Svjetski dan borbe protiv pušenja 2006. 31.05.
-
gradjaninSa
Da samo malo podsjetim kako je pocela ova diskusija.
Jedina dva slučaja kad nemam izbora, kojih mogu da se sjetim,
a o duhanskom dimu se radi, jesu posao i reklame.
Radni prostori su "skriveni"
ali reklame (sponzorstva, nagradne igre "pozdrav iz Rovinja", "doživite New YORK")
su javne i svi vide da inspekcija ne naplaćuje prilično velike kazne FDS-u, Europlakatu, novinama, televizijama, ...
što po postojećim, usvojenim zakonima imaju pravo
(znaju li ljudi da zakon postoji ???).
Zašto postoji ministarstvo zdravlja i slične zvanične ustanove,
odjeli i ljudi kad ne reaguju, ne izdaju nikakva saopštenja, ne daju izjave ...
Hoće li se bolesnici liječiti - njihova je stvar
Smanjenje broja onih koji su od pušenja bolesni i koji će oboljeti
nije stvar zakona nego obrazovanja (škola, kampanje, itd ...)
ali ipak prvo treba ukloniti reklame.
Jedina dva slučaja kad nemam izbora, kojih mogu da se sjetim,
a o duhanskom dimu se radi, jesu posao i reklame.
Radni prostori su "skriveni"
ali reklame (sponzorstva, nagradne igre "pozdrav iz Rovinja", "doživite New YORK")
su javne i svi vide da inspekcija ne naplaćuje prilično velike kazne FDS-u, Europlakatu, novinama, televizijama, ...
što po postojećim, usvojenim zakonima imaju pravo
(znaju li ljudi da zakon postoji ???).
Zašto postoji ministarstvo zdravlja i slične zvanične ustanove,
odjeli i ljudi kad ne reaguju, ne izdaju nikakva saopštenja, ne daju izjave ...
Hoće li se bolesnici liječiti - njihova je stvar
Smanjenje broja onih koji su od pušenja bolesni i koji će oboljeti
nije stvar zakona nego obrazovanja (škola, kampanje, itd ...)
ali ipak prvo treba ukloniti reklame.
-
Reina
ne bi bilo lose da ponovo procitas odgovore na toj temi cini mi se Vingo ti je bas dala dobar odgovor na tvoja pitanjca....mIRCerka wrote:jbg, nije bosnalijek tema bezze otvorena...Reina wrote:
iako se nekad ne slazem sa eduom ali iz njegovih postova se moze zakljuciti da je domoljub i onda u tom slucaju je svaka kritika dobro dosla
a i za ovo si u pravu 100% stvarno ne mogu da skontam ljude koji pljuju bas po svemu evo Prenj otvara temu bez valjanog razloga o "bosnalijeku"gdje smo vjerovatno trebali da slijedimo njega i da nastavimo pljuvanje i sumnjicenje jer je to zaboga bosanski proizvod….. ….koji su to razlozi i ciljevi da trebamo (opravadano ili ne ) sve bosansko popljuvati bez izuzetka
pa ja sam u hitnoj zaglavila radi bosnalijekovog cofadona...
i jos neki ljudi....
![]()
odo zapalit...
Last edited by Reina on 01/06/2006 11:29, edited 2 times in total.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
koja crna pitanja, evo me sad psihosomatski uhvatilo, napad alergije bezze .... ne dao Bog nikome....Reina wrote:ne bi bilo lose da ponovo procitas odgovore na toj temicini mi se Vingo ti je bas dala dobar odgovor na tvoja pitanjca....mIRCerka wrote:jbg, nije bosnalijek tema bezze otvorena...Reina wrote:
iako se nekad ne slazem sa eduom ali iz njegovih postova se moze zakljuciti da je domoljub i onda u tom slucaju je svaka kritika dobro dosla
a i za ovo si u pravu 100% stvarno ne mogu da skontam ljude koji pljuju bas po svemu evo Prenj otvara temu bez valjanog razloga o "bosnalijeku"gdje smo vjerovatno trebali da slijedimo njega i da nastavimo pljuvanje i sumnjicenje jer je to zaboga bosanski proizvod….. ….koji su to razlozi i ciljevi da trebamo (opravadano ili ne ) sve bosansko popljuvati bez izuzetka
i jos neki ljudi....
