Ljubav kad predjes tridesetu

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
CiCiban

Post by CiCiban »

a ti LiL pjinca...
i guess what... oboje cmizdjimo sometimes :skoljka:
citajte daysleepera i meshtra...dosta smo kukali najode :D:D :P
ding-dong

Post by ding-dong »

Tisina wrote:ja tek pocela da volim kako treba :P imam 28 godina :)
potpisujem :)

P.S. imam godinu vise :D
miler

Post by miler »

Ovo je sasvim tacno. Sjecam se savjeta jedne starije rodice: udovac, ok, razveden, ok ali niposto stariji "momak"... Nije mi to bilo sasvim jasno, ali sada znam koliko je to dobar savjet bio... Jer, stariji singeltoni/singeltonke su dokazali svojim zivotom da nemaju dovoljno tolerancije i fleksibilnosti, kao ni sposobnosti komunikacije s drugim ljudima pomocu koje bi uspostavili razumijevanje u dovoljnoj mjeri, da si nadju partnera za zivot. Nisu pokazali ni toliko hrabrosti za donosenje velikih odluka, kao oni razvedeni, da barem pokusaju.. sve u svemu, "single" status u 30+, 40+ godinama... nikad nije slucajan.
Reći ovako nešto u Njemačkoj ili Holandiji može biti djelimično tačno, ali kod nas se dogodio rat - dogodio se raspad društva i dogodilo se jako mnogo toga što je unazadilo generaciju 1965 - 1979.

Čak bih rekao da je ovo jaaaaako zloban i uvredljiv komentar za ljude od 30+ u Sarajevu i BiH koji još nisu uplovili u bračne vode.

Mnogo ljudi nema elementarnih materijalnih uvjeta, dio je ostao invalid u ratu itd. Da vas vidim cure koja će se od vas udati za invalida u kolicima koji vas je branio i krvario za vas. Imam par drugova koji su kao invalidi izvršili samoubistvo zbog samoće i odbijanja djevojaka. Nije lako plakati i vikati "Ko će mene ovakvog voljeti ? - Ko će mene ovakvog uzeti ?" kao moj prijatelj prije nego je sebi složio kuglu u glavu. Znam mnogo više momaka koji su oženili djevojke sa invaliditetom nego obrnuto. Cure - RUŽNO - JAKO RUŽNO od vas.

Nakon takvih slučajeva se i moj pogled na bosanske žene promijenio u vrlo negativnom smislu.

U Sarajevu je ostalo jako malo normalnih ljudi, srednja klasa, fakultetski obrazovani, intelektualci, gradska raja, umjetnici, profinjeni itd. Naš grad je grad primitivaca, seljaka - u osnovi jedan ogromni zbjeg. U takvom gradu se žene i udaju najviše takvi - jer krpa nalazi zakrpu.

Manjini koja nije primitivna i ruralna je gotovo nemoguće naći partnera za brak. Ja sam 76 godište, nisam asocijalan, vrlo sam tolerantan, ne fali mi ni novaca, pa izuzev srednjovječnih žena s kojima spavam povremeno, i formalnih veza - nikad mi nije pošlo za rukom da dođem ni na 100 km od žene koja bi mi odgovarala.

Moji prijatelji sličnih nazora već od Zagreba pa zapadno nemaju takvih problema, jer su se i poženili s onima s kojima su odrasli i dijele snove i želje i jer žive u zemljama u kojima njihove gradove nisu razrušili barbari - pa slični takvi (samo drugog predznaka) naselili. Moja raja je od Londona, San Franciska do Brizbejna rasuta. Cure koje bi ja odmah oženio i one koje bi se bez razmišljanja za mene udale su negdje daleko...

