Cirkus iz Amerike

Post Reply
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

racunarski bandit :
Bosnjaci jesu najbrojniji, ali nisu preko 50%
Sasvim dovoljno da izglasaju "svoje" Srbe i Hrvate kao legalne (mada ne legitimne) predstavnike srpskog odnosno hrvatskog naroda u BiH.

racunarski bandit :
Druga stvar je da ima jedan vecinski narod, ali to neznaci da jedan narod uvjek dominira nad drugim
Sama mogucnost dominacije ukazuje na lose uredjeno drustvo. To kao dominiracemo, ali necemo uvijek.

racunarski bandit :
U pravnoj drzavi postoje elementi koji se ne odlucuju prostom vecinom. Sva ljudska i gradjanska prava su uvjek zagarantovana svim gradjanima.
Isprazne parole. Kakva prava ako Bosnjaci biraju srpske zastupnike jer su Bosnjaci brojniji od Srba ?

racunarski bandit :
Veciniski narod nije jedna homogena cjelina sa jednim umom, nego skupina pojedinaca i grupa sa razlicitim misljenjima i agendama
A to bi kao trebala biti utjeha Srbima i Hrvatima ?

racunarski bandit :
Kada se kandidati za skupstinu sastavnu poslje izbora, onda se pocnu stvarati koalicije i razliciti interesu su najcesce zastupljeni.
Odlicno. Posto su vecinski Bosnjaci odredili rezultat, ta koalicija nece imati problema s odredjivanjem drzavnih interesa.

racunarski bandit :
Kada se stvari smire i uspostavi se normala, onda vecina ljudi nece glasati niti pratiti politiku. Onda najbolje organizovana strana pobjedjuje izbore, a ne najbrojnija.
I onda ce doci svemirci i odnijeti nas na svoju planetu Zorg. Ja ti govorim o mehanizmu upravljanja drzavom, garancijama konstitutivnosti. Narod ce se manje baviti politikom tek kada se nadje to rjesenje.

clan2, otidji na neki od foruma bosanskih Srba pa im reci da nisu Srbi. Ako ih tako ne uvjeris u potrebu ukidanja entiteta, ne znam kako ces.
Last edited by Jastreb35 on 18/06/2006 19:07, edited 1 time in total.
racunarskibandit

Post by racunarskibandit »

Ja bih razmislio o ovoj opciji:

Ukinuti entitete - Skupstine FBiH i RS donose Zakon o sopstvenom ukidanju, te svoje nadleznosti prenose na Skupstinu R BiH. Skupsina R BiH ima dva doma, dom gradjana i dom naroda. Ona je najvise zakonodavno tijelo, a drugi nivo vlasti su skupstine opcina, sa ustavom jasno definiranim nadleznostima iz oblasti lokalne samouprave.
Problem sa ovom opciom je da bi entiteti trebali sami sebe da ukinu i da bi sve strane bile postene i imale dobru volju da rade prema zajednickom cilju. Nazalost mnogi u republici srpskoj bi radje da se odcjepe i da otjeraju sve nesrbe sa teritorije, i mi trebamo njihovu saglasnost da bi sproveli tvoju ideju.

Najbolje rjesenje je republika BiH kakva je bila prije Dejtona. To je takodje naj-realnije rjesenje, jer se Dejton treba i moze ukinuti radi sljedecih razloga:

1. Pariski sporazum nikada nije ratifikovan i proveden na legalan nacin.
2. Sporazum nije ispunjen. Republika srpska se zaduzila sporazumom da omoguci povratak izbjeglica i oni to nisu uradili. Ako sporazum nije ispunjen, onda se vraca na prijasnje stanje -- to je ocito.
3. Dejton jednostavno ne radi i trebao bi se ponistiti.
racunarskibandit

