izvini molim te al sta je "taj drot iznad" trebao da uradi u takvom slucaju, po tvom "strucnom" misljenju? odnosno, ti bi nam mogao reci kako bi se postavio njemacki "drot" u toj situaciji? hoces da ti ja kazem?!?! nebi trebao da reaguje u takvoj situaciji uopste jer nebi doslo do iste, iz razloga sto gore nesmijete da pisnete jer znate da ce vas dobro opaliti po novcaniku i kazniti da vam se ta kazna odrazi na cijeli zivot! druga stvar niste vi iza europe, mozemo jedino biti mi iza europe jer nezivis ovdje! glasanje na euroviziji za nasu pjesmu te ne cini patriotom. i trece, budi sretan da vam nepisu kazne ovdje jer bi svi ostali bez vozackih dozvola u toku jednog ljeta, dok se neopametite i barem malo empancipujete (mada je to skoro pa nemoguc zadatak jer niste uspjeli ni nakon toliko provedenih godina u EUROPI)!!!bornheim wrote:Ovaj drot iznad dokazuje koliko smo iza evrope.I u toku radnog vremena a bogme i poslije zastupa zakon ,ko´prljavi Hary.Supak ostaje supak,cast izuzcima,ako ih kod nas ima.--"na kafu 20 maraka-umoran sam vozim iz daleka-ma haj pusti covjeka-al´nemoj vise...mandatna..sad necu pisati al´da znas...itd. etc.usv.
Eto dijaspore
- BHG
-
Meyra
..... 40 godina je bio primoran da zivi u tUdjini, gdje je uvujek bio covjek trece klasse, na rubu drustva i njegova jedina prava radost u zivotu je bila da jednom godisnje ode u svoju domovinu i provede nekoliko sedmica medju svojim ljudima ........ a ond mu ONI rekose da je on DIJASPORA.......
"Samo zajedno smo jaki" kazu ovdje na zapadu, a mi
razbazujemo snagu zajednistva...... bas kao da je imamo previse...
pitam se samo ko ima od toga koristi .
?

..... 40 godina je bio primoran da zivi u tUdjini, gdje je uvujek bio covjek trece klasse, na rubu drustva i njegova jedina prava radost u zivotu je bila da jednom godisnje ode u svoju domovinu i provede nekoliko sedmica medju svojim ljudima ........ a ond mu ONI rekose da je on DIJASPORA.......
?
-
Any
Meyra wrote:*********
?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
haj ti nama zapjevaj Meyru na tabutu:D
-
edvin
Jos ja kontam da ove godine nadjem neki plac pa da nesto napravim sebi u SA da se ne trpam sa starcima svake godine, ali poslije ovih diskusija je mozda i najbolje naci nesto na Jadranu. Svodi se na isto hebi ga, znam da nas ne vole Kroati ali ne vole nas izgleda ni nasi. Kad vec moram da biram onda da makar zivim pod starost na Mediteranu...
Iza staraca ce mi ionako ostati stan.
Iza staraca ce mi ionako ostati stan.
-
Namirrito
Potpisujem skoro sve ovo jaro. Ja sam vec 12 godina u dijaspori i vjeruj mi da mi se ova Evropa sve vise gadi. Ovdje nasi ljudi, pazi sad ovo, pricaju SAMO o tome kako ce otici u Bosnu i kako ce potrositi. To je glavna tema svih razgovora. Vjeruj mi isto tako da kad se nas covjek vrati u svoju dijasporsku domovinu ne moze sebi doci mjesec dana. Svi su sjebani, svi pricaju kako im je fino bilo, kako ljudi u Bosni i sa malo para jos uvijek duse i humora imaju. Valja provesti 6 mjeseci zime u Skandinaviji i napusavati se po stanovima pokusavajuci tako zaboraviti realnost. Kvalitet zivota, ako izuzmemo materijalne stvari definitivno nije bolji na zapadu. Na kraju krajeva covjek ovdje radi i zaradjuje ali vecina ljudi ovdje isto tako otplacuje kredite tako da ostane samo malo za pravoga zivota.ibrik wrote:Neka ba ljudi nama dijaspore i neka samo zgrcu lovu u ovu nam napacenu zemlju to nam je glavni izvor egzistencije, jer po svim ekonomskim zakonima i dosadasnjim primjerima Bosna je trebala davno bankrotirati...drzi je jos ta dijaspora...
