Željko Komšić vs. Ivo Miro Jović

Post Reply

Na sljedecim izborima, glasat cu za:

Zeljko Komsic
43
67%
Ivo Miro Jovic
3
5%
Nekog drugog kandidata
18
28%

Total votes: 64

kub lajkan

Post by kub lajkan »

Jastreb35 wrote:
Ne vidim sto u predsjednistvu Komsic ne bi bio predstavnik Hrvata, Bogic Bogicevic Srba, a Lagumdzija Bosnjaka ako ce narod glasovati za to
SDP nije osnovan juce. Podrska koju ta stranka uziva medju bosanskim Srbima i Hrvatima nije na zavidnom nivou. A tu ti lezi i odgovor zasto ta stranka ne moze biti predstavnik onih koji to ne zele.
Pa ako se vec insistira da se ljudi kandiduju ispred SVOG NARODA zasto je onda vazno kojoj stranci pripadaju. Niko se za Predsjednistvo ne kandiduje kao clan SDS-a, HDZ-a, BOSS-a itd. nego kao predstavnik SRBA, HRVATA ILI BOSNJAKA jer je to USLOV.

Matere ti, hoces li ti ikad sabrati 2 i 2 :?

Sve dok NE POSTOJI NIKAKVA mogucnost da HDZ/SDA-ovac izgubi od SDP-ovca sve je u dure i regularno. Svi imaju pravo da biraju i budu birani. A cim se pojavi takva mogucnost, onda odjednom ugrozena prava i ne moze bas svako biti biran.

Pa jel' ti ne zelis to da skontas ili nemas mozga da skontas :?
HRVojeVukcicHRVATinic

Post by HRVojeVukcicHRVATinic »

Molim Vas lijepo kakva je procedura ako g. Komšić pobjedi i pazi sad dobije
80% glasova iz Goražda, 94% iz Velike Kladuše, 90% iz Sanskog Mosta, 78% iz Bihaća, 99% iz Gornje Maoče 88% iz Gračanice, 70% iz Zavidovića, 80% iz Ilijaša. I to mu bude dovoljno, a na svim tim mjestim ni 10 hiljada Hrvata? Molim jedan odgovor dali je to
1)Moralno
2)Etički
3)Pravedno
4)Pravilno
5)Europski
6)Islamski
7)Krščanski
8)Švicarski
9)Afganistanski
10)Kurvanjski
11)Božanski način
mostarac

Post by mostarac »

HRVojeVukcicHRVATinic wrote:Molim Vas lijepo kakva je procedura ako g. Komšić pobjedi i pazi sad dobije
80% glasova iz Goražda, 94% iz Velike Kladuše, 90% iz Sanskog Mosta, 78% iz Bihaća, 99% iz Gornje Maoče 88% iz Gračanice, 70% iz Zavidovića, 80% iz Ilijaša. I to mu bude dovoljno, a na svim tim mjestim ni 10 hiljada Hrvata? Molim jedan odgovor dali je to
1)Moralno
2)Etički
3)Pravedno
4)Pravilno
5)Europski
6)Islamski
7)Krščanski
8)Švicarski
9)Afganistanski
10)Kurvanjski
11)Božanski način
to je LEGALNO, a takav zakon je krojio i HDZ koji se deklarise kao predstavnik SVIH Hrvata, mada to nikad nije bio. Sad nek ga pushi.
spongebob

Post by spongebob »

Znaci, svima je jasno da ce Bosnjaci izglasati hrvatskog clana predsjednistva :roll:
HRVojeVukcicHRVATinic

mostarac wrote:
HRVojeVukcicHRVATinic wrote:Molim Vas lijepo kakva je procedura ako g. Komšić pobjedi i pazi sad dobije
1)Moralno
2)Etički
3)Pravedno
4)Pravilno
5)Europski
6)Islamski
7)Krščanski
8)Švicarski
9)Afganistanski
10)Kurvanjski
11)Božanski način

to je LEGALNO, a takav zakon je krojio i HDZ koji se deklarise kao predstavnik SVIH Hrvata, mada to nikad nije bio. Sad nek ga pushi.

