mjesoviti brakovi i djeca iz mjesovitih brakova
-
tuzican
#102 brakovi
pozdrav...licno sam protiv mjesovitih brakova upravo zbog problema koji se kasnije javlja kao ovaj....tesko je danas opstati u mjesovitom braku bar kod nas...dok je u svijetu stvar malo drugacija...kod nas se to nikad nece promjeniti jer od mrznje nemozemo da se oslobodimo....u koliko je brak vec zakljucen onda treba pravilno postupiti...svakako treba se sacuvati svoja vjera...licno kao musliman dopustio bih zeni da ostane u svojoa vjeri al djeca da slijede moju vjeru...Zao mi je kad neka muslimanka se uda za nekog druge vjere posle svega sta se desavalo i da ona se na kraju okrene protiv svojih...tacna je izreka nasih stari gori su nasi vlasi od pravih vlaha...ne zelim da se niko uvrijedi...al ako je tebi babo musliman ti ostani muslimanka i budi grana svog prezimena..ako ti nana ne voli majku nemoj se brinuti...svekrve su vrlo osjetljive...treba ih postovati nece sto godina zivjeti..a ipak ti je nana....a sto se tice onih koji imaju samo muslimansko ime zao mi ih je kad im se neka senada smije u oci...dakle onome koji nema vjere sem muslimanskog imena za mene je isto skoro kao i vlah..A imas i Vlaha koji vjeruju u i boje se Boga.
sto se tice komunista to je prevazidjeno..umrjecemo dragi moji htjeli vi to ili ne...to je fakat...postacemo prah a dusa vjecno zivi....e tesko tome ko lose cini...biti komunista u 21. vjeku je isto kao da raste kivi u bosankoj basci
sto se tice komunista to je prevazidjeno..umrjecemo dragi moji htjeli vi to ili ne...to je fakat...postacemo prah a dusa vjecno zivi....e tesko tome ko lose cini...biti komunista u 21. vjeku je isto kao da raste kivi u bosankoj basci
- kriticarka_nikova
Nista ti nisi bolji od senade
dalje....
dalje....
-
Dont Let
Ma šta iko ima biti protiv ili za...To se samo tiče ljudi koji ulaze u takvu zajednicu...Oni koji su protiv nek' ignorišu ljude druge vjere/nacije/rase i kraj priče. Oni koji počnu mene šikanirati jer sam se udala za nekog ko njima ne odgovara...nek' idu ... odakle smo svi potekli! Boli njih sa kim ja djelim postelju i život... 
-
senada
#105 Re: brakovi
znam ja da su svekrve preosjetljive.. zato je moja umrla u cvijetu mladosti... ja usla ona izasla...tuzican wrote:(...)svekrve su vrlo osjetljive...treba ih postovati nece sto godina zivjeti
-
BECHO
I taj je problem prevazidjen. Mali vec marljivo ide svakog petka na dzumu i vec ima ambicije da postane imam!zlata wrote:Paz'se Becho. Bit'ces k'o moj rahmetli did Zejnil!BECHO wrote:Lahko je vama. Vlaski starci od zene u mene i dan danas me nisu prihvatili kao svoga. 'em sam osunecen, 'em nisam krstio malog, 'em sam djeci dao muslimanska imena.Cornuutoooooo!
On nadiv'o "muslimanska" imena...a ona KRADIMICEsvu djecu krstila! Znala zena "k'o se pita"!
-
mr__bosnjak
#108 Re: brakovi
Vlaha ti nema u Bosnituzican wrote:pozdrav...licno sam protiv mjesovitih brakova upravo zbog problema koji se kasnije javlja kao ovaj....tesko je danas opstati u mjesovitom braku bar kod nas...dok je u svijetu stvar malo drugacija...kod nas se to nikad nece promjeniti jer od mrznje nemozemo da se oslobodimo....u koliko je brak vec zakljucen onda treba pravilno postupiti...svakako treba se sacuvati svoja vjera...licno kao musliman dopustio bih zeni da ostane u svojoa vjeri al djeca da slijede moju vjeru...Zao mi je kad neka muslimanka se uda za nekog druge vjere posle svega sta se desavalo i da ona se na kraju okrene protiv svojih...tacna je izreka nasih stari gori su nasi vlasi od pravih vlaha...ne zelim da se niko uvrijedi...al ako je tebi babo musliman ti ostani muslimanka i budi grana svog prezimena..ako ti nana ne voli majku nemoj se brinuti...svekrve su vrlo osjetljive...treba ih postovati nece sto godina zivjeti..a ipak ti je nana....a sto se tice onih koji imaju samo muslimansko ime zao mi ih je kad im se neka senada smije u oci...dakle onome koji nema vjere sem muslimanskog imena za mene je isto skoro kao i vlah..A imas i Vlaha koji vjeruju u i boje se Boga.