Zato edit - ne rise dok voz stoji.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

miler wrote:
Ovo je sasvim tacno. Sjecam se savjeta jedne starije rodice: udovac, ok, razveden, ok ali niposto stariji "momak"... Nije mi to bilo sasvim jasno, ali sada znam koliko je to dobar savjet bio... Jer, stariji singeltoni/singeltonke su dokazali svojim zivotom da nemaju dovoljno tolerancije i fleksibilnosti, kao ni sposobnosti komunikacije s drugim ljudima pomocu koje bi uspostavili razumijevanje u dovoljnoj mjeri, da si nadju partnera za zivot. Nisu pokazali ni toliko hrabrosti za donosenje velikih odluka, kao oni razvedeni, da barem pokusaju.. sve u svemu, "single" status u 30+, 40+ godinama... nikad nije slucajan.
Reći ovako nešto u Njemačkoj ili Holandiji može biti djelimično tačno, ali kod nas se dogodio rat - dogodio se raspad društva i dogodilo se jako mnogo toga što je unazadilo generaciju 1965 - 1979.

Čak bih rekao da je ovo jaaaaako zloban i uvredljiv komentar za ljude od 30+ u Sarajevu i BiH koji još nisu uplovili u bračne vode.

Mnogo ljudi nema elementarnih materijalnih uvjeta, dio je ostao invalid u ratu itd. Da vas vidim cure koja će se od vas udati za invalida u kolicima koji vas je branio i krvario za vas. Imam par drugova koji su kao invalidi izvršili samoubistvo zbog samoće i odbijanja djevojaka. Nije lako plakati i vikati "Ko će mene ovakvog voljeti ? - Ko će mene ovakvog uzeti ?" kao moj prijatelj prije nego je sebi složio kuglu u glavu. Znam mnogo više momaka koji su oženili djevojke sa invaliditetom nego obrnuto. Cure - RUŽNO - JAKO RUŽNO od vas.

Nakon takvih slučajeva se i moj pogled na bosanske žene promijenio u vrlo negativnom smislu.

U Sarajevu je ostalo jako malo normalnih ljudi, srednja klasa, fakultetski obrazovani, intelektualci, gradska raja, umjetnici, profinjeni itd. Naš grad je grad primitivaca, seljaka - u osnovi jedan ogromni zbjeg. U takvom gradu se žene i udaju najviše takvi - jer krpa nalazi zakrpu.

Manjini koja nije primitivna i ruralna je gotovo nemoguće naći partnera za brak. Ja sam 76 godište, nisam asocijalan, vrlo sam tolerantan, ne fali mi ni novaca, pa izuzev srednjovječnih žena s kojima spavam povremeno, i formalnih veza - nikad mi nije pošlo za rukom da dođem ni na 100 km od žene koja bi mi odgovarala.

Moji prijatelji sličnih nazora već od Zagreba pa zapadno nemaju takvih problema, jer su se i poženili s onima s kojima su odrasli i dijele snove i želje i jer žive u zemljama u kojima njihove gradove nisu razrušili barbari - pa slični takvi (samo drugog predznaka) naselili. Moja raja je od Londona, San Franciska do Brizbejna rasuta. Cure koje bi ja odmah oženio i one koje bi se bez razmišljanja za mene udale su negdje daleko...

henry, sta ti je? Sta napadas cure? Imaju i one protivargumente?
Hajmo cure :-)
CiCiban

Post by CiCiban »

maama... soRi, ali ne kaki
FortunaBela

Post by FortunaBela »

CiCiban wrote:maama... soRi, ali ne kaki
E, neka si joj rekla.... :roll:
vedderedi

Post by vedderedi »

miler wrote: Manjini koja nije primitivna i ruralna je gotovo nemoguće naći partnera za brak. Ja sam 76 godište, nisam asocijalan, vrlo sam tolerantan, ne fali mi ni novaca, pa izuzev srednjovječnih žena s kojima spavam povremeno, i formalnih veza - nikad mi nije pošlo za rukom da dođem ni na 100 km od žene koja bi mi odgovarala.
:thumbup:
mamica papucarka

FortunaBela wrote:
pa da. ja kao KRPA sam nasla ZAKRPU :x
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Nazalost, ali dosta ovoga sto je @miler napisao je tacno. :roll:
@miler Zao mi je sto je tvoj prijatelj vidio rijesenje u samoubistvu. :(

Steta pa sredina dovodi ljude da razmisljaju tako primitivno i procjenjuju druge samo na osnovu njihovog fizickog izgleda (npr invalidi) ili drugih stvari (primjer: silovane djevojke kod nas su platile i placaju dan-danas cijenu). :(

