Bosanac sa dna kace wrote:bez_ideje wrote:

da bas to drugo......
Kazem da znam da imaju organizovane skole unutar pojedinih vehabijskih zajednica u BiH,a to ZNAM zato sto u porodici imam takav slucaj,a te skole nisu PRIZNATE u nasem obrazovnom sistemu! Ako ti je sta nejasno.......provjeri
ja sam sa ovom temom zavrsila
dje, u kom mjestu? kakva skola??? kako da provjerim...de malo sad pojasni, kud bjezis,
@zonbirile, to uopste nije tema
Nego, izvini, sta je tema? Aha... Vehabizam - Selefizam?
E pa, haveru, koliko god izgledalo kao dio nekog paralelnog univerzuma, jedno ovakvo pitanje, ovaj put pitanje o vehabijama, ipak zivi ili zivotari u jednom kontekstu, a taj kontekst se zove DANASNJI DAN, nigdje drugo nego U BOSNI I HERCEGOVINI.
Svi ti isprani mozgovi, neproduktivni i nesposobni da idu u korak s vremenom u kojem su se obreli, svi su oni dio jednog tijela, a to tijelo je jedan narod, jedna drzava, Bosna, koja ima tu zlu srecu da im bude dom, pa se tako i njihova nesposobnost, neupotrebljivost, i, sa druge strane, zadrtost, reflektuje i na jedan siri plan, pogotovo ukoliko su precutno aminovani od vlasti koja na taj nacin placa danak koketiranju sa slicnim krugovima i koristenju/pranju njihovog kapitala.
Takvi kakvi jesu, a uz gas koji su dobili od vlasti, oni, gledajuci dugorocno, stete jednom citavom narodu i drzavi, jer, umjesto da se protiv primitivizma, nepismenosti i slicnih anomalija u kojima je ovo drustvo ogrezlo borimo jacanjem skolstva, stipendiranjem dobrih djaka i studenata, pokusavanjem da uhvatimo korak s naprednim svijetom, mi se vracamo 1000 godina unazad, dajuci prostor ovakvoj jednoj poshasti kao sto je vehabizam, da truje i regrutuje ovu izgubljenu, neobrazovanu omladinu, lisavajuci nas, tako, svake nade da ce jednoga dana ta ista omladina biti sposobna da napravi nesto pozitivno i pokrene ovu zemlju koji korak naprijed.
Naravno sada ce ovi, koji ne znaju nista drugo, napisati onu staru -
tebi su vehabije najveci problem u BiH?!
Ne vehabije... Vehabije su samo dio jednog veceg problema, jedne slike izgubljenog naroda koji ide linijom manjeg otpora, koji se, umjesto da uradi nesto korisno od sebe, uzme stvari u svoje ruke, odskoluje svoje mlade i u svijet ih posalje bez straha od inferiornosti, zatvara sam u sebe, u neki svijet satkan od citata iz vjerskih knjiga, religioznih paradiranja, uz gubitak svakog dodira sa stvarnoscu.
Nije tesko naci argumente... kao sto vec jednom rekoh, oni su tu, oko nas! Dovoljno je samo otvoriti oci.
Sta je to vehabizam ili bilo kakav slican oblik vjerskog radikalizma pozitivno i progresivno donjeo ovom svijetu, u bilo kojoj tacki na ovoj kugli zemaljskoj?
Vidjevsi zemlje u kojima ovakav soj ljudi obitava uz podrsku vlasti, ovakvu ili onakvu, sve postane jasno... pismenost, kvalitet zivota sve govore... Tuga i jad.
Svaki pokusaj onih koji simpatisu ili, na bilo koji nacin, nalaze opravdanje za ovaj "sistem", da nadju neki utemeljen razlog zasto bih mislio drugacije, obicno zvuci pateticno.
Upravo je OVO tema, Bosanac sa dna kace, prijatelju...
Evo vec 5 stranica ispisaste, a, osim gadjanja citatima iz vjerskih knjiga, ja ne vidjeh ni jedan jedini pozitivan primjer djelovanja ove i slicnih sekti i grupa ljudi u ovoj nasoj zemlji.
Sta to oni mogu ponuditi Bosni, pa da budemo na njih ponosni?
Sta mogu ponuditi svijetu pa da nas vise ne smatra crnom rupom?
Sta mogu uraditi pa da ovoj zemlji sutra osvane kakav bolji dan nego danasnji?
Sta proizvode, i kojim se to proizvodom mogu posebno pohvaliti?
Sta grade i sta su to sagradili do danas, sto bi Bosancima olaksalo zivot?
I radi cega da ih, kao Bosnjak i Bosanac, smatram kao nekoga na koga cu racunati u ovom laktanju s ostatkom Evrope?
Koja im je kvalifikacija osim sto okolo shetaju brade, odgovaraju u citatima - bez ijedne svoje rijeci i misli, provodeci tako dane i godine.
Upravo iz ovog razloga bitan je post koji je
zonbrile postavio, a koji, koliko god vi gurali glavu u pijesak, govori jezikom lako opipljivih cinjenica, pa makar cifre bile i djelimicno tacne, da se nazrijeti dubok i mracan jaz... A, izmedju kojih svijetova?
E tome vi dajte ime...
Ja bih uvijek rekao - izmedju naprednog i stagnirajuceg/nazadnog.
Moja opaska tom postu bi bila - ne treba pisati "krscanski" svijet (pogotovo sjetivsi se kako se to krscanski radikalizam i zlo nekada davno praznilo Evropom i ostatkom svijeta), jer se ovdje, jednostavno, radi o naprednom svijetu, koji je sa krscanstvom, judaizmom, ili bilo cim drugim, odavno sveo racune i stavio ih gdje im je i mjesto - izmedju cetiri zida privatnosti, pa religija, ma koliko to nekada izgledalo suprotno, u ovom zapadnom, pragmaticnom drustvu svjesnom realnosti, ali i svojih potencijala, ne cini nikakvu referencu, niti ljudi trose vrijeme na bacanje fetvi/prokletstava oko sebe i na medjusobno prebrojavanje.
Kakvi su rezultati?
Vidi se!