Senada, pokusaj reci nesto smisleno. Nacionalni identitet se probudio kao refleksija na novonastalu slobodu govora. U BiH to nije bilo pitanje izbora, nego je rezultat polarizacije na relaciji Hrvatska-Srbija. Narodi u BiH su djelovali refleksivno. Volio bih da si pokusala tako razgovarati sa Seseljom, koji je po Bijeljini tada jos anacionalnim Bosnjacima gasio zivote.
Nebi se slozio sa ovim. Prije polarizacije Hrvatska-Srbija, ukinuti je albancima njihova autonomija i pravo na njihov jezik. Jos za vrjeme komunizma su se nosale kokarde i "Mosti cara lazara" po "vjekovnim sprskim zamljama" to jeste po bosni. Prije bilo kakvog referenduma u Bosni su se ukopali topovi oko sarajeva i koncentrisala se JNA u bosni. Ocito genocid se spremao bez obzira na to dali ce se bosna ocjepiti ili ne.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Na izborima 2002, Tihica je izabralo 184,056 lica. Vjerovatno Bosnjaka. Na istim izborima, Dragana Covica je izabralo 109,816 biraca, vjerovatno Hrvata. Sarovica je izabralo 180,212 lica, vjerovatno Srba.

Sta kada SDA izadje sa srpskim i hrvatskim kandidatima ? Onda ovih 184,056 Bosnjaka namece clanove SDA za legalno vodjstvo srpskog odnosno hrvatskog naroda u BiH. A to niti je konstitutivnost niti pravda. Srbima je od ovog jedina zastita entitet. Hrvati su bespomocni. A Bosnjaci trebaju sjesti i ponuditi pravedno rjesenje.

Licno mislim da je to indirektna demokratija. Ako neko ima bolje rjesenje, volio bih se s istim upoznati.
racunarskibandit

Jastreb35 wrote: -Raspadom Jugoslavije, dva bosanska naroda odlucuju da BiH treba biti nezavisna drzava. Srpski narod se osjeca preglasan a ratna dejstva se iz Hrvatske sele u BiH.
Kao sto sam prije rekao ovo je pogresno. Topovi JNA su bili okopani oko Sarajeva puno prije ikakvog referenduma i nezavisnosti, a Velikosrpski sentiment je postojao jos za vrjeme komunizma.

Srpski narod u BiH nije "osjecao" niti odlucio nista. Jugoslavija i milosevic su organizovali, financirali i kontrolisali napad na bosnu. karadjic je samo figura koja se pojavila iz crne gore sest mjeseci prije izbora da predstavi agresiju na bosnu kao civilni rat. Niko za njega nije cuo prije izbora.
racunarskibandit

clan2 wrote:racunarskibandit

hej, racunarski bandit, hajd' samo mi jos reci, jesil' skonto zasto "Mercedes Ceric" brani "nacionalne interese Bosnjackog naroda"????
Zar Brani?
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

racunarskibandit, srpski narod nije isto sto i nacionalisticki elementi unutar srpskog naroda. Nacionalisti su uspjeli mobilisati srpski narod jer su se bosanski Srbi osjecali ugrozenim. Sramota je za citav narod tvrditi da su pripremali pokolje i palez. Beograd i Podgorica jesu izvrsili invaziju na BIH ali to im ne bi poslo za rukom da se srpski narod, komsije i prijatelji, zaista nisu osjecali ugrozenim. Ne od tebe, nego od ustaskih fanatika, kako se predstavljalo Hrvate. Nakon svega, Handzar divizija i Jasenovac su istorijske cinjenice. Bilo pa proslo, tu su sudovi i pravna rjesenja. Daj objasni nekom Srbinu zasto ukinuti entitete ako ce se tako omoguciti Bosnjacima da srpskog clana SDA imenuju kao predstavnika bosanskih Srba. Da ponovim ;

Na izborima 2002, Tihica je izabralo 184,056 lica. Vjerovatno Bosnjaka. Na istim izborima, Dragana Covica je izabralo 109,816 biraca, vjerovatno Hrvata. Sarovica je izabralo 180,212 lica, vjerovatno Srba.

Sta kada SDA izadje sa srpskim i hrvatskim kandidatima ? Onda ovih 184,056 Bosnjaka namece clanove SDA za legalno vodjstvo srpskog odnosno hrvatskog naroda u BiH. A to niti je konstitutivnost niti pravda. Srbima je od ovog jedina zastita entitet. Hrvati su bespomocni. A Bosnjaci trebaju sjesti i ponuditi pravedno rjesenje.

