ali zelim naglasiti na sta mislim)
Stitch__

Post by Stitch__ »

...na temi o poplavama u srbiji...
addo888

Post by addo888 »

Kako znam jedna od Dine Merlinovih pjesmama sadrzi ezan :-) :roll:
Stitch__

Post by Stitch__ »

to ti nista ne govori. dino je i "izdao boga i staru ljubav, i sve sto sveto je" u svojoj pjesmi.
addo888

Post by addo888 »

ja ali posto je on hadzija sa pokrivenom zenom smatram da poznaje islam bolje od tebe i mene
Haqqani

Post by Haqqani »

Haqqani wrote:
Ahmmed wrote:I još nešto:

Uradi to što planiraš, vrijedi pokušati....A prije javnog emitiranja, uvijek se možeš konsultirati s nekim, a ja ti mogu toplo preporučiti ljude za koje sam ubijeđen da je njihovo znanje o islamu ogromno, a koji su potpuno otvorenog uma i podržavaju ideje koje između ostalog, mogu biti i promocija islama.Riječ je o teolozima, dakle, ljudima čije je poznavanje islama verificirano univerzitetskim diplomama, magistratima i doktoratima.

Jos malo pa ce nam trebati diploma za džennet :):):)

Nema potrebe da objasnjavam , covjek je trazio savjet , ja sam mu rekao savjet... Kao i mnogi ostali ... Na njemu je koga ce poslusati ...

Ako mene poslusa nema sta izgubiti , a moze puno dobiti ...

Ako tebe poslusa moze puno izgubiti , a malo dobiti ...

Navest cu vam primjer Adija Lukovca , da mu Allah podari rahmet dusi .

Evo u kojem kontekstu sam spomenuo primjer rahmetli Adiju.

GDJE SE JA OVDJE RADUJEM ???

Pitanje je upuceno osobo pod nickom " Danas ".
Haqqani

Post by Haqqani »

addo888 wrote:Kako znam jedna od Dine Merlinovih pjesmama sadrzi ezan :-) :roll:
Koja pjesma ???
danas

Post by danas »

u pravi si haqqani i evo da ti se izvinem -- nespretno sam se izrazila sa dugackom recenicom i ispalo je kao da mislim konkretno na tebe, a nisam.

mislila sam samo na ljude tvog mentalnog sklopa (ljude koji se protive miksanju ezana u ovom slucaju), ne na tebe licno te stoga i odrednica "lik poput haqqanija" u mom postu... naime, bila sam u sarajevu bas u ta doba kada je adi poginuo, i cula sam nekoliko komentara kako ga je allah zasluzeno kaznio, te sam u tom kontekstu napisala posljednju recenicu u gornjem komentaru.
izvini jos jednom.
Locked