To nije LEGALNO PO USTAVU
USTAV
BOSNE I HERCEGOVINE
Preambula:

Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine

Značenje riječi konstitutivni(engleski rječnik)
constitutive
Constitutional in the structure of something (especially your physical makeup)

constituent
An artifact that is one of the individual parts of which a composite entity is made up; especially a part that can be separated from or attached to a system
A member of a constituency; a citizen who is represented in a government by officials for whom he or she votes
(grammar) a word or phrase or clause forming part of a larger grammatical construction

Sinonimi za constitutional su : built-in,organic,inbuilt,integral

Sada me zanima dali tako izabrani član neizabran od svog biračkog tjela štiti organske, ugrađene i integralne vrijednosti Hrvata kao konstitutivnog naroda??

Recimo da Hrvatska,Srbija ili Švicarska prekroje ustvav šta bi bilo moguće??
Npr, da Hrvatska umjesto Šemse Tankovića u Hrvatski sabor ubaci Sejdu Bajramovića, da umjesto Srba stavi svoje poltrone, da Srbi instaliraju svoje poslušne Sanđaklije. Mogli bi bita da se 8% Njemaca Švicarske deklariraju ko Švicarski pa da potuku Talijanske švicarske kantone. Sve je to manje više moguće kršenjem ustava.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Rezultati izbora 2002... http://www.izbori.ba/Documents/Rezultat ... erzija.pdf

BEHMEN ALIJA SDP - Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine -
Socijaldemokrati
90434 17.51%

ČOVIĆ DRAGAN KOALICIJA (HDZ, DEMOKRŠĆANI) Član
114606 61.52%
---------------------------------------------------------------------------------
SDP ce izvisiti...debelo...samo ce uchvrstiti josh vishe hrvatski blok stranaka.
mostarac

Post by mostarac »

HRVojeVukcicHRVATinic wrote:
mostarac wrote:
1)Moralno
2)Etički
3)Pravedno
4)Pravilno
5)Europski
6)Islamski
7)Krščanski
8)Švicarski
9)Afganistanski
10)Kurvanjski
11)Božanski način

To nije LEGALNO PO USTAVU
USTAV
BOSNE I HERCEGOVINE
Preambula:

Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine

Značenje riječi konstitutivni(engleski rječnik)
constitutive
Constitutional in the structure of something (especially your physical makeup)

constituent
An artifact that is one of the individual parts of which a composite entity is made up; especially a part that can be separated from or attached to a system
A member of a constituency; a citizen who is represented in a government by officials for whom he or she votes
(grammar) a word or phrase or clause forming part of a larger grammatical construction

Sinonimi za constitutional su : built-in,organic,inbuilt,integral

Sada me zanima dali tako izabrani član neizabran od svog biračkog tjela štiti organske, ugrađene i integralne vrijednosti Hrvata kao konstitutivnog naroda??

Recimo da Hrvatska,Srbija ili Švicarska prekroje ustvav šta bi bilo moguće??
Npr, da Hrvatska umjesto Šemse Tankovića u Hrvatski sabor ubaci Sejdu Bajramovića, da umjesto Srba stavi svoje poltrone, da Srbi instaliraju svoje poslušne Sanđaklije. Mogli bi bita da se 8% Njemaca Švicarske deklariraju ko Švicarski pa da potuku Talijanske švicarske kantone. Sve je to manje više moguće kršenjem ustava.