Licno mislim da je to indirektna demokratija. Ako neko ima bolje rjesenje, volio bih se s istim upoznati.
Last edited by Jastreb35 on 18/06/2006 19:46, edited 1 time in total.
clan2

Post by clan2 »

Nazalost mnogi u republici srpskoj bi radje da se odcjepe i da otjeraju sve nesrbe sa teritorije, i

E, vidis Jastrebe, to je ono sto se zove FASHIZAM I GENOCID, i za sta vam se sudi, a Suljo radi za vas!
Rekao sam jednom ranije na nekom drugom mjestu ; SSSS (Samo Suljo Srbina Spasava)
clan2

Post by clan2 »

zasto "Mercedes Ceric" brani "nacionalne

zasto Mercedes Ceric "BRANI" nacionalne.........

oh, oprosti computer bandit, navodnici su trebali biti ovdje
racunarskibandit

Jastreb35 wrote:racunarski bandit :
Bosnjaci jesu najbrojniji, ali nisu preko 50%
Sasvim dovoljno da izglasaju "svoje" Srbe i Hrvate kao legalne (mada ne legitimne) predstavnike srpskog odnosno hrvatskog naroda u BiH.
Kakve su to apartheidske ideje da svaki narod ima svoju vlast. Sto ti trazis nije demokratija nego apartheid i segregacije -- ideje koje su odavno izbacene iz demokratskog drustva.
racunarski bandit :
Druga stvar je da ima jedan vecinski narod, ali to neznaci da jedan narod uvjek dominira nad drugim
Sama mogucnost dominacije ukazuje na lose uredjeno drustvo. To kao dominiracemo, ali necemo uvijek.
Smjesno. Kao sto sam prije rekao demokratija je kompromis. Nece nikada biti odluka da ce svakoga zadovoljiti, ali svaka strana ce nekada izgubiti a nekada pobjediti.
racunarski bandit :
U pravnoj drzavi postoje elementi koji se ne odlucuju prostom vecinom. Sva ljudska i gradjanska prava su uvjek zagarantovana svim gradjanima.
Isprazne parole. Kakva prava ako Bosnjaci biraju srpske zastupnike jer su Bosnjaci brojniji od Srba ?
Kakve srpske zastupnike? Biraju se zastupnici.

racunarski bandit :
Veciniski narod nije jedna homogena cjelina sa jednim umom, nego skupina pojedinaca i grupa sa razlicitim misljenjima i agendama
A to bi kao trebala biti utjeha Srbima i Hrvatima ?
niko ih ne tjesi. Jednostavno tvrdim da je ideja da su narodi homogene cjeline nema osnove u realnosti. pet ljudi se nemoze sloziti u koji ce restoran otici, a kamoli da se 2 miliona slozi o politickom smjeru koji bi trebali uzeti u sljedecim izborima.
racunarski bandit :
Kada se kandidati za skupstinu sastavnu poslje izbora, onda se pocnu stvarati koalicije i razliciti interesu su najcesce zastupljeni.
Odlicno. Posto su vecinski Bosnjaci odredili rezultat, ta koalicija nece imati problema s odredjivanjem drzavnih interesa.
Niko ne odredjuje izbore. To je proces kompromisa i strategije. Stvarno neznam odkud ti ta ideja da "narodi odlucju". Dali si ikada pratio politiku bilo koje demokratske drzave?
racunarski bandit :
Kada se stvari smire i uspostavi se normala, onda vecina ljudi nece glasati niti pratiti politiku. Onda najbolje organizovana strana pobjedjuje izbore, a ne najbrojnija.
I onda ce doci svemirci i odnijeti nas na svoju planetu Zorg. Ja ti govorim o mehanizmu upravljanja drzavom, garancijama konstitutivnosti. Narod ce se manje baviti politikom tek kada se nadje to rjesenje.
Nije tacno amerika je jedna od najraznovsnijih zemalja i puna je rasizma i mrznje i opet vecina stanovnistva ne glasa na izborima. Ne samo to, nego i u americi ne postoje konstituivni narodi. Cak ni engleski jezik nije proglasen oficialnim jezikom.
clan2, otidji na neki od foruma bosanskih Srba pa im reci da nisu Srbi. Ako ih tako ne uvjeris u potrebu ukidanja entiteta, ne znam kako ces.
Niko netreba da govori nikome drugome ko je i sta je. Demokratska drustva dozvoljavaju ljudima da se izjasne kako zele.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Po sedam iz konstitutivnih naroda i 7 iz reda ostalih. Albanac po zakonu ne moze biti predsjednik a u Predstavnickom domu situacija je slicna stanju u Domu Naroda. Nije ni cudo da ne razumijes sta ti govorim kad ne znas postojeci princip djelovanja.
Last edited by Jastreb35 on 18/06/2006 20:00, edited 1 time in total.
clan2

Post by clan2 »

Niko netreba da govori nikome drugome ko je i sta je. Demokratska drustva dozvoljavaju ljudima da se izjasne kako zele.