Raja iznad 30: Bolje da budete sami nego da provodite svoje skupocjeno vrijeme sa bilo kim....
Jos bi samo trebali mjeriti kvalitet ljudi po tome da li imaju partnera ili ne.... Boze, bas tuzno!
skorpija75

#110 ok

Post by skorpija75 »

Znaci u prevodu ovako, zaboravim na klecanje koljena, leptirice u stomaku i prepustim se buducnosti, tj razmisljanju kad cu u penziju ocu li je imati i slicno! Ne moze to tako, jest da se zivot sveo na povremeni sex, ljepa sjecanja na ljubav...al ipak i dalje ne kontam gdje se gubi glavni pokretac, gdje ga trebam traziti nije moguce da prelaskom tridesete zivot se svede na kuca posao i povremeno kino ili slicno....a u Sarajevu sve manje i manje neke generacije preko trideset....
FortunaBela

Post by FortunaBela »

mama29 wrote:
FortunaBela wrote:
pa da. ja kao KRPA sam nasla ZAKRPU :x
De, ne lupetaj bona više, ako nemaš ni trenutka respekta prema tim ljudima o kojima je Miler pisao, drugo ti se i ne može reći, nego da serendaš....
mamica papucarka

kako me cura iznervira :x Niko invalide nije omalovazavao. Procitaj moje postove, pa ces vidjet kakav stav zauzimam. :x
Lace

Post by Lace »

miler wrote:

generacijo :( slazem se s tvojim misljenjem
miler

Post by miler »

Miler, jasno je to sto pricas - jasno i bolno. Ali ti eto, iz perspektive mladica, kritikujes djevojke. Ja opet imam prijateljice i poznanice - obrazovane, drage i prijatne osobe, koje su beznadezno same, koje bi vjerovatno imale sta dodati na temu, pa da slika bude potpuna. U jednom si u pravu - rat je duboko uzdrmao drustvo, usamljenost je jedna od dugorocnih posljedica.
OK - moj e-mail je : [email protected] pa da vidimo te tvoje navodne prijateljice koje su same i kojima treba partner. Pored mene kao normalnog i zdravog, imam i par prijatelja koji su invalidi. Sve se bojim da će se neko javiti.

U protivnom - ne zasipaj nam prašinu u oči. Ja hodam Sarajevom već 7 - 8 godina kao momak i vrlo dobro poznajem situaciju.

Ima još malo cura koje niko ama baš niko nije htio od novopečenih kriminalaca i političara jer mahom nisu imale standardni izgled koji prolazi tj. plave ili zelene oči, bijelo baby lice i izražene grudi i stražnjica. Takve uglavnom guraju kolica sa djecom.

Ostali su uglavnom "egzotični" tursko-romsko-sandžački tipovi tzv. TRS - još bolje KRŠ, takođe mršavice i debilno ogromne, a o pameti odn. nedostatku iste da ne govorim. Čisto sumnjam da je krimosima, sandžama i čaršijanerima prošlo išta kroz ruke da valja.

Čak ni TRS neće invalide i siromašne - pa ti sad vidi. Nema baš - "BEZNADEŽNO SAME".

Ko koga ovdje pokušava da slaže ? Molim te ne rise.
skorpija75

#115 hm

Post by skorpija75 »

Nazalost slazem se sa milerom....Sarajevo je postalo zona sumraka jer koliko god da me poslije rata ne moze vise nista iznenaditi ipak se nadjem u cudu kad vidim koliko zenski rod (cast izuzetcima) sam sebe podcjenjuje..... Na zalost danas su pravila drugacija i drugacije se igra, sa jedne strane je bitno da imas dobre grudi i goozu, a sa druge dobar auto i debeo novcanik.....Al ipak miler postoje i danas zene usamljene, na zalost ne razlikuju se nista od invalida jer su one invalidi u dusi i srcu, naravno ne mislim negativno ovom recenicom samo pokusavam reci da smo izgubili nesto jako bitno ljubav bilo koje vrste...
FAtka

Post by FAtka »