mozes li mi odgovoriti koja je jedinica mjere za izbor clanova predsjednostva? Dakle hrvati ce dobijati jedne listic, bosnjaci druge, srbi trece, a ostali mogu da pushe, a uz to ko je taj koji ce odredjivati ko je Hrvat a ko nije? Dakle ova prica ti je suplja i ovaj izbor je itekako legalan. Isto kao sto je legalno da Desnica Radivojevic bude neki djavo, ali je LEGALNO. Uz to SDP NIJE I NIKADA NECE BITI stranka bilo kojeg naroda u smislu da je stranka samo tog naroda, a sad sto je Biskup Peric navikao da on odlucuje o tome kako ce rusiti Bosnu i hercegovinu nije problem SDP-a. SDP ide sa Zeljkom Komsicem kao kandidatom za predsjednistvo i sigurno pobjedjuje u toj utrci. Drugi par rukava je to sto Ivi Miri Jovicu ne pase da hrvatski clan predsjednistva bude prije svega covjek koji gleda interese Bosne i Hercegovine, a ne Hrvatske.
spongebob

Post by spongebob »

bilo kako bilo, ovo je uvod u kraj BIH.
HRVojeVukcicHRVATinic

mostarac wrote:
mozes li mi odgovoriti koja je jedinica mjere za izbor clanova predsjednostva? Dakle hrvati ce dobijati jedne listic, bosnjaci druge, srbi trece, a ostali mogu da pushe, a uz to ko je taj koji ce odredjivati ko je Hrvat a ko nije? Dakle ova prica ti je suplja i ovaj izbor je itekako legalan. Isto kao sto je legalno da Desnica Radivojevic bude neki djavo, ali je LEGALNO. Uz to SDP NIJE I NIKADA NECE BITI stranka bilo kojeg naroda u smislu da je stranka samo tog naroda, a sad sto je Biskup Peric navikao da on odlucuje o tome kako ce rusiti Bosnu i hercegovinu nije problem SDP-a. SDP ide sa Zeljkom Komsicem kao kandidatom za predsjednistvo i sigurno pobjedjuje u toj utrci. Drugi par rukava je to sto Ivi Miri Jovicu ne pase da hrvatski clan predsjednistva bude prije svega covjek koji gleda interese Bosne i Hercegovine, a ne Hrvatske.
Prva mjerna jedinica će biti Ustavni Sud BiH
Druga mjerna jedinica će biti UN-a
Treća mjerna jedinica će biti OHR-a
Četvrtamjerna jedinica EU
Peta SAD
Šesta....
Sedma....
Osma...

Ima dosta pravnih sredstava, kukavičje jaje se neda sakriti..
Osobno ovaj Jović mi se gadi, ali sve je ok dok je FAIR PLAY prisutan.
Recimo ovaj scenarij, da Bošnjaci izaberu hrvatskog člana, i da se to ne odstvari zbog gornjih mjernih jedinica nastala bi nadasve velika bruka.
Interesanto glavni aspekt ove kampanje su Hrvati, dok SDA niko ne doživljava.. Moje mišljenje je da će SDA(uz potporu reisa) izaći još jači i veći u Bošnjačkom narodu. Bosanski mediji se previše bave Hrvatima.
Shoba

Post by Shoba »

Jastreb35 wrote:
Ne vidim sto u predsjednistvu Komsic ne bi bio predstavnik Hrvata, Bogic Bogicevic Srba, a Lagumdzija Bosnjaka ako ce narod glasovati za to
SDP nije osnovan juce. Podrska koju ta stranka uziva medju bosanskim Srbima i Hrvatima nije na zavidnom nivou. A tu ti lezi i odgovor zasto ta stranka ne moze biti predstavnik onih koji to ne zele. Dakle ako zelimo mir u kuci, ne mogu se Srbima i Hrvatima nametati predstavnici koje oni ne smatraju legitimnim.
zakon BiH kaze da u svakom zakonodavnom tijelu mora biti odredjen broj Hrvata, bez obzira sto je Hrvata u BiH mnogo manje neg Srba i Bosnjaka. Znaci, prema trenutnoj situaciji hrvati su vise nego zasticeni ustavom. Da kod nas vazi pravilo jedan covjek - jedan glas, ko sto je to u svim ostalim normalnim drustvima, e tek bi to bilo problem, a to niko ne trazi. U Hrvatskoj je Srpski narod, recimo, manjina koja je otprilike po velicini slicna broju Hrvata u BiH, pa u Hrvatskoj vazi pravilo Jedan covjek-jedan glas.