![]()
odo zapalit...
gradjanine,
ako se ne varam, zabranjeno je u reklami imati cigaretu pogotovo upaljenu pogotovo povuci dim, ali nije zabranjeno reklamiranje duhanskih proizvoda..
kontas?
- black
[quote="edu"]mog'o bi dezulovic napisati ovakav tekst i o velikoj britaniji..samo da hoce..jer gdje jos policajac puca na momka samo zato sto je tamnog tena i sto ima ruksak na ledjima?..ili mozda o holandiji..jer gdje jos postoji stranka pedofila..(i k tomu jos traze da se granica "umobolnosti" spusti na 12 godina!?)..ili mozda o americi..i njihovoj politici tj. uspjesnim fotografima i muciteljima iz zatvora..ili mozda o njemackoj..i monstrumu koji je svoje zrtve rezao ka sitne komade..tvoj osnovni problem je sto u ovoj drzavi vidis samo negativne stvari..a opet u eu vidis samo pozitivne..znas..ja cijenim senada avdica..ali kad senad napise za majke srebrenice da su krezave..prljave hanume..ja cu mu reci (tj NAPISATI NA FORUMU) da je to sto je napisao kurac od ovce..pogledaj svoj prvi post na temi o ovoj inicijativi pedofila u holandiji..jesi li osudio tu inicijativu..ili si nasao za shodno da pljunes po nekoj stvari u bosni!?..na stranu sto kad neko otvori temu o harisu..ti pljujes po harisu..a kad neko spomene zlatka..ti napises..zlatko trenutno nije tema..(sto je u tom momentu ispravno..ali onda ti uradis to isto..ali naravski..onda kad tebi to odgovara..)...[/quote]

-
Reina
ja ti govorim o odgovorima koji si dobila na toj temi zbog tegobamIRCerka wrote:koja crna pitanja, evo me sad psihosomatski uhvatilo, napad alergije bezze .... ne dao Bog nikome....Reina wrote:ne bi bilo lose da ponovo procitas odgovore na toj temicini mi se Vingo ti je bas dala dobar odgovor na tvoja pitanjca....mIRCerka wrote: jbg, nije bosnalijek tema bezze otvorena...
i jos neki ljudi....
![]()
odo zapalit...
gradjanine,
ako se ne varam, zabranjeno je u reklami imati cigaretu pogotovo upaljenu pogotovo povuci dim, ali nije zabranjeno reklamiranje duhanskih proizvoda..
kontas?
koje si imala jer si konzumirala tabletu na cije si sastojke vjerovatno
alergicna....
a sto se tice pusenja i reklamiranja ti si sama izjavila onako zamotano sa (zeljom i nadom) da ce proci puno vremena dok se zakon bude primjenjivao.... u sta dakako ne sumnjam ni ja ...
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
ne znam cime se bavis u zivotu, ali ti interpretacija ne ide bas najboljeReina wrote:
ja ti govorim o odgovorima koji si dobila na toj temi zbog tegoba
koje si imala jer si konzumirala tabletu na cije si sastojke vjerovatno
alergicna....
a sto se tice pusenja i reklamiranja ti si sama izjavila onako zamotano sa (zeljom i nadom) da ce proci puno vremena dok se zakon bude primjenjivao.... u sta dakako ne sumnjam ni ja ...
ja sam za to da se OD OVOG TRENUTKA POCNE IMPLEMENTIRATI ZAKON PROTIV PUSENJA NA JAVNIM MJESTIMA , ali sam RELANO sagledala situaciju u kojoj se zemlja nalazi i skontala da do toga ima jos mashala....
odo zapalit opet
-
Prenj
...svega 15 dana nakon sto su momci sa slicnim opisom ubili 57 ljudi i stotine ranili ...edu wrote:mog'o bi dezulovic napisati ovakav tekst i o velikoj britaniji..samo da hoce..jer gdje jos policajac puca na momka samo zato sto je tamnog tena i sto ima ruksak na ledjima?..