Joj bandite, sve mi se vise svidjas!!!!!!!!!! :-) :-) :-)
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

clan2, svidja ti se jer kaze da ne mozes ti Srbima reci da nisu Srbi ? S kim ja gubim vrijeme ccc.
racunarskibandit

Jastreb35 wrote:racunarskibandit, srpski narod nije isto sto i nacionalisticki elementi unutar srpskog naroda.
Bio sam pazljiv na ne optuzim srpski narod izasta, nego Milosevica i Jugoslaviju.
Nacionalisti su uspjeli mobilisati srpski narod jer su se bosanski Srbi osjecali ugrozenim. Sramota je za citav narod tvrditi da su pripremali pokolje i palez. Beograd i Podgorica jesu izvrsili invaziju na BIH ali to im ne bi poslo za rukom da se srpski narod, komsije i prijatelji, zaista nisu osjecali ugrozenim. Ne od tebe, nego od ustaskih fanatika, kako se predstavljalo Hrvate. Nakon svega, Handzar divizija i Jasenovac su istorijske cinjenice. Bilo pa proslo, tu su sudovi i pravna rjesenja. Daj objasni nekom Srbinu zasto ukinuti entitete ako ce se tako omoguciti Bosnjacima da srpskog clana SDA imenuju kao predstavnika bosanskih Srba. Da ponovim ;
Cinjenicaje da srpski narod nije to nista odlucio niti uradio. Agresija je organizovana i pocinjena van bosne. Mozda se pojedini bosanski srbi podrzavali agresiju, ali koliko su podrzavali, i kako bi agresija uspjeva mimo njih, o tome mozemo samo nagadjati.

Entitet je zastita srbima od cega? Demokratije? Ko stiti bosnjake ur RS od demokratske vecine? Mozda bi trebao biti entitet u RS za bosnjake da se i oni zastite od demokratije, a unutar tog entiteta bi bio jos manji srpski entitet sa jos manjim bosanskim entitetom itd. Nadam se da vidis absurdnost tvoga stava.

Druga stvar, bosnjaci srbi i Hrvati nisu cjeline da mogu nuditi rjesenja. Kako bi bosnjaci ponodili pravedno rjesenje? Mozda da se svi bosnjaci skupe u jednu sobu i glasaju?
[/quote]
Licno mislim da je to indirektna demokratija. Ako neko ima bolje rjesenje, volio bih se s istim upoznati.[/quote]

Najbolje i jedni moguce rjesenje je jedan covjek jedan glas.
clan2

Post by clan2 »

mozes ti Srbima reci da nisu Srbi

Ama bolan, nemoram ja to da ti kazem, pitaj svoju "sabracu" preko Drine!
Imam ja jednog takvog "tvrdolinijasa" BRE-kavca ovdje u komsiluku! Rodio se u oklini Sarajeva (bilo bi nekulturno prema seljacima reci "na planini"), zavrsio skole u Sarajevu, govorio "dje si ba", pa onda kad se "osvestio" sa Ristom Djogom, posto cistokrvni BRE-kavac!
E kad je dos'o 'vamo, ko "refugee" (nadam se da znas sta to znaci") primila ga cetnicija (posto je reko da je zavrsio "novinarske skole" - tj. zurnalistiku, a diploma izgorela u ratu) da vodi lokalni radio i BRE-kce! I BRE-kto on jedno dobrih sedam - osam godina, kad se pocese stvari desavati u "matici Srbiji"! Umrje Slobo, istom "sabraca preko Drine", nazvase moga BRE-kavca iz Sarajeva, pa mu fino ocitase lekciju, ko je Srbin a ko nije!
O'tad moj Jastrebe, moj BRE-kavac, samo pokatkad spominje "sabracu preko Drine"! A bilo mi ga je zao "vopra" kad se "Crnogorske necasti" odlucise na "bratolomstvo"!
Ja jes pogan onaj Milo Djukanovic!
klif

Post by klif »

BiH je, to znamo svi, drzava tri konstitutivna naroda. Bila je prije rata, a to je i po Daytonskom sporazumu. "Gradjani" koliko god da to smatraju legitimnim, ne mogu "ukinuti" prava naroda da odlucuju o nacinu politickog vodjenja drzave.

