Kakav smo mi to narod?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

A_I_ wrote:

500 godina nije malo tj. dovoljno je da se se zatre trag otpora, odupiranja svim nametanjima i okupatorima, da se zatre svoje JA koje je Bosna u doba rimske imperije imala...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :-) :-) :-) :(
A_I_

Post by A_I_ »

Grom iz vedra neba wrote:
A_I_ wrote:

500 godina nije malo tj. dovoljno je da se se zatre trag otpora, odupiranja svim nametanjima i okupatorima, da se zatre svoje JA koje je Bosna u doba rimske imperije imala...
ne bosna kao drzava vec NAROD...
Grom iz vedra neba

A_I_ wrote:
A_I_ wrote:

ne bosna kao drzava vec NAROD...
(Pra)Ilirski bezbeli :shock: ali nema veze mozda je i Semir u pravu :D
everybody hurts

Post by everybody hurts »

@ eshek & the man

Ne shvatam, ili ste se pogresno citirali ili sta???

Sta sam ja to pogresno rekao??? Ogromna vecina dozivljava osmanlije kao prijatelje, ako nista, indiferentni su prema njima, iako su bili agresori....i ne vidim u cemu je razlika izmedju njih i onih koji velicaju srbiju i njene zlocince npr.....a sada vi idite pajkiti, i vama je naravno tesko prihvatiti istinu, ali eto....

I ja nikoga ne smatram smrtnim neprijateljem, bilo koji narod da je u pitanju,niti koga mrzim, vidim to mi nesto namecete, ali ovog licemjerstva ne mogu....na svakom koraku srbija ovo, srbija ono(da, bili su agresori, to je cinjenica), ali tamo odavati pocast sinovima murata, koj isu takodjer bil agresori na bosnu, mislim krajnje licemjerno.... :x :x :x
The Man

Post by The Man »

zzzzz wrote:
The Man wrote:
e vidiš...dok god večina ljudi razmišlja na ovaj način kako što razmišljaš tii ovdje nikad neće biti prosperiteta...zašto?

Zato jer govoriš o srbima kao agresorima...i onda se ljudi pitaju i govore zašto srbi vole ratka mladića? iz istog razloga što bošnjaci vole nasera orića..nekom krvnik, drugom heroj

stvar je takva da postoje 4 priče: bošnjačka, srpska, hrvatska i ISTINA...a ona je daleko iznad naših ograničenih shvatanja...ja je ne želim znati..još...al se nadam da ču je znati jednog dana..
Ja samo znam da pravoslavaca nije bilo u BiH prije dolaska Turaka (izuzev Istocne Hercegovine)

Haj mi sad ti objasni zasto bih ja na Srbiju trebao gledati drugacije nego na Tursku ili Austro - Ugarsku, zasto oni za tebe nisu okupatori a Turci i Austro-Ugari jesu? Zato sto si ti Srbin pa ti takva okupacija Bosne odgovara???
Nisam ja rekao da ti gledaš drugačije na Srbiju...ja samo kažem da niko nije kompetentan (zajedno sa mnom) da govori o vremenu osmanlija...ja sam realan u životu,i ne dozvoljavam da mi neka vjerska ili druga osječanja (revanšizam) pomute um...

Srbi kao i svi narodi u BiH imaju jednako pravo na nju i to niko ne može niti ima pravo da to osporava bez obzira na dešavanja u zadnjih 15 godina...

A to da u BiH nije bilo srba prije dolaska turaka je istina..ali je bilo pravoslavaca i katolika...bošnjaci tada nisu ni postojali...bar u ovom sadašnjem obliku, sve do procesa islamizacije...

nisam srbin...al če te me sigurno proglasiti srboljubcem ili autonomašem :lol: :lol:
The Man

Post by The Man »

The Man wrote:
stvar je takva da postoje 4 priče: bošnjačka, srpska, hrvatska i ISTINA...a ona je daleko iznad naših ograničenih shvatanja...ja je ne želim znati..još...al se nadam da ču je znati jednog dana..
Postoji sudska istina. Medjunarodni sud za ratne zlocine. Ona bi trebala svakom biti dovoljna.