A vi dijasporci slobodno otvorite novcanike i kupujte i kurcite se koliko vam je volja, ali nemojte to pricati nasem napacenom narodu u BiH jer ne interesuje bosansku fukuru kako ti imas novo auto, platu od 1000 - 2000 EURA, kako ides dva puta na godinu na odmor i slicne stvari...imaj malo srca i presuti to pred bosanskom fukarom koja voza golfa dvicu, ima platu u najboljem slucaju do 15.u mjesecu, a posliije se slepa i take stvari...
Znam ja da vi u dijaspori krvavo radite jer sam bio tamo par puta na odmoru i vidio sam sve, ali bar znate zasto radite jer ste dobro placeni i imate vrhunske uslove za zivot tako da nemate pravo ni na to da se zalite
U svakom slucaju bujrum u nasu lijepu BIH da vidite kako se zivi i sa malo para i kako se raspaljuju rostilji i okrece janjad i kako je bosanska fukara vazda spremna na smijeh i zajebanciju iako ne zna hoce li imati sta da jede do prve plate(ovo hoce li imati sta da jede malo karikiram da ljudi ne pomisle da mi ovdje nemamo hljeba jesti, dobro je nama hvala Bogu i ovako)...ja se ne bi mijenjao sa dijasporcima ni zasto na svijetu...
I ja, na kraju, ako dragi bog da ja se vracam u svoju Bosnu u oktobru gdje me ceka moja draga zena. Pa kako drugim tako i meni. Uglavnom sam svoj na svom.
-
edvin
Pa ko vam je kriv kad se zavaljujete u kredite i kreditice pa vam je onda i piva trosak. Ja i raja s kojom se ja druzim cugamo i festamo jednako kao i u SA i u Bosni tako da ja zivim lijepo svoj zivot i u "dosadnoj" Skandinaviji kako je ti opisujes i definitivno nam se ne svodi prica samo na to kad cemo "dole" i kako nam je bilo "dole" na odmoru. Ali naravno da je lijepo i u SA popiti pivu i kaficu.Namirrito wrote:Potpisujem skoro sve ovo jaro. Ja sam vec 12 godina u dijaspori i vjeruj mi da mi se ova Evropa sve vise gadi. Ovdje nasi ljudi, pazi sad ovo, pricaju SAMO o tome kako ce otici u Bosnu i kako ce potrositi. To je glavna tema svih razgovora. Vjeruj mi isto tako da kad se nas covjek vrati u svoju dijasporsku domovinu ne moze sebi doci mjesec dana. Svi su sjebani, svi pricaju kako im je fino bilo, kako ljudi u Bosni i sa malo para jos uvijek duse i humora imaju. Valja provesti 6 mjeseci zime u Skandinaviji i napusavati se po stanovima pokusavajuci tako zaboraviti realnost. Kvalitet zivota, ako izuzmemo materijalne stvari definitivno nije bolji na zapadu. Na kraju krajeva covjek ovdje radi i zaradjuje ali vecina ljudi ovdje isto tako otplacuje kredite tako da ostane samo malo za pravoga zivota.ibrik wrote:Neka ba ljudi nama dijaspore i neka samo zgrcu lovu u ovu nam napacenu zemlju to nam je glavni izvor egzistencije, jer po svim ekonomskim zakonima i dosadasnjim primjerima Bosna je trebala davno bankrotirati...drzi je jos ta dijaspora...