Smatram da je jastreb ispravno locirao problem i dijalogom pokusava da iznadje alternativu "teritorijalnom principu" kakvog imamo sada. Ako sam ga dobro shvatio, on bi bio spreman odustati od "teritorijalnog principa" - znaci od RS i FBiH - u zamjenu za teritorijalno jedinstvenu R BiH i ustavne garancije o nemogucosti preglasavanja srpskog i hrvatskog naroda od strane vecinskog - bosnjackog.

Licno se s tim mogu sloziti i smatram da bi vodjenje dijaloga u tom pravcu bilo korisno za strateske interese drzave BiH.

Sa izlaganjima clana i bandita se ne mogu sloziti, jer se uglavnom ne odnose na temu. Emocionaliziranje diskusije i etiketiranje po licnoj liniji od strane clana je kontaproduktivno.
racunarskibandit

Jastreb35 wrote:
Po sedam iz konstitutivnih naroda i 7 iz reda ostalih. Albanac po zakonu ne moze biti predsjednik a u Predstavnickom domu situacija je slicna stanju u Domu Naroda. Nije ni cudo da ne razumijes sta ti govorim kad ne znas postojeci princip djelovanja.
Dali to govoris o sadasnjem dejtonskom stanju, ili prije dejtona.
kojsino

Post by kojsino »

Ima CLAN profesora Boyle (cisti Bosanac) ,
koji ce sve objasniti i odbraniti BiH,
ali za lovu...
Valjda je ostao jos koji dolar od vaseg pulena Sacirbegovica-kockara,
pa platite profu, da ne mora bas dzabe toliki posao da radi...
Ako je i od BK previse je.
racunarskibandit

klif wrote:BiH je, to znamo svi, drzava tri konstitutivna naroda. Bila je prije rata, a to je i po Daytonskom sporazumu. "Gradjani" koliko god da to smatraju legitimnim, ne mogu "ukinuti" prava naroda da odlucuju o nacinu politickog vodjenja drzave.

Smatram da je jastreb ispravno locirao problem i dijalogom pokusava da iznadje alternativu "teritorijalnom principu" kakvog imamo sada. Ako sam ga dobro shvatio, on bi bio spreman odustati od "teritorijalnog principa" - znaci od RS i FBiH - u zamjenu za teritorijalno jedinstvenu R BiH i ustavne garancije o nemogucosti preglasavanja srpskog i hrvatskog naroda od strane vecinskog - bosnjackog.

Licno se s tim mogu sloziti i smatram da bi vodjenje dijaloga u tom pravcu bilo korisno za strateske interese drzave BiH.

Sa izlaganjima clana i bandita se ne mogu sloziti, jer se uglavnom ne odnose na temu. Emocionaliziranje diskusije i etiketiranje po licnoj liniji od strane clana je kontaproduktivno.
Klif, tvoja i jastrebova ideja vode u corsokak, jer cak i ako se svi mi slozimo sa jastrebom nepostoji mehanizam da se tako sta sprovede bes saglasnosti republike srpske. Medjutim mi mozemo traziti povratak prijasnjeg ustavnog stanja na bazi da dogovor nije ispunjen i da je sadasnje stanje nelegalno.
klif

Post by klif »

racunarskibandit wrote:
Klif, tvoja i jastrebova ideja vode u corsokak, jer cak i ako se svi mi slozimo sa jastrebom nepostoji mehanizam da se tako sta sprovede bes saglasnosti republike srpske. Medjutim mi mozemo traziti povratak prijasnjeg ustavnog stanja na bazi da dogovor nije ispunjen i da je sadasnje stanje nelegalno.
To je sasvim drugacija strategija i nema veze sa jastrebovim izlaganjem.

Sve da ta strategija donese rezultate i RS bude tim putem ukinuta (sta licno smatram nerealnim), mora se naci pravedno rjesenje za koegsistenciju tri konstitutivna naroda i poslije eventualnog ukidanja entiteta. Licno sam uvjeren da je "gradjanska" kakvu ti predlazes - i poslije ukidanja entiteta - nerealna.