Ja bi volio da vidim kako bi Komsic predstavljao Hrvate u BIH. Da se vise i to konacno desi pa da vidimo da ce sve propasti ili nece. Ili Bosnjake neki Bosnjak koji je clan HDZ-a, ili SDS-a....

Do sada je sve "funkcionisalo" dok su Bosnjaci glasovali za HDZ Hrvata, a Hrvati za SDA Bosnjaka. Jel to znaci da tako mora biti zauvijek?

Ja kao mjesanac Bosanac sam ipak najugrozeniji. Ne postojim kao kategorija u ustavu, a to je stvarna sramota......ko krmak u Teheranu!
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

mostarac wrote:
Prva mjerna jedinica će biti Ustavni Sud BiH
Druga mjerna jedinica će biti UN-a
Treća mjerna jedinica će biti OHR-a
Četvrtamjerna jedinica EU
Peta SAD
Šesta....
Sedma....
Osma...

Ima dosta pravnih sredstava, kukavičje jaje se neda sakriti..
Hajde nam ti ovdje svima objasni kakva su to pravna sredstva.

Po izbornom zakonu BiH kojeg su donijeli izmedju ostalog i HDZ-ovi zastupnici, niko ih nije silio na to, Federacija je jedna izborna jedinica.

Svi gradjani Federacije biraju jednog clana sa liste na kojoj se nalaze Hrvati i Bosnjaci.

Bosnjak koji dobije najvise glasova ulazi u predsjednistvo.

Hrvat koji dobije najvise glasova ulazi u predsjednistvo.

Dakle, da se vratim na pitanje. Kada ako bog da insalah :D Zeljko Komsic udje u predsjednistvo, kakva ce to biti pravna sredstva? I ko ce koristiti ta pravna sredstva? De nam opisi tu proceduru?
spongebob

Post by spongebob »

@Shoba

ne mozes argumentovat na taj nacin. Hrvati u Bosni su konstitutivan narod. Pravilo jedan covjek-jedan glas ne vazi kod nas.
Grom iz vedra neba

spongebob wrote:@Shoba

ne mozes argumentovat na taj nacin. Hrvati u Bosni su konstitutivan narod. Pravilo jedan covjek-jedan glas ne vazi kod nas.
Ko kaze da ne vazi u ovom slucaju?

U zakonu nigdje ne stoji da Bosnjak mora glasati za Bosnjaka.

Ako sam ja Bosnjak i zelim da glasam za Hrvata, u ovom slucaju Komsica, onda cu glasati za njega. Tacka.

P.S.

Jos uvijek se niko ne brine sta je sa ljudima iz mjesanog braka, ostalim manjinama itd.
HRVojeVukcicHRVATinic

Grom iz vedra neba wrote:

Ako sam ja Bosnjak i zelim da glasam za Hrvata, u ovom slucaju Komsica, onda cu glasati za njega. Tacka.

P.S.

Jos uvijek se niko ne brine sta je sa ljudima iz mjesanog braka, ostalim manjinama itd.
Ustav je iznad zakona. Po zakonu Republike Srpske postojala je Vojska Republike Srpske, Ustavni Sud BIH je to protumačio kao kršenje Ustava i evo skoro pa jedinstvene vojske. Zanimljivo je šta ustavni sud može reći o načelu KONSISTUTIVNOST. Koje su značajke, koja je međunarodna praksa, izvorišne osnove.....

Osnova ustava jest:
Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine[/b]

Sve je ok dok se taj članak ustava ne krši i dok su zakoni u skladu s ustavom. Značenje riječi konstitutivnost na eng. jeziku imaš u jednom od mojih prijašnjih postova.
Stitch__

Post by Stitch__ »

i ko brani hdz-u da predlozi bosnjaka pa da ga izglasaju hrvati umjesto tihica??
mostarac

Post by mostarac »

P.S.