Ali Srbi u tome vide belosvetsku zaveru :-)
daj ba ne budi smiješan!

haag....to je samo za levate kao što je večina ljudi u BiH...

jedino pravo sudjenje je ono škorpionima u Bg...i tako treba da se sudi...svako svome...

malo se pozanimaj koliko su troškovi haaga i advokata....ljudi uzimaju lopatama...a vi se ložite: evo ga osudili ga...
Grom iz vedra neba

The Man wrote:
The Man wrote:
Postoji sudska istina. Medjunarodni sud za ratne zlocine. Ona bi trebala svakom biti dovoljna.

daj ba ne budi smiješan!

jedino pravo sudjenje je ono škorpionima u Bg...i tako treba da se sudi...svako svome...

malo se pozanimaj koliko su troškovi haaga i advokata....ljudi uzimaju lopatama...a vi se ložite: evo ga osudili ga...
Hvala Bogu na Haagu. Neka uzimaju koliko hoce, ali vidim da te istina u srce dira, kao uostalom i ine Kostunice, Milorade, Spirice itd.

Hag je taj koji ce nam ostaviti historiju u amanet, a tebi to ne prija ocigledno.
The Man

Post by The Man »

Eshek wrote:
The Man wrote:e vidiš...dok god večina ljudi razmišlja na ovaj način kako što razmišljaš tii ovdje nikad neće biti prosperiteta...zašto?

Zato jer govoriš o srbima kao agresorima...i onda se ljudi pitaju i govore zašto srbi vole ratka mladića? iz istog razloga što bošnjaci vole nasera orića..nekom krvnik, drugom heroj

ovdje neće biti prosperiteta dok bude ljudi koji kao ti glume neku "neutralnost", a ustvari ne gledaju djela, nego samo vjersku strukturu pojedinih naroda pri stvaranju svog mišljenja, bez elementarnog poznavanja historijskih, političkih i ekonomskih prilika.

U Srbiji i Hrvatskoj još uvijek žive ljudi koji su podržavali i podržavaju, direktno i indirektno, zločine u BiH. Među njim još uvijek žive mnogi zločinci. Nisu spremni da se suoče s time, niti da hapse te iste zločince. Da su u mogućnosti, vjerujem da bi već sutra pokušali da "dovrše posao" u BiH.

U drugu ruku, DANAŠNJE stanovništvo Turske nije na bilo kakav način naudilo bilo kome u ovoj zemlji. Davno se desio Ataturk i davno su se oni obračunali sa Osmanlijama i ogradili od njih.

Dolaze ovamo kao turisti, njihovi investitori ulažu novac ovdje, i BiH ima mnogo koristi od njih.

Kako te ljude možeš zvati agresorima??? :?
to nije neutralnost...to je realnost...stvar je u tome da neki ljudi polažu pravo na sve, čak i na ono što nije njihovo...neki bi najradije (večina) izbrisali hrvatski i srpski narod u bih, al ne ide...

ljudi su danas toliko glupi i naivni da slijepo vjeruju da se ratovi danas vode zbog teritorija...glupost...mi smo premali narod da bi shvatili a pogotovo da bi se oduprli tom toku...nije žvaka za seljaka...

koje turske investicije? ajd mi reci jednu?
jedina investicija u BiH od koje žive i preživljavaju ljudi je Merkator..gdje je zaposleno 1000 ljudi i još indirektno od toga živi jedno 3000 ili 4000..

turci su pošten i vrijedan narod...al nisu frajeri
The Man

Post by The Man »

The Man wrote:
Grom iz vedra neba wrote: Postoji sudska istina. Medjunarodni sud za ratne zlocine. Ona bi trebala svakom biti dovoljna.

daj ba ne budi smiješan!