Ne smijes zaboraviti da je Dayton potpisao AI kao legalno i legitimno izabrani predsjednik BiH. Znaci obavezujuci je za sve u BiH - pa i za "gradjane".
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

cak i ako se svi mi slozimo sa jastrebom nepostoji mehanizam da se tako sta sprovede bes saglasnosti republike srpske.
Ti bandit nesvjesno opravdavas postojanje "Srpske" insisitiranjem na principu jedan gradjanin - jedan glas. Kada bi opstine sa srpskom vecinom birale srpske predstavnike u drzavnoj vlasti, bosanski Srbi vise ne bi imali razloga da se sakrivaju iza entitetske barikade, jer im Bosnjaci ne bi mogli nametnuti za predstavnike Srbe iz SDA. Dakle nema se sta "Srpska" slagati ili ne slagati, ovaj se dogovor ne bi pravio sa "Srpskom" nego sa bosanskim Srbima.

Drzava bi bila cjelovita i bez entiteta, a predstavnike u vlasti bi imenovali klubovi opstina. Vidim da se pozivas na americko iskustvo, pa bih da povucem paralelu. Ovi klubovi bi bila neka forma americkog "electoral college", najbrojniji Bosnjaci bi imali ista prava kao i Hrvati kojih ima oko 600.000 u citavoj BiH (ako i to), a Srbi bi konacno vidjeli taj garant ocuvanja svojih prava.
clan2

Post by clan2 »

Oh, kojsino, opet da ponovim, tesko onoj zemlji u kojoj si ti avangarda! A evo ti malo pa procitaj nesto pa procitaj, st aje bilo predstavljeno tvome ljubimcu Izetbegovicu, prije nego je on odlucio da raskomada Bosnu! Svako danas ko tvrdi da je Izetbegovic radio na ocuvanju Republike Bosne i Hercegovine , je u velikoj zabludi!
Jastrebe, cijenim tvoja nastojanja da dokazes nesto, ali opet ti ponavljam, tvoji stavovi se temelje ne fashizmu i genocidu! Kraj!
Do sledeceg susreta, moram napolje!
pozdrav

Clan IV. Pravo ucesca na izborima

38. "Do dana izbora, povratak izbjeglica bi trebalo da bude obavljen, tako da bi mnogi mogli ucestvovati licno na izborima u Bosni i Hercegovini. Ovo je smijesna recenica. Kako je iko mogao uzeti je zdravo za gotovo.

39. Apsolutno nema nacina da bilo ko organizuje demokratske izbore u Bosni u slijedecih deset mjeseci.

Anex 4. Ustav Bosne i Hercegovine

40. Ustav. Iz jezika upotrijebljenog ovdje cini se da se nastavlja postojanje Bosne kao medunarodnog subjekta kao i njeno clanstvo u Orgaanizaciji Ujedinjenih Nacija. Naravno Srbi ce biti u stanju da tvrde da "Republika Bosna i Hercegovina" vise ne postoji i da ovaj Sporaazum explicitno priznaje Republiku Srpsku. Ali za razliku od ranijeg jezika, izgleda da ovaj jezik stiti pravno postojanje drzave i njeno UN clanstvo. Prema jezik u prvom nacrtu kojeg je Holbrooke dao Izetbegovicu dne 5. Novembra 1995. Republika Bosna i Hercegovina bi odmah dozivjela disloluciju kao drzava prema medjunarodnom pravu. Toliko o njegovim dobrim namjerama. To je bilo isto toliko lose kao sto je pokusao Owen da ucini na Owen-Stoltenbergovim pregovorima.

Clan III. Duznosti i Relacije izmedju institucija Bosne i Hercegovine i Entiteta.

41. Ocigledno, sa ove liste je namjerno izostavljena Odbrana. Dakle, centralne institucije nece imati nikakvih kompetencija u pitanjima vezanim za odbranu Drzave. Stoga prema Paragrafu 3, koji slijedi, dva entiteta imaju odgovornosti za "odbranu". dakle, dva entiteta - Federacija i Srpska - ce postati de facto nezavisne drzave.

42. Efektivno institucije sada postojece Republike Bosne i Hercegovine ce prestati da postoje, i ogranicen broj institucija sa ogranicenim ovlastenjima ce ih mozda zamijeniti. Sve druge institucije moraju biti usaglasene sa Republikom Srpskom, sto se nece nikada dogoditi.