Ustav je iznad zakona. Po zakonu Republike Srpske postojala je Vojska Republike Srpske, Ustavni Sud BIH je to protumačio kao kršenje Ustava i evo skoro pa jedinstvene vojske. Zanimljivo je šta ustavni sud može reći o načelu KONSISTUTIVNOST. Koje su značajke, koja je međunarodna praksa, izvorišne osnove.....

Osnova ustava jest:
Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine[/b]

Sve je ok dok se taj članak ustava ne krši i dok su zakoni u skladu s ustavom. Značenje riječi konstitutivnost na eng. jeziku imaš u jednom od mojih prijašnjih postova.
Da li to znaci da se Zeljko Komsic ne moze kandidovati na izborima jer mu Biskup Peric nije dao certifikat, cime se krsi osnovno ljudsko pravo covjeka, a to je da bira i bude biran. To osnovno ljudsko pravo covjeka krsi se vec u RS jer se ne moze kandidovati za predsjednistvo niko ko nije Srbin + sto se krsi na nivou cijele zemlje da se ne moze za predsjednistvo kandidovati niko ko nije Bosnjak, Srbin ili Hrvat. Dakle ko je taj ko ce odrediti koji Hrvati mogu, a koji ne mogu da se kandiduju na izborima za predsjednistvo. Evo Zeljko Komsic je Hrvat u SDP-u, SDP nije nacionalna stranka i sad ti meni reci kako ti mislis da se Zeljko Komsic kandiduje na izborima za predsjednistvo a USTAV MU GARANTUJE da se kao Hrvat u Federaciji BiH moze kandidovati i kako ti sada mislis da SDP, kao jedna multinacionalna partija, kaze za Zeljka treba da glasaju samo ovi ili oni? Dakle ta prica ti nema uporiste ni u moralu ni u zakonu.
I ko meni i zbog cega moze zabraniti da glasam za Zeljka Komsica kojeg smatram najpostenijim i najnormalnijim BH politicarom. Njih sva trojica predstavljaju mene, a ne samo Bosnjak, ali ti to ne kontas ocito, jer tebi je nacionalno iznad drzavnog, a sve dok tako bude ova drzava ce biti u kurcu jer se radi o cistoj zamjeni teza. Sve dok nacionalno bude dominiralo nad drzavnim, ova drzava ce biti donja, a kad drzavno bude dominiralo nad nacionalnim imacemo jednog predsjednika ko sve normalne drzave.
Grom iz vedra neba

P.S.

Osnova ustava jest:

Ako je Ustav iznad zakona, onda nema problema. Ustav BiH kaze da je BiH pravni nasljednik Republike BiH, koja je bila gradjanska zemlja, a kako Dejton nije ratificiran u parlamentu to znaci da je Ustav Republike na snazi, i sta cemo sad?!

Pada u vodu ova etnicka podjela.

Mogli bi se ovako igrati do sutra, nema fajde.

Nego moje pitanje je bilo koji su pravni koraci u slucaju da Zeljko pobijedi?
mostarac

Post by mostarac »

Grom iz vedra neba wrote: Ko kaze da ne vazi u ovom slucaju?

P.S.

Osnova ustava jest:

Ako je Ustav iznad zakona, onda nema problema. Ustav BiH kaze da je BiH pravni nasljednik Republike BiH, koja je bila gradjanska zemlja, a kako Dejton nije ratificiran u parlamentu to znaci da je Ustav Republike na snazi, i sta cemo sad?!

Pada u vodu ova etnicka podjela.

Mogli bi se ovako igrati do sutra, nema fajde.

Nego moje pitanje je bilo koji su pravni koraci u slucaju da Zeljko pobijedi?
ma oipet ce probat secesiju samoupravom i opet popushit :D
klif

Post by klif »

HRVojeVukcicHRVATinic wrote: Zanimljivo je šta ustavni sud može reći o načelu KONSISTUTIVNOST. Koje su značajke, koja je međunarodna praksa, izvorišne osnove.....
Mislim da je ovo sustinsko pitanje na koje nemamo odgovor. Ovako svaka stranka tumaci konstitutivnost na svoj nacin. Anacionalni (SDP) bira nacionalnog predstavnika hrvatskog predstavnika. Legalno jeste.