A vi dijasporci slobodno otvorite novcanike i kupujte i kurcite se koliko vam je volja, ali nemojte to pricati nasem napacenom narodu u BiH jer ne interesuje bosansku fukuru kako ti imas novo auto, platu od 1000 - 2000 EURA, kako ides dva puta na godinu na odmor i slicne stvari...imaj malo srca i presuti to pred bosanskom fukarom koja voza golfa dvicu, ima platu u najboljem slucaju do 15.u mjesecu, a posliije se slepa i take stvari...
Znam ja da vi u dijaspori krvavo radite jer sam bio tamo par puta na odmoru i vidio sam sve, ali bar znate zasto radite jer ste dobro placeni i imate vrhunske uslove za zivot tako da nemate pravo ni na to da se zalite
U svakom slucaju bujrum u nasu lijepu BIH da vidite kako se zivi i sa malo para i kako se raspaljuju rostilji i okrece janjad i kako je bosanska fukara vazda spremna na smijeh i zajebanciju iako ne zna hoce li imati sta da jede do prve plate(ovo hoce li imati sta da jede malo karikiram da ljudi ne pomisle da mi ovdje nemamo hljeba jesti, dobro je nama hvala Bogu i ovako)...ja se ne bi mijenjao sa dijasporcima ni zasto na svijetu...
I ja, na kraju, ako dragi bog da ja se vracam u svoju Bosnu u oktobru gdje me ceka moja draga zena. Pa kako drugim tako i meni. Uglavnom sam svoj na svom.
A za seljacinu Bleku:
Nikakav plac ja jarane na Drini kupiti necu jer su mi i dedo i cukundedo iz SA pa nma potrebe, placeve na Drini ostavljam tebi i tvojima sto se u drago mi SA "sljegose" s vemenom...
-
Pearl
sta se ovo dijasporci pokantase medjusobno?
"maticni", idemo s teme:)
"maticni", idemo s teme:)
-
rashid
Ma to protiv dijaspore, to je samo znak ljubomore lokalaca a to samo onih koji nemaju posla u SA pa jim smeta sto dijaspora ima da trosi. Zna se gdje pripadaju i bujrum svakim mjesecom u domovinu 
Zavist je sve slicnija kao i u evropi. Al nemojte se sikirati ... ti sta lafo pricaju, izpijaju kafe danima i nemaju sta pametnijega radit nego mahalat. Pa dosao i red na racun dijaspore.
Zavist je sve slicnija kao i u evropi. Al nemojte se sikirati ... ti sta lafo pricaju, izpijaju kafe danima i nemaju sta pametnijega radit nego mahalat. Pa dosao i red na racun dijaspore.
-
Pearl
a sta je s onim koji rade, imaju relativno dobre plate, ne ispijaju kafe po citave dane i imaju sta pametnije raditi od tracanje dijaspore?
a ne vole one predstavnike dijaspore koji dodju da se qu*ce u "domovini"?
u pravu si, procitao si nas, mi citave godine tracamo dijasporu, zelenimo od zavisti a to se 100x uveca kad dijaspora dodje...
how yes no....
u pravu si, procitao si nas, mi citave godine tracamo dijasporu, zelenimo od zavisti a to se 100x uveca kad dijaspora dodje...
how yes no....
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
I jare i pare ne ide...Namirrito wrote: Potpisujem skoro sve ovo jaro. Ja sam vec 12 godina u dijaspori i vjeruj mi da mi se ova Evropa sve vise gadi. Ovdje nasi ljudi, pazi sad ovo, pricaju SAMO o tome kako ce otici u Bosnu i kako ce potrositi. To je glavna tema svih razgovora. Vjeruj mi isto tako da kad se nas covjek vrati u svoju dijasporsku domovinu ne moze sebi doci mjesec dana. Svi su sjebani, svi pricaju kako im je fino bilo, kako ljudi u Bosni i sa malo para jos uvijek duse i humora imaju. Valja provesti 6 mjeseci zime u Skandinaviji i napusavati se po stanovima pokusavajuci tako zaboraviti realnost. Kvalitet zivota, ako izuzmemo materijalne stvari definitivno nije bolji na zapadu. Na kraju krajeva covjek ovdje radi i zaradjuje ali vecina ljudi ovdje isto tako otplacuje kredite tako da ostane samo malo za pravoga zivota.