Mislim da je tvoja kategorizacija zena totalno bezobrazna...
(dabogda pao na neki "krs" i do usiju se zaljubio)
..sto se ljubavi tice puno vise sve zavisi od situacije i okolnosti u trenutku kad se ljudi upoznaju. Ni muskarci nisu cvjecke.
Imam prijateljicu- sto se kaze u najboljim godinama-nije Einstein al nije ni glupa. Cura nije mogla naci momka u BiH samo zato sto ima dijabetes-secer. Hem da se nasalim slatka pravo cura. Jedino sto je zeljela je pronaci nekoga i osnovati porodicu. Ne biti sama.
Obicna skroz-naskroz. Zna se nasalit. Radila je kao konobarica u jednoj slasticarni. Svaka veza koju bi zapocela bi se zavrsila za sedmicu - dvije. Objasnjenje- mame, tetke, komsinice,jarani cim saznaju da ima secer- ma daj jesi l mogo naci neku bez manhane?
Cura nije "debilno" debela, zapravo onako savrseno izgleda. Pa smo pribjegle drugom rijesenju. Nasle smo joj momka iz Hrvatske. Dolazi sedmicno- svake dvije sedmice. Nedavno su se zarucili i trebaju se ubrzo i zenit.
Kad nece brdo Muhamedu, hoce Muhamed brdu.
Sto se mene tice, do prije par dana sam se uzasno zivcirala...a sad sam shvatila da covjek mora nauciti prvo da uziva u zivotu sam..
Kad nadjem nekoga ko ce da voli i ono najgore kod mene....tad sam nasla pravoga za sebe...
bio bez obe noge, seceras, bucko, zgoljavko, celavko
Bice nasla krpa zakrpu, i neka ...
Sto se tice propustenih vozova...bilo ih je ...i iskreno kad sve sagledam zalim samo zbog jednog u osnovnoj skoli u cetvrtom razredu...al to je druga prica..
ljudi ostajte mi zdravo :D :D uzivajte u zivotu :D :D vjerujte u ljubav :D
jer ljubav je zivot :D zivot je ljubav :D
Lace

Post by Lace »

FAtka wrote:Mislim da je tvoja kategorizacija zena totalno bezobrazna...
(dabogda pao na neki "krs" i do usiju se zaljubio)
..sto se ljubavi tice puno vise sve zavisi od situacije i okolnosti u trenutku kad se ljudi upoznaju. Ni muskarci nisu cvjecke.
Imam prijateljicu- sto se kaze u najboljim godinama-nije Einstein al nije ni glupa. Cura nije mogla naci momka u BiH samo zato sto ima dijabetes-secer. Hem da se nasalim slatka pravo cura. Jedino sto je zeljela je pronaci nekoga i osnovati porodicu. Ne biti sama.
Obicna skroz-naskroz. Zna se nasalit. Radila je kao konobarica u jednoj slasticarni. Svaka veza koju bi zapocela bi se zavrsila za sedmicu - dvije. Objasnjenje- mame, tetke, komsinice,jarani cim saznaju da ima secer- ma daj jesi l mogo naci neku bez manhane?
Cura nije "debilno" debela, zapravo onako savrseno izgleda. Pa smo pribjegle drugom rijesenju. Nasle smo joj momka iz Hrvatske. Dolazi sedmicno- svake dvije sedmice. Nedavno su se zarucili i trebaju se ubrzo i zenit.
Kad nece brdo Muhamedu, hoce Muhamed brdu.
Sto se mene tice, do prije par dana sam se uzasno zivcirala...a sad sam shvatila da covjek mora nauciti prvo da uziva u zivotu sam..
Kad nadjem nekoga ko ce da voli i ono najgore kod mene....tad sam nasla pravoga za sebe...
bio bez obe noge, seceras, bucko, zgoljavko, celavko
Bice nasla krpa zakrpu, i neka ...
Sto se tice propustenih vozova...bilo ih je ...i iskreno kad sve sagledam zalim samo zbog jednog u osnovnoj skoli u cetvrtom razredu...al to je druga prica..
ljudi ostajte mi zdravo :D :D uzivajte u zivotu :D :D vjerujte u ljubav :D
jer ljubav je zivot :D zivot je ljubav :D
i s tobom se slazem...al u potpunosti ovaj put :)
FAtka