Hvala Bogu na Haagu. Neka uzimaju koliko hoce, ali vidim da te istina u srce dira, kao uostalom i ine Kostunice, Milorade, Spirice itd.

Hag je taj koji ce nam ostaviti historiju u amanet, a tebi to ne prija ocigledno.
bravo! tipično bošnjački...samo nek ima za cekera..pa nek me deru ko sansku kozu...

hvala bogu pa nisam levat
Grom iz vedra neba

The Man wrote:
The Man wrote: daj ba ne budi smiješan!

bravo! tipično bošnjački...samo nek ima za cekera..pa nek me deru ko sansku kozu...

Kome si ti nasao suplju prosipat :lol:

Hag ne dere Bosnjake, prije bi se reklo Srbe posto oni tamo dominiraju :D
The Man

Post by The Man »

The Man wrote:
Grom iz vedra neba wrote: Hvala Bogu na Haagu. Neka uzimaju koliko hoce, ali vidim da te istina u srce dira, kao uostalom i ine Kostunice, Milorade, Spirice itd.

Kome si ti nasao suplju prosipat :lol:

Hag ne dere Bosnjake, prije bi se reklo Srbe posto oni tamo dominiraju :D
Dere,dere..samo fali ljudima inteligencije da bi to shvatili..
Prazina

Post by Prazina »

[quote="mostarac"]Osnovni problem ove zemlje i dan danas je taj sto njen najbrojniji narod Bosnjaci - muslimani nisu do danasnjeg dana uspjeli shvatiti da Osmanlija vise nema, da se mora radit, da oni vise nisu begovi koji naredjuju ostalima sta da rade i imaju kmetove i sto ne mogu nikako da shvate da Bosna nije muslimanska zemlja. Bosna je svih nas, Bosna moze biti samo BOSANSKA, nicija vise. Ona ne moze biti nicija prcija da je svojata kako god ko hoce, pa tako to ne mogu ni muslimani.
Bosanski muslimani se u svojoj podsvjesti jos nisu oslobodili toga da budu gazde a da drugi za njih rade i bice donji sve do onog momenta dok ne shvate da nisu i nikad nece biti muslimani ti koji su povlastena kasta u Bosni. U Bosni mogu biti povlasteni samo Bosanci, a i povlasteni moraju raditi, jer begova i kmetova vise nema. Mislim ima, ali na jednom sofisticiranijem robovlasnickom odnosu, koji nema veze sa vjerskom ili nacionalnom pripadnoscu. Osnovni problem je taj sto u svojoj podsvijesti muslimani u Bosni jos uvijek nisu prihvatili da Osmanlija i njihovog carstva ovde vise nema i da nema vise povlastica na racun vjere i da se mora radit da bi se prezivilo. Iz tog razloga neprijatelji Bosne, koristeci tu fatalnu manu bosnaskih muslimana danas mogu ovako efikasno da gaze po Bosni. Muslimani su 400 godina radili manje od ostalih i bili povlastena klasa, a 130 godina poslije jos uvijek nisu shvatili da to vise nije tako i da se mora radit, da se mora ucit i da lova ne pada sa neba. Kad to shvate krenuce i napredak Bosne, jer cinjenica je da ljubav i zelju za opstankom Bosne pokazuju uglavnom bosanski muslimani, a u danasnjem svijetu opstaje samo onaj ko ima para. Danas bosanski muslimani znaju uglavnom samo da kukaju kako im je tesko, uz par casnih izuzetaka, a da nista ne cine da poprave svoju situaciju, cekajuci opet nekog novog sultana koji ce izvana razrijesiti stvari, dati im Bosnu na dlanu i uciniti ih vladajucim elementom u njoj. E toga nece vise nikad biti i za svoju egzistenciju i drzavu se moraju boriti bosanski muslimani sami ili nece biti ni njih ni drzave. Sto prije to shvate, vece su sanse za opstanak zemnlje Bosne i muslimanskog dijela njenog stanovnistva. Ako to ne shvate, preselice se u istoriju. Formula je vrlo jednostavna.
Dakle Osmanlije su bile okupator, a posljedice te okupacije osjecamo i danas na jedan sasvim drugi nacin. Osmanlije su ukinule zemlju Bosnu i njenu samostalnost i ne mogu da shvatim kako neko moze da zali za njima. To su paschad kao i svaki drugi okupator. Tacka.[/quote]

Ta pascad su jos u ono vrijeme bili demokraticniji nego ijedna danasnja demokratska drzava!!!!!!