©to prije sami sa sobom poravnite gdje ¾elite ¾ivjeti tim bolje...
®ivot od ljeta do ljeta, od Bosne (Makarske) do Bosne(Makarske) dugoroèno i nije neki ¾ivot... Brate ako je toliko te¹ko gore a vi se pokupite i vratite. Vi imate tu moguænost - oni kojim je te¹ko ovdje nemaju moguænost da odu... Zato nemojte svega vam ljudima na muku pristajati...
Pitajte nekoga sa prosjeènom platom ovdje da li ima para da ¾ivi a ne za kredit...
Kao ¹to sam rekao 100 puta - ¾ivot u Bosni je krasan kad doðe¹ sa neko reèe 5000€ na mjesec dana... Kako ne bi bio krasan... Hajde care ®IVITE u Bosni od 400-500KM... Vratili bi se poslije pola godine nazad... Ovdje ljudi ne rade, nemaju para, nemaju ¾ivota, a pravi ¾ivot su imali oni koji pamte prije 20 godina...
-
ztluhcs
pravopisrashid wrote:Ma to protiv dijaspore, to je samo znak ljubomore lokalaca a to samo onih koji nemaju posla u SA pa jim smeta sto dijaspora ima da trosi. Zna se gdje pripadaju i bujrum svakim mjesecom u domovinu
-
rashid
Definitivno!ztluhcs wrote:pravopisrashid wrote:Ma to protiv dijaspore, to je samo znak ljubomore lokalaca a to samo onih koji nemaju posla u SA pa jim smeta sto dijaspora ima da trosi. Zna se gdje pripadaju i bujrum svakim mjesecom u domovinu
-
car-x
ztluhcs, nekako mi ovaj tvoj post pun, da ne kazem zabluda.. mozda iz tvog ugla izgleda ko da "mi" imamo zivot od ljeta do ljeta i od bosne (makarske) do makarske (bosne).. al jebes ga, i onih ostalih 11 mjeseci je covjek ziv i poduzima nesto i gleda da uziva koliko mu to okolnosti pruzaju..ztluhcs wrote: I jare i pare ne ide...
Što prije sami sa sobom poravnite gdje želite živjeti tim bolje...
Život od ljeta do ljeta, od Bosne (Makarske) do Bosne(Makarske) dugoročno i nije neki život... Brate ako je toliko teško gore a vi se pokupite i vratite. Vi imate tu mogućnost - oni kojim je teško ovdje nemaju mogućnost da odu... Zato nemojte svega vam ljudima na muku pristajati...
Pitajte nekoga sa prosječnom platom ovdje da li ima para da živi a ne za kredit...
Kao što sam rekao 100 puta - život u Bosni je krasan kad dođeš sa neko reče 5000€ na mjesec dana... Kako ne bi bio krasan... Hajde care ŽIVITE u Bosni od 400-500KM... Vratili bi se poslije pola godine nazad... Ovdje ljudi ne rade, nemaju para, nemaju života, a pravi život su imali oni koji pamte prije 20 godina...
meni su ovakve diskusije pravo dojadile, jer nit su konstruktivne, nit se tu nude drugi neki argumenti izuzev prezira i zavisti i medjusobnog optuzivanja.
meni uopste nije tesko u austriji.. poso mi je skroz ok, ne moram podmetnuti ledja, nego sjedim u klimatiziranoj i manje-vise zamracenoj kancelariji, sam, niko mi ne jebe zivce, sefovi su mi skroz ok, dobro zaradjujem, itd..