Post by FAtka »

ovo je zadnji put da se javljam...
miler gdje je to zapisano da ti tvoji jarani moraju neophodno postati sretni sa cistokrvnom sarajkom-normalnom, sto ti rece...
ljudi Bozji htjeli mi to ili ne ...svijet je postao jedan veliki buckuris..i dobro je da je tako...
Hercegovci, Sandzaklije, stranci iz svih krajeva svijeta dolaze i dolazit ce u Sarajevo...sta fali Kineskinjama :D :D :D
mislim da ako covjek zeli naci srecu ne smije se ogranicavati niti bojati drugacijeg i mora biti malo fleksibilan i otvoren ...
A iskrena da budem jos jedan razlog zasto je tesko pronaci ljubav danas je jer smo previse fokusirani na seks, izgled...vecina nas se zadovolji one-night standom-u prinicipu "zivot je kratak, pa ako necu glavni zgoditak-ljubav, onda makar peterac-one-night-stand"....zadovoljavamo se mrvicama :sad:
Edit

Post by Edit »

Miler, u jednom dijelu imas pravo - u Sarajevu se, recimo, za neke grupacije ljudi, u koje i ja spadam, "izbor" jako smanjio.
Ali, vecinom onoga sto si napisao, ti potvrdjujes moju tezu: pokazao si koliko si arogantan, sujetan, podlozan stereotipima. ("Ima jo¹ malo cura koje niko ama ba¹ niko nije htio", napisa ti, a ispade - da ni tebe niko nije htio...? ili, mozda, dame ne biraju :))?)
Ne mislis li mozda da i nase karakterne osobine, izuzev naseg socijalnog statusa, inteligencije, izgleda i obrazovnog profila, imaju malo utjecaja na to, hoce li i druga strana biti otvorena i dovoljno zainteresirana?

Nema nikakve potreba da u ovu temu petljas primjere onesposobljenih. Statistika njihove usamljenosti i sve prakticne teskoce s kojima se suocavaju tema je za sebe. Zao mi je tvog prijatelja, zao mi je sto niko nije bio uz njega da mu kaze koju pravu rijec u trenutku krize, pa mozda ni ti, no lakse je za to optuzivati "zene"... Da nije tvoj prijatelj stradao u ratu, mozda bi se svejedno pitao " ko ce me ovakvog" zato sto je rosav, celav, ili samo sa zavrsenim zanatom...? Sve je to ipak do osobe: uzmi Faruka S - momak je pametan, zgodan, usjpesan, pun samopouzdanja: sigurna sam da postoji mnogo djevojaka koje se u njega zaljubljuju i koje bi s njim rado provele zivot. Poznajem jednog covjeka koji je imao nesrecu da slomije vrat - mozes zamisliti njegov stepen onesposobljenosti... ali on je toliko duhovit i prijatan da ideja o zivotu s njim, koje kog zahtjeve za njegu to nosilo, mnogima uopce nije strana. Dakle sve je to do osobe...
Last edited by Edit on 17/05/2006 09:26, edited 1 time in total.
Edit

Post by Edit »

.. i naravno, do vlastitog izbora. Neki ljudi su skloniji "individualnosti" od drugih... (da ne zaboravim napomenuti, da me ne lincujete:))
Sebe ubrajam medju individualce.. i ne drzim mnogo do misljenja okoline... sto je opet, moja osobina koja me od nje odvaja :))
Fair Life

Post by Fair Life »

miler wrote:(...)
Čak ni TRS neće invalide i siromašne - pa ti sad vidi. Nema baš - "BEZNADEŽNO SAME".

Ko koga ovdje pokušava da slaže ? Molim te ne rise.
Ljubav nije patriotizam... nije ni sazaljenje...

Ljubav se jednostavno desi.
Edit

Post by Edit »

Tako je Fair, da se sjetimo od cega je pocela tema... mislim da nije svako sposoban da "proizvede", "izazove" i - podnese te sacuva ljubav...
manijak1

Post by manijak1 »

Ljubav se desi i :D :D prođe :D :D ......sve je ostalo :? Iluzija ? Varka :? Univerzum :?
manijak1

Post by manijak1 »

Fair nije u pravu.......nikada :D :D cak ni poslije tridesete :D :D
edu

Post by edu »

teta a..kakva je ljubav..poslije..dvadesete..tridesete..cetrdesete..?.. :D :D :D
Post Reply