Da, policija je u ovom slucaju napravila ogromnu gresku, jer je napravljena od smrtnih ljudi, koji su podlozni greskama. Ali ono sto razlikuje razvijenu demokratiju od nerazvijene, a pogotovo od raznih oblika nedemokratije jeste ponasanje odgovornih institucija nakon sto je greska pocinjena. U Britaniji se nakon ovoga cak i Premijer izvinuo porodici zrtve.
Sta bi se kod nas desilo u slicnom slucaju?
Imas li jos neki ovako reprezentativan primjer?
Skupina iza projekta je dobila ono sto je i trazila - publicitet. A kakva je reakcija holandskog drustva?edu wrote: ili mozda o holandiji..jer gdje jos postoji stranka pedofila..(i k tomu jos traze da se granica "umobolnosti" spusti na 12 godina!?)..
Imas li jos neki ovako reprezentativan primjer?http://www.freemarketnews.com/WorldNews.asp?nid=14055
Dutch officials, noting the already liberal policies on soft drugs, prostitution, and gay marriage, were reportedly horrified, while an opinion poll showed 82 percent of those responding "want the government to do something to stop the new party," while 67 percent said promoting pedophilia should be illegal.
Fotografi su zavrsili u zatvoru. Da, vjerovatno su trebali dobiti i vece kazne, ali kakve kazne dobivaju ubice kod nas?edu wrote: ili mozda o americi..i njihovoj politici tj. uspjesnim fotografima i muciteljima iz zatvora..
edu wrote: ili mozda o njemackoj..i monstrumu koji je svoje zrtve rezao ka sitne komade..
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4752797.stm
German cannibal guilty of murder
Armin Meiwes
Meiwes says he froze body parts and then ate them
A German man who killed and ate an apparently willing victim has been sentenced to life in prison after he was found guilty of murder.
A zasto bi?edu wrote: tvoj osnovni problem je sto u ovoj drzavi vidis samo negativne stvari..a opet u eu vidis samo pozitivne..znas..ja cijenim senada avdica..ali kad senad napise za majke srebrenice da su krezave..prljave hanume..ja cu mu reci (tj NAPISATI NA FORUMU) da je to sto je napisao kurac od ovce..pogledaj svoj prvi post na temi o ovoj inicijativi pedofila u holandiji..jesi li osudio tu inicijativu..
Na partiju u dalekoj Holandiji, koja trenutno ima sacicu clanova i simpatizera, cu trositi svoje vrijeme kada postanu relevantan problem.
Za razliku od smijesnih kazni za djela silovanja kada se dese u nasem komsiluku.
Kao primjer, tema o silovanju i smijesnim kaznama koje dobivaju pocinioci nije uspjela preci ni na drugu stranicu http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=19417
, dok tema o sacici tipova zeljnih medijske slave je vec na trecoj, svega dan nakon postavljanja ...
Sta to govori o nama?
A da citiras cijelu izjavu "o Zlatku"?edu wrote: ili si nasao za shodno da pljunes po nekoj stvari u bosni!?..na stranu sto kad neko otvori temu o harisu..ti pljujes po harisu..a kad neko spomene zlatka..ti napises..zlatko trenutno nije tema..(sto je u tom momentu ispravno..ali onda ti uradis to isto..ali naravski..onda kad tebi to odgovara..)...
Ili ces ostati povrsan kao vecina BH novinara?
-
Prenj
Malo statistike ...
Europeans back public smoking ban
Four fifths of EU citizens support a ban on smoking in offices, shops and other indoor public spaces, according to a poll marking World No Tobacco Day.
However, they are less sure when asked specifically if they support a ban in bars - in this case, 61% are in favour.
The poll of 29,000 people suggests support for restrictions is strongest in states where they already exist.