Za 500 godina su mogli da izbrisu i K od katolika I p od pravoslavaca!!!!

Ta pascad su za vrijeme Demokratske Katolicke inkvizicije u Spaniji poslali brodve kako bi spasili Jevreje (Sefardske Jevreje) ciji potomci i dan danas zive u Bosni i Hercegovini!!!!!

Ta pascad su pomagali gradnju samostana i jednih i drugi itd.

Ali bijesnom pascetu kao ti je tesko sta objasniti!!!!!
parmezan

Post by parmezan »

Kad vidimo koliko ovdje ima turkofila onda me i ne treba ljutiti kad nas Srbi i
Hrvati zovu turcima.
spongebob

Post by spongebob »

parmezan wrote:Kad vidimo koliko ovdje ima turkofila onda me i ne treba ljutiti kad nas Srbi i
Hrvati zovu turcima.
pa nije to bas toliko ni pogresno...Turci su kod nas bili pola milenijuma i ja ih ne dozivljavam kao agresore, prije kao narod koji je nama ostavio osmansku kulturu, tradiciju, dosta nam uticao na jezik, ostavio islam u Bosni...Kako cu ih kao takve dozivljavati, kad nemam veze s tim periodom...Ja kao pojedinac koji nije rodjen u to doba mogu samo da cijenim pozitivnu ostavstinu Osmanlija i da se ne ljutim na njih, jer i dan danas imaju korektan odnos naspram BIH. Imam dosta kontakata sa Turcima ovdje u Njemackoj i iznenadim se uvijek nekim detaljom koji nas povezuje...
Na stranu to sto smatram da je bezze velicat njihova djela ovdje jer su oni, kao sto je ispravno zakljuceno, bili okupatori. Ali 500 godina je 500 godina...
Grom iz vedra neba

parmezan wrote:Kad vidimo koliko ovdje ima turkofila onda me i ne treba ljutiti kad nas Srbi i
Hrvati zovu turcima.
Na svijest Hrvata i Srba nece utjecati tvoje postovanje prema nekom. Niti sam ja Turcin niti sam turkofil.

To sto oni zive u mitovima i legendama je zabrinjavajuci problem, ne za mene nego za njih. Ja ipak zivim u 21. vijeku.

Takodjer nisam ni Austrijanac ni austrofil, ali postujem i Monarhiju koja je mnogo dala Bosni. Da li ce me nazvati Austrijancem? Vjerovatno ne, jer problem je prvenstveno u vjeri, a to je islam, kojeg su pripadnici bosanske crkve, progonjeni heretici, i jedan dobar dio katolika dobrovljno prihvatili. Ovu cinjenicu niko ne negira, ali ova cinjenica mnoge boli. A to je bolesno.

Ja sam Bosnjak, koji razlikuje osmanlijsku/austrijsku okupaciju (kako sam od pocetka govorio) od cetnickog i ustaskog genocida.
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

evo da se i ja uclanim kao diskutant u ovu temu

boli me kurac za osmalijama,njih vise nema odavno ,i to je to...