radnim danom je tesko pokrenuti raju, ali se manje-vise svakog vikenda (pod uslovom da nisam otiso na vikend u srebrenik) organizujemo.. pa barem ono par najblizih prijatelja.. nekad rostilj.. nekad odbojka u pijesku.. nekad kupanje.. nekad samo nako meditiranje u nekom parku.. dekica, kockice za jamb i zadnji cd RHCP-a..
vozim auto placeno gotovinom.. uzeo sam jedan kredit u zivotu, i to prosle godine bratu konfljuter jer mu je trebo za poso, a nije imo trenutno para, pa ja uzeo to i neki dan otplatio zadnju ratu..
ne falim se, nego hocu da ti kazem da zivim skroz "normalno".. nit se nesto rasipam kad odem kuci, niti se vozim spustenih prozora dok u autu kupljenom na kredit dere sinan ili tako neka zvijezda domaceg soul-a..
svake dvije hefte sam kuci, i ne mogu proci kroz carsiju da me barem iz tri kafica ne zovu da sjedem na kafu.. jarani, poznanici, komsije, whatever.. nit meni ko kuka da je tesko i da se nema (ima u toj raji i bankara i policajaca i nastavnika i profesora i doktorica i prodavaca i pijacara, jednostavno svega) nit ja kome kukam da sam toliko i toliko u dugovima i da se jedva sastavlja kraj s krajem..
zajebavamo se, smijemo se i ja produzim svojim putem, a znam da mi ne govore iza ledja, jesi vidio supka nece ni turu da okrene.. sacuvaj me boze takvih jarana, na kraju krajeva..
ja fakat ne znam u cemu je vas problem.. u bosni i bez dijaspore ima pravo puno bogatih i pravo puno siromasnih.. i veeeeeeliki jaz izmedju.. i oni se bogati kurce, voze kojekakva bijesna auta sa spustenim prozorima i zadnjim hitovima dare bubamare, i niko ne otvori temu "ovi nasi domaci dijasporasi"..
vazda vam dijaspora nesto kriva..
mislim, zaboli mene kurac.. meni nit u dzep nit iz dzepa.. samo mi se cini da se plaho nervirate oko budalastina, i da to ne vrijedi tolike halabuke.. papak je papak.. svejedno da li zivio u geteborgu ili u bugojnu ili u madridu.. ili gdje god vec.. papak se tako radi i tako umre.. da li vozi auto sa stranim ili domacim tablama, mislim da je totalno nevazno.. puno je vaznije malkice otvoriti oci, pa primijetiti i "domaceg" papka, koji ih, na veliku zalost i vasu i moju, ima i vise nego dovoljno..
ovog ljeta planiram otici malo na more, malo na rafting na uni i barem jedan vikend na vlasic.. sve to ima i ovdje (bio sam neki dan i na raftingu, a vala ni brda mi ne fali ovdje) ali me jednostavno volja da obidjem unu, mozda neretvu i svakako vlasic (zimi mi je preskup, tako da na skijanje idem u austriji)..
i ne zelim pitati nekog s prosjecnom platom kako zivi bez kredita.. otac mi je nastavnik, mati radi u domu zdravlja (oboje u srebreniku) i osim penzionera, uvijek su izvlacili najdeblji kraj, i zdravstvo i skolstvo, valjda jer zavise od drzavnog kazana, a drazva nam takva kakva je.. ali opet zive bez kredita i ne cini mi se da oskudijevaju u necemu..
i mozes misliti, nit mi traze para, nit kukaju da nemaju.. mati ima svoju bastu, odakle nas vazda pocasti bio-krompirom, paradajzom, paprikama, itd.. a stari je pcelar, pa se ubere.. meni se cini da previse rade, a da se premalo odmaraju, ali se tu nista ne moze promijeniti..
a o tom zivotu prije 20 godina ja ne bi diskutovo jer se vrlo dobro sjecam kako mi je bilo kao djetetu prosvjetnog i zdravstvenog radnika, i kako godinama nismo mogli sakupiti ni da registrujemo auto, da ne govorimo o drugim stvarima..