And only 27% of people said they smoked - down from 33% in 2002, when the EU consisted of 15 members instead of 25.
The research was carried out in the last four months of 2005, in the 25 existing member states, plus Bulgaria and Romania, Croatia and Turkey.
Bans in place
Other results of the Eurobarometer poll include:
* 95% said smoking in the presence of a pregnant woman could harm the baby
* 75% said they would not smoke in the presence of a child
* 75% said they were aware smoke could be dangerous for non-smokers
* 57% of women have never smoked, compared to 35% of men
* 53% of people aged 15 to 24 were worried about second-hand smoking
* 22% say they have given up smoking
The study recognises that there is a clash between some of the figures indicating support for smoking bans.
"On the whole, a majority of European Union citizens seem to be in favour of banning smoking in public places," it says.
SUPPORT FOR BANS
Office/indoor workplace: 86%
Any indoor public space: 84%
Restaurants: 77%
Bars or pubs: 61%
Percentage of respondents totally or somewhat in favour
But it adds: "Support for a ban seems to be less clear-cut in the case of restaurants, bars and pubs."
The world's first nationwide smoking ban in public places was imposed in Ireland in 2004.
Italy and Scotland have outlawed smoking in enclosed public places and the rest of the UK is following suit in 2007.
Of all the countries surveyed, support for a ban in smoking in bars was highest in Italy, at 88%, and lowest, at 35%, in the Czech Republic.
Big smokers
More and more of us don't smoke and don't want to be anywhere near smokers either
Health Commissioner Markos Kyprianou
"I urge all member states to take stronger actions against tobacco - this survey shows that in doing so they have the backing of the public," said EU Health Commissioner Markos Kyprianou.
"More and more of us don't smoke and don't want to be anywhere near smokers either."
The poll suggests that young people are the most likely to find smoke unpleasant, for reasons such as its smell.
The EU's most enthusiastic smokers are in Greece, Cyprus and Portugal.
Almost 40% of Greeks and Cypriots smoke between one and 29 cigarettes a day, while 18% smoke 40 or more.
Story from BBC NEWS:
http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/e ... 033284.stm
Published: 2006/05/31 11:24:49 GMT
© BBC MMVI
-
Sarafcina
i sta ovo pokazuje? odavno mi ankete i statistike samo idu na zivceOther results of the Eurobarometer poll include:
* 95% said smoking in the presence of a pregnant woman could harm the baby
* 75% said they would not smoke in the presence of a child
* 75% said they were aware smoke could be dangerous for non-smokers
* 57% of women have never smoked, compared to 35% of men
* 53% of people aged 15 to 24 were worried about second-hand smoking
* 22% say they have given up smoking
cista amerikanizacija.... cuj steti bebi zato sto to gradjani kazu
pa napravi anketu ima li piramide u visokom
-
gradjaninSa
hmmm ...
možda nade ipak ima ...
Navika pušenja predstavlja globalnu epidemiju koja sve više nanosi štetu zemljama i regionima koji teško da sebi mogu dozvoliti danak koji pušenje uzima u vidu onesposobljenosti, bolesti, izgubljene produkivnosti i smrti, upozorava Zavod za javno zdravstvo FBiH povodom 31. maja, Svjetskog dana borbe protiv pušenja.
Svjetska zdravstvena organizacija poziva sve zemlje članice da se što ozbiljnije posvete problemu proizvodnje i potrošnje duhana, a posebno pojavi novih, sve perfidnijih načina njegovog marketinga u zemljama u razvoju, odnosno u zemljama koje nisu adekvatno regulisale ovaj problem.
Duhanske kompanije proširuju svoju ekspanziju s novim varijantama "light", "mild" ili "low tar" cigareta, te dalje nastavljaju s kampanjama koje su bile popularne u 20. stoljeću.
Danas one opet umiruju pušače koji su zabrinuti za zdravlje, nudeći im ovim novim proizvodima iluziju sigurnosti. Kompanije nastavljaju da svoje nove i stare korisnike vode na još podmukliji nivo prevare, promovišući i prodajući nove proizvode prerušene pod "zdravijim" imenima, s ukusom voća ili još atraktivnijim pakovanjima.