Al´ ozbiljno sta tebe briga ko koga vjenca? Ako se ona uda nek se uda a ti nemoras. Il´ je to po tebi izdaja? Iako ga voli? Sta ako on postuje njenu vjeru a jos je pravi Bosanac? Eh sad ako je neki Cetnik il´ Ustasa
- Sretno Biće
#109 Re: mjesoviti brakovi i djeca iz mjesovitih brakova
gle svi brakovi su mješani: muško-žensko...remake wrote: kakva su vasa iskustva, vasih roditelja (mjesani brakovi)
no šalu na stranu, glupo mi je kad neko gleda na religiju druge osobe i po tome kao neš zaključuje o toj osobi... mislim da pripadnost nekoj religiji ne govori tebi kao osobi nešto puno u smislu kakva si ti osba: da li si dobra, loš... i slično..
ja sam također dijete iz miješanog braka no moji nikad nisu imali nekih problema zbog toga od strane familije...
-
mr__bosnjak
Jesul´ moji roditelji koji su iste vjere ali razlicitih nacija "mjesani brak"?
-
senada
...to mi je jedina zelja... da postanem svekrva ....novalic wrote:senada, jednoga dana ce i tvoja snaha ovako nesto napisati.. koja ce to sega biti..
i punica...
....moja 'svekrva' na zalost nije ni docekala snahu...
voljela bih da pisu sa istim osjecanjima prema meni kao sto su moja prema njegovoj majci...
jedna od mojih najvecih zivotnih tragedija bila je smrt njegove majke...
-
FIKUS2
#112 Re: mjesoviti brakovi i djeca iz mjesovitih brakova
Sretno Biće wrote:.. mislim da pripadnost nekoj religiji ne govori tebi kao osobi nešto puno u smislu kakva si ti osba: da li si dobra, loš... i slično..
..
GRESKA! govori to da je spomenuta osoba sizofrenicna i glupa
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=24972
a diskusija o djeci iz mjesanih brakova... svasta..
-
mr__bosnjak
#113 Re: mjesoviti brakovi i djeca iz mjesovitih brakova
Haj nazad na granu odakle si sis´oFIKUS2 wrote:Sretno Biće wrote:.. mislim da pripadnost nekoj religiji ne govori tebi kao osobi nešto puno u smislu kakva si ti osba: da li si dobra, loš... i slično..
..![]()
![]()
a diskusija o djeci iz mjesanih brakova... svasta..![]()
cemu to sluzi, da pokazemo kako smo razliciti?
-
idic
Situacije da su odnosi između svekrve i snahe harmonični su pravi raritet, pogotovo na balkanskim prostorima gdje se muška djeca već vijekovima odgajaju kao kraljevi ( donesi, prinesi, pridrži, dodaj ).
Još ako imaju tu nesreću da žive zajedno onda su razmimoilaženja u mišljenju svakodnevnica.
To ko je kakve religije ili nacije apsolutno nije važno u tim situacija, u najgorem slučaju može produbiti sukob, ali poenta je u tome da se majke jako vežu za mušku djecu i u snahi obično vide konkurenciju. Neku ženetinu koja se nije ustanju brinuti o njenom sinu i naći će joj milion zamjerki. Počni od kuhanja, svako ima svoje folove, ali tvoji ( snahini ) nikada nisu dovoljno dobri da zamjene majčinu kuhinju itd. itd.
Ima naravno pozitivnih primjera, u novijim savremenijim generacijama mnogo više nego ranije, ali to je vjekovni sukob ne samo kod nas nego u cijelom svijetu.
Čovjek samo treba biti pametan i te odnose držati na nekom nivou gdje se vode takvi razgovori da jedno drugo ne uvrijedi. Po mogućnosti od početka živjeti sam i nedozvoliti objema stranama da se petljaju.
Posebno me nervira stav muslimana ´92 da ne može funkcionisati nešto što svi znamo da je funkcionisalo skoro 50 godina. Postoje ljudi koji su tolerantni i neopterećeni religijom i nacijom i sasvim im je svejedno koga će oženiti po nacionalnom pitanju. Zašto je tako teško shvatiti i prihvatiti da nas ima i drugčijih.
Još ako imaju tu nesreću da žive zajedno onda su razmimoilaženja u mišljenju svakodnevnica.
To ko je kakve religije ili nacije apsolutno nije važno u tim situacija, u najgorem slučaju može produbiti sukob, ali poenta je u tome da se majke jako vežu za mušku djecu i u snahi obično vide konkurenciju. Neku ženetinu koja se nije ustanju brinuti o njenom sinu i naći će joj milion zamjerki. Počni od kuhanja, svako ima svoje folove, ali tvoji ( snahini ) nikada nisu dovoljno dobri da zamjene majčinu kuhinju itd. itd.