43. Clan IV. Skupstina. Tijelo koje predstavlja narod, Vijece naroda, nikada nece proraditi jer ce blok delagata iz Republike Srpske sam sebe iskljuciti prema instrukcijama sa Pala. Buduci da paljanski Srbi mogu staviti veto na odluke Vijeca naroda, onda oni mogu staviti veto i na odluke cijele Skupstine.

44-45. Buduci da paljasnski Srbi mogu narediti svojim delegatima da se iskljuce iz rada skupstine, to nikada nece biti qvoruma u Vijecu narod. Buduci da nikada nece biti qqvoruma, Vijece naroda ne moze odlucivati pravosnazno, pa stoga ni cijela Skupstina ne moze djelovati zakonito. Dakle, nista ne moze biti ucinjeno protiv zelja paljanskih Srba.

46. Svi drugi propisi ne mijenjaju situaciju. Buduci da paljanski Srbi imaju pravo da sprijece qvorum, onda nikakav posao ne moze biti obavljen protivno njihovim zeljama.

47. Jos jednom, glasajuci kao blok, delegati ili clanovi iz Republike Srpske mogu efektivno sprijeciti da bilo kakav posao bude obavljen na zasjedanju Skupstine, ako je suprotan njihovim zeljama.

48. Paragraf 4. Ovlastenja. Primjetimo da Skupstina nema nadleznost da vrsi mobilizaciju, prikuplja i odredjuje porez ili skuplja prihode. Skupstina moze samo "odlucivati o izvorima i iznosima prihoda za (svoje) djelovanje...". Drugim rijecima, Skupstina nema nezavisan izvor prihoda. Zbog toga ce biti potpuno bez-znacajna. To ce biti vrlo slicno prvom Clanu Konfederacije ovdje u Amerika koji nije uspio upravo iz ovog razloga. Bio je zamijenjen Ustavom Sjedinjenih Americkih Drzava koji daje Federalnom kongresu pravo da skuplja novac pomocu oporezivanja, obaveznih davanja, carina itd. Bez prava da skuplja porez, ova Skupstinaa nece iamti nikakve stvarne vlasti.

49. Predsjednistvo. Odjeljak 2(d) efektivno daje paljanskim Srbima pravo veta nad odlukama Predsjednistva. Drugim rijecima, Predsjednistvo nece biti u stanju da uradi bilo sta protivno njihovim zeljama. Ono naprosto nece biti u stanju da radi.

50. Stoga ce Serbi sa Pala biti u stanju da sprijece Predsjednistvo u sprovodjenju spoljne politike BiH. Prema tome, cak i limitirana ovlast ce biti sputavana od strane Srba s Pala.

5. Zasjedajuci Komitet

51. Ova provizija daje bosnjackom clanu Predsjednistva kontrolu nad Bosanskom Armijom. Hrvatski clan Predsjednistva ima kontrolu nad HVO-om, a srpski clan Predsjednistva ima kontrolu nad Srpskom Armijom. Ne izgleda da ce uopce biti neke zajednicke komande ili glavnog staba ove tri armije. Stoga, Srpska Armija ce ostati upravo onakva kakva je sada.

U tom slucaju, to ce omesti garancije koje su na papiru date izbjeglicama i razseljenim osobama da ce se vratiti svojim kucama. Zasto bi se Bosnjak ili Hrvat zelio vratiti svojoj kuci koja se nalazi pod okupacijom Srpske Armije kojom komandiraju nasljdnici Mladica i Karadzica? Ta izbjeglica bi trebala biti luda da na to pristane. Ostatak teksta u 5(a) je tako srocen da garantira de facto podjelu BiH.

Zasjedajuci Komitet za Vojna Pitanja ima jedino autoritet da "koordinira" a ne da komandira. Zato ce tri armije (Bosanska Armija, HVO i Srpska Armija) ostati upravo onakve kakve su i sada.

Clan VI - Ustavni Sud

54. Ova tzv. zastita koja ovdje daje Ustavnom Sudu jurisdikciju (pravnu snagu) da odlucuje o "specijalnim odnosima" nije od neke pomoci. Ustavni Sud bi svakako dozvolio "specijalni paralelni odnos" izmedju Republike Srpske i Republike Srbije, koji je identicak Ugovoru o Konfederaciji izmedju Republike Hrvatske i Federacije BiH. Ali, krajnji rezultat takvog Ugovora o Konfederaciji izmedju Republike Srpske i Republike Srbije bice jednak de facto, ali ne i de jure, absorpciji (prisajedinjenju) Republike Srpske Republici Srbiji. Drugim rijecima, imacete de facto, ali ne i de jure, Veliku Srbiju koja bi u sebi ukljucivala i 49% teritorija RBiH.