Svrha Svjetskog dana bez pušenja je da podstakne vlade i parlamente da rade na strogoj regulativi duhanskih proizvoda, pa tako i Parlament Federacije BiH, od koga u Zavodu očekuju da nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, napokon prevaziđe političke i druge prepreke, te prihvati Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih proizvoda.
FENA
29.5.2006
možda nade ipak ima ...
Navika pušenja predstavlja globalnu epidemiju koja sve više nanosi štetu zemljama i regionima koji teško da sebi mogu dozvoliti danak koji pušenje uzima u vidu onesposobljenosti, bolesti, izgubljene produkivnosti i smrti, upozorava Zavod za javno zdravstvo FBiH povodom 31. maja, Svjetskog dana borbe protiv pušenja.
Svjetska zdravstvena organizacija poziva sve zemlje članice da se što ozbiljnije posvete problemu proizvodnje i potrošnje duhana, a posebno pojavi novih, sve perfidnijih načina njegovog marketinga u zemljama u razvoju, odnosno u zemljama koje nisu adekvatno regulisale ovaj problem.
Duhanske kompanije proširuju svoju ekspanziju s novim varijantama "light", "mild" ili "low tar" cigareta, te dalje nastavljaju s kampanjama koje su bile popularne u 20. stoljeću.
Danas one opet umiruju pušače koji su zabrinuti za zdravlje, nudeći im ovim novim proizvodima iluziju sigurnosti. Kompanije nastavljaju da svoje nove i stare korisnike vode na još podmukliji nivo prevare, promovišući i prodajući nove proizvode prerušene pod "zdravijim" imenima, s ukusom voća ili još atraktivnijim pakovanjima.
Svrha Svjetskog dana bez pušenja je da podstakne vlade i parlamente da rade na strogoj regulativi duhanskih proizvoda, pa tako i Parlament Federacije BiH, od koga u Zavodu očekuju da nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, napokon prevaziđe političke i druge prepreke, te prihvati Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih proizvoda.
FENA
29.5.2006
-
Sarafcina
Zavod brine i produktivnosti
... de neka im majke ti neko kaze da se osvrnu oko sebe
....... ne zelim da promovisem pusenje
... nije to cilj, ali, gledati na cigaretu
kao na izgubljeno vrijeme
...je suludo. a taman i da jeste izgubljeno, smanjila bi se nezaposlenost
.
nego, da ja pozdravim sve drugove iz Sjeverne Koreje...i kazem da i mi imamo .....
za trku

nego, da ja pozdravim sve drugove iz Sjeverne Koreje...i kazem da i mi imamo .....
Code: Select all
Zabrana studiranja za pušače
Dobre ocjene u Sjevernoj Koreji više neće biti jamstvo za upis na fakultet jer tamošnje vlasti planiraju zabraniti studiranje osobama koje puše.
Sjeverna Koreja, 02.06.2006. 09:03 (PLIVAzdravlje)
Pušači u Sjevernoj Koreji će dobiti pristup visokom obrazovanju tek nakon što se odreknu cigareta. Borba protiv pušenja u toj komunističkoj zemlji traje već godinama, a predvodi je sjevernokorejski lider Kim Jong-il, i sam bivši pušač.
Procjenjuje se da puši 40 posto od 22 milijuna stanovnika Sjeverne Koreje. Ipak, u posljednjih 6 godina broj pušača se smanjio za 15 posto.