-
rashid
Ma glavna prica je kako je bilo prije 20 godina. Bolim me k____ kako je bilo. Ja zivim sad! A ti sto tuguju, neka tuguju. Ko hoce, taj ima. Al sve ce doci na svoje ... trebat ce najmanje 40 godina, da se sve prefiltrira ... al ko ceka, taj doceka.
-
ztluhcs
@car-x
Nisam ja taj koji sere kako je ovdje bilo super, kako je na moru bilo super, kako je gore bezveze.... To zaboravlja¹...
Ako se ti ne pronalazi¹ u tome, jo¹ bolje - drago mi je i sretan zbog tebe... Nema potrebe da odgovara¹ na post...
Post nije ni bio namjenjen onima koji su zadovoljni i sretni svojim izborom mjesta ¾ivota i ¾ivotom... Koji rade i grade sebi ¾ivot u ti¹ini tamo gdje ¾ive...
Veæ onima koji seru seru i seru iz dana u dan kako je gore lo¹e a neæe da se vrate... Zna njihova guzica gdje joj je bolje. A kad guzica zna onda nek glava razmisli prije nego pocne pricati...
Zato moj post nije pun zabluda... ®ivio sam ja i gore i ovdje tako da znam o èemu prièam...
Jo¹ jedna stvar - prije rata je postojala srednja klasa. Raspitaj se sada da li postoji...
Vi imate izbor koji ljudi ovdje nemaju - otiæi iz mjesta gdje sad ¾ive...
Nisam ja taj koji sere kako je ovdje bilo super, kako je na moru bilo super, kako je gore bezveze.... To zaboravlja¹...
Ako se ti ne pronalazi¹ u tome, jo¹ bolje - drago mi je i sretan zbog tebe... Nema potrebe da odgovara¹ na post...
Post nije ni bio namjenjen onima koji su zadovoljni i sretni svojim izborom mjesta ¾ivota i ¾ivotom... Koji rade i grade sebi ¾ivot u ti¹ini tamo gdje ¾ive...
Veæ onima koji seru seru i seru iz dana u dan kako je gore lo¹e a neæe da se vrate... Zna njihova guzica gdje joj je bolje. A kad guzica zna onda nek glava razmisli prije nego pocne pricati...
Zato moj post nije pun zabluda... ®ivio sam ja i gore i ovdje tako da znam o èemu prièam...
Jo¹ jedna stvar - prije rata je postojala srednja klasa. Raspitaj se sada da li postoji...
Vi imate izbor koji ljudi ovdje nemaju - otiæi iz mjesta gdje sad ¾ive...
Namirrito wrote: Ovdje nasi ljudi, pazi sad ovo, pricaju SAMO o tome kako ce otici u Bosnu i kako ce potrositi. To je glavna tema svih razgovora. Vjeruj mi isto tako da kad se nas covjek vrati u svoju dijasporsku domovinu ne moze sebi doci mjesec dana. Svi su sjebani, svi pricaju kako im je fino bilo, kako ljudi u Bosni i sa malo para jos uvijek duse i humora imaju. Valja provesti 6 mjeseci zime u Skandinaviji i napusavati se po stanovima pokusavajuci tako zaboraviti realnost.
Last edited by ztluhcs on 11/07/2006 11:29, edited 2 times in total.
-
ztluhcs
Nema smisla obja¹njavati tebi bilo ¹ta ako tako kardinalno fula¹ poentu...rashid wrote:Ma glavna prica je kako je bilo prije 20 godina. Bolim me k____ kako je bilo. Ja zivim sad! A ti sto tuguju, neka tuguju. Ko hoce, taj ima. Al sve ce doci na svoje ... trebat ce najmanje 40 godina, da se sve prefiltrira ... al ko ceka, taj doceka.