Smatram da se konstitutivnost moze definirati ili putem preciznog definiranja nacionalnog interesa ili teritorijalnim principom.

PS. Zanima me, da li bi se bosnjacki nacionalisti uzbudjivali na jednak nacin kao hrvatski, u slucaju da je SDP predlozio Bosnjaka za kandidata.
Last edited by klif on 10/07/2006 23:53, edited 1 time in total.
mostarac

Post by mostarac »

klif wrote:
HRVojeVukcicHRVATinic wrote: Zanimljivo je šta ustavni sud može reći o načelu KONSISTUTIVNOST. Koje su značajke, koja je međunarodna praksa, izvorišne osnove.....
Mislim da je ovo sustinsko pitanje na koje nemamo odgovor. Ovako svaka stranka tumaci konstitutivnost na svoj nacin. Anacionalni (SDP) bira nacionalnog predstavnika hrvatskog predstavnika. Legalno jeste.

Smatram da se konstitutivnost moze definirati ili putem preciznog definiranja nacionalnog interesa ili teritorijalnim principom.

PS. Zanima me, da li bi se bosnjacki nacionalisti uzbudjivali na jednak nacin kao hrvatski, u slucaju da je SDP predlozio Bosnjaka za kandidata.
Kad je SDP predlagao izbor clanova predsjednistva u parlamentu svi nacionalisti odreda pa i HDZ su bili protiv. Trazili su evo im ga :D
Perun

Post by Perun »

Vidite ovo Hrvoje uhapsen :lol: :lol:

Image

Bio sa skolom u Izraelu u Hrvatskom dresu :lol: :lol:
Grom iz vedra neba

klif wrote:

Postoji dom naroda koji je mehanizam zastite vitalnih nacionalnih interesa. To je itekako dovoljan mehanizam, da se prestane srati sa nacionalnim interesima u svakom mogucem i nemogucem razgovoru.

Sve ostalo je politikanstvo bazirano na rasizmu.

Da upravo rasizmu, jer je prethodni rat donio genocid i etnicko ciscenje, a primitivni nacionalisti sada to stanje zadrzavaju.

Rasizam, nego sta.
novel

Post by novel »

spongebob wrote:bilo kako bilo, ovo je uvod u kraj BIH.
kraj/smrt rasistickoj BiH.....dosta ste guzili narod :oops: Bravo za SDP...
edikamedika

Post by edikamedika »

Totalno glup i politicki nezreo potez SDP-a

A znate zasto, pa pokusajte mi naci Hrvata koji nakon ovoga nece glasati za Jovica. Svi oni koji bi bili protiv njega i HDZ-a a ima ih ko kineza, sada ce se homogenizirati iz jednostavnog razloga sto ne zele da ih predstavlja covjek kojeg biraju SDP glasaci.

Bravo Zlatko majmune, ni sam pojma nemas koliko si pomogao HDZ-u a i SDA direktno.

Legenda je Staljin.
edikamedika

Post by edikamedika »

Ili ako je nekome tesko shvatiti, zamislite da ne zelite glasati za Tihica, ne namjeravate, i odjednom se pojavi Dodik sa svojim kandidatom za bosnjackog clana predsjednistva, ne kandidira Srbina vec ce srpski predstavnik biti neko iz SDS-a (dogovor SDS-a i SNSD-a) i tako dobijas rezultat da ce ti predstavnik u predsjednistvu biti Mujo Mujic iz SNSD-a kojeg biraju Srbi i Jovica Jovic iz SDS-a kojeg takodjer biraju Srbi.

Pa glasaces za Tihica i to sa dvije ruke ako mozes.

Ajde ukljucite malo mozak i ostavite se na trenutak floskula.
Post Reply