S druge strane, SAD optužuju Sjevernu Koreju za uključenost u proizvodnju i trgovinu krivotvorenim cigaretama. -
Sarafcina
nemam jePrenj wrote:Koja je tvoja definicija slobode?
ali mi se svidja kako je dzoni pjevao o njoj
ili ona treba
freedom is just another word for nothing left to lose...
a ni oni blesavi englezi nisu bili losi
aaaa ti hoces da pricamo o pasivnom pusenju....a ja o automobilima
ili ono
neko bi da moja sloboda
-
Prenj
I ucinilo mi se da je tako, hvala na pojasnjenju, da ne trosimo vrijeme vise uludo ...Sarafcina wrote:nemam jePrenj wrote:Koja je tvoja definicija slobode?
ali mi se svidja kako je dzoni pjevao o njoj
ili ona trebasa dobrim glasom sto se predozirala
freedom is just another word for nothing left to lose...
a ni oni blesavi englezi nisu bili losikada su zvali raju...
aaaa ti hoces da pricamo o pasivnom pusenju....a ja o automobilima
ili ono
neko bi da moja slobodane ugrozava njega
...a obrnuto ne vrijedi
![]()
-
edu
strah me da ne povratim..
helem..
helem..
sta je onda trebalo biti 15 dana nakon genocida u srebrenici?..da li je neki policajac koji je prezivio srebrenicku golgotu trebao pucati na svakog momka (sic!) koji lici na one momke (sic!) koji su izvrsili genocid?!..jer toboze opravdanje uvijek i za sve moze biti.."ljudi su srmrtni..podlozni greskama.."..i tadic se izvinio..zar ne?!..(ovdje povracam!)Prenj wrote:
...svega 15 dana nakon sto su momci sa slicnim opisom ubili 57 ljudi i stotine ranili ...
interesuje me tvoja reakcija..koje nije bilo..ali nek' si ti nas'o za shodno da kritikujes nesto sto nije u vezi sa temom..a sto se desava - gle cuda - u bosni i hercegovini!Prenj wrote:
Skupina iza projekta je dobila ono sto je i trazila - publicitet. A kakva je reakcija holandskog drustva?
kolike su kazne dobili?..a sto se tice ubica kod nas..eto uzet cu najsvjeziji primjer..vozac koji je meni se cini prosle godine kod televizije usmrtio dvije osobe dobio je kaznu od 13 godina i 7 mjeseci..dok recimo haski tribunal..(znaci u eu!) za granatiranje sarajeva osudi galica na 20 godina..(da napomenem da je granatiranje trajalo oko cetitri godine i da je ubijeno bog zna koliko ljudi..!)..Prenj wrote:
Fotografi su zavrsili u zatvoru. Da, vjerovatno su trebali dobiti i vece kazne, ali kakve kazne dobivaju ubice kod nas?
malo je reci da smo licemjerni..pitam se da li bi ovako razmisljao da je neko od te šačice clanova uhavtio..ne daj boze..tvoje dijete u haostoru i sexualnog iskoristio..da li bi i dalje cekao da ta šačica postane "relevantna"?!..i hitlerova stranka je pocela od šačice..pa je poslije sto diretkno sto indirektno ta poltika uzrokovala smrt vise od 50 miliona ljudi..Prenj wrote:
A zasto bi?
Na partiju u dalekoj Holandiji, koja trenutno ima sacicu clanova i simpatizera, cu trositi svoje vrijeme kada postanu relevantan problem.
prebroj svoje postove na toj temi..i prebroj svoje postove na temi o piramidi..mozda nadjes odgovor!Prenj wrote:
Kao primjer, tema o silovanju i smijesnim kaznama koje dobivaju pocinioci nije uspjela preci ni na drugu stranicu http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=19417
, dok tema o sacici tipova zeljnih medijske slave je vec na trecoj, svega dan nakon postavljanja ...
Sta to govori o nama?
pojasnit cu ti ono sto nisi shvatio..jebo i harisa i zlatka..poenta je u tome da se ti drzis teme (i drugima savjetujes to isto!) jedino kad to tebi odgovara..Prenj wrote:
A da citiras cijelu izjavu "o Zlatku"?
ja novinar nisam..a po mom misljenju nisam ni povrsan..no svako ima pravo na svoje misljenje..pa tako i ti..ja kad nesto userem ja se izvinim..isto k'o onaj britanski premijer sa pocetka..doduse on se izvine...Prenj wrote:
Ili ces ostati povrsan kao vecina BH novinara?