-
rashid
Ma pokusaj se potruditi, daj sve od sebe.ztluhcs wrote:Nema smisla objašnjavati tebi bilo šta ako tako kardinalno fulaš poentu...rashid wrote:Ma glavna prica je kako je bilo prije 20 godina. Bolim me k____ kako je bilo. Ja zivim sad! A ti sto tuguju, neka tuguju. Ko hoce, taj ima. Al sve ce doci na svoje ... trebat ce najmanje 40 godina, da se sve prefiltrira ... al ko ceka, taj doceka.
- ProS
mozda tek malo ljubomore,ali veoma zdrave...
ne svidja mi se zamisljnost ljudi koji dolaze sa strane
samo ih pogledate i vidjet cete koliko zapravo pozeljeli svoje mjesto,premalo
onda kao da nikad nisu zivjeli ovdje,ni trunke nase skromnosti,skromnosti i dobrocudnosti naseg predobrog naroda
dodju ovdje zbog familija,dodju ovdje zbog obaveze...to je sve
to je nedovoljno
ne svidja mi se zamisljnost ljudi koji dolaze sa strane
samo ih pogledate i vidjet cete koliko zapravo pozeljeli svoje mjesto,premalo
onda kao da nikad nisu zivjeli ovdje,ni trunke nase skromnosti,skromnosti i dobrocudnosti naseg predobrog naroda
dodju ovdje zbog familija,dodju ovdje zbog obaveze...to je sve
to je nedovoljno
-
edvin
Istina je jedna i jedina:
1) Slazem se, ima likova (ja ih znam nekoliko) sto su isli u Bosnu i prosipali se godinama da je na zapadu med i mlijeko a ovdje ne izadju cijelu godinu da popiju pivu, ali vjerujte mi, oni su u manjini, vecina nas ovdje zivi sasvim normalno. Ja se licno ne druzim s tim likovima.
2) Sto se tice kupovine auta na kredit: Izgleda da mnoge u maticnoj nam zemlji iritira sto raja dodju sa autima kupljenim na kredit. Pa sta, ako ljudi imaju mogucnost da voze auto na kredit i pri tome zive normalno kakva je u tome tragedija. Ko da raja u Bosni ne bi vozala najnovije modele Audija, BMW-a, Mercedesa itd. kad bi imala mogucnost da otplacuje taj kredit i zivi normalno. Zasto bi ga uostalom kesirali?
Cini mi se da je tu ipak zavist u pitanju...
3) Kao i svuda u ostalom svijetu tako i ovdje na zapadu koliko ulozis u sebe toliko i dobijes (ako si zdrav naravno). To koliko cu ja potrositi u SA i u Bosni je samo moja licna stvar i nicija druga.
4) Licno sam bio prisutan mnogim svakojakim ogovaranjima raje i rajice cim im neko okrene ledja u toj nam dragoj domovini tako da se ponekad pitam kako je to moguce. Nigdje vise ni trunke od tog merhametluka kojim se toliko dicimo. Ovdje na zapadu niko ne treba ni da zivi od merhametluka jer je drzava omogucila svakome da zivi pristojno, ne bude na ulici i ima osnovna primanja koja pokrivaju stan, odjecu, hranu, zdravstveno i ostale potrepstine.
Zato za domace: okrenite vase frustracije prema politicarima sto vas dovedose u ovu situaciju i trazite promjene
Za raju koja dolazi s zapada: ne preseravajte se previse vec budite ono sto jeste. Sta koga briga za vase plate, stanove itd.
Eto toliko...
1) Slazem se, ima likova (ja ih znam nekoliko) sto su isli u Bosnu i prosipali se godinama da je na zapadu med i mlijeko a ovdje ne izadju cijelu godinu da popiju pivu, ali vjerujte mi, oni su u manjini, vecina nas ovdje zivi sasvim normalno. Ja se licno ne druzim s tim likovima.