vozdra misevi i savjetujem vam da jos pljujte jedni na druge...
parmezan

Post by parmezan »

spongebob wrote:
Hrvati zovu turcima.
pa nije to bas toliko ni pogresno...Turci su kod nas bili pola milenijuma i ja ih ne dozivljavam kao agresore, prije kao narod koji je nama ostavio osmansku kulturu, tradiciju, dosta nam uticao na jezik, ostavio islam u Bosni...Kako cu ih kao takve dozivljavati, kad nemam veze s tim periodom...Ja kao pojedinac koji nije rodjen u to doba mogu samo da cijenim pozitivnu ostavstinu Osmanlija i da se ne ljutim na njih, jer i dan danas imaju korektan odnos naspram BIH. Imam dosta kontakata sa Turcima ovdje u Njemackoj i iznenadim se uvijek nekim detaljom koji nas povezuje...
Na stranu to sto smatram da je bezze velicat njihova djela ovdje jer su oni, kao sto je ispravno zakljuceno, bili okupatori. Ali 500 godina je 500 godina...
slazem se sa tobom,osim u jednom.Osmanlije jesu bili agresori.Dosli su,okupirali i opustosili ovu zemlju,te je iducih 400 godina cijedili.Zauzvrat nam nisu dali nista,osim kulturnog uticaja i islama.Na drugoj strani,Srbima su dali autonomiju i od tad Srbija pocinje da se okrece prema Bosni sa svojom genocidnom politikom.
Danasnja Turska i njen narod nam jesu prijatelji(Osmanlije to nisu bile) i ja se svake godine obradujem kad nam daju 12 poena na evroviziji.ali to ne mijenja cinjenicu da su oni ovdje bili osvajaci,a mi osvojeni.Mi smo im bili dobr jedino kao vojnici i kao porezni obveznici.
Grom iz vedra neba

parmezan wrote:
spongebob wrote:
Hrvati zovu turcima.
slazem se sa tobom,osim u jednom.Osmanlije jesu bili agresori.Dosli su,okupirali i opustosili ovu zemlju,te je iducih 400 godina cijedili.Zauzvrat nam nisu dali nista,osim kulturnog uticaja i islama.Na drugoj strani,Srbima su dali autonomiju i od tad Srbija pocinje da se okrece prema Bosni sa svojom genocidnom politikom.
"Historicar" ti jos stvarno moras puno uciti. Srbi su napadali Bosnu mnogo prije osmanlija. Samo jedan mali primjer je agresija cara Dusana na Bosnu, kada se sukobio pod Bobovcem sa Stjepanom II. Da ne pominjem urgiranje Srbije kod Pape da istrijebi heretike.
spongebob

Post by spongebob »

@parmezan

ma dobro, nije da nisu gradili, znacajan dio osmanske arhitekture je ostavljen kao pecat tog vremena
Nemoj mislit da ja sad smatram to nekom civilizacijskom tekovinom sto su nam ostavili Islam...Potpuno sam indeferentan po tom pitanju, da su nam ostavili i Budizam bilo bi mi svejedno. A imas pravo, da smo mi nesto napredovali u tom razdoblju pa i nismo...Jesu okupatori, al da sam na njih nesto pretjerano kivan...pa kako cu bit, kad tad nisam ni zivio. Da se razumijemo, ja mislim da su Austrougari za cetrdeset godina vise uradili za Bosnu nego Osmanlije za 500...ali ne raspolazem sa previse informacija osim onih s kojim sam upoznat za vrijeme srednjoskolskog obrazovanja i nekih tekstova na forumu, pa moze bit da lupam.
parmezan

Post by parmezan »

"Historicar" ti jos stvarno moras puno uciti. Srbi su napadali Bosnu mnogo prije osmanlija. Samo jedan mali primjer je agresija cara Dusana na Bosnu, kada se sukobio pod Bobovcem sa Stjepanom II. Da ne pominjem urgiranje Srbije kod Pape da istrijebi heretike.
Sto god da ja napisem ti izvrnes naopako i trazis dlaku u jajetu,a historijske cinjenice ne poznajes.

Ogromna je razlika iz tadasnjih i sadasnjih Srba.Po tome bi trebao da mrzis i Ugare jer su i oni napadali Bosnu iz istih razloga,a to je da istrijebe pripanike CB.