55. Isto tako je jasno da Ustavni Sud nema autoriteta (punomoci) da intervenira onda kada Srbi sa Pala odluce da izostanu sa nekog sastanka onda kada odluce da sprijece postojanje kvoruma na zasjedanju Doma Naroda ("House of Peoples"). Stoga, nema nacina na koji bi Ustavni Sud primorao Dom Naroda, a prema tome i Skupstinsku Asembleju da funkcionira i djeluje protiv zelja Srba sa Pala.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

<[email protected]>
3. IZVINJAVAMO SE ZDRAVKU GREBI

Pise: Dr. Muahmed Borogovac

U proslom broju “Online Glasnika” smo pretpostavili da je Zdravko Grebo cuo od
“pijacana kako bistre politiku” pa je to primjenio kada je davao izjave kao sto
je npr. slijedeca, citiram:

Da li tri velike etnicke skupine, plus ostali, plus manjine, zaista ovu zemlju
osjecaju kao svoju? I ako je ne osjecaju kao svoju, cemu ovaj silan trud da je
ocuvamo?” („Oslobodenje”, prilog Pogled, 3. 6. 2006).

Medjutim, ove nedjelje u organizaciji Srpskog narodog pokreta “Izbor je naš”
organizovane su demonstracije sa parolom: “Srpska zove pod jednu zastavu”.
Demonstranti “ocekuju da narodni poslanici cijene ideje i osjecanja gradjana
koji su ih birali, stavljajuci iznad svega slobodu i volju naroda”. Dakle, tu
lijepo ljudi kazu da Bosna i Hercegovina nije njima po volji. Osim toga, kazu da
im je BiH “nametnuta”, pa zato traze Plebiscit o nezavisnosti od BiH. Dakle i
oni kao pravnik Zdravko Grebo nemaju problema sto se drugi ne slazu sa njihovom
voljom. Sjetimo se u proslom broju "Glasnika" smo pravniku Zdravku Grebi
objasnjavali da kada su dvije volje suprotstavljene onda odlucuju pravni
propisi, tj. jedino je vazno na sta se ima pravo, a ne ko sta zeli.

Dakle, tu smo - Zdravko Grebo nije pokupio pamet od tamo nekakvih pijacana, nego
od pravih cetnika, te mu se izvinjavamo zbog te netacnosti iz proslog broja
“Glasnika”, a koja je ovih dana toliko napadana od “gradjanske” mahale koja se
zove Sarjevo-x. Inace, sarajevo-x kontrolisu “gradjanski” politikanti tipa
Zdravka Greba, tacnije obrijani cetnici. Redakcija, koju ko zna ko finansira
zabranila je javljanje na forumu te web stranice desetinama BH patriota tako da
uglavnom cetnicka misljenja profitiraju. Istina na toj stranici ima nekolicina
istinskih patriota, ali su oni tu ostavljeni radi privida demokratije, i sluze
obrijanim cetnicima nesto kao bokserske vrece. Moderatori budno strazare da su
patrioti uvijek u manjini, tako sto “banuju” svakoga ko se ne krece u
uvrijezenim sterotipima nametnutim BH javnosti, po kojima su npr. Grebo i
Lagumdjija “gradjkanski orijentisani” jer to oni tako kazu za sebe, bez obzira
sto svojim djelima ocigledno ucestvuju u cetnickom projektu.
Borogavac, idiote, onom ko te do sad nije "procitao", valjda je ovo jasno da shvati kakvu ti u stvari BiH zelis i koliki si demokrata!

I usput, tata ti je cetnik koji te je odgojio da budes takav kakav jesi!
clan2

Post by clan2 »

Vodenjak

samo jos ovo pa odoh, a vodenjak, jel to tebi ime Zdravko Grebo, pa se tol'ko "idis" :-D :-D :-D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

clan2 wrote:Vodenjak

samo jos ovo pa odoh, a vodenjak, jel to tebi ime Zdravko Grebo, pa se tol'ko "idis" :-D :-D :-D
Nije Muhamede...
Na zalost!
Post Reply