Ima naravno pozitivnih primjera, u novijim savremenijim generacijama mnogo više nego ranije, ali to je vjekovni sukob ne samo kod nas nego u cijelom svijetu.
Čovjek samo treba biti pametan i te odnose držati na nekom nivou gdje se vode takvi razgovori da jedno drugo ne uvrijedi. Po mogućnosti od početka živjeti sam i nedozvoliti objema stranama da se petljaju.
Posebno me nervira stav muslimana ´92 da ne može funkcionisati nešto što svi znamo da je funkcionisalo skoro 50 godina. Postoje ljudi koji su tolerantni i neopterećeni religijom i nacijom i sasvim im je svejedno koga će oženiti po nacionalnom pitanju. Zašto je tako teško shvatiti i prihvatiti da nas ima i drugčijih.
- manijak1
Mi smo odmah deblokirali stan
ovo ostalo je historija ......što se tiče teme .....iskustva su više nego različita

- Jara
Hehe , dobro pitanjemr__bosnjak wrote:Jesul´ moji roditelji koji su iste vjere ali razlicitih nacija "mjesani brak"?
Isto se moze pitati - iste nacije a razlicite vjere...
Imaš u nicku ono "bošnjak", vjerovatno ti to nije prezime, (h)elem, da li znas da s prezimenom Bošnjak ima pripadnika sva 3 konstitutivna naroda i sve 3 vjere? Eh, koja su tu sve "miješanja"moguća...Kombinatorika van taka...
BTW, sta se koga tiče...
-
mr__bosnjak
Ne nije mi prezime nego ono cisto patriotskiJara wrote:Hehe , dobro pitanjemr__bosnjak wrote:Jesul´ moji roditelji koji su iste vjere ali razlicitih nacija "mjesani brak"?![]()
Isto se moze pitati - iste nacije a razlicite vjere...
Imaš u nicku ono "bošnjak", vjerovatno ti to nije prezime, (h)elem, da li znas da s prezimenom Bošnjak ima pripadnika sva 3 konstitutivna naroda i sve 3 vjere? Eh, koja su tu sve "miješanja"moguća...Kombinatorika van taka...![]()
BTW, sta se koga tiče...
-
tuzican
#120 oooo
nema ja potrebe niti osudjujem koga..onaj ko je izgradio svoju licnost nece praviti ove gluposti...al opet kazem kada se to desilo neka je ali primjer kao ovaj gore..djete ima ambicije da postane imam..prelijepo nesto i ako je iz mjesovitog braka...u Crnoj Gori je malo primjera mjesovitih brakova....imam jednu komsinicu koja je pravoslavna i uspjela je i muza i djecu da okrene na svoju stranu...drugi primjer pravoslavka koja je odgojila djecu u islamu i postuje muzeve....treci muslimanke koja se udala i postala gori cetnik od cetnika....
navodim a i naveo sam ranije da me nije briga za nase koje se udaju...ako zele to je njihov problem...samo ih zalim jer ce se kajati na kraju...nikad nemoze biti prihvacena..ipak ostaje Turkinja kojom su se igrali...Gdje je ona casna i cedna muslimanka...?
navodim a i naveo sam ranije da me nije briga za nase koje se udaju...ako zele to je njihov problem...samo ih zalim jer ce se kajati na kraju...nikad nemoze biti prihvacena..ipak ostaje Turkinja kojom su se igrali...Gdje je ona casna i cedna muslimanka...?
-
tuhaj27
#121 Re: brakovi
Htio sam isto napisattuzican wrote:pozdrav...licno sam protiv mjesovitih brakova upravo zbog problema koji se kasnije javlja kao ovaj....tesko je danas opstati u mjesovitom braku bar kod nas...dok je u svijetu stvar malo drugacija...kod nas se to nikad nece promjeniti jer od mrznje nemozemo da se oslobodimo....u koliko je brak vec zakljucen onda treba pravilno postupiti...svakako treba se sacuvati svoja vjera...licno kao musliman dopustio bih zeni da ostane u svojoa vjeri al djeca da slijede moju vjeru...Zao mi je kad neka muslimanka se uda za nekog druge vjere posle svega sta se desavalo i da ona se na kraju okrene protiv svojih...tacna je izreka nasih stari gori su nasi vlasi od pravih vlaha...ne zelim da se niko uvrijedi...al ako je tebi babo musliman ti ostani muslimanka i budi grana svog prezimena..ako ti nana ne voli majku nemoj se brinuti...svekrve su vrlo osjetljive...treba ih postovati nece sto godina zivjeti..a ipak ti je nana....a sto se tice onih koji imaju samo muslimansko ime zao mi ih je kad im se neka senada smije u oci...dakle onome koji nema vjere sem muslimanskog imena za mene je isto skoro kao i vlah..A imas i Vlaha koji vjeruju u i boje se Boga.