Nece mene ovdje blatiti i vrijedjati neko ko nema pojma o historiji.Ako mislis da si pametniji od mene i da znas bolje historiju idi i upise se na fakultet,pa cemo onda da diskutujemo.Za razliku od tebe ja imam diplomu,a ti ne.Nju sam stekao napornim radom i ucenjem i vise se necu spustati ispod svog nivoa i ovdje raspravljati sa nekim ko nema pojma.Tvoje znanje je ucbenicko,a ne moje.Prvi si poceo vrijedjati i ismijavati me.Idi ti sa ujka Semom i sa njim razglabaj citav dan,jer ste izgleda obojica kvazi-naucnici.I da znas,ovo mi je prije par godina bila teme na diplomskomi i ove stavove su potvrdili i profesori,znaci ljudi koji su iskusniji i znaju vise o historij i od mene,a pogotovo od tebe.Zato me nemoj vise citirati i obracati mi se,jer ti ja vise necu odgovarati.
parmezan

Post by parmezan »

spongebob wrote:@parmezan

Da se razumijemo, ja mislim da su Austrougari za cetrdeset godina vise uradili za Bosnu nego Osmanlije za 500...ali ne raspolazem sa previse informacija osim onih s kojim sam upoznat za vrijeme srednjoskolskog obrazovanja i nekih tekstova na forumu, pa moze bit da lupam.
Jesu,uradili su vise sto se tice ekonomije i uvodjenja svjetovnog obrazovanja u nase skole.Ali i to je bilo malo.Ucinili su onoliko koliko im je bilo potrebno da zapocnu sa crpljenjem domacih bogatstava(drvo,rude,...).
A
bosn.om

Post by bosn.om »

Ma pusti se te srpsko-komunisticke argumentacije, da smo mi bogdom ostali dio Austrije i dan danas, nit bi bilo rata, hem bi bolje zivjeli danas sto puta, pa makar nas crpili ko pijavice - sto je skroz pogresno misliti, gledaj Slovenije sto fakat izgleda iscrpljena nakon vjekovnog Asutro-Ugarskog clanstva - vise te je srpska Juga iscrpila i j..avala, vjeruj mi, pod nekim licemjerskim bratsvo-jednistvenim osmjesima u istinitost kojih je uspjela ubjediti nazalost vecinu nase bosnjacke elitne klase, koja ocigledno i dan danas ponavlja ono sto joj je bivalo govoreno. :roll:
Sivka_Planinc

Post by Sivka_Planinc »

Hm da su za 500 g. Turci palili i zarili kao nase komsije devedesetih sumnjam da bi sta ostalo od doticnih. Svako poredenje Osmanlija sa cetnicima i Ustasama je glupo!
Prazina

Post by Prazina »

Ja koliko sam upoznao Turke, sto u Evropi sto direktno u Turskoj, mogu samo reci da su gospoda u usporedbi sa svim Balkanskim plemenima ukljucujuci i nas Bosnjake!!!!!
HRVojeVukcicHRVATinic

Post by HRVojeVukcicHRVATinic »

Ko kaže da Osmanlije nisu bile OK i super i najbolje i najhumaniji...?

Pa vidite kako su oni bili dobri, zbog humanih i političkih razloga naselili su jedan cijel narod u Bosni koji sada ima preko 55% teritorije. I s kojim ovi današnji Bošnjaci imaju mnogo toga zajedničkog, nadasve fini i kulturni odnosi. Mislim da je toNAJVEĆI doprinos Osmanlija. Cijelo katoličko pučanstvo zapadne Bosne je izbjeglo(Milijun austrijanaca vuće korijene iz zap. Bosne, neki ih zovu Gradiščanskim Hrvatima). Ko njih j*** bolja nam je RS :)
I zato braćo Bošnjaci čast Osmanlijama i dižimo im spomenike gdjegod da možemo

Tekbir, Tekbir :) ponosan Osmanlija i ljubitelj Osmanlija viče :)
Post Reply