2) Sto se tice kupovine auta na kredit: Izgleda da mnoge u maticnoj nam zemlji iritira sto raja dodju sa autima kupljenim na kredit. Pa sta, ako ljudi imaju mogucnost da voze auto na kredit i pri tome zive normalno kakva je u tome tragedija. Ko da raja u Bosni ne bi vozala najnovije modele Audija, BMW-a, Mercedesa itd. kad bi imala mogucnost da otplacuje taj kredit i zivi normalno. Zasto bi ga uostalom kesirali?
Cini mi se da je tu ipak zavist u pitanju...
3) Kao i svuda u ostalom svijetu tako i ovdje na zapadu koliko ulozis u sebe toliko i dobijes (ako si zdrav naravno). To koliko cu ja potrositi u SA i u Bosni je samo moja licna stvar i nicija druga.
4) Licno sam bio prisutan mnogim svakojakim ogovaranjima raje i rajice cim im neko okrene ledja u toj nam dragoj domovini tako da se ponekad pitam kako je to moguce. Nigdje vise ni trunke od tog merhametluka kojim se toliko dicimo. Ovdje na zapadu niko ne treba ni da zivi od merhametluka jer je drzava omogucila svakome da zivi pristojno, ne bude na ulici i ima osnovna primanja koja pokrivaju stan, odjecu, hranu, zdravstveno i ostale potrepstine.
Zato za domace: okrenite vase frustracije prema politicarima sto vas dovedose u ovu situaciju i trazite promjene
Za raju koja dolazi s zapada: ne preseravajte se previse vec budite ono sto jeste. Sta koga briga za vase plate, stanove itd.
Eto toliko...
-
inspire_me
Eno ga opet Drina kriva i ljudi sa Drine??edvin wrote:Pa ko vam je kriv kad se zavaljujete u kredite i kreditice pa vam je onda i piva trosak. Ja i raja s kojom se ja druzim cugamo i festamo jednako kao i u SA i u Bosni tako da ja zivim lijepo svoj zivot i u "dosadnoj" Skandinaviji kako je ti opisujes i definitivno nam se ne svodi prica samo na to kad cemo "dole" i kako nam je bilo "dole" na odmoru. Ali naravno da je lijepo i u SA popiti pivu i kaficu.Namirrito wrote:Potpisujem skoro sve ovo jaro. Ja sam vec 12 godina u dijaspori i vjeruj mi da mi se ova Evropa sve vise gadi. Ovdje nasi ljudi, pazi sad ovo, pricaju SAMO o tome kako ce otici u Bosnu i kako ce potrositi. To je glavna tema svih razgovora. Vjeruj mi isto tako da kad se nas covjek vrati u svoju dijasporsku domovinu ne moze sebi doci mjesec dana. Svi su sjebani, svi pricaju kako im je fino bilo, kako ljudi u Bosni i sa malo para jos uvijek duse i humora imaju. Valja provesti 6 mjeseci zime u Skandinaviji i napusavati se po stanovima pokusavajuci tako zaboraviti realnost. Kvalitet zivota, ako izuzmemo materijalne stvari definitivno nije bolji na zapadu. Na kraju krajeva covjek ovdje radi i zaradjuje ali vecina ljudi ovdje isto tako otplacuje kredite tako da ostane samo malo za pravoga zivota.ibrik wrote:Neka ba ljudi nama dijaspore i neka samo zgrcu lovu u ovu nam napacenu zemlju to nam je glavni izvor egzistencije, jer po svim ekonomskim zakonima i dosadasnjim primjerima Bosna je trebala davno bankrotirati...drzi je jos ta dijaspora...
A za seljacinu Bleku:
Nikakav plac ja jarane na Drini kupiti necu jer su mi i dedo i cukundedo iz SA pa nma potrebe, placeve na Drini ostavljam tebi i tvojima sto se u drago mi SA "sljegose" s vemenom...
A sta mislis ljute li se svedi sto si ti iz tamo neke Bosne za koju pola njih nije ni culo ''sljeg'o'' u Svedsku i jos plus zauzeo nekom svedu radno mjesto i jos plata 3.700 eura??