Po Islamu se brak sklapa iz 4 razloga.
1. Lepota (zaljubis se)
2. Bogatstvo
3. Porijeklo (familija)
4. Moral (islamski odgoj)
Vi uzmite onu koja ima dobar Moral.
PS: Djeca nisu kriva
-
mr__bosnjak
#122 Re: oooo
Naravno al´ nemora svaki slucaj tako izac. Al´ sta da kazemo kazes o braku gdje su oboje muslimani ali naprimjer muz Albanac a zena Bosnjakinja?tuzican wrote:nema ja potrebe niti osudjujem koga..onaj ko je izgradio svoju licnost nece praviti ove gluposti...al opet kazem kada se to desilo neka je ali primjer kao ovaj gore..djete ima ambicije da postane imam..prelijepo nesto i ako je iz mjesovitog braka...u Crnoj Gori je malo primjera mjesovitih brakova....imam jednu komsinicu koja je pravoslavna i uspjela je i muza i djecu da okrene na svoju stranu...drugi primjer pravoslavka koja je odgojila djecu u islamu i postuje muzeve....treci muslimanke koja se udala i postala gori cetnik od cetnika....
-
Dosta
#123 Re: brakovi
Protivno pravilima foruma moram ti reci da si toliki retard da je to strasno! Stvarno, glupe teme po sto puta, glupani ponovo citaju, a i ja sam glup ko` kurac dok ista komentarisem na ovom forumu....tuzican wrote:pozdrav...licno sam protiv mjesovitih brakova upravo zbog problema koji se kasnije javlja kao ovaj....tesko je danas opstati u mjesovitom braku bar kod nas...dok je u svijetu stvar malo drugacija...kod nas se to nikad nece promjeniti jer od mrznje nemozemo da se oslobodimo....u koliko je brak vec zakljucen onda treba pravilno postupiti...svakako treba se sacuvati svoja vjera...licno kao musliman dopustio bih zeni da ostane u svojoa vjeri al djeca da slijede moju vjeru...Zao mi je kad neka muslimanka se uda za nekog druge vjere posle svega sta se desavalo i da ona se na kraju okrene protiv svojih...tacna je izreka nasih stari gori su nasi vlasi od pravih vlaha...ne zelim da se niko uvrijedi...al ako je tebi babo musliman ti ostani muslimanka i budi grana svog prezimena..ako ti nana ne voli majku nemoj se brinuti...svekrve su vrlo osjetljive...treba ih postovati nece sto godina zivjeti..a ipak ti je nana....a sto se tice onih koji imaju samo muslimansko ime zao mi ih je kad im se neka senada smije u oci...dakle onome koji nema vjere sem muslimanskog imena za mene je isto skoro kao i vlah..A imas i Vlaha koji vjeruju u i boje se Boga.
-
FFK as Lucy01
Joj al' se svijet upali k'o kutnjaci, bilo da je rijec o mijesanju ili razdvajanju.....ko ne godi im ni jedno ni drugo
.
Ko to kome moze odrediti kako ce se osjecati, kome ce pripadati i za sta ce se u zivotu opredijeliti?
Ja npr. sam do podne katolik, od podne do aksama pravoslavac i onda otklanjam fino aksam
i sve mi je oprosteno
Vjernik na baterije, sta da vam pricam
Jos kad me safataju ovi Jehovini svjedoci
malo ce mi biti 24h u danu da stignem da se namolim i naklanjam za svaku... 
Ko to kome moze odrediti kako ce se osjecati, kome ce pripadati i za sta ce se u zivotu opredijeliti?
Ja npr. sam do podne katolik, od podne do aksama pravoslavac i onda otklanjam fino aksam
Vjernik na baterije, sta da vam pricam
Jos kad me safataju ovi Jehovini svjedoci
-
FIKUS2
#125 Re: mjesoviti brakovi i djeca iz mjesovitih brakova
hajde ti u džamiju iz koje si izašao da ti samo dalje bacaju prašinu u oči i zatupljuju mozakmr__bosnjak wrote:Haj nazad na granu odakle si sis´oFIKUS2 wrote:Sretno Biće wrote:.. mislim da pripadnost nekoj religiji ne govori tebi kao osobi nešto puno u smislu kakva si ti osba: da li si dobra, loš... i slično..
..![]()
![]()
a diskusija o djeci iz mjesanih brakova... svasta..![]()
cemu to sluzi, da pokazemo kako smo razliciti?